-
Ο χρήστης pierce21 έγραψε:
το νεο διπλωμα θα ειναι διεθνες; (δηλαδη δεν θα απαιτειται η οποια αλλαγη απο την ΕΛΠΑ για να οδηγουμε στο εξωτερικο; )εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εξωτερικό με το κλασικό δίπλωμα χωρίς λατινικούς χαρακτήρες.
τί μετατροπή είναι αυτή? πρώτη φορά την ακούω...
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
το νεο διπλωμα θα ειναι διεθνες; (δηλαδη δεν θα απαιτειται η οποια αλλαγη απο την ΕΛΠΑ για να οδηγουμε στο εξωτερικο; )
εγώ δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο εξωτερικό με το κλασικό δίπλωμα χωρίς λατινικούς χαρακτήρες.
τί μετατροπή είναι αυτή? πρώτη φορά την ακούω...
Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης
**
Κάθε αυτοκινητιστής που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στο εξωτερικό (ή να οδηγήσει αυτοκίνητο σε χώρα του εξωτερικού) και ειδικά στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεωμένος να εφοδιαστεί με διεθνές δίπλωμα, που εκδίδεται από την ΕΛΠΑ.** Η διάρκεια του διεθνούς διπλώματος είναι μονοετής ή τριετής και εξαρτάται από τον τόπο προορισμού του ενδιαφερόμενου.Για την έκδοσή του απαιτούνται μία φωτογραφία, παρουσίαση του Ελληνικού διπλώματος οδήγησης, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε ισχύ, το διαβατήριο ή νέου τύπου Αστυνομική Ταυτότητα. Το διεθνές δίπλωμα εκδίδεται αυθημερόν σε οποιοδήποτε γραφείο της ΕΛΠΑ.
Η ΕΛΠΑ αισθάνεται υποχρεωμένη αφενός μεν να συμβουλεύσει κάθε ενδιαφερόμενο που πρόκειται να οδηγήσει στο εξωτερικό να έχει μαζί του και το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης, αφετέρου να ενημερώσει τους Έλληνες αυτοκινητιστές ότι δεν είναι σε θέση να εκδώσει διεθνές δίπλωμα παρά μόνο σε όσους επιδεικνύουν την πρωτότυπη, εν ισχύ, ελληνική άδεια οδήγησης. Είναι παράνομο και αδύνατο να εκδώσουμε διεθνές δίπλωμα βάσει οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, όποιος και αν είναι ο λόγος της αδυναμίας του ενδιαφερομένου να επιδείξει την πρωτότυπη άδεια οδήγησης.
Το κόστος για την έκδοση διεθνούς διπλώματος μονοετούς ισχύος είναι 45,00 και τριετούς ισχύος 85,00elpa.gr
ημουν σε διλλημα καθως προσφατα ταξιδεψα στις ΗΠΑ για το αν θα επρεπε να παω να το κανω, ή οχι αλλα μετα απο σκεψη (βαρεμαρα να παω να το κανω) αλλα και προτροπη απο αλλα μελη του φορουμ που ειχαν παει με το ελληνικο χωρις προβλημα, οδηγησα με το ροζ χαρτακι(χωρις να ερθω αντιμετωπος βεβαια με κανα texas ranger ) -
Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης
Κάθε αυτοκινητιστής που ενδιαφέρεται να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στο εξωτερικό (ή να οδηγήσει αυτοκίνητο σε χώρα του εξωτερικού) και ειδικά στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεωμένος να εφοδιαστεί με διεθνές δίπλωμα, που εκδίδεται από την ΕΛΠΑ....
Το **κόστος **για την έκδοση διεθνούς διπλώματος μονοετούς ισχύος είναι **45,00 **και τριετούς ισχύος **85,00 **
Για δίπλωμα οδήγησης υποτίθεται ότι μιλάμε, σωστά?
Τι λόγο έχει να λήγει σε 1 χρόνο ή έστω σε 3 χρόνια και να πρέπει να το 'ανανεώσεις'?Είναι προϊόν το δίπλωμα και έχει στόχο να γεμίζουν κάποιοι τις τσέπες τους?
-
Αυτό το διεθνές της ΕΛΠΑ για πολύ τσατσιλίκι μου κάνει! Και τι δικαιολογούν αυτά τα 45€ και 85€ δε μπορώ να καταλάβω, το χαρτί που σου δίνουν ή το μελάνι που ξοδεύουν? Είναι και υποχρεωμένος ο οδηγός
Τόσα χρόνια στο εξωτερικό όπου και εάν με σταμάτησαν δε μου είπαν τίποτα για το ροζόχαρτό μου -
Όταν ήμουν στην Αμερική και πηγαινοερχόμουν με διεθνές δίπλωμα, το έκανα στην Αμερική διεθνές (το Αμερικάνικο δηλαδή) γιατί ήταν ΠΟΛΥ πιο φθηνό από την Ελλάδα.
Μιλάμε δηλαδή (αν θυμάμαι καλά) περίπου $35 το 1997-2001 που ήμουν, το χρόνο.
-
Ο χρήστης Nikos120i έγραψε:
Όταν ήμουν στην Αμερική και πηγαινοερχόμουν με διεθνές δίπλωμα, το έκανα στην Αμερική διεθνές (το Αμερικάνικο δηλαδή) γιατί ήταν ΠΟΛΥ πιο φθηνό από την Ελλάδα.
Μιλάμε δηλαδή (αν θυμάμαι καλά) περίπου $35 το 1997-2001 που ήμουν, το χρόνο.Από την ΑΑΑ να υποθέσω; Λογικά θα έβγαλες και αμερικάνικο δίπλωμα, αφού έμεινες τόσο διάστημα, σωστά;
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Μιλάμε δηλαδή (αν θυμάμαι καλά) περίπου $35 το 1997-2001 που ήμουν, το χρόνο.Από την ΑΑΑ να υποθέσω; Λογικά θα έβγαλες και αμερικάνικο δίπλωμα, αφού έμεινες τόσο διάστημα, σωστά;
Ακριβώς.
Το '97 έβγαλα Αμερικάνικο (το οποίο ακόμα το έχω και από τότε ήταν σαν πιστωτική κάρτα και στην Αμερική είναι ΚΑΙ η ταυτότητά τους...α ρε κράτος που έχουν!), από τότε έβγαζα (πολύ σωστά) στην ΑΑΑ διεθνές (την ΕΛΠΑ τους ουσιαστικά)...και μετά το έκανα Ελληνικό το 2001 που τελείωσα με σπουδές κλπ.
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Αυτό το διεθνές της ΕΛΠΑ για πολύ τσατσιλίκι μου κάνει! Και τι δικαιολογούν αυτά τα 45€ και 85€ δε μπορώ να καταλάβω, το χαρτί που σου δίνουν ή το μελάνι που ξοδεύουν? Είναι και υποχρεωμένος ο οδηγόςΠροφανώς είναι ακριβές οι μπαταρίες λιθίου που παίρνουν για να λειτουργούν. Αποκλείεται η ΕΛΠΑ να βγάζει λεφτά έτσι.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
τα δικαιολογητικά τα ξέρει κανείς????Παράβολο απο Εθνική Τράπεζα αξίας 30 ευρώ, 2 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (αυτές οι περίεργες), φωτοτυπία ταυτότητας, το παλαιο σου δίπλωμα και Αίτηση που σου δίνεται απο την υπηρεσία.
Ο χρονος 'αντικατάστασης' ποικίλει απο περιοχή σε περιοχή, και είναι λογικό, λογω του 'φόρτου' 'πελατών' που έχει κάθε Νομος...
Πάντως στα Χανιά, σήμερα ήταν η τελευταία μέρα 'λειτουργίας' του αρμόδιου τμήματος αφού θα παραμείνουν κλειστά εως Τετάρτη για την 'ανανέωση' των συστημάτων και την ενημέρωση σχετικά των σχολών οδήγησης...
-
Ο χρήστης anna1976gr έγραψε:
τα δικαιολογητικά τα ξέρει κανείς????
Παράβολο απο Εθνική Τράπεζα αξίας 30 ευρώ, 2 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου (αυτές οι περίεργες), φωτοτυπία ταυτότητας, το παλαιο σου δίπλωμα και Αίτηση που σου δίνεται απο την υπηρεσία.
Ο χρονος 'αντικατάστασης' ποικίλει απο περιοχή σε περιοχή, και είναι λογικό, λογω του 'φόρτου' 'πελατών' που έχει κάθε Νομος...
Πάντως στα Χανιά, σήμερα ήταν η τελευταία μέρα 'λειτουργίας' του αρμόδιου τμήματος αφού θα παραμείνουν κλειστά εως Τετάρτη για την 'ανανέωση' των συστημάτων και την ενημέρωση σχετικά των σχολών οδήγησης...
Και για όσους 'μουρμουρίζουν' οτι 'τί τον θέλαμε τον εκσυγχρονισμό' κτλ, δεν ειναι υποχρεωτικό αφού έχουν περιθώριο καμια 30χρόνια για να το αποφύγουν! Δηλαδή οι περισσότεροι ισως δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε ποτε!!!...μακάβριο, αλλά πραγματικότητα
-
Εμένα λήγει το 2042!
Αν πάω να το αλλάξω τώρα θα πάρω με λήξη το 2042 ή θα πέρω με λήξη το 2019 (σε 10 χρόνια)?
Αν είναι για 2019 με βλέπω χαλαρά το 2032 -
Ακριβώς.
Το '97 έβγαλα Αμερικάνικο (το οποίο ακόμα το έχω και από τότε ήταν σαν πιστωτική κάρτα και στην Αμερική είναι ΚΑΙ η ταυτότητά τους...α ρε κράτος που έχουν!), από τότε έβγαζα (πολύ σωστά) στην ΑΑΑ διεθνές (την ΕΛΠΑ τους ουσιαστικά)...και μετά το έκανα Ελληνικό το 2001 που τελείωσα με σπουδές κλπ.
Για να συμπληρώσουμε κι άλλες πληροφορίες, η υπόθεση δίπλωμα στις ΗΠΑ κοστίζει 10 δολλάρια (αλήθεια) και κανα 3 ωρο από τη ζωή σου στην εξέταση (10 λεπτά πορεία, 15 λεπτά θεωρητικές γνώσεις σε υπολογιστή) και τα υπόλοιπα βλαμμένες αναμονές. Υποχρεωτικά μαθήματα δεν υπάρχουν, παίρνεις ένα permit για 30 μέρες κατά τις οποίες και καλά θα έχεις 'κάποιον' με δίπλωμα (μπαμπά, φίλο, μαμά) να σε μαθαίνει. Αν παρουσιάσεις δίπλωμα άλλης χώρας παρακάμπτεις το permit και πας κατευθείαν για τη full άδεια.
-
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Ακριβώς.
Για να συμπληρώσουμε κι άλλες πληροφορίες, η υπόθεση δίπλωμα στις ΗΠΑ κοστίζει 10 δολλάρια (αλήθεια) και κανα 3 ωρο από τη ζωή σου στην εξέταση (10 λεπτά πορεία, 15 λεπτά θεωρητικές γνώσεις σε υπολογιστή) και τα υπόλοιπα βλαμμένες αναμονές. Υποχρεωτικά μαθήματα δεν υπάρχουν, παίρνεις ένα permit για 30 μέρες κατά τις οποίες και καλά θα έχεις 'κάποιον' με δίπλωμα (μπαμπά, φίλο, μαμά) να σε μαθαίνει. Αν παρουσιάσεις δίπλωμα άλλης χώρας παρακάμπτεις το permit και πας κατευθείαν για τη full άδεια.
Ακριβώς.
Permit μπορεί να έχει κάποιος από τα 16 του!!!
Και το αστείο είναι ότι οδηγούνε καλύτερα από εμάς
-
Ακριβώς.
Permit μπορεί να έχει κάποιος από τα 16 του!!!
Και το αστείο είναι ότι οδηγούνε καλύτερα από εμάς
δεν είναι αστείο, είναι απόλυτα λογικό.. και μένα που μ'εμαθε ο πατέρας μου να οδηγώ ήταν 1000% σίγουρος πως ήξερα οδήγηση όταν τελείωσαν τα μαθήματα.. και ας ήμουν κάτω απο 18.. ενω ο δάσκαλος οδηγησης αδύνατο να νοιαστεί τόσο όσο ο δικός σου άνθρωπος.. σε βλέπει σαν άλλη μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώσει..
-
Οδηγάνε καλύτερα (ασφαλέστερα) όχι επειδή έχουν καλύτερους δασκάλους, αλλά επειδή η αστυνόμευση τους έχει κάνει αρνάκια.
Κατά τ'άλλα, κι αυτό το χύμα εμένα δε μου αρέσει. Πάνε σα ρομποτάκια, αλλά σε κάτι στιγμές κάνουν απίστευτες κοτσάνες οι Αμερικάνοι. Προσωπικά υποστηρίζω σαφώς ένα σύστημα που θα εξετάζει οδηγικές ικανότητες, αποφυγές εμποδίων, αντιδράσεις σε μικτές συνθήκες κτλ, χωρίς να είναι εύκολο το λάδωμα. -
Οδηγάνε καλύτερα (ασφαλέστερα) όχι επειδή έχουν καλύτερους δασκάλους, αλλά επειδή η αστυνόμευση τους έχει κάνει αρνάκια.
Κατά τ'άλλα, κι αυτό το χύμα εμένα δε μου αρέσει. Πάνε σα ρομποτάκια, αλλά σε κάτι στιγμές κάνουν απίστευτες κοτσάνες οι Αμερικάνοι. Προσωπικά υποστηρίζω σαφώς ένα σύστημα που θα εξετάζει οδηγικές ικανότητες, αποφυγές εμποδίων, αντιδράσεις σε μικτές συνθήκες κτλ, χωρίς να είναι εύκολο το λάδωμα.Και μιας και μιλάμε για Αμερική (sorry για το off topic), να τονίσω ότι έχουν 4-way STOP signs και μπορούν να κάνουν δεξιά στο φανάρι όταν είναι κόκκινο (αν δεν έρχεται κανείς).
-
Άσε ρε, κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα πάω να στρίψω δεξιά με κόκκινο και τελευταία στιγμή σταματάω.
Τώρα ειλικρινά... αν είχαμε right-on-red και 4-way stop signs στην Ελλάδα τί θα γινόταν πιστεύεις? -
Τώρα ειλικρινά... αν είχαμε right-on-red και 4-way stop signs στην Ελλάδα τί θα γινόταν πιστεύεις?Άστο καλύτερα...
-
Άσε ρε, κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα πάω να στρίψω δεξιά με κόκκινο και τελευταία στιγμή σταματάω.
Τώρα ειλικρινά... αν είχαμε right-on-red και 4-way stop signs στην Ελλάδα τί θα γινόταν πιστεύεις?Δε θα έφταιγε κανένας, μόνο ο ΟΤΕ
('όχι, εγώ έφτασα πρώτος στη διασταύρωση...όχι εγώ...όοοοχι κύριε, εγώ!' κλπ κλπ κλπ κλπ )
-
Ο χρήστης in.gr έγραψε:
Σε μορφή κάρτας
Από 19 Ιανουαρίου η έκδοση των νέων αδειών οδήγησηςΑπό τις 19 Ιανουαρίου οι άδειες οδήγησης θα εκδίδονται σε μορφή πλαστικής κάρτας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η ΕΕ, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.
Προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, την έκδοση των νέων αδειών αναλαμβάνει η διεύθυνση Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει πάντως να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Νομαρχιών, όπως ισχύει και σήμερα.
Θα πρέπει όμως μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά να υποβάλλουν και την «Αίτηση Εκτύπωσης Αδειας Οδήγησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει αλλαγές και στον τρόπο εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, με αύξηση του βαθμού δυσκολίας και μέτρα κατά του «λαδώματος».
Αντιδράσεις από τη Νομαρχία Πειραιά
Tην αναστολή της νέας διαδικασίας έκδοσης αδειών οδήγησης ζητά ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, τονίζοντας πως η έλλειψη κατάλληλης και έγκαιρης προετοιμασίας από την Κεντρική Διοίκηση θα προκαλέσει στους πολίτες πρόσθετο κόστος, ταλαιπωρία και αναμονή, τονίζοντας πως οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
Με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο νομάρχης Πειραιά αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που θα προκύψουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στη λειτουργία της Νομαρχίας Πειραιά και ενδεχομένως του συνόλου των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων της χώρας, από την εφαρμογή της νέας διαδικασίας για την έκδοση των αδειών οδήγησης που θα είναι υπό τη μορφή πλαστικής κάρτας.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEn ... gDtrID=244
ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