-
Με την 100αρα σε ίμπιζα1400 βλέπω διαφορά στις χαμηλές στροφές, ούτε ίχνος από πειράκια. με μεγαλή σχέση και μικρή ταχύτητα εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από την απλή. Σε υψηλές στροφές δεν καταλαβαίνω την διαφορά τόσο έντονα. Ίσως να συμπεριφέρεται έτσι λόγω και του πειράγματος που το έχω κάνει. Πάντως εγώ στην πόλη προτιμώ την 100, που κινούμαι συνήθως με χαμηλές στροφές και με γλιτώνει αρκετές φορές από κατέβασμα ταχύτητας. Από αυτονομία παρατήρησα μεγαλύτερη ίσως γιατί με την απλή το πατάω πιο πολύ και το λειτουργώ σε ψηλότερες στροφές 16βάλβιδο. Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι τα μπουζί τα απλά όταν χρησιμοποιώ κατοστάρα γίνονται χάλι μαύρο και βάζω κάποια καλύτερα.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Μα τα οκτάνια είναι από τη φύση τους πιο εύλεκτα από τα επτάνια,αν θυμάμαι καλά από τη χημεία.Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (αν είναι δυνατόν και στιγμιαία) η ανάφλεξη όλου του μείγματος στο θάλαμο καύσης και όχι μερική ή κατά διαστήματα,για καλύτερη απόδοση κινητικής ενέργειας έναντι θερμικής (ή της ολικής ενέργειας αν προτιμάς).Γι'αυτό δεν γίνεται στο 2ο χρόνο η συμπίεση;
Άρα όσο πιο πολλά οκτάνια,τόσο καλύτερα έτσι δεν είναι;Ρωταώ γιατί με τόσα που ακούω δεν ξέρω πια αν αυτά που ξέρω είναι σωστά ή λάθος.Ta oktania eine diktis antikrotikis ikanotitas tis venzinis se sinthikes afksimenis simpiesis/thermokrasion kai ginete sigkrisi me migma 100% isooktaniou (an thimame ki ego kala)!
O diktis RON (research octane number) pou exoume edo stin Evropi eine kathara metro antistasis tis venzinas se aftanaflekseis (megisti simpiesi stin opia den xtipane pirakia) kai se kamia periptosi den exi na kani me ikanotita kafsis-thermodinamiki apodosi.
Stin Iaponia px xrisimopiite o diktis MON (motor octane number) pou eine pio 'afstiros'.Oi metriseis kata RON ginonte me protipo moter sinexos metavalomenis simpiesis sto opio vazoume tin ipo eksetasi venzina stis 600rpm kai afksanoume sinexos ti simpiesi, to simio ekino sto opio i venzina arxizi na parousiazi aftanaflekseis kathorizi kai ton dikti tis se RON se sxesi me to simio sto opio tha xtipage sto idio moter pirakia ena migma 100% isooktaniou!
To idio simveni kai stis metriseis kata MON mono pou eine poli pio apetitikes eki oi sinthikes kathos to protipo moter doulevi stis 900rpm kai fisika se afksimenes thermokrasies.
Gi'afto tha exete akousi pos ta Iaponika montela den antexoun stis Evropaikes venzines kathos i eki 100 MON eine makran kaliteri venzina apo opiadipote Evropaiki 100 RON.
I Ameriki exi mikto sistima pou ipologizi ta oktania os (RON+MON)/2.Aporo pantos pou kathorizete tin piotita mias venzinas apla me tin esthisi , exo sto aftokinito mou eksoteriko 'knock link sensor' oste na vlepo ta pirakia sto moter (i esto tis taseis gia pirakia) kai ena programa tis Ecutek pou sindeete me laptop kai pera apo Road Dyno kani kai log ola ta stixia tis ECU on-line oste na mporis na dis to paramikro argotera me tin isixia sou se diagramata kai na kseris an kati den pai kala ki akomi den exo katastalagmeni apopsi meta apo apires metriseis gia na min po pos i esthisi eine kata 99% lathos.
Eida lipon pos kata kanona (milo panta gia 100ares venzines sto sigkekrimeno karo) i BP exi ti megaliteri apodosi sto aftokinito mou oson afora megisti dinami ALLA mou dini se kapio simio sta psila megali diorthosi advance, genikotera afksimenes thermokrasies kafsaerion kai ipsili katanalosi.
Eidika to knock correction sta psila eine apo mono tou logos na min tin polixrisimopio logo turbo.
Antitheta i EKO Kinitron eine sti mesea klimaka kai i Shell Racing i pio kali me ipia simperifora se oles tis strofes, xamiloteri katanalosi, eidika ektos poleos, kai kaliteri ropi/odigisimotita afto pou oi Aggloi tha legan smooth apodosi!
