-
Ανά μήνα υποβάλλουν κι αυτοί απ' όσο γνωρίζω.
-
είχα κάνει αίτηση εγγραφής στο taxisnet και πήγα σήμερα να πάρω τον κλειδάριθμο. Πέρα από ότι ήταν κλειστό το τμήμα για συναλλαγές με το κοινό, είπαν ότι ούτως ή άλλως θα έρθουν οι κλειδάριθμοι ταχυδρομικώς συστημένοι. Ισχύει;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
είχα κάνει αίτηση εγγραφής στο taxisnet και πήγα σήμερα να πάρω τον κλειδάριθμο. Πέρα από ότι ήταν κλειστό το τμήμα για συναλλαγές με το κοινό, είπαν ότι ούτως ή άλλως θα έρθουν οι κλειδάριθμοι ταχυδρομικώς συστημένοι. Ισχύει;ρωτησα εναν φιλο εφοριακο την προηγουμενη εβδομαδα.
Μου είπε οτι 'ναι μεν θα ερουν ταχυδρομικα, θα σταλουν απο τα κεντρικα, αλλα ακομα δεν ξεκινησαν και καλου κακου κανε και μια αιτηση ηλεκτρονικα ' -
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
είχα κάνει αίτηση εγγραφής στο taxisnet και πήγα σήμερα να πάρω τον κλειδάριθμο. Πέρα από ότι ήταν κλειστό το τμήμα για συναλλαγές με το κοινό, είπαν ότι ούτως ή άλλως θα έρθουν οι κλειδάριθμοι ταχυδρομικώς συστημένοι. Ισχύει;ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΚΛΕΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ... noob
Η φήμη λεει πως οντως θα τους αποστείλουν ταχυδρομικά και για την ακρίβεια πολλές εφορίες σε διώχνουν και σου λένε να περιμενεις να παραλάβεις ταχυδρομικα (ασχετα αν εκανες αιτηση ηλεκτρονικά η οχι) Προβλέπω βεβαίως να γίνεται ενας μικρός χαμούλης, γιατι μιλάμε για το ελληνικό κράτος... αυτό που δεν ειχε βιβλια για τα σχολία...
-
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (ΠΟΛ.1079/26.3.2012), οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (εκτός των συνταξιούχων) του οικονομικού έτους 2012 υποβάλλονται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, όταν το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ.
Ως εκ τούτου η Γ.Γ.Π.Σ. δημιούργησε (την περίοδο 20-23 Απριλίου) για τους νέους υπόχρεους, κωδικούς TAXISnet με αυτοματοποιημένο τρόπο και θα αποστείλει συστημένη επιστολή, στη διεύθυνση που έχει δηλωθεί στη Δ.Ο.Υ. , στην οποία αναγράφονται το username, ο κωδικός, ο κλειδάριθμος και οι οδηγίες ενεργοποίησης του λογαριασμού μέσω internet χωρίς να απαιτηθεί επίσκεψη την Δ.Ο.Υ.
Για την έγκαιρη και έγκυρη ενημερωσή σας επισκεφθείτε της Υπηρεσίες Πληροφόρησης της Γ.Γ.Π.Σ. Ενημέρωση Για Ταχυδρομική Αποστολή Κωδικών TAXISnet για να ελέγξετε εάν έχουν εκδοθεί κωδικοί και κλειδάριθμος για εσάς, που θα αποσταλλούν με συστημένη επιστολή.
[πηγή]
Από το παραπάνω, και την προηγούμενη ενημέρωση στο θέμα, καταλαβαίνω πως οι κωδικοί αυτοί δημιουργήθηκαν μόνο για όσους δεν είχαν ως τώρα κωδικούς, οπότε αν κάποιος έστελνε ηλεκτρονικά τη δήλωσή του τα προηγούμενα χρόνια θα πρέπει να πάρει τον κλειδάριθμο του από τη ΔΟΥ.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι κωδικοί θα δουλέψουν και χωρίς κλειδάριθμο και φέτος, οπότε όχι άγχος, θα βολευτούμε προς το παρόν...Δηλώσεις ΟΕ-ΕΕ ηλεκτρονικά μέχρι 18/05 (αναμένεται απόφαση).
-
πραγματι ετσι πρεπει να ειναι. Εγω στελνω χρονια ηλεκτρονικα και δεν εχει δημιουργηθει ηλεκτρονικος κλειδαριθμος. Αρα πρεπει να επισκεφτω τη ΔΟΥαρα μας!
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Πέρασα σήμερα απ' την εφορία και λέω 'δεν τους ζητάω να μου δώσουν και μια Φ5, να ρωτήσω και αν μπορώ να την συμπληρώσω on-line και πότε πρέπει'. Με ρώτησαν πότε έκανα την αγορά και τι ποσό ήταν, τους απάντησα ότι ήταν Ιανουάριο και το ποσό ήταν κάπου 270 ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ, που δεν το χρεώθηκα), και μου λέει 'Ααααα, τότε έχει και πρόστιμο. 50 ευρώ! Κάθε μήνα είναι οι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες ενδοκοινοτικών'. 'Καλά', λέω, '50 ευρώ επειδή δεν το γνώριζα, δεν έχω ξαναυποβάλει, και θεώρησα αυτονόητο ότι αφού αφορά ΦΠΑ θα πάει μαζί με την περιοδική δήλωση ΦΠΑ?'... 'Τι να κάνουμε, τόσο είναι.'
Αλλά what else is new?... Όσο και να θες να πας με το νόμο και να είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις σου, με τον ΚΒΣ όλο και κάτι θα βρουν να στα πάρουν.
Έτσι μου έρχεται να το 'χάσω' το Invoice και να μην το περάσω πουθενά, αντί να τους σκάσω 50 ευρώ που καθυστέρησα να συμπληρώσω 'Φ5'.
Θεωρητικα Nidosan κανουνε διασταυρωσεις, οπότε και να το χάσεις εσυ, θα το βρουνε αυτοι για σένα καποια στιγμή. Μήπως αν το υπέβαλλες, απλά με λάθος καταχωρημένο μήνα*... δεν ξέρω... πιθανώς η λαμογιά που σκέφτηκα να είναι μαλακία... θεωρώ παντως πως ισως ειναι καλύτερα απο το να μην υποβάλλεις καθόλου. Τυπικά η ασφαλής γραμμή ειναι να πληρώσεις το πρόστιμο και την επόμενη φορά περισσότερο προσοχή.
*αθωο λαθάκιΔυστηχώς το φορολογικό σύστημα ειναι δαιδαλώδες.... με συνέπεια να υποπέφτουμε σε λάθη η και παραλείψεις ακομα και μεις που ασχολούμαστε καθημερινά.
Όχι, μην το «χάσεις». Ο,τι μπαίνει στο VIES δεν ξεχνιέται, και εφόσον θα το δηλώσει ο άλλος αντισυμβαλλόμενος θα φαίνεται εκκρεμότητα στο δικό σου ΑΦΜ, θα εμφανιστεί μετά από χρόνια και θα τρέχεις τότε.
corsair, η πλάκα είναι ότι πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο SSD made by.... Corsair!
Στο Φ5 δε βλέπω να λέει ημερομηνία αγοράς αγαθών, δηλαδή μπορείς να περάσεις στο ίδιο Φ5 εξοπλισμό που πήρες π.χ. και το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.... Τι πειράζει, αφού ανά 3μηνο είναι το ΦΠΑ μου, και ούτε χρωστάω ούτε ζητάω επιστροφή....?! Δεν ξέρω βέβαια πόσο ηλίθιος είναι ο τρόπος που διασταυρώνονται κι αν πάει αυστηρά με το μήνα....
(Σταύρο, ξέρεις? )Δε ξέρω οι άλλες χώρες ανα τι περίοδο καταχωρούν τις συναλλαγές στο VIES, οπότε δε λέω τίποτα.
Ρώτησα σήμερα το μόνο λογιστή που εμπιστεύομαι για τέτοια θέματα και μου είπε ότι σύμφωνα με τον ΚΒΣ θα έπρεπε να είχα συμπληρώσει το έντυπο Φ5 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου αφού η 'ενδοκοινοτική' αγορά έγινε Ιανουάριο, αλλά το VIES δε 'χτυπάει' για τιμολόγια κάτω των 300 ευρώ, οπότε στη θέση μου δε θα το περνούσε καν στα βιβλία του & στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ (η οποία δεν περιλαμβάνει και το ποσοστό ΦΠΑ της Κύπρου) ως έξοδο και δε θα συμπλήρωνε καθυστερημένα Φ5, να τους σκάσει και τα 50 ευρώ κερατιάτικα.
'Μη σκας. Το να χάσεις ένα τιμολόγιο και να μην το περάσεις στα έξοδά σου συμβαίνει (και βασικά εσύ χάνεις, αφού δεν αφαιρείς το ΦΠΑ που πλήρωσες από αυτόν που πρέπει να αποδώσεις, και μειώνεται και το ποσοστό εξόδων σου) και είναι απίθανο να σου στείλουν επιστολή και να ρωτάνε αν αγόρασες το τάδε πράγμα κόστους 200-κάτι ευρώ κι έχασες το τιμολόγιο, και να σου βάλουν πρόστιμο γι αυτό - δεν έχει γίνει ποτέ...'
