-
Ο χρήστης vtl έγραψε:
Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας. Ναι στην Κύπρο μένω και το περίμενα ότι θα ήταν τσιμπημένες οι τιμές. Εδώ στην Κύπρο πουλά αρκετά μια σλοβάκικη φίρμα που ονομάζεται DEMA. Έχετε ακούσει γι΄αυτήν; Μήπως έχετε κάποιες άλλες προτάσεις όπως για giant, trek κλπ; Είμαι νέος στο χώρο γι΄αυτό συγχωρέστε μου τις πολλές απορίες.
(ξεκίνησα να διαβάσω την ενότητα αυτή αλλά βρε παιδιά πολλά είναι)
Στην Ελλάδα δεν την έχω ακούσει καθόλου την DEMA. Οι τζαίαντ και τρεκ είναι αμερικάνικες εταιρίες κολοσσοί με μεγάλα ποσοστά στην παγκόσμια αγορά. Δες στα site τους για λεπτομέρειες στα μοντέλα τους.
Πάντως σε αυτή την κατηγορία ποδηλάτου και χρημάτων, ισχύει ο κανόνας ότι πληρώσεις παίρνεις καθώς υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές μεταξύ μοντέλων ίδιας κατηγορίας. Οπότε αποφασίζεις πόσα θα δώσεις (είναι πολύ λογικά τα χρήματα που θες να δώσεις πάντως για τη χρήση που θες να κάνεις), γυρίζεις σε 4-5 ποδηλατάδικα μη σε πιάσουν κώτσο και μετά παίρνεις αυτό που σου κάνει κλίκ.
-
η giant είναι ταιβανέζικη, και είναι κατασκευαστής πολλών ακόμα ποδηλάτων εκτός απο αυτά που φέρουν το όνομα της.
giant, trek, specialized είναι τεράστια ονόματα στη ποδηλατική βιομηχανία.
trek k specialized υποχρεώνουν τους αντιπροσώπους να πουλάνε μόνο εντός χώρας οπότε πρέπει να δεις ποιος και τι φέρνει στη Κύπρο για να σου δώσουμε περισσότερες πληροφορίες.
giant είναι πιο χαλαρά απο όσο ξέρω. -
H Dema είναι εταιρία αλά Ideal. Σκελετοί Ταιβάν και διάφορα περιφερειακά, φτηνότερα από τα Ideal. Στην Ελλάδα τα βρήκα εδώ http://www.podilato.eu/index.php?act=viewCat&catId=77
-
Για τον φίλο από την Κύπρο καλό θα είναι να μας πει τι άλλο μπορεί να βρει εκεί, σε τί προσανατολίζεται. Συμφωνώ υπέρ του Megisto σε σχέση με το Crossmo.
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
.... φρένα v-brakes με υδραυλική λειτουργία και όχι την γνωστή μηχανική! Δεν είχε τύχει να ξαναδώ υδραυλικά v-brakes . Υπέροχη αίσθηση στη μανέτα και για όσους δεν γουστάρουν τα δισκόφρενα απόλυτη λύση.Κάπου είχα δει για υδραυλικά V αλλά δεν έδωσα σημασία. Πείτε μου όμως γιατί κάποιος να μην γουστάρει τα δισκόφρενα;; Δεν είναι καλύτερα στο φρενάρισμα;; Ποια τα μειονεκτήματα;; Σκέφτομαι την ελαφρά αυξημένη πολυπλοκότητα και δυσκολία στην αφαίρεση και επανατοποθέτηση τροχών. Δεν ξέρω για τιμή τακακίων και ρυθμό φθοράς τους.
-
τα δισκόφρενα δεν έχουν καμία πολυπλοκότητα στην αφαίρεση των τροχών. σαν να μην υπάρχουν είναι. ίσα ίσα που στα v brakes πρέπει να τα ανοίξεις για να βγάλεις τροχό.
μειονέκτημα είναι αν δεν έχεις τροχούς με κέντρο που παίρνει δίσκο, οπότε αν θες να πας σε δισκόφρενα θα χρειαστεί να αλλάξεις και τροχούς. -
έψαξα το θέμα και οι προσφορές που πήρα έχουν ως εξής (για τις γνώσεις που κατέχω αυτή την στιγμή περισσότερο με σύγχυσαν):
GIANT BOULDER 445euros προσφορά 420
GIANT RINCON 485 προσφορά 460
δωρεαν cycle speed computer 4.1 αξίας 41 ευρώ
24 GEARS Shimano,sealed axel , quick relese front rear ,gear levers dual index
Giant Holland
και τα πιο κάτω μοντέλλα ΤΡΕΚ:http://www.biker.micromania.com.cy/inde ... &page_id=2
http://www.biker.micromania.com.cy/inde ... &page_id=2
τι θα προτείνατε;
-
Όλα είναι καλά ποδήλατα για τη δουλειά που το θέλεις. Προσωπική επιλογή θα ήταν το GT 3.0 (υπάρχει και με V-brakes) ή το ΤΡΕΚ 4300.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Για τον φίλο από την Κύπρο καλό θα είναι να μας πει τι άλλο μπορεί να βρει εκεί, σε τί προσανατολίζεται. Συμφωνώ υπέρ του Megisto σε σχέση με το Crossmo..... φρένα v-brakes με υδραυλική λειτουργία και όχι την γνωστή μηχανική! Δεν είχε τύχει να ξαναδώ υδραυλικά v-brakes . Υπέροχη αίσθηση στη μανέτα και για όσους δεν γουστάρουν τα δισκόφρενα απόλυτη λύση.
Κάπου είχα δει για υδραυλικά V αλλά δεν έδωσα σημασία. Πείτε μου όμως γιατί κάποιος να μην γουστάρει τα δισκόφρενα;; Δεν είναι καλύτερα στο φρενάρισμα;; Ποια τα μειονεκτήματα;; Σκέφτομαι την ελαφρά αυξημένη πολυπλοκότητα και δυσκολία στην αφαίρεση και επανατοποθέτηση τροχών. Δεν ξέρω για τιμή τακακίων και ρυθμό φθοράς τους.
Τα δισκόφρενα όπως λέει ο wannabe δεν βάζουν κανένα περιορισμό στην αφαίρεση των τροχών. Τα v brakes είναι πιο δύσκολα, όμως τα υδραυλικά v-brakes που είδα εγώ έχουν μηχανισμό που τα κάνει το ίδιο πρακτικά με τα δισκόφρενα στο βάλε-βγάλε τροχούς.
Εγώ έχω μηχανικά δισκόφρενα, τα μεν μπροστινά τακάκια μου κράτησαν 11000χλμ και δεν τα 'χάιδευα' το κόστος τους δεν το θυμάμαι (νομίζω περίπου στα 10 ευρώ), τα δε πίσω φύγανε πριν από λίγες μέρες στα 13000χλμ μαζί με την δαγκάνα, γιατι έσπασε ένα ελατήριο στην δαγκάνα και δεν είχε επαναφορά. Κόστος δαγκάνας με καινούργια τακάκια μέσα φυσικά 25 ευρω.
Για την ιστορία λύσαμε την σπασμένη δαγκάνα για να δούμε πόσο 'ψωμί' είχαν τα τακάκια και μπορώ να σου ό,τι είχαν ακόμα για 3000χλμ. -
Προσπαθώ λοιπόν ακόμα να βρω μειονέκτημα για τα δισκόφρενα... Φρενάρουν καλύτερα σε όλους τους καιρούς (βρεγμένο, λάσπη) δεν φθείρουν τη ζάντα δεν είναι ακριβά στη χρήση (υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολα και στη ρύθμιση)... Ε τότε εκτός από το αρχικό κόστος και ίσως και λίγο βάρος έχει κάποιο μειονέκτημα, που να κάνει μερικούς να μην το προτιμάνε;;;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσπαθώ λοιπόν ακόμα να βρω μειονέκτημα για τα δισκόφρενα... Φρενάρουν καλύτερα σε όλους τους καιρούς (βρεγμένο, λάσπη) δεν φθείρουν τη ζάντα δεν είναι ακριβά στη χρήση (υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολα και στη ρύθμιση)... Ε τότε εκτός από το αρχικό κόστος και ίσως και λίγο βάρος έχει κάποιο μειονέκτημα, που να κάνει μερικούς να μην το προτιμάνε;;;Θεωρητικώς μόνο το παραπάνω βάρος είναι το πρόβλημα (ελάχιστα παραπάνω νομίζω). Η ρύθμιση τους πανεύκολη στα μηχανικά, γιατι τα υδραυλικά δεν χρειάζονται κάν ρύθμιση όπως στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα.
Νομίζω η ένσταση αυτών που δεν τα 'γουστάρουν' είναι αλλού.
Τα v-brakes έχουν πρακτική λειτουργία διακόπτη on-off, δηλαδή όσο ελεγχόμενα να πατήσεις την μανέτα σου δίνει πάντα το μέγιστο αποτέλεσμα και στον αναβάτη την αίσθηση της πιο αμεσότητας στο φρενάρισμα.
Τα δισκόφρενα από την άλλη σου δίνουν την αίσθηση που σου δίνουν και στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα, δηλαδή ρυθμίζεις την ένταση του φρεναρίσματος αναλόγως με την πίεση που εξασκείς στην μανέτα (ποδήλατα- μηχανάκια) και στο πεντάλ (αυτοκίνητα).
Αυτή η αίσθηση (της αναλογικότητας των δισκοφρένων) εμένα προσωπικά μου αρέσει, πολλοί όμως ποδηλάτες την αντιλαμβάνονται σαν μειονέκτημα στο φρενάρισμα. -
Οπότε για τα γούστα μου μάλλον είναι καλό πράμα, θέλω να έχω την αίσθηση της ποσότητας επιβράδυνσης.
Αλήθεια πόσο ανθεκτικές είναι οι δισκόπλακες σε χτυπήματα; Αντέχουν;
Στα αυτοκίνητα αν είναι πολύ ζεστές οι δισκόπλακες και πέσουν νερά επάνω τους στραβώνουν. Ισχύει αυτό στα ποδήλατα; Γιατί είναι και πολύ λεπτές.... ή δεν ισχύει είτε γιατί δεν πιάνουν θερμοκρασίες είτε για άλλους λόγους; -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Οπότε για τα γούστα μου μάλλον είναι καλό πράμα, θέλω να έχω την αίσθηση της ποσότητας επιβράδυνσης.
Αλήθεια πόσο ανθεκτικές είναι οι δισκόπλακες σε χτυπήματα; Αντέχουν;
Στα αυτοκίνητα αν είναι πολύ ζεστές οι δισκόπλακες και πέσουν νερά επάνω τους στραβώνουν. Ισχύει αυτό στα ποδήλατα; Γιατί είναι και πολύ λεπτές.... ή δεν ισχύει είτε γιατί δεν πιάνουν θερμοκρασίες είτε για άλλους λόγους;Είναι πολύ λεπτές αλλά δεν βλέπω το λόγο να χτυπηθούν γιατί εκεί που είναι και να πέσει το ποδήλατο κάτω δεν θα 'βρουν' με τίποτα.
Μια φορά μετά από εντονότα φρεναρίσματα σε κατηφόρα έκανα την μακακία να τις ακουμπήσω για να δω την θερμοκρασία τους και κάηκα!
Ο εμπρός δίσκος ζεσταίνεται παραπάνω όπως και στα μηχανάκια - αυτοκίνητα.
Στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας προφανώς μπορεί να στραβώσουν (φυσικό φαινόμενο) αν και το κράμα δεν πρέπει να είναι χυτοσίδηρος όπως στα αυτοκίνητα για λόγους βάρους.
Όμως ακόμα και αν περνάς συνεχώς γούβες με νερό δεν βρέχονται γιατί είναι τοποθετημένες ψηλά από το έδαφος (αντιθέτως με τα αυτοκίνητα), όσο για την περίπτωση βροχής νομίζω ό,τι και πάλι λόγω τοποθέτησης είναι ελάχιστο το νερό που τις βρέχει.
Με λίγα λόγια, περίπτωση στραβώματος από το νερό πρακτικώς δεν υπάρχει. -
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Προσπαθώ λοιπόν ακόμα να βρω μειονέκτημα για τα δισκόφρενα... Φρενάρουν καλύτερα σε όλους τους καιρούς (βρεγμένο, λάσπη) δεν φθείρουν τη ζάντα δεν είναι ακριβά στη χρήση (υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολα και στη ρύθμιση)... Ε τότε εκτός από το αρχικό κόστος και ίσως και λίγο βάρος έχει κάποιο μειονέκτημα, που να κάνει μερικούς να μην το προτιμάνε;;;
Θεωρητικώς μόνο το παραπάνω βάρος είναι το πρόβλημα (ελάχιστα παραπάνω νομίζω). Η ρύθμιση τους πανεύκολη στα μηχανικά, γιατι τα υδραυλικά δεν χρειάζονται κάν ρύθμιση όπως στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα.
Τα v-brakes έχουν πρακτική λειτουργία διακόπτη on-off, δηλαδή όσο ελεγχόμενα να πατήσεις την μανέτα σου δίνει πάντα το μέγιστο αποτέλεσμα και στον αναβάτη την αίσθηση της πιο αμεσότητας στο φρενάρισμα.
Τα δισκόφρενα από την άλλη σου δίνουν την αίσθηση που σου δίνουν και στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα, δηλαδή ρυθμίζεις την ένταση του φρεναρίσματος αναλόγως με την πίεση που εξασκείς στην μανέτα (ποδήλατα- μηχανάκια) και στο πεντάλ (αυτοκίνητα).
Αυτή η αίσθηση (της αναλογικότητας των δισκοφρένων) εμένα προσωπικά μου αρέσει, πολλοί όμως ποδηλάτες την αντιλαμβάνονται σαν μειονέκτημα στο φρενάρισμα.Μια χαρά ρυθμίζεις τη δύναμη πέδησης και με τα V-Brakes. Δεν υφίσταται θέμα προοδευτικότητας. Εκτός κι αν μιλάμε για κουλάδια του τύπου δεν πατάω μπροστινό για να μην τουμπάρω κτλ.
Απλά τα δισκόφρενα ειδικά τα υδραυλικά υπερτερούν στα σημεία σε όλους τους τομείς εκτός από το βάρος.
-
Ο χρήστης streetKa2 έγραψε:
Θεωρητικώς μόνο το παραπάνω βάρος είναι το πρόβλημα (ελάχιστα παραπάνω νομίζω). Η ρύθμιση τους πανεύκολη στα μηχανικά, γιατι τα υδραυλικά δεν χρειάζονται κάν ρύθμιση όπως στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα.
Αυτή η αίσθηση (της αναλογικότητας των δισκοφρένων) εμένα προσωπικά μου αρέσει, πολλοί όμως ποδηλάτες την αντιλαμβάνονται σαν μειονέκτημα στο φρενάρισμα.Μια χαρά ρυθμίζεις τη δύναμη πέδησης και με τα V-Brakes. Δεν υφίσταται θέμα προοδευτικότητας. Εκτός κι αν μιλάμε για κουλάδια του τύπου δεν πατάω μπροστινό για να μην τουμπάρω κτλ.
Απλά τα δισκόφρενα ειδικά τα υδραυλικά υπερτερούν στα σημεία σε όλους τους τομείς εκτός από το βάρος.
Δεν έχουν την προοδευτικότητα τα v brakes που έχουν τα δισκόφρενα κατά την γνώμη μου. Έχω φίλο που έβαλε υδραυλικά δισκόφρενα στο mtb του και μου λέει ό,τι του λείπει η αίσθηση που του δημιουργούσαν τα v-brakes ό,τι μπορούν να τον φέρουν καπάκι στο φρενάρισμα!
-
εδώ θα συμφωνήσω με streetka2 και θα πω οτι και εγώ προοδευτική αίσθηση ελάμβανα.
ένα επίσης μειονέκτημα των v brakes είναι οτι αν στραβώσει ο τροχός χάνεις πολύ απο την ικανότητα πέδησης και μπορεί να βρίσκει κατά τη περιστροφή.μειονέκτημα των υδραυλικών είναι η συντήρηση, καθώς για πολλά απο αυτά θέλεις το κατάλληλο κιτάκι εξαέρωσης ή να πληρώσεις ποδηλατά.
-
Επανέρχομαι στο θέμα ποδήλατο
Τι έχετε να προτείνετε στην κατηγορία trekking cross; (ναι αφού το φιλοσόφισα εκεί κατέληξα ) Σε φυσιολογικές τιμές, μη μου πετάξετε κανένα 700άρι
Έχω σοβαρό σκοπό να λιώνω τα Σ/Κ από το χάραμα βολτάροντας σε πατημένα δρομάκια στην Καισαριανή
Σημαντική μου απαίτηση να έχει δισκόφρενο οπωσδήποτε, δεν το θέλω καθόλου το φρένο στο στεφάνι της ζάντας
Σε μέγεθοςείμαι 1.85 και 80 κιλά.
Επειδή δε σκαμπάζω, από συντήρηση τι χρειάζεται περίπου; Θέλει και αλλαγή τακακιών κάπου κάπου ε; -
Το ποδήλατο πιάνει 30χαω και είναι 100 κιλά μαζί με τον αναβάτη, χλωμό να καταφέρει κανείς να πάει τις δισκόπλακες στους 200+ βαθμούς σε καθημερινή οδήγηση, ώστε να στραβώσουν αν κρυώσουν απότομα σε νερά. Σε καμιά κατάβαση από βουνό, ποιός ξέρει...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσπαθώ λοιπόν ακόμα να βρω μειονέκτημα για τα δισκόφρενα... Φρενάρουν καλύτερα σε όλους τους καιρούς (βρεγμένο, λάσπη) δεν φθείρουν τη ζάντα δεν είναι ακριβά στη χρήση (υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολα και στη ρύθμιση)... Ε τότε εκτός από το αρχικό κόστος και ίσως και λίγο βάρος έχει κάποιο μειονέκτημα, που να κάνει μερικούς να μην το προτιμάνε;;;Ένα ακόμη, κατά τη γνώμη μου, πλεονέκτημα των δισκόφρενων είναι το ότι σου επιτρέπουν να φρενάρεις χωρίς να διαταράξεις την ισορροπία του ποδηλάτου. Λόγω του ότι 'πιάνουν' στο κέντρο του τροχού και όχι στην μία πλευρά του (όπως τα V-brakes π.χ.) μπορείς να φρενάρεις πιο άνετα υπο κλίση, σε στροφή, σε δύσκολο μονοπάτι κλπ. Οπότε μπορείς τελικά να κινηθείς και πιο γρήγορα , αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια!
-
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
εδώ θα συμφωνήσω με streetka2 και θα πω οτι και εγώ προοδευτική αίσθηση ελάμβανα.
ένα επίσης μειονέκτημα των v brakes είναι οτι αν στραβώσει ο τροχός χάνεις πολύ απο την ικανότητα πέδησης και μπορεί να βρίσκει κατά τη περιστροφή.μειονέκτημα των υδραυλικών είναι η συντήρηση, καθώς για πολλά απο αυτά θέλεις το κατάλληλο κιτάκι εξαέρωσης ή να πληρώσεις ποδηλατά.
Δεν χρειάζεται κιτ εξαέρωσης, υπερβολή είναι. Ένα κλειδάκι για το εξαερωτηράκι, ένας φίλος (ή και μόνος σου να σε βολεύει) να τρομπάρει την μανέτα και να την κρατά πατημένη όταν πρέπει, ένα μπουκάλι υγρό φρένων στο DOT που προτείνει ο κατασκευαστής για να συμπληρώσεις ότι θα χυθεί και γίνεται μια χαρά.
Τόσα χρόνια στα μηχανάκια (αλλά και στο αυτοκίνητο) μόνοι μας κάναμε εξαέρωση.Άσε που εξαέρωση τα ποδήλατα χρειάζονται σπάνια.
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Το ποδήλατο πιάνει 30χαω και είναι 100 κιλά μαζί με τον αναβάτη, χλωμό να καταφέρει κανείς να πάει τις δισκόπλακες στους 200+ βαθμούς σε καθημερινή οδήγηση, ώστε να στραβώσουν αν κρυώσουν απότομα σε νερά. Σε καμιά κατάβαση από βουνό, ποιός ξέρει...Στις κατηφόρες χτυπάνε και 60χαω ανετότατα και εκεί θέλει λίγο προσοχή, όχι οριακά φρεναρίσματα και συνεχώς πατημένη μανέτα. Διακεκομμένο πάτημα της μανέτας και γλυτώνεις και το 'βράσιμο' των δίσκων και το φρενάρισμα σου είναι πιο αποδοτικό.
Η ζωή...ποδήλατο!