Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Περί ΔΕΗ
    1. Home
    2. Αντίλογος
    3. Περί ΔΕΗ
    • 1
    • 2
    • 44
    • 45
    • 46
    • 47
    • 48
    • 191
    • 192
    • 46 / 192
    Αντίλογος
    50
    3839
    51444
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      aserf last edited by

Ο χρήστης skye έγραψε:

Προσωπικά θέλω ΠΛΗΡΩΣ ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ (και ΟΤΕ και ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, κτλ), με κοινά τιμολόγια για ΟΛΟΥΣ και από κει και πέρα το κράτος να δίνει επιδόματα στους πολύτεκνους και σε όσους άλλους πιστεύει ότι τα έχουν ανάγκη.

ΕΤΣΙ.
      το ιδιο να γινει και με τα πανεπιστημια, με τα νοσοκομεια, και με τα σχολεια.
      το ιδιο να γινει και με το οξυγονο σε τελικη αναλυση ρε φιλε. εγω γιατι να στερουμαι απο το οξυγονο που αναπνεουν οι αλλοι;
      ας κοψουν τιμολογιο και θα τα βρουμε
      ασε που θα δημιουργηθουν και θεσεις εργασιας

Είσαι ειρωνικός σε όλες σου τις απαντήσεις αλλά θα σου πω τη γνώμη μου περί αυτών που λες.

Η υγεία πρέπει να παραμείνει δωρεάν, με την έννοια ότι η περίθαλψη είναι δικαίωμα των ΠΑΝΤΩΝ, εχόντων ή μη. Συστήματα τύπου Αμερικής που αν δεν έχεις ασφάλιση σε πετάνε έξω μου είναι παντελώς αποκρουστικά. Προσωπικά δε με πειράζει να μου βάζουν να πληρώνω μεγαλύτερο φόρο κάθε χρόνο αν έτσι πρόκειται να παραμείνει ο κλάδος της υγείας ανοιχτός στους πάντες. Παρόλα αυτά αν η διοίκηση των νοσοκομείων γινόταν από μάνατζερ με γνώσεις και όχι από βαλτούς της κυβέρνησης δε θα με πείραζε καθόλου. Ίσως έτσι να μειωνόντουσαν κάπως τα οικονομικά εγκλήματα που διαπράττονται με τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Όσον αφορά τα πανεπιστήμια έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι επίσης είμαι υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, δε με πειράζει όμως καθόλου αν θα δημιουργηθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είμαι της άποψης ότι ο καλύτερος θα επιβιώσει, οπότε αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επικρατήσουν στην αγορά αυτό θα σημαίνει ότι δεν πάει κάτι καλά με τα δημόσια πανεπιστήμια. Προσωπικά θα ήθελα πολύ τα δημόσια πανεπιστήμια να παραμείνουν στην κορυφή και είναι δεδομένο ότι για να ισχύσει αυτό χρειάζεται εξυγίανση της παιδείας.

Όσον αφορά τα σχολεία η δημόσια με την ιδιωτική παιδεία συνυπάρχει δεκαετίες τώρα. Προσωπικά πήγα σε ιδιωτικό σχολείο και τα 12 χρόνια, πλην του καλύτερου περιβάλλοντος όμως δε θα έλεγα ότι αυτό με έβαλε στο πανεπιστήμιο. Στο πανεπιστήμιο με έβαλε η δουλειά που έκανα στο σπίτι και δυστυχώς και το φροντιστήριο.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • A
        aserf last edited by

Ο χρήστης 888888 έγραψε:

Αλήθεια, αν δε σε πειράζει τι σε βοήθησε να καταλάβεις αυτό που είπα;

Θα σου πω:
        Το 2004 σε μια καφετερια ετυχε να παρακολουθω μια συζητηση σε διπλανο τραπεζι μεταξυ μιας παρεας στην οποια συμμετειχε κι ενας πρωην συναδελφος ο οποιος απολυθηκε απο τη ΔΕΗ λογω καταχρησης, και στη συνεχεια εγινε εμπορος.
        Η συζητηση περιφεροταν, καλη ωρα, γυρω απο το Δημοσιο και τις κρατικες επιχειρησεις.
        Μαντεψε ποιος ηταν ο πιο δριμυς στις κατηγοριες του ιδιαιτερα για τη ΔΕΗ.
        Φυσικα εγω δεν ειπα τιποτα, απλα σηκωθηκα και περασα μπροστα του κοιτωντας τον προσποιουμενος οτι παω στη τουαλεττα.Οταν γυρισα (ω! του θαυματος) η συζητηση περιστρεφοταν γυρω απο του Euro και το Ρεχαγκελ.

Σημαντική διαφορά είναι ότι ο πατέρας μου δεν απολύθηκε αλλά παραιτήθηκε ενώ θα μπορούσε να κάθεται και να μην κάνει τίποτα παίρνοντας όμως το μισθό του διευθυντή. Πρακτικά δηλαδή η ΝΔ έβαλε ένα δικό της 'σύμβουλο' στον οποίο ανέθεσε τις αρμοδιότητες του πατέρα μου και έμμεσα είπε στον πατέρα μου ότι μια χαρά σε βολέψαμε και σένα, θα κάθεσαι και θα πληρώνεσαι κανονικά.

• A
          aserf last edited by

Ο χρήστης 888888 έγραψε:

Τέλος να πω και αυτό:

Η ΠΥΡΚΑΛ κάποτε ήταν πολύ ανταγωνιστική επιχείρηση ως κατασκευαστής πυρομαχικών. Ξέρεις πότε; Όσο ανήκε στο Μποδοσάκη. Ξέρεις πότε έπαψε να είναι ανταγωνιστική και κατέληξε μια ιδιαίτερα ζημιογόνα επιχείρηση; Όταν πέρασε υπό τον κρατικό έλεγχο. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Φυσικα οι εργαζομενοι και τα προνομια τους φανταζομαι....

Βασικά εν προκειμένω τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Μέχρι το 1970 (για 100!!! δηλαδή περίπου χρόνια) η ΠΥΡΚΑΛ ήταν ο βασικός κατασκευαστής όπλων στην Ελλάδα. Περίπου το 1980 το κράτος δημιούργησε την ΕΒΟ και μετέφερε σ' αυτή το σύνολο των παραγγελιών του όσον αφορούσε τις προμήθειες σε πυρομαχικά του ελληνικού στρατού. Αυτό έπληξε την εταιρία καθώς έγινε στο περίπου αυτό για το οποίο κατηγορείται η Ολυμπιακή τώρα, αστείρευτες κρατικές επιχορηγήσεις δηλαδή προς την ΕΒΟ και κατά συνέπεια προβλήματα στην αυτοχρηματοδοτούμενη ΠΥΡΚΑΛ. Κάπου εκεί το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της ΠΥΡΚΑΛ και τελικά λίγα χρόνια μετά οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό τον έλεγχο πλέον του κράτους. Φυσικά δηλαδή και δεν έφταιγαν οι υπάλληλοι, αλλά οι ενέργειες της κρατικής μηχανής.

• C
            christos-dimou last edited by

@ 888888

Μια και το αναφέρεις συνεχώς....

*Μεχρι το 1966 οι υπαλληλοι της ΔΕΗ ηταν ασφαλισμενοι στο ΙΚΑ.
            Λογω αδυναμιας της Πολιτειας ομως να στηριξει την Επιχειρηση στο προγραμμα εξηλεκτρισμου της χωρας αποφασιστηκε με το νομο 4491/66 η ασφαλιση των εργαζομενων να ανατεθει στην ιδια τη ΔΕΗ (ασφαλιση στον εργοδοτη) ωστε με τα χρηματα των εισφορων των εργαζομενων να βρεθει μερος των αναγκαιων (τεραστιων) κεφαλαιων για το γιγαντιαιο με τα μετρα της Ελλαδας και τις συνθηκες της εποχης προγραμμα εξηλεκτρισμου.

Ποτε το κρατος δε χρηματοδοτησε το ασφαλιστικο της ΔΕΗ ουτε με μια δραχμη.

Ετσι οι ασφαλιστικες εισφορες των εργαζομενων της ΔΕΗ (το απαοεματικο δηλαδη) επενδυθηκαν απο τη ΔΕΗ και ως εκ τουτου μετατραπηκαν σε περιουσιακα στοιχεια της Επιχειρησης.

Η αξια των περιουσιακων στοιχειων υπολογιζεται σημερα συμφωνα με αναλογιστικες μελετες διεθνων οικων (wyatt-prudential) που προσληφθηκαν απο τη ΔΕΗ και το κρατος σε περιπου 10 δις ευρω (ή 3,3 τρις δρχ).
            *

Ξεκινάμε λοιπόν και το κείμενο είναι μακρύ.

ΠΡΟ ΤΟΥ 1966

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950. Όχι από παρθενογέννηση αλλά από την ανάγκη της χώρας αμέσως και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου να προχωρήσει εμπρός και να επουλώσει τις πληγές του. Από το 1950 ως και το 1966 η ΔΕΗ πρακτικά ανήκοντας στο Δημόσιο και 'χάριν του δημοσίου συμφέροντος' ...

(δες http://www.dei.gr/default.aspx?id=1001&nt=18&lang=1' target='_blank)

... εξαγόρασε το σύνολο των Ιδιωτικών Εταιρειών που υπήρχαν στη Χώρα και προχώρησε στο άνοιγμα των μονάδων λιγνίτη και στη κατασκευή Υδρο-ηλεκτρικών Φραγμάτων ανά τη Χώρα.

Ως και το 1966 εκτελέστηκαν έργα που αφορούσαν την παραγωγή όπως το φράγμα στον Μέγδοβα (Λίμνη Πλαστήρα), Σταθμός Μεγαλόπολης, Σταθμοί Πτολεμαϊδας και εξαγοράστηκαν το σύνολο των Ιδιωτικών Εταιρειών Παραγωγής. Πρακτικά η ηλεκτροδότηση των Αστικών Περιοχών είχε ολοκληρωθεί αλλά έμενε το πιο δύσκολο τμήμα που ήταν οι ημι-αστικές περιοχές και η Ελληνική Ύπαιθρος.

Μέχρι τότε λοιπόν ο Έλληνας πολίτης μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού και 'χάριν του δημοσίου συμφέροντος' χρηματοδοτούσε την επενδυτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση βέβαια και τα οικονομικά των Υπαλλήλων της.

