-
Ο χρήστης Thevoice έγραψε:
Ναι εγω, και την εχω γραψει πιο πανω ξεκαθαρα και με επιχειρηματα. Οπως λεει και ο διαφωνων, ειναι θεμα ερμηνειας (στο οποιο δεν προκειται να συμφωνησουμε).
Συγνώμη, αλλά το μόνο που μπορώ να εκλάβω ως 'επιχείρημα' είναι το ότι ο ΚΟΚ δε διευκρυνίζει ποιούς...
Τι θέλεις τώρα άλλες 10 σελίδες για να βρούμε ποιούς; Κουράστηκε το θέμα και κάνουμε επαναλήψεις.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ποιός μας εγγυάται ότι δεν έχουμε κάνει λάθος και δεν θα το κάνει όταν είμαστε 10 μέτρα πίσω του ? Τι κάνουμε τότε ?Εγώ πλέον κάνω το (γ) που έγραψες παραπάνω υπάρχει-δεν υπάρχει άλλος. Εσύ τι κάνεις ?
Εγώ θα κάνω το (α). Στα 200 θα καλύψω 10μ σε 0.18'. Για να κάνει κάποιος μια τέτοια χοντράδα ακαριαία (σε 0.18') θα έχει δείξει σίγουρα δείγματα από πριν που προσπαθώ να δω πως οδηγάει. Δεν μπορώ να σου μιλήσω με ΑΝ. Μιλάω σύμφωνα μ'αυτά που μου έχουν συμβγεί, που λόγω της επιλογής μου να πηγαίνω όπως πηγαίνω, είναι πάρα-πάρα πολλά.
Οσο για το αν έκανες λάθος, άσχετα με το αποτέλεσμα, κάνοντάς το πιστεύεις πως έκανες το σωστό. Απλά εγώ σωστό θεωρώ κάτι άλλο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είχε την ίδια κατάληξη. Σύμφωνα με τον δικό μου τρόπο σκέψης θα ήταν το πιο ασφαλές. Δεν είναι ο σκοπός μου να αποκτήσεις εσύ τον δικό μου τρόπο σκέψης, αλλά να καταλάβετε πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι σκέψης εξίσου ασφαλείς.
ΕΧΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΗΔΗ ΜΕ +80 ΕΠΕΙΔΗ ΨΥΧΟΛΟΓΗΣΕΣ ΛΑΘΟΣ. Εσύ 'κόλλησες' στο άλλο αυτοκίνητο που πάει να περάσει από δεξιά τον 'αργό';
Ναι, ήταν πολύ βασικός παράγοντας για τα δικά μου δεδομένα.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
Εγώ θα κάνω το (α). Στα 200 θα καλύψω 10μ σε 0.18'. Για να κάνει κάποιος μια τέτοια χοντράδα ακαριαία (σε 0.18') θα έχει δείξει σίγουρα δείγματα από πριν που προσπαθώ να δω πως οδηγάει.
-
Στον ελάχιστο χρόνο που τον έχεις μπροστά σου, όταν τον πλησιάζεις με 200 km/h, τι 'δείγματα' θα μπορέσεις να δεις ρε συ nasos;
-
O υπολογισμός που κάνεις είναι λανθασμένος. Αν εσύ πας με 200 km/h ΔΕΝ θα καλύψεις 10μ σε σχέση με τον άλλο σε 0.18' εκτός κι αν ο άλλος είναι σταματημένος. Αν κινείται, έστω με 120 km/h, τα +80 km/h σχετικής ταχύτητας θα σου επιτρέψουν να 'καθαρίσεις' τα 10μ που λες σε ~0.5' .
Βάλε και τη σχετική απόσταση μετά την οποία με το ρυθμό που πλησιάζεις τον άλλο (22m/sec) δεν θα προλάβεις σε καμία περίπτωση να κάνεις ελιγμό για να τον αποφύγεις αν γίνει η στραβή (να πούμε 20μ, i.e. 1';), βάλε και το 'νεκρό χρόνο' που θα σου πάρει να αποφασίσεις και να αντιδράσεις ΣΩΣΤΑ (να πούμε 0.5';) αν καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει όπως προέβλεψες, και θα δεις ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο μικρές οι πιθανότητες να γίνει το λάθος όσο τις παρουσιάζεις.
-
-
- Στον ελάχιστο χρόνο που τον έχεις μπροστά σου, όταν τον πλησιάζεις με 200 km/h, τι 'δείγματα' θα μπορέσεις να δεις ρε συ nasos;
Πάρα πολλά, αν κινείται στη λωρίδα του, αν κάνει ελαφριές τιμονιές αριστερά-δεξιά, τι αυτοκίνητο είναι, αν έχει εξάτμιση/αεροτομή/κλπ, πινακίδες (από που είναι), τι γίνεται μπροστά-πίσω-δεξιά-αριστερά του και πως κινείται σε σχέση μ'αυτούς, αν είναι φορτωμένο, αν έχει συνεπιβάτες, αν έχει σήμα γιατρού, αν η ώρα-μέρα-τόπος σημαίνει πως μπορεί να είναι πιωμένος ή κ@υλομένος να κάνει κάτι αψυχολόγητο, αν-αν-αν... Ολα αυτά τα σκέφτομαι τελειώς μηχανικά και κάθε μέτρο διαφοράς που καλύπτω προσπαθώ να πάρω όσο περισσότερα δεδομένα μπορώ, μη φανταστείς βέβαια πως έχω καμιά λίστα σε χαρτί και την τσεκάρω κάθε φορά με τικ. Υπ'όψην πως (α) βλέπω και πέρα από τα 20μ από τη μύτη μου, (β) σχεδόν πάντα ο χρόνος μου φτάνει και μου περισσεύει για να πάρω τα 'δείγματα' που θέλω και (γ) σε περίπτωση που κρίνω πως ο χρόνος δεν μου φτάνει, αφήνω γκάζι ή πατάω φρένο ή τον περνάω από αλλού, αναλόγως τις συνθήκες.
- O υπολογισμός που κάνεις είναι λανθασμένος.
Εχεις δίκιο, κεκτημένη ταχύτητα... Θα έχω καλύψει λοιπόν τη διαφορά σε 0.45' περίπου. Μου είναι αρκετά για να το θεωρήσω ακαριαίο. Σίγουρα παίζει και ο χρόνος αντίδρασης ο δικός μου καθώς και ο χρόνος πραγματοποιήσης ελιγμού, αλλά κατά την άποψή μου εμπίπτουν πάλι στην περίπτωση που δεν είμαι όσο το δυνατόν (για τα δεδομένα μου) σίγουρος πως ο άλλος δεν θα κάνει χοντράδα, οπότε θα έχω πάρει ήδη τα μέτρα μου.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
- O υπολογισμός που κάνεις είναι λανθασμένος.
Εχεις δίκιο, κεκτημένη ταχύτητα...
Είδες; Και φαντάσου ότι 'εδώ' είχες όλο το χρόνο να σκεφτείς!....
Θα έχω καλύψει λοιπόν τη διαφορά σε 0.45' περίπου. Μου είναι αρκετά για να το θεωρήσω ακαριαίο. Σίγουρα παίζει και ο χρόνος αντίδρασης ο δικός μου καθώς και ο χρόνος πραγματοποιήσης ελιγμού, αλλά κατά την άποψή μου εμπίπτουν πάλι στην περίπτωση που δεν είμαι όσο το δυνατόν (για τα δεδομένα μου) σίγουρος πως ο άλλος δεν θα κάνει χοντράδα, οπότε θα έχω πάρει ήδη τα μέτρα μου.
nasos, το θέμα είναι ότι έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του ο άλλος που τον ψυχολόγησες λάθος για να σε 'στείλει'. Και ναι, δεν γίνονται ΟΛΑ, ΠΑΝΤΑ όπως τα έχουμε προβλέψει. Η εμπειρία σου σίγουρα θα σου το λέει κι αυτό. Π.χ. Δίπλα από σταματημένο αυτοκίνητο περνάς με +80 km/h; Ξέρεις ποτέ αν σε έχει δει κι αν θ'ανοίξει την πόρτα του εκείνη τη στιγμή;...
Καταλαβαίνω τη σιγουριά που σε διακατέχει (κι εγώ την έχω ως ένα βαθμό) αλλά να είσαι βέβαιος ότι και άλλοι πολλοί, και γρηγορότεροι και πιο 'χεράδες' οδηγοί από εσένα κι από εμένα, με καλύτερα 'εργαλεία' και περισσότερα χιλιόμετρα 'ε.δ.' είχαν την ίδια σιγουριά. Μέχρι που κάπιοιος τους την πήρε, μαζί με διάφορα άλλα.
Γι αυτό σου λέω: ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ. Καλύτερα να χαίρεσαι τρυφερές στιγμές με την κοπέλα σου, να παίζεις με το ανηψάκι σου, ή να κυνηγάς το χρόνο στην πίστα, παρά να προκαλείς την τύχη σου στο δρόμο μέχρι να βρεθεί ο ένας και μοναδικός μ@λάκας που θα σε ξεγελάσει και θα σε στείλει στον άλλο κόσμο.
- Στον ελάχιστο χρόνο που τον έχεις μπροστά σου, όταν τον πλησιάζεις με 200 km/h, τι 'δείγματα' θα μπορέσεις να δεις ρε συ nasos;
Πάρα πολλά, αν κινείται στη λωρίδα του, αν κάνει ελαφριές τιμονιές αριστερά-δεξιά, τι αυτοκίνητο είναι, αν έχει εξάτμιση/αεροτομή/κλπ, πινακίδες (από που είναι), τι γίνεται μπροστά-πίσω-δεξιά-αριστερά του και πως κινείται σε σχέση μ'αυτούς, αν είναι φορτωμένο, αν έχει συνεπιβάτες, αν έχει σήμα γιατρού, αν η ώρα-μέρα-τόπος σημαίνει πως μπορεί να είναι πιωμένος ή κ@υλομένος να κάνει κάτι αψυχολόγητο, αν-αν-αν... Ολα αυτά τα σκέφτομαι τελειώς μηχανικά και κάθε μέτρο διαφοράς που καλύπτω προσπαθώ να πάρω όσο περισσότερα δεδομένα μπορώ, μη φανταστείς βέβαια πως έχω καμιά λίστα σε χαρτί και την τσεκάρω κάθε φορά με τικ. Υπ'όψην πως (α) βλέπω και πέρα από τα 20μ από τη μύτη μου, (β) σχεδόν πάντα ο χρόνος μου φτάνει και μου περισσεύει για να πάρω τα 'δείγματα' που θέλω και (γ) σε περίπτωση που κρίνω πως ο χρόνος δεν μου φτάνει, αφήνω γκάζι ή πατάω φρένο ή τον περνάω από αλλού, αναλόγως τις συνθήκες.
Τελικά το ταξίδι στο χρόνο πρέπει να είναι εφικτό. Το μόνο ερώτημα είναι τι δουλειά έχει ο 'Terminator' μέσα σε αυτό το φόρουμ...
Σοβαρά τώρα: Ανέφερες πάρα πολλά δεδομένα που καλό είναι κανείς να έχει υπόψη του, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ. Κι εγώ προσωπικά δε δέχομαι ότι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που έχεις στη διάθεσή σου να δεις και να 'ψυχολογήσεις' ΣΩΣΤΑ τον κάθε οδηγό αυτοκινήτου, φορτηγού, λεωφορείου, νταλίκας κλπ το οποίο πλησιάζεις με +80 km/h, υπό ιδανικές έστω συνθήκες (μέρα με ήλιο κλπ), έχεις αρκετό χρόνο για να σιγουρευτείς με στοίχημα τη ζωή σου ότι δε θα σου κάνει ο άλλος τη στραβή μέσα στο χρονικό διάστημα που κυριολεκτικά 'σε έχει στο χέρι'.
Για εμένα, αν έτσι οδηγείς για 'χαβαλέ' και προσπερνάς με 200+ τους άλλους που κινούνται με το όριο, βάζοντας στο ίδιο καζάνι 'τύχη' και 'ικανότητα 100% έγκυρης πρόβλεψης αντιδράσεων' είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθει η στιγμή που νομίζοντας ότι τα έχεις όλα υπό έλεγχο θα την πατήσεις. Καταλαβαίνω βέβαια γιατί εσύ δε θεωρείς κάτι τέτοιο πιθανό, και σου εύχομαι να μη σου συμβεί ποτέ κάτι, αφού πρώτον σε συμπάθησα παρότι δε βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεύτερον το πιθανότερο είναι μαζί με εσένα να την πληρώσουν κι άλλοι.
Ανέφερα ένα άλλο παράδειγμα στο οποίο ήμουν μάρτυρας νωρίτερα σήμερα. Μπορεί να μην ήταν η ίδια περίπτωση (προσπέραση με 200+) αλλά δείχνει ότι δεν μπορείς ΠΟΤΕ να είσαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ τι θα κάνει ο άλλος. Ο ένας νομίζει ότι προλαβαίνει να βγει μπροστά σου ενώ μέχρι τώρα κινείτο σε τέλεια ευθεία, ο άλλος δε σε έχει αντιληφθεί επειδή δεν κοιτάει καθρέφτη κι ακούει τη μουσικούλα του ή τη μουρμούρα του/της συνοδηγού, ο άλλος τρόμαξε που φρέναρε στιγμιαία ο μπροστινός του και κόβει το τιμόνι να μπει αριστερά τη στιγμή που περνάς εσύ με +80, ο άλλος πάει να 'χωθεί' μέσα στους 'γρήγορους' επειδή έχει κολλήσει στην ουρά, κι ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που ΔΕΝ μπορείς να έχεις 'ψυχολογήσει' από πριν ΣΩΣΤΑ.
'Φύλαγε τα ρούχα σου' λένε. Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι από ζώα και δολοφόνους που ΔΕΝ φέρουν το ανάλογο 'σήμα'.
-
Γειά σας,
Άν και το θέμα έχει εξαντληθεί, όσον αφορά στην ταχύτητα, στο θέμα προσπέραση έχει κενά.
Αυτός που πηγαίνει με 200+ είναι σε διαδικασία προσπέρασης ; έχει φλάς αναμένο ; ή κανει το κέφι του έχοντας καπαρώσει την αριστερή και απαιτεί τον σεβασμό των υπολοίπων (να μην ...κόψουν και να περιμένουν να περάσει) ;
Από όσα διάβασα, (δεν τά διάβασα όλα) διαπίστωσα, ότι υπάρχει ...ασυμφωνία χαρακτήρων και εμμονή στις θέσεις αναφορικά με την επικινδυνότητα των 200+ χλμ/ω, όπως επίσης έλλειψη αμοιβαίου σεβασμού, κυρίως από την πλευρά των ...'γρήγορων'!
Το οδήγημα βράδυ - ξημερώματα είναι δηλαδή πιό ασφαλές ; τότε δεν κυκλοφορεί περισσότερο ...κατά κεφαλήν αλκοόλ ; μετράει η ποσότητα μόνο, η ποιότητα όχι ;
Τό να είσαι μόνος σου στον δρόμο κάνε ότι θές !, άν όμως υπάρχει έστω και ένας πρέπει να (και να τον) προσέχεις.
Οι οδηγοί σε ένα δρόμο αποτελούν μιά μικρή κοινωνία, όπου πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός και τήρηση κάποιων κανόνων, όπου άν λείπουν έχουμε αναρχία και ζούγκλα, νόμος του ισχυρότερου (βλέπε 'γρήγορου').
Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τον άλλον να τον σεβαστεί, όταν ό ίδιος δεν είναι διατεθιμένος να δείξει ανάλογο ή έστω στοιχειώδη σεβασμό.
Κάποιοι βάζουν και θέμα ικανότητας οδηγού.
Στον δρόμο πρέπει να ...μετράει η ικανότητα κυκλοφορίας, γιατί ο ικανός οδηγός δεν σημαίνει ότι ξέρει και να κυκλοφορεί στο δρόμο, ούτε πάλι ότι ο μή ικανός (οδηγός) δεν ξέρει και να κυκλοφορεί.
Απλά η ικανότητα του οδηγού, θα τον βοηθήσει να ξεπεράσεί ...την όποια στραβή.
Η ταχύτητα από μόνη της ΔΕΝ σκοτώνει (θέλει συνδυασμό παραγόντων), απλά η υπερβολική (και τα 200+ είναι υπερβολική) απαιτεί περισσότερη προσοχή από τον οδηγό (με την προϋπόθεση πάντα και οι άλλοι παράγοντες - κατάσταση οδηγού, δρόμου, αυτοκινήτου πρέπει να είναι άριστοι).
Δεν συμφωνώ με χαρακτηρισμούς τύπου ...δολοφόνοι, εγκληματίες κλπ (για τους '...γρήγορους'), απλά θα έλεγα απερίσκεπτοι και ίσως αρκετά εγωϊστές που ...ζητούν χωρίς να δίνουν.
Ίσως κάποιοι με παρεξηγήσουν και το δούν σαν ...κήρυγμα. ΔΕΝ είναι. Απλά τα 27 χρόνια οδηγός (εντός και εκτός συνόρων - δεν είμαι επαγγελματίας) με έχουν κάνει να βλέπω το ...πακέτο οδηγός-δρόμος-όχημα και φυσικά κυκλοφορία με πάρα πολύ σεβασμό. Η πολύ αυτοπεποίθηση δεν είναι καλός σύμμαχος και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη (πολλές φορές και ανεπανόρθωτα).Φιλικά
Μάξιμος
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Εσυ kantoniou, οπως και οι αλλοι που το εχετε γραψει πολλες φορες αυτο, πατε με 200 σε δημοσιο δρομο? Και μαλιστα ρωταω γενικα, ωρις να εξετασω τις συνθηκες, πχ 'κυκλοφορειτε στις 3 το πρωι καθημερινης στον Κηφισσο?' οπως δεν τις εξεταζετε και εσεις και απλα τσουβαλιαζετε...Αν οχι, ΠΩΣ μπορεις να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ οτι τα '200 σε δημοσιο δρομο', χωρις αλλο προσδιοριστικο παραγωντα περι αυτου (το διακοσαριζειν στον δημοσιο δρομο δηλαδη), πχ συνθηκες, κινηση, ωρα, ειδος και ποιοτητα δρομου, περιοχη, ειναι επικινδυνο και ανευθυνο. Αφου ΔΕΝ το εχεις το αθλημα, πως μπορεις τοσο σιγουρα να εκφερεις αποψη?
Ειλικρινα δεν μπορω -λογω χρονου- να παρακολουθησω τη συζητηση, στην οποια ειχα διαθεση να μετεχω.
Επιγραμματικα, επειδη αναφερθηκες σε εμενα:
Εγω πιστευω οτι τα 200 σε ΔΗΜΟΣΙΟ δρομο ειναι επικινδυνα* ασχετως συνθηκων. Ακομα και σε ωρα που δεν εχει κινηση, με καταλληλο αυτοκινητο και οδηγο, δεν μπορεις να ξερεις ποτε θα σου πεταχτει ο καφρος που δεν ξερει να οδηγει ουτε περπατουρα, ουτε και τι συνεπειες θα εχει μια μηχανικη βλαβη.
Τωρα αν μιλας για κλειστο αυτοκινητοδρομο με 3 λωριδες ανα κατευθυνση στις 3 τα χαραματα, ΟΚ. Αλλα δεν νομιζω οτι μιλαμε για τετοιο πραγμα. Και φυσικα και αυτο ειναι επικινδυνο, αλλα σαφως λιγοτερο, σε βαθμο που μπορει να ειναι αποδεκτο το ρισκο.*Αυτο το σταθμιζεις με βαση τη λογικη σου. Ειναι απλουστευτικο ως γελοιο το επιχειρημα 'αφου δεν το εχεις δοκιμασει, πως ξερεις οτι ειναι επικινδυνο', ειδικα για ενα θεμα (οδηγηση) οπου μπορεις να εξαγεις συμπερασματα λογω προηγουμενης εμπειριας και γνωσεων.
Ενα μονο παραδειγμα, για να μην μακρυγορω:
Το να οδηγεις το τζετ σκι στα 30 μ απο την παραλια ειναι επικινδυνο; Εγω δεν το 'χω δοκιμασει, αλλα λεω ειναι. Ο μαλακας που το κανει, θα σου αραδιασει 100 επιχειρηματα (προσεχω, ειμαι χερας, δεν κολυμπαει κανεις τοσο βαθεια κλπ κλπ) για να στηριξει το αντιθετο. Πρεπει να κοψω κανενα ποδι, για να βεβαιωθω απο προσωπικη εμπειρια; -
(...)
ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ. Καλύτερα να χαίρεσαι τρυφερές στιγμές με την κοπέλα σου, να παίζεις με το ανηψάκι σου, ή να κυνηγάς το χρόνο στην πίστα, παρά να προκαλείς την τύχη σου στο δρόμο μέχρι να βρεθεί ο ένας και μοναδικός μ@λάκας που θα σε ξεγελάσει και θα σε στείλει στον άλλο κόσμο.
(...)
'Φύλαγε τα ρούχα σου' λένε. Οι δρόμοι μας είναι γεμάτοι από ζώα και δολοφόνους που ΔΕΝ φέρουν το ανάλογο 'σήμα'.Προσυπογραφω 100% με μια προσθηκη:
Οτι, εκτος απο τη δικη μας ζωη, στο δρομο απο τη συμπεριφορα μας και τα ρισκα μας εξαρταται και η ζωη των επιβατων μας, των αλλων οδηγων και των πεζων. -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Εσυ kantoniou, οπως και οι αλλοι που το εχετε γραψει πολλες φορες αυτο, πατε με 200 σε δημοσιο δρομο? Και μαλιστα ρωταω γενικα, ωρις να εξετασω τις συνθηκες, πχ 'κυκλοφορειτε στις 3 το πρωι καθημερινης στον Κηφισσο?' οπως δεν τις εξεταζετε και εσεις και απλα τσουβαλιαζετε...
Αν οχι, ΠΩΣ μπορεις να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ οτι τα '200 σε δημοσιο δρομο', χωρις αλλο προσδιοριστικο παραγωντα περι αυτου (το διακοσαριζειν στον δημοσιο δρομο δηλαδη), πχ συνθηκες, κινηση, ωρα, ειδος και ποιοτητα δρομου, περιοχη, ειναι επικινδυνο και ανευθυνο. Αφου ΔΕΝ το εχεις το αθλημα, πως μπορεις τοσο σιγουρα να εκφερεις αποψη?
Ειλικρινα δεν μπορω -λογω χρονου- να παρακολουθησω τη συζητηση, στην οποια ειχα διαθεση να μετεχω.
Επιγραμματικα, επειδη αναφερθηκες σε εμενα:
Εγω πιστευω οτι τα 200 σε ΔΗΜΟΣΙΟ δρομο ειναι επικινδυνα* ασχετως συνθηκων. Ακομα και σε ωρα που δεν εχει κινηση, με καταλληλο αυτοκινητο και οδηγο, δεν μπορεις να ξερεις ποτε θα σου πεταχτει ο καφρος που δεν ξερει να οδηγει ουτε περπατουρα, ουτε και τι συνεπειες θα εχει μια μηχανικη βλαβη.
Τωρα αν μιλας για κλειστο αυτοκινητοδρομο με 3 λωριδες ανα κατευθυνση στις 3 τα χαραματα, ΟΚ. Αλλα δεν νομιζω οτι μιλαμε για τετοιο πραγμα. Και φυσικα και αυτο ειναι επικινδυνο, αλλα σαφως λιγοτερο, σε βαθμο που μπορει να ειναι αποδεκτο το ρισκο.*Αυτο το σταθμιζεις με βαση τη λογικη σου. Ειναι απλουστευτικο ως γελοιο το επιχειρημα 'αφου δεν το εχεις δοκιμασει, πως ξερεις οτι ειναι επικινδυνο', ειδικα για ενα θεμα (οδηγηση) οπου μπορεις να εξαγεις συμπερασματα λογω προηγουμενης εμπειριας και γνωσεων.
Ενα μονο παραδειγμα, για να μην μακρυγορω:
**Το να οδηγεις το τζετ σκι στα 30 μ απο την παραλια ειναι επικινδυνο; Εγω δεν το 'χω δοκιμασει, αλλα λεω ειναι. Ο μαλακας που το κανει, θα σου αραδιασει 100 επιχειρηματα (προσεχω, ειμαι χερας, δεν κολυμπαει κανεις τοσο βαθεια κλπ κλπ) για να στηριξει το αντιθετο. Πρεπει να κοψω κανενα ποδι, για να βεβαιωθω απο προσωπικη εμπειρια;[/**quote]ΣΤΟ παραδειγμα σου δεν εξεταζεις το πιθανο ενδεχομενο η συγκεκριμενη παραλια να μην ειναι για λουομενους ή να μην υπαρχουν καν σημεια ενδειξης μεγιστης απομακρυνσης λουομενων απο την ακτη (ή αντιθετα προσεγγισης σκαφων στην ακτη)
σε αυτη την περιπτωση λοιπον το τζετ σκι μπορει να πλησιασει οσο επιθυμει την ακτη εφοσον δεν υπαρχει κοσμος....ή αν υπαρχει να προσαρμοσει αναλογα την αποσταση και ταχυτητα του σε συνδοιασμο με την οδηγηση του. φανταζομαι οτι δεν ειναι αναγκη να κανω ολοκληρη μελετη σκοπιμοτητας και καταθεση επιχειρηματικου πλάνου για να αντιληφθείτε το συνειρμικο παραδειγμά μου -
ΟΚ nasos σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Για όσα λες για τον τρόπο ψυχολόγησης των άλλων οδηγών συμφωνώ και προσπαθώ να το κάνω (και εν γένει έχω και εγώ πολλά-πολλά παραδείγματα επιτυχούς πρόβλεψης -το οποίο είναι βασικό αν κινείσαι με αυτοκίνητο και τελείως ζωτικό όταν κινείσαι με μηχανή ). Απλά διαφωνούμε στη βαρύτητα που δίνουμε στην αξιολόγηση των ικανοτήτων μας και στην εξ΄ αυτής προκύπτουσα τελική επιλογή. Μην ξεχνάς πάντως τη ρεαλιστική προσέγγιση του kacey: shit happens.
Σου εύχομαι πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα. Και να ξέρεις πως ποτέ (αυτό το εγγυώμαι) δεν πρόκειται να σε φέρω σε δύσκολη θέση, είμαι απόλυτα προβλέψιμος στο δρόμο
-
πες οτι η παραλια ειναι για λουομενους,οπως ειναι και ο δρομος για τα αυτοκινητα.
εφοσων εσυ εχεις την απαιτηση απο τους αλλους να σε προσεχουν και να οδηγουν συνετα και με ασφαλεια,
την ιδια απαιτηση εχουν και αυτοι απο εσενα,να συμβιβαζεσαι με τους νομους,σχετα αν τους θεωρεις σωστους και λογικους.
παρανομος,ανευθυνος και επικινδυνος ειναι και ο αργος που πεταγεται μπροστα σου,
παρανομος και επικινδυνος ειναι και αυτος που πηγαινει συνεχεια αριστερα με 200,επειδη ξεχναει οτι δεν εχουν ολοι το ιδιο οχημα,τις ιδιες ικανοτητες και την ιδια προσοχη στο δρομο.
αν ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ μονος σε μια απεραντη ευθεια,κανενα προβλημα.ας τρεξει οσο θελει.
οταν ομως χρησιμοποιει το δρομο μαζι με αλλους,η υπερβολικη ταχυτητα γινετε επικινδυνη επειδη οπως ειπα δεν ειναι ολοι προσεκτικοι και ικανοι σαν τον γρηγορο.
οποτε για το καλο και το δικο του αλλα και των αλλων που ο νομος τους επιτρεπει να οδηγουν,καλως η κακως ειναι αλλο θεμα,
οφειλει να τους σεβετε και να οδηγα συνετα για την ασφαλεια ολων.
οταν βρεθει εντελως ολομοναχος σε μια απεραντη ευθεια με καλο δρομο,τοτε μπορει να κανει οτι θελει με το αμαξι του. -
Ο χρήστης MAD-MAX-13 έγραψε:
ΣΤΟ παραδειγμα σου δεν εξεταζεις το πιθανο ενδεχομενο η συγκεκριμενη παραλια να μην ειναι για λουομενους ή να μην υπαρχουν καν σημεια ενδειξης μεγιστης απομακρυνσης λουομενων απο την ακτη (ή αντιθετα προσεγγισης σκαφων στην ακτη)
σε αυτη την περιπτωση λοιπον το τζετ σκι μπορει να πλησιασει οσο επιθυμει την ακτη εφοσον δεν υπαρχει κοσμος....ή αν υπαρχει να προσαρμοσει αναλογα την αποσταση και ταχυτητα του σε συνδοιασμο με την οδηγηση του. φανταζομαι οτι δεν ειναι αναγκη να κανω ολοκληρη μελετη σκοπιμοτητας και καταθεση επιχειρηματικου πλάνου για να αντιληφθείτε το συνειρμικο παραδειγμά μουΚοιτα, ας μην αναλυσουμε και το τζετ σκι. Εχω αλλη αποψη, αλλα δεν προλαβαινω. Πολυ συντομα:
Εγω πιστευω οτι, αν στην Ελλαδα καταργουνταν τα ορια σε ενα δρομο προδιαγραφων autobahn, και παλι με 200 δεν θα επρεπε να πηγαινεις. Κι αυτο γιατι τα ρισκα, και για σενα και για τους αλλους ειναι μη αποδεκτα, δεδομενου του μεγαλου ποσοστου καφριλας και ασχετοσυνης που κυκλοφορει, τοσο σε γρηγορη οσο και σε αργη version. -
The voice giati pas na bgaleis apo thn myga ksygki?.... Eleos re..... Ti den katalabaineis?
Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.
Το 'Eleos re' πιθανολογώ πως είναι απωθημένο σου από άλλη συζήτηση (ξέρεις εσύ).Epeidh den kserw re megale den me boh8as kai ligo parapanw?
Giati poly apla bre ponhre otan exeis paidaki mesa sto aytokinhto fobasai mhn kanei to paidaki kati kai xtyphsei opote eisai synexeia (8es den 8es) me to blemma panw toy..... Opote nai, den exeis ta swsta antanaklastika poy xreiazesai me to otan pas maliokoybara.....
- Ρώτησα για το παιδικό κάθισμα (αν η ύπαρξή του θα καθιστούσε λογικό το να δέσουμε εκεί ένα παιδάκι και να πάμε κουβάρια), και μου απαντάς εσύ γενικά για παιδιά στο αυτοκίνητο..... Άστο.
- Τα αντανακλαστικά ή η συγκέντρωση στο δρόμο είναι το θέμα; Και μόνο όταν έχεις παιδάκι μέσα στο αυτοκίνητο δεν είσαι 100% συγκεντρωμένος και δεν έχεις 100% σωστές αντιδράσεις εσύ;
1.Paneksypnidh kai koytoponiridi file moy exei tyxei se polloys goneis kapws na kaytaferei to paidaki na lysei thn zwnh toy paidikoy ka8ismatos... Esy dld bazeis to paidi soy pisw(an exeis) kai molis to deneis to afhneis xwris na to exeis ennoia?
2.Milas gia mia sygkekrimenh periptwsh, toy giati o nasos h o opoiosdhpote nasos otan kai an exei paidi sto aytokinhto giati mporei na mhn exei ta idia antanaklast6ika opws anefere, kai soy apanthsa gia ti h prosoxh isws na einai sto paidi.....gai to A)pws eimaste sigoyroi oti esy eisai nomimofron kai pasd panta me ta oria kai genikotera eisai aytos poy les oti eisai?
Mήπως θες κι εσύ βόλτα με το Μίτσου για να κρίνεις αν τα όσα γράφω εδώ είναι λογικά ή όχι;..
Htan h apanthsh me anterwthsh sto A toy post soy.... Den htan me kakh pro8esh.... Me ton idio tropo skepshs akribws.....
gia to b) O ka8enas orizei opws aytos nomizei thn pisinh bash twn ikanothtwn poy exei.... Oxi aytes poy nomizei oti exei....
Αστειεύεσαι φυσικά.
Ο καθένας ορίζει αυτό που θεωρεί ως 'πισινή' βάση των ικανοτήτων που ΝΟΜΙΖΕΙ πως έχει - και ο ίδιος και το αμάξι του. Το αν τις έχει πράγματι, και γενικότερα και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, είναι άλλη ιστορία.
Υ.Γ. προσπάθησε να μη γράφεις σε greeklish, είναι πολύ κουραστικό να σε παρακολουθήσει κανείς.
Kserw ti egrpsa file moy..... Mhpws leme kai to idio pragma alla den diabazeis kala? Allo exw, kai allo NOMIZW pws exw.... Ara mhpws leme to idio pragma?
Y.G. Exei problhma to PC toy grafeioy PALI
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
@cliodriver
ΔΕΝ εχεις προτεραιοτητα ρε αγορι μου, και ΔΕΝ μπορεις να προσπερασεις οπως θελεις. Ακομα και αν μπορουσα να φρεναρω ηρεμα και να μην κινδυνεψουμε, ΜΕ ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΑΝ ΠΑΩ ΝΟΜΙΜΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΡΗΓΟΡΑ. Το να μου λες οτι 'αφου παρανομεις εσυ kacey, θα παρανομησω και εγω', το καταλαβαινω. Το να λες και να νομιζεις οτι με αυτη την ενεργεια δεν παρανομεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ...ΛΑΘΟΣ! Σύμφωνα με τα ΔΙΚΑ ΣΟΥ λεγόμενα, αν εγώ έχω ΗΔΗ ξεκινήσει την προσπέρασή μου ΠΡΙΝ σε δω στον καθρέπτη μου (όχι να μη κοιτάξω στον καθρέπτη), ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ με πλησιάσεις, αν με έχεις δει και έχεις κόψει με ασφάλεια, τότε ΟΦΕΙΛΕΙΣ να περιμένεις να τελειώσω την προσπέρασή μου ΟΠΩΣ και με ΟΠΟΙΑ ταχύτητα ΘΕΛΩ! Θεωρητικά, μπορώ να προσπεράσω τον μπροστά μου με +0.01χαω και εσύ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι ΚΥΡΙΑ! Ούτε φώτα να ανάψεις!
Τα δικά σου λόγια:
στην ελλαδα ο κοκ λεει ξεκαθαρα οτι οταν βγαινεις για προσπεραση, πρεπει να ελεγξεις αν ερχεται αλλος απο πισω στην λωριδα που θα μπεις και ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ την διαφορα ταχυτητας να βγεις να προσπερασεις ΜΟΝΟ αν δεν προκαλεσεις κινδυνο.
Αν, με την ταχυτητα που ερχεται ο αλλος, νομιμη η παρανομη, οταν βγεις για προσπεραση θα τον κλεισεις, ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ. ΤΕΛΟΣ. ΕΣΥ περιμενεις, δεν αναγκαζεις να πλακωθει στα φρενα.
εσυ που αλλαζεις λωριδα, εκτος απο την αποσταση εισαι υποχρεωμενος να συνυπολογισεις ΚΑΙ την ταχυτητα του επερχομενου και αμα ο συνδυασμος των δυο σημαινει οτι θα του προκαλεσεις κινδυνο με το να βγεις για προσπεραση, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να το κανεις
ΑΡΑ, αν εγώ βγω για την προσπέρασή μου υπολογίζοντας την απόσταση και τη σχετική μας ταχύτητα, χωρίς να προκαλέσω κίνδυνο και χωρίς να σε κλείσω, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ να τελειώσω.
Το αντίθετο αγαπητέ θα σήμαινε ότι πρακτικά θα κάνατε προσπεράσεις ΜΟΝΟ οι 'γρήγοροι', ότι η αριστερή θα ήταν για την αποκλειστική σας χρήση, πράγματα που οι 'γρήγοροι' έχετε 'σκίσει τα ιμάτιά σας' ότι ΔΕΝ (τουλάχιστον θέλετε να) κάνετε!
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
[quote='kaceyνα τελειώσω την προσπέρασή μου ΟΠΩΣ και με ΟΠΟΙΑ ταχύτητα ΘΕΛΩ! Θεωρητικά, μπορώ να προσπεράσω τον μπροστά μου με +0.01χαω και εσύ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι ΚΥΡΙΑ! Ούτε φώτα να ανάψεις!αν θυμαμαι καλα ο κοκ καπου αναφερει οτι οταν αλλαζουμε λωρια για να προσπερασουμε καποιο οχημα το κανουμε οσο ποιο συντομα γινεται και επιστρεφουμε παλι στην λωριδα μας οσο πιο συντομα γινεται....
-
[quote='kaceyνα τελειώσω την προσπέρασή μου ΟΠΩΣ και με ΟΠΟΙΑ ταχύτητα ΘΕΛΩ! Θεωρητικά, μπορώ να προσπεράσω τον μπροστά μου με +0.01χαω και εσύ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι ΚΥΡΙΑ! Ούτε φώτα να ανάψεις!
αν θυμαμαι καλα ο κοκ καπου αναφερει οτι οταν αλλαζουμε λωρια για να προσπερασουμε καποιο οχημα το κανουμε οσο ποιο συντομα γινεται και επιστρεφουμε παλι στην λωριδα μας οσο πιο συντομα γινεται....
+1
-
[quote='kaceyνα τελειώσω την προσπέρασή μου ΟΠΩΣ και με ΟΠΟΙΑ ταχύτητα ΘΕΛΩ! Θεωρητικά, μπορώ να προσπεράσω τον μπροστά μου με +0.01χαω και εσύ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να είσαι ΚΥΡΙΑ! Ούτε φώτα να ανάψεις!
αν θυμαμαι καλα ο κοκ καπου αναφερει οτι οταν αλλαζουμε λωρια για να προσπερασουμε καποιο οχημα το κανουμε οσο ποιο συντομα γινεται και επιστρεφουμε παλι στην λωριδα μας οσο πιο συντομα γινεται....
Αν εγώ μπορώ με τόσο να προσπεράσω, θα με περιμένεις. Είπαμε, ΔΕΝ σε κλείνω, ΔΕΝ προκαλώ κίνδυνο, ΕΧΕΙΣ κόψει με ασφάλεια, ε, μπορώ να χρησιμοποιήσω κι`εγώ για λίγο την αριστερή μίστερ;
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
σε αυτά να προσθέσω οτι πάντα κοιτάζω και τον καθρεφτη του προπορευόμενου οχήματος, ακόμα και τη στιγμή που τον προσπερνώ.
Μάλιστα εχει τυχει να είμαι έτοιμος για προσπάεραση σε φορτηγό και να κόβω για να μπω πάλι στη λωρίδα μου γιατί είδα στον καθρεφτη τον οδηγαρα να μιλάει στο κινητό και με να ψάχνει κάτι μέσα στην καμπίνα.
Τελικά μετά ακριβως απο 10 μέτρα (εκεί που θα ημουν δλδ αμα δεν εκοβα) μπηκε στο αντιθετο ρευμα και το έσωσε την τελευταία στιγμη....
-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Αν εγώ μπορώ με τόσο να προσπεράσω, θα με περιμένεις. Είπαμε, ΔΕΝ σε κλείνω, ΔΕΝ προκαλώ κίνδυνο, ΕΧΕΙΣ κόψει με ασφάλεια, ε, μπορώ να χρησιμοποιήσω κι`εγώ για λίγο την αριστερή μίστερ;
δεν ειναι ετσι οπως τα λες....
εισαι υποχρεωμενος να πραγματοποιησεις την προσπεραση σου το συντομωτερο δυνατον με την μεγιστη ασφαλεια χωρις να παρακωλυεις την κυκλοφορια η την κινηση και χωρις να 8ετεις σε κινυνο τους υπολοιπους....
-
Ο χρήστης CARυοθραύστης έγραψε:
σε αυτά να προσθέσω οτι πάντα κοιτάζω και τον καθρεφτη του προπορευόμενου οχήματος, ακόμα και τη στιγμή που τον προσπερνώ.Μάλιστα εχει τυχει να είμαι έτοιμος για προσπάεραση σε φορτηγό και να κόβω για να μπω πάλι στη λωρίδα μου γιατί είδα στον καθρεφτη τον οδηγαρα να μιλάει στο κινητό και με να ψάχνει κάτι μέσα στην καμπίνα.
Τελικά μετά ακριβως απο 10 μέτρα (εκεί που θα ημουν δλδ αμα δεν εκοβα) μπηκε στο αντιθετο ρευμα και το έσωσε την τελευταία στιγμη....
Σωστός...
Κι αυτό το κοιτάω, καθώς και τα χέρια στο τιμόνι.
[Διάσπαση]Η προσπέραση του Kasel. Περί προσπέρασης γενικώς