Να πω την αλήθεια εμένα με έπεισε....
-
Και θέλετε να μου πείτε, ότι μια ελληνική εταιρεία που παίρνει το τιμολόγιο κάποιο μήνα και το πληρώνει μετά από 6μηνο ή και 9μηνο ή και χρόνο, το έχει περάσει τον ίδιο μήνα που το πήρε;
I highly doubt it.Ο χρήστης nEK έγραψε:
πραγματι ετσι πρεπει να ειναι. Εγω στελνω χρονια ηλεκτρονικα και δεν εχει δημιουργηθει ηλεκτρονικος κλειδαριθμος. Αρα πρεπει να επισκεφτω τη ΔΟΥαρα μας!Όταν τον πάρεις θα σου 'ακυρωθεί' και το password που χρησιμοποιούσες και θα πρέπει να το κάνεις reset -βάζοντας σαν επιβεβαίωση ταυτοποίησης τον κλειδάριθμο-.
ΓΙατί εμένα δεν μου το είπε κανείς αυτό και δεν το ήξερα, και προς στιγμήν είχα αγχωθεί που δεν μπορούσα να μπω με το account μου στο taxis/gsis/whatever. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
'Μη σκας. Το να χάσεις ένα τιμολόγιο και να μην το περάσεις στα έξοδά σου συμβαίνει (και βασικά εσύ χάνεις, αφού δεν αφαιρείς το ΦΠΑ που πλήρωσες από αυτόν που πρέπει να αποδώσεις, και μειώνεται και το ποσοστό εξόδων σου) και είναι απίθανο να σου στείλουν επιστολή και να ρωτάνε αν αγόρασες το τάδε πράγμα κόστους 200-κάτι ευρώ κι έχασες το τιμολόγιο, και να σου βάλουν πρόστιμο γι αυτό - δεν έχει γίνει ποτέ...'
Η αλήθεια είναι πως έχουν μεγαλύτερα ψαρια να πιάσουν... και οντως πρακτικά μπορεί να έχει δίκιο ο συναδελφος, πάραυτα ποτε δεν ξέρεις ποσο θα σφίξουν τα πράγματα σε 6 μηνες-2 χρόνια και τι θα αρχίσουν να διασταυρώνουν... Απο την στιγμή που φεύγεις απο την νόμιμη οδό αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Μπορεί και να σου κάτσει, μπορεί και οχι. Time will tell...
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
Η αλήθεια είναι πως έχουν μεγαλύτερα ψαρια να πιάσουν... και οντως πρακτικά μπορεί να έχει δίκιο ο συναδελφος, πάραυτα ποτε δεν ξέρεις ποσο θα σφίξουν τα πράγματα σε 6 μηνες-2 χρόνια και τι θα αρχίσουν να διασταυρώνουν... Απο την στιγμή που φεύγεις απο την νόμιμη οδό αναλαμβάνεις ένα ρίσκο. Μπορεί και να σου κάτσει, μπορεί και οχι. Time will tell...
The plot thickens.... Τώρα είδα στη βεβαίωση έναρξης εργασιών ότι λέει επάνω 'ΔΕΝ ΑΣΚΕΙ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ'... Δηλαδή κακώς μου είπαν ότι 'χτύπησαν' το ΑΦΜ και είναι ΟΚ για ενοδκοινοτικό τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ....
Ό,τι να 'ναι.... Δε βγάζεις άκρη!...
-
Οπότε για να δηλώσεις τη συναλλαγή πρέπει να κάνεις μεταβολή με ημερομηνία προγενέστερη προκειμένου να ανοίξει η υποβολή του Φ5. Oh, well...
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Οπότε για να δηλώσεις τη συναλλαγή πρέπει να κάνεις **μεταβολή με ημερομηνία προγενέστερη **προκειμένου να ανοίξει η υποβολή του Φ5. Oh, well...γίνεται??? γιατί εμένα μου είχαν αφήσει την εντύπωση πως δεν...
@Nidosan: Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι... στην απόδειξη του ο SSD αναγράφει ΦΠΑ η όχι?
-
Εγώ που είχα απλό κωδικό από παλιά και πέρσι πήρα κλειδάριθμο είμαι εντάξει και για φέτος ή χρειάζεται να πάρω κάτι άλλο;...
(εκτός από τα 3 που θα πάρουμε όλοι...) -
Οπότε για να δηλώσεις τη συναλλαγή πρέπει να κάνεις **μεταβολή με ημερομηνία προγενέστερη **προκειμένου να ανοίξει η υποβολή του Φ5. Oh, well...
γίνεται??? γιατί εμένα μου είχαν αφήσει την εντύπωση πως δεν...
@Nidosan: Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι... στην απόδειξη του ο SSD αναγράφει ΦΠΑ η όχι?
Όχι, δε γράφει ΦΠΑ.
Μόνο 'Corsair Force series 240GB SATA3 τιμή τόσο', 'antikatavoli payment method τόσο', 'total τόσο'
(=όσο πλήρωσα όταν μου το παρέδωσαν, ενώ είχα έτοιμα άλλα 30 ευρώ περίπου, για το ΦΠΑ που μου είχαν πει ότι ειναι 15%) -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εγώ που είχα απλό κωδικό από παλιά και πέρσι πήρα κλειδάριθμο είμαι εντάξει και για φέτος ή χρειάζεται να πάρω κάτι άλλο;...
(εκτός από τα 3 που θα πάρουμε όλοι...)εισαι εντάξει...
@ Nidosan: περιεργα πράγματα... το γεγονος οτι σου πουλησαν χωρις ΦΠΑ, ενω δεν εισαι καν γραμμενος στο VIES!
-
@ Nidosan: περιεργα πράγματα... το γεγονος οτι σου πουλησαν χωρις ΦΠΑ, ενω δεν εισαι καν γραμμενος στο VIES!
Δεν έχω ιδέα πώς δουλεύουν αυτά τα πράγματα.... Περίμενα να πληρώσω κανονικά ΦΠΑ και να το περάσω στη δήλωση μου ώστε να το αφαιρέσω από αυτό που πρέπει να αποδώσω, αλλά αφού δεν το χρέωσαν σκέφτηκα ότι το έχουν κάνει έτσι για διευκόλυνση....
Πάντως αν βάλω το ΑΦΜ μου εδώ βγάζει κανονικά τα στοιχεία μου, χωρίς να έχω κάνει καμία κίνηση να γραφτώ στο VIES, κι ενώ στο χαρτί της έναρξης λέει ότι 'δεν ασκώ ενδοκοινοτικές συναλλαγές'...
-
Σου λέει ότι είναι έγκυρο ΑΦΜ, όχι ότι έχει γραφτεί στο VIES
-
νταξ με το ΑΦΜ υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ ελλάδας και υπολοίπων.
Γενικά έξω δεν είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ΑΦΜ, ούτε για ιδιώτη ούτε για εταιρείες.
Από τη στιγμή που μια εταιρεία έχει ΑΦΜ δεν υπάρχει το 'κάνει ή δεν κάνει ενδοκοινοτικές' 'είναι/δεν είναι στο VIES' κλπ.Οπότε για τον ξένο, από τη στιγμή που έχεις valid ΑΦΜ => μπορείς να κάνεις χρεοπίστωση ΦΠΑ.
Η εταιρεία από την οποία αγόρασες, έχει ΑΦΜ? Αν δεν έχει, δεν μπορεί να σου χρεώσει ΦΠΑ.
-
@mjacob
Ναι, έχει ΑΦΜ, το αναφέρει επάνω στο invoice.
Δεν ξέρω αν έχει νόημα να τους πάρω να τους ρωτήσω για ποιο λόγο δε μου χρέωσαν ΦΠΑ και τι γίνεται τώρα....[EDIT]
Το ΑΦΜ τους που αναφέρεται στο invoice αποτελείται από 8 ψηφία & 1 λατινικό χαρ/ρα.
Αν το βάλω στο VIES μαζί με το λατινικό χαρ/ρα, μου λέει 'invalid input'
Αν το βάλω χωρίς (=μόνο τα 8 ψηφία), μου λέει 'invalid VAT number'
Είναι λογικό αυτό? -
από ποια χώρα είναι;
Εδώ πάντως μπορείς να δεις τα format των διαφόρων ΑΦΜ για τις EU χώρες:
http://www.hmrc.gov.uk/vat/managing/int ... -codes.htmΔεν γράφει καθόλου ΦΠΑ, ή έχει στήλη ΦΠΑ χωρίς ποσό;
Κανονικά, αν ο άλλος έχει ΑΦΜ πρέπει να αναγράφει στήλη με ΦΠΑ ακόμα κι αν εκεί λέει 0, ή exempt ή κάτι τέτοιο
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος