-
Ο χρήστης Focusman91 έγραψε:
Στην Αθηνών- Θεσσαλονίκης μετά τη Λαμία προς Στυλίδα, κάνουμε μικρή παράκαμψη γιατί κάνουν κάτι εργα. Στα Τέμπη έχουν πιάσει βαρβατη δουλειά. Επίσης υπάρχει συνέχεια αστυνομία εκεί, όπως και στον Πλαταμώνα και κάνουν ελέγχους.
Στην Εγνατία το βράδυ ο φωτισμός υπολειτουργεί. Ειδικά στην Καβάλα που χρειάζεται, κανένα φως δεν ειναι ανοιχτό.Στη καβαλα οι καλωδιωσεις εχουν ανακυκλωθει απο περυσι. Ξερετε πως...
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
ξερει καποιος να μου πει τι διαολο φτιαχνουν οοοοοοολο τον Αυγουστο απεναντι απο το ΙΚΕΑ στον Κηφισο?
μοιαζει να τελειωνει -δεν ειμαι και πολυ σιγουρος βεβαια- αλλα μας εχουν ζαλισει τα αρ@#%δια ολο τον μηνα!!
εδω τελειωνει εκει τελειωνει, τον ατελειωτο εχει....Περνανε αγωγους ομβριων μαλλον, η επιγραφη που εχουν βαλει λεει για αντιπλημμυρικη προστασια.
Περασα πριν λιγο απο το αντιθετο για να ερθω στο γραφειο και ΝΑΙ...εχουν τελειωσει!!!!
-
Πάτρα-Αθήνα και τούμπαλιν σήμερα... Νιώθω σαν χω βγει από συγκρουόμενα σε λουνα-παρκ. ( για το Πάτρα-Κόρινθος ) φυσικά...!!!
-
Ο χρήστης requiem_for_a_dream έγραψε:
Πάτρα-Αθήνα και τούμπαλιν σήμερα... Νιώθω σαν χω βγει από συγκρουόμενα σε λουνα-παρκ. ( για το Πάτρα-Κόρινθος ) φυσικά...!!!Έλα τώρα υπερβολές.
Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. -
Ποιος είναι αυτός ο άλλος που έγραψε ότι ο Πατρών Κορίνθου είναι αυτοκινητόδρομος Ευρωπαϊκού επιπέδου; Να το διαβάσουμε και εμείς βρε αδελφέ.
Αλλά μια και πιάσαμε τα επίπεδα, Τρίπολη Καλαμάτα έχεις πάει τώρα τελευταία;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Ποιος είναι αυτός ο άλλος που έγραψε ότι ο Πατρών Κορίνθου είναι αυτοκινητόδρομος Ευρωπαϊκού επιπέδου; Να το διαβάσουμε και εμείς βρε αδελφέ.Έγραψα ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό: Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου.
Εάν το έχει γράψει τι έχεις να πεις?Αλλά μια και πιάσαμε τα επίπεδα, Τρίπολη Καλαμάτα έχεις πάει τώρα τελευταία;
Χτές. Μιλάς για μια απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων, η μισή και παραπάνω εκ της οποίας είχε σχεδόν τελειώσει επί ΥΠΕΧΩΔΕ από την Τέρνα (με κονδύλια κρατικά) και που πληρώνεις (γι'αυτά τα 70 περίπου χιλιόμετρα) 5,20 σταματώντας τέσσερις φορές σε μετωπικά διόδια δηλαδή περίπου κάθε δεκαεπτά χιλιόμετρα δηλαδή κάθε επτά λεπτά άμα πας με 130.
Εάν λοιπόν εσύ καμαρώνεις για αυτόν τον δρόμο και είσαι περήφανος που οι κολλητοί σου καταφέρανε και φτιάξανε μέσα σε πέντε χρόνια αυτά τα τριάντα τριαντα πέντε χιλιόμετρα με αυτά τα χαρακτηριστικά που είπα παραπάνω τότε μπράβο σου .υγ.: όσο για την ποιότητα μην τρελαίνεσαι. Τώρα δόθηκε. Άσε να περάσουν πέντε-έξι χρονάκια. Έχουμε και πολύ πάγο εκεί πάνω ξέρεις.
