-
Δεν είπα ότι θα το κάνω για το "γαμώτο", αν χρειάζεται...απλά είναι ένα σημείο που δεν έχω ελέγξει απ' όταν το αγόρασα το αμάξι και θέλω να ξέρω σε τί κατάσταση είναι...
...δεν έχω αρκετή εμπειρία για να κρίνω...φαίνεται πολύ σφιχτό, αν έχει "κουτσουριάσει" ή αν έτσι είναι/πρέπει να είναι, δε γνωρίζω.....ακριβώς επειδή το αμάξι είναι παλιό, νομίζω ότι οφείλω να το ελέγξω περισσότερο...
Αν χρηζουν επισκευής, πχ με άνιση απόσβεση ανά άξονα/μπρος-πίσω (δε ξέρω αν έχουν επισκευαστεί ήδη στο παρελθόν), να μη το κάνω;
το ΚΤΕΟ έβγαλε αρκετή απόκλιση απόσβεσης αλλά δε ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστο
Αν είναι μέχρι ~200-250€ μπορώ να το προγραμματίσω.
-
Τα αμορτισέρ όπως σωστά σου είπαν, δεν ελέγχονται πάνω στ' αυτοκίνητο. Πρέπει να βγουν, να μετρηθούν και στην περίπτωσή σου να σταλούν για έλεγχο.
Μόνο το βγάλε-βάλε-ρύθμισε αμορτισέρ, προ αρκετών ετών που ξέρω από γνωστούς σε κάτι χαμηλομένα audi ήταν 100€. Από κει και πέρα αν χρειαστούν επισκευή ότι λογαριασμός βγει.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι. -
Μήπως εννοείς να σταλούν για επισκευή; Δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να τα στείλω Αθήνα μόνο για έλεγχο.
Δε "καίγομαι" να χώσω χρήμα, κάθε άλλο, αρχικά να γίνει η διάγνωση...στο ΚΤΕΟ βρήκαν απόκλιση, αλλά, διαβάζω δεν είναι αξιόπιστες αυτές οι μετρήσεις.
Ρωτάω ώστε να πάω στο συνεργείο πιο πληροφορημένος...για ευθυγράμμιση θα πάω έτσι κι αλλιώς...
- ποιό μπορεί να είναι το κόστος/αν αξίζει, που τονίζεις εσύ...προφανώς αν μιλάμε για 400€+, άστο, εκτός αν έχω πρόβλημα (σε αυτά τα λεφτά μπορεί καινούρια να ήταν προτιμητέα; δε ξέρω)
- ποιά η αναμονή
- κάποια άλλη πληροφορία για τη διαδικασία.
Εφόσον δε ξέρω και σε τί ρύθμιση είναι, πχ σφιχτή (πιθανότατα), ο έλεγχος μπορεί να είναι αφορμή να δοκιμάσω τη μεσαία ή μαλακή ρύθμιση.
...και ποιά τυχόν προτείνετε εσείς,
...τί να προσέξω μετά τη ρύθμιση (κ χωρίς επισκευή) κοκΕίναι το πρώτο ιδιόκτητο αυτοκίνητο, μαθαίνω στη διαδικασία μέσα από έλεγχο/τυχόν επισκευή κι η αλήθεια είναι είμαι σε "debugging mode...προσπαθώ να δω τί είναι νορμαλ και τί όχι και να σχηματίσω πλήρη εικόνα για τη κατάσταση του αυτοκινήτου.
(αυτό που θεωρούσα νορμαλ σε αυτοκίνητο οδηγώντας το ακόμη παλιότερο οικογενειακό Vectra A '91 μπορεί να μην ισχύει)
-
Καλό θα είναι τις απορίες σου να τις συζητήσεις με αμορτισερά. Όχι απλό βουλκανιζατέρ. Θα μπορεί να κάνει μια αρχική αξιολόγηση για την κατάστασή τους. Δυστυχώς δεν ξέρω από Θεσσαλονίκη να σου προτείνω.
Οι μετρήσεις στα ΚΤΕΟ δεν έχουν υψηλή αξιοπιστία. Για να ξέρεις με ακρίβεια την κατάσταση των αμοσρτισέρ πρέπει να τα βγάλεις και να τα ελέγξεις. Αν πάντως οι διαπιστώσεις του ΚΤΕΟ υπονοούν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στο αυτοκίνητο, σίγουρα πρέπει να το δεις το θέμα, με έναν ειδικό φυσικά.
