-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ψηφισα το 4. Απο οτι ξερω οι αρχαιοι ημων προγονοι δεν ειχαν ουτε τονους ουτε πνευματα.Μεταγενεστερη προσθηκη ειναι, ελληνιστικης προελευσης.
Μην ξεχνατε οτι ειναι ανουσιο,γιατι πλεον δε δηλωνει απολυτως καμια διαφορα στην προφορα εδω και πολλους αιωνες. Αποδειξη γι'αυτο ειναι τα ορθογραφικα λαθη που βρισκουμε σε κειμενα απο την ελληνιστικη εποχη και εντευθεν. Αν υπηρχαν διαφορες στην προφορα, δεν θα υπηρχαν λαθη. Τωρα αν τη σημερον ημερα πιστευουμε οτι εχουμε να κερδισουμε κατι με τις ψιλες και τις περισπωμενες, μαλλον κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου (ως προς τα πραγματικα προβληματα και τις αιτιες τους).+1
Πέραν από πολύ λίγες περιπτώσεις αμφιλεγόμενου νοήματος μίας φράσης, εξυπηρετεί σε κάτι άλλο?
ΥΓ. Το link είναι μακροσκελές και ο χρόνος λίγος... αν μπορείς παρέθεσε επιγραμματικά τα επιχειρήματα υπέρ του πολυτονικού εδώ.
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Ψηφισα το 4. Απο οτι ξερω οι αρχαιοι ημων προγονοι δεν ειχαν ουτε τονους ουτε πνευματα.
Μεταγενεστερη προσθηκη ειναι, ελληνιστικης προελευσης.
Μην ξεχνατε οτι ειναι ανουσιο,γιατι πλεον δε δηλωνει απολυτως καμια διαφορα στην προφορα εδω και πολλους αιωνες. Αποδειξη γι'αυτο ειναι τα ορθογραφικα λαθη που βρισκουμε σε κειμενα απο την ελληνιστικη εποχη και εντευθεν. Αν υπηρχαν διαφορες στην προφορα, δεν θα υπηρχαν λαθη. Τωρα αν τη σημερον ημερα πιστευουμε οτι εχουμε να κερδισουμε κατι με τις ψιλες και τις περισπωμενες, μαλλον κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου (ως προς τα πραγματικα προβληματα και τις αιτιες τους).Η Ελληνιστική εποχή είναι η εποχή του Μ.Αλεξάνδρου...Μάλλον κάτι κάνεις λάθος.Ναι οι Αρχαίοι δεν είχαν τόνους και έγραφαν με κεφαλαία.Τα πνεύματα 'μπήκαν' για να μπορέσουμε εμείς που δεν είμαστε οι Αρχαίοι να καταλάβουμε τί γράφουμε!
Ελληνιστικη ειναι η εποχη των επιγονων του Μ.Αλεξανδρου.
Ωραια λοιπον! Ερχεσαι στα λογια μου. Οι τονοι και τα πνευματα ειναι για να γινουν πιο ευκολα τα ελληνικα στους μη-Ελληνες (=οι χρηστες της ελληνιστικης κοινης και αργοτερα επι Κοραή οι διαφοροι αρβανιτες, βλαχοι, σλαβοι κατοικοι της ελληνικης χερσονησου). Επειδη πιστευω πως ειμαι ελληνας δεν τα χρειαζομαι -
Υπενθυμίζω δύο πράγματα:
-
Μιλάμε για προαιρετική χρήση, άρα ας μην τρομάζουν όσοι δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία εκμάθησης. Σήμερα, όπως έγραψα, απαγορεύεται η χρήση του πολυτονικού. Το κακό είναι ότι κανείς δεν ρώτησε τους Έλληνες για το θέμα, απλώς τους επέβαλε τη μη χρήση του πολυτονικού. Θα μπορούσα να πολιτικοποιήσω το ζήτημα, αλλά το αποφεύγω, τουλάχιστον προς το παρόν.
-
Το τι φαίνεται στις οθόνες μας είναι ζήτημα της εγκατεστημένης γραμματοσειράς. Εγώ διαβάζω περίφημα το ἡ Νίκη πρόβαλε μοιραῖα μπροστά του, εσείς μάλλον βλέπετε τετραγωνάκια. Η εγκατάσταση πολυτονικής γραμματοσειράς είναι θέμα 5'.
-
Η γλώσσα είναι καλό να εξελίσσεται, αλλά κακό να φτωχαίνει.
-
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Ψήφισα το (3).
Ας γράφει με πολυτονικό ο Βορίδης και ο Χριστόδουλος.Εγώ δε γράφω πλέον.
Αυτό που λέει ο 'Krus' ,νομίζω,είναι πέρα για πέρα σωστό.[σχόλιο]
Άντε να καταργηθούν και τα 'η','οι' κλπ και να έχουμε μόνο το 'ι'.Θυμάμαι μια φορά στην Αθήνα μια κυρία περίπου 50 ετών να λέει στην κόρη της δείχνωντας το λεωφορείο για το Δαφνί (όχι για το ΨΝΑ,για την περιοχή).Αυτό πάει στην Δάφνη...Η κυρία δεν ήξερε καλά γράμματα...Και μάλλον δεν της έφταιγε το πολυτονικό που ίσως να έμαθε στο σχολείο...Εγώ το πρόλαβα για 2 τάξεις στο δημοτικό.Δε θυμάμαι πολλά.Αλλά δε νομίζω να είναι τόσο τραγικό.Διαβάζω πολλά βιβλία στην καθαρεύουσα και τα καταλαβαίνω σε μεγάλο βαθμό.Κακώς καταργήθηκαι.Και απ΄ότι ξέρω καταργήθηκαι μπαίνωντας σε άσχετο νομοσχέδιο μια νύχτα καλοκαιριού...Παντως πριν λίγα χρόνια οι Ισπανοί είχαν κατέβει στους δρόμους για να μην καταργηθεί το 'ενιε' το n με την περισπωμένη απο τα πληκτρολόγια.Και κέρδισαν...
δεν θα ασχολιόμουν με τα ορθογραφικά σου, αν δεν έκανες το [σχόλιο] που έκανες προς τον TRAVELLER.
Στο θέμα, κανείς δεν είπε να καταργηθεί το 'η', το 'υ' ή το 'ω'. Άλλο πράγμα το μονοτονικό, άλλο τα φωνήεντα.
Και κάτι άλλο περί προφοράς: αν παρατηρήσετε ΠΟΛΥ προσεκτικά το πώς ακούγονται οι λέξεις όταν μιλάμε, ΑΚΟΜΑ υπάρχει (έστω και απειροελάχιστη) διαφορά στην προφορά του ω(μέγα) από το ο(μικρόν)
-
Ψήφισα το 2
Σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να το μάθει κανεις... Ας ρωτήσουμε τους Κινέζους, τους Ιάπωνες, τους Αρμένιους, του Αραβες πως στην ευχή μαθαίνουν να γράφουν τα δικά τους κολυβογράμματα.
Εσείς που ψηφισατε το 3 και το 4 με γνόμωνα την 'ευκολία'
Αν αύριο, μεθαύριο κάποια κυβέρνηση μιας γενιάς μεγαλωμένης με τα greeklish ορίσει σαν επίσημο τρόπο γραφής των ελληνικών τα greeklish χάριν ευκολίας (και συμβατότητας, και μείωσης κόστους, και για να γλιτώνουμε τον χρόνο που χάνουμε με το Alt+Shift, και... και ) θα συμφωνούσατε;
Η γλώσσα είναι όντως εργαλείο. Εργαλείο για να σχολιάσουμε τα βυζιά της γκόμενας που περνά από μπροστά μας αλλά και για να μπορεί ο Σολωμός να γράψει τον Υμνο εις την Ελευθερία.
Σε εναν λαό που δεν έχει πλέον τι να πει και είναι πιθανότερο να ασχοληθεί με το πρώτο παρά με το δεύτερο είναι λογικό να μην του φαίνεται κακό να υποβαθμιστεί αυτό του το εργαλείο. -
Που θα χαθεί όμως κι αυτή η διαφορά στην προφορά, χάριν 'απλοποιήσεως' (για όσους γουστάρουν να μείνουν αγράμματοι και έτσι, κουτοπόνηρα, να επιβάλουν και στους υπόλοιπους την ασχετοσύνη ως 'must', όπως η κοψονούρα αλεπού).
-
ναι αλλα μανε το να βαλεις στη δημοσια διοικηση οπως προτειναν βουλυτες το πολυτονικο παλι απο το πουθενα εχει και καποιες προεκτασεις...
καλο θα ταν να δουνε το θεμα της διδασκαλιας των αρχαιων με πιο ζεστο ματι και να κανουν και κανα σεμιναριο στους φιλολογους γιατι πολλοι απο αυτους δεν εχουν και ιδεα!
-
οι ελληνες ηδη ειναι αγραμματοι, δε θα γινουν...
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Ψήφισα το 2
Σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να το μάθει κανεις... Ας ρωτήσουμε τους Κινέζους, τους Ιάπωνες, τους Αρμένιους, του Αραβες πως στην ευχή μαθαίνουν να γράφουν τα δικά τους κολυβογράμματα.
Εσείς που ψηφισατε το 3 και το 4 με γνόμωνα την 'ευκολία'Kαλα που τους ανεφερες αυτους. Το ξερεις οτι οι λαοι που ανεφερες στο γραπτο τους λογο δεν ξεχωριζουν ΚΑΝ τις λεξεις μεταξυ τους; Σου λεει κατι αυτο; Και στην ελληνικη γλωσσα οταν τη μιλουσαν μονο ελληνες το ιδιο γινοταν.
-
γραπτα το χω δει,προφορικα πως εννοειται αυτο?
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ψήφισα το 2
Εσείς που ψηφισατε το 3 και το 4 με γνόμωνα την 'ευκολία'Kαλα που τους ανεφερες αυτους. Το ξερεις οτι οι λαοι που ανεφερες στο γραπτο τους λογο δεν ξεχωριζουν ΚΑΝ τις λεξεις μεταξυ τους; Σου λεει κατι αυτο; Και στην ελληνικη γλωσσα οταν τη μιλουσαν μονο ελληνες το ιδιο γινοταν.
Ναι. Και;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πόσοι κάνατε τον κόπο να διαβάσετε αυτά που γράφονται στους συνδέσμους που παρέθεσα; Ρίξτε μια ματιά και θα καταλάβετε.
Σορυ αλλά ειναι τεραστια!! Ειπαμε να συζητησουμε ενα θεμα οχι να γραψουμε πανελλήνιες...
-
Εγώ τα διάβασα Μάνο, διάβασα και τα ένθετα.
Τι να πω για κάποιον που λέει τον Κριαρά κτήνος;; Kαι ο μακαρίτης ο Χορν, καλός , χρυσός , σπουδαίος αλλά δεν ήταν και ότι το αμερόληπτο κυκλοφορούσε τότε.
Ετσι και ανοιξουμε εδώ μέσα το 'γλωσσικό' δε μας 'σώζει' τίποτα παιδιά.
Θα σκυλοβριστούμε και θα κλειδωθεί στο άστραμα. Και είναι κρίμα γιατί είναι ωραίο thread.Εδώ εμφύλιος κόντεψε να γίνει κάποτε.
Δε νομίζω ότι το 'να καώσι' έχει θέση στην εποχή μας.
Όπως είπε και ο greo , έχουμε άλλα που μας 'καινε'. -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Μην ξεχνατε οτι ειναι ανουσιο,γιατι πλεον δε δηλωνει απολυτως καμια διαφορα στην προφορα εδω και πολλους αιωνες. Αποδειξη γι'αυτο ειναι τα ορθογραφικα λαθη που βρισκουμε σε κειμενα απο την ελληνιστικη εποχη και εντευθεν. Αν υπηρχαν διαφορες στην προφορα, δεν θα υπηρχαν λαθη. Τωρα αν τη σημερον ημερα πιστευουμε οτι εχουμε να κερδισουμε κατι με τις ψιλες και τις περισπωμενες, μαλλον κοιμομαστε τον υπνο του δικαιου (ως προς τα πραγματικα προβληματα και τις αιτιες τους).Συμφωνω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πχ η φράση 'Η Νίκη πρόβαλε μοιραία μπροστά του' τι ΑΚΡΙΒΩΣ σημαίνει;
Ότι η Νίκη ήταν μοιραία ή ότι η Νίκη πρόβαλε με μοιραίο τρόπο;
Η διαφορά βρίσκεται σε έναν τόνο ή μια περισπωμένη.Ή σε ένα κεφαλάιο. Έτσι το ουσιαστικό η νίκη είναι με μικρό (όσο μεγαλειώδεις και σημαντική και αν είναι) ενώ η Νίκη ως όνομα γράφεται με κεφαλαίο, ακόμη κι αν είναι το μικρό μου χαμστεράκι!
Παρόλη την... τεχνική λεπτομέρεια, συμφωνώ με αυτό που λες.
Δύσκολο να αναγκάσεις τον κόσμο να μάθει πολυτονικό, τη στιγμή που ούτε ορθογραφία δεν ξέρει!!!
Το βλέπω ακόμα και στο φόρουμ, που λόγω τεχνικού περιεχομένου και απαιτούμενου τεχνικού εξοπλισμού για τον 'διάλογο' χρησιμοποιείται από άτομα που κατά κανόνα έχουν εκπαίδευση μετρίου και άνω επιπέδου...
Οι μισοί δεν χρησιμοποιούν τόνους, κάνουν πολλά λάθη στα σημεία στίξεως βάζοντας πχ κόμματα σε άσχετο σημείο που για να αποκωδικοποιήσεις γίνεραι Πυθία...
Άλλοι τόσοι κάνουν τραγικά ορθογραφικά λάθη... Και δε μιλάω για παραδρομές ή τυπογραφικά...
Αν βάλεις λοιπόν και το πολυτονικό υποχρεωτικό, ζήτω που καήκαμε!!!Όμως προαιρετικό ναι, καλό θα ήταν.
Όπως καλό θα ήταν να μάθουμε (έστω, και ας μην το χρησιμοποιήσουμε) τις διαφορές στην προφορά των διαφόρων φωνηέντων και διφθόγγων. Μάλλον κανείς δεν το ξέρει, και ΑΥΤΟ θα χαθεί, σε αντίθεση με το πολυτονικό, που αν μη τι άλλο ανοίγεις ένα παλιό βιβλίο και το βλέπεις... -
Άντε, μια περίληψη χάριν της ευκολίας σας κυρίες και κύριοι.
Επιχειρήματα υπέρ του πολυτονικού:
1. Είναι το μοναδικό μέσο σωστής αποτύπωσης του νοήματος μιας φράσης.
Πχ (α) η λέξη 'όρος' γράφεται διαφορετικά όταν μιλάμε για το βουνό και διαφορετικά όταν μιλάμε για το συστατικό της ορολογίας.
(β) οι μονοσύλλαβες λέξεις που δεν τονίζονται, πχ δικό μου, μίλησέ μου κλπ πραγματικά δεν τονίζονται, ενώ στο μονοτονικό όλες οι λέξεις δεν τονίζονται βλακωδώς.
Επίσης διαφέρουν αναλόγως του τονισμού επιρρήματα από επίθετα και αρκετά ακόμα παρόμοια.2. Δεν είναι δύσκολη η εκμάθηση, ούτε βασανίζονται οι μαθητές.
ΑΔΥΝΑΤΩ να πιστέψω ότι παιδιά που ξέρουν τι χρώμα βρακί φοράει η τάδε τραγουδίστρια και πόσο κοστίζει το κάθε ποτό σε κάθε μπαράκι της παραλιακής, δεν μπορούν ν'αποστηθίσουν 10 κανόνες γραμματικής.
3. Οι γλώσσες εξελίσσονται, δεν φτωχαίνουν, ειδικά με μια απόφαση 30 άσχετων, υποκινούμενη από άσχετους προς το αντικείμενο λόγους.
Γεγονός 1ον: το πολυτονικό καταργήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από 30 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε συνεδρίαση χωρίς συζήτηση γύρω στα μεσάνυχτα. Τελεία και παύλα.
Γεγονός 2ον: αυτό βόλευε από οικονομικής πλευράς τους έχοντες εφημερίδες, καθώς σήμαινε λιγότερη χρήση μελάνης [προσθέτω: και πιο αγράμματους αρθρογράφους]
Γεγονός 3ον: οι άλλοι λαοί διατηρούν όλα αυτά τα 'περιττά' για τους φωστήρες της τότε κυβέρνησης γλωσσικά σημεία.
Γεγονός 4ον: κανείς [ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ] φιλόλογος και ακαδημαϊκός δεν συμμετείχε σε κάποια επιτροπή της Βουλής για να εκφέρει γνώμη. Αποφάσισαν μερικοί βουλευτές με διάφορες ειδικότητες, όχι πάντως του φιλολόγου.Ρίχτε τέλος μια ματιά στη σύντομη αναδρομή του θέματος και ειδικά στην άποψη του Κορνήλιου Καστοριάδη.
http://www.antibaro.gr/society/polytoniko.htm -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν έχουμε την απαίτηση να μάθουν άπαντες τέλεια ελληνικά, έχουμε όμως την απαίτηση αυτοί που μπορούν και οφείλουν να χρησιμοποιούν τέλεια την ελληνική, να το πράττουν. Γιατί ο γραπτός λόγος ενός φιλολόγου να είναι ίδιος με αυτόν ενός μπογιατζή; Είναι σαν να απαιτούμε από τον μπογιατζή να βάφει όσο καλά βάφει ο φιλόλογος, πράγμα άτοπο και ισοπεδωτικό.
Είναι λίγο περίεργη υπόθεση αυτη ?
Είναι σαν να λέμε να κάνουμε πιο πολύπλοκη την γλώσα για να έχουν οι φιλόλογοι λόγο ύπαρξης...
Να το πώ διαφορετικά: Εαν έβγαινε μια μπογιά (βαφή ) η οποιό επέτρεπε στον φιλόλογο να βάφει το ίδιο καλά με τον μπογιατζή, θα ήταν σωστό να απαγορευτεί με το σκεπτικό οτι 'Γιατί να να βάφει το ίδιο καλό ο φιλόλογος με τον μπογιατζή ;;'
Η ερωτήση είναι πιο βαθεία από όσο φαίνετε.... -
δε νομιζω οτι υπαρχει ουτε το υποβαθρο ουτε η διαθεση για τετοια πραγματα...
εχετε ακουσει καποιον να λεει αντι για 'τον καλυπτα', 'τον καλυβα'???
και ομως τελειωσε λυκειο και σπουδαζει...και εγω ψαχνω ακομα τη καλυβα!!
-
παιδες εγω σας λεω οτι ακομα και να γινοταν η αλλαγη καποτε, 1 στους 15 φιλολογους θα ξερε να το διδαξει...επειδη εχουν τα πτυχια δε σημαινει οτι ξερουν και να μιλανε...
-
Λοιπόν.
Είδα ότι ενοχλήθηκαν κάποιοι περισότερο απο τον 'TRAVELER' να σάς ενημερώσω ότι με τον TRAVELER έχω πιει και 3-4 καφέδες,έχουμε κάνει σκι μαζί,έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και με mail.Διαφωνούμε,δε,μόνο στο ποδόσφαιρο...Σε όλα τ'αλλα συμφωνούμε.Και στα αμάξια,και στην πολιτική,και σε πολλά άλλα ζητήματα.Μέσω αυτής της συζήτησης βρήκαμε ότι διαφωνούμε και σε κάτι ακόμα.Αυτό είναι καλό.Στην επόμενη εξόρμησή μας θα έχουμε ένα θέμα να συζητήσουμεΌσο για κάποιον που παρατήρησε ότι είχα κάποια ορθογραφικά λάθη,να τον πληροφορήσω ότι τα λάθη οφείλονται μόνο στην ταχύτητα...Θα μπορούσα να γράφω και greeklish ωστε να έχω δικαιολογία αλλά δεν το κάνω..Πάντως πρόσεχε θα παρατηρώ όλα τα γραφόμενά σου και θα εντοπίζω λάθη...Αντιποινα!
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;