-
Δε μου λέει και πολλά η μέση ταχύτητα. Για παράδειγμα μια μέση της τάξης των 110 στην Πατρών-Κορίνθου, όπου θα χρειαστεί να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις πολλές φορές για να προσπεράσεις δεν ειναι το ίδιο με την αντίστοιχη ταχυτητα σε αυτοκινητόδρομο.
-
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Δε μου λέει και πολλά η μέση ταχύτητα. Για παράδειγμα μια μέση της τάξης των 110 στην Πατρών-Κορίνθου, όπου θα χρειαστεί να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις πολλές φορές για να προσπεράσεις δεν ειναι το ίδιο με την αντίστοιχη ταχυτητα σε αυτοκινητόδρομο.ή ακόμα κι αν είναι ο δρόμος άδειος (γιατί κάνεις το ταξίδι 6:00 το ξημέρωμα*) με κάποιον που θα κάνει τη διαδρομή στις 14:00 ή στις 10:00, όπου έχει αρκετή κίνηση ο δρόμος.
*τουλάχιστον έτσι ήταν πριν 3-4 χρόνια που έκανα τη διαδρομή πιο συχνά και....από τα ΚΤΕΛ.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Δε μου λέει και πολλά η μέση ταχύτητα. Για παράδειγμα μια μέση της τάξης των 110 στην Πατρών-Κορίνθου, όπου θα χρειαστεί να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις πολλές φορές για να προσπεράσεις δεν ειναι το ίδιο με την αντίστοιχη ταχυτητα σε αυτοκινητόδρομο.
ή ακόμα κι αν είναι ο δρόμος άδειος (γιατί κάνεις το ταξίδι 6:00 το ξημέρωμα*) με κάποιον που θα κάνει τη διαδρομή στις 14:00 ή στις 10:00, όπου έχει αρκετή κίνηση ο δρόμος.
*τουλάχιστον έτσι ήταν πριν 3-4 χρόνια που έκανα τη διαδρομή πιο συχνά και....από τα ΚΤΕΛ.
Ούτε και αυτό πρέπει να σου λέει κάτι. Άλλα οχήματα έχουν την ελάχιστη κατανάλωση ανά 100 km στα 90~100 km/h άλλα χαμηλότερα. Μπορώ να σου ότι την χαμηλότερη κατανάλωση την έχω δει σε επαρχιακό δρόμο με σταθερή ταχύτητα (κομβόι) στα 70km/h όπου είχα το απίστευτο 4lt/100. (Honda Civic IMA II).
Πέραν αυτού... Άλλο ο Α οδηγός ο οποίος πάει χυτά με 110 km/h και αποφεύγει τις απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις (αφήνει το γκάζι πολύ πριν τη στροφή και δεν φρενάρει τελευταία στιγμή) από κάποιον που με τα ίδια χιλιόμετρα πάει με ένα στυλ όσο πάει πριν τη στροφή και φρένα λίγο πριν το apex (έχω πετύχει κάποιον ο οποίος κατάφερνε να φρενάρει όχι πριν αλλά στην αρχή της στροφής.... και διαμαρτυρόταν κιόλας για το ότι δεν κρατούσε ο δρόμος.... )
Σε κάθε περίπτωση.... μην το ταλαιπωρούμε.... Η μέση ταχύτητα δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Αν δε, ως μέση ταχύτητα δεν λάβουμε την πραγματική μέση αλλά αυτό που λέει το trip που δεν καταλαβαίνει τις στάσεις.... εκεί.... άστο...
-
- Σε καποια μετραει και τις στασεις στην μεση ταχυτητα.
- Γενικολογα μπορουμε να κανουμε καποιες συγκρισεις με βαση την καταναλωση που ειδαμε και τον ρυθμο που ειχαμε, αν ειναι να βγαζουμε καθε φορα ενα log εδω περα με το i) πως οδηγησαμε, ii) που επιταχυναμε, iii) που φρεναραμε iv) που προσπερασαμε κλπ κλπ νοημα δεν θα βγει.
- Με 70 τα 4lt/100χλμ δεν ειναι και κανα απιστευτα χαμηλο νουμερο για τα περισσοτερα αυτοκινητα νομιζω.
-
Ο χρήστης Billopoulos έγραψε:
- Σε καποια μετραει και τις στασεις στην μεση ταχυτητα.
- Γενικολογα μπορουμε να κανουμε καποιες συγκρισεις με βαση την καταναλωση που ειδαμε και τον ρυθμο που ειχαμε, αν ειναι να βγαζουμε καθε φορα ενα log εδω περα με το i) πως οδηγησαμε, ii) που επιταχυναμε, iii) που φρεναραμε iv) που προσπερασαμε κλπ κλπ νοημα δεν θα βγει.
- Με 70 τα 4lt/100χλμ δεν ειναι και κανα απιστευτα χαμηλο νουμερο για τα περισσοτερα αυτοκινητα νομιζω.
Δεν ξέρω τι νούμερα έχεις υπόψη σου, αλλά εμένα με σταθερά 70-80km/h (κομβόι στην εθνική λόγω κίνησης) έχω δει μέση κατανάλωση μέχρι 5,8lt/100km (ευτυχώς που είχα πιάσει συζήτηση με τον συνοδηγό γιατί θα είχα 'βαρέσει μπιέλα' ), οπότε το...'4άρι' μια χαρά μου κάθεται εμένα.
Επίσης το ΙΜΑ όπως και όλα τα υβριδικά φαντάζομαι ότι δεν σου προσφέρουν τρελή οικονομικά όταν πας με σταθερό γκάζι στην εθνική (αφού κάποια στιγμή θα αποφορτιστούν οι μπαταρίες και 'αναγκαστικά' θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις το 'κλασσικό' μοτέρ), όσο οδηγώντας το μέσα στην πόλη (έχω κάνει απόσταση 15km με auris υβριδικό όπου το BC έγραφε μέση κατανάλωση 2,9lt/100km - αστείο νούμερο κατ' εμέ).
Ο Χρήστος σίγουρα θα μπορεί να μας πει με περισσότερες λεπτομέρειες τι γίνεται πραγματικά.
ΥΓ: στο δικό μου αμάξι λόγω κιβωτίου-μοτέρ, τη χαμηλότερη κατανάλωση τη γράφει γύρω στα 100-110km/h, αλλά δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να κρατηθώ και να πηγαίνω με τόσα.
-
Το έχω αναφέρει και πάλι. Το ΙΜΑ είναι πιο οικονομικό από το Prius 2nd gen σε κίνηση στον ημι-αστικό ιστό με ταχύτητες από 70-80 km/h και σίγουρα οικονομικότερο από την κίνηση στην πόλη (όπου το απόλυτο μου είναι ένα 5.0 ξερό.). Όμως δεν πιάνει μπάζα στο Prius 3rd gen το οποίο απλά δεν παίζεται πουθενά.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο CVT το οποίο με 70 km/h αφήνει τον κινητήρα να γουργουρίζει στις 1200 στροφές (μέγιστο βήμα περί τα 60 km/1000 σαλ) με τον ηλεκτροκινητήρα να προσφέρει τη ροπή που απαιτείται ή να φορτίζει.
Στον αυτοκινητόδρομο με 100 km/h και 1800 σαλ (βήμα στα 55 km/1000 σαλ) η κατανάλωση είναι κάπου στα 4.7~4.8 lt/100km, με κλιματισμό (έξω 35 μέσα 24) στους Ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
Φυσικά όλα αυτά με τον κινητήρα να είναι σε συνθήκες μέγιστου φορτίου (ελάχιστες ροϊκές αντιστάσεις) και με την τεχνική glide (επιτάχυνση γρήγορα στη ταχύτητα που θέλεις, σήκωμα του ποδιού από το γκάζι για να επιλέξει την μέγιστη σχέση και ξεκούραση του ποδιού στο γκάζι όσο αυτό πάει).
Στο ΙΜΑ μετά από καιρό έμαθα το kick - down με ένα στιγμιαίο βαθύ πάτημα του γκαζιού και το kick-up με την αντίστροφη διαδικασία. **
Όλα αυτά ανήκουν στις παραξενιές του συγκεκριμένου mild-hybrid και ταιριάζουν σε αντίστοιχης φιλοσοφίας οχήματα. Το HSD δεν την ασπάζεται και εκεί πρακτικά τα ηλεκτρονικά, όπως και πολλάκις έχουν δείξει σε τεστ οι Αμερικάνοι, είναι πιο αποτελεσματικά από τον οδηγό. Οπότε CC (με ικανότητα επιβράδυνσης πια στα Prii) και αφήνεσαι....
** Στην 9η γενεά η λογική του ροπάτου κινητήρα έχει φτάσει στα όρια της (μετά μόνον diesel αλλά κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για την Αμερική). 1.5 λίτρα από 1.3 λίτρα με την ίδια μέγιστη ιπποδύναμη αλλά στις 5000 σαλ και ροπή από πολύ χαμηλά ώστε να έχει ακόμα πιο μακρύ βήμα το CVT και με τα Li-Ion να προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ κατά 15% και όλα αυτά για ένα μίζερο 44 mpg σε πόλη και αυτοκινητόδρομο (5.3 λίτρα / 100) στον Αμερικανικό κύκλο όμως (που σημαίνει ότι το 4.3 του Ευρωπαϊκού θα γίνει άνετα 4.0 λίτρα / 100 κατά ECE). Η αύξηση του κυβισμού αναπόφευκτη (έτσι και αλλιώς και στο HSD τα 1.5 λίτρα είχαν γίνει 1.8 λίτρα).
Πάντως για να λέμε την αλήθεια. Η κατανάλωση των ~6.0 λίτρων για ένα συμβατικό είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΙΜΗ.
-
6 πραγματική μεικτή κατανάλωση... γιατι αν οδηγάς συχνά σε εθνική με cc μέχρι τα 110-115 είναι εφικτό για τα περισσότερα σύγχρονα μικρα και μικρομεσαία...
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Το έχω αναφέρει και πάλι. Το ΙΜΑ είναι πιο οικονομικό από το Prius 2nd gen σε κίνηση στον ημι-αστικό ιστό με ταχύτητες από 70-80 km/h και σίγουρα οικονομικότερο από την κίνηση στην πόλη (όπου το απόλυτο μου είναι ένα 5.0 ξερό.). Όμως δεν πιάνει μπάζα στο Prius 3rd gen το οποίο απλά δεν παίζεται πουθενά.Το Prius 2nd gen σ'αυτές τις συνθήκες και καλοκαίρι καίει κάτω από 4. Σε κομβόι με 70, τέσσερα άτομα και κλιματισμό καίει 3,3
-
Μία παρατήρηση εδώ που μάλλον διαπίστωση πολλών είναι, οριακά οντοπικ:
Αν με τα καινούρια αυτοκίνητα προσέξεις και ακολουθείς στοιχειώδεις κανόνες οικονομικής οδήγησης, μπορείς να πετύχεις ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις. Εγώ έφτασα σχεδόν 2 λίτρα κάτω από την μέση κατανάλωση του παρελθόντος! 6,9 έχω σε ημιαστική οδήγηση στο σιβικ 1.8! Παλαιότερα είχα 8,2-8,5 σε ανάλογες συνθήκες! Η ανάγκη με κάνει, το ξέρω, να οδηγώ αργά -γιατί αργά οδηγώ συγκριτικά με παλιά πλέον- όμως αυτό δείχνει ότι είναι εφικτή η οικονομική οδήγηση αν προσπαθήσει κανείς! -
Ο χρήστης taurus έγραψε:
Δε μου λέει και πολλά η μέση ταχύτητα. Για παράδειγμα μια μέση της τάξης των 110 στην Πατρών-Κορίνθου, όπου θα χρειαστεί να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις πολλές φορές για να προσπεράσεις δεν ειναι το ίδιο με την αντίστοιχη ταχυτητα σε αυτοκινητόδρομο.Πιστεύω λέει περισσότερα από ένα ποστ του τύπου:
4.5λ/100km με την ταχύτητα να παίζει από τα 230-292.3 km/h.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
Αν με τα καινούρια αυτοκίνητα προσέξεις και ακολουθείς στοιχειώδεις κανόνες οικονομικής οδήγησης, μπορείς να πετύχεις ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις. Εγώ έφτασα σχεδόν 2 λίτρα κάτω από την μέση κατανάλωση του παρελθόντος! 6,9 έχω σε ημιαστική οδήγηση στο σιβικ 1.8! Παλαιότερα είχα 8,2-8,5 σε ανάλογες συνθήκες! Η ανάγκη με κάνει, το ξέρω, να οδηγώ αργά -γιατί αργά οδηγώ συγκριτικά με παλιά πλέον- όμως αυτό δείχνει ότι είναι εφικτή η οικονομική οδήγηση αν προσπαθήσει κανείς!Καταπληκτικό νούμερο
-
στο trip computer...στην πράξη θα είναι λίγο παραπάνω (υπολογίζω μπακαλίστικα 0,5-0,7 του λίτρου)
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
6 πραγματική μεικτή κατανάλωση... γιατι αν οδηγάς συχνά σε εθνική με cc μέχρι τα 110-115 είναι εφικτό για τα περισσότερα σύγχρονα μικρα και μικρομεσαία...Το 6.0 το είχα δει στην αρχή (με τον κινητήρα ακόμα άστρωτο) και το cc στα 120 με 4 άτομα και κλιματισμό (κάπου θαμμένο εκείνο το post μακριά το καλοκαίρι του 2007...).
-
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
Αν με τα καινούρια αυτοκίνητα προσέξεις και ακολουθείς στοιχειώδεις κανόνες οικονομικής οδήγησης, μπορείς να πετύχεις ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις. Εγώ έφτασα σχεδόν 2 λίτρα κάτω από την μέση κατανάλωση του παρελθόντος! 6,9 έχω σε ημιαστική οδήγηση στο σιβικ 1.8! Παλαιότερα είχα 8,2-8,5 σε ανάλογες συνθήκες! Η ανάγκη με κάνει, το ξέρω, να οδηγώ αργά -γιατί αργά οδηγώ συγκριτικά με παλιά πλέον- όμως αυτό δείχνει ότι είναι εφικτή η οικονομική οδήγηση αν προσπαθήσει κανείς!Καταπληκτικό νούμερο
όλα τα Χοντα το ίδιο καινε τελικά
-
Με το punto της υπογραφης μου καταφερα και εδειξε ο υπολογιστης 3,7lt/100km στα 220 χλμ επαρχιακου και εθνικης απο Ναυπλιο-Τριπολη και πισω...και με μεση ταχυτητα 63χλμ/ωρα...και χωρις a/c.
Συνηθως ειμαι στα 4,2 με 4,5 lt/100km... -
Οι καταναλωσεις των διακοπων
Subaru Outback 2.0 dieselΛαρισα - Αλιβερι - Σπατα μαζι με καποια χιλιομετρα στην Ευβοια, 550 χιλ ---> 6,5 λιτ/100
το αυτοκινητο ειχε 5 ατομα παντα Α/C και μπαγαζια μεχρι την οροφη (γυναικες )
ταχυτητες με 130 στην ΕΟ και οσο τυχαινε στο επαρχιακο δικτυο.Γεμισμα στη Ραφηνα, Μαραθωνας και λοιπα παραθαλασσια μαζι με λιγη Αθηνα, εκανα 100 χιλιομετρα μεχρι να μπω στο καραβι.
300 χιλιομετρα στην Παρο και αλλα 370 για να γυρισω (το αυτοκινητο παντα φορτωμενο)
στο δευτερο σκελος μαλλον το πατησα λιγο παραπανω στην εθνικη γιατι ηταν βραδυ και...νυσταζα
συνολο 770 χιλ --->7,2λιτ/100
περιμενα λιγο λιγοτερα, αλλα λιγο η κινηση στην Αττικη, λιγο το στριμωγμα στα στενα του νησιου, την αυξησαν.Παντως ειναι σιγουρα ρεκορ κατανάλωσης διακοπων στα 4 καλοκαιρια που χρησιμοποιω το συγκεκρμενο αυτοκινητο
-
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
όλα τα Χοντα το ίδιο καινε τελικά
φίλε μου όπως οδηγώ πλέον, αργά και οικονομικά και φερράρι να είχα θα την έφτανα σε μονοψήφια κατανάλωση
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
Οι καταναλωσεις των διακοπων
Subaru Outback 2.0 dieselΛαρισα - Αλιβερι - Σπατα μαζι με καποια χιλιομετρα στην Ευβοια, 550 χιλ ---> 6,5 λιτ/100
το αυτοκινητο ειχε 5 ατομα παντα Α/C και μπαγαζια μεχρι την οροφη (γυναικες )
ταχυτητες με 130 στην ΕΟ και οσο τυχαινε στο επαρχιακο δικτυο.Γεμισμα στη Ραφηνα, Μαραθωνας και λοιπα παραθαλασσια μαζι με λιγη Αθηνα, εκανα 100 χιλιομετρα μεχρι να μπω στο καραβι.
300 χιλιομετρα στην Παρο και αλλα 370 για να γυρισω (το αυτοκινητο παντα φορτωμενο)
στο δευτερο σκελος μαλλον το πατησα λιγο παραπανω στην εθνικη γιατι ηταν βραδυ και...νυσταζα
συνολο 770 χιλ --->7,2λιτ/100
περιμενα λιγο λιγοτερα, αλλα λιγο η κινηση στην Αττικη, λιγο το στριμωγμα στα στενα του νησιου, την αυξησαν.Παντως ειναι σιγουρα ρεκορ κατανάλωσης διακοπων στα 4 καλοκαιρια που χρησιμοποιω το συγκεκρμενο αυτοκινητο
εσείς το 6,5 το έχετε για πλάκα χωρίς προσπάθεια στα πετρέλαια...εμείς για να το πετύχουμε πάμε σβηστοί!
Το πούντο ντιζελ του φίλου μας παραπάνω καίει σαν σκούτερ... -
Ο χρήστης dgrgtc έγραψε:
Με το punto της υπογραφης μου καταφερα και εδειξε ο υπολογιστης 3,7lt/100km στα 220 χλμ επαρχιακου και εθνικης απο Ναυπλιο-Τριπολη και πισω...και με μεση ταχυτητα 63χλμ/ωρα...και χωρις a/c.
Συνηθως ειμαι στα 4,2 με 4,5 lt/100km...ωραίος !!! το smart diesel τι έγινε ;
-
Ο χρήστης Bayern7 έγραψε:
Υπάρχει κανένα πινακάκι με το τι αυτοκίνητο οδηγάει το κάθε μέλος του forum, που μπορούμε να συμβουλευόμαστε όταν διαβάζουμε αυτό το thread?
Ή είστε τόσο φιρμές μερικοί που δεν χρειάζεται να το αναφέρετε;Άντε να το λέει και κανένας άλλος να μην με λένε μόνο εμένα γκρινιάρη.... σιγά που θα θυμάμαι τι έχει ο καθένας. Άσε που μερικοί έχουν πάνω από ένα ή το αλλάζουν συχνά...
Το να λέτε με το αυτοκίνητο της υπογραφής ή του άβαταρ επίσης λάθος αφού αυτά αλλάζουν.
Τόσο δύσκολο πια είναι να λέτε το μοντέλο (και το καύσιμο γιατί μερικές φορές τρομάζουμε! ).Αθηνα- Κομοτηνη
740 χλμ. και το trip computer εδειξε 7,2 λιτρα.. ...οι ταχυτητες κυμαινονταν απο 120-140..... η μεση ταχυτητα ηταν 89 χλμ..Σαν βετεράνος της διαδρομής Αθήνα-Αλεξανδρούπολη νομίζω ότι η μέση σου είναι υπερβολικά χαμηλή για 120-140. Έπρεπε να είναι πάνω από 100. Ή πέφτεις πολύ και ξεχνιέσαι ή δυσκολεύεσαι να προσπεράσεις κολλώντας πίσω από αργούς ή το σύστημά σου μετράει και το χρόνο που κάνεις σε στάση για κατούρημα!
Έρευνα Κατανάλωσης