-
Ο χρήστης Γ.Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
Πεζώ 306,1,4L,μοντ.93 με χλμ.138.000 παρουσιάζει τα εξής:
1.Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών(2-3οC) η θερμοκρασία κινητήρα ανεβαίνει γρήγορα(σε 1-1,5 χλμ. φθάνει τους 70οC).
2.Στην κυκλοφορία πόλης το θερμόμετρο είναι σταθερά στους 90οC.
3.Στον ανοιχτό δρόμο και με ταχύτητα 80χλμ. το θερμόμετρο δείχνει
90-91οC.Mε παραπάνω ταχύτητα(140χλμ.),άγγιξε τους 95οC(!)
Μόλις ‘κόψω’ ταχύτητα,στα 80-90,η θερμοκρασία επανέρχεται στους
90-91οC.
Aπ’ τα λίγα που γνωρίζω περί αυτοκινήτου,τα παραπάνω μου φαίνονται
μη φυσιολογικά και γιαυτό ζητώ τη βοήθειά σας.
Έχω υποψίες για φλάντζα κεφαλής ή κολλημένο θερμοστάτη μηχανής.
Η φλάντζα κεφαλής είχε αλλαχθεί απ’ τον προηγούμενο κάτοχο πριν
από 28.000χλμ. για λόγους που δεν γνωρίζω.
Εργασίες που έγιναν πρόσφατα:αντικατάσταση ψυγείου λόγω διαρροής.
Δεν υπάρχει απώλεια ψυκτικου υγρού στο κυκλωμα ψύξεως.
Ελέγχθηκε η λειτουργία ανεμιστήρα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρωνΑυτή η διακύμανση δεν πρέπει να είναι φυσιολογική για Peugeot.
Το δικό μου (βέβαια είναι το 1,6 16v, που έχει άλλη φιλοσοφία/σχεδίαση) δουλεύει στους ~70 στον ανοικτό δρόμο (από 70Km/h και πάνω, συνεχόμενα, ειδικά τώρα τον χειμώνα), ενώ στην κίνηση παίζει μεταξύ 90 και 100.
Αυτήν την συμπεριφορά την επέλεξαν οι μηχανικοί-σχεδιαστές της Peugeot ώστε να ισορροπεί σε χαμηλότερο σημείο η θερμοκρασία του λαδιού, όταν το αμάξι κινείται σε ανοικτό δρόμο και τρέχει.Ο 1,6 16v είναι από τους κινητήρες που θερμαίνουν πολύ τα λάδια τους. Ο 1,4 8v δεν το κάνει αυτό. Γι' αυτό έχω μια επιφύλαξη για το αν είναι μη φυσιολογικό.
Γενικά, σε ανοικτό δρόμο πρέπει να πέφτει η ένδειξη της θερμοκρασίας, εκτός αν κινείσαι με πολύ υψηλές στροφές και μικρή ταχύτητα.
Για παράδειγμα και στο Fiat 127 γινότανε ακριβώς αυτό. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αλλο ο θερμοστατης και αλλο ο διακοπτης που δινει εντολη στον ρελε να δουλεψει το βεντιλατερ.Το ρελέ αυτό (ή τον διακόπτη) τα μαστόρια το λένε 'φούσκα'...
Το θυμάμαι και αυτό από το Fiatάκι...
-
Η Αλίκη στον ανοιχτό δρόμο έχει από 70 μέχρι 80, ανάλογα τον καιρό. Μέσα στην κίνηση έχει 95. Δεν έχει φτάσει τους 100 ούτε μέσα στην πίστα ή σε μποτιλιάρισμα το καλοκαίρι.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αυτο συμβαινει ,ο κρυος αερα ψυχει το ψυγειο και την μηχανη.Αυτο ομως δεν ειναι σωστο,η σωστη θερμοκρασια ειναι πολυ σημαντικη.Αν ειναι πολυ χαμηλη τοτε ο εγκεφαλος νομιζει οτι ειναι σε φαση ψυχρης εκκινησης και δουλευει με πλουσιο μειγμα.Εχεις προβλημα θερμοστατη.
Ο θερμοστάτης επεμβαίνει όταν η θερμοκρασία του αυτοκινήτου ξεπεράσει κάποιο άνω όριο για να ενεργοποιηθεί το βεντυλατέρ και να πέσει η θερμοκρασία της μηχανής.
Αν η θερμοκρασία του αυτοκινήτου πέσει πολύ όμως, τότε τι μπορεί να κάνει ο θερμοστάτης για να την ανεβάσει;
Δηλαδή, αυτό που ρωτάω είναι το πώς έβγαλες το συμπέρασμα ότι ο θερμοστάστης είναι χαλασμένος; Θα δεχτώ ότι όταν η μηχανή είναι κρύα δουλεύει σε κατάσταση πλούσιου μείγματος, το θέμα είναι το γιατί κρυώνει η μηχανή τόσο αφού δουλεύει κανονικά και χωρίς να δουλεύει και το βεντυλατέρ την ίδια στιγμή.
Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ο θερμοστάτης για να ανέβει η θερμοκρασία;Ο θερμοστατης ανοιγοκλεινει το κυκλωμα σε προκαθορισμενες θερμοκρασιες για να διατηρειται σταθερη η θερμοκρασια του κινητηρα.Αν κυκλοφορει συνεχεια το νερο στο κυκλωμα ψυξης τοτε το νερο οταν κινηται το αμαξι κρυωνει (το ψυγειο ειναι μπροστα και κρυωνει ευκολα) και η θερμοκρασια πεφτει σε ολο το κυκλωμα.Κανονικα και το καλοριφερ δεν πρεπει να σου αποδιδει σωστα οταν εισαι με μεγαλη ταχυτητα.Ολα αυτα γινονται πιο εντονα τον χειμωνα.
Εχω προσωπικη πειρα οταν το ειχα παθει στην 33 που ειχα και δεν ανεβαζε πανω απο 50 βαθμους στον δρομο με τιποτα.Οταν ομως ηταν σταματημενη ανεβαζε κανονικα θερμοκρασια .Αλλο ο θερμοστατης και αλλο ο διακοπτης που δινει εντολη στον ρελε να δουλεψει το βεντιλατερ.
Ακριβώς
-
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Δεν το γνώριζα ότι άλλος διακόπτης ανοιγοκλείνει το κύκλωμα ψύξης και άλλος το βεντιλατέρ. Θα το ελέγξω και ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα.
-
Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια και τις απόψεις σας.
-
Να σάς πώ κάτι πού μου έτυχε. Πρίν 2-3 χρόνια και ενώ οδηγούσα το Golf 4 χάλασε ο θερμοστάτης. Ήμουν στο κέντρο με πολύ κίνηση. Ούτε να παρκάρω δέν έβρικσα επι αρκετή ώρα να το αφήσω να κρυώσει. Τα είχα παίξει. Σκεφτόμουν 'πάει θα το κάψω' Και μετά σκεύτηκα να βάλω το καλοριφέρ μιάς που τραβάει θερμοκρασία απο τον κινιτήρα. Τέλη ιουλίου καύσωνας και εγώ με το καλοριφέρ στο τέρμα. Όμως η θερμοκρασία έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά το πήγα για επισκεβή και όλα καλά.
-
Ο χρήστης nexis έγραψε:
Να σάς πώ κάτι πού μου έτυχε. Πρίν 2-3 χρόνια και ενώ οδηγούσα το Golf 4 χάλασε ο θερμοστάτης. Ήμουν στο κέντρο με πολύ κίνηση. Ούτε να παρκάρω δέν έβρικσα επι αρκετή ώρα να το αφήσω να κρυώσει. Τα είχα παίξει. Σκεφτόμουν 'πάει θα το κάψω' Και μετά σκεύτηκα να βάλω το καλοριφέρ μιάς που τραβάει θερμοκρασία απο τον κινιτήρα. Τέλη ιουλίου καύσωνας και εγώ με το καλοριφέρ στο τέρμα. Όμως η θερμοκρασία έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα. Μετά το πήγα για επισκεβή και όλα καλά.Αυτό που έκανες ήταν η πιο σωστή κίνηση
-
Ο χρήστης StAz έγραψε:
Aν νομίζεις πως ο δείκτης στο ταμπλό δείχνει την πραγματική θερμοκράσια νερού...είσαι πολύ γελασμένος....και για να στο αποδείξω με απλά λόγια..πες μου πώς γίνεται να μπαίνουν τα βεντιλατερ το καλοκαίρι,και η βελόνα να δείχνει 90C.Μεγαλύτερη αδράνεια έχουν οι δεικτες στα νέα μοντέλα και πιστεύω ότι συμφωνούμε και οι 2.Σωστά;Αλλά αν είσαι σε κίνηση όλο 1η-νεκρά και τούμπαλιν,τότε κάποια στιγμή μετά από αρκετή ώρα (πχ μετά από 1 ώρα) δεν έπρεπε να δείχνει έστω κάτι ψιλά παραπάνω από 90,ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που είμαι και πολλές φορές σταματημένος λόγω κίνησης και το βεντιλατέρ μου δουλεύει συνέχεια;(ή τουλάχιστον έτσι θυμάμαι)
Επίσης σε εθνική (Αθήνα-Πάτρα που το κάνω και συχνά) πάλι δεν πέφτει η θερμοκρασία ακόμα και σε πολλά κρύα.Συμφωνώ ότι τα νέα αυτοκίνητα έχουν αναίσθητους δείκτες θερμοκρασίας και βενζίνης αλλά όσο αναίσθητος και να είναι ο δείκτης,ε,μετά από κάποια ώρα πρέπει να δείχνει λιγότερο μαϊμου.
Διαφωνώ με το ότι το ό,τι η θερμοκρασία μπορεί να παίζει τόσο πολύ και να το θεωρούμε φυσιολογικό!Προσωπικά,αν συμβαίνει αυτό σε κάποιο αυτοκίνητο, το θεωρώ κακή μελέτη της θερμικής επαγωγής-απαγωγής του κινητήρα.Εξάλλου οι μηχανές μας δεν είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε 90 βαθμούς (με κάποια ανέχεια φυσικά);Άρα αν δουλεύει στους 95 βαθμούς ή στους 85 είσαι ήδη σε περιοχή που ο κινητήρας είναι ή πολύ ζεστός ή πολύ κρύος και άρα έχεις μακροχρόνια πιο γρήγορη φθορά;
Αυτά τα περί εθνικής που και καλά η βελόνα είναι 'φυσιολογικό' να πέφτει μου φαίνεται απλά αδιανόητο.Μπορεί στην κίνηση να έχεις δίκιο όμως στην εθνική;Συγγνώμη για το μεγάλο post.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Διαφωνώ με το ότι το ό,τι η θερμοκρασία μπορεί να παίζει τόσο πολύ και να το θεωρούμε φυσιολογικό!Προσωπικά,αν συμβαίνει αυτό σε κάποιο αυτοκίνητο, το θεωρώ κακή μελέτη της θερμικής επαγωγής-απαγωγής του κινητήρα.Εξάλλου οι μηχανές μας δεν είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε 90 βαθμούς (με κάποια ανέχεια φυσικά);Άρα αν δουλεύει στους 95 βαθμούς ή στους 85 είσαι ήδη σε περιοχή που ο κινητήρας είναι ή πολύ ζεστός ή πολύ κρύος και άρα έχεις μακροχρόνια πιο γρήγορη φθορά;
Αυτά τα περί εθνικής που και καλά η βελόνα είναι 'φυσιολογικό' να πέφτει μου φαίνεται απλά αδιανόητο.Μπορεί στην κίνηση να έχεις δίκιο όμως στην εθνική;Συγγνώμη για το μεγάλο post.
Η θερμοκρασία του ψυκτικού δεν επηρεάζει άμεσα την θερμοκρασία του εξαρτήματος, το οποίο δέχεται την επίδρασή του.
Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εν λόγω εξαρτήματος και του ψυκτικού καθορίζει την θερμορροή (σε kcal/h), τον ρυθμό της μετάδοσης θερμότητας δηλαδή.
Μπορεί αυτές οι αυξομειώσεις να κρίνονται αναγκαίες για διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του εξαρτήματος... -
Αν η θερμοκρασία του κινητήρα πέφτει στους 70 βαθμούς όταν τρέχεις, κάποιος έβαλε λάθος θερμοστάτη στο αυτοκίνητο (πολύ χαμηλό) ή ο θερμοστάτης σου πάλιωσε και δεν κλείνει καλά.
Το (άνω των 30 ετών) Mercedes φοράει σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή, θερμοστάτη 87C που δεν βρίσκεις πλέον γιατί όλοι οι έξυπνοι έμποροι νομίζουν ότι είναι πολύ ζεστός. Με τον πιο μεγάλο που βρίσκω (82 βαθμούς) όταν είναι καινούριος η θερμοκρασία είναι συνέχεια λίγο πάνω από το 80 - χειμώνα καλοκαίρι (σε κίνηση με a/c ανεβαίνει στους 85-90C). Όταν παλιώσει ο θερμοστάτης, το καλοκαίρι σε ταξίδι είναι λίγο πάνω από το 80 αλλά το χειμώνα πέφτει στους 70-75C.
Με το σιβικ (θερμοστάτης 76C) η βελόνα είναι πάντα στο ίδιο σημείο, εντελώς αναίσθητη στις μικροδιαφορές της θερμοκρασίας του κινητήρα. Το καλοκαίρι όμως το σιβικ είναι το μόνο αυτοκίνητο που ξέρω να σβήνει τακτικά το βεντιλατέρ ψύξης σε μποτιλιάρισμα γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα από ζέστη.
-
Ο χρήστης Γ.Κ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ έγραψε:
Πεζώ 306,1,4L,μοντ.93 με χλμ.138.000 παρουσιάζει τα εξής:
1.Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών(2-3οC) η θερμοκρασία κινητήρα ανεβαίνει γρήγορα(σε 1-1,5 χλμ. φθάνει τους 70οC).
2.Στην κυκλοφορία πόλης το θερμόμετρο είναι σταθερά στους 90οC.
3.Στον ανοιχτό δρόμο και με ταχύτητα 80χλμ. το θερμόμετρο δείχνει
90-91οC.Mε παραπάνω ταχύτητα(140χλμ.),άγγιξε τους 95οC(!)
Μόλις ‘κόψω’ ταχύτητα,στα 80-90,η θερμοκρασία επανέρχεται στους
90-91οC.
Aπ’ τα λίγα που γνωρίζω περί αυτοκινήτου,τα παραπάνω μου φαίνονται
μη φυσιολογικά και γιαυτό ζητώ τη βοήθειά σας.
Έχω υποψίες για φλάντζα κεφαλής ή κολλημένο θερμοστάτη μηχανής.
Η φλάντζα κεφαλής είχε αλλαχθεί απ’ τον προηγούμενο κάτοχο πριν
από 28.000χλμ. για λόγους που δεν γνωρίζω.
Εργασίες που έγιναν πρόσφατα:αντικατάσταση ψυγείου λόγω διαρροής.
Δεν υπάρχει απώλεια ψυκτικου υγρού στο κυκλωμα ψύξεως.
Ελέγχθηκε η λειτουργία ανεμιστήρα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρωνΈχω 306 1.4 8V μοντέλο 2000.
- Δεν ανεβαίνει εξίσου γρήγορα, σε καμιά περίπτωση. Μήπως το 'σκίζεις' κρύο; Γιατί εγώ το πάω λάου λάου όταν είναι κρύο για τους γνωστούς λόγους.
- Στην πόλη με σχετικά υψηλή κίνηση, πράγματι ακόμη και με τις τρέχουσες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, η βελόνα δείχνει 90 βαθμούς.
- Στα 80χλμ. (5η) σε ανοιχτό δρόμο η θερμοκρασία είναι γύρω στους 75 με 80 βαθμούς. Ούτε τελικιασμένο (γύρω στα 170...) δεν φτάνει στους 95!
Μια φορά μόνο, σε παρατεταμένη τετάρτη (~5.600σαλ) σε ανηφόρα ανέβηκε 95 και κάτι ψιλά.
Πάντως δεν μου φαίνεται πως έχεις κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, εξάλλου άλλο μοντ. 93 και άλλο 2000...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν η θερμοκρασία του κινητήρα πέφτει στους 70 βαθμούς όταν τρέχεις, κάποιος έβαλε λάθος θερμοστάτη στο αυτοκίνητο (πολύ χαμηλό) ή ο θερμοστάτης σου πάλιωσε και δεν κλείνει καλά.Το (άνω των 30 ετών) Mercedes φοράει σύμφωνα με το βιβλίο του κατασκευαστή, θερμοστάτη 87C που δεν βρίσκεις πλέον γιατί όλοι οι έξυπνοι έμποροι νομίζουν ότι είναι πολύ ζεστός. Με τον πιο μεγάλο που βρίσκω (82 βαθμούς) όταν είναι καινούριος η θερμοκρασία είναι συνέχεια λίγο πάνω από το 80 - χειμώνα καλοκαίρι (σε κίνηση με a/c ανεβαίνει στους 85-90C). Όταν παλιώσει ο θερμοστάτης, το καλοκαίρι σε ταξίδι είναι λίγο πάνω από το 80 αλλά το χειμώνα πέφτει στους 70-75C.
Με το σιβικ (θερμοστάτης 76C) η βελόνα είναι πάντα στο ίδιο σημείο, εντελώς αναίσθητη στις μικροδιαφορές της θερμοκρασίας του κινητήρα. Το καλοκαίρι όμως το σιβικ είναι το μόνο αυτοκίνητο που ξέρω να σβήνει τακτικά το βεντιλατέρ ψύξης σε μποτιλιάρισμα γιατί δεν καταλαβαίνει τίποτα από ζέστη.
Τα έχουμε ξαναπει αυτά...
Το κάνει αυτό από τότε που το αγόρασα.
Και δεν το κάνει μόνο το δικό μου...Και στο Peugeot κλείνει ανά τακτά χορνικά διαστήματα, αλλά και στο Fiatάκι που είχα παλιά έκλεινε...
Σε πολλά αυτοκίνητο το έχω δει αυτό. -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Το κάνει αυτό από τότε που το αγόρασα.
Και δεν το κάνει μόνο το δικό μου...Το κάνουν όλα τα αυτοκίνητα με ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Το σιβικ δεν το δείχνει λόγω αναίσθητου δείκτη γιατί έχει θερμοστάτη νερού 76C και θερμοστάτη βεντιλατέρ 84C. Το σιβικ όμως έχει πολύ χαμηλής θερμοκρασίας θερμοστάτες. Αν το δικό σου έχει 85C θερμοστάτη νερού και θερμοστάτη βεντιλατέρ 92C τότε δεν πρέπει να βλέπεις 70C στο ταξίδι.
Στο παλιό mercedes (που έχει ένα από τους ακριβέστερους δείκτες θερμοκρασίας) ο καινούριος θερμοστάτης κρατά τη θερμοκρασία σταθερή στους 82C, μόλις παλιώσει (1-2 χρόνια) το χειμώνα χάνει λίγο και δεν ζεσταίνεται πάνω από 70C στο ταξίδι. Δεν ξέρω αν είναι επιθυμητό να μη κλείνει εντελώς ο θερμοστάτης.
-
Στο παλιό Mercedes τα πράματα είναι όπως ακριβώς λέει ο leonp.
Στα πολλά κρύα (από 2-3 βαθμούς και κάτω) με ανοιχτό καλοριφέρ είναι κάπου 75-78 αλλιώς είναι μάλλον στους 80κάμποσο πάντα. Γενικά νομίζω ότι σε όσο υψηλότερη θερμοκρασία λειτουργεί ο κινητήρας τόσο καλύτερη θερμοδυναμική απόδοση έχει, εντός των ορίων του βέβαια.
Το θερμόμετρο αυτό που διαθέτουν οι παλιές ΜΒ είναι πολύ ακριβές και άμεσο και δεν είναι ηλεκτρικό αλλά μηχανικό. Υπάρχει σύνδεση με το αισθητήριο στο μπλοκ του κινητήρα με λεπτό σωλήνα (και όχι με καλώδιο) που περιέχει ή ψευδάργυρο ή αιθέρα, δεν θυμάμαι. Όταν τυχόν άσχετος μάστορας το κόψει (πχ για να βγάλει κινητήρα) και νομίζει ότι θα το επανασυνδέσει μετά βρίσκεται προ εκπλήξεως... -
Σήμερα τα χρειάστηκα....Επιστρέφοντας από τη σχολή μου και στο ύψος της κηφισίας παρατηρώ ότι η θερμοκρασία είναι ασυνήθιστα υψηλή...Δεν μπορώ να ξέρω ποιά ακριβώς ήταν η θερμοκρασία καθώς το αυτοκίνητο είναι το Bravo gt και έχει δείκτη για τη θερμοκρασία...Σε κάποιο σημείο σταματάω αφού άγγιζε σχεδόν τα κοκκινα.Πήρα παραφλού,άρχιζα να του βάζω αλλά μετά από κάποιο σημείο το δοχείο άρχιζε και το πέταγε...με λίγα λόγια σα να έκανε αναρρόφηση..Μήπως έχετε ιδέα τί φταίει;;;Εννοείται ότι αφού το έφερα σπίτι με τα χίλια ζόρια δεν το κινώ και το πρωί κατευθείαν συνεργείο..Αλλά μήπως μπορώ να κάνω και εγώ κάτι μόνος μου..;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το θερμόμετρο αυτό που διαθέτουν οι παλιές ΜΒ είναι πολύ ακριβές και άμεσο και δεν είναι ηλεκτρικό αλλά μηχανικό. Υπάρχει σύνδεση με το αισθητήριο στο μπλοκ του κινητήρα με λεπτό σωλήνα (και όχι με καλώδιο) που περιέχει ή ψευδάργυρο ή αιθέρα, δεν θυμάμαι. Όταν τυχόν άσχετος μάστορας το κόψει (πχ για να βγάλει κινητήρα) και νομίζει ότι θα το επανασυνδέσει μετά βρίσκεται προ εκπλήξεως...Με αυτά τα αμάξια έβγαλε όνομα η Mercedes, το καλοριφέρ φωτίζεται (ελάχιστα όμως) με 2 οπτικές ίνες που φέρνουν ΦΩΣ από το πίνακα οργάνων, όχι ξεχωριστά λαμπάκια που καίγονται και αλλάζουν δύσκολα.
Το οργανάκι για το οποίο λες είναι το όργανο της πίεσης λαδιού - μηχανικό και ακριβέστατο. Όσοι έχουν πίεση λαδιού στο αυτοκίνητο πρέπει να δουν ένα mercedes για να καταλάβουν πως πρέπει να δείχνει τη πίεση ένα όργανο. Καταλαβαίνεις τις αυξομειώσεις στις στροφές του ρελαντί από τη πίεση του λαδιού (ζεστό).
-
Καλήσπερα, ωσ δυστυχως παθων με διαφορα τουτου που ανεβαζαν θερμοκρασια διχως λογο και αιτια πιστευω οτι ποτε δεν φταει μονο ο θερμοστατης η μονο η αντλια η το ψυγειο.Μην ξεχναμε ειναι συστημα μην τα εξεταζουμε σε απομονοση. Απλα αλλο ποναει και επειρεαζεται απο τον θερμοστατη αλλο απο το ψυγειο κτλπ. Στα 5GTt o λογος που πεφτει τοσο χαμηλα ειναι οντως οτι δεν εχεις τον ιδανικο,αλλα λογω κλασσικων προβληματων με φλατζα ολοι και εδω ακομα και στην αγγλια βαζουν θερμοστατη που νιωθεις οτι μπηκες σε ψυγειο το χειμωνα.Βεβαια αν δεν εχεις προβληματα το καλοκαιρι αστον ησυχο για να σε αφησει και αυτος. Στο 306 (tu 8v)παλυ συνυθως ειναι τα κωλοφτερακια και το ψυγειο που ειναι πλαστικο με ποιοτητα αστα να πανε. Ολα τα συγχρονα αυτοκινητα σου δειχνουν την θερμοκρασια που θες να δεις,δηλ ενα μεγαλο Ν αλλιως ας μου πει καποιος πως γινεται το κλασσικο 1.8Τ VAG με 240+αλογα να μην καταλαβαινει τιποτα απο θερμοκρασια και να μην κουνιεται χιλιοστο οταν σε ανεξαρτητο οργανο παει στον θεο. Ελπιζω να βοηθησα λιγο
-
Η μέγιστη θερμοκρασία του κινητήρα εξαρτάται από την ικανότητα του συστήματος ψύξης ενώ η ελάχιστη από το θερμοστάτη.
-
Αν ένα αυτοκίνητο με 80C θερμοστάτη υπερθερμαίνεται στους 100C, ένας μικρότερος θερμοστάτης 70C δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Το σύστημα ψύξης δεν έχει την ικανότητα να κρυώσει το κινητήρα.
-
Αν ένα αυτοκίνητο δουλεύει στους 90C το καλοκαίρι με 80C θερμοστάτη, μόνο κακό μπορείς να κάνεις βάζοντας ένα θερμοστάτη 70C. Θα συνεχίσει να δουλεύει στους 90C το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα θα δουλεύει υπερβολικά κρύο στους 70C.
Πολλά αυτοκίνητα υπερθερμαίνονται όταν παλιώνουν γιατί δεν έχει καθαριστεί ποτέ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ το ψυγείο του κινητήρα και είναι γεμάτο λάσπες, σκόνη και έντομα.
-
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πολλά αυτοκίνητα υπερθερμαίνονται όταν παλιώνουν γιατί δεν έχει καθαριστεί ποτέ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ το ψυγείο του κινητήρα και είναι γεμάτο λάσπες, σκόνη και έντομα.Βασικά το δικό μου στον χειμώνα δουλεύει στο ταξίδι κοντά στους 70, ενώ μέσα στην πόλη στους 80+. Σε μποτιλιάρισμα παίζει στους 90+.
Το λάδι στο ταξίδι είναι σταθερά στους 110 με 115 (σε ήρεμους ρυθμούς. Σε φουλ ρυθμούς το έχω δει και στους 140. Απλά θα αργήσει πολύ να τους φτάσει, ενώ το καλοκαίρι, με τις ίδιες συνθήκες, θα τους φτάσει πολύ πιο γρήγορα).
Μέσα στην πόλη (ή στην περιφερειακή) τον χειμώνα (ειδικά τώρα που έσφιξαν τα κρύα), το λάδι μπορεί να αργήσει πάρα πολύ να φτάσει τους 100 βαθμούς. Συνήθως δεν τους φτάνει ποτέ (αφού φτάνω στον προορισμό μου). Στο μποτιλιάρισμα της πόλης όμως τους φτάνει τους 110-115 (χθες είχα την ατυχία να πέσω σε ένα τέτοιο, μετά από πάρα πολύ καιρό).Το καλοκαίρι το ψυκτικό είναι περίπου στους 75 με 80, ενώ στο μποτιλιάρισμα είναι στους 90-100.
Το λάδι παίζει πάλι στις ίδιες θερμοκρασίες με αυτές του χειμώνα, απλά όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα...Το σύστημα ψύξης έχει καθαριστεί, έχει τοποθετηθεί καινούργιο παραφλού (G11 με σημείο πήξεως τους -36oC).
Υπερθέρμανση κινητήρα(;)