-
... δεν εχω ακουσει τιποτα .... μάλλον δεν θα εχεις ( εχουμε ) επιπλέον αφορολόγητο για τα προστατευόμενα τεκνα. Τόσο καιρό το μεγεθος του αφορολογητου ( κτλ αποδείξεις ) συνδέεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ( στις τηλεοράσεις ) με τις αποδοχές.
-
δε θα τα κόψουν τα παιδιά
τρελοί είστε.. απλά πρόχειρα το βγάλαν στον αέρα. -
Εμείς δεν είμαστε τρελλοί, αλλά μήπως αυτοί είναι ;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Δεν μπορούν να μπούνε στις αποδείξεις καθόλου εισιτήρια μεταφορικά. Δηλαδή ούτε κάρτες πολλαπλών διαδρομών ούτε αεροπορικά ούτε τραίνα, λεωφορεία....
Τα διόδια που τα μαζεύω άραγε θα μετράνε;;
Ας δούμε πάντως πώς θα πάνε τα πράματα, πόσα χαρτάκια θα μαζέψουμε και τι θα τα κάνουμε. Βέβαια αυτή η αβεβαιότητα είναι το καλύτερο, έτσι όλοι μαζεύουν αποδείξεις και αναγκάζονται όσοι δεν έδιναν να δίνουν.Οι αποδειξεις των διοδιων λενε πανω και ΑΦΜ και ΔΟΥ που υπαγονται οποτε λογικα περνανε κανονικα. Το ειχαν πει και στη tv αλλωστε.
-
νεεσ αλλαγες λεει...Μαλλον ο συντελεστης 30% των αποδειξεων επι του δηλωθεντος εισοδηματος θα αλλαξει (θα μειωθει)
-
Εχει σκεφτει καποιος τι θα γινεται αν ολες αυτες οι αποδειξεις που μαζευουμε προστιθεμενες στα υπολοιπα τεκμηρια διαβιωσης που ερχονται μας βγαζουν ενα μεγαλο τεκμαρτο εισοδημα με αποτελεσμα οτι γλυτωνουμε απο την εκπτωση των αποδειξεων να το πληρωνουμε φορολογουμενοι μεσω τεκμαρτου εισοδηματος και μαλιστα απο το 1ο ευρω ?
-
.... δεν σε πιανω .... πχ ?
-
Δεν ξερω αν θα ισχυσει αλλα π.χ. αν εχει κανεις απο σπιτι και αυτ/το τεκμαρτο εισοδημα 15000 ευρω του πουνε συν τις αποδειξεις που μαζεψε αλλες 7000 ευρω συνολο θα φορολογηθει για 22000 ευρω και οχι για το εισοδημα που εχει.
-
Ο χρήστης mag.ma έγραψε:
Δεν ξερω αν θα ισχυσει αλλα π.χ. αν εχει κανεις απο σπιτι και αυτ/το τεκμαρτο εισοδημα 15000 ευρω του πουνε συν τις αποδειξεις που μαζεψε αλλες 7000 ευρω συνολο θα φορολογηθει για 22000 ευρω και οχι για το εισοδημα που εχει.Αν έχει 7000 αποδείξεις και του φτάνουν να δικαιολογήσει το αφορολόγητο τότε έχει λίγο πάνω από 23000 εισόδημα. Με 15000 τεκμήρια και αποδείξεις 7000=22000..... Και δεν του φτάνει το υπόλοιπο για να πληρώσει το φόρο που θα είναι 2000...οπότε θα φορολογηθεί όχι για 22000 αλλά για 24000 και βάλε... και ούτε εισιτήριο για λεωφορείο δεν του βγαίνει να πάρει....
Βέβαια αυτός με 22000 πώς καταφέρνει να διατηρεί αυτοκίνητο και σπίτι με τεκμήριο 15000 που είναι πχ σπίτι 120τμ + εξοχικό 80τμ +αυτοκίνητο 2300 κυβικών είναι και ολίγον άξιον απορίας.... δεν είναι;;
Φυσικά κι αν δηλώνεις οικογενειακό εισόδημα 10.000 και έχεις 500τμ σπίτια, 10μ σκάφος καμπινάτο, Καγιέν, φιλιπινέζα και παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο ε τότε καλά θα κάνουν να σε ξεκοιλιάσουν...
Εφόσον τα τεκμήρια είναι λογικά τότε μάλλον όποιος δεν φοροδιαφεύγει δεν έχει να φοβηθεί κάτι... Όμως οι περισσότεροι που ανησυχούν θέλω να πιστεύω ότι είναι μάλλον κάπου στο όριο (για τους άλλους κανένα έλεος). Το πρόβλημα είναι ότι είναι εύκολο να έχει κάποιος κληρονομήσει ή πάρει από τους γονείς του 1-2 σπίτια κι άλλα 1-2 η γυναίκα του τα οποία θα μετρήσουν το ίδιο είτε είναι στην Εκάλη είτε στο Άνω Κατσικοχώρι είτε τα κατοικεί και τα περιποιείται είτε τα έχει τελείως παρατημένα (ακόμα κι αν είναι μη κατοικήσιμα) και του κοστίζουν μόνο το ΕΤΑΚ... Αν τύχει να έχει κι ένα βαρκάκι 20 χρονών, το παλιό του θείου, που το έχει στον κήπο στο χωριό (ούτε μαρίνες ούτε τίποτα) και το ρίχνει στη θάλασσα όταν πάει διακοπές το καλοκαίρι κάτι που επίσης έχει ελάχιστα πραγματικά έξοδα κι ένα παλιό αυτοκίνητο (το παλιό του νονού του) με μεγάλο κυβισμό που θέλει μόνο λάδια και φίλτρα που τα αλλάζει μόνος του το τεκμήριο μεγαλώνει. Βάλε και τις αποδείξεις και ξαφνικά βγαίνουν πιο πολλά από το εισόδημα !! Άσε που πλέον δεν μένει καθόλου κεφάλαιο για να χρησιμοποιηθεί για ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών...
Σημαντικό θέμα λοιπόν με τα τεκμήρια είναι η κατάσταση και η ηλικία του κάθε τεκμαρτού αγαθού που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη περισσότερο από τα κυβικά ή τα τμ που τελικά δεν έχουν σχέση με τίποτα. Η αγοραία αξία πρακτικά καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τα έξοδα.... άλλα έξοδα έχει μια μονοκατοικία πρώην αυθαίρετη παράγκα στην άνω Βάρη και άλλη μια ίδιων τμ μαιζονέτα στην Εκάλη. Γιατί μπορεί και οι δύο να έχουν τον ίδιο κήπο και τμ και οι δύο να θέλουν θέρμανση, ηλεκτρικό και νερό αλλά πιστεύει κανείς ότι συνολικά θα έχουν τα ίδια ετήσια έξοδα;; -
Δε νομίζω ότι μπορούν οι αποδείξεις των 7000 να προστεθούν έτσι απλά στο τεκμαρτό εισόδημα των 15000, γιατί οι αποδείξεις μπορεί να αναφέρονται σε έξοδα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί υπ' όψιν στο τεκμαρτό εισόδημα (π.χ. έξοδα συντήρησης του σπιτιού, έξοδα συντήρησης του αυτοκινήτου, κτλ).
-
Έχεις δίκιο, το σκέφτηκα μετά.... η κατάσταση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη...
Αλήθεια το σήμα που πληρώνουμε για το αυτοκίνητο μετράει;; (δυστυχώς το πλήρωσα μέσα στο 2009... κακώς!)
-
Θα ελεγα οτι ακομη και αν δεν υπαρξει προβλημα φορολογησης με βαση το τεκμαρτο εισοδημα, αν προστεθουν εστω καποιες αποδειξεις,ενδεχομενως αν καποιος ειναι στο οριο να εχει προβλημα συσωρευσης κεφαλαιου για μελλοντικη χρηση.Επισης σημασια εχει το μεγεθος των τεκμηριων γιατι με αυτα που ισχυαν παλιοτερα ας πουμε ενας κατοχος ιχ 1600cc ηθελε μονο για το αυτ/το εισοδημα γυρω ατις 12000 ευρω αν σε αυτο προσθεσεις και ενα σπιτι πολυ ευκολα φθανεις τις 20000 ευρω ποσο δηλ.που ενας πχ εκπαιδευτικος θελει 20 χρονια για να το παρουσιασει στην φορολ.δηλωση.
-
Μια ερώτηση σχετικά με τα έξοδα αυτοκινήτου με χρονομίσθωση έβαλα http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?p=1788183#p1788183 αλλά τη βάζω και στο παρόν θέμα μήπως ξέρει κάποιος από τους 'λογιστές' του Forum. Ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Βέβαια αυτός με 22000 πώς καταφέρνει να διατηρεί αυτοκίνητο και σπίτι με τεκμήριο 15000 που είναι πχ σπίτι 120τμ + εξοχικό 80τμ +αυτοκίνητο 2300 κυβικών είναι και ολίγον άξιον απορίας.... δεν είναι;;Εγω που έχω σπίτι 130 τ.μ., εξοχικό 80 τ.μ (απο τον πατέρα μου) και αυτοκίνητο 1600 (θα μπορούσε να είναι και 2300) κι εχω εισόδημα 20.000 είναι άξιο απορίας...;;;
-
Ενδιαφέρον άρθρο:
Ελέγχουν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό
Στην ηλεκτρονική «παγίδα» του υπουργείου Οικονομικών πιάστηκαν Έλληνες φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τους τόκους που εισέπραξαν αποφεύγοντας έτσι τη φορολογία.'Η' 26/2
Της Μαρίας Βουργάνα
Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται όσοι δεν δηλώνουν στην εφορία τους τόκους από τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αξιοποιώντας πληροφορίες από τράπεζες του εξωτερικού εντόπισε Έλληνες φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζονται να διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά αποφεύγουν να φορολογηθούν για τους τόκους που εισπράττουν καθώς δεν τους δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση.
«Εχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 σε συνεργασία με ξένες τράπεζες προκειμένου να εντοπίσουμε τους φορολογούμενους με καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις, τους τόκους -όπως έχουν υποχρέωση- και αποφεύγουν έτσι τη φορολόγηση», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Διομ. Σπινέλης.
Οδηγία
Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις γίνεται στο κράτος της κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή, ο Έλληνας που εισπράττει τόκους από το εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να ζητήσει να εξαιρεθεί από τη διαδικασία παρακράτησης φόρου στην πηγή (δηλαδή στο κράτος που έχει τις καταθέσεις) και να φορολογείται γι' αυτούς στην Ελλάδα αυτοτελώς με συντελεστή 10% με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.
Ομως, οι διασταυρώσεις που διενεργεί η ΓΓΠΣ έδειξαν ότι πολλοί Έλληνες με καταθέσεις στο εξωτερικό εισέπρατταν τους τόκους αλλά στη συνέχεια «ξεχνούσαν» νατους δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για το εισόδημα που είχαν εισπράξει από το εξωτερικό και το Δημόσιο να χάνει σημαντικά έσοδα. Οι φορολογούμενοι αυτοί, θα κληθούν από την εφορία να δώσουν διευκρινήσεις και αντιμετωπίζουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.
Πληροφορίες
Η φοροδιαφυγή αυτή έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και η Ελλάδα από το 2005 συνεργάζεται και ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα 24 κράτη - μέλη της Ε.Ε. (μαζί και με 17 συνδεδεμένα και εξαρτημένα εδάφη των χωρών αυτών) καθώς και με 5 τρίτες χώρες.
Εχει ήδη, δημιουργηθεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με τα στοιχεία των Ελλήνων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ κ.λπ.) που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ. Η ανταλλαγή πληροφοριών για τους δικαιούχους τόκων μεταξύ των κρατών γίνεται αυτομάτως μια φορά τον χρόνο, το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου, για τα εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.
Οι διασταυρώσεις που διενεργεί το διάστημα αυτό το υπουργείο Οικονομικών σε όσους αποκτούν εισοδήματα από το εξωτερικό, εκτιμάται πως θα αποτελέσει μέσο πίεσης προς όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό, ενόψει της παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ενώ θα δράσει αποτρεπτικά και για όσους σκοπεύουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Δ. Σπινέλλης, διενεργεί εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων που ξεκινούν από τους τόκους καταθέσεων στο εξωτερικό και τους οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλη ακίνητη περιουσία, έως επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Εκτακτη εισφοράΑίτηση στην εφορία για να απαλλαγούν από την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε το 2009 σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από διάφορους οργανισμούς της αλλοδαπής, λόγω της εργασίας, των υπηρεσιών κ.λπ. που παρέχουν σε αυτούς στην αλλοδαπή.
ΑπαλλαγέςΌπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών από την έκτακτη εισφορά απαλλάσσονται:
Μισθοί, ημερομίσθια και λοιπές αποδοχές που καταβάλλουν οι Κοινότητες στους υπαλλήλους.
Αποδοχές που καταβάλλονται στα πρόσωπα που υπηρετούν στα Δικαστήρια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.
