Mar 5, 2010, 11:39 PM

Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:

(...)

Κάποιες ερωτήσεις και αν έχεις την ευγενή καλοσύνη απαντάς:

1. Ποιά είναι η θεωρία πίσω από τον ισχυρισμό ότι το κοντό μεταξόνιο υπερτερεί στην κατηφόρα γενικώς. Βιβλιογραφία, άρθρα, παραπομπές.

Aνεφερα, και συγκεκριμενα ειπα, οχι απλως για 'κοντο μεταξονιο' (οπως πχ εχει ενα rallye , 2,385mm) αλλα για ενα κοντυτερο 2,51 της Mito (το οποιο δεν ειναι κοντο και απροβλεπτο ακομα και σε απολυτα δεδομενα-συνθηκες), σε σχεση με το 2,700mm της 159 ΚΑΙ για το μεγαλυτερο βαρος (250κιλα περιπου) αλλα και τον ογκο (μισο μετρο περιπου μακρυτερη) που αυτη φερει. Τωρα αν εσυ πιστευεις, οτι ολα αυτα δεν δυσκολευουν σε μια κατηφορικη διαδρομη, οπως αυτη που ανεφερε ο redmonster, σε σχεση με ενα αντιστοιχης αναλογιας κιλων/ιππων αυτοκινητο (ειναι πολυ κοντα η Mito 155), οτι και να σου βρω απο αρθρα δεν προκειται να το δεχτεις. Δεν χρειαζεται καποιο αρθρο για να σου το αποδειξει...

1. Τι εννοείς 'καλύτερη και ευκολότερη τελικά επιλογή'; Δεν τους έχω ξανακούσει αυτούς τους όρους στην Δυναμική, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Καλυτερη επιλογη με δεδομενο οτι υπερτερει λογω συνολικα μικροτερου βαρους, αρα μικροτερη συνολικη καταπονηση και καλυτερη επιδοση στα φρενα μετα απο λιγα λεπτα, δεδομενου οτι φορουν πολυ καλα φρενα και τα δυο μοντελα, αλλα και μικροτερος ογκος που σημαινει οτι το περιθωριο αντιδρασης σε off balance κατασταση ειναι μεγαλυτερο σε σχεση με ενα μεγαλυτερο-φαρδυτερο αυτοκινητο σε σφιχτη κατηφορικη διαδρομη.
Σε ενα βαθμο δηλαδη, ενα ενδεχομενο λαθος ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ να το διορθωσεις, και παραλληλα αισθανεσαι νωριτερα (msec) οτι το εκανες, παντα σε κατηφορικη διαδρομη, την στιγμη που ΟΛΑ εκτιλισονται γρηγοροτερα! Τι να τις κανω εγω τις πιο προβλεψιμες αντιδρασεις εξαλλου σε πολυ μεγαλο μεταξονιο, οταν εχεις διορθωσει πιο ευκολα, την στιγμη που 'βγηκες' εξω απο το δρομο?

1. Πώς γνωρίζεις ότι με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους κοινές το κοντό μεταξόνιο θα υπερτερούσε (στην κατηφόρα, την ανηφόρα, γενικώς); Το γνωρίζεις, το φαντάζεσαι ή το διάβασες κάπου;

Οπως ειπα και πριν δεν αναφερομαι απλως σε κοντο μεταξονιο, αλλα ΑΚΡΙΒΩΣ στην διαφορα του 2,51μ της Mito με το 2,70 της 159, σε συνδυασμο ομως με τα υπολοιπα, βαρος και ογκο που εχει παραπανω. Δεν γνωριζω συγκεκριμενα για την 159, και ειπα οτι ενδεχομενως η ti να κανει την διαφορα(?), αλλα ΓΝΩΡΙΖΩ τι συμβαινει,
με διαφορετικων διαστασεων μεταξονιου και ογκου αυτοκινητα σε ιδιαιτερα γνωστη μου κατηφορικη διαδρομη πως συμπεριφερονται υπο πιεση με αντιστοιχα καλη κατασταση σε ελαστικα-αναρτηση.

1. Γνωρίζεις το συσχετισμό ανάμεσα στην μάζα και το εμβαδό του μεταξονίου χ μετατρόχια;

Ναι, επι του προκειμενου δεν εχω κατσει να βγαλω σε απολυτα νουμερα αυτους της Mito vs 159, για να μιλησω με νουμερα, και δεν εχω σκοπο να μπω τοσο βαθια σε αυτο, γιατι
οπως ανεφερα και πριν ειναι κατι που ισχυει ΓΕΝΙΚΑ.

**Όλα αυτά δεν έχουν σκοπό να τεστάρουν τις γνώσεις σου **(όπως μου έγραψε παλιότερα κάποιος άλλος, λες και με απασχολεί το γνωστικό επίπεδο του καθενός), αλλά να βγάλουμε μια άκρη σε σχέση με αυτά που έγραψες, αποκλειστικά.

Δεν διαφωνω, επι του προκειμενου δεν κατεχω καποιο διπλωμα μηχανολογιας ή φυσικης για να κατσω να μετρησω με τυπους-νουμερα παιρνωντας τα στοιχεια-διαστασεις των αυτοκινητων, συνυπολογιζοντας γεωμετρια αναρτησης, κεντρο βαρους, ακαμψια, κλπ, θα ηταν ενα ενδιαφερον project βεβαια , αλλα δεν εχω γνωσεις σε τετοιο βαθος.
Εχω ομως προσωπικη εμπειρια απο πολλες δοκιμες-εμπειριες διαφορετικων τυπων
αυτοκινητου σε ΙΔΙΑ κατηφορικη σφιχτη διαδρομη, και εχω καταληξει σε αυτο το συμπερασμα.
Τελος αν και δεν μπορει να χρησιμοποιηθει επακριβως και για τον συγκεκριμενο λογο, υπαρχουν παραδειγματα και απο το WRC αν θυμασαι συμφωνα με επιλογες πχ που ειχε κανει η Peugeot, οπου 'δυσκολευτηκε' πολυ (περα απο τα ηλεκτρολογικα που ειχε ενα θεμα) οταν αντικατεστησε το αγωνιστικο 206 με το αντιστοιχο 307. Μεγαλυτερο αυτοκινητο, μεγαλυτερο μεταξονιο, δυσκολοτερες αποτομες αλλαγες κατευθυνσης ειδικα στο χωμα, και εκει που η απολυτη ταχυτητα μετραει...
Θες αλλο ενα παραδειγμα? Τι εκανε το Renault 5 GT turbo το 1987 (αν θυμαμαι καλα, ή το 88') στο 'σφιχτο' Rally Monte carlo απεναντι στις integrale και sierra cosworth?
Τις κατατροπωσε, βγηκε 1ο ΓΕΝΙΚΗΣ μπροστα απο θηρια, με κορυφαιους οδηγους στα πηδαλια.