Αυτά τα Koni sport που απ΄ ότι κατάλαβα φοράς, έχουν ρυθμιστές πάνω στα αμορτισέρ. Δεν χρειάζεται να βγουν για να αλλάξεις τη ρύθμιση σε πιο μαλακό ή ότι άλλο θες.
Εκτός αν λόγω της ηλικίας του αυτοκινήτου είναι παλαιότερης τεχνολογίας. Που έπρεπε να τα ρυθμίσεις με δοκιμές, δηλ. βγάλε, ρύθμισε, ξαναβάλε και αν αρέσει στον οδηγό έχει καλώς, αλλιώς πάλι η διαδικασία απ' την αρχή. -
Αυτοί που κάνουν τις ευθυγραμμίσεις μάλλον είναι οι πιο ειδικοί σε αμορτισέρ.
Στη Θεσσαλονίκη μόνο τον Καλυβίδη έχω βρει που να διαφημίζει κ επισκευή ΚΟΝΙ (για Bilstein έχω και στη γειτονιά μου)
...σαφώς όχι απλό βουλκανιζατέρ.
Κάπου είχα διαβάσει ότι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο μάλλον πρέπει να βγουν, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Αυτά κατέγραψε το ΚΤΕΟ
-
Πήγαινε λοιπόν στο Καλυβίδη να σου κάνει μια ευθυγράμμιση, 20€ είναι αυτό. Και να κάνει και μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των αμορτισέρ σου. Δεν είναι μόνο τα αμορτισέρ υπεύθυνα για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, θα ελέγξει όλο το μπροστινό σύστημα διεύθυνσης.
Συζήτα και μαζί του αν μπορεί να γίνει ρύθμιση σκληρότητας χωρίς να βγουν τα αμορτισέρ.
Και ανάλογα με τις απαντήσεις και την αξιολόγηση βλέποντας και κάνοντας. -
@andya3 said in ΚΟΝΙ επισκευή:
Πήγαινε λοιπόν στο Καλυβίδη να σου κάνει μια ευθυγράμμιση, 20€ είναι αυτό. Και να κάνει και μια πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης των αμορτισέρ σου. Δεν είναι μόνο τα αμορτισέρ υπεύθυνα για τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, θα ελέγξει όλο το μπροστινό σύστημα διεύθυνσης.
Συζήτα και μαζί του αν μπορεί να γίνει ρύθμιση σκληρότητας χωρίς να βγουν τα αμορτισέρ.
Και ανάλογα με τις απαντήσεις και την αξιολόγηση βλέποντας και κάνοντας.20€ η ευθυγράμμιση; πού αυτό; όσο θυμάμαι από το Βέκτρα, 40άρι είχαμε δώσει στης γειτονιάς (που επισκευάζει Bilstein) πριν 2-3 χρόνια .
...δυστυχως για τη συγκεκριμένη περίπτωση διάβασα στα σχόλια του Google Maps ότι χρέωσε 60άρι την ευθυγράμμιση (ίσως έκανε και κάτι άλλο και δεν το ανέφερε ο χρήστης; )
Αλλά μιας και μού έχει προταθεί κι από πελάτη και είναι ο μόνος (που γνωρίζω) Θεσσαλονίκη που μπορεί να κάνει επισκευή αμορτισέρ ΚΟΝΙ ή/και να δώσει μια εκτίμηση για το κόστος της, θα τον προτιμήσω. -
Πάρε ένα τηλέφωνο και στον Κυρλαγκίτση και ρώτησέ τον αν αναλαμβάνει ΚΟΝΙ. Μιλάμε για έναν από τους πιο εξειδικευμένους αναρτησάδες στην Ελλάδα. Πάντως το πιο απλό είναι να βάλεις τα μαμά της Alfa και να ξαναγίνει το αυτοκίνητο όπως πρέπει.
-
Τα μαμά αμορτισέρ είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί όμως με τα Koni να έχει αλλάξει και ελατήρια ο πρώην ιδιοκτήτης και να μην μπαίνουν πια τα μαμά.
Καλύτερα να πας σε αναρτησά να δεις τι γίνεται με το αυτοκίνητό σου και μετά αποφασίζεις τι θα κάνεις. -
@realzeus said in ΚΟΝΙ επισκευή:
Πάρε ένα τηλέφωνο και στον Κυρλαγκίτση και ρώτησέ τον αν αναλαμβάνει ΚΟΝΙ. Μιλάμε για έναν από τους πιο εξειδικευμένους αναρτισάδες στην Ελλάδα. Πάντως το πιο απλό είναι να βάλεις τα μαμά της Alfa και να ξαναγίνει το αυτοκίνητο όπως πρέπει.
@andya3 said in ΚΟΝΙ επισκευή:
Τα μαμά αμορτισέρ είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί όμως με τα Koni να έχει αλλάξει και ελατήρια ο πρώην ιδιοκτήτης και να μην μπαίνουν πια τα μαμά.
Καλύτερα να πας σε αναρτησά να δεις τι γίνεται με το αυτοκίνητό σου και μετά αποφασίζεις τι θα κάνεις.Να "πετάξω" αμορτισέρ επισκευάσιμα που κοστίζουν καινούρια ~800€ (και θεωρούνται τα καλύτερα δρόμου για το συγκεκριμένο αμάξι) και να βάλω τα μαμά σίγουρα είναι διαδικαστικά πιο απλό (χωρίς ανάγκη για πιστοποιημένο τεχνίτη, αμφιβολίες για την επισκευή ή καθυστερήσεις με αποστολή στην Αθήνα και πίσω κοκ), αλλά δε νομίζω να είναι το καλύτερο οδηγικά...
...σε σύγκριση με τα ορθως επισκευασμένα ΚΟΝΙ δλδ...εκτός κι αν για κάποιο λόγο η επισκευή καταστεί ασύμφορη...
...ασύμφορη μπορεί να είναι και η αγορά των εργοστασιακών, αν χρειάζεται και αλλαγή ελατηρίων κοκ, όπως επισημάνατε.Δηλαδή δε θα το προτιμούσα ως αρμόζουσα ή καλύτερη λύση, αλλά μόνο αν ήταν οικονομικά ή πρακτικά αναγκαίο (ή αν μού περίσσευαν τόσο ώστε να πάρω τα εργοστασιακά, να τα δοκιμάσω και να έχω τη μια τετράδα καβάτζα)
Sachs πάντως νομίζω φοράει το συγκεκριμένο αμάξι από το εργοστάσιο.
Ναι ο Κυρλαγκίτσης είναι το πρώτο όνομα, ως προς την αξιοπιστία, που διάβασα ψάχνοντας για επισκευή αμορτισέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά εφόσον έχει κάποια συμβατική σχέση με τη Bilstein (σωστά; ) και φτιάχνει δικές του προσαρμοσμένες αναρτήσεις - με υλικά bilstein μάλλον - πιθανότατα θα υπάρχει κάποιος περιορισμός/υποχρέωση ως προς το σέρβις ή την εγκατάσταση αμορτισέρ τρίτων κατασκευαστών.
...αλλά αυτό είναι εικασία...από βδομάδα θα τηλεφωνήσω (έστω και για την εγκυκλοπαιδική γνώση/απορία, μιας και τέθηκε)
-
Επικοινώνησα σήμερα με τη JAMSport-Κυρλαγκίτσης και δυστυχώς με ενημέρωσαν ότι δεν επισκευάζουν αυτά τα αμορτισέρ.
(αρχικά μού έγραψαν
- "όχι δυστυχώς δεν επισκευάζονται τα κίτρινα τα ΚΟΝΙ"
και σε εύλογη διευκρινιστική ερώτηση εκ μέρους μου απάντησαν - "Εμείς δεν τα επισκευάζουμε")
Οπότε μόνη λύση στη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής, ο Καλυβίδης...
...κάθε άλλη μαρτυρία/εμπειρία για επισκευή ΚΟΝΙ εκτός Αθηνών/Β.Ελλάδα, δεκτή...
-
@vgiozo said in ΚΟΝΙ επισκευή:
Επικοινώνησα σήμερα με τη JAMSport-Κυρλαγκίτσης και δυστυχώς με ενημέρωσαν ότι δεν επισκευάζουν αυτά τα αμορτισέρ.
(αρχικά μού έγραψαν
και σε εύλογη διευκρινιστική ερώτηση εκ μέρους μου απάντησαν - "Εμείς δεν τα επισκευάζουμε")
Οπότε μόνη λύση στη Θεσσαλονίκη, μέχρι στιγμής, ο Καλυβίδης...
...κάθε άλλη μαρτυρία/εμπειρία για επισκευή ΚΟΝΙ εκτός Αθηνών/Β.Ελλάδα, δεκτή...
Πήγαινε Καλυβίδη δεν είναι ο φθηνότερος αλλά είναι πολύ καλός στην δουλειά που κάνει.
ΚΟΝΙ επισκευή