-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Νομίζω ότι :
Εφόσον δεν είσαι στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και έχεις τη μόνιμη κατοικία σου στην Ελλάδα τα εισοδήματά σου (και τα αποκτηθέντα στο εξωτερικό) φορολογούνται με τους ελληνικούς συντελεστές. Αυτό σημαίνει ότι αν εισπράττεις 200.000 χιλιάρικα στο χ,ψ καντόνι της Ελβετίας όπου ο φόρος εισοδήματος είναι 18% γι αυτό το ποσό στην Ελλάδα θα πρέπει να σε φορολογήσουν με 45%, οπότε σου αφαιρούν το 17% που έχεις ήδη καταβάλλει στην Ελβετία και σε φορολογούν για το υπόλοιπο μέχρι το 45 ως φόρο...Γι αυτό και σπάνε @@ σε όσους τώρα με την κρίση, τις έκτακτες εισφορές και τους υψηλούς συντελεστές την κοπανάνε για ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού και τους απειλούν οι εφοριακοί ότι δεν θα δεχτούν ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ελβετίας κλπ (έχουμε ακριβώς αυτή την περίπτωση τώρα με τον πιο κοντινό μου φίλο για Ελβετία).
ενδιαφέρον.
Πως ορίζεται εδώ το μόνιμος κάτοικος εξωτερικού?
Παραμονή στην αλλοδαπή για 5 χρόνια κλπ?εεπ, για την δικιά μου δήλωση, δεν είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού.
@μοντς, μήπως να πήγαινε στο σωστό τόπικο το τελευταίο κομμάτι?
Δεν μπορεί να ελεγχθεί που ζεις πραγματικά και για πόσο...Νοικιάζω εγώ ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, εισπράττω το μισθό μου από την εταιρεία εκεί και διαμένω Ελλάδα, δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί πόσο χρόνο περνάω στην Ελλάδα και πόσο στη Γαλλία και πόσο στη Γερμανία. Αν λοιπόν αποδεικνύεις τα παραπάνω στοιχεία κατοικία-μισθό-είδος εργασίας που απαιτεί εξωτερικό δε νομίζω ότι μπορεί να σου ζητηθεί κάτι άλλο...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διακρίνω πολλές ομοιότητες (εκτός από τον τσακωμό με τη ΔΟΥ αλλά μπορεί να φτάσουμε και κει )Πραγματικά, από τη μία σκέφτομαι ότι ήμουν πάντα νόμιμος και συνεπής με τις φορολογικές/ασφαλιστικές μου υποχρεώσεις και, για ηθικούς λόγους, θέλω να συνεχίσω να είμαι αλλά από την άλλη κάπου αρχίζει να μεγαλώνει το 'διαβολάκι' μέσα μου που λέει 'αρκετά ήσουν μ@λ@κ@ς μέχρι σήμερα, γίνε επιτέλους στα γεράματα Ελληνας'
Εσύ θες να πας στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ; Αν ναι καλό είναι να έχεις ένα σπίτι (συμβόλαιο) εκεί και να σου δώσει η εκεί πρεσβεία μια βεβαίωση ότι είσαι κάτοικος + να φαίνεται ότι είσαι μισθωτός (ή ό,τι άλλο) της εκεί εταιρείας...Να αποδεικνύεις ρε παιδί μου, ότι μένεις εκεί με χειροπιαστά στοιχεία ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια 100%...Καλώς ή κακώς εν έτει 2010 δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μόνιμες κατοικίες όταν σε λίγες ώρες είσαι Ν. Υόρκη και καπάκι μετά την άλλη μέρα Γενεύη.
Αν δεν πας στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού θα είσαι 'παράνομος', άσχετο αν δεν μπορούν να τα βρουν ποτέ (θα έχεις πρόβλημα μόνο με πόθεν έσχες αν θες να κάνεις αγορές)...Αν μπορείς νομίζω ότι πρέπει να επιδιώξεις τη μεταφορά σου στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, αλλά σίγουρα θα χρειαστείς κάποια χειροπιαστά στοιχεία. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Διακρίνω πολλές ομοιότητες (εκτός από τον τσακωμό με τη ΔΟΥ αλλά μπορεί να φτάσουμε και κει )Ναι, αλλα μη το παρακάνεις, μη πέσεις σε κανα τετοιο λουλούδι και πάθεις καμμιά πλάκα...!!
Ρε θα τρελαθούμε τελείως....!!
-
εμένα πάντως ΔΕΝ με συνέφερε να είμαι κάτοικος εξωτερικού.
Στην φορολογική μου φαίνεται ως έσοδο η είσπραξη ενοικίου, το σύνολο κάπου 4500 το χρόνο, κάτω από το αφορολόγητο δλδ.
Δήλωσα και τα εισοδήματα στην αλλοδαπή και μου ήρθε πληρωμή φόρου 500€
Πήγε ο πατέρας απ την ΔΟΥ και είδε ότι με είχαν βάλει από μόνοι τους σαν κάτοικο εξωτερικού, το άλλαξε και τελικά δεν πλήρωσα τπτ.Ελπίζω να τα μεταφέρω σωστά, ό,τι μου είπε σας λέω
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Χωρίς να έχει πάει ακόμα απευθείας να ζητήσει να τον μεταφέρουν στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού μια έξαλλη υπάλληλος είπε (σε ανώνυμη ερώτηση) ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα δεχτούμε τίποτα, ό,τι και να μας φέρεται δεν θα τα δεχτούμε, ξεχάστε τα, δεν θα σας αφήσουμε να πάτε πουθενά μπλα μπλα...Έξαλλα πράγματα, έχει ο άλλος μισθοδοσίες, κατοικία στην Ελβετία, βεβαιώσεις και ο εδώ φιρφιρίκος υπάλληλος λέει ότι δεν θα δεχτεί τίποτα
Πιστεύω πάντως ότι θα το τακτοποιήσουμε , γιατί προς το παρόν και ο φίλος μου είναι λίγο κουρντισμένος σαν τον τύπο με το 'δε γαμιέσαι κι εσύ κι ο γρύλλος σου' αφού δεν έχει κάνει επίσημα το αίτημαΠας ήρεμα στον προϊστάμενο του μητρώου, μην πιάνεσαι από το λόγο οποιουδήποτε καμένου σηκώσει το τηλέφωνο, και αν πάλι δεν, στον επόπτη. Και πάλι αν αρνηθεί να εξυπηρετήσει πας στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Μπορεί να σε μισήσουν στο μητρώο αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις
-
To 'ό,τι και να μας φέρετε' το είχα γράψει με -αι!!!
Τώρα το είδα, ό,τι κάτσειΑ και φυσικά ΔΕΝ πάω εγώ, όπως ξέρει και ο φίλος μου η πιθανότητα να αρπάξω κάποιον από το λαιμό ή να τον προσβάλλω τόσο που θα κοκκινίσουν και οι ρίζες των μαλλιών του είναι υπαρκτή και δεν θα το ήθελε στην υπόθεσή του
-
Τί ισχύει στην περίπτωση που κάποιος έχει συμβόλαιο για μισθοδοσία στο εξωτερικό, είναι δηλωμένος σε δημαρχείο του εξωτερικού?
Λογικά φορολογούμαι στο εξωτερικό, οπότε δε φορολογούμαι στην Ελλάδα? Κατατάσσεσαι στη ΔΟΥ εξωτερικού? κ εκεί πως φορολογείσαι? -
Αν έχεις κατοικία στην Ελλάδα είσαι Έλλην φορολογούμενος και φορολογείσαι για ΟΛΑ με τους συντελεστές της Ελλάδας. Όπου υπάρχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογιας απλά αφαιρούν πρώτα το φόρο που κατέβαλλες στο άλλο κράτος και τα υπόλοιπα του φόρου που προκύπτουν (αν υπάρχουν) τα χρωστάς στο ελληνικό δημόσιο.
Για να πας στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού το ζητάς και πρέπει να 'αποδείξεις' ότι κατοικείς στο εξωτερικό πλέον. Μισθοδοσία στο εξωτερικό από μόνο του δε λέει τίποτα, μπορεί να εχεις μισθό εκεί και να ζεις εδώ.
'Δηλωμένος στο δημαρχείο' ως φράση δεν καταλαβαίνω τι θα πει.
Αν είσαι στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν φορολογείσαι για τα εισοδήματα που αποκτάς στο εξωτερικό. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν έχεις κατοικία στην Ελλάδα είσαι Έλλην φορολογούμενος και φορολογείσαι για ΟΛΑ με τους συντελεστές της Ελλάδας. Όπου υπάρχουν συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογιας απλά αφαιρούν πρώτα το φόρο που κατέβαλλες στο άλλο κράτος και τα υπόλοιπα του φόρου που προκύπτουν (αν υπάρχουν) τα χρωστάς στο ελληνικό δημόσιο.
Για να πας στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού το ζητάς και πρέπει να 'αποδείξεις' ότι κατοικείς στο εξωτερικό πλέον. Μισθοδοσία στο εξωτερικό από μόνο του δε λέει τίποτα, μπορεί να εχεις μισθό εκεί και να ζεις εδώ.
'Δηλωμένος στο δημαρχείο' ως φράση δεν καταλαβαίνω τι θα πει.
Αν είσαι στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού δεν φορολογείσαι για τα εισοδήματα που αποκτάς στο εξωτερικό.ζούσα στην Ελλάδα μέχρι πέρυσι.
Έκανα φορ. δήλωση για ορισμένα εισοδήματα, δηλώνοντας κατοικία μία κατοικία που κατά ένα μικρό ποσοστό μου ανοίκει.
Πλέον στην Ελλάδα θα κάνω για πέρυσι μηδενική δορ. δήλωση μιας κ δεν έχω εισοδήματα. Απεναντίας φέτος, πρώτα ο Θεός, κάνω ειδικότητα στη Γερμανία, οπότε δουλέυω, είμαι δηλωμένος ως κάτοικος στην πόλη που ζω στη Γερμανία για να έχω λογαριασμό κτλ κ έχω γερμανικό ΑΦΜ. Φορολογούμαι εδώ καθώς από τα ...€ μισθό μεικτά μου κρατούν για ασφάλειες κτλ τα μισά περίπου. Επομένως φορολογούμαι στη Γερμανία... -
Αν πας στην κατοίκων εξωτερικού μετά δεν θα δικαιούσαι αφορολόγητο όριο, οπότε ό,τι τυχόν εισόδημα αποκτάς στην Ελλάδα (πχ από ακίνητα) θα πληρώνεις φόρο γι αυτό από το πρώτο ευρώ.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Αν πας στην κατοίκων εξωτερικού μετά δεν θα δικαιούσαι αφορολόγητο όριο, οπότε ό,τι τυχόν εισόδημα αποκτάς στην Ελλάδα (πχ από ακίνητα) θα πληρώνεις φόρο γι αυτό από το πρώτο ευρώ.δεν έχω εισοδήματα στην Ελλάδα, οπότε δεν έχω να χάσω τίποτα. παρόλα αυτά μπορώ, σωστά?
-
Μπορείς τί ; Νας πας ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ; Ναι μπορείς (με τα στοιχεία που έδωσες) αλλά κάτσε σκέψου αν θες/συμφέρει να το κάνεις να πας δηλ. στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, ρώτα και κάνα λογιστή. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον δεν πρέπει να το κάνεις, τουλάχιστον όχι βιαστικά και άμεσα προτού τουλάχιστον καταλήξεις ότι θα είσαι εκεί για μόνιμα.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μπορείς τί ; Νας πας ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού ; Ναι μπορείς (με τα στοιχεία που έδωσες) αλλά κάτσε σκέψου αν θες/συμφέρει να το κάνεις να πας δηλ. στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, ρώτα και κάνα λογιστή. Έχω την εντύπωση ότι μάλλον δεν πρέπει να το κάνεις, τουλάχιστον όχι βιαστικά και άμεσα προτού τουλάχιστον καταλήξεις ότι θα είσαι εκεί για μόνιμα.αν θα το κάνω, θα το κάνω εν καιρώ, μιας κ φέτος προσλήφθηκα, οπότε του χρόνου θα υποβάλω δήλωση. η ειδικότητα διαρκεί τουλάχιστον 6 χρόνια.
-
Εγω ειμαι στην ΔΟΥ μονιμων κατοικων εξωτερικου εδω και πολλα χρονια. Για να ακυρωθει αυτο θα πρεπει να μεινω πανω απο 6 μηνες στην Ελλαδα. Οποτε απλα τα πραγματα, αν νοικιαζεις σπιτι εξω, πληρωνεσαι εξω και περνας στην Ελλαδα λιγοτερο απο 6 μηνες εισαι κατοικος εξωτερικου και δεν εχεις φυσικα αφορολογητο οριο ή απαλλαγη απο τον φορο για αγορα σπιτιου στην Ελλαδα. Εχω πληρωσει λιγο φορο σε εισοδηματα απο ενοικια (μικρα).
Αν γινεις κατοικος εξωτερικου φυσικα και η Ελλαδα δεν θα εχει να κανει τιποτα με τα εισοδηματα σου εξω αλλα ισως θα πρεπει να δηλωνεις οτι εισοδηματα εχεις στην Ελλαδα απο ενοικια κλπ στην χωρα που πηγες και να τρως μια 40%αρα. Ο περισσοτερος κοσμος δεν δηλωνει τιποτα ομως καθως δεν προκειτε να ψαξουν μικρα ποσα. Μονο αν εχεις εκατομυρια θα ασχοληθουν.
-
Μόλις ολοκλήρωσα την καταμέτρηση των αποδείξεων για την υποβολή δήλωσης 2010 και προσπάθησα να υπολογίσω το ποσό που θα πάρω πίσω. Ομολογώ ότι διαβάζοντας στο Internet μου έμεινε απορία.
Ας το περιγράψω με παράδειγμα:
Έστω δηλωθέν εισόδημα μισθωτού χωρίς οικογένεια: 16.000
Παρακράτηση φόρου: 720
( 0 έως 12.000: 0 φόρος, 12.000 έως 16.000 (χ18%): 720 φόρος)Υποβολή αποδείξεων συνολικού ύψους: 15.000 (μέγιστο)
Ποσό για το αφορολόγητο των 12.000: 2.400
(0 έως 12.000 (χ10%): 1.200, 12.000 έως 16.000 (χ30%): 1.200)
Υπόλοιπο αποδείξεων: 12.600Υπολόγιζα ότι (στο παράδειγμα) θα πάρω πίσω το 10% του υπόλοιπου, δηλαδή 1.260
Αλλά επειδή έχουν παρακρατήσει φόρο 720 ευρώ, το μέγιστο που θα επωφεληθώ είναι αυτά τα 720 ευρώ.Όμως σε διάφορα site διάβασα το ακόλουθο:
'...Αντίθετα, αν το ποσό των αποδείξεων που θα καταθέσει είναι μεγαλύτερο από το απαιτούμενο, επιβραβεύεται με μείωση φόρου με συντελεστή 10% στο ποσό πάνω από τις 12.000 ευρώ. Ως ανώτατο όριο αποδείξεων ορίστηκαν τα 15.000 ευρώ για τον άγαμο και έτσι θα μπορεί να υπάρχει το μέγιστο 300 ευρώ μείωση από τον φόρο...'Πως προκύπτει η μέγιστη μείωση να είναι μόνο 300 ευρώ?
-
Το κείμενο του Ν.3842/2010 που αφορά τις αποδείξεις είναι το εξής:
Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, με βάση το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα του φορολογουμένου, ανά κλίμακα, ως εξής: α) για ατομικό εισόδημα μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) αυτού και β) για ατομικό εισόδημα πάνω από δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, για το τμήμα αυτού μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) και για το τμήμα αυτού πάνω από τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) αυτού. Όταν το ατομικό εισόδημα είναι μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσοστού, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) επί της διαφοράς. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών υπερβαίνει το ποσοστό αυτό εκπίπτει από το συνολικό φόρο, που προκύπτει με βάση την πιο πάνω κλίμακα, φόρος, που υπολογίζεται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) επί της διαφοράς. Το ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου, σύμφωνα με τα δύο προηγούμενα εδάφια, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπερβαίνει τα δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για τον υπόχρεο και τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για συζύγους. Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην αρχική δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της αρχικής δήλωσής τους, αφού προηγουμένως καλυφθεί το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού. Όταν ο ένας σύζυγος δηλώνει εισόδημα μέχρι έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, οι αποδείξεις που προσκομίζονται καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό του άλλου συζύγου, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.»Η ερμηνεία που παραθέτεις είναι εντελώς αυθαίρετη, καθώς δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το κείμενο του νόμου, ενώ δεν υπάρχει (εις γνώσιν μου τουλάχιστον), καμιά εγκύκλιος που να λέει κάτι τέτοιο.
-
Δεν παραθέτω κάποια ερμηνεία. Μπορείς με βάση το παράδειγμα να υπολογίσεις (σύμφωνα με αυτό που παρέθεσες) τη συνολική έκπτωση φόρου?
-
Το είπες μόνος σου 720 ευρώ. Δεν θα πληρώσεις δηλ. καθόλου φόρο και αν έχει ήδη παρακρατηθεί θα σου επιστραφούν 720 ευρώ.
-
Και εγώ έτσι νομίζω οτι πάει.
Η διαφορά στο παράδειγμα αναλογεί σε έκπτωση φόρου κατά 1.260 ευρώ. επειδή όμως ο φόρος που αναλογεί στο παράδειμα είναι 720 ευρώ, απλώς μηδενίζεται και φυσικά δεν υπάρχει επιστροφή επιπλέον τους ποσού του φόρου.
-
Το ερώτημα όμως παραμένει. Αν ισχύει η παράγραφος που αντέγραψα και που υπάρχει σε διάφορα site, πως προκύπτει η μέγιστη μείωση να είναι μόνο 300 ευρώ?
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος