-
Ο χρήστης vengas έγραψε:
Στο εξωτερικό πχ(Αγγλία) όταν παίρνει κανείς το πτυχίο του και μετά όταν βρει μια δουλειά, πόσο καιρό δουλεύει ως μαθητευόμενος? μετά αρχίζει να έχει κανονικό μισθο?
Πχ εγώ θελω να σπουδάσω βιομηχανικό σχεδιασμό. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχω ακούσει ότι σε μερικούς τομείς θελει πείρα(πχ όπως στο σχεδιασμο ενος αυτοκινήτου που σχεδιαζουν το ομοίωμα από ειδικό ξύλο και άλλα υλικά κλπ κλπ)
Βλέπω αγγελίες στο ίντερνετ, σχεδόν όλες οι εταιρίες ζητούν να έχεις προυπηρεσία, ε λοιπον εαν πάρω το πτυχίο της σχολής πόσο καιρό θα δουλεψω ως μαθητευόμενος?(περίπου).
Επίσης βλέπω οτι το καθενα πανεπιστήμιο εχει σχέσεις με διαφορες εταιρίες. Το πανεπιστήμιο εάν δείξει κανεις καλά δειγματα στις σπουδες του σου βρίσκει δουλειά σε αυτές?
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εαν ξερει κανεις πόσο κοστίζει η διαβίωση στην Αγγλία σε μια επαρχιακή πόλη πχ κατω των 100 χιλ. κατοίκωνσαν 'μαθητευόμενος' 6 μήνες με 2 χρονια,
αρχικος μισθός 36000 ευρω περιπου,
το πανεπιστήμιο δεν σε βοηθάει συνήθως να βρεις δουλεια,μονος σου την βρίσκες εκτος αν εννοεις το γραφείο διασύνδεσης που σε βοηθάει για το βιογραφικό σου κτλ και σου δινει καποιες γραμμες πως να κινηθεις,
αλλη περιπτωση να εχει ο καθηγητή σου καποια σχεση προσωπική με εταιρεια και να σε προωθήσει αλλα και παλι δύσκολαδιαβιωση κοστίζει 1500 ευρώ το μήνα αν συζείς, 1800 εύρώ αν μενεις μονος, με κανονική νορμαλ ζωή,
400-700 νοικι,300 φαγητο,100 μετακινήσεις,150 λογαριασμοι,500 διασκεδαση,εκτακτα εξοδα και εισιτήρια για ελλαδα -
[quote='koutsan'][quote='ililias'][quote='aserf']Φίλος μου κάνει phd στην Ελβετία (στο ETH) και όντας ακόμα στο 1ο έτος αμοίβεται ~3000 κάτι
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Αν σου τα έδιναν επειδή είσαι όμορφος, πάω πάσο.
Αν σου τα έδιναν για να κάνεις κάτι κι εσύ δεν το έκανες, εκμεταλλευόμενος το ότι ήσουν στη Γαλλία και όχι πχ στις ΗΠΑ, τότε απλά έφαγες κάμποσα λ7 των κουτόφραγγων. Αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ουσία αυτού που γράφω εγώ παραπάνω - ούτε σε κάνει 'μάγκα'.Αν σου τα έδιναν για να κάνεις κάτι κι εσύ δεν το έκανες επειδή δεν μπορούσες, κανένα πρόβλημα.
Αν μπορούσες αλλά βαριόσουν, αλλά συνέχιζες να δέχεσαι τα χρήματα, τότε ζούσες παρασσιτικά.
Αν χρησιμοποιήσεις τελικά όλες σου τις γνώσεις και τις εμπειρίες για το καλό της κοινωνίας μας (πχ η προσφορά σου εδώ κι αλλού ή η συγγραφή ενός βιβλίου), τότε θα έχουν τα χρήματα αυτά πιάσει τόπο.Μου τα έδιναν γιατί απλά είχα έρθει 2ος στην κατάταξη του master (DEA) ανάμεσα σε 40 Γάλλους 'ελπίζοντας' ότι θα κάνω ένα εξίσου 'λαμπρό' διδακτορικό ...Ποντάρανε δηλ. σε μία πιθανότητα...Δεν θέλησαν όμως να διασφαλίσουν αυτή την πιθανότητα υποχρεώνοντάς με να κάνω κάτι, ούτε ζητώντας μου υποχρέωση αποτελέσματος...Απλά τα δώσανε χωρίς ΚΑΜΙΑ εξασφάλιση και έλεγχο, πέραν της επιλογής μου που βασιζόταν σε πανεπιστημιακά κριτήρια, μετά από αυτό όμως τίποτα...
Αν προσέφερα ή θα προσφέρω κάτι δεν αναιρεί το γεγονός που ήθελα να υπογραμμίσω και είναι ότι και εκεί εξώ μπορεί να σου δώσουν λεφτά χωρίς να σε πιάσουν από το λαιμό για να τα δουλέψεις : κάθε άλλο μάλιστα...
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Όταν λες κάποιος εννοείς κάποιος ελεύθερος ή κάποιος με οικογένεια;
Αν αυτός ο κάποιος είναι ελεύθερος, ζει σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει πληρωμένο αυτοκίνητο τότε ναι μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, στερούμενος μόνο τις πολυτέλειες.
Αν απ' την άλλη μιλάς για κάποιο οικογενειάρχη που έχει να θρέψει και άλλα μέλη της οικογένειας από τα λεφτά αυτά τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.Ενα ζευγαρι. Ε μα φυσιολογικη ζωη λεω οχι διακοπες στην Ευρωπη και Αμερικη.
-
Σε περιφερειακα πανεπιστημια εχω φιλους που κανουν phD. Δεν θα γενικευσω, αλλα ξερω πολλες περιπτωσεις που παίρνουν 800 ευρλω το μηνα και καθονται.
Η αλλη ανεβαινει στο γραφειο για δουλειά 2 -3 φορές την εβδομάδα και ξύνεται... Συγνώμη κιόλας αλλα κηφήνας δε γουστάρω να γίνω.
Στη Σουηδία (για εκεί ξέρω) ο υποψήφιος διδάκτορας τρέχει προγράμματα, ερευνά, κάνει δουλειά. Εδώ και εγώ ως μαστεράς κάνω κατι παρόμοιο (επι πληρωμή φυσικά, όχι πολλά αλλά κάτι είναι).
-
Γνωστος κανει διδακτορικο και παιρνει ~800
-
Για να τελειωνει αυτη η ιστορια,οποιος θελει λεφτα-ανεξαρτησια-δουλεια,δεν κανει διδακτορικο (και ειδικα στην Ελλαδα).
Το διδακτορικο σημαινει :
Αφιερωνεσαι δια βιου στην επιστημη,στα @@ σου τα λεφτα.
Εισαι ευπορος και εχεις την διαθεση και τον χρονο να μαθεις πράγματα, αφου δεν εχεις αναγκη να δουλεψεις.Οποιος θελει εργασια,εξελιξη,ανεξαρτησια,λεφτα,αφηνει τα θρανία στην ησυχια τους και βγαινει εξω στην αγορα εργασίας.
-
έπρεπε ο πρώτος μισθός να είναι μπροστά
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Για να τελειωνει αυτη η ιστορια,οποιος θελει λεφτα-ανεξαρτησια-δουλεια,δεν κανει διδακτορικο (και ειδικα στην Ελλαδα).Το διδακτορικο σημαινει :
Εισαι ευπορος και εχεις την διαθεση και τον χρονο να μαθεις πράγματα, αφου δεν εχεις αναγκη να δουλεψεις.Οποιος θελει εργασια,εξελιξη,ανεξαρτησια,λεφτα,αφηνει τα θρανία στην ησυχια τους και βγαινει εξω στην αγορα εργασίας.
Μαλλον κανεις πλακα, δλδ η εκπαιδευση ειναι μονο για τους πλουσιους? Τα παιδια μου δλδ να μη τα στειλω σχολειο...να τα στειλω στα φαναρια να ζητανε λεφτα?
Φιλος του ξαδερφου μου, τελειωσε κρατικο ΑΕΙ εδω, εφυγε εξω για Μεταπτυχιακο (δεν θυμαμαι αν εκανε εδω ή εξω διδακτορικο) και τωρα ειναι καθηγητης σε ενα πανεπιστημιο στην Αγγλια, ο ανθρωπος ήθελε να διδαξει....αυτο ηθελε να κανει στην ζωη του, αυτος ευτυχως είχε τα λεφτα να το κανει ο Χ που εχει το ιδιο ονειρο, να μην το κανει γιατι οι γονεις του δεν εχουν μια,ε? Γαμω της κοινωνιες λεμεεεεεεεεεεεεεεεεε!
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Για να τελειωνει αυτη η ιστορια,οποιος θελει λεφτα-ανεξαρτησια-δουλεια,δεν κανει διδακτορικο (και ειδικα στην Ελλαδα).Το διδακτορικο σημαινει :
Λυπάμαι πολύ γι' αυτό που διάβασα.
-
Μπορεί να είναι λυπηρό, δεν παύει όμως να είναι πραγματικό.
Όποιος θεωρεί ότι το διδακτορικό θα του αποφέρει χρήματα, ας δοκιμάσει να το αποκτήσει. Το πολύ να αποκτήσει ένα καλούτσικο πλεονέκτημα για καμιά πρόσληψη με μόρια σε θέση του δημοσίου. -
Όποιος κάνει διδακτορικό για τα χρήματα και ΜΟΝΟ το κάνει για λάθος λόγους...Βέβαια στην ελληνική 'χαρτο'λάγνα κοινωνία επικρατούν και τέτοιες αντιλήψεις. Δεν πειράζει βέβαια εμείς να είμαστε καλά
-
Δηλαδή είμαι ο μόνος που θεωρεί το πτυχίο του πρακτικά άχρηστο?
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Όποιος κάνει διδακτορικό για τα χρήματα και ΜΟΝΟ το κάνει για λάθος λόγους...Βέβαια στην ελληνική 'χαρτο'λάγνα κοινωνία επικρατούν και τέτοιες αντιλήψεις. Δεν πειράζει βέβαια εμείς να είμαστε καλάΒασικά και το να σπουδάζεις κάτι μόνο και μόνο για την επαγγελματική αποκατάσταση ή τα χρήματα είναι λάθος.
Δε νομίζω ότι τα περισσότερα παιδιά που κάνουν διδακτορικό το κάνουν για να κονομήσουν. Από εκεί και πέρα δεν είναι παράλογο εφόσον αναζητούν άλλη εργασία να θέλουν να πληρώνονται αναλόγως των προσόντως τους. -
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Για να τελειωνει αυτη η ιστορια,οποιος θελει λεφτα-ανεξαρτησια-δουλεια,δεν κανει διδακτορικο (και ειδικα στην Ελλαδα).
Το διδακτορικο σημαινει :
Μαλλον κανεις πλακα, δλδ η εκπαιδευση ειναι μονο για τους πλουσιους? Τα παιδια μου δλδ να μη τα στειλω σχολειο...να τα στειλω στα φαναρια να ζητανε λεφτα?
Φιλος του ξαδερφου μου, τελειωσε κρατικο ΑΕΙ εδω, εφυγε εξω για Μεταπτυχιακο (δεν θυμαμαι αν εκανε εδω ή εξω διδακτορικο) και τωρα ειναι καθηγητης σε ενα πανεπιστημιο στην Αγγλια, ο ανθρωπος ήθελε να διδαξει....αυτο ηθελε να κανει στην ζωη του, αυτος ευτυχως είχε τα λεφτα να το κανει ο Χ που εχει το ιδιο ονειρο, να μην το κανει γιατι οι γονεις του δεν εχουν μια,ε? Γαμω της κοινωνιες λεμεεεεεεεεεεεεεεεεε!
Οχι να μην τα στειλεις σχολειο ,να τα στειλεις στα φανάρια, εαν αυτο καταλαβες....
Και ναι,δεν μπορουν ολοι οι αποροι να κανουν διδακτορικο,εκτος εαν ειναι πολυ καλοι επιστημονες οποτε θα παιρνουν υποτροφιες μεχρι και για το ΜΙΤ και δεν θα εχουν καμια οικονομικη αναγκη.
Αν τα λεφτα δεν ειχαν καμια σημασια,τοτε δεν θα ασχολουμασταν μαζι τους,ειναι ομως προφανες, οτι σε ολους τους τομεις (και οχι μονο στην εκπαιδευση),οσο περισσοτερα τοσο το καλυτερο.Αν δεν σου αρεσει, ψηφισε Παπαρήγα,ποτε δεν ξερεις,παντως εισαι ελευθερος να επιλεξεις και να επηρρεάσεις τα πραγματα.
-
Ο χρήστης ipan έγραψε:
Όποιος κάνει διδακτορικό για τα χρήματα και ΜΟΝΟ το κάνει για λάθος λόγους...Βέβαια στην ελληνική 'χαρτο'λάγνα κοινωνία επικρατούν και τέτοιες αντιλήψεις. Δεν πειράζει βέβαια εμείς να είμαστε καλά
Βασικά και το να σπουδάζεις κάτι μόνο και μόνο για την επαγγελματική αποκατάσταση ή τα χρήματα είναι λάθος.
Δε νομίζω ότι τα περισσότερα παιδιά που κάνουν διδακτορικό το κάνουν για να κονομήσουν. Από εκεί και πέρα δεν είναι παράλογο εφόσον αναζητούν άλλη εργασία να θέλουν να πληρώνονται αναλόγως των προσόντως τους.Ξερεις τι μου ειπε πρόσφατα Ελλην καθηγητης;
Οτι οταν λεει στους φοιτητες του οτι το διδακτορικο δεν ειναι για να παρουμε μορια για το δημοσιο αλλα για να παμε τις γνωσεις μας λιγο παραπερα, τον κοιτανε σαν χανοι! -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Όποιος κάνει διδακτορικό για τα χρήματα και ΜΟΝΟ το κάνει για λάθος λόγους...Βέβαια στην ελληνική 'χαρτο'λάγνα κοινωνία επικρατούν και τέτοιες αντιλήψεις. Δεν πειράζει βέβαια εμείς να είμαστε καλάΤο διδακτορικό είναι οφέλιμο μόνο άν υπάρχει στόχος για πανεπιστημιακή καριέρα.
Διαφορετικά άν το κάνει ο υποψήφιος για να το κολλήσει στην πόρτα του γραφείου του και να έχει περισσότερη πελατεία ... μιά φορά και έναν καιρό μπορούσε να ξεγελάσει τον κόσμο τώρα δέν περνάει. -
Ο χρήστης fantomas3004 έγραψε:
Το διδακτορικό είναι οφέλιμο μόνο άν υπάρχει στόχος για πανεπιστημιακή καριέρα.
Διαφορετικά άν το κάνει ο υποψήφιος για να το κολλήσει στην πόρτα του γραφείου του και να έχει περισσότερη πελατεία ... μιά φορά και έναν καιρό μπορούσε να ξεγελάσει τον κόσμο τώρα δέν περνάει.Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και 3η κατηγορία ...
Μου αρέσει η επιστήμη μου και εμβαθύνω σε αυτήν : δεν με ενδιαφέρει ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε τα φράγκα, απλά κάνω το κέφι μου... -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Το διδακτορικό είναι οφέλιμο μόνο άν υπάρχει στόχος για πανεπιστημιακή καριέρα.
Διαφορετικά άν το κάνει ο υποψήφιος για να το κολλήσει στην πόρτα του γραφείου του και να έχει περισσότερη πελατεία ... μιά φορά και έναν καιρό μπορούσε να ξεγελάσει τον κόσμο τώρα δέν περνάει.Να υπενθυμίσω ότι υπάρχει και 3η κατηγορία ...
Μου αρέσει η επιστήμη μου και εμβαθύνω σε αυτήν : δεν με ενδιαφέρει ούτε το πανεπιστήμιο, ούτε τα φράγκα, απλά κάνω το κέφι μου...αν έχεις πίσω σου 3 πολυκατοικίες καβάτζα για ενοίκια, πάω πάσο κ δέχομαι αυτό που λες... διαφορετικά δεν...
-
Ο χρήστης PeterPan έγραψε:
αν έχεις πίσω σου 3 πολυκατοικίες καβάτζα για ενοίκια, πάω πάσο κ δέχομαι αυτό που λες... διαφορετικά δεν...
Δυστυχως καπως ετσι ειναι...
Και εγω αν δεν ειχα οικονομικο θεμα, θα ειχα γινει φωτογραφος στο LA!
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....