-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
δηλαδή πιστεύει κανένας ότι το αμάξι από τα 30.000χλμ μέχρι τα 60.000χλμ θα χρειαστεί μόνο λάδια και φίλτρα???? Ουσιαστικά όλα τα service είναι κάθε 10.000χλμ , δηλαδή αν πάς σε μικρό service στις 40.000χλμ και σου πουνε θέλεις δίσκους και τακάκια τι θα πείς??? , άλλαξε τα στα 60.000???Ναι, και άμα καεί ένα λαμπάκι στα 31.000, θα περιμένω να πάω στο σέρβις των 60.000 για να μου το αλλάξουν
Σοβαρά τώρα, τα αναλώσιμα τα αλλάζεις όποτε 'τελειώσουν', όχι στα σέρβις. Και αν σε κάποιο σέρβις μου πουν ότι θέλω πχ δίσκους (γιατί τα τακάκια έχουν ένδειξη), θα ρωτήσω 'μήπως βγάζουν 5.000χλμ ακόμα?' και θα πάω τότε να τα αλλάξω, εκτός σέρβις.
-
Άλλωστε την αλλαγή αναλώσιμων που δεν περιλαβάνονται στο service ( δίσκοι, τακάκια κτλ ) τα πληρώνεις extra σε εργατικά
-
Υπάρχουν πράγματα που έχουν να κάνουν και με την ασφάλεια μας.
Παράδειγμα τα υγρά φρένων που με την υγρασία χάνουν τις ιδιότητες τους και μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να αποδίδουν το 40% των ικανοτήτων τους ή και λιγότερο!
Μην ξεχνάμε επίσης ότι ξεραίνονται τα διάφορα ελαστικά μέρη (σωλήνες τσιμούχες κλπ) καθώς και οι ιμάντες ανεξάρτητα απο τα χλμ που κάνουμε.Βέβαια πολλά εξαρτώνται απο την χρήση αλλά και τις συνθήκες (πόλη, βουνό, θάλλασα, κλειστό γκαράζ κλπ) οπότε για την συντήρηση του αυτοκινήτου σίγουρα ισχύει ο κανόνας ή τόσα χλμ ή τόσα χρόνια.
-
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Στο leon που πήρε φίλος μου το 2004 το βιβλιαράκι της συντήρησής του λέει λάδια κάθε 7.500 κμ , ενώ λέει όσα πουλήθηκαν από το 2005 οι αλλαγές έγιναν κάθε 15.000κμ! . Τα λάδια που του βάζουν στην αντιπροσωπία είναι συνθετικά... Πατέντες της seat για να διώξει τα τελευταία leon πριν το καινούριο...?Φίλε zardoz δε νομίζω να ισχύει αυτό που λές... Άμα σε 5 χρόνια κάνεις 40.000 κμ δε θα σε αναγκάσουν να αλλάξεις πράγματα που δεν έχουν φθαρεί... Λάδια πάντως πρέπει να αλλάζεις το πολύ στο χρόνο ακόμα και αν δεν έχεις συμπληρώσει τα χιλιόμετρα...
