-
Θεωρώ αυτονόητο ότι και οι μουσουλμάνοι πρέπει να έχουν τον χώρο λατρείας τους. Σε ότι αφορά το που θα γίνει έχω τις εξής παρατηρήσεις:
- Ως προς το 1ο επιχείρημα του Χριστόδουλου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος (μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν) το τζαμί να είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τη μητρόπολη.
- Το 2ο επιχείρημα του Χριστόδουλου μου φαίνεται λογικό, εφόσον το πρώην τζαμί είναι μικρής έκτασης.
- Το 3ο επιχείρημα, στο σκέλος που λέει ότι τώρα είναι μουσείο, είναι άτοπο-άκυρο. Γιατί, με το ίδιο σκεπτικό και η Αγία Σοφία δεν πρέπει ποτέ να λειτουργήσει ξανά ως εκκλησία (αν κάποτε το επέτρεπαν οι περιστάσεις), αφού τώρα είναι μουσείο.
- Το 3ο επιχείρημα, στο σκέλος με τους καταστηματάρχες είναι άξιο σχολιασμού. Πολύ φοβάμαι ότι οπουδήποτε και να αποφασιστεί η δημιουργία του τζαμιού θα προκληθεί λαϊκή εξέγερση. Αντίστοιχη περίπτωση με τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ ή άλλα παρόμοια.
Γενικότερα πιστεύω ότι ο ελαιώνας αποτελεί καλή περίπτωση. Και κοντά στο κέντρο είναι και σχετικά ανοιχτή περιοχή είναι.
-
Ναι. Πολύ αργησε.
Ο χρήστης VATANEN έγραψε:
Ο αρχιεπίσκατας (θυμάστε τη φοβερή ατάκα του θείου των Ξηρών) μπορεί να λέει ό,τι θέλει αν και είναι τόσο προβλέψιμος που...Ο Τζιμάκος τον λέει Χουντόδουλο
Προβλέπω κλείδωμα....
-
και εχει αργησει κιολας,
Η μονη μου ενσταση ειναι με τους ?ιμαμηδες? που φωναζουνε για να ακουσει ολη η πολη, ειχα ακουσει οτι στη Σουηδια τους ειχαν υποχρεωσει να εχουν πιο σιγα τον ηχο
-
Γιατι ρε παιδιά να κλειδωθεί?!Τι δεν βλέπω?!!
-
Nαι ,
αλλα οχι σε κεντρικο σημειο της πολης.Υπαρχουν περιοχες αναξιοποιητες στις οποιες ενα τζαμι και ο κοσμος που θα πηγαινει εκει θα βοηθησουν στην αναπτυξη της περιοχης, τουλαχιστον εμπορικα.
-
Ο χρήστης King Alexander έγραψε:
'Οχι: καλά είναι στις αποθήκες τους. Αν αποφασίσουν να γίνουν άνθρωποι και να πετάξουν τις μαντίλες και τις μπούρκες, τότε ναι, όσα θέλουν.Δηλαδή για σένα, όσοι φοράνε μπούρκα και μαντίλα δεν είναι άνθρωποι??
Από μένα, ναι στο τζαμί με μικρή ένσταση για το κέντρο της Αθήνας, λόγω πολυκοσμίας και για κανέναν άλλο λόγο.
-
Lυπάμαι που θα εκφράσω φανατική άποψη αλλά ¨ΟΧΙ...
Εχοντας εμπειρίες απο το μουσουλμανικό καθεστώς και εχοντας ακούσει ιστορίες του πατέρα μου που μεγάλωσε ανάμεσά τους, ξαναλέω όχι..
Δεν θα ξεχάσω εκείνο το Πάσχα του 96 που ο πατέρας μου ήταν στο Καϊρο και με τη μάνα μου περάσαμε 3 βράδια (τηλ. επικοινωνιες αχρηστες) για να δούμε αν είναι στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το ξενοδοχείο..
Και θα τους κάνω και τζαμί;;;
-
'Οχι: καλά είναι στις αποθήκες τους. Αν αποφασίσουν να γίνουν άνθρωποι και να πετάξουν τις μαντίλες και τις μπούρκες, τότε ναι, όσα θέλουν.
Γι΄αυτά Νικο...
-
Ναι, και πολύ άργησε!
Δεν ξέρω που, κάπου που να μη δημιουργεί πρακτικά προβλήματα (εύκολη πρόσβαση, χώρος στάθμευσης κλπ).
Του Χριστόδουλου γιατί του πέφτει λόγος στο συγκεκριμένο θέμα;;;
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Του Χριστόδουλου γιατί του πέφτει λόγος στο συγκεκριμένο θέμα;;;Του πέφτει, του πέφτει
Το ξερετε αγαπητοι συμφορουμίτες ότι ανάμεσα στα δικαιολογητικά για να φτιαχτεί τζαμί στην Ελλάδα είναι και η άδεια από τον τοπικό.... Μητροπολίτη; -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Του πέφτει, του πέφτει
Το ξερετε αγαπητοι συμφορουμίτες ότι ανάμεσα στα δικαιολογητικά για να φτιαχτεί τζαμί στην Ελλάδα είναι και η άδεια από τον τοπικό.... Μητροπολίτη;Σοβαρα μιλας τωρα???
Αν ειναι ετσι τα θελουμε και τα παθαινουμε......
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Του πέφτει, του πέφτει
Το ξερετε αγαπητοι συμφορουμίτες ότι ανάμεσα στα δικαιολογητικά για να φτιαχτεί τζαμί στην Ελλάδα είναι και η άδεια από τον τοπικό.... Μητροπολίτη; -
Γιατί είναι προκλητική η δημιουργία κεντρικού αλλόδοξου ναού δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών. Να είναι η μέρα επιταφίου, ανάστασης, Χριστουγέννων κλπ και να ακούγεται ο ιμάμης από απέναντι; Σαν να χτίζεις τζαμί δίπλα στην πύλη του Βατικανού.
-
Ναι..Γιατί να μην γίνει?
-
Θα πρότεινα πριν να ψηφίζατε όσοι ψηφίσατε υπέρ, να σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για μια θρησκεία που ωθεί το αίσθημα της αγάπης και της αφοσίωσης στους πιστούς της, αλλά μια θρησκεία που προτρέπει το θάνατο πιστών και απίστων για να διαδοθεί ο λόγος του Μωάμεθ και του Αλλάχ.
Σε αντάλλαγμα προσφέρεται μια θέση στον παράδεισο, όπου θα τρώνε πιλάφι και θα έχουν παρθένες γυναίκες...
Πάντως σε κάθε άκουσμα του Allah Ouakbar (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) μου σηκώνεται η τρίχα..
Συγχωρέστε με.
-
Η θρησκεία, είναι θρησκεία όπως και να λέγεται αυτή.
Οι διαχωρισμοί φέρνουν μόνο αντιπαράθεση.
-
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Η θρησκεία, είναι θρησκεία όπως και να λέγεται αυτή.Οι διαχωρισμοί φέρνουν μόνο αντιπαράθεση.
Είναι πολύ λεπτός ο διαχωρισμός, μεταξύ θρησκείας , δόγματος και φανατισμού..
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Θα πρότεινα πριν να ψηφίζατε όσοι ψηφίσατε υπέρ, να σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για μια θρησκεία που ωθεί το αίσθημα της αγάπης και της αφοσίωσης στους πιστούς της, αλλά μια θρησκεία που προτρέπει το θάνατο πιστών και απίστων για να διαδοθεί ο λόγος του Μωάμεθ και του Αλλάχ.Σε αντάλλαγμα προσφέρεται μια θέση στον παράδεισο, όπου θα τρώνε πιλάφι και θα έχουν παρθένες γυναίκες...
Πάντως σε κάθε άκουσμα του Allah Ouakbar (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος) μου σηκώνεται η τρίχα..
Συγχωρέστε με.
Δεν τίθεται θέμα να σε συγχωρέσουμε εμείς, ο Θεός είναι μεγάλος (και ο Αλλάχ το ίδιο )
Αν πιάσουμε τη συζήτηση αυτή, θα φτάσουμε να μιλάμε πάλι για άλλα πράγματα...
-
Lυπάμαι που θα εκφράσω φανατική άποψη αλλά ¨ΟΧΙ...Εχοντας εμπειρίες απο το μουσουλμανικό καθεστώς και εχοντας ακούσει ιστορίες του πατέρα μου που μεγάλωσε ανάμεσά τους, ξαναλέω όχι..
Δεν θα ξεχάσω εκείνο το Πάσχα του 96 που ο πατέρας μου ήταν στο Καϊρο και με τη μάνα μου περάσαμε 3 βράδια (τηλ. επικοινωνιες αχρηστες) για να δούμε αν είναι στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης έξω από το ξενοδοχείο..
Και θα τους κάνω και τζαμί;;;
Και επειδή εσυ είχες μια άσχημη εμπειρία θα πρέπει τόσοι άνθρωποι να μην έχουν έναν ιερό τόπο προσευχής?? Δεν το καταλαβαινω..
(καταλαβαινω την αγωνια σου αλλα δεν δικαιολογει αυτο την σταση πανω σε αυτο το θέμα)Εγω βλέπω ότι όταν θιγονται τα πατριωτικά - θρησκευτικα συμφεροντα μας όλοι τρεχουμε να φωνάξουμε και να κατηγορήσουμε τους απολιτιστους-κακους τούρκους που δεν σέβονται εμας και την θρησκεια μας και μου θέλουν και ΕΕ τρομαρα τους, αλλά όταν έρχεται η δική μας σειρα να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και τη θρησκεία του κανουμε τα ίδια και χειρότερα! Γιατι τουλάχιστον οι Τουρκοι-Μωαμεθανοι δεν το έπαιξαν ποτε κουλτουριαρηδες και Ευρωπαίοι...
Καλως ή κακως η Αθηνα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη πλέον και είναι απαράδεκτο όταν υπάρχει ένα τοσο μεγαλο ποσοστό ανθρώπων με διαφορετική θρησκεια να μην εχουν έναν ιερό τόπο προσευχής.. Εμεις οι ίδιοι συντηρούμε την έχθρα και την κακία!
Δεν λέω να γεμίσουμε τζαμια ούτε να λειτουργουν ανεξέλεγκτα.. Υπαρχουν κανονες και όροι και πρέπει να τεθουν και να εφαρμοστουν! Αυτη η άρνηση και η προκαταληψη όμως πρέπει κάποια στιγμη να σταματήσει αν θέλουμε όχι μόνο να πιστευουμε αλλά και να είμαστε στην ουσία μας δημοκράτες και με σεβασμό προς τη διαφορετικότητα του άλλου! Ας μην κανουμε αυτα για τα οποια κατηγορουμε τους άλλους...
-
Θα πρότεινα πριν να ψηφίζατε όσοι ψηφίσατε υπέρ, να σκεφτείτε ότι δεν πρόκειται για μια θρησκεία που ωθεί το αίσθημα της αγάπης και της αφοσίωσης στους πιστούς της, αλλά μια θρησκεία που προτρέπει το θάνατο πιστών και απίστων για να διαδοθεί ο λόγος του Μωάμεθ και του Αλλάχ.Σε αντάλλαγμα προσφέρεται μια θέση στον παράδεισο, όπου θα τρώνε πιλάφι και θα έχουν παρθένες γυναίκες...
Είδαμε τους δικούς μας τους φιλεύσπλαχνους ανθρωπιστές χριστιανούς με τι αγάπη αγκάλιασαν τον κόσμο στα βάθη της ιστορίας. Σταυροφόροι, conquistadores, ιερεξεταστές, χουντόσκυλα κλπ... 'Έτσι 'αγαπάει' ο παπάς'
Και πολύ άργησε το τζαμί, κι αυτοί έχουν δικαίωμα να έχουν λατρευτικό χώρο για το θεό τους.
Τζαμί στην Αθήνα - ναί ή όχι?