-
Αφορμή για το θέμα αυτό πήρα μετά απο το τέστ βελτιωτικών οκτανίων που έκαναν οι 4 τροχοί πριν 2 μήνες πάνω σε Seat Altea 1.6 102 ps.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του τέστ,σε ένα ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο με σχετικά χαμηλή σχέση συμπίεσης,είναι ανώφελο να το 'φορτώνουμε' π.χ. με 102 οκτάνια,διότι χάνει σε ροπή και πιθανώς και σε ισχύ.
Η εξήγηση λένε,είναι οτι η βενζίνη με πολλά οκτάνια καίγεται πιό δύσκολα σε κινητήρα με χαμηλότερη σχετικά συμπίεση,οπότε και αποδίδει λιγότερο.
Θέλοντας να εφαρμόσω αυτο στην πράξη,σταμάτησα να βάζω 100άρα βενζίνη στο Golf V 1.4 75PS και έβαλα απλή.
Αποτέλεσμα;
Με απλή αμόλυβδη πάει καλύτερα ασυζητητί !
Το μόνο τίμημα είναι οτι χτυπάει 'πειράκια' όταν ξεκινώ με 1000-1100 στροφές με πρώτη ταχύτητα,ενω παλαιότερα με την 100άρα βενζίνη δεν παρουσίαζε τέτοια φαινόμενα.
Τί λέτε τελικά;
Ισχύει το συμπέρασμα του τέστ,οτι τα πολλά οκτάνια δεν ωφελούν την αποδοση,αντιθέτως τη βλάπτουν σε κινητήρες με χαμηλότερη σχετικά συμπίεση;
Εχει κανένας σας ανάλογη εμπειρία; -
Αφορμή για το θέμα αυτό πήρα μετά απο το τέστ βελτιωτικών οκτανίων που έκαναν οι 4 τροχοί πριν 2 μήνες πάνω σε Seat Altea 1.6 102 ps.
Σύμφωνα με το συμπέρασμα του τέστ,σε ένα ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο με σχετικά χαμηλή σχέση συμπίεσης,είναι ανώφελο να το 'φορτώνουμε' π.χ. με 102 οκτάνια,διότι χάνει σε ροπή και πιθανώς και σε ισχύ.
Η εξήγηση λένε,είναι οτι η βενζίνη με πολλά οκτάνια καίγεται πιό δύσκολα σε κινητήρα με χαμηλότερη σχετικά συμπίεση,οπότε και αποδίδει λιγότερο.
Θέλοντας να εφαρμόσω αυτο στην πράξη,σταμάτησα να βάζω 100άρα βενζίνη στο Golf V 1.4 75PS και έβαλα απλή.
Αποτέλεσμα;
Το μόνο τίμημα είναι οτι χτυπάει 'πειράκια' όταν ξεκινώ με 1000-1100 στροφές με πρώτη ταχύτητα,ενω παλαιότερα με την 100άρα βενζίνη δεν παρουσίαζε τέτοια φαινόμενα.
Τί λέτε τελικά;
Ισχύει το συμπέρασμα του τέστ,οτι τα πολλά οκτάνια δεν ωφελούν την αποδοση,αντιθέτως τη βλάπτουν σε κινητήρες με χαμηλότερη σχετικά συμπίεση;
Αποτέλεσμα;
Τί λέτε τελικά;
Εμένα με 100αρα πάει πολύ καλύτερα τόσο σε δύναμη ψηλά όσο και σε ροπή χαμηλά. Ειδικά στη ροπή η διαφορά είναι τεράστια. Έχω ένα κορόλα 1400. Νομίζω έχει αρκέτα ψηλή συμπίεση. Πέρα από την απόδοση πάντως και ο ήχος του κινητήρα δεν έχει καμία σχέση. Πολύ πιο απαλός και χωρίς πειρακια
-
H thermodinamiki apodosi tis 100aras eine sinithos mikroteri apo afti tis 95aras.
Apla i 100ara os pio vradiflegis se aftokinita pou vasizoun kata poli tous xartes tou advance se esthitira proanafleksis (turbo, aftokinita me poli megali simpiesi, aftokinita me oriaka rithmismeno advance) ofeli kathos perni dinami to aftokinito apo tin afksisi advance.
Ta Golf genikos exoun poli advance apo to ergostasio kai eine sinithes fenomeno akomi kai telios 'mama' aftokinita me megali sxesi-liges strofes na exoun elafros pirakia opote me 100ara eksalifonte xoris omos na kerdizis kati aparetita stis psiles strofes, to antitheto tha lega.