Καλά στη Σεατ έχω δει και έχω ακούσει τα πιο τρελά. Πάντως προσωπική άποψη τα λάδια αλλάζονται ανάλογα με τη χρήση του αυτοκινήτου.Χρόνος λειτουργείας σε μποτιλιάρισμα, ταξίδια συχνά σε αυτοκινητόδρομο με υψηλές ταχύτητες (οπότε υψηλές στροφές κινητήρα), καιρικές συνθήκες.Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπ'όψιν και την εξέλιξη των λιπαντικών
-
Θυμάμαι ένα τευχος του AM&S αρκετά εως πολλά χρόνια πριν που έκανε τεστ διαρκείας μια αλλαγή λαδιού στα 100.000 χιλιόμετρα σε CITROEN ZX και μετά είχαν αποσυνθέσει τον κινητήρα για να διαπιστώσουν τις φθορές στα κινούμενα μέρη. Λοιπόν μετά από 100.000 βασανιστικά χιλιόμετρα οι φθορές ήταν πραγματικά ελάχιστες σε σημείο που δεν δικαιολογούσαν σχεδόν καμία αλλαγή ανταλλακτικού. Ενα καλό συνθετικό πλήρως, λάδι σήμερα είναι υπεραρκετό για ένα καθημερινό αυτοκίνητο της τελευταίας δεκαετίας χωρίς να χρειάζεται συχνές αλλαγές (εκτός αν καποιος συμετέχει σε αναβάσεις)
-
Ο χρήστης Nick έγραψε:
Θυμάμαι ένα τευχος του AM&S αρκετά εως πολλά χρόνια πριν που έκανε τεστ διαρκείας μια αλλαγή λαδιού στα 100.000 χιλιόμετρα σε CITROEN ZX και μετά είχαν αποσυνθέσει τον κινητήρα για να διαπιστώσουν τις φθορές στα κινούμενα μέρη. Λοιπόν μετά από 100.000 βασανιστικά χιλιόμετρα οι φθορές ήταν πραγματικά ελάχιστες σε σημείο που δεν δικαιολογούσαν σχεδόν καμία αλλαγή ανταλλακτικού. Ενα καλό συνθετικό πλήρως, λάδι σήμερα είναι υπεραρκετό για ένα καθημερινό αυτοκίνητο της τελευταίας δεκαετίας χωρίς να χρειάζεται συχνές αλλαγές (εκτός αν καποιος συμετέχει σε αναβάσεις)Αυτο το τευχος το εχω και εφαγα τον τοπο και τις κουτες με τα περιοδικα να το βρω και δεν μπορω.
Αυτη κινηση πιστευω ηταν με προτωβουλια της PSA σε μια εποχη οπου η κατασταση των οχηματων της Citroen ηταν απελπιστικη.Και απεδειξαν με το παραπανω οχι μονο στο συγκεκριμενο τεστ αλλα και στη διαρκεια του χρονου οτι ηταν το αυτοκινητο που αναστηθηκε η Citroen δια χειρος Peugeot και εκτοτε ακολουθωντας την ιδια φιλοσοφια κατασκευης η πορεια της ειναι ανοδικη.
Τα μοτερ της σειρας TU παντως ειναι ΑΤΡΩΤΑ με ολη τη σημασια της λεξης.
-
Τέτοια 'άρθρα' θα πρέπει να σε κάνουν να μη ξαναδιαβάσεις αυτό το περιοδικό. Διάβασε τα παρακάτω:
Ο χρήστης leonp έγραψε:
http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=269465
Δείτε πως γίνεται ο κινητήρας μιας BMW 330 (2001) μετά από 50.000 μίλια (80.000 χλμ) χωρίς αλλαγή λαδιού.Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λάδια για πάρα πολλά χιλιόμετρα (σχεδόν τόσα) αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εξωτερικού συστήματος καθαρισμού του λαδιού (bypass filter). Η ανανέωση του υπόλοιπου λαδιού γίνεται καθώς συμπληρώνεις αυτό που καίει ο κινητήρας ή φιλτράρεται. Επίσης δεν πρέπει να κάνεις μικρές διαδρομές (κάτω από 10χλμ) ή να οδηγείς πάνω από το όριο ταχύτητας. Τότε ένα λάδι χωρίς βελτιωτικά ιξώδους (όπως το συνθετικό 10W30 της Mobil) αντέχει χωρίς να καταστραφεί ο κινητήρας.
-
Όντως το πρόβλημα, δηλαδή η καταστροφή του λαδιού και το χάσιμο των καλών ιδιοτήτων του οφείλεται κυρίως στα συχνά κρύα ξεκινήματα. Αν ο κινητήρας λειτουργεί σχεδόν συνεχώς όχι σε αγωνιστικές συνθήκες και δεν κρυώνει ποτέ τότε οι αλλαγές λαδιών πρακτικά καταργούνται!! Είχαν κάνει αντίστοιχο πείραμα σε ΕΛΠΑ κάποιας χώρας που κάνανε χημική ανάλυση στα λάδια κάθε τόσο και τελικά αλλάζαν λάδια στα 50.000+χλμ.
Μπορεί ο κατασκευαστής να λέει αλλάξτε λάδια κάθε 30.000χλμ αλλά μπορεί να λέει ότι αυτό το διάστημα πρέπει να μειώνεται στο μισό για οδήγηση σε πόλη ή σε σκόνη ή με υψηλές θερμοκρασίες ή με σπορ οδήγηση. Καθώς για τους περισσότερους Έλληνες (μόνο τις μεγάλες 3 πόλεις να υπολογίσω έχω τα 2/3 των Ελλήνων) ισχύουν όχι ένα αλλά μάλλον όλα τα παραπάνω οπότε νομίζω 10.000χλμ και πολλά μας είναι!!
Άλλωστε αυτά τα λάδια (συνήθως 0W-30) είναι πολύ λεπτά για τα ζεστά μας καλοκαίρια και δεν τα πάνε καλά.... τόσο που σηκώνονται και φεύγουν.... χρειάζεται συχνό γέμισμα, μην περιμένετε 30.000χλμ. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μπορεί ο κατασκευαστής να λέει αλλάξτε λάδια κάθε 30.000χλμ αλλά μπορεί να λέει ότι αυτό το διάστημα πρέπει να μειώνεται στο μισό για οδήγηση σε πόλη ή σε σκόνη ή με υψηλές θερμοκρασίες ή με σπορ οδήγηση. Καθώς για τους περισσότερους Έλληνες (μόνο τις μεγάλες 3 πόλεις να υπολογίσω έχω τα 2/3 των Ελλήνων) ισχύουν όχι ένα αλλά μάλλον όλα τα παραπάνω οπότε νομίζω 10.000χλμ και πολλά μας είναι!!Οποτε στην Αιγυπτο πρεπει να αλλαζουν καθε μερα που πανε στο βενζινάδικο συμφωνα με αυτη την λογικη.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λάδια για πάρα πολλά χιλιόμετρα (σχεδόν τόσα) αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εξωτερικού συστήματος καθαρισμού του λαδιού (bypass filter). Η ανανέωση του υπόλοιπου λαδιού γίνεται καθώς συμπληρώνεις αυτό που καίει ο κινητήρας ή φιλτράρεται.Νομίζω ότι εννοούσαν ότι έλεγξαν τον κινητήρα του ZX με 100000km με κανονική συντήρηση. Κι όχι ότι δεν είχαν κάνει ούτε αλλαγή λαδιών μέχρι τότε.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν λάδια για πάρα πολλά χιλιόμετρα (σχεδόν τόσα) αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση είναι η ύπαρξη εξωτερικού συστήματος καθαρισμού του λαδιού (bypass filter). Η ανανέωση του υπόλοιπου λαδιού γίνεται καθώς συμπληρώνεις αυτό που καίει ο κινητήρας ή φιλτράρεται.
Νομίζω ότι εννοούσαν ότι έλεγξαν τον κινητήρα του ZX με 100000km με κανονική συντήρηση. Κι όχι ότι δεν είχαν κάνει ούτε αλλαγή λαδιών μέχρι τότε.
Σχετικά με το εν λόγω 'τεστ' να προσθέσω (ως πρώην, ευτυχώς, εδώ και μια τουλάχιστον 10ετία, αναγνώστης του AMS) πως η συγκεκριμένη δοκιμή είχε γίνει από το Quattroruote και το AMS το 'χε απλά αναδημοσιεύσει και μεταφράσει. Σ' ό,τι αφορά στην ΖΧ, ενθυμούμαι πως το καπώ είχε ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ για τη διάρκεια της δοκιμής και προσέθεταν κάθε τόσο (αν χρειαζόταν) λάδι με ειδική σύριγγα!
-
Ο χρήστης zardoz έγραψε:
Μια παράμετρος στην επιλογή αυτοκινήτου είναι το κάθε πόσο πάς για
service. Παρατήρησα μάλιστα ότι, ακόμη και για λάδια να πάς στην
αντιπροσωπεία, τελικά όλο και κάτι σου βγάζουν.Όσοι έχουν τα παρακάτω μοντέλα, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι
ισχύει ο πίνακας όπως έχει ή υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί
π.χ κάθε 30.000 χλμ ή δύο χρόνια. To ρωτάω αυτό γιατί
δεν κάνω χιλιόμετρα, οπότε το 30.000 πάει ως και στα 3 χρόνια και
είναι χλιδή για εμένα γενικώς... εκτός αν ισχύουν και τα χρόνια.**```
Μοντέλο Service Λάδια
Citroen C4 1.6 30 10
Ford Focus 1.6 20 20
Mazda 3 sedan 20 10
Opel Astra 1.6 30 30
Toyota Corolla 1.6 30 15
Megane II Sedan 30 30> >Τί ισχύει? το megane II σου λεει 30.000 service ή ανά έτος (όποιο έρθει πρώτο-->μεγάλη μαλακία αυτή), και λάδια ανά 15.000 ΑΛΛΑ αν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη τότε σου λένε να τα αλλάζεις ανά 10.000 (κι άλλο 'φίδι'). Για μένα μετράει το κόστος περισσότερο. Το πρώτο service του megane με τακάκια μπρος πίσω πήγε στα 270 περίπου.
-
Ο χρήστης DRIFTER37 έγραψε:
αν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη τότε σου λένε να τα αλλάζεις ανά 10.000 (κι άλλο 'φίδι').Φυσικό είναι, αφού μέσα στην πόλη, το διάστημα που είσαι σταματημένος (π.χ. φανάρια, μποτιλιαρίσματα) ο κινητήρας, λειτουργεί, το λάδι καταπονείται, αλλά χιλιόμετρα δε γράφονται...
-
Δύο, μόνο δύο πρααγματάκια μας ζητάει ο καημένος ο κινητήρας για να συνεχίσει μας πηγαίνει όπου θέλουμε: Καλό, ανόθευτο καύσιμο και φρέσκο λαδάκι. Μην του τα στερήσουμε γκρινιάζοντας.
-
Ο χρήστης DELINHO έγραψε:
αν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη τότε σου λένε να τα αλλάζεις ανά 10.000 (κι άλλο 'φίδι').
Φυσικό είναι, αφού μέσα στην πόλη, το διάστημα που είσαι σταματημένος (π.χ. φανάρια, μποτιλιαρίσματα) ο κινητήρας, λειτουργεί, το λάδι καταπονείται, αλλά χιλιόμετρα δε γράφονται...
Το περίεργο είναι, οτι ενώ κάποια αυτοκίνητα το υπολογίζουν μόνα τους αυτό, και θα βγάλουν ένδειξη για αλλαγή σε λιγότερα χιλιόμετρα, ορισμένες αντιπροσωπείες συνεχίζουν να πιπιλίζουν τη καραμέλα των 'ελληνικών συνθηκών' και της 'κίνησης στην πόλη'.
Στο δικό μου, που έφτασε τα 30.000χλμ για αλλαγή λαδιών, ο κινητήρας έχει 690 ώρες λειτουργίας. Το 24% των χιλιομέτρων και το 40% του χρόνου είναι μέσα στην πόλη. Το διάστημα που έγιναν αυτά τα χιλιόμετρα είναι 10 μήνες.
-
Mα όταν λένε ανά 30.000 αυτό εμπεριέχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και δεν αναφέρεται σε ιδανικές συνθήκες όπου το αυτοκίνητο ίσως κάνει πάνω από 60.000χλμ χωρίς πρόβλημα.
Αυτές οι δικλείδες ασφαλείας σίγουρα καλύπτουν την κίνηση στην πόλη και γενκά κάθε νορμάλ χρήση.Μόνο αν κάποιος μπαίνει συχνά σε πίστα υπερθερμαίνοντας τα λάδια του ή αν οδηγεί πολύ συχνά σε χωματόδρομο ίσως να είναι καλό να τα αλλάξει πιο νωρίς.
Συνεπώς ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσέχοντας μόνο να σας βάζουν και τα λάδια που έχουν από τον κατασκευαστή προδιαγραφές για 30.000χλμ. (το οποίο δεν είναι 'αυτονόητο' για μια αντιπροσωπεία όπου οι αλλαγές λαδιών 'αυτονόητα' είναι πιο συχνές...)
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Mα όταν λένε ανά 30.000 αυτό εμπεριέχει πολλές δικλείδες ασφαλείας και δεν αναφέρεται σε ιδανικές συνθήκες όπου το αυτοκίνητο ίσως κάνει πάνω από 60.000χλμ χωρίς πρόβλημα.
Αυτές οι δικλείδες ασφαλείας σίγουρα καλύπτουν την κίνηση στην πόλη και γενκά κάθε νορμάλ χρήση.Μόνο αν κάποιος μπαίνει συχνά σε πίστα υπερθερμαίνοντας τα λάδια του ή αν οδηγεί πολύ συχνά σε χωματόδρομο ίσως να είναι καλό να τα αλλάξει πιο νωρίς.
Συνεπώς ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσέχοντας μόνο να σας βάζουν και τα λάδια που έχουν από τον κατασκευαστή προδιαγραφές για 30.000χλμ. (το οποίο δεν είναι 'αυτονόητο' για μια αντιπροσωπεία όπου οι αλλαγές λαδιών 'αυτονόητα' είναι πιο συχνές...)
ακριβώς γιατί πολλές φορές βάζουν ότι λάδια θέλουν και τυχαία σου αναφέρουν (αν στο αναφέρουν) ότι επόμενη αλλαγή στα 7,5
Φυσικά συμβαίνει και να βάζουν τα ακριβά λάδια και να 'προτείνουν' αλλαγή κάθε 15 (ενώ είναι για 30)
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Μόνο αν κάποιος μπαίνει συχνά σε πίστα υπερθερμαίνοντας τα λάδια του ή αν οδηγεί πολύ συχνά σε χωματόδρομο ίσως να είναι καλό να τα αλλάξει πιο νωρίς.Το χειρότερο είναι να κάνεις μόνο μικρές διαδρομές ( < 10χλμ ) που δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί το λάδι και μαζεύει κατάλοιπα καύσης (καύσιμο και νερό). Τότε πρέπει να αλλάζεις τα λάδια πολύ πιο σύντομα.
ακριβώς :evil: γιατί πολλές φορές βάζουν ότι λάδια θέλουν και τυχαία σου αναφέρουν (αν στο αναφέρουν) ότι επόμενη αλλαγή στα 7,5
Μπορεί να συνιστούν να αλλάξεις λάδια στα 7,5 αντί να σου πουν ότι πρέπει να συμπληρώσεις λάδι. Πολλοί νομίζουν λανθασμένα ότι οι (καλοί) κινητήρες δεν πρέπει να καίνε λάδι και αντί να τους πείσεις για το αντίθετο είναι πιο εύκολο να τους φέρεις για αλλαγή στα 7.500 χλμ.
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
Στο δικό μου, που έφτασε τα 30.000χλμ για αλλαγή λαδιών, ο κινητήρας έχει 690 ώρες λειτουργίας.
Οι 690 αυτές ώρες είναι με το ίδιο λάδι;
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Στο δικό μου, που έφτασε τα 30.000χλμ για αλλαγή λαδιών, ο κινητήρας έχει 690 ώρες λειτουργίας.
Οι 690 αυτές ώρες είναι με το ίδιο λάδι;
Ναί.
Οι 690 ώρες είναι για αυτά τα 29.500χλμ που έχω τώρα. Έχω συμπληρώσει 1,5 λίτρα λάδι, σε σύνολο, αυτό το διάστημα.
Service στα 30.000χλμ - Μύθος ή πραγματικότητα