Afta ta liga kai signomi gia ta Greeklish, kapies fores logo doulias den mporo na grapso se Ellinika.
JIM -
Deite kai mia sigkrisi arithmou oktanion diaforetikon idrogonanthrakon:
JIM
-
Σωστος Jim
Αρα η καλυτερη αποδοση του κινητηρα, αν υπαρχει καλυτερη, δεν ερχεται απο τα οκτανια και την υποτειθεμενη καλυτερη καυση, αλλα περισσοτερο απο το ποσο 'ενεργος' ειναι ενας εγκεφαλος και την ικανοτητα του να διορθωνει το ignition timing σε σημειο που να φαινεται καποια διαφορα τελικα.
-
Για να πω την αλήθεια και εμένα την 100αρα μου την καίει πιο γρήγορα αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι φταίει ότι το πατάω περισσότερο. Νομίζω μια φορά που οδήγησα πολύ οικονομικά μου είχε βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα από την 95αρα. Εχω σταματήσει να την βάζω από καιρό λόγω τιμής (ειδικά μετά το τελευταίο μπαμ στα καύσιμα).
Πάντως η αίσθηση που έχω στα χαμηλά δεν είναι πλασματική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής. Ας υποθέσουμε ότι είσαι στο φανάρι και σπας την 1η. Όταν βάλω 2α, αν έχω 95αρα, νιώθω ένα στιγμιαίο κόμπιασμα από τον κινητήρα (δεν το λέω ακριβώς σωστά, μακάρι να καταλάβετε τι εννοώ) και μετά ανεβάζει. Αν έχω 100αρα δεν υπάρχει κανένα κόμπιασμα και με το που βάλω 2α αμέσως συνεχίζει να επιταχύνει χωρίς κανένα δισταγμό.
Ο ήχος που έχει ειδικά ψηλά δεν έχει σχέση με την 100αρα. Είναι σαν να σε ευχαριστεί το μοτέρ που το πότισες με την'καλή'!
-
Τελικά,όλα εξαρτώνται απο τον κινητήρα και τη χαρτογράφησή του λέω κι εγω.Αν λοιπόν το μοτέρ του Γκόλφ 1.4 δεν έχει χάρτη για πιό επιθετικό αβάνς,δεν έχει νόημα να βάζουμε 100άρα,μιας και δεν την εκμεταλλεύεται.
Πάντως σε λίγες μέρες που αδειάζει το ρεζερβουάρ, θα βάλω 100άρα και θα ξαναμετρήσω ρερπρίζ...
Συμφωνώ οτι η αίσθηση οτι 'πάει καλύτερα' δεν είναι το μοναδικό κριτήριο.Αντίθετα,παραπλανά ορισμένες φορές! -
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Aporo pantos pou kathorizete tin piotita mias venzinas apla me tin esthisi , exo sto aftokinito mou eksoteriko 'knock link sensor' oste na vlepo ta pirakia sto moter (i esto tis taseis gia pirakia) kai ena programa tis Ecutek pou sindeete me laptop kai pera apo Road Dyno kani kai log ola ta stixia tis ECU on-line oste na mporis na dis to paramikro argotera me tin isixia sou se diagramata kai na kseris an kati den pai kala ki akomi den exo katastalagmeni apopsi meta apo apires metriseis gia na min po pos i esthisi eine kata 99% lathos.
Eida lipon pos kata kanona (milo panta gia 100ares venzines sto sigkekrimeno karo) i BP exi ti megaliteri apodosi sto aftokinito mou oson afora megisti dinami ALLA mou dini se kapio simio sta psila megali diorthosi advance, genikotera afksimenes thermokrasies kafsaerion kai ipsili katanalosi.
Eidika to knock correction sta psila eine apo mono tou logos na min tin polixrisimopio logo turbo.
Antitheta i EKO Kinitron eine sti mesea klimaka kai i Shell Racing i pio kali me ipia simperifora se oles tis strofes, xamiloteri katanalosi, eidika ektos poleos, kai kaliteri ropi/odigisimotita afto pou oi Aggloi tha legan smooth apodosi!
Afta ta liga kai signomi gia ta Greeklish, kapies fores logo doulias den mporo na grapso se Ellinika.
JIMΛειτουργεί το knock correction στα ψηλά;Νομίζω οτι η διόρθωση του αβάνς/ign.timing γίνεται μόνο απο χαμηλά,διότι λόγω θορύβου του μοτέρ,ο Knock sensor δεν είναι σε θέση να 'ακούσει' θορύβους προανάφλεξης στα ψηλά...