JIM -
Ο χρήστης pavleouras έγραψε:
Εμένα με 100αρα πάει πολύ καλύτερα τόσο σε δύναμη ψηλά όσο και σε ροπή χαμηλά. Ειδικά στη ροπή η διαφορά είναι τεράστια. Έχω ένα κορόλα 1400. Νομίζω έχει αρκέτα ψηλή συμπίεση. Πέρα από την απόδοση πάντως και ο ήχος του κινητήρα δεν έχει καμία σχέση. Πολύ πιο απαλός και χωρίς πειρακιαΑκριβως τα ιδια και εμενα στο corolla μου!!! Στο c4 ομως που εχει 9.6 συμπιεση ισως το δοκιμασω με απλη...
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Εμένα με 100αρα πάει πολύ καλύτερα τόσο σε δύναμη ψηλά όσο και σε ροπή χαμηλά. Ειδικά στη ροπή η διαφορά είναι τεράστια. Έχω ένα κορόλα 1400. Νομίζω έχει αρκέτα ψηλή συμπίεση. Πέρα από την απόδοση πάντως και ο ήχος του κινητήρα δεν έχει καμία σχέση. Πολύ πιο απαλός και χωρίς πειρακια
Ακριβως τα ιδια και εμενα στο corolla μου!!! Στο c4 ομως που εχει 9.6 συμπιεση ισως το δοκιμασω με απλη...
Σε κάποιες Corolla (πχ μοντ.'99 1.4) υπάρχει οδηγία για αντικατάσταση εγκεφάλου στα πλαίσια της εγγύησης λόγω προβλήματος με πειράκια.
-
Στο 1000άρι Ίμπιζα που έχω ο κατασκευαστής λέει είτε 95 είτε 98 οκτάνια.
Στο εξωτερικό (Ελβετία - Γερμανία) δε χτύπησε ούτε μισό πειράκι με 95άρα ή 98άρα!! Και κατανάλωση στα 6,2-6,5 λίτρα!!
Όταν στην Γερμανία έβαλα 91 οκτάνια πήγαινε χειρότερα και χτύπησε πειράκια.Στην Ελλάδα τώρα έβαζα πάντα 95άρα, πάντα χτύπαγε πειράκια έως και... ανελέητα και η κατανάλωση 8,5 και βάλε!!! Μόλις έβγαινα έξω, από το 1ο 2ο γέμισμα πάλι όλα καλά!!! Σε ισχύ πάντως μάλλον καμία διαφορά.
Κάποια στγμή φέτος το καλοκαίρι είπα να βάλω 100άρα ΕΚΟ να δω τι θα γίνει... (98άρα είχε καταργηθεί... )
Το αμάξι βελτιώθηκε αρκετά εμφανώς (σκέψο πως είναι και απλώς ένα 1000άρι!!!) στις χαμηλομεσαίες, αλλά χειροτέρεψε στις υψηλές στροφές. Η τελική έπεσε 10-15χμ στο κοντέρ. Πάντως γενικά το αμάξι ήταν πιο ευχάριστο και συνολικά πιο δυνατό.
Η κατανάλωση πάντως ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ!!! Κάτι πάνω από 11 λίτρα μου απαγόρευσαν να ξαναβάλω!!!! Πειράκια εξακολούθησε να χτυπάει, αλλά εμφανώς λιγότερα!!Στο Χόντα Σιβίκ 1400 του 96 τώρα που είναι στην Ελβετία βάζαμε ΠΑΝΤΑ και ΜΟΝΟ 95άρα. Κατανάλωση 7-8. Πειράκια απλά ΠΟΤΕ!
Βάζουμε 98άρα και ΙΣΩΣ βελτιώθηκε ΛΙΓΟ σε ισχύ. Πειράκια και πάλι καθόλου, αλλά η κατανάλωση πήγε στο 9 και γυρίσαμε στην 95άρα. -
Με τη 100άρα πιο μαλακή λειτουργία, εμφανώς πιο ήσυχο στις ψηλές στροφές και στο ταξίδι. Η κατανάλωση λίγο αυξημένη σε λίτρα/100χλμ και αρκετά αυξημένη σε
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
Ακριβως τα ιδια και εμενα στο corolla μου!!! Στο c4 ομως που εχει 9.6 συμπιεση ισως το δοκιμασω με απλη...engine το δοκίμασες με το C4...; Είμαι περίεργος να δω ...
Με συμπίεση στο 9,6 τι προτείνετε, 95 ή 100 οκτάνια;
-
[quote='leonp']Με τη 100άρα πιο μαλακή λειτουργία, εμφανώς πιο ήσυχο στις ψηλές στροφές και στο ταξίδι. Η κατανάλωση λίγο αυξημένη σε λίτρα/100χλμ και αρκετά αυξημένη σε
-
Ο χρήστης georgex έγραψε:
Σε κάποιες Corolla (πχ μοντ.'99 1.4) υπάρχει οδηγία για αντικατάσταση εγκεφάλου στα πλαίσια της εγγύησης λόγω προβλήματος με πειράκια.
Το γνωρίζω αυτό και το είχα αναφέρει σε άλλο τόπικ. Το δικό μου (μοντέλο 2000) είναι μία από αυτές που χρειάζονται αλλαγή αλλά δεν το κάνω. Είχα αναφέρει τους λόγους στο τόπικ εκείνο
-
.
Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν αλχημείες με τολουόλη.
.
-
Πάντως παιδιά οι διαφορές της 95άρας με την 100άρα είναι εμφανείς στο Golf V 1,4 75ps.
H ροπή στις χαμηλές στροφές είναι σαφώς καλύτερη με την 95άρα,πράγμα που αποδείχθηκε και με τις ρερπρίζ που χρονομέτρησα.
Π.χ. εχω πια 50-80 με 3η 6,2' και 40-60 με 4η 6,3'.Τέτοιους χρόνους δεν είχα ποτέ με την 100άρα.
Και οι δυό βενζίνες είναι απο το ίδιο βενζινάδικο,το οποίο είναι AVIN και για να πώ και την αλήθεια δεν το είχα σε υπόληψη το συγκεκριμένο βενζινάδικο,απλά έβαλα απο εκεί διότι είναι φθηνή η βενζίνη του!
Παλαιότερα έβαζα ultimate 100 και Racing 100 αλλά και Κινιτρον 100 από άλλα βενζινάδικα που τα θεωρούσα 'καλά',αλλά δεν είχα ποτε την αίσθηση που έχω τώρα με την 95άρα (ούτε φυσικά τις ρερπρίζ αυτές...).
Για βάλτε κι εσείς 95άρες όσοι έχετε νορμάλ αυτοκίνητα,διότι πιθανόν ο μύθος να καταρριφθεί.
Για Turbo ή για κινητήρες FSI δεν το συζητώ.Οι 100άρες είναι μονόδρομος,αλλά ίσως τελικά τα πιό απλά μοτέρ να μην έχουν ανάγκη τις 100άρες και αν ισχύει αυτό,γιατί να τις χρυσοπληρώνουμε; -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Η λογική λέει ότι αφού η 100 έχει καλύτερη από δοση δεν θα έπρεπε να χρειαζόταν λιγότερη ποσότητα για να παράξει την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια 95;Τα καύσιμα με μεγαλύτερο αριθμό οκτανίων έχουν εξ ορισμού μικρότερη απόδοση. Υπάρχουν και εξαιρέσεις από το κανόνα αλλά είναι ειδικά καύσιμα. Βλέπε:
H thermodinamiki apodosi tis 100aras eine sinithos mikroteri apo afti tis 95aras.
Αν ένας κινητήρας είναι σχεδιασμένος να δουλεύει καλά με 95 οκτάνια δεν θα δουλέψει καλύτερα με 100 οκτάνια. Οι βενζίνες είναι μείγματα υδρογονανθράκων και υπάρχει αρκετή διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικές 'συνταγές'. Η διαφορά στα οκτάνια δεν κάνει μια βενζίνη καλύτερη από την άλλη.
Η 100άρα της ΕΚΟ δουλεύει πιο ήσυχα, όχι γιατί είναι 100 οκτανίων αλλά γιατί έτσι είναι φτιαγμένη. Μια παρόμοια φτιαγμένη βενζίνη με 91 οκτάνια, πάλι θα δούλευε ήσυχα αλλά θα χτυπούσε πυράκια σε κινητήρες με υψηλή συμπίεση.
Επειδή οι βενζίνες είναι περίπλοκα μείγματα (παλιά οι ειδικές βενζίνες της F1 στοίχιζαν πανάκριβα αλλά απέδιδαν εκπληκτικά χωρίς ιδιαίτερα πολλά οκτάνια) μόνο με δοκιμή στο αυτοκίνητο μπορείς να καταλάβεις τι απόδοση έχει μια βενζίνη σχετικά με μια άλλη. Σε διαφορετικά αυτοκίνητα μπορείς να δεις διαφορετικά αποτελέσματα αλλά όχι τεράστιες διαφορές.
Η Texaco (στην Αμερική) καταδικάστηκε από δικαστήριο γιατί διαφήμιζε τις βενζίνες της με περισσότερα οκτάνια ότι είχαν μεγαλύτερη απόδοση από τις άλλες βενζίνες με χαμηλότερα οκτάνια.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Η λογική λέει ότι αφού η 100 έχει καλύτερη από δοση δεν θα έπρεπε να χρειαζόταν λιγότερη ποσότητα για να παράξει την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια 95;
Τα καύσιμα με μεγαλύτερο αριθμό οκτανίων έχουν εξ ορισμού μικρότερη απόδοση. Υπάρχουν και εξαιρέσεις από το κανόνα αλλά είναι ειδικά καύσιμα. Βλέπε:
Αν ένας κινητήρας είναι σχεδιασμένος να δουλεύει καλά με 95 οκτάνια δεν θα δουλέψει καλύτερα με 100 οκτάνια. Οι βενζίνες είναι μείγματα υδρογονανθράκων και υπάρχει αρκετή διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικές 'συνταγές'. Η διαφορά στα οκτάνια δεν κάνει μια βενζίνη καλύτερη από την άλλη.
Μα τα οκτάνια είναι από τη φύση τους πιο εύλεκτα από τα επτάνια,αν θυμάμαι καλά από τη χημεία.Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (αν είναι δυνατόν και στιγμιαία) η ανάφλεξη όλου του μείγματος στο θάλαμο καύσης και όχι μερική ή κατά διαστήματα,για καλύτερη απόδοση κινητικής ενέργειας έναντι θερμικής (ή της ολικής ενέργειας αν προτιμάς).Γι'αυτό δεν γίνεται στο 2ο χρόνο η συμπίεση;
Άρα όσο πιο πολλά οκτάνια,τόσο καλύτερα έτσι δεν είναι;Ρωταώ γιατί με τόσα που ακούω δεν ξέρω πια αν αυτά που ξέρω είναι σωστά ή λάθος. -
Από ποιό όριο και κάτω ορίζεται η χαμηλή σχάση συμπίεσης;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Ακριβως τα ιδια και εμενα στο corolla μου!!! Στο c4 ομως που εχει 9.6 συμπιεση ισως το δοκιμασω με απλη...
engine το δοκίμασες με το C4...; Είμαι περίεργος να δω ...
Με συμπίεση στο 9,6 τι προτείνετε, 95 ή 100 οκτάνια;
Δεν το εχω δοκιμασει αλλα με αυτα που ακουω το επομενο γεμισμα θα ειναι 95αρα.
Από ποιό όριο και κάτω ορίζεται η χαμηλή σχάση συμπίεσης;
Δεν υπαρχει καποιο τυπικο επισημο οριο απλως το 10:1 αντε 10,5:1 πιστευω οτι μπορει περιπου να θεωρηθει οριο
-
Ο χρήστης athanasios έγραψε:
Από ποιό όριο και κάτω ορίζεται η χαμηλή σχάση συμπίεσης;Εξαρτάται από πολλά...
Πχ για βενζινοκινητήρες ατμοσφαιρικούς το 10 είναι μάλλον νορμάλ, ενώ για τουρμπάτους είναι σαφώς μεγάλο... Αυτοί είναι γενικά στο 8-9 νομίζω.
Τώρα για πετρελαιοκινητήρες ατμοσφαιρικούς (αν και πλέον είναι απειροελάχιστοι) μπορείς να δεις και 20άρια!! Αντίθετα για τουρμπάτους είναι πιο χαμηλά, στα 16-17.
Γενικά οι πετρελαιοκινητήρες είναι στα διπλά περίπου από τους βενζινοκινητήρες, ενώ οι τουρμπάτοι είναι λίγο πιο χαμηλά από τους ατμοσφαιρικούς.
-
Στην Corolla 1300cc του 93 που έχω, έχει αρκετή βελτίωση στην αίσθηση και χαμηλά και ψηλά με 100άρα. Έχω δοκιμάσει ultimate και ελιν. Φυσικά δεν μπορώ να μιλήσω για επιδόσεις αντικειμενικά, αφού δεν μέτρησα κάτι, αλλά δεν βρήκα να χειροτέρεψε σε κανέναν τομέα. Απόκριση καλύτερη, πειράκια μηδέν, κατανάλωση στα ίδια ή ελαφρώς κάτω (παρά το ότι το πίεζα για να δω πως πάει ψηλά). Πάντως τις έχω σταματήσει λόγω διαφοράς τιμής. Για μέσα στην πόλη δεν αξίζει και σε συνθήκες cruising στα 120 στην εθνική δεν καταλαβαίνεις διαφορά... Όταν πάω μέγαρα πάντως, με 100άρα θα μπω!
Παραπάνω οκτάνια,ωφελούν;