Οι Γερμανοί εργαζόμενοι (της πρώην Δυτικής Γερμανίας, που έχω άποψη) έχουν τεράστια διαφορά νοοτροπίας από τον μέσο ευρωπαίο. Θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιχείρησης και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ολοκλήρωναν τον κύκλο τους σαν εργαζόμενοι, στην ίδια εταιρία όπου και ξεκίνησαν. Όσο για τους εργοδότες... δείτε το παράδειγμα του KRUPP και τις παροχές που εξασφάλιζε στους εργαζομένους της εποχής του. Αυτή ήταν η δύναμή τους. Έτσι χτίστηκε το made in Germany.
Πλέον σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Όσοι διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία μεταναστεύουν στην Ελβετία, Νορβηγία, Σουηδία προκειμένου να πληρώνονται καλά και αφήνουν τις ''κακοπληρωμένες'' θέσεις τους σε άλλους ευρωπαίους που αντίστοιχα θεωρούν την αμοιβή και τις παροχές παράδεισο σε σχέση με την χώρα καταγωγής τους (βλέπε γιατρούς).
Αυτοί που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Γερμανία είναι οι ανειδίκευτοι. Μιλάμε για συνθήκες Ελλάδας σε μισθολογικό επίπεδο και χάλια παροχές εξαιτίας νομοθεσίας που το επιτρέπει (νοικιασμένοι εργαζόμενοι, πρακτικάριοι που παίρνουν πόδι στο εξάμηνο κτλ), πρακτικές άγνωστες στο παρελθόν. Φυσικά για κινητοποιήσεις ούτε λόγος, μια είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
Μέγα λάθος κατά την άποψή μου.