-
Η ένωση καταναλωτών (ή το ινστιτούτο, δε θυμάμαι) μας καλεί να απέχουμε από τις αγορές οποιουδήποτε αγαθού τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Μαρτίου, σα μια μικρή ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια.
Ως Έλληνες, έχουμε τρομερά χαμηλή παιδεία γύρω από τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, αλλά και ως προς τη δύναμη που διαθέτουμε. Ας τσιγκλίσουμε έστω και λίγο τα νερά, μήπως βγει κάτι καλό.
Εννοείται ότι δεν έχει νόημα να πάμε το Σάββατο και να ψωνίσουμε τα διπλάσια του συνηθισμένου, επειδή θα απέχουμε δυο μέρες από τα supermarket και τα μαγαζιά
-
Η ένωση καταναλωτών (ή το ινστιτούτο, δε θυμάμαι) μας καλεί να απέχουμε από τις αγορές οποιουδήποτε αγαθού τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Μαρτίου, σα μια μικρή ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια.
Ως Έλληνες, έχουμε τρομερά χαμηλή παιδεία γύρω από τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, αλλά και ως προς τη δύναμη που διαθέτουμε. Ας τσιγκλίσουμε έστω και λίγο τα νερά, μήπως βγει κάτι καλό.
Εννοείται ότι δεν έχει νόημα να πάμε το Σάββατο και να ψωνίσουμε τα διπλάσια του συνηθισμένου, επειδή θα απέχουμε δυο μέρες από τα supermarket και τα μαγαζιά
-
-
Ο χρήστης opterios έγραψε:
Η ένωση καταναλωτών (ή το ινστιτούτο, δε θυμάμαι) μας καλεί να απέχουμε από τις αγορές οποιουδήποτε αγαθού τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Μαρτίου, σα μια μικρή ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια.Ως Έλληνες, έχουμε τρομερά χαμηλή παιδεία γύρω από τα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, αλλά και ως προς τη δύναμη που διαθέτουμε. Ας τσιγκλίσουμε έστω και λίγο τα νερά, μήπως βγει κάτι καλό.
εγω μεσα!
-
Δυστηχώς, όπως λες, δεν υπάρχει παιδεία γύρω από αυτά τα θέματα (αλλά και γενικώτερα!) έτσι ώστε να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια.
Και για να αλλάξει κάτι, δεν αλλάζει με το να απέχουμε από τις αγορές 2 ημέρες. Πρέπει καθημερινά στην καταναλωτική μας συμπεριφορά, να επιλέγουμε ενσυνείδητα λαμβάνοντας υπ'όψιν πολλούς παράγοντες:
Τιμή, ποιότητα, εξυπηρέτηση, συνθήκες αγοράς κτλ κτλ.Για μένα δεν έχει διαφορά αυτό το διήμερο, αφού προσπαθώ να εφαρμόζω αυτά που λέω γενικώτερα στη ζωή μου.
-
ΣΩΣΤΟ, ΜΕΣΑ Κ ΕΓΩ !!!!
-
Πολύ ωραίο!
Ετσι επειδή 2 μέρες δεν θα αγοράσουμε τίποτα (λέμε τώρα) θα αποποιηθούμε τις ευθήνες μας σαν καταναλωτές και την 15η μαρτίου θα συμπεριφερόμαστε πάλι σαν ζώα...
-
Πάντως, σε άλλες χώρες όπου γίνονται τέτοιες κινήσεις, υπάρχουν αποτελέσματα. Ας αφήσουμε τις απαισιοδοξίες. Δίκιο έχεις κι εσύ ΙΚΕ, δίκιο έχει ο sergeant. Αυτό όμως δεν είναι ένα post για το πόσο κακοί καταναλωτές είμαστε, αλλά για το πόσο καλοί μπορούμε να γίνουμε
-
Εγώ δεν απέχω από αγορές επειδή 'αυτό το διήμερο είναι το διήμερο αποχής' κτλ. Μου φαίνονται στρουθοκαμηλισμοί αυτές οι κινήσεις.
Γιατί αντί να απέχουμε ως καταναλωτές αυτές τις μέρες, δεν φροντίζουν οι καταστηματάρχες να ρίξουν τις τιμές τους λίγο; Αυτό δεν θα τονώσει συνολικά την οικονομία;
Οι αγορές φταίνει δηλαδή; Αν δεν αγοράσω κάτι απ' το σούπερ μάρκετ, αλλά πιω 3 καφέδες των 4
-
Τότε Νάσο μου, μην περιμένεις να αλλάξει τίποτα!
-
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σέβομαι τη γνώμη αυτών που βρίσκουν ενδιαφέρουσα αυτή την πρωτοβουλία. Ούτε θα ήθελα να προσβάλω την προσέγγιση που έχουν απέναντι στην κίνηση αυτή. Απλά διαφωνώ.
Αν είναι λοιπόν να στραφεί κάποιος ενάντια σε όσους θεωρεί πως είναι υπεύθυνοι για την ακρίβεια, τότε οκ.
Το να ζορίσεις όμως για ένα διήμερο κάποιον που με χίλια ζόρια συντηρεί μια μικρομεσαία επιχείρηση, ή πολύ απλά έκανε το λάθος να μπλέξει με το εμπόριο σε μικρο- επίπεδο, το θεωρώ βλακώδες (αναφέρομαι αποκλειστικά σε αυτήν την περίπτωση- μη νομίζει κανείς πως απευθύνομαι προσωπικά!).
Είναι τόσο ατελέσφορη μορφή διαμαρτυρίας όσο το 'μέρα χωρίς αυτοκίνητο' κτλ. Αν θέλουμε να μιλάμε για καταναλωτική συνείδηση, τότε ας επιδείξουμε ανάλογη συμπεριφορά σε βάθος χρόνου, με τις επιλογές μας και όχι με τέτοια πυροτεχνήματα, ή ας φτιάξουμε τις δικές μας επιχειρήσεις που η έννοια του κέρδους θα υπαγορεύεται από ηθικές προκείμενες (αστειεύομαι φυσικά).
Δηλαδή, πιστεύει κάποιος πως εάν εκείνο το διήμερο δεν αγοράσω το καλώδιο που θέλω από το μουσικό κατάστημα της γειτονιάς μου, σε 2 βδομάδες το επόμενο όργανο που θέλω να αγοράσω δεν θα κάνει 3500 ευρώ αλλά 2000??? Έλεος πια...
Αν όμως κάνω 2 χρόνια να πατήσω, και τα παραγγέλνω όλα on-line, τότε κάτι μπορεί να γίνει. Έλα όμως που αποβαίνει σε βάρος της εσωτερικής οικονομίας από την άλλη...
Η κατάσταση υπαγορεύεται από άλλους παράγοντες, είτε τόσο προφανείς όσο η προσφορά και η ζήτηση, είτε από μονοπώλια και δημοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες που έχουν ποτίσει μέχρι το μεδούλι. Να μην αναφέρουμε τους αστείους ρυθμούς ανάπτυξης.
Άρα, έστω κατά την **απολύτως προσωπική **μου άποψη, αν δεν αγοράσει κάποιος για 2 μέρες μπανάνες, σαμπουάν για την πιτυρίδα ή ακόμη και laptop, και το κάνει από βδομάδα, δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα. Και θα στοιχημάτιζα τη ζωή μου ως προς αυτό.
Γιατί, στο κάτω κάτω της γραφής, μόνο όταν μιλάμε για βασικά είδη ανάγκης σε μια κοινωνία (και βάζω ακόμη και το ίντερνετ μέσα σε αυτά γιατί συνιστά ένα είδος αναλφαβητισμού πλέον η έλλειψη του), δικαιωματικά οφείλουμε να ξεσηκωθούμε.
Αλλά για τα υπόλοιπα, τα αμιγώς υλικά αγαθά από τα οποία υποτίθεται πως θα απέχουμε για 2 μέρες- δεν σε υποχρεώνει ουδείς να τα αγοράσεις, ούτε υπάρχει, συνήθως, κάποιο μονοπώλιο.
Θεωρώ λάθος το να μπει στο στόχαστρο το αμιγώς υλικό, όταν μας κοροϊδεύουν σε πολύ βασικότερα ζητήματα, όπως καλή ώρα οι μισθοί κτλ. Αυτές είναι κινήσεις επιπέδου Τσαμτσίκα (ή πως λέγεται). Να φοράς παντελόνι 200 ευρώ και να κλαίγεσαι για το μαρουλάκι των 0.50- έλεος και πάλι...
Ίσως από την άλλη να είμαι κάπως κυνικός- αλλά αλήθεια θεωρώ μάταιες (για να μην πω αστείες) τέτοιες κινήσεις που στρέφονται έτσι γενικά κι αόριστα κατά παντός υπευθύνου...
Μήπως να κάψουμε κανά ομοίωμα στο Σύνταγμα να κατέβουν τα επιτόκια;
-
σ'αυτα τα θεματα οτι κανεις ειναι καλο κ βοηθαει την κατατσταση !!!
στον Καναδα καποια χρονια που δεν θυμαμαι, ειχε ανεβει η ζαχαρι στον θεο. Ετσι αποφασισαν οι καταναλωτες με μια παρομια κινηση να κοψουν την ζαχαρι στον καφε για ενα μηνα !!!
εγινε πανικος !!!!
κ η τιμη της ζαχαρης επεσε παρα πολυ !!!
απλο αλλα αποτελεσματικο !
-
Ημι-άσχετο:
'Απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 79 ετών ο Σπύρος Σκλαβενίτης, ένας εκ των ιδρυτών της ομωνύμου εταιρείας Ι & Σ Σκλαβενίτης που πρωταγωνιστεί στο λιανεμπόριο στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.
Ο Σπύρος Σκλαβενίτης διατέλεσε επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθιερώνοντάς τη στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.
O εκλιπών γεννήθηκε το 1927 στη Λευκάδα, το 1936 ήλθε στην Αθήνα και ασχολήθηκε με το εμπόριο από νεαρή ηλικία. Η δραστηριότητά του μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, αρχίζει από την κεντρική αγορά της Αθήνας.
Το 1947 τα δύο αδέλφια γνωρίζονται με τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο και λίγο αργότερα συνεταιρίζονται εμπορικά. Oι τρεις έμποροι το 1969 δημιουργούν το πρώτο σουπερ μάρκετ στην περιοχή του Κηφισού.
Το 1993 που απεβίωσε ο Γιάννης Σκλαβενίτης, ο Σπύρος αναλαμβάνει ουσιαστικά τα ηνία της εταιρείας, αρνούμενος επιμόνως να ενδώσει στις προσπάθειες εξαγοράς της επιχείρησης [ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!]. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει 36 καταστήματα μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και απασχολεί 6.000 εργαζομένους. '
Φοβάμαι ότι και η αλυσίδα Σκλαβενίτης θα αγοραστεί από κάποιο τέρας του εξωτερικού, οπότε -1 στις καλές ελληνικές επιχειρήσεις.
-
Κι εγώ με τη σειρά μου σέβομαι την άποψη όσων διαφωνούν, αλλά έτσι δε θα αλλάξει τίποτα. Απλά κοιτάξτε τα ποστ σας, πόσοι είπατε το 'μα πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι;'. Έτσι, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Και τέλος πάντων, το θέμα δεν είναι να 'περάσουμε μήνυμα' στους μικρομαγαζάτορες, αλλά μεγαλύτερα ψάρια. Και ούτως ή άλλως, δε νομίζω ότι οι ασυνείδητοι καταναλωτές θα ενδιαφερθούν για τη συγκεκριμένη προσπάθεια, κατά τον ίδιο τρόπο που αδιαφορούν να δουν τι τους συμφέρει στις καθημερινές τους συναλλαγές.
Νομίζω πως οποιοσδήποτε είναι λίγο ευαισθητοποιημένος στο θέμα 'κατανάλωση', έχει κατ' εμέ ένα μικρό καθήκον να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Όχι ότι είναι υποχρεωτικό φυσικά, και αν διαφωνείτε, καλώς, καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά
-
το θεμα ειναι οτι μια τετοια κινηση ΙΜΟ δεν ειναι αποτελεσματικη ή μαλλον οσο αποτελεσματικη θα ηθελε το ινκα
δυο μερες δεν θα φερουν το αποτελεσμα που θα ειχε μια (πχ) διαφημιστικη καμπανια του ΙΝΚΑ με θεμα την ερευνα αγορας πριν την αγορα ή (πχ) τις καταγγελιες που μπορουν να γινουν σε διαφορες περιπτωσεις
καταναλωτικη παιδια δεν κτιζεται σε δυο μερες
-
Συμφωνώ, τα αποτελέσματα δε θα είναι ίσως όσα ελπίζει το ΙΝΚΑ. Εγώ προσωπικά όμως το νιώθω και θα το κάνω. Απλά πράγματα
Εδώ έχω ελαττώσει τα σουβλάκια επειδή θεωρώ εξωφρενικές τις τιμές που έχουν φτάσει...Και το κάνω καθαρά και μόνο από αντίδραση. Όχι κύριε, δε θα φάω 1,80 το σουβλάκι...πώς θα το κάνουμε δηλάδη;
Υ.Γ.
Προβλέπω καταιγισμό ειρωνικών/αστείων posts για αυτό με το σουβλάκι, αλλά εγώ το λέω πολύ σοβαρά. -
Aν υπήρχε γενικότερη καταλωτική παιδεία, δεν θα χρειαζόταν τέτοιες κινητοποιήσεις. Το συγκεκριμένο μποϋκοτάζ είναι απλά για αφύπνιση των πολλών, που έχουν μάθει να αγοράζουν ότι τουε πασάρουν. Καλό είναι, γίνεται ντόρος και κάποιοι αρχίζουν και σκέφτονται μήπως τους κλέβουν.
Κι εγώ δεν πίνω κοκα-κόλα και τους σαμποτάρω, αλλά σίγουρα δεν θα κλείσει η εταιρία από μένα
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
...Κι εγώ δεν πίνω κοκα-κόλα και τους σαμποτάρω, αλλά σίγουρα δεν θα κλείσει η εταιρία από μένα
Αχα!!!Γι'αυτο η ΠΕΠΣΙ περασε στην πρωτη θεση!!
opterios 1,80
-
Με πίτα φυσικά.
Για σταθείτε βρε: 1,80 είναι 615 δραχμές. Θα αγοράζατε ποτέ μια πίτα σουβλάκι 6 κατοστάρικα;;; Να τα βάλουν εκεί που ξέρουν. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Με πίτα φυσικά.
Για σταθείτε βρε: 1,80 είναι 615 δραχμές. Θα αγοράζατε ποτέ μια πίτα σουβλάκι 6 κατοστάρικα;;; Να τα βάλουν εκεί που ξέρουν.Στη γειτονιά μου, για ΚΟΡΥΦΑΙΟ σουβλάκι, δίνω 4,70 για 3 με πίτα + κόκα κόλα, ήτοι 1,30 το ένα και 0,80 το αναψυκτικό. Να νιώθω τυχερός ε?
Μποϊκοτάζ αγορών 13 και 14 Μαρτίου