ΜΕΤΑ ΤΟ 1966

Ο Νόμος του 1966 με τον οποίο καθορίζεται η ίδρυση Ανεξάρτητου Ασφαλιστικού Φορέα εντός της επιχείρησης για τους εργαζομένους με στόχο τα αποθεματικά του να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης (αλλά και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε περίθαλψη και άλλες παροχές των εργαζόμενων στην εταιρεία) αποτελεί ένα έξυπνο λογιστικό κόλπο που ο τότε Νομοθέτης έθεσε και πάλι 'χάριν του δημοσίου συμφέροντος' για να εξασφαλίσει Νομικά την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ ήταν ένα Κρατικό Μονοπώλειο το οποίο πουλούσε Ηλεκτρική Ενέργεια σε α) Ιδιώτες και β) Επιχειρηματίες. Η κίνηση της χρήσης των ασφαλιστικών αποθεματικών των εργαζόμενων εξασφάλιζε στην επιχείρηση το συγκριτικό πλεονέκτημα των άτοκων κεφαλαίων για τη συνέχιση της Επενδυτικής της Δραστηριότητας με σκοπό ΚΑΙ να προσφέρει στην β κατηγορία (επιχειρηματίες) φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα απαραίτητο για την προσέλκυση-διατήρηση επενδύσεων. Επενδύσεις αναγκαίες για την επιβίωση του τότε πολιτικού συστήματος αλλά όπως αποδείχτηκε και για την ανάπτυξη της Χώρας (δεν είμαστε όπως το 1950 αυτό είναι σίγουρο).

Για το λόγο αυτό ουδέποτε η ΔΕΗ δεν χρεώθηκε με το κόστος του Εθνικού μας Καυσίμου (Λιγνίτης), ουδέποτε δεν πλήρωσε για τους υδατικούς πόρους που τις προσεφέρθηκαν απλόχερα και πάντα είχε και το μαξιλάρι του Δημοσίου που στην περίπτωση ελλείματος κάλυπτε τα επιπλέον έσοδα με ανάλογη αύξηση των τιμολογίων της α) κατηγορίας (Ιδιώτες) ώστε να διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του μακρόπνοου σχεδίου του ηλεκτρικό ρεύμα παντού ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.

Πρακτικά μέσω αυτού του Λογιστικού τρυκ (ας το πούμε έτσι) που κάποια στιγμή απετέλεσε και την χρυσοτόκο όρνιθα για τις Διοικήσεις η ΔΕΗ εξασφάλισε τα κονδύλια που ήθελε για την ανάπτυξη της.

Όμως η πρακτική αυτή δεν παύει να είναι Λογιστικό Τρυκ. Μία Διοίκηση που δεν έβγαινε για τον α ή β λόγο οικονομικά και ήθελε περισσότερα κεφάλαια, πρόβαινε από τη μία σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της και αποκτούσε πρόσβαση στα κεφάλαια που ήθελε και από την άλλη πίεζε και επιτύχαινε και την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι και αλλιώς είτε έμμεσα ο μέσος Έλληνας από την φορολογία του (που κάλυπτε τα ελλείματα) είτε άμεσα (με την αύξηση των τιμολογίων) συνέχιζε να πληρώνει για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής. Μάλιστα δε, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε και πολύ χρήμα στη διάθεση του, πολύ περισσότερο ΑΜΕΣΑ.

Η ΔΕΗ για λόγους που δεν σχετίζονται με αποφάσεις που έχουν ληφθεί με καθαρά οικονομο-τεχνικά κριτήρια προέβει σε μία στρεβλή, με τα σημερινά δεδομένα αλλά απόλυτα δικαιολογημένη με τα δεδομένα της εποχής, ανάπτυξη και αυτοχρηματοδότηση με την οποία το σύνολο σχεδόν του επενδυτικού της έργου το πλήρωσε άμεσα και έμμεσα το Κοινωνικό Σύνολο μέσω της υπερτιμολόγησης ενός προϊόντος που ΝΑΙ ήταν φθηνότερο από το προϊόν που λάμβανε μέχρι το 1950 αλλά αυτό συνέβαινε για το απλούστατο ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το ΚΟΣΤΟΣ του ΚΑΥΣΙΜΟΥ ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Αυτή η πρακτική ήταν επιβεβλημένη για τον πλήρη Εξηλεκτρισμό της Χώρας καθώς καμία Οικονομο-τεχνική μελέτη δεν θα έβγαζε κερδοφόρα μία επένδυση πολλών εκατ. δραχμών της εποχής για την ηλεκτροδότηση ένος απομακρυσμένου χωριού της Πίνδου π.χ. Η ΔΕΗ όμως ουδέποτε απεκόμισε κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Εξωτερικό καθώς πλεονασματική ενεργειακά η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε. Πρακτικά το σύνολο των εσόδων της προερχόταν από το υστέρημα των Ελλήνων και ουδόλως από το υστέρημα των Βιομηχάνων οι οποίοι πρακτικά δεχόντουσαν έμμεσα χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο (πρακτική θεμιτή την εποχή εκείνη αν και με τα σημερινά δεδομένα κατακριτέα ακόμα και από τους πιο στυγερούς Καπιταλιστές) ή βέβαια από τις ασφαλιστικές εισφορές των Εργαζομένων οι οποίοι βέβαια απολύτως καμία συμμετοχή ως και τις αρχές του 90 δεν είχαν στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα.

Τουναντίον, για να δικαιολογηθούν οι 'υπερ-κρατήσεις' (απαραίτητες για την χρηματοδότηση της επιχείρησης) η ΔΕΗ προέβει σε μία κοινωνική πολιτική με παροχές σε είδος κυρίως (οι οποίες είχαν μικρότερο κόστος για την επιχείρηση μεγάλη όμως αξία για τους αποδέκτες), αλλά και σε χρήμα. Κάτι που για το 60 και 70 ήταν θεμιτό όταν οι συνθήκες ήταν πραγματικά πρωτόγονες στην Ελληνική Ύπαιθρο.

Αυτό βέβαια δεν σταμάτησε στη δεκαετία του 80 όταν πρακτικά οι επενδύσεις της ΔΕΗ μειώθηκαν στο ελάχιστο δυνατό καθώς πια οι επενδύσεις δεν θα έπρεπε να είχαν αναπτυξιακό και μόνον στόχο, αλλά να εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο για την μακροημέρευση του νέου κόμματος της Εξουσίας.

Η ΔΕΗ σιγά σιγά καθώς το αναπτυξιακό της έργο είχε μεν εκτελεστεί αλλά οι κοινωνικές αδράνειες δεν επέτρεπαν την αλλαγή του status vivendi μετατράπηκε από Μηχανή της Οικονομίας της Χώρας σε απλό Βαγόνι αρχικά και μετά σε Βαρίδι. Οι Πολιτικοί της Μεταπολίτευσης την εκμεταλεύτηκαν για να διατηρήσουν τα οφίτσια τους (μία θέση στη ΔΕΗ εξασφάλιζε τις ψήφους μία ολόκληρης οικογένειας και πιθανά των συγγενών 1ου βαθμού του 'ευνοημένου'). Οι Εργαζόμενοι μην θέλοντας να χάσουν κομμάτι από την πίτα συνέχισαν να ζητούν όλο και πιο πολλά (γιατί άλλωστε να ζητήσουν και λιγότερα) καθώς έβλεπαν το πλιάτσικο στην επιχείρηση και ήθελαν βέβαια κομμάτι από την πίτα. Το συνδικάτο τους μετατράπηκε σε ένα από τα ισχυρότερα καθώς το 1990 ο Ανδρέας στην προσπάθεια ανάκτησης της εξουσίας όντας σε ανοιχτό πόλεμο με την Οικογένεια Μητσοτάκη ενεργοποίησε τους μηχανισμούς πάλης (ΕΑΣ, ΔΕΗ) για την υπονόμευση της τότε Κυβέρνησης των 150 + Κατσίκη. Ένας από τους πρώτους αμοιφθέντες συνδικαλιστές με το αξίωμα Βουλευτή από την μετέπειτα Κυβέρνηση Μιμής - Λιάνη με ολίγον Ανδρέα ήταν και συνδικαλιστής της ΔΕΗ (μαζί με τα δύο μπομπούκια της ΕΑΣ) πριν τα αναλάβει όλα ο Σημίτης και τους στείλει αδιάβαστους.

Άρα όταν ομιλούν οι Υπάλληλοι της ΔΕΗ για τα λεφτά του Ταμείου τους ας μην ξεχνούν ότι ως εργαζόμενοι αμοιβόντουσαν και αμοίβονται πλουσιοπάροχα και το 'αποθεματικό' του ταμείο είναι το αποτέλεσμα ένος έξυπνου και αποτελεσματικού λογιστικού σχεδιασμού και μόνον. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Από το υστέρα των Ιδιωτών και λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ελεύθερων Επαγγελματιών, των Βιοτεχνών (που δεν είχαν το δόντι να κλείνουν ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ), των αγροτών και λοιπών κοινωνικών τάξεων (ΑΣΤΩΝ και ΜΕΣΑΙΩΝ) οι οποίοι αγώγιστα πλήρωναν το ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ Ηλεκτρικό ρεύμα, από την ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ του ΟΡΥΚΤΟΥ και ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ της ΧΩΡΑΣ και από τους Φόρους και Δασμούς του ΔΗΜΟΣΙΟΥ όταν η ΔΕΗ έκλεινε με έλλειμα τον Ισολογισμό της.

Αυτά!

• A
              aserf last edited by

God help us... και γω που νόμιζα ότι τα δικά μου ποστ είναι σεντόνια.

Μόνος σου το έγραψες;;;

Θα σταθώ σε αυτό:

'Η ΔΕΗ όμως ουδέποτε απεκόμισε κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Εξωτερικό καθώς πλεονασματική ενεργειακά η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε. Πρακτικά το σύνολο των εσόδων της προερχόταν από το υστέρημα των Ελλήνων και ουδόλως από το υστέρημα των Βιομηχάνων οι οποίοι πρακτικά δεχόντουσαν έμμεσα χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο (πρακτική θεμιτή την εποχή εκείνη αν και με τα σημερινά δεδομένα κατακριτέα ακόμα και από τους πιο στυγερούς Καπιταλιστές) ή βέβαια από τις ασφαλιστικές εισφορές των Εργαζομένων οι οποίοι βέβαια απολύτως καμία συμμετοχή ως και τις αρχές του 90 δεν είχαν στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα.'

