Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
TRAVELLER ο Ostrogorsky είναι πολύ συνοπτικός, ειδικά στις περιγραφές μαχών. Χρονικογράφους δεν έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου.
Τις πληροφορίες βρήκα σε ένα παλιό τεύχος 'Στρατιωτικής Ιστορίας', όπου περιγράφεται με κάποια λεπτομέρεια η Άλωση, ο συσχετισμός δυνάμεων κ.λπ.
Ευχαριστώ πολύ Pai Mei. Κάποτε το έπαιρνα κι εγώ αυτό το περιοδικό. Οποτε ευκολύνεσαι ρίξε μια ματιά στις παραπομπές του και πες μου αν δε βαριέσαι.
Δε λέει τίποτα επίσης ούτε ο Ρανισμαν αν και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Αλωση. Ελπίζω να θυμάμαι καλά γιατί πάνε κάμποσα χρόνια από τότε που το έχω διαβάσει.
Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση ούτε και στο Βασίλιεφ που θεωρείται 'γκουρού' στα του Βυζαντίου.
Σε σκοτίζω λίγο αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό το γεγονός. Πρώτη φορά το ακούω
Παρακαλώ, κανένας κόπος!
Στη βιβλιογραφία του αναφέρει όντως Ράνσιμαν 'Η Άλωση της Κων/πολης', Αθήνα 1979, αλλά αφού το έψαξες κι εσύ, προφανώς δεν είναι από κει η πληροφορία για τον Ορχάν. Επιπλέον ενδεικτικά:
-D.Nicolle, Constantinople 1453
-Donald Nicol, The Immortal Emperor
-Σ.Τσβάιχ, Οι μεγάλες ώρες της Ανθρωπότητας, κ.Η κατάληψη του Βυζαντίου
Στης πηγές αναφέρει τους 3 (Κριτόβουλο, Δούκα, Χαλκοκονδύλη) καθώς και το 'Χρονικό περί Τούρκων Σουλτάνων' εκδ. από τον καθ. Γ.Ζώρα, Αθήνα 1953, μεταξύ άλλων.