-
onyx για τις στροφες τι ακριβως εννοεις;
-
Ο χρήστης enginekiller έγραψε:
onyx για τις στροφες τι ακριβως εννοεις;Εννοώ ότι δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αφενός είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων (υπάρχουν ευθείες και φρένα ανάμεσα στις στροφές) και αφετέρου κάποιος μπορεί να προτιμά ένα λίγο ψηλότερο προφίλ για μεγαλύτερη ομοιογένεια και προειδοποίηση ενώ άλλος ένα χαμηλότερο για πιο απόλυτη συμπεριφορά που όμως δεν συγχωρεί. Οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις μπορεί σε διαφορετικές συνθήκες δρόμου/διαδρομής να υπερισχύσει στα χρονόμετρα της άλλης. Και βέβαια είναι και τι ταιριάζει σε κάθε οδηγό, νομίζω ότι άλλοι θα πάνε πιο γρήγορα έτσι και άλλοι αλλιώς με το ίδιο αυτοκίνητο....
-
Περα απο τα πολυ σωστα σχολια για τις μεγαλυτερες διαστασεις ζαντων στα σημερινα αυτοκινητα, να επισημανω αλλον ενα: το αυξημενο κοστος αντικαταστασης των ελαστικων που φοριουνται σε 17αρες σημαινει οτι οι ιδιοκτητες τους επιλεγουν να τα κρατουν περισσοτερο απο οτι θα κρατουσαν ελαστικα που φοριουνται σε 15αρες επειδη θεωρουν δυσβασταχτο το κοστος για συχνες αλλαγες. Αναφερομαι παντα στους ιδιοκτητες αυτοκινητων 1400 και 1600 κυβικων που τα επελεξαν με βαση την οικονομικη τους κατασταση, και οχι φυσικα για τις 17αρες που μπορει να φορα μια M3...
-
Εγώ πάντως έχω 15άρες στην Compact. Στις στροφές σκέφτομαι ότι καλύτερα να είχα βάλει 16άρες, αλλά έχω ήδη επισκευάσει τη μία από λακούβα. Με την 16άρα ίσως να την είχα σπάσει αντί απλώς στραβώσει, και να περίμενα την οδική νυχτιάτικα.
Πάντως για 17άρα στους ελληνικούς δρόμους λέω όχι.
-
Εμένα το XSARA φοράει 15 αρα από το εργοστάσιο και είναι μια χαρά.
Λάστιχο 195/55/15.Στο C4 έβαλαν 16'' και 17'' αλλά για να σώσουν την παρτίδα κόντυναν το σαζμάν.. όπως παρατήρησα όταν το οδήγησα.
Στην 15'' σημειωτέον χωράνε και τα φρένα του 2.0 XSARA 288mm από ότι έμαθα, οπότε και upgrade στα φρένα γίνεται άνετα.
-
Ρε παίδες .... Οταν μεγαλώνεις το σασι....δεν πρεπει να μεγαλώσουν και οι τροχοί για να εχεις καλη οδική συμποριφορά??
Τα μικρομεσαια αμαξια που πουλαν τωρα ειναι ποιο μεγαλα(μετατροχια,μεταξονια) απο τις προηγούμενες γενιες. Αρα πρεπει να πας και σε μεγαλύτερο τροχο.
Στον τροχο το προφιλ πρεπει να ειαι ιδιο θεωριτικα προφιλ οπως παλια. Εγω θυμαμε στο almera N15 65 προφιλ σε 14 ζαντα ειχε μαμα. Τωρα το πουλανε με 15 και παλι 65 προφιλ. Μεγαλωσε ο τροχος.
Αρα δεν ειναι μονο θεμα μοστρας οι μεγαλες ζαντες. Πρεπει να εχεις καποιο ζυγκεκριμενο προφιλ για να δωσεις καποια δυναμικα χαρακτιριστικα.
Το οτι πολλες εταιριες το παρακανουν....το παρακανουν (C4 exclusive 1.6 -> 17αρες!!! παει πολλυ κατα την γνωμη μου)
-
Ο χρήστης Wiwol έγραψε:
Ρε παίδες .... Οταν μεγαλώνεις το σασι....δεν πρεπει να μεγαλώσουν και οι τροχοί για να εχεις καλη οδική συμποριφορά??
Τα μικρομεσαια αμαξια που πουλαν τωρα ειναι ποιο μεγαλα(μετατροχια,μεταξονια) απο τις προηγούμενες γενιες. Αρα πρεπει να πας και σε μεγαλύτερο τροχο.Στον τροχο το προφιλ πρεπει να ειαι ιδιο θεωριτικα προφιλ οπως παλια. Εγω θυμαμε στο almera N15 65 προφιλ σε 14 ζαντα ειχε μαμα. Τωρα το πουλανε με 15 και παλι 65 προφιλ. Μεγαλωσε ο τροχος.
Αρα δεν ειναι μονο θεμα μοστρας οι μεγαλες ζαντες. Πρεπει να εχεις καποιο ζυγκεκριμενο προφιλ για να δωσεις καποια δυναμικα χαρακτιριστικα.
Το οτι πολλες εταιριες το παρακανουν....το παρακανουν (C4 exclusive 1.6 -> 17αρες!!! παει πολλυ κατα την γνωμη μου)Δεν είναι αυτός ο λόγος της αύξησης διάμετρου των τροχών. Ο λόγος χονδρικά χονδρικά είναι η άνεση... Για περισσότερα ανατρέξετε σε παλαιότερα τεύχη του drive και στα άρθρα του Δ. Χοϊδά...
-
Μεγαλύτερη διάμετρος τροχού σημαίνει και μεγαλύτερη τελική. Μπας και παίζεται κι εκεί ένα παιχνίδι;
-
Ναι, αλλά η τελική μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα και από το διαφορικό ή το κιβώτιο (αν φυσικά υπάρχει αρκετή ισχύς)
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Μεγαλύτερη διάμετρος τροχού σημαίνει και μεγαλύτερη τελική. Μπας και παίζεται κι εκεί ένα παιχνίδι;Όχι... Θα μπορούσαν να βάλουν απλά ένα μακρύτερο διαφορικό.
Επίσης αυτή η παραδοχή (μεγαλύτερος τροχός=μεγαλύτερη τελική) είναι λάθος...Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μακραίνουμε την τελική σχέση μετάδοσης. -
Οι μεγάλοι Θόλοι που θα δεχθούν τις Μεγάλες Ζάντες αφορούν τις κορυφαίες εκδόσεις ,οπότε αντί να βγάζουμε δύο διαφορετικά φτερά και θόλους (ένα για νορμάλ ένα για το κορυφαίο δείτε για παράδειγμα Φόκους RS ή παλιότερα Clio Williams ) βγάζουμε ένα για όλα και άμα λάχει ξαμολάμε και καμια ζαντάρα στα πιο μικρά για να μην είναι ξενερωμα οπτικο και βάζουμε κοντά κιβώτια μπας και ξεκινήσουν και επειδή υπάρχει και καλή αεροδυναμική τους βάζουμε και μια μακρυά 5η ή 6η και κάνουν και ύσηχο ταξιδι
Ασε και το άλλο το καλό με τα πλαστικά που βάζουμε στην ανάρτηση το τιμόνι είναι σαν μαστίχα Χίου (καλό προιόν αλλά όταν προέρχεται απο την Χίο και μασιέται -όταν έρχεται απο αυτοκινητοβιομηχανία όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω ) με τα μικρότερα προφίλ μοίαζει να έχει και καλύτερη αίσθηση .Τάδε είπαν κατασκευαστές και εγένετο .....
Τον κακό τους τον καιρό
Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο ΑΝ
Αν η Σιτροέν η Πεζώ η Φάου Βε κλπ έχουν στο μυαλό τους οοοοοοοοόχι τα βενζινοκίνητα 1600 των 120 ίππων και 15 κιλών ροπής ΑΛΛΑ τα τουρμπο ντήζελ με τα 130-140 άλογα και τα 20-25 κιλά ροπή τότε ας ρίξουμε κανα μπινελίκι και στο κράτος ...αμ πώς -
.
Ο χρήστης gskarmou έγραψε:
Οι μεγάλοι Θόλοι που θα δεχθούν τις Μεγάλες Ζάντες αφορούν τις κορυφαίες εκδόσεις ,οπότε αντί να βγάζουμε δύο διαφορετικά φτερά και θόλους (ένα για νορμάλ ένα για το κορυφαίο δείτε για παράδειγμα Φόκους RS ή παλιότερα Clio Williams ) βγάζουμε ένα για όλα και άμα λάχει ξαμολάμε και καμια ζαντάρα στα πιο μικρά για να μην είναι ξενερωμα οπτικο και βάζουμε κοντά κιβώτια μπας και ξεκινήσουν και επειδή υπάρχει και καλή αεροδυναμική τους βάζουμε και μια μακρυά 5η ή 6η και κάνουν και ύσηχο ταξιδι
Ασε και το άλλο το καλό με τα πλαστικά που βάζουμε στην ανάρτηση το τιμόνι είναι σαν μαστίχα Χίου (καλό προιόν αλλά όταν προέρχεται απο την Χίο και μασιέται -όταν έρχεται απο αυτοκινητοβιομηχανία όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω ) με τα μικρότερα προφίλ μοίαζει να έχει και καλύτερη αίσθηση .Τάδε είπαν κατασκευαστές και εγένετο .....
Τον κακό τους τον καιρό
Βέβαια υπάρχει και ένα μεγάλο ΑΝ
Αν η Σιτροέν η Πεζώ η Φάου Βε κλπ έχουν στο μυαλό τους οοοοοοοοόχι τα βενζινοκίνητα 1600 των 120 ίππων και 15 κιλών ροπής ΑΛΛΑ τα τουρμπο ντήζελ με τα 130-140 άλογα και τα 20-25 κιλά ροπή τότε ας ρίξουμε κανα μπινελίκι και στο κράτος ...αμ πώςΕμείς πάντως συζητάμε σοβαρά για 1.4 TDi Fabia/Polo για πόλη...
.
-
Ρε παιδιά καλά όλα αυτά που λέμε, και εγώ ο ίδιος αυτήν την εντύπωση έχω ότι με 17άρα τα 1600άρια ζορίζονται.δεν πάνε,κάνουν,δείχνουν κλπ.
Όπως είπα όμως,εντύπωση.Δε βγήκε κάποιος να πει με ιδίαν πείρα ξέρετε φοράω στο 1600άρι μου 17' και έχω πρόβλημα. Ίσα ίσα όσοι το έχουν υποστηρίζουν πως δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες αλλαγές,κανα 2 γνωστοί μου και ένας φίλος με μια 316 compact στις προηγούμενες σελίδες.Τώρα αν χάνεις σε ρεπρίζ 0,3 είναι πιστεύω ανεπαίσθητο και αν οπωσδήποτε το χρειάζεσαι αυτό τι να πω, μπορεί κάποιος να μάθει να κάνει καλύτερες αλλαγές και να το κερδίσει πίσω, λέμε τώρα .
Εν τέλει αυτό που θέλω να πω είναι πως ίσως είμαστε υπερβολικοί και μόλις ακούμε 17άρες σε 1600 αμέσως,αντανακλαστικά λέμε αα,δεν πάει (όπως έλεγα και εγώ παλιότερα) χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει οι ίδιοι ή να έχουμε διαβάσει κάποια σοβαρά test επ'αυτού αλλά απλά επειδή το έχουμε ακούσει ο ένας απ΄τον άλλον. -
Πάντως έχοντας οδηγήσει ίδιο αυτοκίνητο με το δικό μου (μέχρι και ίδιο χρώμα) με 225 σε 17άρες (εγώ έχω 195 σε 15άρες), ήταν εμφανές ότι έχανε σε ρεπρίζ. Επίσης ήταν εμφανές ότι στο χαντάκι στην άκρη του δρόμου δίπλα στο σπίτι μου, έπεσε μέσα η ρόδα και ήταν αδύνατον να βγω χωρίς να γδάρω τη ζάντα.
-
Ο χρήστης neten έγραψε:
Ρε παιδιά καλά όλα αυτά που λέμε, και εγώ ο ίδιος αυτήν την εντύπωση έχω ότι με 17άρα τα 1600άρια ζορίζονται.δεν πάνε,κάνουν,δείχνουν κλπ.
Όπως είπα όμως,εντύπωση.Δε βγήκε κάποιος να πει με ιδίαν πείρα ξέρετε φοράω στο 1600άρι μου 17' και έχω πρόβλημα. Ίσα ίσα όσοι το έχουν υποστηρίζουν πως δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες αλλαγές,κανα 2 γνωστοί μου και ένας φίλος με μια 316 compact στις προηγούμενες σελίδες.Τώρα αν χάνεις σε ρεπρίζ 0,3 είναι πιστεύω ανεπαίσθητο και αν οπωσδήποτε το χρειάζεσαι αυτό τι να πω, μπορεί κάποιος να μάθει να κάνει καλύτερες αλλαγές και να το κερδίσει πίσω, λέμε τώρα .
Εν τέλει αυτό που θέλω να πω είναι πως ίσως είμαστε υπερβολικοί και μόλις ακούμε 17άρες σε 1600 αμέσως,αντανακλαστικά λέμε αα,δεν πάει (όπως έλεγα και εγώ παλιότερα) χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει οι ίδιοι ή να έχουμε διαβάσει κάποια σοβαρά test επ'αυτού αλλά απλά επειδή το έχουμε ακούσει ο ένας απ΄τον άλλον.Παίζει ρόλο και τι ιπποδύναμη αποδίδει ένα μοτέρ.
Πάντως προσωπικά μετά τη μετάβαση από 14' σε 15' δε θα πήγαινα με τπτ σε 17' και θα σκεφτόμουν πάρα πολύ τις 16' (μόνο για επίδειξη θα άξιζε τέτοια αλλαγή)...
-
Νομίζω κι
εγώ ότι 17άρα ζάντα σε ~120 άλογα και 15~16 κιλά ροπής είναι υπερβολή. Αρκεί ν
αναλογιστούμε τι είδους αυτοκίνητα είχαν τέτοιες διαστάσεις πριν λίγα χρόνια..ΙΜΟ, είναι αποκλειστικά λόγοι αισθητικής που επιβάλουν τέτοιες διαστάσεις, και οφείλεται στο αυξημένο ύψος που έχουν τα νέα αυτοκίνητα. Όταν 'νορμάλ' (και όχι πολυμορφικά) αυτοκίνητα φτάνουν το 1,65 σε ύψος, πρέπει να έχουν έναν ευμεγέθη θόλο με ένα εξίσου ευμεγέθη τροχό για να αποκαθίσταται η ισορροπία. Ε, όταν μεγαλώνει ο τροχός και η ζάντα μένει η ίδια, αρχίζει και φαίνεται άσχημο, οπότε..
-
Στο εξωτερικό αγοράζουν το Μεγκάν το 1400ρι με 17άρες... Τα σχόλια περιττέυουν...
Κι εγώ πιστεύω πως πάνω απο 16άρες σε 1600αρι ειναι overkill.
-
Πραγματικα παντως, απο αποψη κινητηρων μονο οι diesel μπορουν να κινησουν με ανεση κατι 16αρες και 17αρες, χαρης στην θηριωδη ροπη. Αρα, τα 1600 κυβικα μπορει να ειναι ενταξει αρκει να παιρνουν το σωστο καυσιμο
-
Ο χρήστης silencer51 έγραψε:
Στο εξωτερικό αγοράζουν το Μεγκάν το 1400ρι με 17άρες... Τα σχόλια περιττέυουν...Κι εγώ πιστεύω πως πάνω απο 16άρες σε 1600αρι ειναι overkill.
Tha psaxeis poly gia na breis 1.4 Megane stin Agglia
Alla osa 1.6 deis me 16ara - 17ara to ekanan giati einai sto option list £200 kai skeftonte tin metapolisi
-
Ο χρήστης silencer51 έγραψε:
Στο εξωτερικό αγοράζουν το Μεγκάν το 1400ρι με 17άρες... Τα σχόλια περιττέυουν...που το είδες αυτό;;; Μόνο στην Ελλάδα τα βλέπεις αυτά τόσο πολύ
17" ζάντες στα 1600 κυβικά. Ποια η γνώμη σας?