Αν αυτά που λες ισχύουν το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να γελάσω με τα φούμαρα που μας πετάνε οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και να κλάψω με την κατάντια μας ως λαός...

• T
                tasosdev last edited by

Ο χρήστης aserf έγραψε:
                @Asimov

Ωραία λογική έχεις. Δε σε βολεύει το παράδειγμά μου οπότε και το αποφεύγεις επειδή αφορά τον πατέρα μου και όχι εμένα και επειδή αφορά 15 χρόνια πριν και όχι τώρα. Αποτελεί μια ένδειξη της κατάστασης που επικρατεί στο δημοσίο τομέα ΝΑΙ ή ΌΧΙ;

Κατ' εμέ η κατάσταση έχει χειροτερέψει ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ από τότε και έχω ΠΟΛΛΑ παραδείγματα της τωρινής εποχής, δυστυχώς όμως αφορούν θείους, ξαδέρφια, φίλους, κτλ και δεν τα θεωρείς έγκυρα γιατί τα έχω ακούσει κάπου.

Θες να μάθεις για σκηνικά στην Εθνική Τράπεζα; Έχω πολλάααααααααα να σου πω.
                Θες να μάθεις για σκηνικά στον ΟΤΕ; Έχω 1-2.
                Θες να μάθεις για σκηνικά στη ΔΕΗ; Έχω επίσης 1-2.

Και να στα πω δε θα με πιστέψεις, θα πεις ότι λέω λόγια του αέρα. Πίστεψέ με όμως ότι αν με ήξερες προσωπικά θα άλλαζες γνώμη μιας και το τελευταίο πράγμα που είμαι είναι ψεύτης. Για την ακρίβεια η ειλικρίνεια είναι που μου έχει κάνει κακό..

Καλώς ή κακώς δε δουλεύω ακόμα, η μητέρα μου επίσης δε δουλεύει, ενώ ο πατέρας μου και ο αδερφός μου δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορώ να έχω άποψη γι' αυτά που συμβαίνουν γύρω μου και που έμμεσα συμμετέχω;

Φίλε μου φτάνουν 25 χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (και έχοντας αλλάξει πάνω απο 10 δουλειές κάποιες εξ αυτών ακατανόμαστες ) για να σου αποκαλύψω μιαν αλήθεια, η θα περιοριστείς στην άποψη μόνο του πατέρα σου;
                Σε ενημερώνω λοιπόν πως και στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχεί επίσης η αναξιοκρατεία, η λούφα, το βύσμα, το τσατσιλίκι και το γλείψιμο και τα υπόλοιπα σκατά τα οποία χρησημοποιείτε ως πάτημα για να ξεπουληθούν τα πάντα. Οταν ξεπουληθουν λοιπον όλα θα ανακαλύψετε έκπληκτοι πως ενω δεν άλλαξε τπτ, ξεφραγκιάζεστε χειρότερα, σύνταξη δεν θα προλαβαίνετε να πάρετε, και δεν υπάρχει και κανεις να φωνάξει για το δίκιο σας.
                (Μιας και θα καταργήσουμε και τον παλιοσυνδικαλισμό)

Και που σαι, κράτα και μια πισινή σ αυτά που λες, γιατί ούτως η άλλως η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη προς την κατεύθυνση που υποστηρίζεις, άρα μόνο αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε την τιμή να βιώσουμε, και να αλληλομουτζωνόμαστε.

• T
                  tasosdev last edited by

Ο χρήστης skye έγραψε:

μην τρελαινεσαι αποστολε, δεν ειναι τιποτα απ'ολα αυτα.
                  απλως ειναι καπιταλιστες.
                  και το παραδεχονται, δεν το λεω προσβλητικα. οταν καποιος θελει ιδιωτικοποιηση των παντων προφανως ειναι καπιταλιστης. ενας τετοιος ανθρωπος ειναι λογικο να σκεφτεται διαφορετικα απο καποιον που πιστευει οτι τα βασικα εστω αγαθα πρεπει να ειναι δημοσια, και οτι δεν φταιει το οτι ειναι δημοσιο για την κατασταση, μα αλλοι παραγοντες. (αληθεια ας μου εξηγησει κανεις πως οι δημοσιες υπηρεσιες στην ιαπωνια δουλευουν και ειναι τοσο γαματες; )

Οταν λες είναι καπιταλιστές εννοεις είναι φάν του καπιταλισμού, η έχουν πολλά λεφτά;

Γιατι αν είναι το δεύτερο, πάσο, είμαι στο πλευρό τους.

• L
                    leonp last edited by

Δεν παραθέτω όλη την συνδυασμένη συνδικαλιστική απάντηση αλλά είναι λίγο πιο πάνω και φαίνεται ποιος ξεφτιλίζεται και ποιος ξεμπροστιάζεται.

Λοιπόν, όταν κατά τα γραφόμενά σου έγραφα μαλακίες για τζάμπα ρεύμα, τώρα εμφάνισες ένα 30%. Μέχρι τώρα αυτό το κεκτημένο του 30% ήταν κρυμμένο, γιατί άραγε, μήπως επειδή αμοίβεσθε ΠΟΛΥ καλύτερα από άλλους εργαζόμενους δεν θέλετε να φαίνεται το 'βοήθημα' στο λογαριασμό του ρεύματος;

Πως κλιμακώνεται αυτό το 30% όπως το δικό μας ή αλλιώς για να κερδίζετε παραπάνω;
                    Επίσης, πριν το 30% πόσο πληρώνατε για ρεύμα;

Ο χρήστης 888888 έγραψε:
                    Εφοσον η ΔΕΗ πουλαει ρευμα και απο αυτο προερχονται ολα της τα εσοδα με τα οποια πρεπει να καλυψει τις υποχρεωσεις της φυσικο δεν ειναι μερος των εσοδων της να καλυψει ΚΑΙ τις εργοδοτικες εισφορες οπως ακριβως κανει και ο καθε εργοδοτης καταβαλλει στα ασφαλιστικα ταμεια των εργαζομενων που απασχολει.???
                    Αν εγινε κατανοητο εχει καλως,αν οχι με συγχωρεις αλλα πιο λιανα δε γινεται να το κανω...

Ακόμα μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, τα γράφεις ξεχωριστά για να είναι μπερδεμένα. Αφού η σύμβαση προβλέπει να πληρώνει κι άλλα λεφτά η ΔΕΗ (εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ο κάθε εργοδότης)

...συμφωνηθηκε να δινεται τμηματικα καθε χρονο για την καλυψη των οποιων ελλειματων...

όταν εγώ γράφω ότι ποσό από αυτά που πληρώνω στη ΔΕΗ για ρεύμα πηγαίνει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων, πάλι ******* γράφω (όχι, τώρα είναι άγνοια και ΥΒΡΙΣ).

Πως όμως να μη χρειάζεται τόσα λεφτά ο ασφαλιστικός φορέας της ΔΕΗ, μεγάλοι μισθοί, νωρίς στη σύνταξη, τεράστιο εφάπαξ, μεγάλες συντάξεις. Κάποιος τα πληρώνει αυτά, δυστυχώς δεν μπορούμε να κλείσουμε το ηλεκτρικό και προφανώς τα πληρώνουμε εμείς.

Αλλά δεν πειράζει, όταν ο συνδικαλισμός της ΔΕΗ δεν καταφέρνει το σκοπό του με προσβολές και βρισιές, πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση: κατεβάζετε το διακόπτη.

Τη ΔΕΗ όπως και άλλες πολλές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις την έκλεισαν οι συνδικαληστές.

• L
                      lazarefa last edited by

Ο χρήστης manosk έγραψε:

Η ιδιωτική πρωτοβουλία καλά θα κάνει να ξεκουμπιστεί από την Ελλάδα και να πάει να παράγει ρεύμα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το οποίο θα το πουλάει μετά στη ΔΕΗ για να το μεταπωλεί έπειτα αυτή στους ιθαγενείς.

Eνω θα επρεπε ο καλος ιδιωτης να αγοραζει το ρευμα απο τη ΔΕΗ 5 και να πουλαει το ρευμα που παραγει στη ΔΕΗ 15.
                      Γιατι ως γνωστον αυτο αποτελει υγιη ανταγωνισμο και με αυτο το τροπο δε δημιουργουνται 'στρεβλωσεις' στην αγορα.

O ιδιώτης θα επιχειρήσει να κάνει τη δουλειά του και να διαπραγματευτεί. Αν η ΔΕΗ πληρώνει 16 την παραγωγή ρεύματος συνυπολογίζοντας το σύνολο των δαπανών της, μαζί με το κόστος λειτουργίας της, τότε τη συμφέρει ν' αγοράσει 15.

Έτσι εμείς θα έχουμε μια ΔΕΗ ανθηρή με λιγνίτες, 3 νομούς μέσα στη μαυρίλα, χιλιάδες εργαζόμενους στο μονοπώλιο με μισθούς 30% πάνω από τους αντίστοιχους του ιδ. τομέα, εκ. ευρώ στους γείτονες και στις τσέπες του κάθε ροφιάνου-αλλλήτη Μυτιλιναίου

Σωστο κι αυτο.Ζητω το (οποιοδηποτε) εισαγομενο καυσιμο και η απολυτη ενεργειακη εξαρτηση της χωρας απο αυτο.

Σαν το πετρέλαιο ας πούμε; Πού είναι η ΔΕΗ στις εναλλακτικές, βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και εθνικές (ήλιο, αέρα) πηγές ενέργειας; Ήδη η χώρα είναι ενεργειακά εξαρτημένη από το εξωτερικό, δεν περιμέναμε τους εισαγόμενους λιθάνθρακες για τούτο.

και, βέβαια, πορείες κατά του κεφαλαίου που φταίει για τη γενιά των 700 ευρώ.

