-
Ο χρήστης ClioDriver έγραψε:
Η θρησκεία είναι το πρώτο (και ίσως και το τελευταίο) βήμα που κάνουμε, αναζητώντας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του κόσμου που μας περιβάλλει. Αποτελεί το πρώτο (και, επαναλαμβάνω, ίσως και το τελευταίο) φιλοσοφικό βήμα που κάνουμε, προσπαθώντας να δώσουμε ένα αίτιο στο αιτιατό που βλέπουμε μπροστά μας και δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Η θρησκεία πράγματι αρχικά κάλυψε τα κενά της επιστημονικής γνώσης μας για τον κόσμο, όσο όμως 'κατεβαίνουμε' επίπεδο (*), όσο πλησιάζουμε τα 'έσχατα των εσχάτων', τόσο η επιστήμη τα βρήσκει 'σκούρα'. Δεν λέω ότι η τελική απάντηση είναι η θρησκεία, λέω ότι για αυτά τα 'έσχατα των εσχάτων' η σημερινή επιστήμη φαίνεται 'λίγη', πρέπει να αλλάξει ριζικά, να μετεξελιχθεί σε κάτι 'άλλο'. Και κάτι τόσο πολύπλοκο, τόσο προχωρημένο γιατί να μην ονομαστεί και 'Θείο';;
Θα μου επιτρέψεις να πώ τήν γνώμη μου.
Η θρησκείες καί η φιλοσοφίες (άνευ επιστήμης,σέ καθαρή μορφή) δέν αναζήτησαν τήν αλήθεια.
ΥΠΕΘΕΣΑΝ (έπλασαν ένα σενάριο) τήν αλήθεια,τήν οποία τήν μεταδίδουν στούς πιστούς των.
Τα έσχατα πού τόσο δυσκολεύουν αυτήν τήν στιγμή τήν επιστήμη,πρώτον τα γνωρίζουμε ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ εξ'αιτίας αυτής,καί δεύτερον ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ αυτή,θα μπορέσει να τα εξερευνήσει ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ.
Φιλοσοφίες καί θρησκείες θα αναγκάστούν να ακολουθήσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα.
Θα αλλάζουν οι φιλοσοφίες τους,σύμφωνα με τήν επιστήμη πού θα επικρατεί τήν κάθε δεδομένη περίοδο.
Τό έχουμε δεί να συμβαίνει πάμπολες φορές μετά τό μεσαίωνα (η χρυσή περίοδος τών θρησκειών καί φιλοσοφιών) θα συνεχίσουμε να τό βλέπουμε καί μέχρις τής ανακαλύψεως όλων τών μυστικών τής φύσης (που εκλαικευτικά πολλοί φυσικοί αποκαλούν 'ο νούς του θεού') από τήν επιστήμη.Να ξεκαθαρίσω επίσης, ότι με το Χριστιανισμός εννοώ αυτόν που δίδαξε ο Χριστός, και τίποτα άλλο.
Το οποίο όμως,ποιός μπορεί να τό γνωρίζει επ'ακριβώς;
-
Ηunter απολύτως σεβαστή η άποψή σου.
Μία παρατήρηση μόνο.
Η φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας πορίσματα από όλες τις επιμέρους επιστήμες, [η μητέρα των επιστημών], είχε εξαρχής ως στόχο τη διερεύνηση της αλήθειας.
Όπως άλλωστε και οι επιστήμες.
Η αρχή της διαψευσιμότητας, ισχύουσα και στις επιμέρους επιστήμες και στη φιλοσοφία δεν αναιρεί την αποστολή τους, που είναι η διερεύνηση της αλήθειας.
Η φιλοσοφία, επειδή ακριβώς πραγματεύεται έννοιες, προυποθέτει εξ ορισμού μεγάλη ακρίβεια και αυστηρότητα. Ο ακριβής καθορισμός των εννοιών και ο μεταξύ τους συσχετισμός, είναι, όπως διατυπώθηκε από τον Σωκράτη, ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα στη φιλοσοφική έρευνα. -
Πάει-Μέει,η φιλοσοφία είχε μέν θέληση καί στόχο της τήν διερεύνηση τής αλήθειας,όντως ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος κάποτε,αλλά ήρθε η στιγμή η οποία έχει κάνει ακριβέστερα τα μετρήσιμα μεγέθη,από τις (ούτως ή άλλως) ανεπαρκης λεκτικές έννοιες.
Οσο καλά καί να ορίσεις με λέξεις τα φυσικά φαινόμενα,ουδέποτε θα φτάσεις τή ακρίβεια (στήν περιγραφή του) μίας απλής μέτρησης.Η φιλοσοφία δυστυχώς έχει μείνει πίσω (ήταν αναπόφευκτο αυτό),καί ακόμα δυστυχέστερα γιά μένα,ότι προσπαθεί να εκμεταλευτεί τίς επιτυχείες τών επιστημόνων με τό να τίς οικοιοποιήται,καί να τίς χρησιμοποιεί με τρόπο που μειώνει τούς ίδιους τους επιστήμονες.
Η φιλοσοφία ήταν (καί οφείλει να παραμένει άν δέν θέλει να γελοιοποιείται-κατα τή δική μου γνώμη τουλάχιστον) μία διαδικασία 'καθαρής σκέψης',καί σάν τέτοια θα όφειλε να αφήσει κατα μέρους τήν προσπάθεια ερμηνείας τών φυσικών φαινομένων,τουλάχιστον στόν 'κόσμο τών γεγονότων'
Αν θέλει να συνεισφέρει κάτι,άς περιοριστεί στόν 'κόσμο τών ιδεών',καί στό πώς ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ ο ανθρώπινος εγκέφαλος τήν ουσία τής φύσης.Κατα τήν γνώμη μου,η προσπάθεια ανάμειξης τών 'φιλοσόφων' στήν σημερινή επιστήμη,είναι καθαρός κομπογιανιτισμός.
Θέλει να ερευνήσει,αλλά δυστυχώς δέν μπορεί.Καί προσποιούμενη ότι μπορεί (κατα τήν γνώμη μου πάντα) γελοιοποιείται.
-
Η φιλοσοφία, εκτός από αυτόνομος κλάδος της μελέτης και ερμηνείας του κόσμου, του όντος κλπ, εμπεριέχεται και στις επιστήμες, ως διανοητική διεργασία των μετρήσιμων στοιχείων, της μεθοδολογίας και των πορισμάτων.
Το να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία καθιστά απαραίτητη την ερμηνεία τους, η οποία ορίζεται ως το επόμενο στάδιο στην ερευνητική διαδικασία.
Στην ανθρωπολογία, για να φέρω ένα παράδειγμα, μπορείς μέσω του C14 ή της θερμοφωταύγειας να πάρεις τιμές για τη ηλικία ενός απολιθώματος ή ενός αντικειμένου, αλλά αυτές οι τιμές δεν αρκούν, για τη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης θεωρίας.
Έπεται η ανάλυση, ο συσχετισμός, η ερμηνεία, έννοιες αναγόμενες στη φιλοσοφία ουσιαστικά. -
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Η φιλοσοφία, εκτός από αυτόνομος κλάδος της μελέτης και ερμηνείας του κόσμου, του όντος κλπ, εμπεριέχεται και στις επιστήμες, ως διανοητική διεργασία των μετρήσιμων στοιχείων, της μεθοδολογίας και των πορισμάτων.
Το να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία καθιστά απαραίτητη την ερμηνεία τους, η οποία ορίζεται ως το επόμενο στάδιο στην ερευνητική διαδικασία.
Στην ανθρωπολογία, για να φέρω ένα παράδειγμα, μπορείς μέσω του C14 ή της θερμοφωταύγειας να πάρεις τιμές για τη ηλικία ενός απολιθώματος ή ενός αντικειμένου, αλλά αυτές οι τιμές δεν αρκούν, για τη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης θεωρίας.
Έπεται η ανάλυση, ο συσχετισμός, η ερμηνεία, έννοιες αναγόμενες στη φιλοσοφία ουσιαστικά.Δηλαδή οτιδήποτε πέρα από τις 'ξερές' μετρήσεις είναι φιλοσοφία ?
Μάλλον υπερβάλλεις.Η φιλοσοφία ξεκινά εκεί που σταματά η εκάστοτε επιστήμη -ο Δημόκριτος ήταν φιλόσοφος αλλά μετά το Ράδερφορντ η μελέτη του ατόμου είναι επιστήμη.
Και η θρησκεία ξεκινά εκεί που η φιλοσοφία (αλλά και η επιστήμη) δεν υποβάλλεται στη βάσανο της αμφισβήτησης. Δυστυχώς όμως, επειδή η αμφισβήτηση αλλάζει τον κόσμο, η θρησκεία (η όποια!) δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
-
Ανάλυση καί συσχετισμός,έχω τήν εντύπωση ότι είναι περισσότερο μαθηματικές μέθοδοι.
Οσο γιά τήν 'ερμηνεία',δέν γνωρίζω άν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη φιλοσοφική ερμηνευτική μέθοδος,άν θέλεις μου το αναλύεις.
Δέν πιστεύω να εννοείς τό ότι ερμηνεύουμε κάποια 'γεγονότα' μέ 'έννοιες' έ;
Αν εννοείς αυτό,τό έχω 'τελειώσει' παραπάνω.
Σύν τό ότι δέν θα ισχυροποιούσε καθόλου τήν θέση τής φιλοσοφίας (στήν σύγχρονη εποχή-σάν επεξηγηματική/αναλυτική θεωρεία) τό άν κάποιες μέθοδοι τής επιστήμης αναγότανε τελικά στήν φιλοσοφία.
Δέν βλέπω τόν λόγω εφεύρεσης νέων τακτικών,όταν υπάρχουν κάποιες έτοιμες.
Και οι αλχημιστές χρησιμοποιιούσαν κάποιες μεθόδους πού υιοθέτησε η επιστήμη σήμερα,αλλά δέν θεωρούμε τήν σημερινή επιστήμη σάν Αλχημία,έτσι δέν είναι;Α,η φιλοσοφία,λές,είναι αυτόνομος κλάδος τής μελέτης τού κόσμου.
Ο.Κ.,θα συμφωνήσω σε αυτό.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει καί με τήν 'θεολογία',καί με τήν 'μεταφυσική'.
Υπάρχουν τέτοια τμήματα σέ μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Αλλά
τί έχουν προσφέρει αυτά τα τμήματα τα τελευταία χρόνια στίς έρευνες;
Εχουν να επιδείξουν κάποιο έργο;
Κάποιο επίτευγμα;
Τζίφος νομίζω.
Δέν θα ήτανε λίγοι αυτοί πού θα υποστήριζαν ότι οι συγκεκριμένες 'σχολές' υπάρχουν περισσότερο γιά τα 'μάτια του κόσμου' παρα για κάποιο θέμα ουσίας. -
Πριν συνεχίσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζητήση μας προτείνω να ορίσουμε πρώτα τι εννοούμε με τους όρους 'φιλοσοφία' και 'επιστήμη'.
Αφότου καθοριστούν οι έννοιες, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε και να συλλογιστούμε κατά πόσο είναι έννοιες αντιφατικές, συμπληρωματικές ή αλληλοκαλυπτόμενες. -
Πριν συνεχίσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζητήση μας προτείνω να ορίσουμε πρώτα τι εννοούμε με τους όρους 'φιλοσοφία' και 'επιστήμη'.
Αφότου καθοριστούν οι έννοιες, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε και να συλλογιστούμε κατά πόσο είναι έννοιες αντιφατικές, συμπληρωματικές ή αλληλοκαλυπτόμενες.Εγω θα επανελθω με σημαντικα στοιχεια-εμπειριες αλλα εχω φαει ΙΟστον υπολογιστη μου και ειναι για επισκευη..
-
Ο χρήστης Nada! έγραψε:
1.Παρατηρώ το θέμα από την αρχή,ο greo έδειξε πολύ μεγάλη υπομονή ,προκλήθηκε πρώτος και κατ'επανάληψη.Την υποστήριξη μου σε ότι έχει πει(άρα είμαι και εγώ ανόητος,ανιστόρητος,κλπ,κλπ)...αν και είμαι σίγουρος ότι δεν την έχει ανάγκη.Προσεχε Nada! γιατι οι μοντ θα σε βρουνε υβριστη και προκλητικο και σενα. Εμενα δε με νοιαζει! Ειμαι σεσημασμενος (αν και η χριστιανικη αδερφοτης στην υπερτατη καλοσυνη της μου επετρεψε να παραμεινω στο φορουμ. Δακρυζω και μονο που το σκεφτομαι ).
Οσον αφορα τις νεοτερες ανησυχιες του φορουμ (εφοσον οι μη εχοντες επιχειρηματα και ειρμο καταφεραν να στρεψουν την κουβεντα σε αλλα λογια να αγαπιομαστε) να κανουμε καποιους αρχικους διαχωρισμους:
Κατ αρχην η θεολογια, η επιστημη και η φιλοσοφια ειναι τρεις παντελως διαφορετικοι οροι: Η θεολογια ειναι εντελως αντιφατικη τοσο με την επιστημη οσο και με τη φιλοσοφια. Συνηθως δε ειναι καθετα αντιθετη τοσο στη σοφια, οσο και στη γνωση.
Η φιλοσοφια τωρα σε συγκριση με την επιστημη εχουν τη θεμελιωδη διαφορα οτι η πρωτη δεν μπορει να χρησιμοποιησει την 'επιστημονικη μεθοδο'.ΥΓ Βρεθηκε ο πρωτος Ελληνας που εχει διαβασει τη ΓΚΕΜΜΑ του Λιαντινη και δεν εχει κάν ακουσει για την ομαδα Ε. Στο Χαρδαβελλα γρηγορα!
-
Randomako αν αναφέρεσαι στον ορισμό των εννοιών, νομίζω ότι στην ουσία είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Ειδικά, ως προς τον ορισμό της φιλοσοφίας.
Με μια ευρύτερη έννοια, θα έλεγα ότι φιλοσοφία είναι η προσπάθεια ερμηνείας των πραγμάτων, η αναζήτηση της αλήθειας σε κάθε τομέα μέσω της διατύπωσης ερωτημάτων και την ανάπτυξη μιας προβληματικής.Οι επιστήμες αναπτύσσονται διαρκώς. Τα πορίσματα και οι θεωρίες τους υπόκεινται σε συνεχή αμφισβήτηση, σε διαρκή κρίση.
Η διατύπωση ερωτημάτων και ζητημάτων που εξετάζονται κατά τη διάρκεια της έρευνας, αποτελεί φιλοσοφικό θέμα. Το αν ένας γιατρός θα συγκατανεύσει στην ευθανασία ενός ασθενούς είναι ένα φιλοσοφικό ζήτημα. Η αντιμετώπιση του ασθενούς ολιστικά, και όχι μόνο η συμπτωματολογία του είναι επίσης φιλοσοφικό ζήτημα.Η μέθοδος.
Στην αρχή οποιασδήποτε ερευνητικής εργασίας, πρέπει να αποφασιστεί η μέθοδος που θα ακολουθηθεί. Και η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι προιόν προβληματισμού. Είναι παράγωγο σκέψης και ερωτημάτων, που χρήζουν απάντησης. Και εδώ μιλάμε για φιλοσοφία.Ακόμα και πίσω από την κατασκευή προιόντων υπάρχει φιλοσοφία. Πώς θα κάνω το τάδε προιόν να δουλέψει με τον αποδοτικότερο τρόπο. Πώς θα καλύψει τις ανάγκες του χρήστη. Ποιά θα είναι η αισθητική του. Πώς θα προωθηθεί στην αγορά. Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι προιόντα φιλοσοφικού προβληματισμού. Τι εννοούμε άραγε όταν λέμε ότι αυτό το προιόν, δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία της εταιρείας;
Αρχικά η φιλοσοφία τέθηκε από τον Πλάτωνα, ως απόκτηση γνώσεων, ως κτήσις επιστήμης. Φιλόσοφος είναι αυτός που αρέσκεται να βλέπει τη σοφία.
Για να τεθεί όμως το ερώτημα τι είναι φιλοσοφία, προυποτίθεται ότι ήδη βρίσκομαι μέσα στη φιλοσοφία, εφόσον η αντιμετώπιση του ερωτήματος συνιστά τη διένεργεια φιλοσοφικού λογισμού.Αρχή σοφίας, ονομάτων επίσκεψις. Τι συνιστά άραγε αυτό που λέμε επιστήμη. Η κλασικός ορισμός της επιστήμης είναι αυτός: 'Επιστήμη είναι ένα σύστημα, ένα όλον γενικών, τεκμηριωμένων αληθών προτάσεων πάνω σε μια θεματική περιοχή, το οποίο όλον είναι διατεταγμένο σύμφωνα με τις αρχές της κλασικής λογικής'. Ένας άλλος ορισμός, πιο σύγχρονος, λέει ότι επιστήμη είναι ένα σύνολο από προτάσεις και πάλι πάνω σε μια θεματική περιοχή, οι οποίες βρίσκοντα με το σύνολο σε σχέση θεμελιακή. Διαιρούνται σε βασικές και θεωρητικές προτάσεις. Από τις πρώτες αξιώνουμε να είναι επιστημονικά αληθείς και από τις δεύτερες να είναι δικαιολογημένες.
Τη φιλοσοφία ως αυθύπαρκτη οντότητα καθορίζει ο Καντ ως 'την επιστήμη των μεγίστων αξιωμάτων χρησιμοποίησης του νου μας'.
Έγραψα σε παραπάνω ποστ, ότι η φιλοσοφία οφείλει να χρησιμοποιεί τα πορίσματα της επιστήμης, ώστε να μπορεί μέσω αυτών να ερμηνεύει τον κόσμο. Η κατάλυση της ντετερμινιστικής θεωρίας, της αιτιοκρατίας και η ανάδειξη της θεωρίας των χαοτικών δυναμικών συστημάτων δεν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο;
Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω βρει τις απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα, ούτε τον ακριβή συσχετισμό ανάμεσα στην επιστήμη και τη φιλοσοφία.
Αλλά το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι ότι δεν υφίσταται πραγματική έρευνα χωρίς φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Και ότι φιλοσοφία και επιστήμη σε ένα μεγάλο βαθμό συσχετίζονται και αλληλοκαλύπτονται.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
1.Παρατηρώ το θέμα από την αρχή,ο greo έδειξε πολύ μεγάλη υπομονή ,προκλήθηκε πρώτος και κατ'επανάληψη.Την υποστήριξη μου σε ότι έχει πει(άρα είμαι και εγώ ανόητος,ανιστόρητος,κλπ,κλπ)...αν και είμαι σίγουρος ότι δεν την έχει ανάγκη.
Οσον αφορα τις νεοτερες ανησυχιες του φορουμ (εφοσον οι μη εχοντες επιχειρηματα και ειρμο καταφεραν να στρεψουν την κουβεντα σε αλλα λογια να αγαπιομαστε)
Καταπληκτικό!!Να σαι πάντα καλά ρε συ greo, να μας διασκεδάζεις!!
ΥΓ. Η Γκέμμα είναι από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει, αν και διαφωνώ σε ορισμένα σημεία. Γενικώς ο Λιαντίνης ήταν κορυφαίος. Τα δοκιμία του περί Θανάτου, ήταν ορόσημα.
Για την ομάδα Ε θα μας διαφωτίσεις κάποια άλλη στιγμή. -
Anamenontai stoixeia pou tha sygklonisoun to forum sxetika me istoriki ypostasi...
-
Ο Ιησούς αναφέρεται ως καταγόμενος ή διαμένων στην πόλη της Ναζαρέτ. Τα ευαγγέλια δε μας λένε και πολλά γι'αυτήν. Βασικά το μόνο που γνωρίζουμε γι'αυτήν είναι ότι είχε συναγωγή και αρκετό κόσμο. Αυτό μας λένε οι θρησκευτικές πηγές.
Όμως, αναζητώντας ιστορική και αρχαιολογική επιβεβαίωση της υπάρξεως αυτής της πόλεως, τα πράγματα αλλάζουν. Δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ που να αναφέρει την ύπαρξή της κατά τον 1ο μ.χ. αιώνα.
-
Στον 'Ιησού του Ναυή' αναφέρονται δώδεκα πόλεις και έξι χωριά στην περιοχή αυτή (19.10, 16), αλλά καμμία με το όνομα 'Ναζαρέτ'.
-
Στο Ταλμούδ, αν και αναφέρονται 63 πόλεις στη Γαλιλαία, δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ αναφορά σε 'Ναζαρέτ'.
-
Ομοίως και σε πρώιμες ραββινικές πηγές.
-
Στις επιστολές του ο Σαούλ/Παύλος αναφέρει τον Ιησού 221 φορές, τη Ναζαρέτ ούτε μία φορά.
-
Κανένας αρχαίος ιστορικός ή γεωγράφος δεν την αναφέρει.
Πρώτη εξωευαγγελική αναφορά στη Ναζαρέτ: αρχές του 4ου μ.χ. αιώνος.
Θα είχαν αυτά σημασία όμως, αν είχαμε ερείπια της πόλεως αυτής; Όχι βέβαια! Θα είχαμε τα ερείπια λουτρών, σπιτιών, συναγωγών, δημοσίων κτιρίων κλπ, τα οποία θα χρονολογούντο με την μη αποδεκτή από την εκκληcία όταν δεν τη συμφέρει, αλλά ασφαλή μέθοδο C14. Δεν έχει βρεθεί όμως κάτι τέτοιο. Εν πλήρει αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει με την 'ειδωλολατρική' πόλη της Σεπφωρίδος, πρωτευούσης της Γαλιλαίας, η οποία γειτνίαζε (45 λεπτά ποδαρόδρομος) με τη Ναζαρέτ. Κι όμως, καίτοι η Σεπφωρίς υπήρχε τον 1ο μ.χ. αιώνα και έχουμε στη διάθεσή μας τα ερείπιά της, τα ευαγγέλια δεν την αναφέρουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!
Οι απολογητές και οι υποστηρικτές της ιστορικής αλήθειας των ευαγγελίων, όταν τους παρουσιάζονται αυτά τα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία που τους διαψεύδουν αρχίζουν 'μα φυσικά, κανείς δεν είχε ακουστά τη Ναζαρέτ, ήταν ένα ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ μέρος'. Η μεγάλη πόλις Ναζαρέτ γίνεται στους ισχυρισμούς τους απλά μια ΠΟΛΙΣ, η οποία με τη σειρά της, μετά από λίγες αράδες ή λίγα λεπτά συζητήσεως, γίνεται ΧΩΡΙΟ, το οποίο εν τέλει γίνεται ένας ΜΙΚΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ (κάτι σαν τα τσαντίρια των τσιγγάνων).
Αυτό όμως που δεν κατανοούν οι απολογητές είναι πως με τη συλλογιστική τους αυτή τελικά καταρρίπτουν αυτό που με τόσο πάθος υποστηρίζουν.
Τι εννοώ; Μα, για να τον απορρίψουν στην πόλη του τον Ιησού ως 'βλάσφημο', θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει μια συναγωγή για να βγει και να εκστομίσει τα βλάσφημα κηρύγματά του! Πού λοιπόν ήταν η συναγωγή σ'αυτό το μικρό βουκολικό οικισμό που καταλήγει να υποβαθμισθεί η Ναζαρέτ των απολογητών, προκειμένου να μην παραδεχθούν αυτό που αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη και η ιστορική και γεωγραφική τεκμηρίωση, ότι δηλαδή η πόλις αυτή δεν υπήρχε τον 1ο αι. μ.χ.;
Έστω λοιπόν ότι η Ναζαρέτ υπήρχε τον 1ο αι. μ.χ. και έστω ότι δεχόμαστε πως τελικά ήταν ένα ασήμαντο, τοσοδούλικο χωριουδάκι, εξ ίσου μικρό με όσο είναι σήμερα το Παλαιοζωγλόπι στο δήμο Ιτάμου. Να πούμε, λ.χ., 25 οικογένειες. Δηλαδή το πολύ-πολύ 300 άτομα, αποτελούντα μία φατρία, μεταξύ των οποίων ο Ιησούς έζησε τα πρώτα του 30 χρόνια. Οι πάμπολλοι (όπως μας αναφέρουν τα ευαγγέλια) που ταράχθηκαν και σκανδαλίσθηκαν από τη βλασφημία του θα τον είχαν λιθοβολήσει αμέσως. Δεν θα ήταν απλά εχθρικοί ξένοι, αλλά θα ήταν το συγγενολόι του και οι φίλοι του, με τους οποίους θα είχε μεγαλώσει. Πόσο πιθανό θα ήταν να μην είχαν ακούσει τις 'περίεργες' θρησκευτικές του πεποιθήσεις όλα αυτά τα χρόνια;
Επίσης, αν η επίλεκτη παρθένος όντως είχε δεχθεί επίσκεψη από άγγελο που της ανήγγειλε πως θα γεννούσε τον μεσσία, όλη αυτή η φατρία θα το είχε μάθει μέσα σε δέκα λεπτά. Το πολύ. Α, επίσης, σίγουρα στη Ναζαρέτ θα είχαν μάθει για το συμβάν στα Ιεροσόλυμα, όπου ο Ιησούς, σε ηλικία 12 ετών εκήρυξε εαυτόν μεσσία...
Αλήθεια, στη Ναζαρέτ, αυτόν τον τόσο μικρό και κλειστό οικισμό (σύμφωνα με τα λεγόμενα των απολογητών, όταν τους ρωτά κανείς 'και πού ήταν αυτή η πόλη τον 1ο αι. μ.χ.;') που φιλοξενούσε τη φατρία στην οποίαν ανήκε ο Ιησούς, πώς και δεν εγνώριζαν τα όσα είχαν διαδραματισθεί στη Βηθλεέμ (με το άστρο, τους μάγους, τους βοσκούς, τη σφαγή των νηπίων κλπ); ΔΕΝ τα γνώριζαν αυτά; ΔΕΝ τα είχαν μάθει από τον Ιωσήφ και τη Μαρία; ΔΕΝ ήξεραν ότι μεταξύ τους μεγάλωνε ένας ΘΕΟΣ; Και τα δώρα των μάγων τι απέγιναν; Μεταξύ αυτών υπήρχε και χρυσός! Δεν εξασφάλισε στην αγία οικογένεια μια κάπως πιο άνετη ζωή;
Επίσης, αν η Ναζαρέτ ΟΝΤΩΣ ήταν ένας ασήμαντος οικισμός, χαμένος κάπου στους λόφους της Γαλιλαίας (σιγά την έκταση δηλαδή... 2.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα ), λογικό θα ήταν, όταν κάποιος έλεγε 'ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ', οι παρευρισκόμενοι να ρωτούν απορημένοι 'ο Ιησους από... ΠΟΥ;' Ακόμη, αν η Ναζαρέτ ήταν όντως ένας τόσο μικρός οικισμός, η πλησιέστερη βουνοκορφή απ'όπου θα μπορούσαν οι αγανακτισμένοι συγχωριανοί του να τον κατακρημνίσουν για τη βλασφημία του θα απείχε κάπου 4 χιλιόμετρα και θα έπρεπε να σκαρφαλώσουν αρκετά στα κατσάβραχα.
Γιατί όμως υπάρχουν αυτές οι αντιφάσεις; Μα απλά, γιατί όλη αυτή η ιστορία η περί της γεννήσεως και του συμβάντος εν Ιερουσαλήμ ήταν μεταγενέστερες προσθήκες στο βασικό μύθο.
Έστωσαν όλα αυτά. Όμως... Υπήρξε καν αυτό το μικρό χωριουδάκι;
Ο Ιώσηπος εγνώριζε πολύ καλά την - μικρής εκτάσεως, όπως προανέφερα - περιοχή της Γαλιλαίας. Κατά τον 1ο Ιουδαϊκό Πόλεμο, το 60 μ.χ. ηγήθηκε εκστρατείας σ'αυτήν τη μικρή επαρχία. Αναφέρει 45 πόλεις και χωριά. Καμμία όμως αναφορά στη Ναζαρέτ. Αναφέρει όμως την Γιαφά (Japha, Yafa, Japhia), ένα χωριό που βρισκόταν στα νοτιοδυτικά της Ναζαρέτ, απέχον μόλις 1.5 χιλιόμετρο. Εκεί διέμεινε για ένα χρονικό διάστημα. Μια ματιά στον τοπογραφικό χάρτη της περιοχής μας δείχνει πως η Ναζαρέτ βρίσκεται στη μια άκρη μιας κοιλάδας και περικλειομένης σε τρείς πλευρές από λόφους. Η φυσική πρόσβαση σ'αυτήν την κοιλάδα γίνεται από τα νοτιοδυτικά. Πριν πρώτο Ιουδαϊκό Πόλεμο, η Γιάφα ήταν αρκετά μεγάλη. Είχε συναγωγή που την κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι το 67 μ.χ. και τότε οι κάτοικοί της σφαγιάσθηκαν (15.000 κατοίκους αναφέρει ο Ιώσηπος ότι σκότωσαν τα στρατεύματα του Τραϊανού, ενώ οι επιζώντες - 2.130 γυναίκες και παιδιά - εξανδραποδίσθηκαν). Μια κάποτε ζωντανή πόλη αφανίσθηκε οριστικά.
Πού όμως έθαβαν τους νεκρούς τους οι κάτοικοι της Γιάφας του 1ου μ.χ. αιώνος; Στους τάφους πιο πάνω στην κοιλάδα, εκεί που τα ευαγγέλια μας λένε ότι βρίσκόταν η Ναζαρέτ! Η σύγχρονη Ναζαρέτ είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία ανώνυμη νεκρόπολη.
Αργότερα, όπως μας δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή της Ναζαρέτ ξανακατοικήθηκε, μετά την εξέγερση του 135 μ.χ. και τη γενική εβραϊκή έξοδο από την Ιουδαία στη Γαλιλαία. Ο νέος οικισμός στηρίχθηκε στη γεωργία και ήταν άσχετος με την παλαιότερη ταφική χρήση.
Ας δούμε όμως τα αρχαιολογικά ευρήματα...
Για καλή μας τύχη, οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν την περιοχή ήταν Καθολικοί. Σε παλαιότερους χρόνους, θα 'έβρισκαν' κανένα ζευγάρι σανδάλια με την επιγραφή 'ιδιοκτησία του Ιησού Χριστού, Υιού του Θεού' (κάτι σαν την 'αγία ζώνη' της Παναγίας που περιφέρουν αγιορείτες μοναχοί για κερδοσκοπικούς σκοπούς, στα πλαίσια μιας χυδαίας ειδωλολατρικής εξαπάτησης). Δυστυχώς όμως γι'αυτούς, ζούμε σήμερα σε καιρούς αθεΐας, ασέβειας και πλήρους έλλειψης ευλάβειας, οπότε πασχίζουν οι φουκαράδες με νύχια και με δόντια να βρουν ή να επινοήσουν έστω και ένα ψήγμα θεϊκής συσχέτισης και αγιότητος μέσα στα ευρήματά τους, τα οποία είναι, ως επί το πλείστον, ανάξια λόγου. Αλλά παρά τις εξόχως δημιουργικές ερμηνείες τους, ακόμη και οι Φραγκισκανοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν το γεγονός της πλήρους απουσίας αποδείξεων για την ύπαρξη της Ναζαρέτ κατά τους χρόνους που υποτίθεται ότι έζησε ο Ιησούς ή και πιο πριν.
Όχι ότι δεν είχαν την ευκαιρία να βρουν αυτά που ήθελαν να βρουν. Ευρίσκοντο εκεί για μερικούς αιώνες άλλωστε, ως επίσημοι φρουροί των 'αγίων τόπων', με τις παπικές βούλες του 1342 'Gratias agimus' και 'Nuper Charissimae'.
Για να δούμε τα ευρήματα με χρονολογική σειρά.
Μέση και Ύστερη εποχή του Λίθου:
13 ανθρώπινοι σκελετοί και πολλά τεχνουργήματα (π.χ. εργαλεία) στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται 'Lord's Leap' ή 'Mount of Precipice')
Μέση-Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2000-1200 π.χ.)¨¨
Υπολείμματα αγγείων από τρεις τάφους. ΚΑΝΕΝΑ μη ταφικό εύρημα
Εποχή του Σιδήρου (1200-586 μ.χ.)
Λίγα ευρήματα, κάποια μπορεί να είναι ταφικά, κάποια όχι. Προέρχονται από σπήλαια κοντά στο ναό του ευαγγελισμού. Βρέθηκαν σε οπες στο έδαφος και σε άλλα γειτονικά μέρη. Μεταξύ αυτών είναι 5 αγγεία και θραύσματα από κανάτες.
Βαβυλωνιακή και Περσική περίοδος (586-332 π.χ.):
ΚΑΝΕΝΑ εύρημα
Ελληνιστική και Ασμοναία περίοδος (332-37 π.χ.):
ΚΑΝΕΝΑ εύρημα
1η Ρωμαϊκή περίοδος (37 π.χ. - 70 μ.χ.)
Πιθανώς να συμπεριλαμβάνονται 10 λαδοφάναρα, που όμως ίσως να είναι του 150 μ.χ. Εξ αυτών, 4 προέρχονται από τον τάφο #70 (κοντά στο ναό του ευαγγελισμού), 2 βρέθηκαν ΚΑΤΩ από τα 'grotto' του ναού και 4 από γειτονικά μέρη.
ΟΛΑ είναι ταφικά κτερίσματα.
2η Ρωμαϊκή περίοδος (70-180 μ.χ.)
4 λυχνάρια από δυο τάφους (#70 και ένας άλλος 250 μέτρα νοτίως του ναού του ευαγγελισμού).
3η Ρωμαϊκή περίοδος (180-324 μ.χ.)
7 λυχνάρια από τους ίδιους τάφους.
Από ένα υστερορωμαϊκό κτίριο βρέθηκαν μερικά λίθινα μέλη, υπολείμματα δαπέδου στρωμένου με μωσαϊκό και ένα ρωμαϊκό νόμισμα των μέσων του 4ου μ.χ. αιώνος. Κεραμικά και άλλα μικρά ευρήματα που χρονολογούνται μεταξύ 2ου και 4ου μ.χ. αιώνος.
Τα 7 λυχνάρια προέρχονται από έναν και μόνον τάφο (τον #70). Δεν βρέθηκαν σε σκόρπιες περιοχές όπως θα συνέβαινε αν εκεί υπήρχε κώμη ή χωριό. Ούτε χρησιμοποιούνταν τον καιρό που τοποθετήθηκαν εκεί: ήσαν ταφικά κτερίσματα.
Α, και κάτι άλλο. Τα νεκροταφεία τους οι Εβραίοι τα έφτιαχναν αρκετά έξω από τις κατοικημένες περιοχές.
Τα ευρήματα διαψεύδουν τις ευφάνταστες ερμηνείες των Φραγκισκανών 'αρχαιολόγων' (πατήρ Bellarmino Bagatti και Dr. Pfahn).
Για να δούμε όμως τι έχει να μας πει η εβραϊκή αρχαιολογική σκαπάνη... Ο Michael Avi-Yonah, σε ανασκαφή του στην Καισάρεια (Caesarea Maritima) το 1962 βρήκε το πρώτο μη χριcτιανικό κείμενο που αναφέρει τη Ναζαρέτ. Χρονολογείται μεταξύ των τελών του 3ου μ.χ. αιώνος και των αρχών του 4ου. Πρόκειται για ένα σκούρο γκρίζο κομμάτι μάρμαρο που βρέθηκε στα ερείπια μιας συναγωγής και αναφέρει τη Ναζαρέτ ως έναν από τους τόπους στη Γαλιλαία όπου οι ιερατικές οικογένειες της Ιουδαίας έφυγαν ως πρόσφυγε μετά την εξέγερση του 135 μ.χ. Τέτοιου είδους ομάδες θα κατοικούσαν μόνον σε περιοχές ΧΩΡΙΣ εθνικούς κατοίκους, οπότε η γειτονική Σεπφωρίς αποκλειόταν. Μερικοί Εβραίοι ιερείς και οι οικογένειές τους έστησαν έναν οικισμό στα νοτιοδυτικά της κοιλάδος ως τον 4ο αιώνα. Πιθανώς να επεξέτειναν και να επαναχρησιμοποίησαν μερικούς από τους αρχαίους τάφους. Το εβραϊκό αυτό χωριουδάκι είχε όμως αργότερα να αντιμετωπίσει τη χριcτιανική παρουσία λίγο πιο βόρεια, στο 'πηγάδι της Παναγίας'. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο υπό των χριcτιανών έλεγχος της μοναδικής παροχής ύδατος στην περιοχή τελικά ανάγκασε τους Εβραίους να φύγουν, δίνοντας τελικά στους δικούς μας μοναχούς τη δυνατότητα να καταλάβουν τη συναγωγή του 2ου αιώνος και να τη μετατρέψουν σε εκκληcία κάποια στιγμή στον 4ο αιώνα. Έκτοτε, η πόλη μεγάλωσε, με αποτέλεσμα να καταστραφούν παλαιότερες εβραϊκές κατοικείες που πιθανότατα χτίζονταν χωρίς θεμέλια (όπως στην Καπερναούμ). Μερικοί Εβραίοι αργότερα επέστρεψαν στην κοιλάδα, αλλά εκδιώχθηκαν ξανά τον 7ο αιώνα για συνεργασία με τους Πέρσες.
Κάτι εξόχως ενδιαφέρον:
'Το διάταγμα της Ναζαρέτ'. Στο Λούβρο υπάρχει ένα διάταγμα κάποιου μη κατονομαζομένου Καίσαρος που προειδοποιεί με ποινική δίωξη και θανατική ποινή τυχόν τυμβωρύχους. Η προέλευσή του είναι άγνωστη. Εστάλη από την πόλη της Ναζαρέτ το 1878 αλλά δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Ο τρόπος γραφής είναι τυπικός του Ρωμαϊκού κράτους. Δεν υπάρχει στο κείμενο αυτό ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο που να το συνδέει με τον χριcτιανιcμό, αν και πολλοί απολογητές επιμένουν ότι... επιβεβαιώνει την 'ανάσταση'.
Περισσότερα... Λίγο αργότερα.
-
-
Τι παίζει όμως με το όνομα 'Ναζαρέτ';
Όπως όλα δείχνουν, 'Ναζαρέτ' είναι μια εσφαλμένη μετάφραση της λέξης 'Ναζωραίος'. Βασικά, μάλλον θα έπρεπε να λέμε 'Ναζαρηνός', λέξη της οποίας η έννοια δεν έχει σχέση με κάποια τοποθεσία. Ποια όμως είναι αυτή η έννοια; Πώς κατέληξε να συσχετισθεί με έναν μικρό οικισμό;
Η ασαφής εβραϊκή ρίζα του ονόματος αυτού είναι ΝΖΡ. Το Κατά Φίλιππον ευαγγέλιο (Γνωστικό κείμενο, χρονολογούμενο στον 2ο αι. μ.χ.) δίνει την εξής εξήγηση (από Αγγλική μετάφραση):
'The apostles that came before us called him Jesus Nazarene the Christ... 'Nazara' is the 'Truth'. Therefore, 'Nazarene' is 'The One of the Truth'...'
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι 'Ναζαρηνός' ήταν αρχικά το όνομα μιας πρώιμης ιουδαιοχριcτιανικής σέκτας, η οποία ήταν παρακλάδι των Εσσαίων. Οι Εσσαίοι δεν είχαν κάποια σχέση με την Ναζαρέτ (άλλωστε αφανίσθηκαν περίπου το 68 μ.χ. - πολύ προτού η 'Ναζαρέτ' κατοικηθεί). Η ρίζα του ονόματός τους μπορεί να ήταν η 'αλήθεια' ή το εβραϊκό ουσιαστικό 'netser' ή 'netzor' που σημαίνει 'κλαδί' ή 'άνθος'. Ο πληθυντικός είναι 'Netzoreem'. Δεν υπάρχει καμμία αναφορά στους 'Ναζαρηνούς' στα κείμενα του Σαούλ/Παύλου. Οι Nazorim-Ναζαρηνοί πρωτοαναφέρονται στα τέλη του 1ου αι. μ.χ. όταν προσετέθη στην καθημερινή εβραϊκή προσευχή μια κατάρα κατά των αιρετικών (συγκεκριμένα κατά των Ναζαρηνών). Αυτή αναφέρεται στο 'Πανάριον' του Επιφανίου (29.9.2).
Οι Ναζαρηνοί μπορεί να θεωρούσαν εαυτούς ως κλάδο του γενεαλογικού δένδρου του Ιεσσαί (πατρός του θρυλικού βασιλέως Δαυίδ). Σίγουρα, είχαν τη δική τους πρώιμη έκδοση του 'Κατά Ματθαίον'. Αυτό το χαμένο κείμενο, το 'Ευαγγέλιο των Ναζαρηνών' δεν μπορεί να θεωρηθεί ως 'ευαγγέλιο των κατοίκων της Ναζαρέτ'!
Ήταν το μεταγενέστερο 'Κατά Ματθαίον' που ξεκίνησε τον μύθο της σχέσης του 'Ναζωραίου' ή Ναζαρηνού' με τη Ναζαρέτ επικαλούμενο κάποια 'προφητεία' (Ματθ. 2.23).
Με αυτό, ο 'Ματθαίος' ολοκληρώνει τον μύθο των πρώτων χρόνων του Ιησού. Αλλά και πάλι ο 'Ματθαίος' κάνει μια εσφαλμένη αναφορά, διότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ προφήτης πουθενά δεν αναφέρει κανέναν 'Ναζωραίο' ή 'Ναζαρηνό'. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για 'Ναζιραίο' και μάλιστα κάμποσες φορές:
Επί παραδείγματι:
οτι ιδου συ εν γαστρι εξεις και τεξη υιον και ουκ αναβησεται σιδηρος επι την κεφαλην αυτου οτι ηγιασμενον ναζιραιον εσται τω θεω το παιδαριον εκ της γαστρος και αυτος αρξεται σωζειν τον ισραηλ εκ χειρος αλλοφυλων (Κριταί, ΙΓ.5)
Ο 'Ματθαίος' αντικαθιστά τη λέξη 'Ναζιραίος' (που σημαίνει 'αυτός που ορκίζεται να αφήσει μακριά τα μαλλιά του και να υπηρετεί τον θεό') με μια λέξη που εμφανίζεται να υπονοεί πως είναι κάτοικος κάποιας περιοχής, επινοώντας έτσι έναν σύνδεσμο του κεντρικού χαρακτήρος του κειμένου του με μια γενέτειρα πόλη. Άλλο ένα φανταστικό στοιχείο λοιπόν στα ευαγγέλια, άλλος ένας λόγος να μην τα θεωρούμε αξιόπιστα ως ιστορικές πηγές.
Πώς όμως βγήκε αυτό το όνομα για τη Ναζαρέτ;
Φαίνεται πως, μαζί με τους Ναζαρηνούς, μια σχετιζόμενη μ'αυτούς ιουδαιοχριcτιανική παραφυάδα, οι Εβιονίτες ('οι φτωχοί') ήρθαν στο προσκήνιο εκείνον τον καιρό. Σύμφωνα με τον Επιφάνιο (επίσκοπος της Κυπριακής Σαλαμίνος, γύρω στο 370 μ.χ.) ήταν παρακλάδι των Ναζαρηνών. Δογματικά διέφεραν από τους Ναζαρηνούς στο ότι απέρριπταν τον Παύλο και ήταν 'Εβραίοι που τιμούσαν τον Χριστό ως δίκαιο άνδρα...' Και αυτοί είχαν, όπως φαίνεται, μια δική τους πρωτότυπη έκδοση του 'Ματθαίου', (δεν αναφέρεται από σύγχρονες Ελληνικές πηγές, αν και είχε γραφεί στα Ελληνικά. Μπορείτε, αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε τι λέει, να βρείτε εδώ μερικές μεταφρασμένες εκδόσεις του, που διατίθενται online: http://www.earlychristianwritings.com/g ... brews.html). Τα μέλη αυτής της σέκτας είχαν διαλέξει για τους εαυτούς τους την επωνυμία 'Φύλακες της Διαθήκης' ('Keepers of the Covenant'), εβραϊστί 'Nozrei haBrit', εξ ού Nosrim ή Ναζαρηνοί!
Με άλλα λόγια, οι αρχικοί Ναζαρηνοί χωρίστηκαν σε δυο παρατάξεις: τους Εβιονίτες που προσπάθησαν να επαναπροσδιορισθούν εντός των Ιουδαϊκών νομιζομένων (Evyonim-Nosrim) και εκείνους που κατέληξαν στον χριcτιανιcμό, απορρίπτοντας τον Ιουδαϊσμό.
Γνωρίζουμε ότι μια ομάδα 'ιερατικών' οικογενειών ξαναεγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή στην κοιλάδα της Ναζαρέτ μετά την εβραϊκή ήττα στον πόλεμο του 135 μ.χ. (δείτε την προηγούμενη δημοσίευση). Είναι πολύ πιθανόν να ήταν Εβιονίτες και να ονόμασαν το χωριό 'Ναζαρέτ' ή το χωριό 'των Φτωχών' - πιθανώς γιατί δογματικά θεωρούσαν την πενία αρετή. Άλλωστε, πριν το 'Κατά Ματθαίον' ξαναγραφεί, το χωρίο 'Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι' ήταν σκέτο 'Μακάριοι οι πτωχοί'. Νομίζω πως δεν θα ήταν παρατραβηγμένο να υποθέσουμε ότι όποιος ξαναέγραψε το 'Κατά Ματθαίον' άκουσε πως κάποιες 'ιερατικές' οικογένειες' μετοίκησαν σε ένα μέρος στη Γαλιλαία που το ονόμασαν 'Ναζαρέτ' και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα αυτού του νέου οικισμού ως τόπο κατοικίας του ήρωα του βιβλίου του.
Περισσότερα... Λίγο αργότερα.
-
'Eδώ και 2.000 χρόνια η εκκλησία κερδοσκοπεί και κοροϊδεύει τον κόσμο'
Συμφωνώ. Αλλά είναι ιστορικό γεγονός η ύπαρξή του. Το αναφέρουν Ρωμαικά, Εβραικά και Ελληνικά κείμενα. Τώρα το θέμα είναι αν έλεγε αλήθεια ή ήταν απλός κάποιος τρελός...Διαλέγεις και παίρνεις.
-
Αλλά το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιος, είναι ότι δεν υφίσταται πραγματική έρευνα χωρίς φιλοσοφικούς προβληματισμούς. Και ότι φιλοσοφία και επιστήμη σε ένα μεγάλο βαθμό συσχετίζονται και αλληλοκαλύπτονται.
Κοίταξε να δείς,το να θέλεις να τα αναγάγεις όλα σέ φιλοσοφία,ίσως να αποτελεί από μόνο του μία φιλοσοφική μέθοδο,η οποία δέν με καλύπτει στο ελάχιστο.
Δέν μπορούμε βρε αδερφέ τήν οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα πού χρησιμοποιεί λόγο καί λογική να τήν ονομάζουμε φιλοσοφία.τέσπα,κατα τήν γνώμη μου ο διαχωρισμός επιστήμης καί φιλοσοφίας δώθηκε πρίν μερικά πόστς από τόν γκρέο.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
τα οποία θα χρονολογούντο με την μη αποδεκτή από την εκκληcία όταν δεν τη συμφέρει, αλλά ασφαλή μέθοδο C14Γνωρίζεις πως γίνεται η βαθμονόμηση των ραδιοχρονολογήσεων;
Δημιουργείται ένα διάγραμμα βαθμονόμησης. Υπάρχει η καμπύλη δενδροχρονολόγησης, η οποία δείχνει τα τη σχέση ανάμεσα στα ραδιενεργά έτη πριν από σήμερα και στα δείγματα δενδροχρονολόγησης που χρονολογούνται σε ημερολογιακά έτη (ημερολογιακά π.Χ/μ.Χ)
Η κεντρική γραμμή της καμπύλης ορίζει τον βασικό υπολογισμό της ηλικίας, ενώ οι άλλες δύο γραμμές δείχνουν το εύρος του πιθανού λάθους σε μια τυπική απόκλιση. Για να προσεγγίσει κανείς τη σωστή κλίμακα, σύμφωνα με τον C.Renfrew, βαθμονομημένης ηλικίας ενός δείγματος που χρονολογείται στο 2200 +-100, πρέπει να γίνουν μια σειρά από βήματα.Είναι σημαντικό ότι το εύρος της βαθμονομημένης χρονολόγησης, βρίσκεται μεταξύ 405β.π.Χ και 5β.π.Χ, το οποίο είναι πολύ μεγάλο για να χρησιμεύσει στην αρχαιολογία, δίνοντας ακριβείς χρονολογήσεις.
Η βαθμονόμηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Εκτός αυτού, μια σειρά λαθών, κατά τη δειγματοληψία καθώς και λαθη του αρχαιολόγου κατά την ανασκαφή [το συνηθέστερο λάθος είναι το να δίνεις ένα εύρημα για ραδιοχρονολόγηση χωρίς να γνωρίζεις το αρχαιολογικό του περιβάλλον], μπορεί να διευρύνουν την απόκλιση του χρονολογικού σφάλματος.
Όσο για τη Ναζαρέτ, πράγματι δεν αναφέρεται από τήν εβραική βίβλο, τα συγγράματα των ραβίνων και τον Ιώσηπο. Ενδέχεται να ήταν ένα πολύ μικρό και ασήμαντο χωριό, λίγα μίλια νοτιανατολικά της Σέπφωρης, που βρισκόταν στο εσωτερικό της Γαλιλαίας. Το ότι απορρίφθηκε το μήνυμα του Ιησού από τους πατριώτες του αναφέρεται στα Ευαγγέλια. Δεν γίνεται καμία προσπάθεια αποσιώπησης ή παραχάραξης. Είναι ένα σημείο, με αρνητική υπόσταση, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του Ιησού και καταγράφεται.
Χωριά όπως οι Ναζαρέτ και η Καπερναούμ ήταν τόσο μικρά, που δεν είναι απροσδόκητη η μη αναφορά τους.Ανατολικά όμως της θάλασσας της Γαλιλαίας και του ποταμού Ιορδάνη εντοπίζεται η Δεκάπολη. Ήταν οι δέκα πόλεις οι οποίες ιδρύθηκαν από Μακεδόνες και Έλληνες και ήταν πολιτικά ανεξάρτητες ['Decapolis, The Anchor Bible Dictionary]. Οι πόλεις της Δεκάπολης ήταν ουσιαστικά η αμυντική θωράκιση των ελληνιστικών βασιλείων εναντίον εχθρικών επιδρομών.
Ο Μάρκος αναφέρει τη Δεκάπολη, την οποία επισκέφτηκε ο Ιησούς κατά το κήρυγμα του [Μαρκ. 5.1-20]. Αναφέρει επίσης την Τύρο και Σιδώνα, όπως έχουμε ήδη πει, που ήταν δύο μεγάλες μη ιουδαικές πόλεις στη φοινικική όχθη, 'εις τα μεθόρια Τύρου και Σιδώνος' [Μαρκ.7.24]. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Κοίταξε να δείς,το να θέλεις να τα αναγάγεις όλα σέ φιλοσοφία,ίσως να αποτελεί από μόνο του μία φιλοσοφική μέθοδο,η οποία δέν με καλύπτει στο ελάχιστο.
Δέν μπορούμε βρε αδερφέ τήν οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα πού χρησιμοποιεί λόγο καί λογική να τήν ονομάζουμε φιλοσοφία.Μα ο λόγος [ήτοι η λογική] είναι η απαρχή και η πεμπτουσία της φιλοσοφίας!
Και δεν ονομάζουμε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, που περιέχει λόγο φιλοσοφία.
Εγώ τουλάχιστον είπα, ότι στην πορεία της επιστημονικής έρευνας, τίθενται ερωτήματα. Τα ερωτήματα δεν απαντώνται πάντα μέσω της πειραματικής διαδικασίας. Απαντώνται και μέσω της σκέψης και της ανάλυσης. Αυτό αποτελεί φιλοσοφία.Εν πάση περιπτώσει, το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά.
-
Μα ο λόγος [ήτοι η λογική] είναι η απαρχή και η πεμπτουσία της φιλοσοφίας!
Και δεν ονομάζουμε οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, που περιέχει λόγο φιλοσοφία.
Εγώ τουλάχιστον είπα, ότι στην πορεία της επιστημονικής έρευνας, τίθενται ερωτήματα. Τα ερωτήματα δεν απαντώνται πάντα μέσω της πειραματικής διαδικασίας. Απαντώνται και μέσω της σκέψης και της ανάλυσης. Αυτό αποτελεί φιλοσοφία.Εν πάση περιπτώσει, το αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά.
Τα ερωτήματα στήν επιστήμη,απαντώνται μόνο με τήν επιβεβαίωση.
Οταν η ποσοστιαία επιβεβαίωση μίας θεωρείας φτάσει να αγγίζει πολύ υψηλά νούμερα,τότε αρχίζει η θεωρεία να θεωρείται ώς συνεπής.
Αυτό είναι τό εργαλείο πού ξεχώρησε τήν επιστήμη από τήν φιλοσοφία.
Μέχρι να επιβεβαιωθούν (πειραματικά ή μαθηματικά) παραμένουν σαν θεωρείες.Υπάρχει δηλαδή τεράστια απόσταση στήν μεθοδολογία που χρησιμοποιούν αυτές οι δύο,για να προσεγγίσουν τήν αλήθεια,καί τα αποτελέσματα είναι ορατά από όλους (εκτός τών φιλοσόφων)
Κάτι για να το τελειώνουμε:
Η σύγχρονη φυσική,είναι μία προσπάθεια να περιγραφεί ο κόσμος γύρω μας,χωρίς τούς περιορισμούς τού ανθρώπινου αντιληπτικού πεδίου,το οποίο αποδεικνύεται πολύ ρηχό.
Οι περισσότερες φυσικές θεωρείες,βασίζονται (καί λύνονται) μέ μαθηματικά εργαλεία που τίς καθιστούν δυσνόητες.
Δέν θα το χωρέσει ποτέ ο ανθρώπινος εγκέφαλος (δέν θα μπορέσει να γεννήσει μία νοητική εικόνα) ενός 11-διάστατου χώρου (π.χ.),έτσι ώστε να μπορέσει να εργαστεί πάνω σε αυτό για να ερευνήσει αυτήν τήν θεωρεία.
Ο εγκέφαλος μας,έχει πεπερασμένα όρια.
Η νέες φυσικές θεωρείες δέν μπορούν να στηριχτούν πάνω του,οπότε καταφεύγουν σε πολύπλοκα μαθηματικά εργαλεία,για να ανακαλύψουν τήν αληθινή φύση καί όχι τα ψευδή είδωλα που μας αναγκάζει να αντιλαμβανόμαστε ο εγκέφαλός μας.Μή νομίζετε ότι οι ίδιοι οι κορυφαίοι φυσικοί έχουν τήν δυνατότητα να φανταστούν έναν 11-διάστατο χώρο ή τήν καμπύλωση του χωροχρόνου.Μπορούν όμως να τόν περιγράφουν με εξαιρετική ακρίβεια χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία.
Δέν είναι θέμα αντίληψης του καθενός μας ο διαχωρισμός επιστήμης καί φιλοσοφίας,υπάρχει διαχωριστικός ορίζοντας
δέν ξέρω πόσο κατανοητός έγινα.
καί είμαστε όφ-τόπικ εδώ καί καιρό.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Δέν είναι θέμα αντίληψης του καθενός μας ο διαχωρισμός επιστήμης καί φιλοσοφίας,υπάρχει διαχωριστικός ορίζονταςEίναι θέμα αντίληψης. Το αν υπάρχουν περιοχές [και ποιες είναι αυτές], που αυτές οι έννοιες συγκλίνουν, είναι αντίκειμενο της ανθρώπινης διανόησης.
Ας πούμε, οι Fichte και Husserl ισχυρίζονται ότι η ίδια η φιλοσοφία [ως γνωστικό αντικείμενο και όχι ως προβληματισμός ή μεθοδολογία μιας επιστήμης] είναι μια αυστηρή ακριβολογημένη επιστήμη, ενώ οι Νietzsche και Simmel διατείνονται ότι αυτές οι δύο έννοιες διαχωρίζονται.
Ο Jasper διατυπώνει την άποψη ότι η φιλοσοφία μπορεί να ονομαστεί επιστήμη, στο βαθμό που προυποθέτει τις επιστήμες και ότι δεν μπορεί να νοηθεί φιλοσοφία έξω από τις επιστήμες, ενώ ο Αyer λέει κάτι σχετικά αυτονόητο, ότι η φιλοσοφία δεν είναι επιστήμη, με την έννοια των θετικών επιστημών [προφανώς, διότι δεν βασίζεται στο πείραμα].
Παρατηρείς πόσο διαφορετικές αντιλήψεις υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων, που έχουν προβληματιστεί γύρω από το ζήτημα.
Και όλα αυτά, αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ φιλοσοφίας και επιστήμης ως αυτόνομων τομέων της σκέψης.Όταν μιλάω για φιλοσοφία μέσα στην ίδια την επιστήμη, εννοώ ότι π.χ. ορισμένοι τομείς του λογισμού όπως είναι οι ενικές ή και οι καθολικές αποφάνσεις, έχουν ευρεία χρήση στις επιστήμες.
Ο παραγωγικός συλλογισμός, αντικείμενο της λογικής έχει θεμελιώδη ρόλο στις επιστήμες.Φυσικά, προκειμένου να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα, οφείλουμε πριν από όλα, όπως προείπα, να καθορίσουμε τις έννοιες, και έπειτα να διαχωρίσουμε τις επιστήμες. Τα επιστημολογικά κριτήρια διαφέρουν από επιστήμη σε επιστήμη.
[Διάσπαση] Περί ιστορικής υπόστασης του Ιησού Χριστού