-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
ενας τύπος πάνω σε έναν zippoΌχι!
Άλλος? -
Θαλασσοπόρος,από τον οποίο πήρε το όνομα και το καράβι του Ζίππο,σωστά?
-
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... 850#230850
-
Ο χρήστης Theofaman έγραψε:
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.php?p=230850#230850Σωστός
Βάζεις! -
Ένα εύκολο γιατί δεν βρίσκω κάτι άλλο τώρα
Ποιός ήταν ο Moore και ποιός ο νόμος του? -
Κάτι έχει να κάνει με τα pc. Είχε κάνει μια πρόβλεψη/εκτίμη... 'Η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες', νομίζω.
Αν κρίνω από τις εξελίξεις, ο Moore ήταν απαισιόδοξος και άσχετος!
Αλλά ο νόμος του ήταν 'σε ισχύ' μέχρι πρόσφατα (3-4 χρόνια; ) και κράτησε κάμποσα χρόνια (καμιά 20ετία; ). -
Να χαλάσω λίγο τη σειρά για να ρωτήσω κάτι;
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης;
α) ...όλους όσους... (πχ Θα τηλεφωνήσω σε όλους όσους θα συμμετάσχουν στην εκδρομή.)
ή
β) ...όλους όσοι... (πχ Θα τηλεφωνήσε σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στην εκδρομή.)Παρακαλώ με τεκμηρίωση, γιατί έχω μεγάλη απορία. Στο τέλος θα σας πω ποιο χρησιμοποιώ και γιατί.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Κάτι έχει να κάνει με τα pc. Είχε κάνει μια πρόβλεψη/εκτίμη... 'Η υπολογιστική ισχύς θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες', νομίζω.Αν κρίνω από τις εξελίξεις, ο Moore ήταν απαισιόδοξος και άσχετος!
Αλλά ο νόμος του ήταν 'σε ισχύ' μέχρι πρόσφατα (3-4 χρόνια; ) και κράτησε κάμποσα χρόνια (καμιά 20ετία; ).Σωστός αν και δεν είπες ότι ήταν πρόεδρος της Intel
Ο νόμος διατυπώθηκε το 1969 και όντως ίσχυε μέχρι πριν λίγα χρόνια καθώς η υπολογιστική ισχύς πλέον αναπτύσσεται με μικρότερους ρυθμούς. Οπότε μάλλον για αισιόδοξο τον βρίσκω Για 30 χρόνια όμως έπεσε μέσα!
Βάζεις ερώτηση -
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Να χαλάσω λίγο τη σειρά για να ρωτήσω κάτι;Ποιος είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης;
α) ...όλους όσους... (πχ Θα τηλεφωνήσω σε όλους όσους θα συμμετάσχουν στην εκδρομή.)
ή
β) ...όλους όσοι... (πχ Θα τηλεφωνήσε σε όλους όσοι θα συμμετάσχουν στην εκδρομή.)Παρακαλώ με τεκμηρίωση, γιατί έχω μεγάλη απορία. Στο τέλος θα σας πω ποιο χρησιμοποιώ και γιατί.
Απαντήστε αυτήν!
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Απαντήστε αυτήν!Thanks a lot, doc!
-
Θα τηλεφωνήσω σε όλους όσους θα συμμετάσχουν στην εκδρομή
δηλαδή
Θα τηλεφωνήσω σε
ποιους;
σε όλους όσους
ποιους όλους όσους;
(που) θα συμμετάσχουν στην εκδρομή -
nasos79
Περίπου είναι τα ίδια πράγματα.Οι πιο 'τυπολάτρες' προτείνουν το 'όλοι όσοι' ενώ το 'όλους όσους' έχει να κάνει με αυτό που λέμε 'έλξη του αναφορικού'
Οι πιο 'ψαγμένοι' επιμένουν ότι πρέπει να λέμε «Καλή επιτυχία σε όλους όσοι έπαιξαν τζόκερ σήμερα» και όχι «Καλή επιτυχία σε όλους όσους έπαιξαν τζόκερ σήμερα», επειδή το 'όσοι' είναι υποκείμενο του 'παίζουν' στην αναφορική πρόταση.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι λάθος να πούμε «όλους όσους», αφού υπερισχύει ο αποκαλούμενος νόμος της έλξης του αναφορικού.
Προσωπικα χρησιμοποιώ το 2ο, επειδή μου πάει καλύτερα στο λόγο.
Περισσότερα εδώ : http://www.translatum.gr έχει αρκετό πράμα.
-
Χωρίς να ξέρω το λόγο είμαι σίγουρος ότι στα περισσότερα άρθρα εφημερίδων που διαβάζω είναι γραμμένο με το δεύτερο τρόπο :όλους όσοι..
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Χωρίς να ξέρω το λόγο είμαι σίγουρος ότι στα περισσότερα άρθρα εφημερίδων που διαβάζω είναι γραμμένο με το δεύτερο τρόπο :όλους όσοι..Δε νομίζω ότι κάνεις λάθος. Λογικά αυτό πρέπει να γράφουν. Εχει να κάνει όμως με συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής. Για μας θεωρώ ότι *-πρέπει να -*είναι 'ψιλά γράμματα'
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Χωρίς να ξέρω το λόγο είμαι σίγουρος ότι στα περισσότερα άρθρα εφημερίδων που διαβάζω είναι γραμμένο με το δεύτερο τρόπο :όλους όσοι..να ξερεις οτι στην εφημεριδα παντα χρησιμοποιουν τους πιο απλους τυπους...για ευνοητους λογους...
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
ενώ το 'όλους όσους' έχει να κάνει με αυτό που λέμε 'έλξη του αναφορικού'
Έτσι.
Νομίζω ειναι ακόμα πιο απλά τα πράγματα.Από το όσους/όσοι(αναφορική αντωνυμία) και μετά ξεκινάει δευτερεύουσα αναφορική πρόταση.Το ''όσους''(αιτιατική)δεν μπορεί να συνδυαστεί σωστά με το ρήμα.
Το σωστό είναι το ''όσοι''.
Το ''όσους''όπως πολύ σωστά έγραψε ο Αποστόλης χρησιμοποιείται ''καταχρηστικά'' λόγω έλξης του αναφορικού(από το όλους δηλαδή στο οποίο αναφέρεται) -
Nα βάλω μία;
Ποιά συγκλονιστική ιδέα είχε το 1953 ένας φοιτητής ονόματι Miller, πώς προσπάθησε πειραματικά να την επαληθεύσει και ποιά ήταν τα αποτελέσματα του πειράματος;
-
Άγγελε, δώσε μου μία απάντηση ακόμα σε παρακαλώ και το κλείνω...
Εγώ παιδιά χρησιμοποιώ το πρώτο, όλους όσους. Ο λόγος;
'Θα τηλεφωνήσω σε όσους θα συμμετάσχουν στο πάρτι.'
'Θα τηλεφωνήσω σε εκείνους που θα συμμετάσχουν στο πάρτι.'
Αυτά μου φαίνονται σωστά.Το 'θα τηλεφωνήσω σε όλους όσοι/όσους θα συμμετάσχουν στο πάρτι' μου φαίνεται ευθύς εξ αρχής λάθος, γιατί είναι μάλλον πλεονασμός. Το λέω βέβαια, όπως λέω και το 'θα κατέβω κάτω', αλλά μου φαίνεται πλεονασμός.
Αλλά δέχομαι τον πιο πλήρη τύπο, σύμφωνα με αυτά που λέτε: 'Θα τηλεφωνήσω σ' εκείνους, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο πάρτι.' και έτσι πρέπει να έχετε απόλυτο δίκιο, είναι δευτερεύουσα αναφορική πρόταση και θέλει ονομαστική. Εγώ και αυτό με αιτιατική θα το συνέτασα. Οπότε έκανα λάθος, ζητώ συγγνώμη για την ταλαιπωρία και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο quiz, έτσι κι αλλιώς εγώ ως τώρα καμία απ' τις ερωτήσεις που έχετε βάλει δεν γνωρίζω να απαντήσω.
Φίλε Άγγελε (Pai Mei), σε ευχαριστώ και:
(Κάνω edit για να μη χαλάσω πάλι τη σειρά του Άγγελου... Το βρήκα στο google αυτό που ρωτάς Άγγελε και είναι εντυπωσιακό, πραγματικά!!! )Ο χρήστης ο Pai Mei έγραψε:
Nα βάλω μία;Ποιά συγκλονιστική ιδέα είχε το 1953 ένας φοιτητής ονόματι Miller, πώς προσπάθησε πειραματικά να την επαληθεύσει και ποιά ήταν τα αποτελέσματα του πειράματος;
-
OK, Nάσο, κανένα πρόβλημα, ίσα-ίσα!
-
Το 4TF σας ευχαριστεί που κάνατε μπάχαλο το θέμα με τα οφτόπικ, ενώ υπάρχει αυτό: http://www.4troxoi.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=11020
Συνεχίζουμε με τους κανόνες που έβαλε ο HUNTER παρακαλώ?
Quiz γενικών γνώσεων