-
Πάντως παιδιά πέρα από τις εν θερμώ 'αναλύσεις' του καναπέ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας λείπουν πολλά βασικά στοιχεία για να κάνουμε κρίσεις:
-
Γνώση του τι ακριβώς συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά το περιστατικό.
-
Γνώση των ακριβών συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, γνώση της στάσης της διεθνούς κοινότητας, κλπ, κλπ.
-
Έστω προσεγγιστική εκτίμηση του 'κόστους' του πολέμου στην χώρα μας.
Τέλος, μου φαίνονται υπερβολικά απλουστευτικά τα γνωστά δίπολα:
Καλοί Έλληνες - Κακοί Τούρκοι
Πανέξυπνα Τούρκικα γεράκια - Οσφυοκάμπτες και ηλίθιοι Έλληνες πολιτικοί.Προφανώς δεν ισχυρίζομια ότι δε θα πρέπει να διαμορφώνουμε και να εκφράζουμε γνώμη. Ωστόσο είμαι πεποισμένος ότι αφοριστικοί και απόλυτοι ισχυρισμοί καλύτερα να λείπουν μιας και είναι αποτέλεσμα ελλιπέστατης πληροφόρησης και γνώσης.
-
-
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
ωραια τα λεμε..
ριχνουμε ευθυνες στην κυβερνηση,θα τους καναμε αυτο θα τους καναμε το αλλο,αν ηταν ο παπανδρεου θα βυθιζαμε κ το παναμεζικο περισυλλογης,ο τουρκος παραβιασε κοκ..
δηλ τι θελετε ρε παιδες?
να γινει θερμο επεισοδιο?
οποιος παραβιαζει γη κ αερα να τον κατεβαζουμε σαν μπεκατσα?
αναλογιζεστε συνεπειες η τα γραφουμε εν βρασμω ψυχης?
η πιστευετε οτι μπορουμε να χωθουμε στους τουρκους?
καμια φορα περα απ το εθνικιστικο συναισθημα ειναι σωστο να σκεφτομαστε κ τις πρωτες απωλειες οπως κ τις ξερουν ειτε οι πολιτικοι ειτε οι ανωτεροι αξιωματικοι ειτε εμεις που υποπτευομαστε πιστευω.
ας μιλησουμε καθαρα δηλ..τι θελουμε???
μηπως καμια ψιλοσυραξουλα να τους τριξουμε τα δοντια?
χαθηκαμε....
εμεις απο goodys k flocafe κ αυτοι μεχρι τα 15 σε καποια χωρια επαιζαν ξυπολητα..
οι τελοιοφοιτοι ευελπιδες μας πρωτοι θα χεστουν επανω τους..
εμεις λιγο γρατζουνιζομαστε στο δαχτυλο κ τρεχουμε στο φαρμακειο για betadine κ χανζαπλαστ ενω οι γειτονες κατουρανε την πληγη ειτε παγερα αδιαφορουν..
εμεις εχουμε δουλειες-οικογενεια-φιλους-περιουσια ενω οι πλιοτεροι απο δαυτους τα εχουν γραμμενα στο ονομα τζιχαντ..
αυτοι δεν θα κολλησουν να ξεκληρισουν παιδια,να καψουν εκκλησιες,να βιασουν,πλιατσικα κοκ ενω εμεις κατι τετοια κ μονο που τα βλεπουμε στα χολυγουντιανα φιλμ μας σηκωνετε η τριχα κ μας λουζει κρυος ιδρωτας...
ας αφηνουμε λοιπον τουλαχιστον τωρα να μας καθοδηγει το αμερικα
κ να βρισκει λυσεις παρα να αλαλαζουμε στο ονομα της σημαιας..
σημαια που καποιοι στις εθνικες εορτες ουρλιαζουν για τα αλβανακια
σημαιοφορους οι οποιοι στην στραβη πρωτοι θα πανε στο carefour..
ας ξεχασουμε καλυτερα το γεγονος κ τις χ υπερβολες γιατι με οραματα κ ψευδαισθησεις απεχουμε απ την πραγματικοτητα..
οσο ωμη κ αν ειναι ακολουθει παντα..
ακομα κι οταν τελειωνουν τα ασπρομαυρα φιλμ..σαν να μου λες ρε Νασο, 'μην αντιστεκεσαι σε ενα βιασμο, απολαυσε τον' Αυτη ακριβως ειναι η περιγραφη σου σε λιγες λεξεις.... η λαθος καταλαβα?
Ολα μα ολα εχουν τα ορια τους αγαπητε.... Οπου δεν πιπτει λογος, πιπτει ραβδος λενε... ισως θα πρεπει να αρχισουμε ποικιλοτροπως να ασπαζομαστε την παραπανω φιλοσοφια προτου ειναι πολυ αργα. -
Εμένα μου άρεσε αυτό με τον Παπανδρέου
-
Ο χρήστης afonic έγραψε:
Είναι προτιμότερος ο πόλεμος από αυτού του είδους την ειρήνη?Συγνώμη, αλλά είσαι ΤΡΕΛΟΣ?
Προς αποφυγή παρεξήγησης: Όταν λέω πόλεμος, εννοώ πόλεμος, δεν ξέρω προς τι τα ''.
Θες να με πεις τρελλο.... no problem.
Καλυτερα τρελλος παρα να ζω σε εικονικη πραγματικοτητα 'ειρηνης'.... Ειρηνης οπου οι Τουρκοι θα μας κανονιζουν τι οπλα θα παρουμε, ποιο νησι ειναι δικο μας η οχι, που θα πουλανε τσαμπουκα και θα θετουν σε κυνδινο την ασφαλεια πτησεων με το 'ετσι γουσταρω', που θα κανουν οτι τους καπνισει, οποτε τους καπνισει....Εγω ΔΕΝ θελω να ειμαι ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ (που ακομα και η ωρα των βολεμενων θα ερθει... απλα δεν θα παρουν πρεφα)
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Είναι προτιμότερος ο πόλεμος από αυτού του είδους την ειρήνη?
Συγνώμη, αλλά είσαι ΤΡΕΛΟΣ?
Προς αποφυγή παρεξήγησης: Όταν λέω πόλεμος, εννοώ πόλεμος, δεν ξέρω προς τι τα ''.
Θες να με πεις τρελλο.... no problem.
Καλυτερα τρελλος παρα να ζω σε εικονικη πραγματικοτητα 'ειρηνης'.... Ειρηνης οπου οι Τουρκοι θα μας κανονιζουν τι οπλα θα παρουμε, ποιο νησι ειναι δικο μας η οχι, που θα πουλανε τσαμπουκα και θα θετουν σε κυνδινο την ασφαλεια πτησεων με το 'ετσι γουσταρω', που θα κανουν οτι τους καπνισει, οποτε τους καπνισει....Εγω ΔΕΝ θελω να ειμαι ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ (που ακομα και η ωρα των βολεμενων θα ερθει... απλα δεν θα παρουν πρεφα)
Σωστός.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!!! ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ!
Να τους καταλάβουμε, να πάρουμε την Πόλη και τη Σμύρνη, να τους σφάξουμε όλους να τελειώνουμε με αυτές τις βλακείες.
Άκου εκεί Τούρκοι. Ένας πόλεμος, νικάμε και τελείωσε.
-
δηλ πιστευεις οτι ειμαστε σε θεση να κανουμε κατι γι αυτο?
ενταξει η περιγραφη ηταν παραξενη επειδη ειναι προσωπικα πιστευω,
αλλα δεν νοιωθω κιολας οτι ειμαστε σε θεση να βγαλουμε τα πετα μας στην φορα κ να εξαφανισουμε την αγκυρα.
κοιτα γυρω σου...
το νουλακ δινει κ παιρνει..
λιγο τσιμπας καποιον κ τρεχει στο μαμα του..
ειμαστε εμεις για μπαρουτι?τσουκουουου...
για να παιρνουμε ματι κανα τανγκα κ να τρωμε πιτσα σερφαροντας..Νασο... ΝΑΙ, πιστευω πως δεν εχουμε φτασει σε αυτο το σημειο αποχαυνωσης και ελειψης αντανακλαστικων.... πιστευω πως ακομα υπαρχει εθνικη συνειδηση και αξιοπρεπεια ετσι ωστε να αντιδρασουμε. Ο πολεμος φυσικα και δεν ειναι λυση, το θερμο επεισοδιο φυσικα και δεν ειναι λυση, ο τσαμπουκας φυσικα και δεν ειναι λυση.... αλλα εγω προσωπικα δεν θα τα απεκλεια ποτε ως μεσα επιλυσης διαφορων.
Το οτι ως εθνος ειμαστε καλοπερασακηδες και μαλθακοι καπως.... δεν νομιζω πως αποκλειει το γεγονος οτι μας εχει μεινει εστω λιγη 'μαγκια'.
Γνωμη μου παντα...
-
Ποιός είχε πει 'αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πολεμο' ? Ο Τσώρτσιλ?
-
Ο χρήστης afonic έγραψε:
Σωστός.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ!!! ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ!
Να τους καταλάβουμε, να πάρουμε την Πόλη και τη Σμύρνη, να τους σφάξουμε όλους να τελειώνουμε με αυτές τις βλακείες.
Άκου εκεί Τούρκοι. Ένας πόλεμος, νικάμε και τελείωσε.
Συ ειπας.... απλα επετρεψε μου να γελασω με αυτα που γραφεις....
-
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
ΗΡΕΜΙΑ. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.
ΗΡΕΜΙΑ.Ήρεμος είμαι αλλά εδώ ακόμα δεν κλάψαμε τον ένα (όπως δυστυχώς δείχνουν ότι πάνε τα πράγματα) νεκρό μας και μου θέλουν να κάνουμε εισβολή.
-
ωραια τα λεμε..
ριχνουμε ευθυνες στην κυβερνηση,θα τους καναμε αυτο θα τους καναμε το αλλο,αν ηταν ο παπανδρεου θα βυθιζαμε κ το παναμεζικο περισυλλογης,ο τουρκος παραβιασε κοκ..
δηλ τι θελετε ρε παιδες?
να γινει θερμο επεισοδιο?
οποιος παραβιαζει γη κ αερα να τον κατεβαζουμε σαν μπεκατσα?
αναλογιζεστε συνεπειες η τα γραφουμε εν βρασμω ψυχης?
η πιστευετε οτι μπορουμε να χωθουμε στους τουρκους?
καμια φορα περα απ το εθνικιστικο συναισθημα ειναι σωστο να σκεφτομαστε κ τις πρωτες απωλειες οπως κ τις ξερουν ειτε οι πολιτικοι ειτε οι ανωτεροι αξιωματικοι ειτε εμεις που υποπτευομαστε πιστευω.
ας μιλησουμε καθαρα δηλ..τι θελουμε???
μηπως καμια ψιλοσυραξουλα να τους τριξουμε τα δοντια?
χαθηκαμε....
εμεις απο goodys k flocafe κ αυτοι μεχρι τα 15 σε καποια χωρια επαιζαν ξυπολητα..
οι τελοιοφοιτοι ευελπιδες μας πρωτοι θα χεστουν επανω τους..
εμεις λιγο γρατζουνιζομαστε στο δαχτυλο κ τρεχουμε στο φαρμακειο για betadine κ χανζαπλαστ ενω οι γειτονες κατουρανε την πληγη ειτε παγερα αδιαφορουν..
εμεις εχουμε δουλειες-οικογενεια-φιλους-περιουσια ενω οι πλιοτεροι απο δαυτους τα εχουν γραμμενα στο ονομα τζιχαντ..
αυτοι δεν θα κολλησουν να ξεκληρισουν παιδια,να καψουν εκκλησιες,να βιασουν,πλιατσικα κοκ ενω εμεις κατι τετοια κ μονο που τα βλεπουμε στα χολυγουντιανα φιλμ μας σηκωνετε η τριχα κ μας λουζει κρυος ιδρωτας...
ας αφηνουμε λοιπον τουλαχιστον τωρα να μας καθοδηγει το αμερικα
κ να βρισκει λυσεις παρα να αλαλαζουμε στο ονομα της σημαιας..
σημαια που καποιοι στις εθνικες εορτες ουρλιαζουν για τα αλβανακια
σημαιοφορους οι οποιοι στην στραβη πρωτοι θα πανε στο carefour..
ας ξεχασουμε καλυτερα το γεγονος κ τις χ υπερβολες γιατι με οραματα κ ψευδαισθησεις απεχουμε απ την πραγματικοτητα..
οσο ωμη κ αν ειναι ακολουθει παντα..
ακομα κι οταν τελειωνουν τα ασπρομαυρα φιλμ..γερασες μηπως βατραχακι;
-
μια ανακοινωση του στυλ 'αυτος ειναι ο ειθνικος εναεριος χωρος και ειναι συμφωνος με τις διεθνεις συνθηκες.οποιος τον παραβιαζει θα εχει τις ταδε επιπτωσεις' θα πειραζε?
γιατι εμεις να λυσουμε τα εσωτερικα προβληματα τις τουρκιας (πολιτικοι Vs στρατιωτικοι)? μηπως κιαυτο ειναι ενα παραμυθι για να μας φερνουν στα νερα τους?
-
Ο χρήστης patro έγραψε:
μια ανακοινωση του στυλ 'αυτος ειναι ο ειθνικος εναεριος χωρος και ειναι συμφωνος με τις διεθνεις συνθηκες.οποιος τον παραβιαζει θα εχει τις ταδε επιπτωσεις' θα πειραζε?γιατι εμεις να λυσουμε τα εσωτερικα προβληματα τις τουρκιας (πολιτικοι Vs στρατιωτικοι)? μηπως κιαυτο ειναι ενα παραμυθι για να μας φερνουν στα νερα τους?
Δεν θα πείραζε αλλά μετά θα έπρεπε να επιβάλλεις τις επιπτώσεις. Δηλαδή? Να καταρρίπτεις τα αεροπλάνα τους? Πας για πόλεμο.
Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, δεν είναι κανένα computer game αυτά να κάνεις διπλωματία με το ποντίκι.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Πάντως παιδιά πέρα από τις εν θερμώ 'αναλύσεις' του καναπέ θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας λείπουν πολλά βασικά στοιχεία για να κάνουμε κρίσεις:-
Γνώση του τι ακριβώς συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά το περιστατικό.
-
Γνώση των ακριβών συσχετισμών δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, γνώση της στάσης της διεθνούς κοινότητας, κλπ, κλπ.
-
Έστω προσεγγιστική εκτίμηση του 'κόστους' του πολέμου στην χώρα μας.
Τέλος, μου φαίνονται υπερβολικά απλουστευτικά τα γνωστά δίπολα:
Καλοί Έλληνες - Κακοί Τούρκοι
Πανέξυπνα Τούρκικα γεράκια - Οσφυοκάμπτες και ηλίθιοι Έλληνες πολιτικοί.Προφανώς δεν ισχυρίζομια ότι δε θα πρέπει να διαμορφώνουμε και να εκφράζουμε γνώμη. Ωστόσο είμαι πεποισμένος ότι αφοριστικοί και απόλυτοι ισχυρισμοί καλύτερα να λείπουν μιας και είναι αποτέλεσμα ελλιπέστατης πληροφόρησης και γνώσης.
-
-
Εγώ ένα ξέρω.Τόσα χρόνια μάς απομυζούν για εξοπλισμούς,για ασκήσεις κλπ,και μόλις έρχεται η ώρα να 'βγάλουν τα λεφτά τους' τα μηχανήματα,και οι άνθρωποι,ρεζιλευόμαστε.10 Super Puma έχει όλα κι όλα η Ελλάδα.Αν υπολογίσουμε πόσα είναι για συντήρηση κλπ τί μένει;Και περιμένουμε με τα λιγοστά μέσα να κάνουμε δουλειά...Οι Τούρκοι είναι δίπλα.Σε λίγα λεπτά πήγαν και μάζεψαν τον Τούρκο,και μετά θα λένε 'οι Έλληνες δεν είναι ικανοί για έρευνα και διάσωση,να την πάρουμε εμείς'.Και λέγε λέγε κάτι μένει...Το μόνο που ξέρουμε σαν Νεοέλληνες είναι να ασχολούμαστε με την Eurovision και αν θα έπρεπε να κερδίσει η 'Αννα' ή τα 'τέρατα'.Καθόμαστε στην τηλεόρασή μας,και απολαμβάνουμε τον καφέ μας με θέα τους κώλους απο τις παραλίες...Αυτά είναι τα ενδιαφέροντά μας.Γι'αυτό μάς πηδάνε όλοι.Και μετά καθόμαστε και 'αναλύουμε' τί έγεινε επάνω απο την Κάρπαθο,που πολλοί απο εμάς μπορεί να μην ξέρουν που είναι.Και βασιζόμαστε στον Βερύκιο να μάς 'ενημερώσει'...
Τέτιοι είμαστε τέτοια χώρα μας πρέπει...Δυστυχώς.
-
Γιατί δεν κάνουμε άραγε μια παραβίαση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας ή οποιουδήποτε σοβαρού κράτους να δούμε τις συνέπειες;
Το σοβαρό κράτος έχει μία και μόνη αρχή. Κάνεις κάτι εκτός κανόνων; Σε κατεβάζω και τελείωσε, ό,τι θα γινόταν και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έτσι έπρεπε να αντιδράσουμε και εμείς. Κάνουμε την αναγνώριση και μετά τελειώνουν όλα, είτε με αεροπλάνα, είτε με πυραύλους (μην πάνε χαμένοι και οι S300). Αφού όλοι λέμε ότι πόλεμος δε θα γίνει, γίατί να μην το δοκιμάσουμε να ξέρουν και οι απέναντι ότι πλέον τα αστεία έχουν τελειώσει και αμφισβητήσεις δεν γίνονται δεκτές, πάει και τελείωσε.
Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης afonic έγραψε:
μια ανακοινωση του στυλ 'αυτος ειναι ο ειθνικος εναεριος χωρος και ειναι συμφωνος με τις διεθνεις συνθηκες.οποιος τον παραβιαζει θα εχει τις ταδε επιπτωσεις' θα πειραζε?
γιατι εμεις να λυσουμε τα εσωτερικα προβληματα τις τουρκιας (πολιτικοι Vs στρατιωτικοι)? μηπως κιαυτο ειναι ενα παραμυθι για να μας φερνουν στα νερα τους?
Δεν θα πείραζε αλλά μετά θα έπρεπε να επιβάλλεις τις επιπτώσεις. Δηλαδή? Να καταρρίπτεις τα αεροπλάνα τους? Πας για πόλεμο.
Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, δεν είναι κανένα computer game αυτά να κάνεις διπλωματία με το ποντίκι.
α ναι ? και οι τουρκοι (και πολλοι αλλοι) γιατι κανουν διπλωματια ετσι? και δεν ειπα τιποτα για καταρριψη υπαρχουν ενα σωρο πραγματα που μπορεις να κανεις.
ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες των πολιτικων που καλυπτονται πισω απο την καυλα των πιλοτων. -
Ο χρήστης pipinos1976 έγραψε:
Γιατί δεν κάνουμε άραγε μια παραβίαση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας ή οποιουδήποτε σοβαρού κράτους να δούμε τις συνέπειες;Το σοβαρό κράτος έχει μία και μόνη αρχή. Κάνεις κάτι εκτός κανόνων; Σε κατεβάζω και τελείωσε, ό,τι θα γινόταν και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έτσι έπρεπε να αντιδράσουμε και εμείς. Κάνουμε την αναγνώριση και μετά τελειώνουν όλα, είτε με αεροπλάνα, είτε με πυραύλους (μην πάνε χαμένοι και οι S300). Αφού όλοι λέμε ότι πόλεμος δε θα γίνει, γίατί να μην το δοκιμάσουμε να ξέρουν και οι απέναντι ότι πλέον τα αστεία έχουν τελειώσει και αμφισβητήσεις δεν γίνονται δεκτές, πάει και τελείωσε.
Ευχαριστώ.
Γιατί άμα τους 'κατεβάσουμε' ένα πρωί 2 F-16 είναι πολύ πιθανόν να γίνει πόλεμος. Το ρισκάρεις?
-
Γιατί δεν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. ώστε να τους υποχρεώσουμε να μας παρακαλάνε αυτοί, αντί να ασχολούμαστε με τα δικά τους σάπια επιχειρήματα που δεν τολμάνε να τα πάνε σε διεθνές δικαστήριο;
Έχουμε γίνει τελείως κόπανοι. Όταν υπάρχει διχογνωμία τα μοιράζουμε στη μέση, όταν έχουμε όλο το δίκιο δικό μας δεν το ζητάμε, όταν έχουν δίκιο τους δίνουμε ό,τι θέλουν και ζητάμε και συγνώμη.
Δεν υπάρχει λόγος να ρίξουμε αεροπλάνα τους τώρα, αν όμως περάσουν πάνω από εθνικό εναέριο χώρο, που ισούται με απόβαση στο έδαφός μας, τότε ας ρίξουμε 10. Επί του παρόντος οι Τούρκοι δοκιμάζουν τις αντοχές μας και όσο δεν αντιδρούμε σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά. -
Οι Τούρκοι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πόλεμο.Αν ήταν θα τον είχαν κάνει.Καταφέρνουν με τις απειλές να κερδίζουν αναίμακτα πολλά περισότερα σε διεθνές επίπεδο.
BBC Breaking news!!!!!Πάμε Πόλεμο???