-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Οκ, εγώ μιλούσα έχοντας σύγχρονα αμάξια στο μυαλό μου.τι θες να πεις φιλαρακι???
-
-
πλακα πλακα θα δοκιμασω σε νεο πενταθυρο να δω τι διαφορα εχει.
-
Εγώ προσωπικά, γνωστός κουλός, δεν αντιλήφθηκα καμία σημαντική διαφορά στην οδήγηση μεταξύ 3θυρου και 5θυρου 307.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Παίδες μη τρώτε παραμύθι με το DSG. Κάθε εταιρεία το μετράει διαφορετικά. Η Ferrari πχ μετράει τον χρόνο διακοπής παροχής ισχύος. Δηλαδή τον χρόνο μεταξύ της αποσύμπλεξης, αλλαγής σχέσης και επανασύμπλεξης! Η BMW στο SMG και η VW στο DSG μετράνε τον χρόνο αλλαγής της σχέσης μόνο.Δεν είναι θέμα 'παραμυθιού' αλλά τρόπου λειτουργίας.
Τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχει κανένα νόημα να μετρήσουν χρόνο αποσύμπλεξης και επανασύμπλεξης αφού δεν γίνεται ποτέ κάτι τέτοιο την ώρα της αλλαγής.
Σύμπλεξη υπάρχει και στις δύο σχέσεις ταυτόχρονα και μεσολαβεί η διαδικασία μετάβασης απο τον έναν στον άλλο.
Αυτό που δίνουν οι κατασκευαστές και στις δύο περιπτώσεις είναι ο χρόνος που οι τροχοί δεν δέχονται ροπή και αυτό ακριβώς είναι που μετράει, άσχετα με ποιον τρόπο γίνεται. -
Ο χρήστης morpheus έγραψε:
Παίδες μη τρώτε παραμύθι με το DSG. Κάθε εταιρεία το μετράει διαφορετικά. Η Ferrari πχ μετράει τον χρόνο διακοπής παροχής ισχύος. Δηλαδή τον χρόνο μεταξύ της αποσύμπλεξης, αλλαγής σχέσης και επανασύμπλεξης! Η BMW στο SMG και η VW στο DSG μετράνε τον χρόνο αλλαγής της σχέσης μόνο.
Δεν είναι θέμα 'παραμυθιού' αλλά τρόπου λειτουργίας.
Τα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχει κανένα νόημα να μετρήσουν χρόνο αποσύμπλεξης και επανασύμπλεξης αφού δεν γίνεται ποτέ κάτι τέτοιο την ώρα της αλλαγής.
Σύμπλεξη υπάρχει και στις δύο σχέσεις ταυτόχρονα και μεσολαβεί η διαδικασία μετάβασης απο τον έναν στον άλλο.
Αυτό που δίνουν οι κατασκευαστές και στις δύο περιπτώσεις είναι ο χρόνος που οι τροχοί δεν δέχονται ροπή και αυτό ακριβώς είναι που μετράει, άσχετα με ποιον τρόπο γίνεται.Το θέμα είναι ότι στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχεις μεν αλλαγή σχέσης αλλά το κιβώτιο δε γνωρίζει αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις. Για αυτό και συνολικά θεωρώ ότι είναι αργότερα σε μια διαδρομή καθώς πολλές φορές θα έχουν εμπλεγμένη λάθος σχέση. Επίσης η αλλαγή ως αλλαγή είνα θέμα υλικών (βάρος και άρα αδράνεια). Για αυτό από τα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι το Superfast είναι καλύτερο. Παίζει βέβαια και άλλη μαγκιά εκεί. Το κιβώτιο αλλάζει σχέση μη όντας πλήρως αποσυμπλεγμένος ο σφόνδυλος. Δηλαδή γίνεται overlap και όχι σειριακά. Το θέμα είναι ποιό θα αλλάξει ταχύτερα από την εντολή στο paddle. Και δεν έχω δει ποτέ κανένα να γράφει ότι το DSG είναι ό,τι ταχύτερο υπάρχει παγκοσμίως, αντιθέτως με το F1.
-
Παίδες μη τρώτε παραμύθι με το DSG. Κάθε εταιρεία το μετράει διαφορετικά. Η Ferrari πχ μετράει τον χρόνο διακοπής παροχής ισχύος. Δηλαδή τον χρόνο μεταξύ της αποσύμπλεξης, αλλαγής σχέσης και επανασύμπλεξης! Η BMW στο SMG και η VW στο DSG μετράνε τον χρόνο αλλαγής της σχέσης μόνο.
Δεν είναι θέμα 'παραμυθιού' αλλά τρόπου λειτουργίας.
Αυτό που δίνουν οι κατασκευαστές και στις δύο περιπτώσεις είναι ο χρόνος που οι τροχοί δεν δέχονται ροπή και αυτό ακριβώς είναι που μετράει, άσχετα με ποιον τρόπο γίνεται.Το θέμα είναι ότι στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχεις μεν αλλαγή σχέσης αλλά το κιβώτιο δε γνωρίζει αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις. Για αυτό και συνολικά θεωρώ ότι είναι αργότερα σε μια διαδρομή καθώς πολλές φορές θα έχουν εμπλεγμένη λάθος σχέση. Επίσης η αλλαγή ως αλλαγή είνα θέμα υλικών (βάρος και άρα αδράνεια). Για αυτό από τα δημοσιευμένα στοιχεία προκύπτει ότι το Superfast είναι καλύτερο. Παίζει βέβαια και άλλη μαγκιά εκεί. Το κιβώτιο αλλάζει σχέση μη όντας πλήρως αποσυμπλεγμένος ο σφόνδυλος. Δηλαδή γίνεται overlap και όχι σειριακά. Το θέμα είναι ποιό θα αλλάξει ταχύτερα από την εντολή στο paddle. Και δεν έχω δει ποτέ κανένα να γράφει ότι το DSG είναι ό,τι ταχύτερο υπάρχει παγκοσμίως, αντιθέτως με το F1.
Μπορει, (αν και στο Link που παρεθεσα προηγουμενως με video της 430 scuderia
θεωρει σημειο αναφορας το DSG ) παντως τα 8ms εχουν διαφορα με τα 150ms (οπως και να μετρουνται) που εχει η απλη πχ F430, και η αισθηση που ειχα δεν απειχε απο τα γραφομενα
σε αριθμους...
Οπως και να εχει, για να επανελθουμε στην ουσια, η ταχυτητα αλλαγων σε DSG/S-Tronic ειναι το τελευταιο πραγμα που θα απασχολησει καποιον που εχει ενδοιασμους
για τα εν λογω κιβωτια... -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Aκόμα και στο χειροκίνητο, αν σανιδώσεις σου κάνει k/d και αν πιάσεις κόφτη αλλάζει.Εξήγησέ το λίγο παραπάνω γιατί είναι σημαντικό...δηλαδή αν έχεις τον μοχλό τοποθετημένο στο +/- στη χειροκίνητη δηλαδή λειτουργία και πατήσεις απότομα γκάζι κάνει k/d;
-
Το θέμα είναι ότι στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχεις μεν αλλαγή σχέσης αλλά το κιβώτιο δε γνωρίζει αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις. Για αυτό και συνολικά θεωρώ ότι είναι αργότερα σε μια διαδρομή καθώς πολλές φορές θα έχουν εμπλεγμένη λάθος σχέση.Μια χαρά 'γνωρίζει' αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις.
Όταν πλησιάζεις στο άνω άκρο των στροφών το προφανές είναι να προεπιλέξει την επόμενη... (εκτός αν θέλεις να κατεβάσεις απο τις 6.500σαλ, οπότε και -ευτυχώς- θα σε συνδέσει με Κάιρο)...
Όταν βρίσκεσαι στο μεσαίο/χαμηλό φάσμα στροφών, το αναμενόμενο είναι κατέβασμα, οπότε και πράττει ανάλογα (το πόσες σχέσεις κάτω μεταβάλεται ανάλογα με τις στροφές)...
Αυτά όσον αφορά στο auto mode...
Σε semi-manual η μόνη περίπτωση να μην πιάσει τον ιδανικό χρόνο είναι να είσαι ήδη σε χαμηλές σαλ και θελήσεις να ανεβάσεις σχέση (που τότε σίγουρα δεν σε νοιάζει η ταχύτητα)... ή να θελήσεις να κατεβάσεις -1 και επειδή είσαι πολύ χαμηλά να έχει προεπιλέξει -2...
Ακόμη και στην τελευταία περίπτωση όμως ο χρόνος αλλαγής δεν είναι τραγικός...Το superfast είναι ταχύτερο λαμβάνοντας συνολικά υπόψιν όλες τις παραπάνω παραμέτρους και συνθήκες, αλλά στις προβλεπόμενες upshift το DSG υποτίθεται πως είναι ακόμη πιο γρήγορο.
-
Ο χρήστης Δρομέας έγραψε:
Aκόμα και στο χειροκίνητο, αν σανιδώσεις σου κάνει k/d και αν πιάσεις κόφτη αλλάζει.
Εξήγησέ το λίγο παραπάνω γιατί είναι σημαντικό...δηλαδή αν έχεις τον μοχλό τοποθετημένο στο +/- στη χειροκίνητη δηλαδή λειτουργία και πατήσεις απότομα γκάζι κάνει k/d;
Για το +/- θα σου πουνε φιλοι που δοκιμασανε στο συγκεκριμενο mode.
Στο S παντως που δοκιμασα εγω κανοντας αλλαγες απο τα paddles,
μετα απο 30sec περιπου χωρις καμμια δικη μου αλλαγη ταχυτητας ή αυξομειωση εντονη
στο πενταλ του γκαζιου, περναγε παλι στο αυτοματο mode και ή αλλαζε προς τα πανω σε ηπια συνεχομενη επιταχυνση ή εκανε k/d σε βυθισμα του γκαζιου.
Προλα αυτα αφηνω ενα ενδεχομενο διαφοροποιησης αποψης για την ενσταση μου στην (απροειδοποιητη και ισως επικινδυνη) επαναφορα της αυτοματης λειτουργιας σε μια επαναληψη δοκιμης σε δρομο με συνεχεις στροφες και πιο αγριες διαθεσεις...(αν βεβαια καταφερω να πεισω και τον κατοχο του αυτοκινητου ) -
Το θέμα είναι ότι στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχεις μεν αλλαγή σχέσης αλλά το κιβώτιο δε γνωρίζει αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις. Για αυτό και συνολικά θεωρώ ότι είναι αργότερα σε μια διαδρομή καθώς πολλές φορές θα έχουν εμπλεγμένη λάθος σχέση.
Μια χαρά 'γνωρίζει' αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις.
Όταν πλησιάζεις στο άνω άκρο των στροφών το προφανές είναι να προεπιλέξει την επόμενη... (εκτός αν θέλεις να κατεβάσεις απο τις 6.500σαλ, οπότε και -ευτυχώς- θα σε συνδέσει με Κάιρο)...
Όταν βρίσκεσαι στο μεσαίο/χαμηλό φάσμα στροφών, το αναμενόμενο είναι κατέβασμα, οπότε και πράττει ανάλογα (το πόσες σχέσεις κάτω μεταβάλεται ανάλογα με τις στροφές)...
Σε semi-manual η μόνη περίπτωση να μην πιάσει τον ιδανικό χρόνο είναι να είσαι ήδη σε χαμηλές σαλ και θελήσεις να ανεβάσεις σχέση (που τότε σίγουρα δεν σε νοιάζει η ταχύτητα)... ή να θελήσεις να κατεβάσεις -1 και επειδή είσαι πολύ χαμηλά να έχει προεπιλέξει -2...
Ακόμη και στην τελευταία περίπτωση όμως ο χρόνος αλλαγής δεν είναι τραγικός...Το superfast είναι ταχύτερο λαμβάνοντας συνολικά υπόψιν όλες τις παραπάνω παραμέτρους και συνθήκες, αλλά στις προβλεπόμενες upshift το DSG υποτίθεται πως είναι ακόμη πιο γρήγορο.
Γρηγόρη σε κόβω για γρήγορο. Εγώ καλώς ή κακώς είμαι... Θα σου έχει τύχει φαντάζομαι να είσαι μια σχέση πάνω, δύο κάτω σε αλλαγές... ειλικρίνα ούτε σαν οδηγός δεν ξέρω τί θα κάνω, ξέρει το κωλοκιβώτιο; Για αυτό δεν τα θέλω όταν προεπιλέγουν. Έχει τύχει να χρειαστώ από 5η 2α και από 5η 2ά! Οπότε προτιμώ κιβώτιο που να 'ακούει'.
-
Το θέμα είναι ότι στα κιβώτια διπλού συμπλέκτη δεν έχεις μεν αλλαγή σχέσης αλλά το κιβώτιο δε γνωρίζει αν θα ανεβάσεις ή θα κατεβάσεις. Για αυτό και συνολικά θεωρώ ότι είναι αργότερα σε μια διαδρομή καθώς πολλές φορές θα έχουν εμπλεγμένη λάθος σχέση.
Γρηγόρη σε κόβω για γρήγορο. Εγώ καλώς ή κακώς είμαι... Θα σου έχει τύχει φαντάζομαι να είσαι μια σχέση πάνω, δύο κάτω σε αλλαγές... ειλικρίνα ούτε σαν οδηγός δεν ξέρω τί θα κάνω, ξέρει το κωλοκιβώτιο; Για αυτό δεν τα θέλω όταν προεπιλέγουν. Έχει τύχει να χρειαστώ από 5η 2α και από 5η 2ά! Οπότε προτιμώ κιβώτιο που να 'ακούει'.
To λεει και το ονομα... Παντως συμφωνω απολυτα σε αυτο, οτι δηλαδη καποια στιγμη που θες 'να το πας' και οχι να σε παει, ειναι σημαντικο (και αδιαπραγματευτο κατα την γνωμη μου) να εχεις ΕΣΥ τον πληρη ελεγχο των κινησεων και επιλογων που θα κανεις
σε σβελτη-γρηγορη οδηγηση.
Και δυστυχως, σε μια τριτη ουσιαστικα, αλλα πιο ψαγμενη επαφη που ειχα με αυτο το κιβωτιο, καταλαβα οτι δεν μπορεις να εχεις αυτη την δυνατοτητα ουτε καν σε μια συγκεκριμενη επιλογη προγραμματος... -
Μία διόρθωση μόνο. Δε γίνεται να επιλέξει -2 ή +2, κι αυτό γιατί όλες οι μονές σχέσεις βρίσκονται στον ένα δίσκο και οι διπλές στον άλλον. Οπότε πάντα επιλέγει +1 ή -1. Θα έχεις καθυστέρηση στην αλλαγή μόνο αν κατά το kickdown σε κατεβάσει -2 ή -4, γιατί τότε θα πρέπει να επιλέξει και άλλη μία ενδιάμεση σχέση (εφόσον η αρχική και η τελική θα βρίσκονται στον ίδιο δίσκο).
-
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Aκόμα και στο χειροκίνητο, αν σανιδώσεις σου κάνει k/d και αν πιάσεις κόφτη αλλάζει.
Εξήγησέ το λίγο παραπάνω γιατί είναι σημαντικό...δηλαδή αν έχεις τον μοχλό τοποθετημένο στο +/- στη χειροκίνητη δηλαδή λειτουργία και πατήσεις απότομα γκάζι κάνει k/d;
μετα απο 30sec περιπου χωρις καμμια δικη μου αλλαγη ταχυτητας ή αυξομειωση εντονη
στο πενταλ του γκαζιου, περναγε παλι στο αυτοματο mode και ή αλλαζε προς τα πανω σε ηπια συνεχομενη επιταχυνση ή εκανε k/d σε βυθισμα του γκαζιου.
Προλα αυτα αφηνω ενα ενδεχομενο διαφοροποιησης αποψης για την ενσταση μου στην (απροειδοποιητη και ισως επικινδυνη) επαναφορα της αυτοματης λειτουργιας σε μια επαναληψη δοκιμης σε δρομο με συνεχεις στροφες και πιο αγριες διαθεσεις...(αν βεβαια καταφερω να πεισω και τον κατοχο του αυτοκινητου )Ρε συ Γρηγόρη, στο έγραψα και προηγουμένως, το S είναι αυτόματο πρόγραμμα, όπως και το D. Μπορεί να σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις εσύ τον έλεγχο από το paddles όποτε το θελήσεις, όμως μετά από λίγο θα ξαναγυρίσει στο αυτόματο πρόγραμμα, και πολύ καλά θα κάνει γιατί αυτό είναι το σωστό. Αν θέλεις χειροκίνητη λειτουργία, βάλε το λεβιέ στο +/- (δεξιά από το D) και θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Θα είναι σαν να οδηγείς manual (με τη διαφορά ότι δε θα έχεις συμπλέκτη).
-
Ο χρήστης olympian2 έγραψε:
Προλα αυτα αφηνω ενα ενδεχομενο διαφοροποιησης αποψης για την ενσταση μου στην (απροειδοποιητη και ισως επικινδυνη) επαναφορα της αυτοματης λειτουργιας σε μια επαναληψη δοκιμης σε δρομο με συνεχεις στροφες και πιο αγριες διαθεσεις...(αν βεβαια καταφερω να πεισω και τον κατοχο του αυτοκινητου )Ρε συ Γρηγόρη, στο έγραψα και προηγουμένως, το S είναι αυτόματο πρόγραμμα, όπως και το D. Μπορεί να σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις εσύ τον έλεγχο από το paddles όποτε το θελήσεις, όμως μετά από λίγο θα ξαναγυρίσει στο αυτόματο πρόγραμμα, και πολύ καλά θα κάνει γιατί αυτό είναι το σωστό. Αν θέλεις χειροκίνητη λειτουργία, βάλε το λεβιέ στο +/- (δεξιά από το D) και θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Θα είναι σαν να οδηγείς manual (με τη διαφορά ότι δε θα έχεις συμπλέκτη).
Ναι, αλλα ειπωθηκε οτι και σε αυτη τη λειτουργια το k/d δεν καταργειται...
Συν το οτι αν θυμαμαι καλα αλλαζει σε πιο χαμηλες στροφες σε σχεση με το S.
Που ειναι ο απολυτος ελεγχος οεο? -
Ο χρήστης Κίκιζας Γρηγόρης έγραψε:
Που ειναι ο απολυτος ελεγχος οεο?Στο +/- δεν αλλάζει μόνο του το κιβώτιο (εκτός βέβαια αν ξεχαστείς και φτάσεις στον κόφτη). Είναι σε χειροκίνητη λειτουργεία, αλλάζεις εσύ όποτε θέλεις από τα paddles (ή από το λεβιέ). Λειτουργεί όπως στο test που έκανες πατώντας τα paddles στο S, με τη διαφορά ότι δε σε γυρνάει στο αυτόματο μετά από λίγο. Το +/- δεν έχει καμία σχέση με το D. Μη σε μπερδεύει που τυχαίνει να είναι δίπλα δίπλα στο λεβιέ. D και S είναι τα αυτόματα προγράμματα, +/- το χειροκίνητο.
Το kickdown μπορείς να το αποφύγεις αν δεν πατήσεις το διακόπτη πίσω από το γκάζι. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις, θέλει απλά να μάθεις το κόλπο. Και αυτό μπορείς να το κάνεις σε όλα τα προγράμματα, όχι μόνο στο +/- αλλά και στα D και S.
-
Ο χρήστης olympian2 έγραψε:
Που ειναι ο απολυτος ελεγχος οεο?Στο +/- δεν αλλάζει μόνο του το κιβώτιο (εκτός βέβαια αν ξεχαστείς και φτάσεις στον κόφτη). Είναι σε χειροκίνητη λειτουργεία, αλλάζεις εσύ όποτε θέλεις από τα paddles (ή από το λεβιέ). Λειτουργεί όπως στο test που έκανες πατώντας τα paddles στο S, με τη διαφορά ότι δε σε γυρνάει στο αυτόματο μετά από λίγο. Το +/- δεν έχει καμία σχέση με το D. Μη σε μπερδεύει που τυχαίνει να είναι δίπλα δίπλα στο λεβιέ. D και S είναι τα αυτόματα προγράμματα, +/- το χειροκίνητο.
Το kickdown μπορείς να το αποφύγεις αν δεν πατήσεις το διακόπτη πίσω από το γκάζι. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις, θέλει απλά να μάθεις το κόλπο. Και αυτό μπορείς να το κάνεις σε όλα τα προγράμματα, όχι μόνο στο +/- αλλά και στα D και S.
Μα, δεν ειναι για μενα θεμα 'δυσκολιας' , οτι καποια στιγμη θα το μαθω και θα τα καταφερνω να μην τερματιζω το ποδι μου στο κουμπακι, θελω πολυ απλα
να μπορω να παιζω με το πενταλ οπως ακριβως θελω εγω χωρις το φοβο
να κανει k/d σε δικο μου λαθος υπολογισμο...
Anyway θα υπαρχει πιθανοτατα και αλλη δυνατοτητα εξερευνησης του κιβωτιου
σε διαδρομη με συνεχομενες στροφες και με πιο αγριες διαθεσεις (αν καταφερω να πεισω βεβαια τον κατοχο ). -
Παίδες μη τρώτε παραμύθι με το DSG. Κάθε εταιρεία το μετράει διαφορετικά. Η Ferrari πχ μετράει τον χρόνο διακοπής παροχής ισχύος. Δηλαδή τον χρόνο μεταξύ της αποσύμπλεξης, αλλαγής σχέσης και επανασύμπλεξης! Η BMW στο SMG και η VW στο DSG μετράνε τον χρόνο αλλαγής της σχέσης μόνο. Η νέα California που έχει διπλού συμπλέκτη πχ (λόγω πιο γλυκών αλλαγών καθώς η California είναι GT και όχι supersport) δεν έχει ταχύτερες αλλαγές από το Superfast2. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα 2 κιβώτια βελτιώνουν τις επιδόσεις περίπου το ίδιο (συγκρίνοντας τις επιδόσεις των χειροκίνητων με τις ημι-αυτόματες εκδόσεις).το γνωριζουμε με σιγουρια οτι δεν κανει καλυτερες αλλαγες απο το superfast?
σιγουρα η california ειναι GT και εχει αλλο προσανατολισμο απο μια 430, εγω ομως κραταω τις επιφυλαξεις μου μεχρι να δω τι θα εχει ο αντικαταστατης της 430..
-
Μερικές διορθώσεις (έτσι για τους τύπους) σχετικά με το dsg και τη λειτουργία του:
1)Αν πατήσεις το κουμπάκι του kick down, θα βάλει τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα εκείνη την ώρα σε όποιο mode κι αν το έχεις.Και αν βιαστεί κάποιος να πει ότι είναι βλακεία αυτό, τότε ας σκεφτεί καλύτερα λίγο τι είναι ουσιαστικά το kick down?Είναι μία λειτουργία όπου ζητάς από το αμάξι σου να επιταχύνει με τον καλύτερο και πιο άμεσο δυνατό τρόπο.Μην ξεχνάμε ότι η διαδρομή της πεταλούδας σταματάει μόλις το γκάζι φτάσει πάνω από το κουμπάκι του kick down και όχι μόλις τερματίσει η διαδρομή του γκαζιού (όπως συμβαίνει στα χειροκίνητα κιβώτια).Λογικό λοιπόν δεν είναι να κατεβάσει τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα και να επιταχύνει με φουλ γκάζι, σε όποιο mode κι αν είσαι?2)Το κιβώτιο γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά αν θα χρειαστούμε την μικρότερη ή τη μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιλεγμένη, γιατί παρακολουθεί συνεχώς παραμέτρους κρατώντας τα κιόας στη μνήμη.Τι παραμέτρους?Πράγματα που εμείς 'υπολογίζουμε' ασυναίσθητα όταν οδηγούμε χειροκίνητα (και επιλέγουμε μέσα στο κεφάλι μας τι ταχύτητα θα βάλουμε μετά).Πόσο πατάμε το γκάζι εκείνη την ώρα, προς τα που πάει το δεξί μας πόδι (αφήνουμε το γκάζι?το κρατάμε σταθερό?'βυθίζουμε' το γκάζι?), τι κάνανε πριν μερικά δευτερόλεπτα κοκ...Προσαρμόζεται δηλαδή στο στυλ του οδηγού.Επιπλέον ακόμα και λάθος να υπολογίσει, ο μέγιστος χρόνος αλλαγής είναι (μόλις) 30ms (από 8ms που είναι σε μία προβλεπόμενη αλλαγή).Οπότε και πάλι είσαι πολύ πιο γρήγορος (έτσι για την ιστορία) από οποιοδήποτε άλλο κιβώτιο.
3)όταν αλλάξεις ταχύτητα με τα paddles ενώ είσαι σε D-mode ή s-mode, αρχικά σε 'πετάει' στην χειροκίνητη λειτουργία.Αν όμως 'δει' ότι πχ εσύ πατάς σταθερό γκάζι για 30sec (περίπου) χωρίς αυξομειώσεις και γενικά αντιληφθεί ότι έτσι όπως οδηγείς ΔΕΝ υπάρχει λόγος πχ για να είσαι στην χειροκίνητη λειτουργία (πχ πας σταθερά με 120km/h, έχεις 4η και 4.000rpm και το έχεις στο d-mode οπότε μετά από περίπου μισό λεπτό, θα βάλει 5η και καπάκι 6η ταχύτητα και θα πέσουν οι στροφές στις 2.500rpm).Λογικό δεν είναι?υποτίθεται ότι αν το έχεις στο s-mode ή στο d-mode και αλλάξεις ταχύτητας από τα 'αυτάκια', ουσιαστικά είναι σα να λες στο αμάξι ότι 'κοίτα...εγώ θέλω να είσαι στο mode που έχω επιλέξει, αλλά λόγω χ-ψ περιστάσεων στο δρόμο, χρειάζεται γι'αυτή τη φορά να ανεβάσω/κατεβάσω ταχύτητα μόνος μου' (πιο συχνά κατεβάζεις βέβαια παρά ανεβάζεις ).
Εντάξει...δε λέω...δεν είναι το ίδιο με το να αλλάζεις μόνος σου τις ταχύτητες όπου αν δεν αλλάξεις εσύ ταχύτητα, αν δεν επιλέξεις εσύ μία και γενικά αν δεν κάνεις εσύ κάποια ενέργεια, θα μείνει το αμάξι σε αυτή την κατάσταση για πάντα.
Το DSG είναι πρώτα αυτόματο σασμάν και μετά όλα τα άλλα.Μην το ξεχνάμε αυτό.
Το ότι αλλάζει ταχύτητες με εκπληκτική ταχύτητα, ότι είναι πιο οικονομικό από ένα χειροκίνητο σασμάν ότι...ότι...ότι... , είναι απλά μερικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του.Γρηγόρη (Κίκιζας Γρηγόρης), μην αγχώνεσαι για το αν θα κάνεις μαλακία ή όχι.εξάλλου παίρνοντας ένα αμάξι καινούριο (ή έστω καινούριο για εμάς -πχ 2ο χέρι), ποτέ δεν μπαίνεις και ξεκινάς να δεις πώς πάει στα 'τέρμα γκάζια'.Σιγά-σιγά ανεβάζεις ρυθμό.Προσωπικά είχα το ίδιο άγχος με εσένα.Έμαθα οδηγώντας από αρκετά αργά (για τη δύναμη και τις δυνατότητες του αυτοκινήτου) να αφουγκράζομαι τον τρόπο σκέψης του σασμάν.Ξέρω ότι πατάς τόσο και, έχοντας D-mode, κατεβάζει μία ταχύτητα...Πατάς λίγο πριν το kick down, κατεβάζει 2 ταχύτητες...Πατάς λίγο το γκάζι, βάζει απαλά τις ταχύτητες.Πατάς στη μέση το γκάζι, τις αλλάζει κανονικά.Το πατάς αρκετά-προς το τέρμα, τις κουμπώνει απότομα, το πατάς τέρμα και τις καρφώνει.
Αν το πάρεις και το κάνεις βόλτες για κανα μήνα, δε θα μπαίνεις στο δικό σου αμάξι μετά...(ρώτα και εμένα που μπαίνω σε αμάξια με χειροκίνητο σασμάν και μου ψιλο-κακοφαίνεται.Και φαντάσου ότι δεν οδηγώ αποκλειστικά το δικό μου αμάξι και παίρνω τουλάχιστον στο 30% του χρόνου οδήγησής μου αμάξια με χειροκίνητο σασμάν. )Γενικά δεν καταλαβαίνω γιατί 'λογομαχείτε' για το ποιό σασμάν είναι το καλύτερο.κανείς δεν πρόκειται να πάρει dsg ή να αλλάξει εταιρία για να πάρει αμάξι με dsg/stronic μόνο και μόνο απλώς θα κάνει πιο γρήγορες αλλαγές από το άλλο αυτόματο κιβώτιο κάποιας άλλης εταιρίας ή έστω να θεωρηθεί κριτήριο αγοράς.
ΥΓ:Τα παραπάνω πάντως στάνταρ τα έχω ξαναγράψει 1-2 φορές μέσα στο forum.(τη μία μάλιστα σε αυτό το θέμα αρκετές σελίδες πιο πίσω όπου με ρωτούσαν όλοι όταν είχα πρωτοπάρει το αμάξι μου -ωραίες μέρες... )
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Το κιβώτιο γνωρίζει και μάλιστα πολύ καλά αν θα χρειαστούμε την μικρότερη ή τη μεγαλύτερη ταχύτητα από την επιλεγμένη, γιατί παρακολουθεί συνεχώς παραμέτρους κρατώντας τα κιόας στη μνήμη.Τι παραμέτρους?Πράγματα που εμείς 'υπολογίζουμε' ασυναίσθητα όταν οδηγούμε χειροκίνητα (και επιλέγουμε μέσα στο κεφάλι μας τι ταχύτητα θα βάλουμε μετά).Πόσο πατάμε το γκάζι εκείνη την ώρα, προς τα που πάει το δεξί μας πόδι (αφήνουμε το γκάζι?το κρατάμε σταθερό?'βυθίζουμε' το γκάζι?), τι κάνανε πριν μερικά δευτερόλεπτα κοκ...Προσαρμόζεται δηλαδή στο στυλ του οδηγού.Επιπλέον ακόμα και λάθος να υπολογίσει, ο μέγιστος χρόνος αλλαγής είναι (μόλις) 30ms (από 8ms που είναι σε μία προβλεπόμενη αλλαγή).Οπότε και πάλι είσαι πολύ πιο γρήγορος (έτσι για την ιστορία) από οποιοδήποτε άλλο κιβώτιο.ναι αυτο οντως συμβαινει..BIG BROTHER μας παρακολουθουν ακομα κι οταν αλλαζουμε ταχυτητα
VW Scirocco