-
Διάβαζα στις ανακοινώσεις το τόπικ με τις ευχές. 'Χριστός Ανέστη' έγραψαν κάποιοι. Είστε σίγουροι? Κι αν είστε σίγουροι ότι φέτος αναστήθηκε όπως πάντα ο Χριστούλης, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα μας κάνει την τιμή και του χρόνου?
Σαν καλός χριστιανός, πήγα στην εκκλησία για την ανάσταση όπως όλος ο κόσμος. Φυσικά, όπως όλος ο κόσμος, έφτασα εκεί στις 23:52 ακριβώς -μιας και κανείς από την παρέα/οικογένεια δεν θέλησε να σηκωθεί από τον καναπέ νωρίτερα-, και αναχώρησα για φαγητό στις 00:02 ακριβώς, μην καταπιέσουμε και την πείνα μας έτσι?
Πήγα λοιπόν στην εκκλησία, και έφτασα ακριβώς την ίδια στιγμή με το νεοέλληνα με το 'κωλοφτιαγμένο' που παραλίγο να πατήσει νέους, γέρους και παιδιά για να προλάβει το άγιο φως, να το φορτώσει (το άγιο φως ντε!) στο 'κωλοφτιαγμένο' και να το μεταφέρει στο σπίτι με ταχύτητα και άνεση, μην κουραστεί και μας πάθει τίποτα (για το άγιο φως μιλάω πάντα!)....
Αφού έφτασα, παρακολούθησα με κατάνυξη την πασαρέλα από κυράτσες, ντυμένες/βαμμένες/στολισμένες σαν τις λατέρνες, να σχολιάζουν κακαρίζοντας τις κυράτσες που ήταν ντυμένες/βαμμένες/στολισμένες σαν τις λατέρνες (αν είναι δυνατόν!), παραπατώντας με χάρη πάνω σε 9-ιντσα τακούνια...
Παρακολούθησα με κατάνυξη κάποιες ηλικιωμένες κυρίες να σπρώχνονται και να ποδοπατιούνται με διάχυτη συγκίνηση για το ποια θα ανάψει πρώτη το κερί με το άγιο φως, γιατί ως γνωστόν η πρώτη θα πάει de facto στον παράδεισο, και φυσικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...
Παρακολούθησα με κατάνυξη την παρέα με τα τυπάκια που έψαχναν να βρουν ποιος τρομάζει πιο πολύ και ποιος είναι πιο κοντά στο έμφραγμα, ώστε να πετάξουν με ακρίβεια Μαγκντί Γιακούμπ στα πόδια του το δυναμιτάκι, στις 23:57 ακριβώς.
Έφαγα με κατάνυξη 2,5 πιάτα μαγειρίτσα, μισό ταψί σπανακόπιτα, αρνί στο φούρνο, βαμμένο αυγό, τσουρέκι, ήπια 3 κρασιά και 4 σόδες και κάπου εκεί, λίγο πριν το ρέψιμο, αφού είχα ολοκληρώσει με κατάνυξη όλο το εθιμοτυπικό της άγιας αυτής ημέρας, μου ήρθαν στο μυαλό οι άδειες φάτσες των ανθρώπων στο δρόμο του γυρισμού από την εκκλήσια, και σκέφτηκα ότι και η δική μου εκείνη την ώρα ακριβώς έτσι πρέπει να έμοιαζε... άδεια.
Παρ'όλα αυτά τα.... ακριβώς κατανυκτικά, ο Χριστούλης λοιπόν μας έκανε την τιμή να αναστηθεί και φέτος. Για του χρόνου, πιστεύετε ότι πρέπει να έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε?
-
Διάβαζα στις ανακοινώσεις το τόπικ με τις ευχές. 'Χριστός Ανέστη' έγραψαν κάποιοι. Είστε σίγουροι? Κι αν είστε σίγουροι ότι φέτος αναστήθηκε όπως πάντα ο Χριστούλης, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα μας κάνει την τιμή και του χρόνου?
Σαν καλός χριστιανός, πήγα στην εκκλησία για την ανάσταση όπως όλος ο κόσμος. Φυσικά, όπως όλος ο κόσμος, έφτασα εκεί στις 23:52 ακριβώς -μιας και κανείς από την παρέα/οικογένεια δεν θέλησε να σηκωθεί από τον καναπέ νωρίτερα-, και αναχώρησα για φαγητό στις 00:02 ακριβώς, μην καταπιέσουμε και την πείνα μας έτσι?
Πήγα λοιπόν στην εκκλησία, και έφτασα ακριβώς την ίδια στιγμή με το νεοέλληνα με το 'κωλοφτιαγμένο' που παραλίγο να πατήσει νέους, γέρους και παιδιά για να προλάβει το άγιο φως, να το φορτώσει (το άγιο φως ντε!) στο 'κωλοφτιαγμένο' και να το μεταφέρει στο σπίτι με ταχύτητα και άνεση, μην κουραστεί και μας πάθει τίποτα (για το άγιο φως μιλάω πάντα!)....
Αφού έφτασα, παρακολούθησα με κατάνυξη την πασαρέλα από κυράτσες, ντυμένες/βαμμένες/στολισμένες σαν τις λατέρνες, να σχολιάζουν κακαρίζοντας τις κυράτσες που ήταν ντυμένες/βαμμένες/στολισμένες σαν τις λατέρνες (αν είναι δυνατόν!), παραπατώντας με χάρη πάνω σε 9-ιντσα τακούνια...
Παρακολούθησα με κατάνυξη κάποιες ηλικιωμένες κυρίες να σπρώχνονται και να ποδοπατιούνται με διάχυτη συγκίνηση για το ποια θα ανάψει πρώτη το κερί με το άγιο φως, γιατί ως γνωστόν η πρώτη θα πάει de facto στον παράδεισο, και φυσικά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...
Παρακολούθησα με κατάνυξη την παρέα με τα τυπάκια που έψαχναν να βρουν ποιος τρομάζει πιο πολύ και ποιος είναι πιο κοντά στο έμφραγμα, ώστε να πετάξουν με ακρίβεια Μαγκντί Γιακούμπ στα πόδια του το δυναμιτάκι, στις 23:57 ακριβώς.
Έφαγα με κατάνυξη 2,5 πιάτα μαγειρίτσα, μισό ταψί σπανακόπιτα, αρνί στο φούρνο, βαμμένο αυγό, τσουρέκι, ήπια 3 κρασιά και 4 σόδες και κάπου εκεί, λίγο πριν το ρέψιμο, αφού είχα ολοκληρώσει με κατάνυξη όλο το εθιμοτυπικό της άγιας αυτής ημέρας, μου ήρθαν στο μυαλό οι άδειες φάτσες των ανθρώπων στο δρόμο του γυρισμού από την εκκλήσια, και σκέφτηκα ότι και η δική μου εκείνη την ώρα ακριβώς έτσι πρέπει να έμοιαζε... άδεια.
Παρ'όλα αυτά τα.... ακριβώς κατανυκτικά, ο Χριστούλης λοιπόν μας έκανε την τιμή να αναστηθεί και φέτος. Για του χρόνου, πιστεύετε ότι πρέπει να έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε?
-
-
ετσι ακριβως εγινε και με μενα..
ακριβως ομως.
μονο που δεν εφαγα μαγειριτσα..
κατα τ'αλλα, ηταν λες και εγραφες για μενα
τηλεπαθεια..!
περιττο να πω οτι κανεις δεν εδινε δεκαρα για τους ψαλμους και μονο στο Χριστος Ανεστη σταματήσαν να λένε ο,τι πιο ασχετο μπορεις να φανταστεις, απ'τον μπομπ σφουγγαρακη μεχρι που αγορασαμε το μοντελακι μας..
αλλο ενα μερος εγινε για να πουλησουμε λιγο μουρη, να κανουμε τις κοινωνικες μας επαφες, να φορεσουμε τα ακριβα μας ρουχαλακια κτλ..
άσε την άλλη την παπατζα που πεταξε ο δημοσιογραφος στο μεγκα.. 'το φως εγινε δεκτο με τιμες αρχηγου κρατους..'
καλα το σκεφτοταν ποση ωρα ακριβώς;
ελεος! -
Eγω τί να λεω που δουλευα;
Το πιο ωραιο κομματι της λειτουργιας ομως ειναι μετα της 12. Αλλα ποιος καθεται μεχρι της 2-3 τα ξημερωματα που τελειωνει η λειτουργια; Ουτε το 1/200στό δεν μενει μεχρι το τελος.
-
Ακριβώς επειδή έχω βαρεθεί αυτή την υποκρισία, έμεινα σπίτι με τους γονείς μου, στις 11:50 γυρίσαμε στη ΝΕΤ να δούμε το Χριστόδουλα να λέει φάλτσα το ευαγγέλιο, και μόλις ακούσαμε το Χριστός Ανέστη, αρχίσαμε να τρώμε!
Γελούσαμε με την κατάσταση (πρώτη φορά που οι γονείς μου δεν πάνε εκκλησία για ανάσταση), όμως να σας πω την αλήθεια, δεν ένιωσα στιγμή ότι κάναμε κάτι κακό!
-
Ο Χριστούλης 2000 χρόνια τώρα έχει δει πολλά πράματα χρόνο είναι πιστός στο ραντεβού του! Και του χρόνου πάλι τα ίδια...
Εγώ πάλι, ως καλός άπιστος, πήγα στην εκκλησία για εθιμοτυπικούς λόγους (από τις 11.10 παρακαλώ ), άκουσα το Χριστός Ανέστη και εξαφανίστηκα για την κατανυκτική διαδικασία του φαγητού.
Τουλάχιστον έχω ξεκαθαρίσει μέσα για ποιόν λόγο πηγαίνω στην εκκλησία μια φορά το χρόνο και δεν το παίζω καλός χριστιανός.
Όλοι αυτοί που πάνε και προσκυνάνε τόσες μέρες δεν ξέρω τι έχουν υπ' όψιν τους και ούτε με ενδιαφέρει...
-
Eγώ πήγα στην εκκλησία, αν και δεν μου αρεσε καθόλου που αφήσαμε τον πατέρα μου σπίτι (εχει σπάσει ποδι και δεν μπορεί να ακολουθήσει)...
Αυτό με τις κοπέλες που είναι ντυμένες λες και θα χορέψουν τσιφτετέλι το Χριστός Ανέστη, ποτέ δεν το κατάλαβα. ..
Καμάκι σας έχουν κάνει στην εκκλησία;;; Έγινε και αυτό...
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Καμάκι σας έχουν κάνει στην εκκλησία;;; Έγινε και αυτό...
Κρίμα! Τέτοιο σκηνικό δεν έχω δει!
-
Για να γίνω λίγο πιο ξεκάθαρος:
Ιδιαίτερα θρήσκος, δεν είμαι. Ότι έγιναν έτσι όπως μας τα μαθαίνουν, δεν είμαι σίγουρος.
ΑΛΛΑ: βλέπω το Πάσχα και την ανάσταση συμβολικά. Σαν πέρασμα δηλαδή από μια κακή κατάσταση στην πιο αισιόδοξη πλευρά. Σαν επιβεβαίωση του ότι μετά από κάθε κατηφόρα ακολουθεί μια ανηφόρα και το αντίθετο. Βλέπω το άγιο φως σαν συμβολισμό της ελπίδας και της καινούριας αρχής.
Δεν ξέρω αν υπήρξε Ιησούς Χριστός ή όχι, ή τουλάχιστον δεν ξέρω αν υπήρξε με τον τρόπο που μας τα έμαθαν. Όπως και να έχει όμως, τον βλέπω σαν μια μορφή που διδάσκει την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και κάποιες μεγάλες αξίες σχετικά με την υπόστασή μας, τη συμπεριφορά μας, τα αισθήματά μας.
Και, μετά από όσα είδα χθες, όπως κάθε χρόνο, απορώ πόσοι πραγματικά παίρνουν χαμπάρι έστω κάτι από αυτά.
-
Αν ξεπερνούσαμε το επιδερμικό βλέμμα του χορτάτου Έλληνα (αυτού που τρέχει να προφτάσει μην του φάνε το φαΐ και την άλλη μέρα πετάει το μισό στα σκουπίδια), μπορεί να βλέπαμε το μεγαλείο της Ανάστασης. Ένας σε κάθε εκκλησία να το νιώθει, αξίζει να ξαναγίνει και του χρόνου.
Θα έπρεπε όμως να μην το ψάχνουμε στις φουστίτσες των κοριτσιών ή στα φουσκωμένα μπράτσα και φτερά των αγοριών.
Σε μια ενορία της πόλης μας χθες κηδεύτηκε μια κοπελιά 39 χρόνων, νικημένη από τον καρκίνο. Άφησε 2 παιδιά.
Στη γειτονιά μας χθες το απόγευμα σκοτώθηκε ένας άνδρας 49 χρόνων, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. Έπρεπε να τελειώσει τη δουλειά, οι υποχρεώσεις μεγάλες. Άφησε σύζυγο, 4 παιδιά και μια μάνα που είχε χάσει τον πρώτο της γιό στα 22 του και τον άνδρα της στα 50 του.
Στην Κουτσοχέρα χθες το πρωί κηδεύτηκε ένας άνδρας 54 χρόνων, που πέθανε από βλακεία των 'ιατρών' του 'νοσοκομείου' του Πύργου. Είχε 5 παιδιά και στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν τουλάχιστον 3 χωριά.
Η Ανάσταση στις α/α ενορίες και χωριά χθες είχε άλλο χρώμα: Συγκίνησης κι ελπίδας. Κι αυτό, για μένα, είχε μεγαλείο.Μπορoύμε να συνεχίσουμε το φαΐ μας...
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Και, μετά από όσα είδα χθες, όπως κάθε χρόνο, απορώ πόσοι πραγματικά παίρνουν χαμπάρι έστω κάτι από αυτά.
Το πρόβλημα ξέρεις ποιό είναι;
Ότι από τη στιγμή που επιλέγεις να πας στην εκκλησία (γιατί δε νομίζω να κουβαλάνε κανέναν με το ζόρι) πρέπει να επιδείξεις τον κατάλληλο σεβασμό! Για κάποιους οι στιγμές είναι ιερές και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τις μετατρέπει σε πασαρέλα, σε τελετή επίδειξης ή κάτι παρόμοιο...
Από τη στιγμή που πηγαίνεις, είσαι υποχρεωμένος να συμβιβαστείς με το κλίμα της όλης διαδικασίας.-
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Από τη στιγμή που πηγαίνεις, είσαι υποχρεωμένος να συμβιβαστείς με το κλίμα της όλης διαδικασίας.-
Δεν τίθεται θέμα συμβιβασμού.. Αν αισθάνεσαι πιεσμένος, απλά δεν πάς.. Και εγω δεν είμαι θρήσκος, ίσως και λίγο άπιστος πολλές φορές.. Και εγώ δε ξέρω αν υπήρξε Χριστός και αν ήταν Θεάνθρωπος, αλλά η φιλοσοφία που πρεσβευε, σίγουρα με καλύπτει γιατί μιλάει για αγνά πράγματα.
Αγνή αγάπη, αγνή ομορφιά, αγνά συναισθήματα... Πράγματα που πιστεύω στις μέρες μας δύσκολα νιώθουμε...
Ανάσταση.. Πνεύμα αισιοδοξίας.. Από δω και πέρα όλα θα πάνε καλύτερα.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Αν ξεπερνούσαμε το επιδερμικό βλέμμα του χορτάτου Έλληνα (αυτού που τρέχει να προφτάσει μην του φάνε το φαΐ και την άλλη μέρα πετάει το μισό στα σκουπίδια), μπορεί να βλέπαμε το μεγαλείο της Ανάστασης. Ένας σε κάθε εκκλησία να το νιώθει, αξίζει να ξαναγίνει και του χρόνου.
Θα έπρεπε όμως να μην το ψάχνουμε στις φουστίτσες των κοριτσιών ή στα φουσκωμένα μπράτσα και φτερά των αγοριών.
Σε μια ενορία της πόλης μας χθες κηδεύτηκε μια κοπελιά 39 χρόνων, νικημένη από τον καρκίνο. Άφησε 2 παιδιά.
Στη γειτονιά μας χθες το απόγευμα σκοτώθηκε ένας άνδρας 49 χρόνων, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. Έπρεπε να τελειώσει τη δουλειά, οι υποχρεώσεις μεγάλες. Άφησε σύζυγο, 4 παιδιά και μια μάνα που είχε χάσει τον πρώτο της γιό στα 22 του και τον άνδρα της στα 50 του.
Στην Κουτσοχέρα χθες το πρωί κηδεύτηκε ένας άνδρας 54 χρόνων, που πέθανε από βλακεία των 'ιατρών' του 'νοσοκομείου' του Πύργου. Είχε 5 παιδιά και στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν τουλάχιστον 3 χωριά.
Η Ανάσταση στις α/α ενορίες και χωριά χθες είχε άλλο χρώμα: Συγκίνησης κι ελπίδας. Κι αυτό, για μένα, είχε μεγαλείο.Μπορoύμε να συνεχίσουμε το φαΐ μας...
well said..
-
Για τους λόγους αυτούς δεν πήγα το προχθές το βράδυ στον Επιτάφιο, πήγα από το μεσημέρι στην εκκλησία σε ώρα που ο κόσμος ήταν σωστός και λιγοστός. Δεν πήγα (πρώτη φορά στη ζωή μου) στην Ανάσταση, θα πάω σήμερα ν' ανάψω ένα κερί. Το φως το πήρα από περαστικούς κάτω από το σπίτι μου, το ίδιο κάνει αν ξέρεις γιατί το παίρνεις. Έφαγα με την οικογένειά μου έχοντας νηστέψει (μόνο) το κρέας μια βδομάδα. Καλ(ύτερ)α ήταν έτσι.
-
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
ρε παιδια αυτα που λετε ειναι γνωστα σιγουρα τα τελευταια δεκα χρονια.
καντε αυτο που γουσταρετε κ μη δινετε σημασια στα γυρω που χαλανε την εικονα.
αλλωστε ο χριστος ειπε οτι μπορουμε να τον πιστευουμε παντου.ενιοτε κ κατω απο ενα ελαιοδεντρο.
το θεμα ειναι πως νοιωθουμε εμεις κ οχι τι κανουν πανω στο θεμα αυτο οι αλλοι.
εξαλλου αν θελουμε να ζησουμε ολη την θεεικη εμπειρια της μ.εβδομαδος υπαρχει κ το αγιον ορος.φετος για ακομα μια φορα δεν τα καταφερα αλλα οπωσδηποτε τον επομενο θα τρυπαρω ενα δεκαημερο στο αγιο ορος.
αλλη φαση απ τις ελαχιστες φορες που εχω επισκεφτει.
εκει ναι,νοιωθεις χριστιανος.Μαζί σου σε όλα,αλλά και οι παραπάνω φίλοι έχουν δίκιο...
Το θέαμα που συναντούμε κατά την προσέλευση στην Αναστάσιμη ακολουθία προσεγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και του γελοίου.
Θα μου πεις,δικαίως,αντικατοπτρισμός της χυδαίας,νεοπλουτίστικης και αποπροσανατολισμένης Ελληνικής κοινωνίας είναι και αυτό...Δεν παύει να με ενοχλεί σφόδρα όμως..
-
Ο χρήστης nasos/sti έγραψε:
ναι,ολοι εχουμε δικιο.
δεν υπαρχει ομως κ περιπτωση να τους αλλαξουμε εμεις.
οποτε η αδιαφορια ειναι ενα μεσο αυτοαμυνας.
προκειμενου να συφιλλιαζομαι με αυτα που βλεπω ψαχνω κατι διαφορετικο στο θεμα μας κ αγνοω την τυπισσα με το μινι κ την κυρα που ανεβαινει στο σβερκο μας προκειμενου να παρει το αγιο φως.
φαντασου δηλ να ηταν κανα πενηνταευρο..χοχοχοΌσο κι αν δεν γουστάρω τις παπαδοκαταστάσεις, όσο κι αν δεν θέλω να ξαναπάω σε εκκλησία, για δικούς μου λόγους, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την ανωτερότητα που δείχνουν ορισμένοι φίλοι, με τρανταχτό παράδειγμα τον Νάσο και τον χιουμοριστικό του τρόπο να διώχνει μακριά τους ηλίθιους, κακομαθημένους και τις συνήθειές τους!
Χρόνια Πολλά να έχετε ρε παιδιά, και να είστε καλά γιατί αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μέσα στο 4TF, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχω συναντήσει προσωπικά, βρίσκω κι εγώ ένα στήριγμα ενάντια στην ελληνική καθημερινότητα, ό,τι κι αν αυτή περιλαμβάνει και μία εναλλακτική προσέγγιση σε όλα!
ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ!!! Και να είστε (είμαστε) πάντα έτσι!
-
απλα καντε αυτο που νομιζετε καλυτερο...και γω νομιζω οτι η κοπελα που πηγε με σορτσακι στον Επιταφιο το μαμησε και πεθανε αλλα και τι να της πεις...αυτο σημαινει οτι δε πολυκαταλαβαινει τις συνθηκες περιβαλλοντος, οπως και αυτοι που σκοτωνονται με τα βεγγαλικα κτλ κτλ...
οποτε καντε αυτο που νομιζετε καλυτερο!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
απλα καντε αυτο που νομιζετε καλυτερο...και γω νομιζω οτι η κοπελα που πηγε με σορτσακι στον Επιταφιο το μαμησε και πεθανε αλλα και τι να της πεις...αυτο σημαινει οτι δε πολυκαταλαβαινει τις συνθηκες περιβαλλοντος, οπως και αυτοι που σκοτωνονται με τα βεγγαλικα κτλ κτλ...οποτε καντε αυτο που νομιζετε καλυτερο!
ναι, αλλα ουτε υποχρεωμενος ειναι κανεις να παει, ουτε ειναι και τοση ωρα πια που να πεις δεν περναει με τιποτα οποτε πρεπει να κανουμε τις κοινωνικες μας επαφες να περασει η ωρα.. το πολυ ενα τεταρτακι ειναι ολο το show -γιατι περι show προκειται..
τουλαχιστον ας σεβαστουμε το διπλανο μας και τα πιστευω του. -
Ο χρήστης skye έγραψε:
ετσι ακριβως εγινε και με μενα..
ακριβως ομως.
μονο που δεν εφαγα μαγειριτσα..
κατα τ'αλλα, ηταν λες και εγραφες για μενα
τηλεπαθεια..!
περιττο να πω οτι κανεις δεν εδινε δεκαρα για τους ψαλμους και μονο στο Χριστος Ανεστη σταματήσαν να λένε ο,τι πιο ασχετο μπορεις να φανταστεις, απ'τον μπομπ σφουγγαρακη μεχρι που αγορασαμε το μοντελακι μας..
αλλο ενα μερος εγινε για να πουλησουμε λιγο μουρη, να κανουμε τις κοινωνικες μας επαφες, να φορεσουμε τα ακριβα μας ρουχαλακια κτλ..
άσε την άλλη την παπατζα που πεταξε ο δημοσιογραφος στο μεγκα.. 'το φως εγινε δεκτο με τιμες αρχηγου κρατους..'
καλα το σκεφτοταν ποση ωρα ακριβώς;
ελεος!Και όμως έτσι είναι φίλε μου!!! Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω ποιο μυαλό το σκέφτηκε και το επέβαλε αλλά είναι αλήθεια. Στέλνουμε αεροπλάνο ειδικά για να το παραλάβει και το υποδεχόμαστε με όλες τις φανφάρες που κάνουμε όταν υποδεχόμαστε αρχηγό κράτους!!!
Μια πασχαλινή ιστορία...