-
Διαβαστε κατι κουφο.
Αν θυμαστε το ξεδερφακι μου ειναι εδω και καιρο στο Τειρεσια και δεν μπορει να παρει δανειο απο καμμια τραπεζα. 1-2 δανεια που εχει παρει ομως, εχει φροντισει να τα ξεπληρωνει σιγα σιγα ετσι ωστε να μπορει να βγαζει χρηματα σε ωρες αναγκης αφου ολα τα αλλα δανεια /καρτες εχουν κλεισει. Πηγε λοιπον να βαλει κατι χρηματα σε μια καρτα οπου ο υπαλληλος του ανακοινωσε οτι επειδη ειναι σωστος στις πληρωμες του εχει δικαιωμα να βγαλει μια καρτα στο ονομα της γυναικας του,!!!Χθες κιολας την παρελαβε με οριο 4000 ευρω .
Υπόψην οτι η γυναικα του δεν εργαζεται... -
Μπορεί να φανώ πολύ κάθετος σε αυτό που θα πω αλλά μόνο μία λύση υπάρχει! Δε χρησιμοποιούμε ποτέ πιστωτικές κάρτες όταν το υπόλοιπο του λογαριασμού μας δεν επαρκεί για την κάλυψη της οφειλής. Η αγορά αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται με υπάρχοντα κεφάλαια και όχι με δανεικά, εφόσον όμως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αρκούμαστε σε ένα σχετικά φτηνό μεταχειρισμένο, αντάξιο της οικονομικής μας δυνατότητας. Το να προσπαθεί κανείς να κάνει επίδειξη ή απλά να ικανοποιήσει τον εγωισμό του με λεφτά που δε διαθέτει είναι απλά βλακώδες και κρύβει πολλούς κινδύνους. Η μόνη αγορά που δικαιολογεί τη λήψη δανείου είναι αυτή του σπιτιού, ακόμα και τότε όμως δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές και πρέπει να προβλέπεται η πιθανότητα 'δυσκολιών' στην αποπληρωμή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο θα πρέπει να μπορεί να αποπληρώνεται ακόμα και σε περιόδους όπου εμφανίζονται έκτακτα έξοδα.
Υ.Γ. Ο σύγχρονος άνθρωπος νομίζει ότι επειδή ο 'διπλανός' του έχει BMW πρέπει να πάρει και αυτός, πιστεύει ότι επειδή ο 'διπλανός' του ντύνεται με Ralph Lauren και Lacoste πρέπει να ντύνεται και αυτός έτσι, θεωρεί ότι επειδή ο διπλανός του έχει το τελευταίο μοντέλο της Nokia πρέπει και αυτός να το αποκτήσει, κοκ. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι κάποιος με ετήσιο εισόδημα 15000 ευρώ δε μπορεί να ζει όπως κάποιος άλλος με ετήσιο εισόδημα 50000 ευρώ κοκ. Πείτε το αδικία, πείτε το ατυχία όλοι δε μπορούν να απαιτούν τα ίδια από τη ζωή. Το θέμα είναι να μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς στα ασήμαντα έτσι ώστε να μπορείς να χαρείς τα σημαντικά.
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Διαβαστε κατι κουφο.
Αν θυμαστε το ξεδερφακι μου ειναι εδω και καιρο στο Τειρεσια και δεν μπορει να παρει δανειο απο καμμια τραπεζα. 1-2 δανεια που εχει παρει ομως, εχει φροντισει να τα ξεπληρωνει σιγα σιγα ετσι ωστε να μπορει να βγαζει χρηματα σε ωρες αναγκης αφου ολα τα αλλα δανεια /καρτες εχουν κλεισει. Πηγε λοιπον να βαλει κατι χρηματα σε μια καρτα οπου ο υπαλληλος του ανακοινωσε οτι επειδη ειναι σωστος στις πληρωμες του εχει δικαιωμα να βγαλει μια καρτα στο ονομα της γυναικας του,!!!Χθες κιολας την παρελαβε με οριο 4000 ευρω .
Υπόψην οτι η γυναικα του δεν εργαζεται...Nα με συγχωρεις Μεγκάν αλλα τοτε το ξαδερφακι σου ειναι αμετανοητος και αντι να ψαχνει εδω για συμβουλες καλο ειναι να ψαξει να βρει κανα καλο ψυχιατρο.
-
aserf
δηλ εάν κάποιος έχει 5.000 ευρώ και θέλει να αγοράσει ένα
σύγχρονο καινούριο αυτοκίνητο 15.000 ευρώ (Fiat GPunto)για σένα είναι
καλύτερο να πάρει ένα μεταχειρισμένο αξίας 5k (Fiat Punto I) ή να τα βάλει
ως προκαταβολή και να το αγοράσει με 10k δόσεις;
Το λέω γιατί δεν αγοράζουν όλοι ΒMW με δόσεις και δεν έχουν όλοι το ρευστό
για να το πάρουν cash. Χώρια που μακροπρόθεσμα αυτός που θα πάρει
μεταχειρισμένο 5 χιλιάδων θα του κοστίζει παραπάνω λόγω συντήρησης. -
elteo
Οκ, ίσως ήμουν υπερβολικός στα λεγόμενά μου. Αυτό που εννοούσα είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές στις αγορές βασιζόμενες στις δυνατότητες που προσφέρει μια πιστωτική κάρτα ή ένα δάνειο. Όλος ο κόσμος χρωστάει γιατί νομίζει ότι μια πιστωτική κάρτα θα χρεώνεται επ' άπειρον και κανείς δε θα του ζητήσει τα δανεικά πίσω, κάτι τέτοιο όμως δε συμβαίνει, οπότε και οι αγορές μας πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να αποπληρωθούν. Δεν μπορούν οι πάντες να αγοράζουν τα πάντα.
Σε σχέση με το αυτοκίνητο, πιστέυω πραγματικά ότι κάποιος με 5000 ευρώ στην άκρη και σχετικά μικρό εισόδημα πρέπει να οδηγηθεί στην αγορά των μεταχειρισμένων. Κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα προς πώληση που βρίσκονται ακόμα στην εγγύηση, με σχετικά μικρό αριθμό χιλιομέτρων και σαφέστατα μικρότερο κόστος από το αντίστοιχο καινούργιο. Σίγουρα δε θα κάνουν 5000 ευρώ αλλά με ~10000 ευρώ μπορούν να βρεθούν πολλά και άλλο είναι να χρωστάς 5000 και άλλο 10000. Μην εστιάζεις όμως στα νούμερα, η νοοτροπία είναι που έχει τη σημασία. -
Αν δεν εισαι στον Τειρεσια μπορεις να παρεις δανειο απο οσες τραπεζες υπαρχουν στην Ελλαδα.Ο μονος ελενχος που κανουν ειναι αν το εκκαθαριστηκο σου σε καλυπτει για το ποσό που θελεις(το 40% του εισοδηματος σου μπορεις να το δανειστεις) και αν εισαι στον Τειρεσια.
-
§
+1 Για τα μηνύματα του zardoz.
@manosk: Κινητό έχεις δεν έχεις; Βάλε μία επαναλαμβανόμενη -μηνιαία- υπενθύμιση για τέτοιου είδους υποχρεώσεις και δύσκολα θα αμελήσεις πληρωμή δόσης πάλι...
§
-
Μια φορά την πάτησα. Δεν ξεχνάω τέτοια πράγματα συνήθως.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μια φορά την πάτησα. Δεν ξεχνάω τέτοια πράγματα συνήθως.Δεν πρέπει να τους χαρίζουμε ούτε ένα λεπτό του ευρώ, ποτέ!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
aserfδηλ εάν κάποιος έχει 5.000 ευρώ και θέλει να αγοράσει ένα
μεταχειρισμένο 5 χιλιάδων θα του κοστίζει παραπάνω λόγω συντήρησης.Αν όλα τα λεφτά που έχεις είναι 5 χιλιάρικα το δίλημμα δεν πρέπει να είναι μεταξύ αυτοκινήτου των 5 ή των 15 χιλιάδων αλλά αυτοκινήτου των χιλίων ή 2 χιλιάδων ευρώ.
Αφού μόνο 5 χιλιάρικα έχεις κατορθώσει να μαζέψεις, πως θα ξεπληρώσεις τα άλλα 10, μαγικά; Οι τράπεζες πρέπει μόνο να εξυπηρετούν με τα μετρητά τους. Δηλαδή έχεις τα λεφτά αλλά είναι κάπου δεσμευμένα και δεν συμφέρει να τα χαλάσεις αλλά να δανειστείς.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
aserf
μεταχειρισμένο 5 χιλιάδων θα του κοστίζει παραπάνω λόγω συντήρησης.Αν όλα τα λεφτά που έχεις είναι 5 χιλιάρικα το δίλημμα δεν πρέπει να είναι μεταξύ αυτοκινήτου των 5 ή των 15 χιλιάδων αλλά αυτοκινήτου των χιλίων ή 2 χιλιάδων ευρώ.
Αφού μόνο 5 χιλιάρικα έχεις κατορθώσει να μαζέψεις, πως θα ξεπληρώσεις τα άλλα 10, μαγικά; Οι τράπεζες πρέπει μόνο να εξυπηρετούν με τα μετρητά τους. Δηλαδή έχεις τα λεφτά αλλά είναι κάπου δεσμευμένα και δεν συμφέρει να τα χαλάσεις αλλά να δανειστείς.
Λεωνίδα τό ότι κατάφερες χωρίς κόπο να μαζέψεις 5 χιλιάρικα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δυνατότητα αποπληρωμής δανείου 10 χιλιάδων.
Ο ξάδερφος μου (εξού και το παράδειγμά μου) είχε αυτά τα 5.000 χωρίς ιδιαίτερη οικονομία. Είχε ένα παλιό αυτοκίνητο και δεν ήθελε ξανά να μπλέξει με μεταχειρισμένο. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει το GPunto των 15.000 με το κλειδί στο χέρι εάν θυμάμαι καλά.
Εχει μισθό γύρω στα 1100 ευρώ. Εκμεταλλεύτηκε το 35% προκαταβολή και 36 άτοκες της Fiat με αποτέλεσμα η δόση του να είναι ~270 ευρώ.
Εσύ τι λες με μηνιαίο 1100 ευρώ δεν μπορεί να πληρώσει 270 ευρώ δόση (24% του μισθού του) ;
(Δεν είναι όλα μαύρο - άσπρο)
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Διαβαστε κατι κουφο.
Υπόψην οτι η γυναικα του δεν εργαζεται...Nα με συγχωρεις Μεγκάν αλλα τοτε το ξαδερφακι σου ειναι αμετανοητος και αντι να ψαχνει εδω για συμβουλες καλο ειναι να ψαξει να βρει κανα καλο ψυχιατρο.
Δεν θα συμφωνησω. Το ξαδερφακι μου ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΤΑΝΙΩΜΕΝΟ.
Οταν ομως ξερεις οτι αν σου τυχει κατι, μια αρρωστεια, να παει στον οδοντογιατρο, κατι αλλο εκτακτο ταξιδι π.χ και δεν μπορεις να βρεις πουθενα χρηματα, τοτε ειναι παρα πολυ χρησιμο να εχεις απο καπου βοηθεια. Επισης, αν θελει να αγορασει μια οποιαδηποτε συσκευη με δοσεις πουθενα δεν του κανουν την παραμικρη ευκολια και κατα πασα πιθανοτητα, δεν προκειτε ποτε να βγει απο τον Τειρεσια. Αν διαβασες καλα ηδη εχει 2 καρτες τις οποιες πληρωνει κανονικα. Ειπαμε εχει ενα μισθο που του επιτρεπει να ζει και να 'διατηρει' αυτες τις καρτες τις οποιες και χρησιμοποιει με μέτρο.
Με λιγα λογια αφου κατεστρεψε τη ζωη του με αυτο που εγινε, μολις τωρα 'εμαθε' πως πρεπει να χρησημοποιει τη καρτα. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εχει μισθό γύρω στα 1100 ευρώ. Εκμεταλλεύτηκε το 35% προκαταβολή και 36 άτοκες της Fiat με αποτέλεσμα η δόση του να είναι ~270 ευρώ.Εσύ τι λες με μηνιαίο 1100 ευρώ δεν μπορεί να πληρώσει 270 ευρώ δόση (24% του μισθού του) ;
Φαντάζομαι ότι ο ξάδερφός σου είναι ελεύθερος και ότι μένει σε ιδιόκτητο σπίτι, έτσι; Υπό αυτές τις συνθήκες τα 270 ευρώ είναι ένα λογικό ποσό και επιτρέπει στο ξάδερφό σου να το αποπληρώσει χωρίς δυσκολίες.
Αν απ' την άλλη ο ξάδερφός σου έχει οικογένεια ή πληρώνει και ενοίκιο τα 270 ευρώ δεν είναι αμελητέο ποσό. Δε μπορούμε εξισώνουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις μιας και είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.Υ.Γ. Ως προς τα μεταχειρισμένα θα επαναλάβω ότι δεν αποτελούν απαραίτητα το υποκατάστατο ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Μπορούν άνετα να βρεθούν αυτοκίνητα 1-2 ετών σε άψογη κατάσταση, με ~10-20 χιλιάδες χλμ, με αρκετά ακόμα χρόνια στην εγγύηση και με τιμή μειωμένη κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο καινούργιο. Δε μπορώ να καταλάβω τη σύγχρονη νοοτροπία του κόσμου να απαξιεί να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Εξαπανέκαθεν έτσι γινόταν και τα χρέη στις τράπεζες ήταν από μικρά έως ανύπαρκτα. Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα και μάλιστα τα καλύτερα ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Αυτό ΔΕΝ είναι δυνατό.
-
εγω απο την αλλη απορω διοτι παρολη την απαξιωση του κοσμου στα μεταχειρισμενα, οι τιμες τους ειναι πολυ υψηλα (συνηθως).
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
aserf
Λεωνίδα τό ότι κατάφερες χωρίς κόπο να μαζέψεις 5 χιλιάρικα δεν σημαίνει ότι δεν έχεις δυνατότητα αποπληρωμής δανείου 10 χιλιάδων.
Ο ξάδερφος μου (εξού και το παράδειγμά μου) είχε αυτά τα 5.000 χωρίς ιδιαίτερη οικονομία. Είχε ένα παλιό αυτοκίνητο και δεν ήθελε ξανά να μπλέξει με μεταχειρισμένο. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει το GPunto των 15.000 με το κλειδί στο χέρι εάν θυμάμαι καλά.
Εχει μισθό γύρω στα 1100 ευρώ. Εκμεταλλεύτηκε το 35% προκαταβολή και 36 άτοκες της Fiat με αποτέλεσμα η δόση του να είναι ~270 ευρώ.
Εσύ τι λες με μηνιαίο 1100 ευρώ δεν μπορεί να πληρώσει 270 ευρώ δόση (24% του μισθού του) ;
Καλά να είναι το παλληκάρι, αλλα αν έχει κανει συμβόλαιο με καποιον οτι τα επόμενα 3 χρόνια ολα θα πάνε καλά και δε θα χρειαστεί να δώσει και καπου αλλού χρήματα, τότε πολύ καλά έκανε.Βέβαια αν προκύψουν κι αλλα έξοδα (που ολο και κατι πάντα τυχαίνει, 3 χρόνια είναι αυτά), τότε τα 270 θα γίνουν πολύ γρήγορα 500 και μιλάω μόνο για τα πάγια έξοδα χωρίς τα καθημερινά για τη διαβίωσή του.
Προσωπικά, θα έκανα αποταμίευση αυτά τα 270 για 2 χρόνια, (γιατι οχι και 350) και θα έπαιρνα ενα αυτοκίνητο μεταχειρισμένο ή ενα μικρό καινούριο.
Δε γνωρίζω ολες τις παραμέτρους του παραδείγματός σου, αλλα θεωρώ οτι με 5000 Ευρώ δε πάιρνεις ΤΙΠΟΤΑ.Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα 'απλώνω χέρι εκεί που δε φτάνω', όσο σκληρός κι αν ακούγομαι.Βέβαια ποιος μιλάει θα μου πείς τώρα.Στη δική μου παρόμοια περίπτωση (με καποιες βασικές διαφορές όμως), λιγους μήνες αφου παντρεύτηκα η γυναίκα μου μπήκε στο δημόσιο.Με μισθό 1100 ευρω και 6000 μετρητά απο αποταμιευση προηγούμενης part time εργασίας και αφου είχαν συμπληρωθεί 6 μήνες στη νεα της δουλειά, αποφάσισε πως ήθελε αυτοκίνητο... Μετά απο αρκετές αντιρρήσεις τελικά λύγισα.... Με μια προυπόθεση όμως.....Θα πλήρωνα εγω τα υπόλοιπα 5000 Ευρω για να αγοραστεί το αυτοκίνητο μετρητοίς κι εκείνη θα πλήρωνε σε μένα 200 Ευρω δόσεις καθε μήνα σα να το είχε αγοράσει με δόσεις.Ετσι συμβαίνει μέχρι σήμερα, καθώς καθε 2 του μήνα πληρώνει ευλαβικά τη δόση της (στον κοινό μας λογαριασμό), και παρόλο που δεν είμαστε σε καποια φάση ιδιαίτερων εξόδων την 'πονάει' αρκετά....
Εν κατακλείδι και η δική μου περίπτωση κατα την αποψή μου λάθος είναι!! 'Απλωσε εκεί που δεν έφτανε η γυναίκα μου (ασχετα αν έιχε εμένα για πλάτες), αλλα είπαμε....Γυναίκες !!! Οπως και να 'χει, είναι πώς το αντιλαμβάνετα κανέις το χρήμα και την αξία του.... -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να έχει τα πάντα και μάλιστα τα καλύτερα ανεξαρτήτως της οικονομικής του κατάστασης. Αυτό ΔΕΝ είναι δυνατό.ΑΚΡΙΒΩΣ!!!!!!!!!!! Απο εκεί ξεκινάνε όλα!!!!!
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εσύ τι λες με μηνιαίο 1100 ευρώ δεν μπορεί να πληρώσει 270 ευρώ δόση (24% του μισθού του) ;Θα δυσκολευθεί πολύ, αν του περίσσευαν θα είχε πάνω από 5 μισθούς μετρητά.
-
Και δεν μου λέτε, εάν κάποιος ΔΕΝ θέλει να δώσει τα 5 χιλιάρικα και θελήσει να τα κρατήσει για μια δύσκολη στιγμή και αποφασίσει να αγοράσει ένα καινούριο αμαξάκι των 10 χιλ. με δόσεις και αρκετή εγγύηση πχ την 5ετή του Πoύντο γιατί θα είναι αυτός λάθος από αυτόν που θα κάνει αιματηρές οικονομίες και θα τα δώσει όλα μονομιάς για να το πάρει μετρητοίς έχοντας ΖERO στον προσωπικό του λογαριασμό;
-
Αγοράζει ασφάλεια πληρώνοντας τη τράπεζα.
Μη τα μπλέκεις τα πράγματα. Αν θα ξοφλήσω το αμάξι σε 3 χρόνια τότε αν δεν έχω κάνει παρόμοιες αγορές τα τελευταία 3 χρόνια, πρέπει να υπάρχουν αυτά τα μετρητά - αλλιώς θα ζοριστώ να τα μαζέψω πληρώνοντας τις δόσεις.
Δεν γίνεται να μην έχω μετρητά στη τράπεζα (χωρίς να έχω κάνει αγορές) και να αποφασίσω να βάλω δόση. Αφού δεν μπόρεσα 3 χρόνια να κάνω οικονομία δύσκολα θα πληρώνω τη δόση. Ακόμα χειρότερα είναι τα καταναλωτικά δάνεια, αν είμαι τόσο άχρηστος ώστε να μου λείπουν 1000 ευρώ ξαφνικά θα ανοίξουν οι δουλειές και θα ξοφλήσω το δάνειο;
-
leonp
μην κρίνεις εξ ιδίων.
Δανεια, κάρτες κλπ Υπαρχει λυση;