Δεν ηξερα οτι ευθυνομαι εγω και η κρατικη ΔΕΗ γιαυτο.Σχωρα με.
                      Απο αυριο ξεκιναω απεργια πεινας σε ενδειξη συμπαραστασης προς τα δοκιμαζομενα Carrefour και Lidl (ενδεικτικα)

Τα μονοπώλια σε όλο τον κόσμο προκαλούν αδυναμία στην αγορά, υπανάπτυξη και μείωση της διασποράς του χρήματος. Πάρε τον ΟΤΕ για παράδειγμα. Όταν ήταν μόνος του, απασχολούσε ένα συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα απασχολούνται εργαζόμενοι από δεκάδες εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν ψωμί σε εκατοντάδες άλλες. Ο ΟΤΕ έδινε ψωμί μόνο σε επιχειρηματίες τύπου Κόκκαλη, δηλ. σε λίγους που τα είχαν καλά με την κρατική εξουσία. Οι υπόλοιποι στην απέξω. Αν αρνείσαι αυτό, τότε αρνείσαι την πραγματικότητα και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό.

Το ότι το κεφάλαιο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς μονοπώλια και κράτος παντού δίνει διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς, μάλλον είναι παραμύθι της Χαλιμάς.

Οπως ψεμα της Χαλιμας ειναι και το οτι εκει τηρουνται οι νομοι και δικαστικες αποφασεις απο ΟΛΟΥΣ και κυριως απο το ιδιο το κρατος, κανεις δε διανοειται να κλεψει το κρατος τουλαχιστο με το τροπο που γινεται εδω, που οι μισθωτοι και συνταξιουχοι ειναι η κυρια πηγη φορολογικων εσοδων επειδη δε μπορουν ξεφυγουν....

Δηλ. η φοροδιαφυγή είναι ελληνική πατέντα; Είσαι τόσο βέβαιος;
                      Άσχετο πάντως αυτό το θέμα με το ζήτημα των πολύ υψηλότερων αμοιβών στις άλλες χώρες της Ε.Ε..

Πεινάει ο εργάτης και ο υπάλληλος στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία.

Αντιθετα απο οτι συμβαινει στην Ελλαδα που πεινανε οι τραπεζες, οι αλυσιδες των σουπερ μαρκετ, τα καρτελ και οι λαθρεμποροι τροφιμων και καυσιμων, οι μεγαλοδικηγοροι, και οι μεγαλογιατροι οπως και καθε αλλη συμπαθης ταξη αναξιοπαθουντων ιθαγενων.
                      Στο εξωτερικό που αναφέρω, δεν πεινάνε ούτε οι μεν, ούτε οι δε. Αμοίβονται καλά, έχουν ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας, ο κόσμος δεν τρέχει να χωθεί σε κάποια ΔΕΚΟ ή στο Δημόσιο για να μη βρεθεί ξεκρέμαστος στα καλά καθούμενα μέσα σε μια άθλια αγορά εργασίας./quote]

Αλήθεια, από που ξέρεις ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ενεργειακά εξαρτημένη από το εξωτερικό; (μιλάω για την ηλεκτρική ενέργεια αποκελιστικά). Μπορείς εσύ ή οποιοσδήποτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο το επίσημο κράτος μέσω του ελέγχου που ασκεί στη ΔΕΗ, δεν έδωσε το ΟΚ πρακτικά για καμιά νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ από το 2000 και μετά; Η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις σε ηλεκτρισμό αλλά με τάσεις εξάρτησης από το 2000 και μετά, απλά και μόνο γιατί το κράτος αποφάσισε σταδιακά να αποδυναμώσει τον κυρίαρχο ρόλο της ΔΕΗ που το ίδιο ήλεγχε, μόνο που λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο (ως συνήθως)...Κανείς ιδιώτης δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, όπως επίσης και καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια αντίστοιχη επένδυση, όταν το επιχειρηματικό ρίσκο δεν είναι πρακτικά μηδενικό αφενός κι αφετέρου δεν εξασφαλίσει (ο ιδιώτης επενδυτής) ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζει την kWh όσο κι αν του κοστίζει-κοστολογείται προκειμένου να έχει το κέρδος που θεωρεί ότι τον συμφέρει...Κλασική στρέβλωση της Made in Greece εκδοχής της επιχειρηματικότητας...Επενδύουμε μόνο αν μας εξασφαλίσουν-υπογράψουν πολλές φορές και με πλάγια μέσα (λέγε με μίζα πολιτικών, μαύρο χρήμα πολιτικής, χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων-στήριξη καριέρας πολιτικών με προφανή ανταλλάγματα) την απόδοση της επένδυσης....Αμφιβάλλει κανείς ότι το ίδιο παιχνίδι παίζεται με τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή κλπ ΔΕΚΟ (βλ. Μυτιληναίος, Κόκκαλης, Βασιλάκης, Λάτσης, βαρδινογιάννης κλπ εθνικοί ευεργέτες)

• I
                        ililias last edited by

Ο χρήστης 888888 έγραψε:

Και σ' το λέει ένας που πληρώνει (κ θα πληρώνει γι' αρκετό καιρό ακόμα) μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ...

Προσεξε αγαπητε μου ililias τωρα κατι παραδοξα...

Αν εχω καταλαβει καλα (απο προηγουμενες δημοσιευσεις σου) πρεπει να εισαι πολυτεκνος.
                        Ηρθε λοιπον το κρατος και ως ωφειλε αναγνωρισε τη προσφορα της πολυτεκνης οικογενειας παρεχοντας το 'προνομιο' της μειωμενης τιμης στο ηλεκτρικο ρευμα.

Αυτο για καποιους σουπερ φιλελευθερους εδω μεσα αποτελει στρεβλωση της αγορας.
                        Οπως και στρεβλωση της αγορας αποτελει και η παροχη ρευματος στους νησιωτες με τιμη παρα πολυ κατω του κοστους.
                        Οπως επισης και η παροχη φθηνου ρευματος σε αγροτες μεσω του τιμολογιου Τ33.
                        Οπως επισης και η απουσια κλιμακωτου τιμολογιου στους επαγγελματιες (τιμολογια Γ21, Γ22 κλπ)

Το κοστος αυτο ( υπηρεσιες κοινης ωφελειας) εχει υπολογιστει απο το Υπουργειο Αναπτυξης γυρω στα 200-300 εκ.ευρω ετησιως.
                        Τα οποια ομως αν και αναγνωριζονται απο το κρατος ουδεποτε αποδοθηκαν στη ΔΕΗ, οπως αλλωστε και οι εισφορες που χρωσταει στα ασφαλιστικα ταμεια.

Η ερωτηση ειναι η εξης:
                        Μεσω ποιας ιδιωτικης εταιρειας το κρατος κανει αντιστοιχη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κοινωνικη πολιτικη??

Απο τη μια λοιπον θελουμε ελευθερο ανταγωνισμο και αγορα χωρις στρεβλωσεις.
                        Απο την αλλη ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ απο πολλους και διαφορους λογους η πολιτεια να εχει καποια 'εργαλεια' ωστε καποιες κοινωνικες ομαδες να εχουν την 'ειδικη μεταχειρηση' που δικαιουνται.

Λοιπον τι λες??Να τα καταργησουμε ολα??Και το δικο μου μειωμενο ρευμα (τη πισινα θα τη μπαζωσω), και το δικο σου τιμολογιο πολυτεκνου, και το τιμολογιο των αγροτων??Να πληρωνουν και οι νησιωτες βρε αδερφε το ρευμα 1,5-3 ευρω τη κιλοβατωρα, ωστε να μην υπαρχουν στρεβλωσεις στην αγορα??

1. Την ουσία, όπως περιγραφόταν στην επόμενη δημοσίευσή μου, την έκανες ... γαργάρα.
                        2. Παραπάνω συνεχίζεις τις καραμέλες. Όπως σημειώνει κι ο kouk, μπορείς και καλύτερα.

Επί της ουσίας της δημοσίευσής σου, συγκρίνεται μια παροχή του Κράτους προς κάποιες κοινωνικές ομάδες (με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά) με τις παροχές μιας επιχείρησης (κοινής ωφέλειας) προς τους εργαζόμενους σ' αυτήν; Όταν μάλιστα αυτές δεν συνδέονται με το αν και πόσο ο καθένας παράγει.
                        Ξέρεις τα στραβά του συστήματος (τα ζεις άλλωστε) κι όμως τα κρύβεις! Το ίδιο κάνουν όλοι! Πχ, δεν θα σου πει κανένας ΔΕΗτζής λεπτομέρειες των παροχών του!

ΥΓ. Βλέπω με ιδιαίτερη χαρά ότι η Εθνική Ομοψυχία συνεχίζει να χαρακτηρίζει τους Έλληνες.

ΥΓ2. Είμαστε έτοιμοι, για μια ακόμα φορά, ν' αρχίσουμε να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο.

ΥΓ3. Το Κράτος έφτιαξε μιαν επιχείρηση κ μας υποχρέωσε να παίρνουμε ρεύμα ΜΟΝΟ απ' αυτήν. Μας είπε κ πόσο πρέπει να πληρώνουμε κ όλα πάνε καλά. Κι εσύ λες ότι δεν πληρώνουμε εμείς τη ΓΕΝΟΠ και το ταμείο της ΔΕΗ... Ποιός το πληρώνει δλδ, οι Γερμανοί;

edit
                        ΥΓ4. Η δική μου έκπτωση είναι κάτω από 15 Ε το μήνα. Δεν έγινα πολύτεκνος γι΄αυτήν, ούτε θα πτωχεύσω κ θ' αφήσω τα παιδιά μου πεινασμένα αν μου την κόψει, καταλαβαίνεις...

• 8
                          888888 last edited by

Nα γιατι επιμενω.Γιατι σιγα σιγα βγαινουν οι αληθειες.Ελπιζω σε αλλες 60 σελιδες να εχουν γινει και κατανοητες.

Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:

Μέχρι τότε λοιπόν ο Έλληνας πολίτης μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού και 'χάριν του δημοσίου συμφέροντος' χρηματοδοτούσε την επενδυτική δραστηριότητα της ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση βέβαια και τα οικονομικά των Υπαλλήλων της.

ΜΕΤΑ ΤΟ 1966

Ο Νόμος του 1966 με τον οποίο καθορίζεται η ίδρυση Ανεξάρτητου Ασφαλιστικού Φορέα εντός της επιχείρησης για τους εργαζομένους **[color]με στόχο τα αποθεματικά του να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης (αλλά και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε περίθαλψη και άλλες παροχές των εργαζόμενων στην εταιρεία) **[/color]αποτελεί ένα έξυπνο λογιστικό κόλπο που ο τότε Νομοθέτης έθεσε και πάλι 'χάριν του δημοσίου συμφέροντος' για να εξασφαλίσει Νομικά την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Η ΔΕΗ ήταν ένα Κρατικό Μονοπώλειο το οποίο πουλούσε Ηλεκτρική Ενέργεια σε α) Ιδιώτες και β) Επιχειρηματίες. Η κίνηση της χρήσης των ασφαλιστικών αποθεματικών των εργαζόμενων εξασφάλιζε στην επιχείρηση το συγκριτικό πλεονέκτημα των άτοκων κεφαλαίων για τη συνέχιση της Επενδυτικής της Δραστηριότητας με σκοπό ΚΑΙ να προσφέρει στην β κατηγορία (επιχειρηματίες) φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα απαραίτητο για την προσέλκυση-διατήρηση επενδύσεων. Επενδύσεις αναγκαίες για την επιβίωση του τότε πολιτικού συστήματος αλλά όπως αποδείχτηκε και για την ανάπτυξη της Χώρας (δεν είμαστε όπως το 1950 αυτό είναι σίγουρο).

Aληθεια πρωτη:
                          Αναγνωριζεται σαφως οτι αφενος μεν οι εργαζομενοι της ΔΕΗ πληρωναν ασφαλιστικες εισφορες τις οποιες η επιχειρηση χρησιμοποιησε για την αναπτυξη της,
                          αφετερου δε η συμβολη της ΔΕΗ ως αποτελεσματικο εργαλειο για την οικονομικη αναπτυξη της χωρας.
                          Βεβαια για να μη φανουμε ανακολουθοι με τις κατηγοριες που εκτοξευουμε προς τους ρετιρεδες βαφτιζουμε το ν.4491/66 Λογιστικο τρυκ ενω θα μπορουσαμε να τον ονομασουμε αυτο που στην ουσια ειναι (και αναγμωριζεται) ως ενα απαραιτητο αναπτυξιακο μετρο.

Για το λόγο αυτό ουδέποτε η ΔΕΗ δεν χρεώθηκε με το κόστος του Εθνικού μας Καυσίμου (Λιγνίτης), ουδέποτε δεν πλήρωσε για τους υδατικούς πόρους που τις προσεφέρθηκαν απλόχερα και πάντα είχε και το μαξιλάρι του Δημοσίου που στην περίπτωση ελλείματος κάλυπτε τα επιπλέον έσοδα με ανάλογη αύξηση των τιμολογίων της α) κατηγορίας (Ιδιώτες) ώστε να διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του μακρόπνοου σχεδίου του ηλεκτρικό ρεύμα παντού ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι.

Aληθεια δευτερη:
                          Αναγνωριζεται ο λογος που η ΔΕΗ(=κρατος) αξιοποιησε τους εγχωριους ενεργειακους πορους.

Πρακτικά μέσω αυτού του Λογιστικού τρυκ (ας το πούμε έτσι) που κάποια στιγμή απετέλεσε και την χρυσοτόκο όρνιθα για τις Διοικήσεις η ΔΕΗ εξασφάλισε τα κονδύλια που ήθελε για την ανάπτυξη της.

Aληθεια τριτη:
                          Να και η συμβολη των ασφαλιστικων αποθεματων τα οποια για να μην ειμαστε ανακολουθοι τα αποκαλουμε 'Λογιστικο τρυκ' στην αναπτυξη της επιχειρησης....

Όμως η πρακτική αυτή δεν παύει να είναι Λογιστικό Τρυκ. Μία Διοίκηση που δεν έβγαινε για τον α ή β λόγο οικονομικά και ήθελε περισσότερα κεφάλαια, πρόβαινε από τη μία σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της και αποκτούσε πρόσβαση στα κεφάλαια που ήθελε και από την άλλη πίεζε και επιτύχαινε και την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Aληθεια τεταρτη:Οχι μονο υπηρχαν ασφαλιστικες εισφορες αλλα η ΔΕΗ(=κρατος) τα αυξανε για να αποκτησει κεφαλαια οπως βεβαια αυξανε και τη τιμη του προϊοντος.

Έτσι και αλλιώς είτε έμμεσα ο μέσος Έλληνας από την φορολογία του (που κάλυπτε τα ελλείματα) είτε άμεσα (με την αύξηση των τιμολογίων) συνέχιζε να πληρώνει για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής. Μάλιστα δε, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε και πολύ χρήμα στη διάθεση του, πολύ περισσότερο ΑΜΕΣΑ.

Αληθεια πεμπτη:Ο πολιτης-καταναλωτης πληρωνε μεσω του λογαριασμου του ηλεκτρικου τα ελλειματα ΟΧΙ του ασφαλιστικου των εργαζομενων αλλα τα ελλειματα που δημιουργουνταν απο την ασκηση συγκεκριμενης και, οπως εγινε παραδεκτο πιο πανω, δικαιολογημενης κυβερνητικης πολιτικης.

Η ΔΕΗ για λόγους που δεν σχετίζονται με αποφάσεις που έχουν ληφθεί με καθαρά οικονομο-τεχνικά κριτήρια προέβει σε μία στρεβλή, με τα σημερινά δεδομένα [color =red] αλλά απόλυτα δικαιολογημένη με τα δεδομένα της εποχής,[/color] ανάπτυξη και αυτοχρηματοδότηση με την οποία το σύνολο σχεδόν του επενδυτικού της έργου το πλήρωσε άμεσα και έμμεσα το Κοινωνικό Σύνολο μέσω της υπερτιμολόγησης ενός προϊόντος που ΝΑΙ ήταν φθηνότερο από το προϊόν που λάμβανε μέχρι το 1950 αλλά αυτό συνέβαινε για το απλούστατο ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το ΚΟΣΤΟΣ του ΚΑΥΣΙΜΟΥ ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Αυτή η πρακτική ήταν επιβεβλημένη για τον πλήρη Εξηλεκτρισμό της Χώρας καθώς καμία Οικονομο-τεχνική μελέτη δεν θα έβγαζε κερδοφόρα μία επένδυση πολλών εκατ. δραχμών της εποχής για την ηλεκτροδότηση ένος απομακρυσμένου χωριού της Πίνδου

Aληθεια εκτη:Εμμεση παραδοχη εδω οτι αν περιμεναμε απο τους Ιδιωτες που (καλα κανουν και) σκεφτονται με στενα οικονομοτεχνικα κριτηρια να κανουν τον εξηλεκτρισμο της χωρας, μαλλον με τα λιχναρια θα ηταν το μεγαλυτερο μερος της χωρας...
                          Φυσικα επειδη θελουμε να μην ειμαστε ανακολουθοι, και για να γραφουμε ετσι για να γραφουμε, και επειδη μαλλον ξεχασαμε το λογο που το κοστος του καυσιμου ηταν μηδενικο ή ελπιζουμε οτι θα τοχουν ξεχασει αυτοι που διαβαζουν, το τονιζουμε ιδιαιτερα.

π.χ. Η ΔΕΗ όμως ουδέποτε απεκόμισε κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Εξωτερικό καθώς πλεονασματική ενεργειακά η Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε. Πρακτικά το σύνολο των εσόδων της** προερχόταν από το υστέρημα των Ελλήνων και ουδόλως από το υστέρημα των Βιομηχάνων οι οποίοι πρακτικά δεχόντουσαν έμμεσα χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο** (πρακτική θεμιτή την εποχή εκείνη αν και με τα σημερινά δεδομένα κατακριτέα ακόμα και από τους πιο στυγερούς Καπιταλιστές)

Aληθεια εβδομη:
                          Βρε βρε τι μανθανει κανεις...
                          Οτι ουσιαστικα αυτος που επιδοτουνταν απο το υστερημα των Ελληνων (ωραιος, πιασαρικος μελοδραματικος ορος) ηταν ουσιαστικα οι βιομηχανοι αυτους που σημερα τους λεμε και δυναμεις της αγορας, επενδυτες, ιδιωτικα κεφαλαια μεσω του φτηνου ρευματος που το κρατος (=ΔΕΗ) τους παρειχε συν τοις αλλοις.
                          Αλλα για ναχουμε να λεμε θεωρουμε επιβεβλημενη για τα μετρα της εποχης αυτη τη πολιτικη αλλα ανεδαφικη σημερα (αφου βεβαιως εφαγαν το χρημα και εκλεισαν τα εργοστασια) δικαιολογωντας απο τη μια το φαγοποτι αλλα και γινομενοι αρεστοι στο μεσο αναγνωστη του παροντος θεματος κατοπιν ομως εορτης και φαγοποτιου.

ή βέβαια από τις ασφαλιστικές εισφορές των Εργαζομένων οι οποίοι βέβαια απολύτως καμία συμμετοχή ως και τις αρχές του 90 δεν είχαν στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα.

Aρκετα ομως με τις αληθειες.
                          Ωρα για λιγες σοφιστειες απο εδω και περα.
                          Αφου αναγνωριστηκε πιο πανω οτι οι εργαζομενοι πληρωναν εισφορες, τις οποιες η ΔΕΗ(=κρατος) χρησιμοποιησε για την αναπτυξη κλπ κλπ και τις οποιες οταν υπηρχε αναγκη αυξανε, ξαφνικα και ως δια μαγειας οταν οι εισφορες αυτες επρεπε να χρησιμοποιηθουν για τον σκοπο που παρακρατουνταν, ως δια μαγειας και για να στηριξουμε τις κατηγοριες για ρετιρε κλπ, ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ!!!!
                          Και εμειναν οι κακοι οι ρετιρεδες (που εν τω μεταξυ πληρωναν εισφορες) να μην εχουν καμμια συμμετοχη στο ασφαλιστικο τους συστημα.

Τουναντίον, για να δικαιολογηθούν οι 'υπερ-κρατήσεις' (απαραίτητες για την χρηματοδότηση της επιχείρησης) η ΔΕΗ προέβει σε μία κοινωνική πολιτική με παροχές σε είδος κυρίως (οι οποίες είχαν μικρότερο κόστος για την επιχείρηση μεγάλη όμως αξία για τους αποδέκτες), αλλά και σε χρήμα. Κάτι που για το 60 και 70 ήταν θεμιτό όταν οι συνθήκες ήταν πραγματικά πρωτόγονες στην Ελληνική Ύπαιθρο.

Tελικα θα πρεπει να αποφασισουμε:
                          Εχουν τα 'προνομια' των ρετιρεδων κοστος αβασταχτο για τη ΔΕΗ(=κρατος) και πρεπει να καταργηθουν ή οπως αναφερεται εχουν αμελητεο/μικρο κοστος και παντως υποπολλαπλασιο των 'υπερ κρατησεων' (ειπαμε πρεπει να αρχισουμε να ξεχναμε τον ορο ασφαλιστικες εισφορες γιατι ετσι μας συμφερει) που παρακρατουνταν απο τους ρετιρεδες??

Άρα όταν ομιλούν οι Υπάλληλοι της ΔΕΗ για τα λεφτά του Ταμείου τους ας μην ξεχνούν ότι ως εργαζόμενοι αμοιβόντουσαν και αμοίβονται πλουσιοπάροχα και το 'αποθεματικό' του ταμείο είναι το αποτέλεσμα ένος έξυπνου και αποτελεσματικού λογιστικού σχεδιασμού και μόνον. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.

Πααανε οι ασφαλιστικες εισφορες τις ξεχασαμε.Ενω στην αρχη του 'αρθρου' υπηρχαν, χρησιμοποιηθηκαν για το λογο που προεβλεπε ο νομος, αυξανονταν κατα το δοκουν και τωρα??
                          ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ και εγιναν υστερημα του Ελληνικου λαου (κλαψ).
                          Να κακοι ρετιρεδες θα σας μαθω εγω...!

Από το υστέρημα των Ιδιωτών και λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ελεύθερων Επαγγελματιών, των Βιοτεχνών (που δεν είχαν το δόντι να κλείνουν ΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ), των αγροτών και λοιπών κοινωνικών τάξεων (ΑΣΤΩΝ και ΜΕΣΑΙΩΝ) οι οποίοι αγώγιστα πλήρωναν το ΥΠΕΡΤΙΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ Ηλεκτρικό ρεύμα, από την ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ του ΟΡΥΚΤΟΥ και ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ της ΧΩΡΑΣ και από τους Φόρους και Δασμούς του ΔΗΜΟΣΙΟΥ όταν η ΔΕΗ έκλεινε με έλλειμα τον Ισολογισμό της.
                          Αυτά!

.... και οχι μονο εσας!!!Παρε κι εσυ κακια ΔΕΗ ναχεις που χρησιμοποιησες ΔΩΡΕΑΝ τον ορυκτο πλουτο και τα νερα για να χει ρευμα και το τελευταιο χωριο.
                          Εσυ φταις και οι ρετιρεδες σου δια πασαν νοσον και πασαν μαλακιαν του τοπου αυτου.
                          Κι εσεις που εχετε δοντι και κανετε ΑΠΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ μην νομιζετε οτι σας κατηγορω.
                          Εγω με εσας ειμαι βρε γιαυτο και θελω να ξεμπερδευω με τη ΔΕΗ και τους τεμπελχαναδες ρετιρεδες για να μπορειτε οχι μονο να συναπτετε με τους κολλητους σας ΑΠΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ αλλα και να μας πηδατε αποικιακα....

• I
                            ililias last edited by

Ο χρήστης 888888 έγραψε:
                            ...Aληθεια πρωτη:
                            Αναγνωριζεται σαφως οτι αφενος μεν οι εργαζομενοι της ΔΕΗ πληρωναν ασφαλιστικες εισφορες τις οποιες η επιχειρηση χρησιμοποιησε για την αναπτυξη της,
                            αφετερου δε η συμβολη της ΔΕΗ ως αποτελεσματικο εργαλειο για την οικονομικη αναπτυξη της χωρας.....

Ε, μετά απ' αυτό πως να περάσουμε στη δεύτερη;

• A
                              aserf last edited by

Ανθρώπινη φύση γαρ...

• L
                                lazarefa last edited by

Φίλε μου 888888, ειλικρινά σε θαυμάζω για το κουράγιο σου...Όχι γιατί δε συμφωνώ μαζί σου κατά 99,99% αλλά γιατί είναι εμφανές ότι οι λογικές κατά των οποίων επιχειρηματολογείς προέρχονται κατά βάση από άτομα πολωμένα που επειδή εν γένει εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είτε ως στελέχη είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θεωρούν απλά ότι για οποιαδήποτε κακοδαιμονία τους κάθεται φταίει αξιωματικά το κακό δημόσιο, οι τεμπέληδες ΔΕΗτζήδες κλπ. Προκειμένου δε να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της λογικής τους δε διστάζουν ακόμα και να πέφτουν σε λογικά παράδοξα, όπως εύστοχα επεσήμανες...Δυστυχώς φίλε μου, δεν υπάρχει εμφανές ανάχωμα στον κονωνικό κατήφορο που τραγικά αποκαλύπτεται ότι διάγουμε ως κοινωνία, με αφορμή και με τα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ...
                                Προσωπικά έχω βαρεθεί...
                                Απλά μια ερώτηση για τον αγαπητό κατά τα άλλα ililias...Με δεδομένο ότι κατοικείς στην όμορφη Ηλεία που δοκιμάστηκε άγρια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού Αυγούστου κι επίσης με δεδομένο ότι ένα μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης της περιοχής καταστράφηκε ολοσχερώς, πως θα σου φαινόταν αν δεν ήταν δεδομένη η ταχεία επαναφορά του δικτύου στην πρότερη κατάσταση λειτουργίας, αλλά, αντιθέτως, έπρεπε να πληρώσετε όλοι οι Ηλείοι τα μαλλιοκέρατά σας στην (ιδιωτική ας πούμε) επιχείρηση ηλεκτρισμού για την αποκατάσταση των ζημιών;

• 8
                                  888888 last edited by

Ο χρήστης ililias έγραψε:

Και σ' το λέει ένας που πληρώνει (κ θα πληρώνει γι' αρκετό καιρό ακόμα) μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ...

Προσεξε αγαπητε μου ililias τωρα κατι παραδοξα...

Αν εχω καταλαβει καλα (απο προηγουμενες δημοσιευσεις σου) πρεπει να εισαι πολυτεκνος.
                                  Ηρθε λοιπον το κρατος και ως ωφειλε αναγνωρισε τη προσφορα της πολυτεκνης οικογενειας παρεχοντας το 'προνομιο' της μειωμενης τιμης στο ηλεκτρικο ρευμα.

Αυτο για καποιους σουπερ φιλελευθερους εδω μεσα αποτελει στρεβλωση της αγορας.
                                  Οπως και στρεβλωση της αγορας αποτελει και η παροχη ρευματος στους νησιωτες με τιμη παρα πολυ κατω του κοστους.
                                  Οπως επισης και η παροχη φθηνου ρευματος σε αγροτες μεσω του τιμολογιου Τ33.
                                  Οπως επισης και η απουσια κλιμακωτου τιμολογιου στους επαγγελματιες (τιμολογια Γ21, Γ22 κλπ)

Το κοστος αυτο ( υπηρεσιες κοινης ωφελειας) εχει υπολογιστει απο το Υπουργειο Αναπτυξης γυρω στα 200-300 εκ.ευρω ετησιως.
                                  Τα οποια ομως αν και αναγνωριζονται απο το κρατος ουδεποτε αποδοθηκαν στη ΔΕΗ, οπως αλλωστε και οι εισφορες που χρωσταει στα ασφαλιστικα ταμεια.

Η ερωτηση ειναι η εξης:
                                  Μεσω ποιας ιδιωτικης εταιρειας το κρατος κανει αντιστοιχη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κοινωνικη πολιτικη??

Απο τη μια λοιπον θελουμε ελευθερο ανταγωνισμο και αγορα χωρις στρεβλωσεις.
                                  [b]Απο την αλλη ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ απο πολλους και διαφορους λογους η πολιτεια να εχει καποια 'εργαλεια' ωστε καποιες κοινωνικες ομαδες να εχουν την 'ειδικη μεταχειρηση' που δικαιουνται.

Λοιπον τι λες??Να τα καταργησουμε ολα??Και το δικο μου μειωμενο ρευμα (τη πισινα θα τη μπαζωσω), και το δικο σου τιμολογιο πολυτεκνου, και το τιμολογιο των αγροτων??Να πληρωνουν και οι νησιωτες βρε αδερφε το ρευμα 1,5-3 ευρω τη κιλοβατωρα, ωστε να μην υπαρχουν στρεβλωσεις στην αγορα??

1. Την ουσία, όπως περιγραφόταν στην επόμενη δημοσίευσή μου, την έκανες ... γαργάρα.

Tην επομενη δημοσιευση σου δεν τη διαβασα, ειμαι ενας κι ειστε πολλοι.Θα το κανω αμεσως τωρα.

1. Παραπάνω συνεχίζεις τις καραμέλες. Όπως σημειώνει κι ο kouk, μπορείς και καλύτερα.

Eιλικρινα δε καταλαβαινω.Τι εννοεις καραμελες??

Επί της ουσίας της δημοσίευσής σου, συγκρίνεται μια παροχή του Κράτους προς κάποιες κοινωνικές ομάδες (με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά) με τις παροχές μιας επιχείρησης (κοινής ωφέλειας) προς τους εργαζόμενους σ' αυτήν; Όταν μάλιστα αυτές δεν συνδέονται με το αν και πόσο ο καθένας παράγει.

Iσως σου διεφυγαν.Προς διευκολυνση σου εχω υπογραμμισει ορισμενες φρασεις με κοκκινα γραμματα.Εν πασει περιπτωσει, φυσικα και δε συγκρινω αυτα που λες.Απλως απαντησα σε αυτους που εγραψαν για στρεβλωσεις της αγορας μεσω προνομιων.Γιατι αυτοι δε βλεπουν τιποτα περισσοτερο απο αριθμους....

Ξέρεις τα στραβά του συστήματος (τα ζεις άλλωστε) κι όμως τα κρύβεις! Το ίδιο κάνουν όλοι! Πχ, δεν θα σου πει κανένας ΔΕΗτζής λεπτομέρειες των παροχών του!

Aντιθετα εγω μιλησα με σαφηνεια και με παραθεσεις στοιχειων για τις παροχες μου.
                                  Οσο για τα στραβα του συστηματος, ναι τα ξερω και με χαρα να τα συζητησω.Στο παρον θεμα ομως πραγματευομαστε τα 'προνομια'των εργαζομενων, που για καποιους ειναι αποκλειστικα η κυρια αιτια της κακοδαιμονιας και η γενεσιουργος αιτια ολων των προβληματων της ΔΕΗ.

Το Κράτος έφτιαξε μιαν επιχείρηση κ μας υποχρέωσε να παίρνουμε ρεύμα ΜΟΝΟ απ' αυτήν. Μας είπε κ πόσο πρέπει να πληρώνουμε κ όλα πάνε καλά. Κι εσύ λες ότι δεν πληρώνουμε εμείς τη ΓΕΝΟΠ και το ταμείο της ΔΕΗ... Ποιός το πληρώνει δλδ, οι Γερμανοί;

Eσυ πληρωνεις το λογαριασμο του ρευματος.Οπως εγω πληρωνω το Χ προϊον που πουλας εσυ, για να πληρωσεις (και) το ταμειο των υπαλληλων σου ετσι δεν ειναι??
                                  Τη ΓΕΝΟΠ τη πληρωνουν τα μελη της, οπως ο δικος σου υπαλληλος πληρωνει την εισφορα του στο οποιοδηποτε σωματειο ειναι μελος.Ποσο πιο απλο να το κανω??

ΥΓ4. Η δική μου έκπτωση είναι κάτω από 15 Ε το μήνα. Δεν έγινα πολύτεκνος γι΄αυτήν, ούτε θα πτωχεύσω κ θ' αφήσω τα παιδιά μου πεινασμένα αν μου την κόψει, καταλαβαίνεις...

Kαταλαβαινω.Και προσθετω οτι ως πολυτεκνος ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ειχες περισσοτερα προνομια απο μια ατελεια αυτοκινητου και 15 ευρω επιδοτηση στο λογαριασμο του ρευματος...

• 8
                                    888888 last edited by

Ο χρήστης leonp έγραψε:
                                    Δεν παραθέτω όλη την συνδυασμένη συνδικαλιστική απάντηση αλλά είναι λίγο πιο πάνω και φαίνεται ποιος ξεφτιλίζεται και ποιος ξεμπροστιάζεται.

Λοιπόν, όταν κατά τα γραφόμενά σου έγραφα μαλακίες για τζάμπα ρεύμα, τώρα εμφάνισες ένα 30%.
                                    Μέχρι τώρα αυτό το κεκτημένο του 30% ήταν κρυμμένο,

Eγω δεν εκρυψα τιποτα.Εσυ το αγνοησες (επειδη μαλλον ετσι ηθελες).Απο τη πρωτη στιγμη εχω γραψει για το μειωμενο τιμολογιο ρευματος, πως και γιατι δοθηκε.

γιατί άραγε, μήπως επειδή αμοίβεσθε ΠΟΛΥ καλύτερα από άλλους εργαζόμενους δεν θέλετε να φαίνεται το 'βοήθημα' στο λογαριασμό του ρεύματος;

To εκκαθαριστικο μου ειναι μερικες σελιδες πιο πισω.Δικαιωμα σου αναφαιρετο ειναι να κρινεις αν αμοιβομαι πλουσιοπαροχα η οχι.

Πως κλιμακώνεται αυτό το 30% όπως το δικό μας ή αλλιώς για να κερδίζετε παραπάνω;

Kλιμακωνεται ΑΚΡΙΒΩΣ οπως το οικιακο τιμολογιο.

Επίσης, πριν το 30% πόσο πληρώνατε για ρεύμα;

Kι αυτο το εγραψα.Πριν το 30% πληρωναμε ΚΑΝΟΝΙΚΟ οικιακο τιμολογιο.Και τωρα μετα το πλαφον των 13500 Kwh/ετος πληρωνουμε κανονικο οικιακο τιμολογιο.Ελπιζω να μη χρειαστει να απαντησω ΠΑΛΙ για το ιδιο θεμα, κουραστηκα!

Ακόμα μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας, τα γράφεις ξεχωριστά για να είναι μπερδεμένα. Αφού η σύμβαση προβλέπει να πληρώνει κι άλλα λεφτά η ΔΕΗ (εκτός από τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ο κάθε εργοδότης)

To τυρι κουμπαρε...
                                    Ποια ειναι αυτη η περιφημη συμβαση??Εχεις καταντησει κουραστικος.Παρεθεσε επιτελους ΕΣΤΩ ΕΝΑ στοιχειο, περα απο τις εικασιες που νομιζεις οτι ειναι γεγονοτα...

όταν εγώ γράφω ότι ποσό από αυτά που πληρώνω στη ΔΕΗ για ρεύμα πηγαίνει στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων, πάλι ******* γράφω (όχι, τώρα είναι άγνοια και ΥΒΡΙΣ).

Δες αλλες απαντησεις μου περι αυτου.Ειναι κουραστικο να γραφω τα ιδια και τα ιδια.Και το παντελονι που αγοραζεις ενα μερος του τιμηματος πηγαινει στην πληρωμη της ασφαλιστικης εισφορας του υπαλληλου του μαγαζιου απο οπου αγορασες το παντελονι.
                                    Λ+Ο= ΛΟ Λ+Α=ΛΑ κι ολο μαζι ΛΟΛΑ!!!
                                    ΑΜΑΝ!!! ΛΟΛΑΘΗΚΑ!!!

• C

@ 888888

Περί αληθείας.

Αλήθεια Πρώτη: Λογιστικώς αγαπητέ οι κρατήσεις γίνονται από έναν μικτό μισθό του Εργαζομένου. Το σύνολο λοιπόν των κρατήσεων (για λόγους που σχετίζονται με το γεγονός ότι θα είναι ο μόνος δικαιούχος των απολαβών που παράγονται από αυτές τις κρατήσεις) εμφανίζεται από ότι παρακρατείται από τους εργαζόμενους. Στην πραγματικότητα όμως το σύνολο του μισθού πληρώνεται από την εταιρεία. Εφόσον ο μισθός σου είναι επαρκής είτε σου κρατούν 10 ευρώ είτε 10,000 ευρώ το μήνα δεν σε ενδιαφέρει.

Αλήθεια Δεύτερη: Το γεγονός ότι οι πόροι αυτοί δεν είχαν αξιοπηθεί παλαιότερα δεν οφείλεται στην θαυμαστή τεχνολογία της ΔΕΗ αλλά στο γεγονός ότι η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το 2ο Π.Π. σε θέματα Χημείας ήταν τέτοια που επέτρεπε την καύση Λιγνίτη της ποιότητας των Ελληνικών Κοιτασμάτων. Αυτά ήταν γνωστά ήδη από τον Μεσοπόλεμο (στην Ακαδημία Υπάρχει ένα φανταστικό Λεύκωμα-Βίβλος περι των ορυκτών και πετρωμάτων της δεκαετίας του 30 όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα πετρώματα ως καφέ άνθρακας... (ακριβής μετάφραση του brown-coal)). Προ του 1940 κάτι τέτοιο δεν γινόταν καθώς απλά δεν συνέφερε καθώς η εξόρυξη και καύση του Λιγνίτη με τα μέσα της εποχής ήταν πιο ακριβή διαδικάσία από την εισαγωγή Λιθάνθρακα. Άρα η αξιοποίηση από τη ΔΕΗ δεν οφειλόταν σε ένα θαυμαστό μηχανισμό που δημιουργήσε αυτή, αλλά από την εισαγώμενη τεχνογνωσία (από Συμμάχους και Αντιπάλους) - σε Εθνικούς Λόγους, στη μείωση του κόστους του πετρελαίου λόγω των Χιλιάδων Liberty που κατέκλησαν τις Θάλασσες, στις πάμφθηνες πρώτες ύλες σε χάλυβα και αλουμίνιο (τανκ και αεροπλάνα που δεν χρειαζόντουσαν πια) που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία μετατρεπότουσαν σε μηχανήματα για πολιτικές χρήσεις, στο σχέδιο Marshall που επέτρεψε να αναπνεύσει η Ελλάδα και σε μία ακόμα σειρά από παράγοντες.

Αλήθεια Τρίτη: Ναι λογιστικό τρυκ είναι όταν πρακτικά αποφασίζεις εσύ το ποσό των εισφορών που θα καταβάλεις για τον εργαζόμενο το οποίο το πληρώνουν οι καταναλωτές σου, μετά από συμφωνία με το Κράτος που απλά αναπροσαρμόζει τα τιμολόγια για να καλύψει τις ανάγκες σου. Χαζοί ήταν να μην το κάνουν έτσι. Μηδενικό κόστος για το κεφάλαιο που χρειαζόταν η εταιρεία και παροχές με τη σέσουλα στους εργαζομένους για να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο (και αυτούς να δουλεύουν). Με τέτοιες δυνατότητες (και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο) σου Κυβερνώ το κόσμο.

Αλήθεια Τέταρτη: Και ποιός πλήρωνε τις αυξήσεις στα Τιμολόγια??? Οι μεγαλοβιομήχανοι?? Το ευρύ κοινό!!! Αυτοί που τους θεωρείς 'Βρωμιάρηδες' και δεν θέλεις να συναναστραφείς μαζί τους. (ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΣΑΣ)

Αλήθεια Πέμπτη: Και καλώς το έκανε. Τα χρήματα όμως αυτά δεν τα έδωσε για να τα φάνε τα Λαμόγια της ΓΕΝΟΠ αλλά για να αποκτήσει ρεύμα και ο ταλαίπωρος κτηνοτρόφος στην Άνω Ραχούλα της Θεσπρωτίας. Δεν είναι δικά σας. Είναι δύο συνολικά γενεών (1950-2000) που πλήρωναν αγόγγυστα. Η ΔΕΗ δεν είναι δική ΣΑΣ. Είναι ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ αλλά πρωτίστως είναι του Έλληνα που έμμεσα ή άμεσα πλήρωσε για αυτή.

Aληθεια εκτη: Μάλλον προσπαθείς να μειώσεις το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός στην Ελλάδα υπάρχει από το 1900 περίπου. Πριν το 1950 υπήρχαν στην Ελλάδα 400 εταιρείες που πουλούσαν ηλεκτρικό ρεύμα. Όμως ο κατακερματισμός τους ήταν τέτοιος που οικονομικά το συγκεκριμένο προϊόν το πουλούσαν πανάκριβα. Η συλλογιστική της Κρατικής Παρέμβασης (καθώς η Ελλάδα δεν είχε τα κεφαλαία μετά από 10 χρόνια πολέμου και εμφυλίων) ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη. Αν δεν υπήρχε ο 2ος Π.Π. πολύ αμφιβάλλω αν θα ήταν αναγκαία η συγκεκριμένη πρακτική. Κάποια στιγμή οι συγχωνεύσεις και η πλεονάζουσα ενέργεια θα οδηγούσαν σε ανταγωνισμό και οικονομίες κλίμακας. Ο Ιδιώτης δεν δουλεύει για τη ψυχή της μάνας σου όπως και εσύ ως εργαζόμενος δεν θα δούλευες λεπτό χωρίς αμοιβή. Όσο για το κόστος του καυσίμου που αναφέρεις οι 400 ιδιώτες χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο και λιθάνθρακα για τα οποία βέβαια πλήρωναν και το ανάλογο τίμημα. Εν πάσει περιπτώση αγαπητέ όμως.

Aληθεια έβδομη: Η διαστρέβλωση κάνει κακό. Οι βιομήχανοι και λοιποί επενδυτές σε μία χώρα χωρίς υποδομές δεν θα επένδυαν ο κόσμος να χαλάσει. Άλλωστε τα λεφτά τους δεν τα έχουν για αγαθοεργίες για να βγάλουν και άλλα λεφτά τα έχουν. Έτσι λειτουργεί ο Καπιταλισμός 4 αιώνες τώρα και κανένα άλλο σύστημα δεν κατάφερε να τον παραγκωνίσει για την ώρα τουλάχιστον καθώς ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ στην ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΖΩΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Το τυράκι για αυτούς ήταν και το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα (όπως και αλλές διευκολύνσεις). Σήμερα σε μία κοινωνία που απαγορεύει στο Δημόσιο να επιδοτεί κατά οποιανδήποτε τρόπο κάποιους έναντι άλλων (πχ ΟΑ έναντι Aegean, ΔΕH έναντι Ιδιωτών, ΟΤΕ έναντι Ιδιωτών) δημιουργόντας ολιγοπωλειακές καταστάσεις οι οποίες και στρεβλώνουν την αγορά και οδηγούν σε υπο-ανάπτυξη (χωρίς ανταγωνισμό γιατί να προσπαθήσεις να βελτιώσεις το κόστος σου και να πληρώσεις έξοδα εξέλιξης?? Αφού αν το κάνεις θα έρθει το Δημόσιο - Ρυθμιστής και θα μειώσει τη τιμή οπότε το κόστος της επένδυσης δεν θα αποσβεστεί ποτέ!!!) αυτές οι πρακτικές έπαψαν στο επίπεδο αυτό και πρακτικά μεταφέρονται σε ένα επίπεδο φορολογικής αντιμετώπισης. Δεν τους δίνει χρήμα (σε είδος ή άμμεσα) αλλά μειώνεις τις απαιτήσεις σου ως ποσοστό των κερδών.

Από το σημείο αυτό βέβαια ξαφνικά οι αλήθειες που έλεγα έγιναν ψέματα καθώς δεν μας βολεύουν.

Οκ δεν έχω πρόβλημα. Άλλωστε αυτό είναι και το τελευταίο ποστ στο συγκεκριμένο Thread καθώς ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΟΣΟ ΦΑΝΗΚΕ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ και έχουμε και ΔΟΥΛΕΙΕΣ και δεν μπορώ να πείσω κάποιον ο οποίος απλά για λόγους προσωπικού συμφέροντος δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί ότι πέρα από το Αλάθητο της ΓΕΝΟΠ υπάρχουν και άλλα πράγματα.

Χάρηκα για τη συζήτηση.

• C

Προς lazarefa

Αν διαβάσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι δεν πέφτω σε λογικά αδιέξοδα αγαπητέ όπως σημειώνεις. Εσύ όμως βιάζεσαι να επικροτήσεις μία άποψη μέσα στη λογική του ΚΑΚΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ που βοηθά το ΚΕΦΑΛΑΙΟ να πιεί το αίμα των ΦΤΩΧΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ αναμένοντας ένα ξεροκόμματο (ίσως).

OK άποψη σου σεβαστή.......

• M
                                          manosk last edited by

Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
                                          Αλήθεια, από που ξέρεις ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ενεργειακά εξαρτημένη από το εξωτερικό; (μιλάω για την ηλεκτρική ενέργεια αποκελιστικά). Μπορείς εσύ ή οποιοσδήποτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο το επίσημο κράτος μέσω του ελέγχου που ασκεί στη ΔΕΗ, δεν έδωσε το ΟΚ πρακτικά για καμιά νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ από το 2000 και μετά; Η αλήθεια είναι ότι ακόμα είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις σε ηλεκτρισμό αλλά με τάσεις εξάρτησης από το 2000 και μετά, απλά και μόνο γιατί το κράτος αποφάσισε σταδιακά να αποδυναμώσει τον κυρίαρχο ρόλο της ΔΕΗ που το ίδιο ήλεγχε, μόνο που λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο (ως συνήθως)...Κανείς ιδιώτης δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, όπως επίσης και καμιά τράπεζα δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια αντίστοιχη επένδυση, όταν το επιχειρηματικό ρίσκο δεν είναι πρακτικά μηδενικό αφενός κι αφετέρου δεν εξασφαλίσει (ο ιδιώτης επενδυτής) ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα αγοράζει την kWh όσο κι αν του κοστίζει-κοστολογείται προκειμένου να έχει το κέρδος που θεωρεί ότι τον συμφέρει...Κλασική στρέβλωση της Made in Greece εκδοχής της επιχειρηματικότητας...Επενδύουμε μόνο αν μας εξασφαλίσουν-υπογράψουν πολλές φορές και με πλάγια μέσα (λέγε με μίζα πολιτικών, μαύρο χρήμα πολιτικής, χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων-στήριξη καριέρας πολιτικών με προφανή ανταλλάγματα) την απόδοση της επένδυσης....Αμφιβάλλει κανείς ότι το ίδιο παιχνίδι παίζεται με τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή κλπ ΔΕΚΟ (βλ. Μυτιληναίος, Κόκκαλης, Βασιλάκης, Λάτσης, βαρδινογιάννης κλπ εθνικοί ευεργέτες)

Η ΔΕΗ χρησιμοποιεί και πετρέλαιο, ενώ ο λιγνίτης, εκτός του ότι ΒΡΩΜΙΖΕΙ (οι περιβαλλοντικώς ευαίσθητοι συνδικαλιστές το ξέχασαν αυτό για...30 χρόνια, το θυμήθηκαν όμως πρόσφατα με τους Γερμανοί), σταδιακά εξαντλείται.
                                          Πού είναι η πρόνοια για επέκταση σε άλλες πηγές ενέργειας; Θα περιμένουμε τελευταία στιγμή για να αγοράσουμε ξένες γεννήτριες με τις γνωστές μίζες, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη εθνικό βιομηχανικό δίκτυο, όπως έχουμε για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
                                          ΠΟΙΟΣ όμως μπορούσε να δημιουργήσει στην Ελλάδα ζήτηση για τις αιολικές γεννήτριες πλην της ΔΕΗ; Εγώ; Ή ο κάθε ιδιώτης καταναλωτής;
                                          Αυτό λοιπόν το ονομάζω εξάρτηση. Εσύ πώς το λες;

Όσον αφορά τη στρεβλωμένη εικόνα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αυτή οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στα μονοπώλια και ολιγοπώλια. Έχει ήδη γραφτεί πολλάκις.

• 8
                                            888888 last edited by

Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
                                            @ 888888

Περί αληθείας................

.............Οκ δεν έχω πρόβλημα. Άλλωστε αυτό είναι και το τελευταίο ποστ στο συγκεκριμένο Thread καθώς ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΑΡΓΟΣΧΟΛΟΣ ΟΣΟ ΦΑΝΗΚΕ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ και έχουμε και ΔΟΥΛΕΙΕΣ και δεν μπορώ να πείσω κάποιον ο οποίος απλά για λόγους προσωπικού συμφέροντος δεν πρόκειται ποτέ να παραδεχτεί ότι πέρα από το Αλάθητο της ΓΕΝΟΠ υπάρχουν και άλλα πράγματα.

Χάρηκα για τη συζήτηση.

ZAΛISTHKA!!!!

Απο τους ρετιρεδες πηγαμε στις 400 εταιρειες στα Liberty και στο... σχεδιο Marshall.
                                            Mην ανησυχεις φιλε μου με κερδισες.ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ!!!
                                            Kαι οχι βεβαια απο ελλειψη επιχειρηματων, αλλα επειδη ειναι εξαιρετικα κουραστικο να απαντω σε μακροσκελη ποστ που μπερδευουν το φαντη με το ρετσινολαδο οταν απο τον καθε καλοπιστο αναγνωστη γινεται αμεσα αντιληπτο οτι παρατιθενται καινουρια 'επιχειρηματα' καθε φορα που καταρριπτονται τα προηγουμενα....

H εμπαθεια σου φαινεται εξ αλλου απο το γεγονος οτι ενω ξερεις κι εσυ, οπως και οι καθε λογηςσ νεροκουβαλητες της εξουσιας, οτι το συνθημα 'ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΣΑΣ' ποσως αφορα τους αλλους εργαζομενους αλλα το κρατος το οποιο αφου κατασπαταλησε τους πορους του ΙΚΑ (και των αλλων ασφαλιστικων ταμειων), δινοντας τους στις 'δυναμεις της αγορας' με μορφη θαλασσοδανειων, αφου αφησε τους ημετερους να τζογαρουν τα υπολοιπα, αφου επετρεψε στους κουμπαρους να το παιξουν επενδυτες δομημενων ομολογων, και ολα αυτα μη δινοντας ποτε λογαριασμο και ατιμωρητι, εφτασε το ασφαλιστικο συστημα στο σημερινο χαλι, ισοπεδωνοντας και τα εναπομειναντα υγιη ταμεια.

Ε λοιπον οχι κυριοι.
                                            ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΣΑΣ οπως το καταντησατε!!!
                                            Ουτε εμεις (οι κατ'εσας ρετιρεδες) ουτε κανεις αλλος εργαζομενος στη χωρα αυτη.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 44
                                            • 45
                                            • 46
                                            • 47
                                            • 48
                                            • 191
                                            • 192