Αποδοχές και λοιπές απολαυές που καταβάλλει στα μέλη και το προσωπικό της η EUROPOL
Απειλή πλειστηριασμών για 26.165 οφειλέτες του ΔημοσίουΣύμφωνα με τις διασταυρώσεις αυτοί που αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους ύψους 519 εκατ. ευρώ έχουν στην κατοχή τους συνολικά 103.290 κτίσματα και οικόπεδα
Με δεσμεύσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων απειλεί το υπουργείο Οικονομικών 26.165 οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι συνολικά χρωστούν πάνω από 519 εκατ. ευρώ και αρνήθηκαν να υπαχθούν στην τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων από τις διασταυρώσεις που διενεργεί αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιουσιολογίου έχουν στην κατοχή τους συνολικά 103.290 κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλης δηλαδή κατά μέσο όρο ο καθένας διαθέτει 4 ακίνητα. Μάλιστα η συνολική αξία των ακινήτων, υπερβαίνει τα 5,2 δισ. ευρώ. Για τους 26.165 οφειλέτες του Δημοσίου αυτούς, θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες σε περίπτωση μη συμμόρφωσης φτάνουν έως και τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολή στον φοροελεγκτικό μηχανισμό για στενό «μαρκάρισμα» των 700.000 οφειλετών του Δημοσίου με στόχο την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ φέτος από τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών φθάνει τα 30 δισ. ευρώ από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται περίπου 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η ΓΓΠΣ προσπαθεί να ολοκληρώσει την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2008, προκειμένου σε περίπου ένα μήνα να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για το 2009. -
Η γυναίκα μου εργάζεται στην Αθήνα κι εγώ στην Αλεξανδρούπολη. Αναγκαστικά διατηρούμε 2 σπίτια, ένα ιδιόκτητο στην Αθήνα και ένα που νοικιάζουμε στην Αλεξανδρούπολη.
Θεωρούνται και τα δύο κύρια κατοικία; Γιατί στην πράξη είναι. Πώς να τα δηλώσω στο Ε1;
Το βασικό είναι να δηλώσω το ενοίκιο στον κωδικό 811 του πίνακα 7 'Ποσά που αφαιρούνται' για να γλυτώσω το κατιτίς (γλυτώνω νομίζω το 20% και μέχρι 240 ευρώ από το φόρο), έτσι δεν είναι;
Αλλά τι να δηλώσω στον πίνακα 5 'προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης'.
Μόνο το ιδιόκτητο σαν κύρια, και τα δύο με το ιδιόκτητο σαν κύρια και το άλλο σαν πρώτη δευτερεύουσα, το αντίθετο ή κάτι άλλο;;Επί τη ευκαιρία οι κωδικοί 419, 420 για ενοίκιο στον πίνακα 6 'Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία, ποσά που μειώνουν τη δαπάνη' τι ακριβώς κάνουν, πώς προσμετρώνται;
-
Ρε παιδιά, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και δεν μου χει έρθει ακόμα η φορολογική δήλωση, ενώ άλλες φορές ερχόταν Φεβρουάριο.
Έχει έρθει σε κανένα σας; -
Χθες εμένα. Αργήσαν φέτος. Όπου να'ναι θα σου έρθει. Πήρε αναβολή άλλωστε η προθεσμία υποβολής αρχομένης πλέον από 12 Απριλίου.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Ενδιαφέρον άρθρο:Ελέγχουν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό
Στην ηλεκτρονική «παγίδα» του υπουργείου Οικονομικών πιάστηκαν Έλληνες φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία τους τόκους που εισέπραξαν αποφεύγοντας έτσι τη φορολογία.Χμ... Για να καταλαβώ..
Εγω διατηρω λογαριασμό στην Αγγλία από τα φοιτητικά μου χρόνια με γυρω στα 500-600 λιρόνια μέσα... χρήσιμα για αγορές που και που από το internet.
Τον τόκο των €2-3 δεν τη δήλωσα στην εφορία...
ΑΛΛΑ: και να τον δήλωνα ειναι εισοδημα από το εξωτερικό που έχει ήδη φορολογηθεί στο εξωτερικό... οπότε δεν θα είχε φορολογία έτσι κι αλλιως... οπότε τι ακριβώς κυνηγάνε ???? -
Κανονικά όσο μένεις εκεί οι τόκοι οφορολογούνται αλλά σαν ξένος που δεν μένεις πια εκεί μπορεί να το έχεις ρυθμίσει αφού έφυγες από τη χώρα να μην σου τα φορολογούνε...
Δεν νομίζω όμως να θέλουν να ασχοληθούνε με αυτούς που έχουν λίγες χιλιάδες λίρες αλλά με τους άλλους που έχουν τα εκατομμύρια.
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος