-
Ο χρήστης panoss έγραψε:
Νομιζω πως το μεγαλυτερο κοματι για να εξασφαλισεις την κινηση σε χιονι παγο κατα την γνωμη μου ειναι τα λαστιχα.Και το μυαλό. Ακόμα θυμάμαι μια φορά που ένα Φερόζα μπροστά μου δεν μπορούσε να ξεκινήσει σε μικρή παγωμένη ανηφόρα, και οι ανεκδιήγητοι τύποι λένε 'βάλε το κοντό να τελειώνουμε'. Εννοείται οτι το αυτοκίνητο έφυγε στο πλάι την στιγμή που ακούμπησαν το γκάζι.
Ξεκίνησα αμέσως μετά με το γκολφάκι με χιονολάστιχα και 2α στο κιβώτιο, και κοίταγαν με ανοιχτό το στόμα (μάλιστα γέλασαν πριν ξεκινήσω, όταν τους είπα να κάνουν στην άκρη). -
Ο χρήστης VIRSS έγραψε:
Στο φρενάρισμα όλα τα αυτοκίνητα είναι 4x4. Αφού όλα τα αυτοκίνητα έχουν φρένα και στους 4 τροχούς. Θες να πας αργά στη χιονισμένη κατηφόρα; Βάλε 1η, τράβα και το χειρόφρενο στην 1η σκάλα κι έχεις μόνιμο φρένο σε όλους τους τροχούς. Τι σημασία έχει πού δίνει τη ροπή ο Haldex;
Νομίζω πως υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να 'μεταφέρω' απλά τους πίσω τροχούς και στο να μεταδίδω και κίνηση σ'αυτούς, όχι στο θέμα του φρεναρίσματος αλλά στο θέμα της πρόσφυσης. Ειδικά αν ένα αυτοκίνητο έχει χειμερινά λάστιχα ή αλυσίδες, οι πίσω τροχοί λόγω της κίνησής τους θα 'σκάβουν' πιο αποτελεσματικά το χιόνι και θα εξασφαλίζεται καλύτερη πρόσφυση. Δεν ξέρω αν πρακτικά έχει και τόσο μεγάλη διαφορά αλλά τουλάχιστον θεωρητικά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει.
Όταν κατεβαίνουμε μια κατηφόρα με εμπλεγμένη ταχύτητα, το οδόστρωμα ασκεί στο ελαστικό μια δύναμη με φορά αντίροπη προς τη φορά της κίνησής του. Το ελαστικό δεν μπορεί να καταλάβει αν η δύναμη αυτή οφείλεται στις τριβές του κινητήρα ή στις τριβές του συστήματος πέδησης.
-
Ο χρήστης alnikas έγραψε:
δηλαδή για να καταλάβετε... αυτό που ρωταω είναι... ο Haldex όταν το αυτοκίνητο καταβαίνει μια χιονισμένη κατηφόρα μεταφέρει κίνηση και σους 4 τροχούς και άρα κρατάνε και οι 4 τροχοί.. ή αφήνει την κίνηση μόνο στους δύο εμπρόσθιους τροχούς ( αφού δεν υπάρχει 'σπινάρισμα' μπροστά) οπότε και όλο το βάρος του αυτοκινήτου 'πέφτει' στους μπροστινούς τροχούς και άρα είναι πιθανότερο να γλιστρήσει αφού φορτίζονται μόνο 2 και όχι 4 τροχοί.. να το πώ κι αλλιώς.. αν είχε κάποιος ένα καλό 4Χ4 μπορούσε να κλειδώσει την κίνηση 50:50 οπότε κρατάνε και οι 4 τροχοί.. αυτό όμως δεν γίνεται στον haldex.. και ξαναρωτώ.. στην γλιστερή κατηφόρα τελικά η τερτακίνηση λειτουργεί ή όχι;;; ... και όποιος δεν μπερδευτηκε ... συγχαρήτηρια .. πρέπει να έιναι πολύ συγκροτημένο μυαλό...Πιό απλά όταν είσαι δικίνητος και κατεβαίνεις φρενάροντας με κινητήρα, το αυτοκίνητο φρενάρει με τους μπροστινούς τροχούς, ενώ αν είσαι 4κίνητος και 50/50, φρενάρει με όλους τους τροχούς, άρα μικρότερη η δύναμη φρεναρίσματος στον κάθε τροχό, και μπορείς να κατέβεις κατηφόρα με χαμηλότερο συντελεστή τριβής χωρίς να γλιστρήσεις.
Σωστά τα λές, και δεν νομίζω να σε βοηθάει το haldex εδώ. Δεν ξέρω όμως πόση είναι αυτή η διαφορά στην πρόσφυση. Στα τεχνικά θέματα σου ξανααπάντησα σχετικά με το MSR, βοηθάει πολύ στο φρενάρισμα με ταχύτητα, τόσο που ίσως να είναι καλύτερα από το 'φρενάρισμα' ενός μόνιμου 4Χ4, που δεν έχει αυτό το σύστημα.
-
πολύ καλό ακούγεται αυτό το MSR.. άραγε το έχει και το golf στο 4motion;;... ή μάλλον με βλέπω με skoda Octavia combi 4x4 2.0... και με ήσυχο κεφάλι...
αλλά το έχει άραγε αυτό το golf.. θέλει ψάξιμο... -
Ο χρήστης sokos έγραψε:
Τορσεν σίγουρα έχει το Subie πίσω, μιλάμε για αίσχος ο τρόπος που συμπεριφερόταν στις στροφές το Audi..Mου φαίνετε παράξενο να είχε Τορσεν το 1.8 Quattro '00
Κανένα Subaru δεν έχει Torsen!!!!
Πράγματι τα τετρακίνητα Audi, από το 1ο quattro μάλιστα, και μιλάω γι αυτά με διαμήκη τοποθέτηση κινητήρα και πραγματική τετρακίνηση, έχουν πάρα πολύ καλό σύστημα μετάδοσης, εφάμιλλο με των Subaru, όχι όμως και με αυτών που διαθέτουν τα ρυθμιζόμενο μεσαίο διαφορικό και μπλοκέ μπρος, πίσω. Δηλαδή STi 2005, και 2004 ιαπωνική έκδοση όπως και τα STi 1998-99.
Τα μπλοκέ της Subaru, σε αυτά τα μοντέλα που λέω, είναι supertrack!!!!
Στα παλιότερα ή σε 'χαμηλότερες' εκδόσεις, είναι με δισκάκια.
Το θέμα που σε προβλημάτισε στο Audi,έχει να κάνει ακριβώς με την ιδιαιτερότητα του Torsen (torque - sensitive). Είναι λίγο έως πολύ απότομο στη συμπεριφορά του....
Είναι άκρως αποτελεσματικό όταν μεταδίδεται ροπή από τον κινητήρα στους τροχούς, δεν χάνει ούτε μισή στροφή σε σχέση με άλλα είδη μπλοκέ, δε λειτουργεί με τροχό στον αέρα(γι αυτό δε βάζω το χέρι στη φωτιά) και δε λειτουργεί όταν δεν πατάς γκάζι.
Αρά αυτά που λές για τις κατηφόρες ισχύουν για όλα τα τουτου και λίγο βοηθάνε τα συστήματα τετρακίνησης. Ίσως ένα κλειδωμένο μεσαίο να πάει 'λίγο πιο ψηλά' τα όρια της πρόσφυσης. Πάντως με 4 καλά χειμερινά, είσαι σίγουρα καλύτερος!!!!Υπάρχουν εξελιγμένα μπλοκέ, με δισκάκια, που λειτουργούν ΠΑΝΤΑ σε γκάζι ή σε φρένο!
Εγώ φοράω στο Forester ένα 'μαμά' πίσω κι ένα της Cusco εμπρός (με λειτουργία σε γκάζι, όσο και σε φρένο) κάι απλά πάω πάντα εκεί που κοιτάνε οι τροχοί μουΆσε που δεν κολάω ούτε με τους διαγώνιους τροχούς στον αέρα!!!!
Μειονέκτημα?
Ναι, η κίνηση στην πόλη και οι επί τόπου μανούβρες
Α! αλλάζω και βαλβολίνες κάθε 10.000 γιατί τις ξεφτιλίζει το μπροστινό μπλοκέ, ενώ το 'μαμά' πίσω θέλει καθε 50-60.000 , φυσιολογικά δηλαδή. -
Ο χρήστης boxer2003 έγραψε:
Τορσεν σίγουρα έχει το Subie πίσω, μιλάμε για αίσχος ο τρόπος που συμπεριφερόταν στις στροφές το Audi..
Mου φαίνετε παράξενο να είχε Τορσεν το 1.8 Quattro '00
Πράγματι τα τετρακίνητα Audi, από το 1ο quattro μάλιστα, και μιλάω γι αυτά με διαμήκη τοποθέτηση κινητήρα και πραγματική τετρακίνηση, έχουν πάρα πολύ καλό σύστημα μετάδοσης, εφάμιλλο με των Subaru, όχι όμως και με αυτών που διαθέτουν τα ρυθμιζόμενο μεσαίο διαφορικό και μπλοκέ μπρος, πίσω. Δηλαδή STi 2005, και 2004 ιαπωνική έκδοση όπως και τα STi 1998-99.
Το θέμα που σε προβλημάτισε στο Audi,έχει να κάνει ακριβώς με την ιδιαιτερότητα του Torsen (torque - sensitive). Είναι λίγο έως πολύ απότομο στη συμπεριφορά του....
Είναι άκρως αποτελεσματικό όταν μεταδίδεται ροπή από τον κινητήρα στους τροχούς, δεν χάνει ούτε μισή στροφή σε σχέση με άλλα είδη μπλοκέ, δε λειτουργεί με τροχό στον αέρα(γι αυτό δε βάζω το χέρι στη φωτιά) και δε λειτουργεί όταν δεν πατάς γκάζι.
Αρά αυτά που λές για τις κατηφόρες ισχύουν για όλα τα τουτου και λίγο βοηθάνε τα συστήματα τετρακίνησης. Ίσως ένα κλειδωμένο μεσαίο να πάει 'λίγο πιο ψηλά' τα όρια της πρόσφυσης. Πάντως με 4 καλά χειμερινά, είσαι σίγουρα καλύτερος!!!!Υπάρχουν εξελιγμένα μπλοκέ, με δισκάκια, που λειτουργούν ΠΑΝΤΑ σε γκάζι ή σε φρένο!
Εγώ φοράω στο Forester ένα 'μαμά' πίσω κι ένα της Cusco εμπρός (με λειτουργία σε γκάζι, όσο και σε φρένο) κάι απλά πάω πάντα εκεί που κοιτάνε οι τροχοί μουΆσε που δεν κολάω ούτε με τους διαγώνιους τροχούς στον αέρα!!!!
Μειονέκτημα?
Α! αλλάζω και βαλβολίνες κάθε 10.000 γιατί τις ξεφτιλίζει το μπροστινό μπλοκέ, ενώ το 'μαμά' πίσω θέλει καθε 50-60.000 , φυσιολογικά δηλαδή.Μια μικρη διορθωση αν μου επιτρεπεις, τα περισσοτερα sti απο 01 μεχρι 04 εχουν LSD εμπρος πισω τυπου suretrack με το 05 να εχει διαφορετικο μονο το μπροστινο διαφορικο που ειναι τυπου helical.
Το διαφορικο που εχεις μπροστα μαλλον ειναι το Cusco RS-Type Plated και ειναι 1,5 way αυτο λειτουργει στο πατημα και στο αφημα του γκαζιου αλλα οχι με φρενο που λειτουργουν τα 2 way και προοριζονται για αγωνιστικη χρηση μια που δεν μπορουν να συνεργαστουν ευκολα με ABS. -
Ontos ta Subaru den exoun torsen ektos apo ta 2004-2005 montela pou exoun diskato piso (cable type to lene oi sxistomatides), helical mpros (torsen like) kai eite DCCD eite silikonouxo meseo analoga ti xora kai tin ekdosi.
Genika ta torsen theorounte pio apotoma gia kentriko diaforiko kai pio diskola apo ta silikonouxa i alla ipias morfis diaforika logo apotomis metaforas tis dinamis apo aksona se aksona kai enalagi ipo kai iperstrofis.
Kai vevea afto peri kalis-kakis tetrakinisis me vriskei telios antitheto afou den iparxi kali kai kaki alla katallili i oxi gia tin ekastote xrisi.
P.x. ena torsen mpros i piso gia aftokinito dromou eine telio eno gia skliri xrisi/off road/pista akatallilo.
JIM -
Ο χρήστης panoss έγραψε:
Τορσεν σίγουρα έχει το Subie πίσω, μιλάμε για αίσχος ο τρόπος που συμπεριφερόταν στις στροφές το Audi..
Mου φαίνετε παράξενο να είχε Τορσεν το 1.8 Quattro '00
Μειονέκτημα?
Α! αλλάζω και βαλβολίνες κάθε 10.000 γιατί τις ξεφτιλίζει το μπροστινό μπλοκέ, ενώ το 'μαμά' πίσω θέλει καθε 50-60.000 , φυσιολογικά δηλαδή.Μια μικρη διορθωση αν μου επιτρεπεις, τα περισσοτερα sti απο 01 μεχρι 04 εχουν LSD εμπρος πισω τυπου suretrack με το 05 να εχει διαφορετικο μονο το μπροστινο διαφορικο που ειναι τυπου helical.
Το διαφορικο που εχεις μπροστα μαλλον ειναι το Cusco RS-Type Plated και ειναι 1,5 way αυτο λειτουργει στο πατημα και στο αφημα του γκαζιου αλλα οχι με φρενο που λειτουργουν τα 2 way και προοριζονται για αγωνιστικη χρηση μια που δεν μπορουν να συνεργαστουν ευκολα με ABS.Σωστά, το 1,5 είναι και εννοούσα άφημα γκαζιού αλλά έγραφα φρένο.... Είχα στο μυαλό μου το φρένο με τον κινητήρα, μιας κι αυτό ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο ποστ.
Όσο για LSD σε sti , όπως λέει κι o Jım Theo (πάντα ψαγμένος... ) έχει να κάνει με τη χώρα προορισμού. Τα Ιαπωνικά (Αυστραλία κλπ) είχαν οπως λες. Τα Ευρωπαϊκά δεν είχαν μέχρι το 2004.
Πάντως, ενώ γενικά όπως λέει κι o Jım Theo , κάθε είδος κάνει για αντίστοιχη χρήση, της Subaru το σύστημα είναι overall!!! -
Το δικο μου που ειναι αρχες 04 εχει σιγουρα το εχω τσεκαρει με το VIN στην subaru, οχι οτι χρειαζοταν μια και το καταλαβαινεις στο τιμονι σχεδον οσο ασχετος και αν εισαι
Golf 4Motion.. αξίζει ο Haldex;;