*Ignition Base Map
The base ignition timing map holds the timing values to be used with the lowest octane fuel that the engine will encounter. This is (hopefully) the most retarded timing that the engine will ever need to run in normal circumstances.
Most base ignition maps have the same approximate shape. As engine RPM increases, ignition advance increases. As engine load increases, ignition timing retards. As a result, the most advance is used at high revs and low load, whilst the least advance is used at high loads and low revs.
The ignition timing flattens off at high RPMs. This is because the ECU does not use the knock sensor beyond around 6000rpm. This is for a very good reason - it is difficult to differentiate between knock and engine noise at high load and revs. Because of this, the ECU uses 'safe' timing values after the knock sensor switches off. *Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
Τα παραπάνω είναι απο το site της EcuTek. -
Απο αισθηση κι εγω οταν αλλαξα απο 95αρα σε 100αρα αισθανθηκα μια ελαχιστη βοηθεια στα χαμηλα που με βολευε σε συνθηκες κινησης. Δεν μπορω να πω για επιδοσεις γιατι δεν εχω μετρησει τιποτα. Οσο για καταναλωση ποτε δεν κανω ακριβως τα ιδια με την προηγουμενη μερα που ειχα απλη πχ αρα δεν μπορω να βγαλω συμπερασμα αξιοπιστο.
-
Λειτουργεί το knock correction στα ψηλά;Νομίζω οτι η διόρθωση του αβάνς γίνεται μόνο απο χαμηλά,διότι λόγω θορύβου του μοτέρ,ο Knock sensor δεν είναι σε θέση να 'ακούσει' θορύβους προανάφλεξης στα ψηλά...
Μετά τις 6000, όχι, δεν 'δουλεύει' ο ο εργοστασιακός knock sensor αλλά ο knock link sensor συνεχίζει να μου δείχνει ενδείξεις.
Η διόρθωση advance με την ΒΡ στο αυτοκίνητό μου είναι μεταξύ 5200-5800 και για δυο-τρεις μοίρες.
Γενικά με την ΒΡ έχω πιο τραχιά λειτουργία με την Shell την καλύτερη και οι υπόλοιπες κειμένονται κάπου ενδιάμεσα!
Προσοχή μιλώ για turbo 2000cc, σε Golf-Corolla 1400 κλπ σίγουρα ισχύουν κάπως διαφορετικά τα παραπάνω ενώ όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν 'επιθετικούς' χάρτες advance και ειδικά το Golf έχει τάση για πειράκια παρα πολύ στα χαμηλά.
JIM -
Ο χρήστης GTZ έγραψε:
Πάντως σε λίγες μέρες που αδειάζει το ρεζερβουάρ, θα βάλω 100άρα και θα ξαναμετρήσω ρερπρίζ...
Καλυτερα για πιο αντικειμενικά τις μετρήσεις να τις κανεις μετά το 2ο γέμισμα με 100αρα. Με το πρώτο γέμισμα δε θα προλάβεις να δεις διαφορά
-
Άσχετο,αλλά ρε παιδιά δεν μπορώ να μην το γράψω.Στο-πρώην μου πλέον-civic του 2001 στον VTEC δεν άκουσα ποτέ ''πειράκια''.
Κλείνω την παράθεση. -
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Άσχετο,αλλά ρε παιδιά δεν μπορώ να μην το γράψω.Στο-πρώην μου πλέον-civic του 2001 στον VTEC δεν άκουσα ποτέ ''πειράκια''.
Κλείνω την παράθεση.Άστο καλύτερα γιατί πονάει!!! Βέβαια όπως έχω πει είναι επιλογή μου που δεν αλλάζω εγκέφαλο
-
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Από ποιό όριο και κάτω ορίζεται η χαμηλή σχάση συμπίεσης;Μιλωντας παντα για βενζινοκινητους ατμοσφαιρικους θα ελεγα πανω απο 10,8:1 - 11:1 καλο θα ηταν 100 οκτανιων.
FSI και γενικοτερα κινητηρες απευθειας ψεκασμου - 100 οκτανια βενζινη...
-
Όλοι οι κατασκευαστές συνιστούν να βάζεις βενζίνη με αριθμό οκτανίων αυτόν που γράφει στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου. Ξέρω μόνο τη Ford που είχε ανακοινώσει ότι η χρήση βενζίνης με περισσότερα οκτάνια από όσα χρειάζεται ο κινητήρας οδηγεί σε αυξημένα κατάλοιπα στο χώρο καύσης. Από την άλλη πλευρά, οι 100άρες βενζίνες διαφημίζουν ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών που απομακρύνουν τα κατάλοιπα καύσης. Μάρκετινγκ;
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όλοι οι κατασκευαστές συνιστούν να βάζεις βενζίνη με αριθμό οκτανίων αυτόν που γράφει στο βιβλιαράκι του αυτοκινήτου. Ξέρω μόνο τη Ford που είχε ανακοινώσει ότι η χρήση βενζίνης με περισσότερα οκτάνια από όσα χρειάζεται ο κινητήρας οδηγεί σε αυξημένα κατάλοιπα στο χώρο καύσης. Από την άλλη πλευρά, οι 100άρες βενζίνες διαφημίζουν ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών που απομακρύνουν τα κατάλοιπα καύσης. Μάρκετινγκ;Έχω την εντύπωση ότι το πόσα κάταλοιπα αφήνει ένα καύσιμο κατά την πλήρη καύση του, εξαρτάται και από το ειδικό βάρος που αυτό έχει.
Όσο μεγαλύτερο είδικό βάρος, τόσο περισσότερα κατάλοιπα αφήνει.
Σημαντικό γεγονός είναι το ότι οι 100άρες (και όχι μόνο) δεν περιέχουν θείο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να σχηματιστεί θειϊκό οξύ, λόγω της ένωσης του SO3, που προέρχεται από την οξείδωση του SO2, και των υδρατμών.
Επίσης έχουμε εξάλειψη των ρύπων αυτών, που ευθύνονται, νομίζω, για το φωτοχημικό νέφος (τι ακριβώς είναι αυτό; )
Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε άφοβα τα φτωχά μείγματα, αφού δεν μας ενδιαφέρει αν το SO2 οξειδώνεται σε SO3, λόγω της περίσσειας αέρα.
Το θειϊκό οξύ συμπυκνώνεται στους 180oC περίπου. Τότε είναι που κάνει την ζημιά.Έχω ακούσει ότι τα φτωχά μείγματα κατά την καύση τους εκλύουν καυσαέρια υψηλότερης θερμοκρασίας, απ' ότι τα στοιχειομετρικά μείγματα; Γιατί;
-
...ma giati eine ftoxa, etsi apla, kai den psixonte oi thalamoi kafsis apo tin eiserxomeni venzina pou eksipireti metaksi allon ki afto ton skopo!
Sovara tora rotas i kanis plaka;
JIM -
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Σημαντικό γεγονός είναι το ότι οι 100άρες (και όχι μόνο) δεν περιέχουν θείο. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να σχηματιστεί θειϊκό οξύ, λόγω της ένωσης του SO3, που προέρχεται από την οξείδωση του SO2, και των υδρατμών.Έχεις δει σε διαφήμιση ότι κάποια 100άρα έχει λιγότερο θείο; Εγώ είδα μόνο ότι περιέχει περισσότερα απορρυπαντικά. Πάντως αυτό για το θείο μάλλον ισχύει γιατί η 100άρα δεν μυρίζει τόσο άσχημα από την εξάτμιση (λιγότερο υδρόθειο ή περισσότεροι αρωματικοί που έχουν και πολλά οκτάνια?)
Για το θειικό οξύ δεν ξέρω τίποτα, πάντα μου έκανε εντύπωση πως καίνε το πετρέλαιο ναυτιλίας με 10.000ppm θείου χωρίς να λιώνουν οι εξατμίσεις τους από το οξύ.
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Έχω ακούσει ότι τα φτωχά μείγματα κατά την καύση τους εκλύουν καυσαέρια υψηλότερης θερμοκρασίας, απ' ότι τα στοιχειομετρικά μείγματα; Γιατί;Η θερμοκρασία φλόγας για κάθε καύσιμο είναι διαφορετική αλλά είναι συνάρτηση του ποσοστού οξυγόνου του μείγματος. Γραμμική συνάρτηση, ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό οξυγόνου του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της ανακύκλωσης καυσαερίων, μειώνεται το ποσοστό οξυγόνου του μείγματος και έχεις μικρότερες θερμοκρασίες καύσης (λιγότερα Νοχ). Αυτή είναι η flame temperature, η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι άλλη.
Πάντα μετράς τη θερμοκρασία στο ίδιο ακριβώς σημείο, καλό είναι να μετράς τη θερμοκρασία της κεφαλής και τη θερμοκρασία των καυσαερίων. Συνήθως μέγιστη ιπποδύναμη έχεις με μέγιστη θερμοκρασία κεφαλής και μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων. Ρυθμίζεις (χονδρικά για καρμπιρατέρ) για μέγιστη θερμοκρασία κεφαλής και λίγο μικρότερη από τη μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων (προς το πλούσιο).
Μικρή θερμοκρασία καυσαερίων και υψηλή θερμοκρασία κεφαλής σημαίνει πολύ φτωχό μείγμα και οι δύο θερμοκρασίες χαμηλές σημαίνει πολύ πλούσιο μείγμα, όπως λέει και ο JIM πολύ βενζίνη ψύχει το μείγμα (στη πρώτη περίπτωση ο υπερβολικός επιπλέον αέρας ψύχει τα καυσαέρια συν το ότι έχεις 'λίγη' καύση). Η θερμοκρασία των καυσαερίων αλλάζει στιγμιαία με την αλλαγή στο μείγμα, η θερμοκρασία κεφαλής μετά από ώρα και αν έχεις καλή ροή ψυκτικού κοντά στο σημείο μέτρησης μπορεί να μη δεις καμία διαφορά.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Έχεις δει σε διαφήμιση ότι κάποια 100άρα έχει λιγότερο θείο; Εγώ είδα μόνο ότι περιέχει περισσότερα απορρυπαντικά. Πάντως αυτό για το θείο μάλλον ισχύει γιατί η 100άρα δεν μυρίζει τόσο άσχημα από την εξάτμιση (λιγότερο υδρόθειο ή περισσότεροι αρωματικοί που έχουν και πολλά οκτάνια?)Για το θειικό οξύ δεν ξέρω τίποτα, πάντα μου έκανε εντύπωση πως καίνε το πετρέλαιο ναυτιλίας με 10.000ppm θείου χωρίς να λιώνουν οι εξατμίσεις τους από το οξύ.
Η καινούργια 100άρα της BP λένε ότι έχει λιγότερο από 10ppm θείο, κάτι που σημαίνει ότι απλά δεν έχει θείο.
Η πρώτη 100άρα της ΒΡ είχε γύρω στα 50ppm.Για να γίνει ζημιά, τα καυσαέρια να αποκτήσουν θερμοκρασία μικρότερη των 180οC (θερμοκρασία συμπύκνωσης του θειικού οξέος). Αν δεν γίνεται αυτό, τότε ΟΚ.
Εξού και η όξινη βροχή όμως, τώρα που το σκέφτομαι. Υγροποιείται στην ατμόσφαιρα το θειϊκό οξύ, προκαλώντας την όξινη βροχή, συνήθως μακρυά από την πηγή που το απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η θερμοκρασία φλόγας για κάθε καύσιμο είναι διαφορετική αλλά είναι συνάρτηση του ποσοστού οξυγόνου του μείγματος. Γραμμική συνάρτηση, ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό οξυγόνου του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της ανακύκλωσης καυσαερίων, μειώνεται το ποσοστό οξυγόνου του μείγματος και έχεις μικρότερες θερμοκρασίες καύσης (λιγότερα Νοχ). Αυτή είναι η flame temperature, η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι άλλη.Πάντα μετράς τη θερμοκρασία στο ίδιο ακριβώς σημείο, καλό είναι να μετράς τη θερμοκρασία της κεφαλής και τη θερμοκρασία των καυσαερίων. Συνήθως μέγιστη ιπποδύναμη έχεις με μέγιστη θερμοκρασία κεφαλής και μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων. Ρυθμίζεις (χονδρικά για καρμπιρατέρ) για μέγιστη θερμοκρασία κεφαλής και λίγο μικρότερη από τη μέγιστη θερμοκρασία καυσαερίων (προς το πλούσιο).
Μικρή θερμοκρασία καυσαερίων και υψηλή θερμοκρασία κεφαλής σημαίνει πολύ φτωχό μείγμα και οι δύο θερμοκρασίες χαμηλές σημαίνει πολύ πλούσιο μείγμα, όπως λέει και ο JIM πολύ βενζίνη ψύχει το μείγμα (στη πρώτη περίπτωση ο υπερβολικός επιπλέον αέρας ψύχει τα καυσαέρια συν το ότι έχεις 'λίγη' καύση). Η θερμοκρασία των καυσαερίων αλλάζει στιγμιαία με την αλλαγή στο μείγμα, η θερμοκρασία κεφαλής μετά από ώρα και αν έχεις καλή ροή ψυκτικού κοντά στο σημείο μέτρησης μπορεί να μη δεις καμία διαφορά.
Μάλιστα.
Αλλά αφού με τα πτωχά μείγματα έχουμε την μεγάλη θερμοκρασία καυσαερίου, γιατί λές ότι μικρή θερμοκρασία καυσαερίων και υψηλή θερμοκρασία κεφαλής έχουμε πτωχά μείγματα;
Παραπάνω οκτάνια,ωφελούν;