Και lada να πάρεις στα πρώτα εκατό χιλιόμετρα δε θα σου βγάλει τίποτα, ούτε θα κουδουνίσει πουθενά. -
-
Junior, σου ζητάω απλά να μας πεις ποιος έγραψε ότι ο Πατρών Κορίνθου είναι αυτή τη στιγμή Ευρωπαϊκού επιπέδου αυτοκινητόδρομος γιατί μου φαίνεται περίεργο. Μπορείς να το κάνεις;
Όσο για το ποσοστό του δρόμου που είχε τελειώσει πριν το πάρουν οι ιδιώτες, φοβάμαι ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μήπως θυμάσαι την ποιότητα του οδοστρώματος; Την ΛΕΑ που σε πολλά σημεία δεν υπήρχε; Την χάραξη που ήταν λάθος; Το Αρτεμίσιο που είχε για 20+ χρόνια μόνο μια σήραγγα; Την σήμανση και τις διαγραμμίσεις; Την εποπτεία του δρόμου; Τον καθαρισμό του;
Πράγματι ο δρόμος είναι ακόμα καινούργιος. Όμως καινούργιος είναι και ο αυτοκινητόδρομος Χαλκίδας Σχηματαρίου που δεν ανήκει σε ιδιώτες και είναι από μέτριος έως κακός και χωρίς καμία απολύτως επίβλεψη. Οι διαφορές σε σήμανση, διαγραμμίσεις και ποιότητα ασφάλτου είναι πραγματικά για γέλια. Ή μάλλον για κλάματα. Και μιλάμε για ένα έργο που έγινε σε πολύ πιο εύκολα εδάφη, χωρίς ανάγκες για σήραγγες κλπ.
-
Junior, σου ζητάω απλά να μας πεις ποιος έγραψε ότι ο Πατρών Κορίνθου είναι αυτή τη στιγμή Ευρωπαϊκού επιπέδου αυτοκινητόδρομος γιατί μου φαίνεται περίεργο. Μπορείς να το κάνεις; .Θα με τρελλάνεις συντροφάκο. Λες πράγματα που δεν είπα και επιμένεις κι όλας. Ξαναλέω είπα αυτό: *Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. *. Δεν ανέφερα πουθενά Κορίνθου - Πατρών.
Όσο για το ποσοστό του δρόμου που είχε τελειώσει πριν το πάρουν οι ιδιώτες, φοβάμαι ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Μήπως θυμάσαι την ποιότητα του οδοστρώματος; Την ΛΕΑ που σε πολλά σημεία δεν υπήρχε; Την χάραξη που ήταν λάθος; Το Αρτεμίσιο που είχε για 20+ χρόνια μόνο μια σήραγγα; Την σήμανση και τις διαγραμμίσεις; Την εποπτεία του δρόμου; Τον καθαρισμό του; .
Με ρώτησες εάν έχω πάει τελευτταία Τρίπολη-Καλαμάτα.
Άλλος ο Τρίπολη - Καλαμάτα στον οποίο αναφερόμουνα και άλλος ο Κόρινθος - Τρίπολη που λες τώρα.
Αυτός λοιπόν ήταν ένας ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος (οκ με μικρότερη ΛΕΑ) εβδομήντα χιλιομέτρων στον οποίο μετά την παραχ'ωρηση, κατασκευή από τους ιδιώτες έγινε στο λιγότερο από 5%. Κοπήκανε τρεις καμπές και φτιαχτήκανε ισάριθμα τούνελ και δώθηκε το ένα ρεύμα του Αρτεμισίου. Αυτά μόνο.
Όλα τα άλλα ήταν βελτιώσεις και συντηρήσεις. Και καταλαβαίνεις τη διαφορά κόστους ανάμεσα σε νέα χάραξη μέσα στα βουνά και σε απλές ασφαλτοστρώσεις και διαπλατύνσεις της ΛΕΑ. Και σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο πληρώνουμε για εβδομήντα χιλιόμετρα 4,90 ευρώ.Πράγματι ο δρόμος είναι ακόμα καινούργιος. Όμως καινούργιος είναι και ο αυτοκινητόδρομος Χαλκίδας Σχηματαρίου που δεν ανήκει σε ιδιώτες και είναι από μέτριος έως κακός και χωρίς καμία απολύτως επίβλεψη. Οι διαφορές σε σήμανση, διαγραμμίσεις και ποιότητα ασφάλτου είναι πραγματικά για γέλια. Ή μάλλον για κλάματα. Και μιλάμε για ένα έργο που έγινε σε πολύ πιο εύκολα εδάφη, χωρίς ανάγκες για σήραγγες κλπ.
Ο δρόμος Χαλκίδας - Σχηματαρίου κατασκευάσθηκε όντως από το δημόσιο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα παρατηρήσεις ότι η διαγράμμιση είναι ακόμα κίτρινη διότι δεν έχει πέσει ακόμα ούτε καν το τελευταίο στρώμα ασφάλτου, η αντιολισθηρά που λέμε.
Το χειρότερο όμως για σένα είναι ότι όπως θα δεις εδώ http://www.neaodos.gr/Default.aspx?a_id=1326 το τμήμα ανήκει πλέον στον παραχωρησιούχο 'νέα οδό' και θα έπρεπε αυτοί να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες, να ρίξουν τα ασφαλτικά, να έχουν τη συντήρηση αλλά και την επίβλεψη πράγμα που όπως παραδέχτηκες κι εσύ δε γίνεται.
Τράβα λοιπόν σε αυτούς να κάνεις τα παραπόνά σου. όχι στο δημόσιο.υγ. δε μου απάντησες όμως: θεωρείς ευρωπαικού επιπέδου έναν αυτοκινητόδρομο που κάθε επτά λεπτά σταματάς για διόδια? Το έχεις δει σε πολλές ευρωπαικές χώρες?
Για το αντίτιμο δε ρωτάω γιατί είσαι large. -
Ο χρήστης junior gt έγραψε:
Θα με τρελλάνεις συντροφάκο. Λες πράγματα που δεν είπα και επιμένεις κι όλας. Ξαναλέω είπα αυτό: *Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. *. Δεν ανέφερα πουθενά Κορίνθου - Πατρών.
Σοβαρά ταβάριτς; Τότε τι νόημα είχε το παρακάτω σχόλιο σου;
Πάτρα-Αθήνα και τούμπαλιν σήμερα... Νιώθω σαν χω βγει από συγκρουόμενα σε λουνα-παρκ. ( για το Πάτρα-Κόρινθος ) φυσικά...!!!
Έλα τώρα υπερβολές.
Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου.Για πες, Junior; Που κολλάει το Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. με τα υστερικά γελάκια, αφού κανείς δεν έχει γράψει τέτοιο πράγμα για τον Κορίνθου Πατρών;
Όλα τα άλλα ήταν βελτιώσεις και συντηρήσεις. Και καταλαβαίνεις τη διαφορά κόστους ανάμεσα σε νέα χάραξη μέσα στα βουνά και σε απλές ασφαλτοστρώσεις και διαπλατύνσεις της ΛΕΑ. Και σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο πληρώνουμε για εβδομήντα χιλιόμετρα 4,90 ευρώ.
Εσύ καταλαβαίνεις τι κόστος έχουν αυτές οι βελτιώσεις διαπλατύνσεις, στηρίξεις πρανών και συντηρήσεις, καθώς και η εποπτεία του δρόμου; Τόσα χρόνια με το δημόσιο γιατί δεν γινόντουσαν; Διόδια πληρώναμε πάντως. Και μπορείς να τα απαξιώνεις, αλλά μετρούν πολύ περισσότερο από όσο θέλεις να ξέρεις τόσο στην οδική ασφάλεια, όσο και στην οικονομία και άνεση του ταξιδιού. Πόσες ώρες και πόση ταλαιπωρία ήταν το Αθήνα Καλαμάτα πριν τους ιδιώτες και πόσες είναι τώρα;
Ο δρόμος Χαλκίδας - Σχηματαρίου κατασκευάσθηκε όντως από το δημόσιο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα παρατηρήσεις ότι η διαγράμμιση είναι ακόμα κίτρινη διότι δεν έχει πέσει ακόμα ούτε καν το τελευταίο στρώμα ασφάλτου, η αντιολισθηρά που λέμε.
Το χειρότερο όμως για σένα είναι ότι όπως θα δεις εδώ http://www.neaodos.gr/Default.aspx?a_id=1326 το τμήμα ανήκει πλέον στον παραχωρησιούχο 'νέα οδό' και θα έπρεπε αυτοί να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες, να ρίξουν τα ασφαλτικά, να έχουν τη συντήρηση αλλά και την επίβλεψη πράγμα που όπως παραδέχτηκες κι εσύ δε γίνεται.
Τράβα λοιπόν σε αυτούς να κάνεις τα παραπόνά σου. όχι στο δημόσιο.Φαντάζομαι ότι μόλις βάλουν διόδια, θα το φτιάξουν λοιπόν.
υγ. δε μου απάντησες όμως: θεωρείς ευρωπαικού επιπέδου έναν αυτοκινητόδρομο που κάθε επτά λεπτά σταματάς για διόδια? Το έχεις δει σε πολλές ευρωπαικές χώρες?
Το έχω δει στην γειτονική Ιταλία. Το τμήμα από το Μιλάνο μέχρι τα σύνορα με την Γαλλία έχει απίστευτο αριθμό διοδίων. Σε Αυστρία και Ελβετία υπάρχει βινιέτα, αλλά υπάρχουν και πολλά κομμάτια όπου πρέπει να πληρώσεις και διόδια ξεχωριστά.
Το δε αντίτιμο των Ελληνικών αυτοκινητόδρομων ανά χιλιόμετρο είναι περίπου όσο και στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν δεν κάνω λάθος (έχουν ανέβει κατά καιρούς συγκριτικά στο forum).
-
Το δε αντίτιμο των Ελληνικών αυτοκινητόδρομων ανά χιλιόμετρο είναι περίπου όσο και στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν δεν κάνω λάθος (έχουν ανέβει κατά καιρούς συγκριτικά στο forum).Δυστυχώς μόνο αυτό. Ούτε η ποιότητα των δρόμων είναι αντίστοιχη, ούτε των παρεχόμενων υπηρεσιών (μη μιλήσουμε για τους μισθούς).
Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να είναι 'αντίστοιχα', αλλά αναλογικά. -
Θα με τρελλάνεις συντροφάκο. Λες πράγματα που δεν είπα και επιμένεις κι όλας. Ξαναλέω είπα αυτό: *Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. *. Δεν ανέφερα πουθενά Κορίνθου - Πατρών.
Σοβαρά ταβάριτς; Τότε τι νόημα είχε το παρακάτω σχόλιο σου;
Έλα τώρα υπερβολές.
Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου.Για πες, Junior; Που κολλάει το Εδώ ο άλλος εδώ μέσα έλεγε ότι οι ιδιώτες μας έφτιαξαν αυτοκινητόδρομους ευρωπαικού επιπέδου. με τα υστερικά γελάκια, αφού κανείς δεν έχει γράψει τέτοιο πράγμα για τον Κορίνθου Πατρών; :
Μα στο ότι η Κορίνθου - Πατρών ανήκει σε ιδιώτες αν δεν το ξέρεις και αυτό όπως δεν ήξερες και το ότι η Σχηματαρί - Χαλκίδα ανήκει σε ιδιώτες.
Όλα τα άλλα ήταν βελτιώσεις και συντηρήσεις. Και καταλαβαίνεις τη διαφορά κόστους ανάμεσα σε νέα χάραξη μέσα στα βουνά και σε απλές ασφαλτοστρώσεις και διαπλατύνσεις της ΛΕΑ. Και σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο πληρώνουμε για εβδομήντα χιλιόμετρα 4,90 ευρώ.
Εσύ καταλαβαίνεις τι κόστος έχουν αυτές οι βελτιώσεις διαπλατύνσεις, στηρίξεις πρανών και συντηρήσεις, καθώς και η εποπτεία του δρόμου; Τόσα χρόνια με το δημόσιο γιατί δεν γινόντουσαν; Διόδια πληρώναμε πάντως. Και μπορείς να τα απαξιώνεις, αλλά μετρούν πολύ περισσότερο από όσο θέλεις να ξέρεις τόσο στην οδική ασφάλεια, όσο και στην οικονομία και άνεση του ταξιδιού. Πόσες ώρες και πόση ταλαιπωρία ήταν το Αθήνα Καλαμάτα πριν τους ιδιώτες και πόσες είναι τώρα;
Άσε τώρα που θα μας μάθεις και τι κόστος έχουνε οι διαπλατύνσεις και η συντήρηση. Τι νομίζεις ότι είναι γουατ ιζ γιορ νειμ?
Και όχι στην Κορίνθου - Τριπόλεως, που επαναλαμβάνω ήταν τελειωμένος αυτοκινητόδρομος, δεν πλήρωνες διόδια.Ο δρόμος Χαλκίδας - Σχηματαρίου κατασκευάσθηκε όντως από το δημόσιο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θα παρατηρήσεις ότι η διαγράμμιση είναι ακόμα κίτρινη διότι δεν έχει πέσει ακόμα ούτε καν το τελευταίο στρώμα ασφάλτου, η αντιολισθηρά που λέμε.
Τράβα λοιπόν σε αυτούς να κάνεις τα παραπόνά σου. όχι στο δημόσιο.Φαντάζομαι ότι μόλις βάλουν διόδια, θα το φτιάξουν λοιπόν.
Τώρα αυτό τι μ@λ@κία είναι? Είναι δικό τους το κομμάτι ή όχι? Είναι υποχρεωμένοι να το συντηρούν και να το εποπτεύουν ή όχι?
Σε καταλαβαίνω βέβαια γιατί πήγες για μαλλί και βγήκες κουρεμένος και όσο να'ναι τα'χεις χάσει λιγάκι.υγ. δε μου απάντησες όμως: θεωρείς ευρωπαικού επιπέδου έναν αυτοκινητόδρομο που κάθε επτά λεπτά σταματάς για διόδια? Το έχεις δει σε πολλές ευρωπαικές χώρες?
Το έχω δει στην γειτονική Ιταλία. Το τμήμα από το Μιλάνο μέχρι τα σύνορα με την Γαλλία έχει απίστευτο αριθμό διοδίων. Σε Αυστρία και Ελβετία υπάρχει βινιέτα, αλλά υπάρχουν και πολλά κομμάτια όπου πρέπει να πληρώσεις και διόδια ξεχωριστά.
Ασε τη θεωρία, το μπλα μπλα και τα χιλιοβαλμένα links.
Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Έχει δει πολλούς δρόμους στην Ευρώπη όπου σταματάς κάθε επτά λεπτά πηγαίνοντας με το όριο για να πληρώνεις διόδια?
Το δρόμο που λές είτε από Τορίνο είτε από Γένοβα τον έχω κάνει και αυτό που λες είναι ΨΕΜΑ. ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ.υγ: ότι είχα να πω το είπα με σένα. Δε μπορώ να συζητάω με άσχετους τι είναι πιο ακριβό να ρίχνω ασφαλτικό ή να κατεβάζω βουνά και να κάνω οδοποιία 'οπως κι εσύ δεν μπορείς να συζητήσεις μαζί μου τι είναι πιο δύσκολο το lower ή το proficiency, δεν μπορώ να συζητάω με παπαγαλάκια που όταν τους λες ότι ένα κομμάτι που έχουν παραδεχτεί ότι είναι μπουρδέλο, ανήκει στους ιδιώτες, σφυρίζουν κλέφτικα και λέν μαλακίες και άσχετα πράγματα, ούτε μπορώ να συζητάω με κάποιον που πετάει παραμύθια και άμα πιάσουν ότι υπάρχει δρόμος στην Ευρώπη που έχει διόδια κάθε επτά λεπτά σε μια απόσταση εβδομήντα χιλιομέτρων.
Ζήσε στο δικό σου κόσμο. -
Παντως μιας και λετε για τον δρομο Τριπολη - Καλαματα, μιλουσα τον Αυγουστο με τοπογραφο που ασχολειτε με τις απαλλοτριωσεις του περιφεριακου της Καλαματας και ελεγε οτι ο νεος δρομος εμφανιζει το ιδιο προβλημα στο ιδιο σημειο που ειχε γινει η καθιζηση πριν χρονια.
Οποτε ας κραταμε μικρο καλαθι σε ο,τι αφορα την ποιοτητα του εργου.
Ηδη σε 2-3 σημεια του δρομου εχει 'αναταραξεις' στην αριστερη λωριδα και δεν εχει κλεισει χρονο ακομα. -
Ο χρήστης junior gt έγραψε:
Και όχι στην Κορίνθου - Τριπόλεως, που επαναλαμβάνω ήταν τελειωμένος αυτοκινητόδρομος, δεν πλήρωνες διόδια.
Junior, στην Κορίνθου Τριπόλεως υπήρχαν τα διόδια πριν και μετά το Αρτεμίσιο, μην επιμένεις γιατί κάνεις λάθος. Και οποιοσδήποτε έχει κάνει την διαδρομή βράδυ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο δρόμος τώρα δεν έχει καμία σχέση με τον δρόμο τότε.
Το δρόμο που λές είτε από Τορίνο είτε από Γένοβα τον έχω κάνει και αυτό που λες είναι ΨΕΜΑ. ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΘΕ ΕΠΤΑ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΔΙΑ
Πρώτα από όλα, εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι σταματάς κάθε 7 λεπτά για διόδια.
Η διαδρομή που κάναμε 2 συνεχόμενες χρονιές, μια για Les Deux Alpes και μια για Serre Chevalier είναι αυτή, οπότε επέτρεψε μου να έχω άποψη: https://www.google.com/maps/preview#!da ... m1!1sClavière%2C+France!3m8!1m3!1d1524738!2d6.4993283!3d45.5792792!3m2!1i1440!2i819!4f13.1&fid=0
Άπειρα μετωπικά διόδια για 232 χιλιόμετρα.
-
Οι περισσότεροι δρόμοι βασίζονται σε υφιστάμενους. Οι βελτιώσεις δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πάντα πόση δουλειά χρειάστηκαν. Είναι πολύ απλουστευτικό να λέμε 'σιγά, βελτιώσεις έγιναν, ο δρόμος υπήρχε'. Επιπλέον, στον Μορέα έχουν γίνει εξαιρετικές δουλειές σε θέματα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά (ούτε εκτιμώνται) από τον κοινό χρήστη, όπως υδραυλικά, ασφάλιση, χωματουργικά, προστασία κτλ.
Το αν θα αντέξει το έργο δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Θα βοηθούσε αν γνωρίζαμε με λεπτομέρεια τις μελέτες και τα της κατασκευής, αλλά νομίζω κανείς εδώ δεν τα ξέρει, εκτός αν δούλευε σε κάποια από τις εταιρείες που ασχολήθηκαν. Επί του συγκεκριμένου, ο χρόνος θα δείξει.
Όσο για τα μετωπικά διόδια, τα θεωρώ απαράδεκτα, αλλά προφανώς δεν έχουν θελήσει να μπουν στον κόπο (κόστος, οργάνωση, ευθύνη κτλ κτλ) οι εταιρείες. Το δίκτυο είναι περιορισμένο, οι ενδιάμεσες αποστάσεις μικρές, άρα τα μετωπικά είναι εκνευριστικό να τοποθετούνται τόσο πυκνά. Είσοδο-έξοδο και τέλος. (Πιθανότατα χρειάζονταν μετωπικά στην αρχή και το τέλος ή κάπου στη μέση, ανάλογα με τις εκτιμώμενες ροές, αλλά αυτό είναι τελείως θεωρητική κουβέντα και θέλει μελέτη). -
Ο χρήστης Phaethon έγραψε:
Οι περισσότεροι δρόμοι βασίζονται σε υφιστάμενους. Οι βελτιώσεις δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πάντα πόση δουλειά χρειάστηκαν. Είναι πολύ απλουστευτικό να λέμε 'σιγά, βελτιώσεις έγιναν, ο δρόμος υπήρχε'. Επιπλέον, στον Μορέα έχουν γίνει εξαιρετικές δουλειές σε θέματα που δεν είναι εύκολα αντιληπτά (ούτε εκτιμώνται) από τον κοινό χρήστη, όπως υδραυλικά, ασφάλιση, χωματουργικά, προστασία κτλ.Γιατί ο Αντίριο-Γιάννενα βασίζεται σε υφιστάμενο?
Ο Κόρινθος - Πάτρα εκτός από ελάχιστα χιλιόμετρα?
Ο Ε65?
Η Εγνατία?
Ο Πάτρα - Τσακώνα (αν γίνει που δεν)?
Ίσα ίσα από τους υπο κατασκευή αυτοκινητόδρομους (ο θεός να τους κάνει υπο κατασκευή) κανένας δε βασίζεται σε υφιστάμενο.
Εάν κάνεις τον κόπο και μπεις στα site των παραχωρησιούχων θα δεις ότι και οι ίδιοι το παραδέχονται και κάνουν και αυτοί το διαχωρισμό.
Το ίδιο κόστος ανα μέτρο μήκους είχε ή θα έχει ένας από τους παραπάνω δρόμους και η βελτίωση του ήδη υπάρχοντος αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τριπόλεως ή Χαλκίδας - Σχηματαρίου? Ό,τι και εργασίες βελτίωσης και να γίνουν ή να έχουν γίνει: Ασφαλτοστρώσεις, jersey, Προστασίες πρανών, τριγωνικές, τεχνικά, οδοφωτισμοί, κάμερες, ίνες κλπ. Εσένα η αίσθησή σου σα μηχανικός ποιά είναι? -
Προφανώς υπάρχουν και 'νέες' χαράξεις. Δεν είμαι εδώ πάντως για να κάνουμε τη συζήτηση δημόσιοι VS ιδιωτικοί, συμβάσεων ΣΔΙΤ κτλ, μπαίνουμε και σε νομικά θέματα, που δεν κατέχω.
Κοίτα, η 'αίσθηση' που μου ζητάς είναι πολύ γενική έννοια. Αυτό που έχω δει σίγουρα είναι ότι το τελικό προϊόν είναι πολύ καλή δουλειά και επειδή έχω κάνει πολλές φορές τον συγκεκριμένο δρόμο (χωριό Μεσσηνία) παρατηρώ συνέχεια τις λεπτομέρειες. Σε πολλά σημεία έχω σταματήσει να δω κιόλας τί έχουν κάνει από κάτω. Δεν είναι προχειροδουλειά, το επίπεδο είναι όντως πολύ υψηλό και αν επρόκειτο για 'κλασική' αρπαχτή, δεν θα έμπαιναν στον κόπο. Επιπλέον, πρέπει να γίνει ανάλυση του υφιστάμενου σε χωματουργικά, υλικά κτλ για να ξέρεις τί θα κρατήσεις, τί όχι, τί θα ενισχύσεις κτλ. Ταυτόχρονα, πρέπει να εξασφαλίζεις κυκλοφορία κατά την κατασκευή.
Η 'βελτίωση' είναι συχνά σπαζοκεφαλιά τρομερή, γιατί έχεις πολλές δεσμεύσεις, άσε που έχει μεγάλες απαιτήσεις στην ακρίβεια της δουλειάς (δεν νοείται 'λάθος' μερικά cm π.χ. στα υψόμετρα...). Επιπλέον, αποξηλώσεις, αναδιατάξεις, μετατοπίσεις δικτύων κοινής ωφέλειας (ΟΚΩ) και διάφορα τέτοια, δεν είναι πάντα απλή υπόθεση και κοστίζει αρκετά. Γενικά ναι, οι βελτιώσεις είναι φτηνότερες από νέες χαράξεις κατασκευαστικά, αλλά μπαίνουν τόσα άλλα στη μέση, που το τελικό ποσό μιας νέας χάραξης μπορεί να υπερβεί κιόλας μια αντίστοιχη βελτίωση (π.χ. απαλλοτριώσεις, που σε βελτιώσεις είναι λιγότερες ενώ σε νέες χαράξεις σπάνε νεύρα, χρόνια, χρήμα).Τα λέω όλα αυτά όχι για να σου πω ότι 'είναι γαμάτος ο δρόμος, μη μιλάς', αλλά για να τονίσω ότι υπάρχει ένας σκασμός θέματα που 'δεν ξέρουμε' ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε σωστά.
Για τα διόδια σου είπα και πριν, διαφωνώ 1000% όπως είναι στημένα και είναι καθαρά θέμα των παραχωρησιούχων. Στις συμβάσεις έπρεπε να προβλεφθεί αλλιώς, γιατί τώρα κάνουν ό,τι γουστάρουν.
-
Δε θα διαφωνήσω για την ποιότητα του έργου.
Κι εγώ περνάω για το χωριό μου από εκεί (τουλάχιστον μέχρι την Τρίπολη) και όντως φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι έχει γίνει αυτό που λέμε 'καλή δουλιά'.
Εξ'άλλου είμαι σε θέση να γνωρίζω και το συγκεκριμένο team και τον επικεφαλή τους που έκανε τη δουλιά, έχοντας δουλέψει παλαιότερα μαζί τους και ξέρω ότι είναι πολύ καλοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο έργο είναι με διαφορά το ποιοτικότερο απ'όλα τα υπόλοιπα των παραχωρήσεων παρόλο που ο αυτοκινητόδρομος που τους παραδώθηκε ήταν ο παλαιότερος και ο πιο ταλαιπωρημένος ίσως και λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν εξετάζουμε όμως αυτό. -
Ναι όμως για όλα αυτά που είπα και παραπάνω, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο 'δικαιολογείται' η παραχώρηση, το διόδιο σαν κόστος κτλ.
Σαν πολίτης τώρα? Ε, ναι, πιστεύω ότι οι αμφιβολίες στις συμβάσεις έχουν πάει... υπέρ του εργολάβου Αλλά αυτό προκύπτει περισσότερο λόγω... πρότερου 'ανέντιμου' βίου εργολάβων/πολιτικών, παρά με την ανάλυση του συγκεκριμένου έργου.
-
Ξέρουμε και παραξέρουμε. όλος ο κόσμος το βλέπει. Το είπε το παλικάρι από πάνω:
Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς, τους χειρότερους δρόμους και από πάνω από τα πιο ακριβά διόδια. Κάπου πάει αυτό το χρήμα.
Δεν είναι δυνατόν να έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως στη χώρα μας το σύστημα του πρώτα πληρώνομαι, μετά ή παράλληλα κατασκευάζω και μετά λειτουργώ και παρ'όλα αυτά να μην έχω κατασκευάσει παρά ελάχιστα πράγματα αλλά να συνεχίζω να πληρώνομαι.
Τι στο διάολο τυφλοί είμαστε?
Και μάλιστα εμείς που αν θες τα ξέρουμε και από πιό μέσα, γνωρίζεις πολύ καλά πώς οι μεγαλοεργολάβοι έχουν σωθεί από τα έργα παραχώρησης που δεν έκαναν με πολύ μικρές αν θέλεις εξαιρέσεις που ανέφερες και ανέφερα παραπάνω.
Και όχι μόνο αυτό. Αλλάγια τα έργα που δεν έκαναν θα πάρουνε και ένα σκασμό λεφτά σαν αποζημιώσεις, κινητοποιήσεις, διαφυγόντα κέρδη κλπ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ - ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ...