-
νταξ, μας κανεις πλακα.
γελασαμε.
-
Δεν ξέρω που είναι το αστείο.
Αυτά έγραψε το trip αυτά γράφω εδώ. Δυστυχώς δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω με γέμισμα ούτε ξέρω αν και πόσο κλέβει. -
Τριημεράκι στο Γαλαξίδι:
Μαρούσι - Αιγάλεω - Μάνδρα - Θήβα - Λιβαδειά - Αράχωβα - Γαλαξίδι και τούμπαλιν (με ενδιάμεση διαδρομή Γαλαξίδι - Άμφισσα - SS Βωξίτες την Κυριακή) με AC στο 50% της διαδρομής και δρόμο χωρίς ιδιαίτερη κίνηση: 45.7 λίτρα βενζίνης για 556 χιλιόμετρα που μας κάνει ένα respectable 8.2l/100km για το Φιατάκι. -
Εμένα το νέο μου ρεκόρ είναι 6,6λ σε κίνηση κυρίως εντός πόλης και μάλιστα κάποια χιλιόμετρα με a/c! Με αρκετό μποτιλιάρισμα στην Αλεξάνδρας και γενικά κέντρο...
Το μυστικό είναι συνδυασμός χαμηλά φορτία στον κινητήρα και κούμπωμα 5ης όπου και όσο πιο γρήγορα γίνεται (με προσοχή να μην έχω πλήρες φορτίο στο μοτέρ)... και βέβαια να ξέρω τα φανάρια της διαδρομής όπου συνήθως ρολλάρω χωρίς να πατήσω φρένο.
O twinport στο Corsa C ανέχεται μια χαρά την 5η ακόμα και στο ρελαντί 600σαλ.
Αν δεν υπάρχει ανηφόρα η 5η κουμπώνει λίγο πριν τα 50, και σε κατηφόρα τη βάζω από τα 30. Ρελαντί με 5η έχω ...25χλμ/ώρα!Το να οδηγείς με μια ή και δύο σχέσεις 'πάνω' και να μην έχεις πλήρες φορτίο είναι δύσκολο και προυποθέτει να ξέρεις πολύ καλά το αυτοκίνητό σου, αλλά μαζί με προνοητική οδήγηση αποδίδει!
ΥΓ. Όποιος λέει πως οι ecotec είναι καλύτερα μοτέρ από τους twinport...δεν ξέρει τί του γίνεται.
-
εγώ κύριε λέω πως και τα 2 είναι γτπ
-
Κάπως έτσι πρέπει να οδηγούσε κάποιος που με 328i είχε περί τα 8 λίτρα κατανάλωση πόλης, στην Αθήνα....
-
εξαρτάται τι εννοεί κάποιος 'Αθήνα' . Γιατί μπορεί να κάνει μετακινήσεις εντός ' Αθήνας ' και να εννοεί ότι πάει από διαδρομές με ελάχιστη ή μηδενική κίνηση ( βλέπε Α.Ο.) και όντως να μπορεί να έχει απίστευτα μικρή κατανάλωση ακόμα και με μεγάλου κυβισμού όχημα.
Το τελευταίο καιρό ,όπου μέλημά μου είναι η όσο γίνεται μικρότερη κατανάλωση , χωρίς να κοιμάμαι στο τιμόνι όμως , έχω σταθεροποιηθεί με 2lt 200++ άλογα κάτω από τα 8.5lt/100 km . Σαφώς όχι εντός Αθήνας , αλλά οι διαδρομές μου περιλαμβάνουν και ένα 20-30% εντός , με κίνηση , φανάρια , ψάξιμο για parking κ.α. όμορφα.
Είναι θέμα οδήγησης και τρόπου διαχείρισης της ροπής του κινητήρα . Ασφαλώς όλα εξαρτώνται ,εκτός από τη κίνηση και από τη μορφολογία του εδάφους ( βουνά , ανηφόρες κτλ ανεβάζουν κατακόρυφα τη κατανάλωση ανεξαρτήτως του κυβισμού) . Μέχρι τώρα με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δύσκολα έπεφτα κάτω από τα 10 ( Civic EP3) .Πλέον θεωρώ πως μέσα στην Αθήνα , όπως το εννοούν , μπορώ να έχω μέγιστη , αυτό που συνήθως είχα μέση ( δηλ 10 ή παρακάτω). Για εκτός δε το συζητώ. Το 8- 8.5 lt/100km είναι πανεύκολο κινούμενος ακριβώς στα όρια της τροχαίας (πραγματικά όχι κοντέρ).
-
Να σημειώσω πως δεν κινούμαι αργά αλλά ακολουθώ τη ροή της κίνησης. Απλά το έρπειν με 30-50 στις λεωφόρους το κάνω με 5η. Η βασική διαδρομή είναι ανατολικά - δυτικά προάστια μέσω κέντρου (Λ.Αλεξάνδρας) και τουλάχιστον το πρωί ώρες αιχμής.
Νομίζω αυτό που δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κάποιος είναι ότι** κινούμενος με 3η και 1500σαλ. έναντι 5ης και 1000σαλ καις τσάμπα καύσιμο!** Είναι το ίδιο με το να ταξιδεύεις με 120 και να έχεις 3η αντί για 5η. Εφόσον μιλάμε για μποτιλιαρισμένη λεωφόρο και μικρές κλίσεις, τα φορτία είναι μικρά και δεν χρειάζεσαι την 3η. Βέβαια παλαιά ντιζάτα μοτέρ δεν μπορούν εύκολα να το κάνουν αυτό μιας και δε δουλεύουν στρωτά ούτε τραβάνε σε χαμηλές στροφές. Για αυτό λέω πως ο twinport με ηλεκτρόγκαζο είναι πολύ καλύτερος από τον ντιζάτο ecotec.
-
Καπως ετσι οδηγω και εγω τα τελευταια 15 χρονια. Αλλαγης ταχυτητας το πολυ μεχρι 3000 στροφες, αν το επιτρεπει η κινηση και στις 2000 και σχεδον αμεσως ανεβαινω στην 5η απο τα 40χμω. Σε καθε κατηφορα ρολαρω με νεκρο και επισης οταν προβλεπω να με πιασει φαναρι. Φρενα οσο το δυνατον λιγοτερο. Γενικα ειναι πιο ξεκουραστο ετσι και αρκετα πιο οικονομικο.
-
Όταν ρολάρεις με νεκρά στην κατηφόρα καις όσο θα έκαιγες στο ρελαντί σταματημένος. Όταν ρολάρεις με ταχύτητα στην κατηφόρα καις 0 ...
-
Ο χρήστης UnHackAble έγραψε:
Όταν ρολάρεις με ταχύτητα στην κατηφόρα καις 0 ...και ταυτόχρονα ο κινητήρας φρενάρει το αυτοκίνητο.
Μετά από λίγο χρειάζεται να πατήσεις το γκάζι για να ξαναπιάσεις την ταχύτητα που είχες και έτσι καις περισσότερο απ' ότι αν ρολάρεις με νεκρό.Μόνο σε απότομες κατηφόρες που ο κινητήρας δεν μπορεί να μειώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου καις λιγότερο με ταχύτητα απ' ότι ρολάροντας με νεκρό.
-
Δεν είναι προφανές ότι αυτό (να μην βάλεις νεκρά δηλαδή) πρέπει να το κάνεις όταν ΔΕΝ θα χρειαστεί να πατήσεις φρένο για να επιταχύνεις ξανα ? Δεν μιλάω για έντονες κατηφόρες, παράδειγμα η Κατεχάκη στο κατέβασμα προς 401 ... εκεί είναι τελείως άχρηστο το να βάλεις νεκρά, πας με 6η και δεν καις τίποτα. Αλλά και σε ήπιες κατηφόρες γίνεται, παράδειγμα η Κατεχάκη και πάλι, από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού μέχρι και το φανάρι της Καισαριανής ... την βγάζω όλη με 6η και μηδενικό γκάζι και το πατάω ελάχιστα μόνο όταν πλησιάζω το φανάρι οπότε και ξαναρχίζει η ανηφόρα, οπότε και ούτως ή άλλως θα έπρεπε να επιταχύνω είτε είχα νεκρά πριν είτε 6η (προφανώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση άρα και το μικρότερο δυνατό φρενάρισμα από τον κινητήρα)
Μιά χαρά γίνεται σε οποιαδήποτε κατηφόρα λοιπόν ... νεκρά = τζάμπα βενζίνη
-
Είναι προφανές ότι προκειμένου να πατήσεις φρένο είναι προτιμότερο να κατεβάσεις ταχύτητα που είναι 'δωρεάν' φρένο.
Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν πρόκειται να σταματήσεις, υπάρχουν κάποιες στροφές κινητήρα από τις οποίες και πάνω είναι πιο οικονομικό το να ρολλάρεις με νεκρά. Ποιό είναι το μαγικό νούμερο? Θα έλεγα κάτι τύπου ~2000σαλ. (ας πούμε μεταξύ 1500 και 3000 το πολύ σαλ.). Εφόσον ο σκοπός σου είναι να κρατήσεις τη φόρα σου και όχι να σταματήσεις, πάνω από αυτόν τον αριθμό στροφών αξίζει να ρίξεις νεκρά.Όμως αυτό είναι επικίνδυνο και το κέρδος δεν είναι τεράστιο. Τα νούμερα που αναφέρω είναι ενδεικτικά.
-
Καμιά φορά δε θέλεις να είσαι με την μακρύτερη σχέση αλλά με μία πιο μικρή. Ο στόχος είναι να μην πέσουν οι στροφές πολύ χαμηλά. Ανάλογα με το αυτοκίνητο κάπου μεταξύ 1200-1800 στροφών αρχίζει να ξαναδίνει βενζίνη οπότε μπορεί να έχεις μηδενική κατανάλωση με 5η και 2000 αλλά όχι με 6η και 1700....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Καμιά φορά δε θέλεις να είσαι με την μακρύτερη σχέση αλλά με μία πιο μικρή. Ο στόχος είναι να μην πέσουν οι στροφές πολύ χαμηλά. Ανάλογα με το αυτοκίνητο κάπου μεταξύ 1200-1800 στροφών αρχίζει να ξαναδίνει βενζίνη οπότε μπορεί να έχεις μηδενική κατανάλωση με 5η και 2000 αλλά όχι με 6η και 1700....Ναι αλλά τότε δεν σε φρενάρει.
Αν υποθέσουμε έναν κινητήρα που το 30% είναι τριβές και απώλειες από την μετάδοση*, ο οποίος έχει ρελαντί στις 600σαλ. πάνω από τις 1800σαλ. σε συμφέρει να ρίξεις νεκρά. Στην πράξη, κάποιος που πάντα ρίχνει νεκρά, θα κάψει λιγότερο από κάποιον που πάντα έχει κουμπωμένη ταχύτητα, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
*υπάρχουν και άλλες απώλειες από την άμεση έκκληση θερμικής ενέργειας και άλλα που δε μας αφορούν εδώ.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Καμιά φορά δε θέλεις να είσαι με την μακρύτερη σχέση αλλά με μία πιο μικρή. Ο στόχος είναι να μην πέσουν οι στροφές πολύ χαμηλά. Ανάλογα με το αυτοκίνητο κάπου μεταξύ 1200-1800 στροφών αρχίζει να ξαναδίνει βενζίνη οπότε μπορεί να έχεις μηδενική κατανάλωση με 5η και 2000 αλλά όχι με 6η και 1700....Ναι αλλά τότε δεν σε φρενάρει.
Αν υποθέσουμε έναν κινητήρα που το 30% είναι τριβές και απώλειες από την μετάδοση*, ο οποίος έχει ρελαντί στις 600σαλ. πάνω από τις 1800σαλ. σε συμφέρει να ρίξεις νεκρά. Στην πράξη, κάποιος που πάντα ρίχνει νεκρά, θα κάψει λιγότερο από κάποιον που πάντα έχει κουμπωμένη ταχύτητα, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.
*υπάρχουν και άλλες απώλειες από την άμεση έκκληση θερμικής ενέργειας και άλλα που δε μας αφορούν εδώ.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Στην πράξη, κάποιος που πάντα ρίχνει νεκρά, θα κάψει λιγότερο από κάποιον που πάντα έχει κουμπωμένη ταχύτητα, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες.δεν ισχυει αυτο.Ισχυει ακριβως το αντιθετο.
-
Όταν ρολάρεις με νεκρά στην κατηφόρα καις όσο θα έκαιγες στο ρελαντί σταματημένος. Όταν ρολάρεις με ταχύτητα στην κατηφόρα καις 0 ...Ειναι σιγουρο αυτο; Εχω την εντυπωση οτι η λειτουργια coasting της Πορσε βαζει νεκρα στο κιβωτιο για να ριξει την καταναλωση. Αν ισχυει αυτο που λες γιατι η Πορσε να μην επιλεγει να κρατησει την σχεση στο κιβωτιο;
Επισης στον Καναδα ο δασκαλος οδηγησης σου λεει να βαζεις νεκρα οταν πλησιαζεις σε κοκκινο φαναρι και να το αφηνεις να ρολαρει.
Και πιστευω ο λογος ειναι απλος οτι αν αφησεις ταχυτητα εχεις πολλες τριβες.
Με νεκρα μετα απο λiγο στην κατηφορα το τριπ διπλασιαζει το projected mileage. Το εχω κανει πολλες φορες και εχει μεγαλη θετικη επιπτωση στην οικονομια (αν και ειναι λιγο επικινδυνο αν χρειστεις να επιταχυνεις για καποιο λογο εχεις λαγκ οποτε χρειαζεται προσοχη και επισης πρεπει να προσεχεις μην σου σβησει και χασεις τα φρενα και το υδραυλικο).
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Στην πράξη, κάποιος που πάντα ρίχνει νεκρά, θα κάψει λιγότερο από κάποιον που πάντα έχει κουμπωμένη ταχύτητα, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλεςΚατηγορηματικά όχι και οι διαφορές on the long run φαίνονται ... στην τσέπη! Αν το αμάξι που έχεις δεν σου δείχνει στιγμιαία κατανάλωση (οπότε και θα ήταν εμφανές ... το προφανές) δοκίμασε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λες και μέτρα τη βενζίνη που καταναλώνει.
Όλα αυτά βέβαια με την προυπόθεση ότι ο κινητήρας σου κόβει την παροχή καυσίμου όταν έχεις ταχύτητα μέσα και μηδενικό φορτίο, λειτουργία την οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω απο πια περίοδο και μετα άρχισαν να το υιοθετούν οι σύγχρονοι κινητήρες (αν 'άρχισαν' κιόλας κάποια στιγμή και απλά δεν συνέβαινε ανέκαθεν )
Προσωπικά, είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους που χρησιμοποιώ για να ρίχνω την κατανάλωση και πίστεψε με, δουλεύει ...
-
Στην πράξη, κάποιος που πάντα ρίχνει νεκρά, θα κάψει λιγότερο από κάποιον που πάντα έχει κουμπωμένη ταχύτητα, αλλά οι διαφορές δεν είναι μεγάλες
Κατηγορηματικά όχι και οι διαφορές on the long run φαίνονται ... στην τσέπη! Αν το αμάξι που έχεις δεν σου δείχνει στιγμιαία κατανάλωση (οπότε και θα ήταν εμφανές ... το προφανές) δοκίμασε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λες και μέτρα τη βενζίνη που καταναλώνει.
Όλα αυτά βέβαια με την προυπόθεση ότι ο κινητήρας σου κόβει την παροχή καυσίμου όταν έχεις ταχύτητα μέσα και μηδενικό φορτίο, λειτουργία την οποίο για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω απο πια περίοδο και μετα άρχισαν να το υιοθετούν οι σύγχρονοι κινητήρες (αν 'άρχισαν' κιόλας κάποια στιγμή και απλά δεν συνέβαινε ανέκαθεν )
Προσωπικά, είναι ένας από τους κυριότερους τρόπους που χρησιμοποιώ για να ρίχνω την κατανάλωση και πίστεψε με, δουλεύει ...
Πραγματικα αυτο που υποστηριζεις ειναι ελληνικο urban legend.
Διαβασε στο λινκ να μαθεις
http://www.porsche.com/usa/models/911/9 ... /coasting/
Έρευνα Κατανάλωσης