Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Προσπαθώ λοιπόν ακόμα να βρω μειονέκτημα για τα δισκόφρενα... Φρενάρουν καλύτερα σε όλους τους καιρούς (βρεγμένο, λάσπη) δεν φθείρουν τη ζάντα δεν είναι ακριβά στη χρήση (υποθέτω ότι δεν είναι δύσκολα και στη ρύθμιση)... Ε τότε εκτός από το αρχικό κόστος και ίσως και λίγο βάρος έχει κάποιο μειονέκτημα, που να κάνει μερικούς να μην το προτιμάνε;;;
Θεωρητικώς μόνο το παραπάνω βάρος είναι το πρόβλημα (ελάχιστα παραπάνω νομίζω). Η ρύθμιση τους πανεύκολη στα μηχανικά, γιατι τα υδραυλικά δεν χρειάζονται κάν ρύθμιση όπως στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα.
Νομίζω η ένσταση αυτών που δεν τα 'γουστάρουν' είναι αλλού.
Τα v-brakes έχουν πρακτική λειτουργία διακόπτη on-off, δηλαδή όσο ελεγχόμενα να πατήσεις την μανέτα σου δίνει πάντα το μέγιστο αποτέλεσμα και στον αναβάτη την αίσθηση της πιο αμεσότητας στο φρενάρισμα.
Τα δισκόφρενα από την άλλη σου δίνουν την αίσθηση που σου δίνουν και στα μηχανάκια και στα αυτοκίνητα, δηλαδή ρυθμίζεις την ένταση του φρεναρίσματος αναλόγως με την πίεση που εξασκείς στην μανέτα (ποδήλατα- μηχανάκια) και στο πεντάλ (αυτοκίνητα).
Αυτή η αίσθηση (της αναλογικότητας των δισκοφρένων) εμένα προσωπικά μου αρέσει, πολλοί όμως ποδηλάτες την αντιλαμβάνονται σαν μειονέκτημα στο φρενάρισμα.