-
και τι είναι το viscosity index ??? πρακτικα ?
ps.. τελικά έβαλα mobil1 0-40 .... να δολυμε αν θα δω διαφορά ....
-
και για τι τιμες μιλαμε περιπου στα λαδια αυτα?μπορει καποιος να φτιαξει εναν αναλογο πινακα με τιμες, πιστευω θα ηταν και αυτος αρκετα χρησιμος οπως και οι αλλοι (πολυ καλη δουλεια)!!
κατι αλλο..
γενικα οι αμερικανοι, νομιζω εχουν μια ταση στα προιοντα τους, ναι μεν να ειναι αρκετα μπροστα, αλλα να 'παραποιουν' λιγο τις ετικετες με τα συστατικα.
οι πινακες φανταζομαι ειναι απο δεδομενα της καθε εταιρειας (αν κανω λαθος συγγνωμη).Εχουν επαληθευτει αυτα τα αποτελεσματα απο καποιον ή εστω γνωριζει καποιος οτι εχουν επαληθευτει? -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Τα ELF 5W40 έχουν ίδια βάση με τα αντίστοιχα Total αλλά όχι την ίδια χημική σύνθεση. Και είναι 100% PAO συνθετικά.Περίεργο...
Πάντως, νομίζω ότι κάπου πήρε το μάτι μου την σύνθεση για PAO (σε safety data sheet της Elf), αλλά για τα λιπαντικά από το 2005 και μετά.Εμείς όταν αγοράζουμε λιπαντικά από τα μαγαζιά μας, σίγουρα μας δίνουν αυτά που έχουν σε στοκ (τυολάχιστον 1 έτους). Έτσι πιστεύω.
Αυτά περί PAO (που, μαζί με τους εστέρες διβασικού οξέος, είναι οι δύο κορυφαίες βάσεις για συνθετικό λιπαντικό) στα Elf/Total που τα διάβασες; Αν μπορείς να στείλεις κανένα νήμα (link)...
-
Έχει χρόνια που είχα διαβάσει ότι η Total-Elf χρησιμοποιούν PAO. Θυμάσαι πρίν 3 χρόνια περίπου που μιλούσα για κάτι Ισραηλίτικα λιπαντικά της PAZ. Και αυτά ήταν με PAO. Τότε είχα ψάξει και είδα για την Total-Elf... Σε datasheet. Θα ψάξω να το βρω. Πρέπει να το έχω κρατήσει στον σκληρό μου!
-
Το βρήκα αμέσως! Αλλά είναι σε pdf και δεν μπορώ να το κάνω copy-paste...
Γράφει σε μία σειρά (για το 5W40) στο data sheet:
'This product is made from synthetic base oils (Polyalfaolefins)' -
Γράφει σε μία σειρά (για το 5W40) στο data sheet:
'This product is made from synthetic base oils (Polyalfaolefins)'Οκ!
Μήπως (λέω μήπως) θα μπορούσες να μου το στείλεις και σε 'μένα με πμ; -
Πρόσεξες το Viscosity Index στο 0W40 της AMSOIL; 201!!!Υπάρχουν 2 τρόποι να αυξηθεί το VI, ο φθηνός και ο ακριβός. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πολύ καλό (ακριβό) συνθετικό λάδι που δεν λεπταίνει πολύ όταν ζεσταίνεται ή μπορείς να προσθέσεις (φθηνά) viscosity improvers που επιτυγχάνουν παρόμοιο αποτέλεσμα αλλά ΔΕΝ είναι λιπαντικά (και φθείρονται). Εγώ δεν εμπιστεύομαι τις εταιρείες ότι θα βάλουν το καλό, μάλλον λίγο από το καλό και αρκετό από το φθηνό. Προτιμώ χαμηλό VI π.χ. Mobil 1 15W50 και αν ξεκινάς κάθε μέρα το αυτοκίνητο στους -10C ένα συνθετικό 10W30.
Πάντως τα AMSOIL 5W40 δεν είναι λεπτά λάδια με HTHS στο 4, ζεστά είναι σαν ορυκτέλαια 10-15W40 και ξεκινούν πολύ καλύτερα από όλα τα προαναφερθέντα λάδια με -15C. Μπορεί να είναι λίγο καλύτερα από τα Mobil ή τα Motul αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες, όλα είναι κορυφαία. Κάπου έχω τυπωμένες αναλύσεις λαδιού από χημείο για το 15W50, θα τις ψάξω και θα τις σκανάρω.
Ανάμεσα στο 0W40 και στο 5W40 εγώ θα διάλεγα το δεύτερο, παρόμοια συμπεριφορά στο ζεστό, αλλά είναι ένα πιο χοντρό βασικό λάδι (0 έναντι 5) καί έχει λιγότερα VI. Για τους ίδιους λόγους θα προτιμούσα το 0W40 αν έμενα Φλώρινα (-15) το χειμώνα.
-
Το maximum viscosity index που μπορείς να πετύχεις χωρίς την προσθήκη viscosity index improvers είναι γύρω στο 175. ...
Γι'αυτό το λόγο κάτι νούμερα γύρω στο 200 δε με εντυπωσιάζουν. Όσο λιγότερο VI improvers έχει ένα λιπαντικό ,τόσο το καλύτερο .
Βέβαια μπορεί το λιπαντικό να έχει φυσικό viscosity index 140 και με την προσθήκη improvers να σου παρουσιάσει στις προδιαγραφές ένα νούμερο κοντά στα 170. Τρέχα γύρευε... -
Συμφωνώ μαζί σας. Όπως είπα όλα αυτά είναι θεωρητικά που αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν αλλά ότι χρειάζονται επιβεβαίωση στην πράξη, πράγμα όχι εύκολο. Κι επειδή η δειγματοληψία πριν και μετά και η αποστολή τους σε Χημείο είναι μία συνήθως άβολη διαδικασία ελέγχου, αρκούμαστε στα οδηγικά μας αισθητήρια. Πχ πώς ακούγεται το μοτέρ πριν και μετά, πώς στροφάρει, παρακολουθούμε την κατανάλωσή του, την οπτική του κατάσταση όταν το αλλάζουμε, την εσωτερική κατάσταση του μοτέρ όταν το ανοίξουμε για κάποιο λόγο κλπ. Και φυσικά παίζει ρόλο και το κόστος του λιπαντικού, για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο.
Γι αυτό και έχω παρατηρήσει στα θεωρητικά ίδια λιπαντικά 5W40 Elf και Total ότι το Elf συμπεριφέρεται ακόμη καλύτερα στο μοτέρ μου, όπως και ότι το υποδεέστερο Igol Symbol Ceramic 5W40 συμπεριφέρεται καλύτερα καί από τα δύο κι ας είναι το οικονομικότερο. Σε ένα άλλο μοτέρ αυτό μπορεί να έχει άλλη σειρά. Είναι πολλά τα λάδια που δεν έχω δοκιμάσει, δεν είναι εύκολο να το κάνω αυτό, αλλά και δεν έχω λόγο να το κάνω όταν το Igol συμπεριφέρεται ως στιγμής αψεγάδιαστα. Υπόψιν ότι ποτέ δεν κρατάω λάδι πάνω από 4 μήνες αφού έχω προσέξει ότι τραχαίνει η λειτουργία του μοτέρ μετά από 3-4 μήνες (αναλόγως του καιρού, της οδήγησης και του λιπαντικού), πράγμα που είναι η πρώτη αιτία να σκεφτώ ότι έχει χάσει ήδη ένα σημαντικό μέρος από τις ιδιότητές του.
Και κάτι ακόμη. Παρότι το 10W40 είναι κατάλληλο για υπό το μηδέν θερμοκρασίες, το 5W40 κάνει το μοτέρ να ακούγεται πιο 'γλυκά' κατά την κρύα εκκίνηση και κατά το 1ο λεπτό λειτουργίας. Το 15W40 (και μάλιστα της Phillips USA) το έχω απορρίψει ακόμη και για 0C αφού με αυτό ακούγονται οι βαλβίδες για λίγα δευτερόλεπτα (στο μοτέρ μου και σε όλα τα αντίστοιχα της Peugeot). 0W40 δεν έχω δοκιμάσει αλλά δεν έχω δει κάτι που να με κάνει να το ψάξω κι αυτό. -
Το βρήκα αμέσως! Αλλά είναι σε pdf και δεν μπορώ να το κάνω copy-paste...Γράφει σε μία σειρά (για το 5W40) στο data sheet:
'This product is made from synthetic base oils (Polyalfaolefins)'Αναφέρει κάπου κάποια ημερομηνία; Παίζει ρόλο γιατί μετά το 2003 πολλές εταιρείς έχουν ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των group ΙΙΙ ή το συνηθέστερο 50% PAO, 45% group III και 5% esters.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Αναφέρει κάπου κάποια ημερομηνία; Παίζει ρόλο γιατί μετά το 2003 πολλές εταιρείς έχουν ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των group ΙΙΙ ή το συνηθέστερο 50% PAO, 45% group III και 5% esters.
Ναι! Elf Lubrifiants Material Safety Data Sheet 24/05/2000
Θα ψάξω να βρω πιο πρόσφατο... -
Από το safety data sheet της total για το 9000 5W40 με
ημερομηνία 26/10/2004:'The product is made from refined mineral base oils and synthetic oils.'
Αυτό πρακτικά σημαίνει 60% group III , 40% PAO ϊσως και 75-25%.
Για το αντίστοιχο elf ένας φίλος μου με πληροφόρησε οτι από το 2003 δεν είναι πια PAO. Αυτό που εξακολουθεί να περιέχει PAO είναι μόνο το elf 0W40.
-
Συμφωνώ μαζί σας. Όπως είπα όλα αυτά είναι θεωρητικά που αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύουν αλλά ότι χρειάζονται επιβεβαίωση στην πράξη, πράγμα όχι εύκολο. Κι επειδή η δειγματοληψία πριν και μετά και η αποστολή τους σε Χημείο είναι μία συνήθως άβολη διαδικασία ελέγχου, αρκούμαστε στα οδηγικά μας αισθητήρια.Στο αμερικάνικο forum όπου είμαι μέλος , είναι πολλοί αυτοί που στέλνουν δείγματα από τη μηχανή του αυτοκινήτου τους. Υπάρχουν πολλά και φτηνά εργαστήρια εκεί με κόστος ανάλυσης τα 20$!! Τα δείγματα στέλνονται μέσα σε μικρό πλαστικό δοχείο μέσω ταχυδρομίου και από τη στιγμή που θα φτάσουν είναι έτοιμα μέσα σε δυο μέρες. Τα αποτελέσματα σου τα στέλνουν με e-mail ή τα βλέπεις εσύ στο server τους με κωδικό πρόσβασης που σου παρέχουν αυτοί.
Στην Ευρώπη τα εργαστήρια είναι ελάχιστα (κοιμόμαστε ακόμη...) .Την Παρασκευή επικοινώνησα με το εργαστήριο που συνεργάζεται η total (αναφέρεται στο site της εταιρείας) . Αναμένω λεπτομέρειες...
Βέβαια αν κάποιος είναι επίμονος μπορεί να στείλει δείγματα και στην Αμερική. Το κόστος δε φαντάζομαι να είναι απογορευτικό, μιλάμε για 70 ml λιπαντικού. Το πρόβλημα βρίσκεται σε μερικούς υπαλλήλους στα ταχυδρομία που το θεωρούν εύλεκτη ύλη (τρομάρα τους, με σημείο ανάφλεξης τους 200 C το λιγότερο...) -
Πρόσφατα Αποτελέσματα ΠΟΛΥ Σκληρής δικής μου χρήσης σε shell Helix Ultra 5-40 και Mobil 1 (europe) 5-40 βγάζουν 'νικητή' το δεύτερο.
-
το mobil 1 0-40 σε σχέση με το CastrolRS 10-60 .... το Mobil έχει πιο τραχια λειτουργία το μοτερ ..... από απόδοση θα δούμε !
-
Μολις γυρισα απο ταξιδακι αστραπη.
Η ταχυτητα μου στην εθνικη 130-140 σταθερα,και η θερμοκρασια λαδιου στους 90+κατι βαθμους, για τα elf 5-40!
Πραγματικα εντυπωσιακο αποτελεσμα σε σχεση με τα 10W-60 που φοραγα,που στις ιδιες συνθηκες επιαναν 100+ βαθμους.
Θα συμφωνησω και εγω για την περισσοτερη τραχυτητα στον κινητηρα σε σχεση με τα 10-60. -
Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα το θέμα, από πλευράς σύστασης και προσθέτων:
-
Προτιμώ πλήρως συνθετικά λάδια, όπως προτείνουν και οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων μου.
-
Θέλω να αλλάζω τα λάδια μου όσο σπανιότερα γίνεται. Το ιδανικό για μένα θα ήταν να έχουν (όλα!) τα αυτοκίνητα ένδειξη για αλλαγή λαδιών, και να μη βασιζόμαστε στα χιλιόμετρα. Γιατί να σπαταλάμε χρήμα και φυσικούς πόρους, οι οποίοι έχουν αξιοποιηθεί κατά 70 ~ 80% μόνο; (στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι όλες)
-
Γενικά, αποφεύγω τα λάδια που βάζουν στις αντιπροσωπείες / εξουσιοδοτημένα. Νομίζω ότι βάζουν πολύ 'μούφα' λάδι για να λεφτά που δίνω. Βάζουν ημισυνθετικό τη στιγμή που με τα ίδια λεφτά (ή λίγο περισσότερα) βάζω 100% συνθετικό.
-
Προτιμώ όσο γίνεται μικρότερο εύρος ιξώδους, γιατί θέλω το λάδι να έχει όσο γίνεται λιγότερα πρόσθετα. Στην Ελλάδα είμαστε, τι να το κάνω το 0wXX το λάδι; Θα πάει ποτέ -20 ή -30; Όχι. Στην Αθήνα ιδίως, άντε να πάει στους 0 ή να αγγίξει το μείον. Μια χαρά μου κάνει το 10wXX και το χειμώνα λοιπόν.
-
Βάζω λάδι προσπαθώντας να ακολουθώ τις εποχές - χονδρικά χειμώνας και καλοκαίρι. Έτσι, βάζω ας πούμε 10w40 ή 5w40 το χειμώνα και 15w40 ή και 15w50 το καλοκαίρι.
Τα αποτελέσματα αρκετών αλλαγών μέχρι τώρα: μάλλον - όπως έχει ήδη γραφτεί - όλα τα συνθετικά λάδια σε αυτά τα ιξώδη είναι πολύ καλά, γιατί ιδιαίτερες διαφορές δεν υπάρχουν. Ή μάλλον, είναι αμελητέες. Γενικά, καλύτερη ΑΙΣΘΗΣΗ μέχρι τώρα έχω εισπράξει από τα BP 7000. Παλιότερα έβαζα και Motul, πρόσφατα βάζω στο Κλιό και Shell Ultra. Τα 10.000 χλμ πάντως, και τα BP και τα Shell τα βγάζουν άνετα. Το καταλαβαίνω από τη διαφορά στην αίσθηση πριν και μετά την αλλαγή: ελάχιστη έως καμία.
-
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Πρόσφατα Αποτελέσματα ΠΟΛΥ Σκληρής δικής μου χρήσης σε shell Helix Ultra 5-40 και Mobil 1 (europe) 5-40 βγάζουν 'νικητή' το δεύτερο.Μοbil1 δεν υπάρχει 5-40, μόνο 0-40, 5-50, 15-50
Εγω προτιμώ τα 5-50 στο δικό μου. -
Υπάρχει ....στην Ευρώπη εδώ και 2 χρόνια περίπου. Φαντάζομαι οτι ήρθε επιτέλους και σε μας. Είδα ένα τέστ με διάφορα λιπαντικά σε subaru και το συγκεκριμένο mobil τα πήγε περίφημα.
http://www.mobil.com/Belgium-French/Lubes/PDS/GLXXFRPVLMOMobil1_5W-40.asp
Μάλιστα το παραπάνω δελτίο τεχνικών προδιαγραφών με ημερομηνία 12/2005 μάλλον αναφέρεται σε πιο πρόσφατη-εξελιγμένη έκδοση αφού δε θυμάμαι τα νούμερα να ήταν τόσο εντυπωσιακά. Η ονομασία του ήταν mobil 1 Synt S σκέτο. Ούτε Synt S special V 5W-40 ούτε Mobil Delvac 1 5W-40 που στο όνομά του ορκίζονται ορισμένοι μηχανικοί υπεύθυνοι για μεικτό στόλο οχημάτων (βενζίνης-ντίζελ) .
http://www.exxonmobil.com/pdssearch/search.asp?chooseLanguage=en
-
H Mobil δεν το έχει στην ελληνική λίστα!
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι από τα καλύτερα στην κατηγορία του:
Mobil 1 5W40
Viscosity cSt 40ºC: 87.2
Viscosity cSt 100ºC: 14.6
Viscosity Index: 175
Viscosity HTHS cSt 150ºC: 3.80
Pour Point ºC: -54
Plash Point ºC: 238Δεδομένου ότι θα είναι και 100% PAO, είναι από τα κορυφαία!
Δεν το έχω δει ακόμη στην αγορά πάντως...
Λαδια Συνθετικά (0/5)-40W