-
Γεια σας παιδιά είμαι νέος στο εξαιρετικό φόρουμ των 4τροχών. Για το θέμα όσον αφορά τις πανεπιστημιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό έχω να πώ τα εξής.Είτε πας έξω είτε εδώ είναι το ίδιο πράγμα, θα βρείς δουλειά μετά, αυτό έχει σημασία. όποιος είχε τα φράγκα να πάει έξω μαγκιά του, εγώ τελείωσα εδώ σε ένα καλό ΤΕΙ στην Κρήτη με καλό επίπεδο μαθημάτων και γενικότερα σπουδών και έχω το backround να κάνω και ΜΔΕ. το οποίο ξεκινάω το Μάιο. Οσό για την δημοσίυση στα ΝΕΑ αυτό έπρεπε να γίνει για πολλόυς λόγους. Ενας βασικός ειναι οτι τόσα χρόνια έφευγε το συνάλλαγμα έξω, κυρίως Αγγλία και αυτό φυσικά δεν είναι καλό. Αυτα είχα να πω παιδιά καλές σπουδές , καλή συνέχεια και υπομονή για το πολυπόθητο πτυχίο. Υπομονή και επιμονή. Χωρίς αυτά δεν κάνεις ΤΙΠΟΤΑ.
-
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Πάτρα, στο τμήμα Φυσικής (είχα μεγάλη αγάπη με τη φυσική, δυστυχώς έχασα στις πανελλήνιες για 3 μόρια την Αθήνα, και μπήκα πρώτος Αθηναίος στην πάτρα, 4ος στην γενική κατάταξη..).
Πρώτο έτος, πολύ ικανοποιημένος, τα μαθήματα με ενδιαφέρον, οι καθηγητές δείχνανε και αυτοί πραγματικό ενδιαφέρον και στη διαδασκαλία τους και σε ότι άλλο τους χρειαζόσουνα...
Για οικονομικούς λόγους αναγκάστικα και ξαναέδωσα εξετάσεις (πανελλήνιες, μετεγγραφές παίζανε μόνο για τους βυσματομένους) με μια επιλογή μόνο στο μηχανογραφικό, Φυσικό Αθήνας.. Δεύτερο έτος λοιπόν καταφέρνω και έρχομαι εδώ. Τι απογοήτευση.. καμία σχεση.. Ανοργανωσία, κτηριακό πρόβλημα (κάναμε μαθήματα στην Καισαριανή και στου Ζωγράφου, και στη Σόλωνος, με γραμματεία σχολής στην Ιπποκράτους!!), κλίκες οι φοιτητές κ.α....
Κάπου εκεί άρχισα να δουλεύω part time αρχικά, και να γυρίζω την Ελλάδα και το εξωτερικό (low budget travelling) και στη συνέχεια full time
Εν πάσει περιπτώσει, μου πήρε πολλά χρόνια για να πάρω το πτυχίο μου, σε μια περίοδο της ζωής μου που πρακτικά πλέον δεν το χρειαζόμουνα, μόνο τυπικά για να ανέβω μισθολογικό κλιμάκιο στη δουλειά μου.
Τά έφερε έτσι η ζωή που λόγω θέσης και ρόλου στην εταιρία, πήγα να κάνω ενα ΜΒΑ. Ψάχνω κάτι σε ΑΣΟΕ κτλ, δεν μπορούσα να μπώ με τίποτα. Εκτός του οτι θέλανε μεγάλο βαθμό πτυχίου (κριτίριο που πάντα κόβει έκοβε εμάς των θετικών απο υποτροφίες κτλ όταν συναγονιζόμαστε με άλλες σχολές όπως πχ θεωρητικές. Άλλο να πάρει κανείς 7 στην ιστορία μεσοπολέμου και άλλο Κβαντομηχανική 2...) αν δεν είχες γνωστό δεν σε παίρνανε και εγώ τέτοιες χρονικές πολυτέλειες δεν είχα.
Βρέθηκα λοιπόν σε έναν απο τους γνωστότερους ιδιωτικούς φορείς, στο 2ετές professional MBA πρόγραμμα που παρέχει.
Μερικά συμπεράσματα λοιπόν, συγκρίνοντας τη δημόσια και ιδιωωτική εκπαίδευση έτσι όπως τη βίσωσα εγώ προσωπικά (δεν γενικεύω).-Πολύ μεγαλύτερη οργάνωση και δυνατότητες σε οπτικοακουστικα και άλλα σύγχρονα μέσα στον ιδιωτικό φορέα σε σχέση με το δημόσιο. Βέβαια τα δίδακτρα είναι τέτοια που το επιβάλλουν (~17.000 κάνει το πρόγραμμα, ενά καλό οικογενειακό αυτοκίνητο δηλαδή!) αλλά πάντα εκπλήσσουν ευχάριστα αυτές οι δυνατότητες, όπως να μπορείς να έχεις online πχ όλες τις διαφάνειες των μαθημάτων μόλις παραδωθούν.
-Πολύ πιο συμπυκνωμένη πληροφορία και με τεράστια επαφή με την αγορά στο δεύτερο. Σύμφωνοι, το ένα ήταν ακαδημαικό το άλλο καθαρά επαγγελματικό, όμως θυμάμαι οτι τα μισά απο όσα λέγαμε στο Φυσικό ήταν χάσιμο χρόνου, αποδείξεις τύπων χωρίς νόημα. Αντίθετα, στο ιδιωτικό, το 100% του χρόνου ήταν αξιοποιήσιμο, ο ρυθμός παροχής ουσιαστικής πληροφορίας καταιγιστικός.
-Το μοντέλο συμμετοχής των φοιτητών στο πανεπιστήμιο ήταν καλύτερο για μένα. Ο καθηγητής μίλαγε και ρώταγε καμια φορά, αν είχες κάτι σοβαρό να παρατηρήσεις ρώταγες και εσύ .Στο ιδιωτικό είναι πιο εύκολο να ρωτήσεις ακόμα και καμιά βλακεία (δεν υπάρχει εκείνος ο σεβασμός που είχαμε στο αμφιθέατρο..) με αποτέλεσμα να πέφτει λίγο το επίπεδο-Άφησα για το τέλος το πιο σημαντικό κατ'εμέ. Στον ιδιωτικό φορέα, μου φαίνεται οτι παραείναι εύκολα κάποια πράγματα. Ναι μέν η ύλη πχ είναι τεράστια, αλλά είναι τόσο οργανωμένα, τοσο καλές οι κατευθύνσεις και το υλικό που σου δίνουνε που πρέπει να είσαι και λίγο βλάκας για να μην τα πάς καλά, απλά ακολουθείς τα guidelines και δεν έχεις πρόβλημα.
Θυμάμαι όμως στο παν/μιο να είσαι χαμένος, σημειώσεις απο εδώ και απο εκεί, βιβλία, βοηθήματα, διάβασμα, τρέξιμο άγχος, εξεταστικές που διάβασες αλλά δεν πέρασες και χίλια δυο άλλα.
Δε λέω, τωρα, όντας επαγγελματίας κάνοντας το ΜΒΑ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό και ούτε το ήθελα, Όμως τότε στο πρώτο πτυχίο, πιστεύω και σε μένα και σε όλους όσους τα πέρασαν αυτά, μας έκανε μεγάλο καλό όλη αυτή η αναζήτηση και η πίεση να γίνουμε εφευρετικοί, να αγωνιστούμε διπλα, να μην μας δωθεί η εύκολη λύση έτσι στο πιάτο. Μας έβαζε για πολλά χρόνια σε μια κατάσταση επιφυλακής οπου τίποτα δεν ήταν βέβαιο, ούτε αν θα πάρεις το πτυχίο σου καν (πανάθεμά με και αν δεν έχω φτάσει στο σημείο να σκεφτώ οτι θα τα παρατήσω, εν μέσω δουλειάς όλη μέρα και διαβάσματος τα μεσάνυκτα...). Στο κάτω κάτω, δεν πήγα στο πανεπιστήμιο για να γίνω ακαδημαικός, πήγα για να καλλιεργηθώ, και όσο πιο δύσκολη η διαδικασία τόσο περισσότερα κερδίζεις. Αν περάσεις και δε σε αγγίξει τίποτα, τελικά θα βγείς χαμένος ακόμα και αν τότε φαίνεται οτι έκανες έξυπνες επιλογές.Στη δουλειά μου, χρόνια μετά, καλούμε συχνά να συναναστραφω με πολλά νέα άτομα (25-28) καθώς κάνουμε πολύ συχνά recrewting , και επειδή είναι τέτοιο το αντικείμενο (software) οι μισοί που παίρνουμε είναι απο ελληνικά πανεπιστήμια και οι μισοί απο Αγγλία. Επειδή συχνά έχω την επίβληψή μερικών για το πρώτο διάστημα (ενα χρόνο ας πούμε), ε δεν αμφιβάλλω πλέον οτι αυτό που περιέγραψα παραπάνω έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τα παιδιά απο την Αγγλία έρχονται συνήθως με ένα τσαμπουκά και αέρα, πιστεύουν οτι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Έχουν τελειώσει μέσα σε 5 χρόνια bachelor και 1-2 MSc και αντιμετωπίζουν τους εδώ με τα 6+ χρόνια για το π΄ρωτο πτυχίο μόνο σα δεύετρους. Όταν αρχίζουν και σκάνε οι πρώτες σφαλιάρες όμως απο πελάτες και φτάνουν τα σκ@Τ@ μεχρι το λαιμό, τα πράγματα αλλάζουν. Τελικα όλοι προσαρμόζονται, και έπειτα απο 2-3 χρόνια δεν βλέπεις συνήθως διαφορά (έχουμε σουτάρει και κόσμο βέβαια που δεν προσαρμόστηκε) αλλά για αυτούς είναι πι δύσκολο απο ότι στον έλληνα φοιτητή που έχει τραβήξει τα πάνδεινα ήδη και είναι μαθημένος.
Προσωπικά πάντως, αν τύχει να πάω να πάρω interview απο υποψήφιο, μόλις δώ στο βιογραφικό του οτι είναι απο Αγγλία, μπαίνω σε suspicious mode. Δεν θα τον/την αδικήσω αν το αξίζει, αλλά δεν θεωρώ τη προσπάθεια στις σπουδές του δεδομένη όσο σε άλλα ελληνικά τμήματα. -
Μία καλή λύση για να αναβαθμιστούν οι καθηγητές πανεπιστημίων , είναι να είναι προαπαιτούμενη η 10ετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο πριν διοριστούν ή καλύτερα πριν κάνουν διδακτορικά...
Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που βλέπει γεωτρύπανο από φωτογραφία να διδάσκει μάθημα γεωτρήσεων.
Ένας πολιτικός μηχανικός που δεν έχει δει μονάδα σκυροδέματος να διδάσκει μάθημα για το σκυρόδεμα.
Ένας μηχανολόγος που δεν έχει μουτζουρωθεί από τα λάδια του τόρνου να φιλοσοφεί περι μηχανολογίας....Είναι λάθος να ξεκινάει ο άλλος από φοιτητής, μετά να κάνει μεταπτυχιακό και μετά στο κάπακι διδακτορικό και αίντε όρμα τώρα να διδάξεις.... Τι να διδάξει??? πως έπινε καφέ στα κυλικεία και χτυπούσε φοιτήτριες???
Φυσικά στην χώρα του τίποτα ο κανένας γίνεται σημαντικός, για αυτό όταν οι άλλοι προοδεύουν εμείς πηγαίνουμε προς τα πίσω.
-
Ο χρήστης xsara16v έγραψε:
Μία καλή λύση για να αναβαθμιστούν οι καθηγητές πανεπιστημίων , είναι να είναι προαπαιτούμενη η 10ετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο πριν διοριστούν ή καλύτερα πριν κάνουν διδακτορικά...Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που βλέπει γεωτρύπανο από φωτογραφία να διδάσκει μάθημα γεωτρήσεων.
Ένας πολιτικός μηχανικός που δεν έχει δει μονάδα σκυροδέματος να διδάσκει μάθημα για το σκυρόδεμα.
Ένας μηχανολόγος που δεν έχει μουτζουρωθεί από τα λάδια του τόρνου να φιλοσοφεί περι μηχανολογίας....Είναι λάθος να ξεκινάει ο άλλος από φοιτητής, μετά να κάνει μεταπτυχιακό και μετά στο κάπακι διδακτορικό και αίντε όρμα τώρα να διδάξεις.... Τι να διδάξει??? πως έπινε καφέ στα κυλικεία και χτυπούσε φοιτήτριες???
Φυσικά στην χώρα του τίποτα ο κανένας γίνεται σημαντικός, για αυτό όταν οι άλλοι προοδεύουν εμείς πηγαίνουμε προς τα πίσω.
ορθά μιλάς αν και καθήμενος (φαντάζομαι)...αλλά ποιος μας ακούει?
-
Μία καλή λύση για να αναβαθμιστούν οι καθηγητές πανεπιστημίων , είναι να είναι προαπαιτούμενη η 10ετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο πριν διοριστούν ή καλύτερα πριν κάνουν διδακτορικά...Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που βλέπει γεωτρύπανο από φωτογραφία να διδάσκει μάθημα γεωτρήσεων.
Σχεδόν όλοι οι καθηγητές στις σχολές μηχανικών σε όλη σχεδόν την χώρα ασχολούνται ερευνητικά (εργολαβικές έρευνες) και πρακτικά με εταιρίες (ελληνικές και ξένες). Οι περισσότεροι δε εξ' αυτών έχουν και μακροχρόνια εμπειρία πάνω στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλές εξάλλου από τις εργολαβικές έρευνες, που αναλαβάνουν οι καθηγητές, διεπεραιώνονται υπό την μορφή διπλωματικών εργασιών από τους φοιτητές.
Κάθες εργαστήριο αυτήν την στιγμή στην σχολή μου τρέχει και από μερικά προγράμματα (που αφορούν την έρευνα-εξέλιξη-βελτιστοποίηση διαφόρων μηχανολογικών διατάξεων ή την ευρύτερη μηχανολογία).Επίσης ο μηχανολόγος μπορεί κάλλιστα να μην έχει σχέση με το λάδι και την μουτζούρα.
Είναι τόσο αχανές το αντικείμενο, που υπάρχουν 1002 πράγματα να κάνει... -
Εχω ενα ξαδερφακι που ενδιαφερεται να παει ΤΕΙ οχηματων Θεσ/νικης για να παρει μετα τη δουλεια του πατερα του εχετε καμια αποψη για αυτη τη σχολη
απευθυνομαι κυριως προς τον Δημητριο που ειναι ΑΠΘ... -
Ο χρήστης Dimitris_ έγραψε:
Εχω ενα ξαδερφακι που ενδιαφερεται να παει ΤΕΙ οχηματων Θεσ/νικης για να παρει μετα τη δουλεια του πατερα του εχετε καμια αποψη για αυτη τη σχολη
απευθυνομαι κυριως προς τον Δημητριο που ειναι ΑΠΘ...Ο Dimitrios φοίτησε στο ΤΕΙ Οχημάτων Θεσαλλονίκης. Τώρα είναι Αγγλία. Θα σε κατατοπίσει περισσότερο, όταν απαντήσει.
Δεν γνωρίζω...
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Μία καλή λύση για να αναβαθμιστούν οι καθηγητές πανεπιστημίων , είναι να είναι προαπαιτούμενη η 10ετής τουλάχιστον επαγγελματική εμπειρία σε σχετικό αντικείμενο πριν διοριστούν ή καλύτερα πριν κάνουν διδακτορικά...
Δεν γίνεται ένας άνθρωπος που βλέπει γεωτρύπανο από φωτογραφία να διδάσκει μάθημα γεωτρήσεων.
Σχεδόν όλοι οι καθηγητές στις σχολές μηχανικών σε όλη σχεδόν την χώρα ασχολούνται ερευνητικά (εργολαβικές έρευνες) και πρακτικά με εταιρίες (ελληνικές και ξένες). Οι περισσότεροι δε εξ' αυτών έχουν και μακροχρόνια εμπειρία πάνω στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλές εξάλλου από τις εργολαβικές έρευνες, που αναλαβάνουν οι καθηγητές, διεπεραιώνονται υπό την μορφή διπλωματικών εργασιών από τους φοιτητές.
Κάθες εργαστήριο αυτήν την στιγμή στην σχολή μου τρέχει και από μερικά προγράμματα (που αφορούν την έρευνα-εξέλιξη-βελτιστοποίηση διαφόρων μηχανολογικών διατάξεων ή την ευρύτερη μηχανολογία).Επίσης ο μηχανολόγος μπορεί κάλλιστα να μην έχει σχέση με το λάδι και την μουτζούρα.
Είναι τόσο αχανές το αντικείμενο, που υπάρχουν 1002 πράγματα να κάνει...Οι παπάρες βαφτίζουν τις εργολαβίες έρευνα και παίρνουν τις δουλειές από τις τεχνικές εταιρείες.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Οι παπάρες βαφτίζουν τις εργολαβίες έρευνα και παίρνουν τις δουλειές από τις τεχνικές εταιρείες.Τις ποιες;
Δεν γνωρίζω καμιά τεχνική εταιρία στην Ελλάδα που να μπορεί να αναλάβει τις μελέτες και τις έρευνες που αυτοί οι άνθρωποι κάνουν. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Αυτού του είδους οι έρευνες απαιτούν βαθιά επιστημονική γνώση και εμπειρία.
Οι τεχνικές εταιρίες απλά βασίζονται σε έτοιμη γνώση (την οποία συχνά δεν κατέχουν) που έχει περαστεί σε προγράμματα υπολογιστή, για να μελετούν τυπικές συνήθως κατασκευές (π.χ. κτίρια, δρόμους, γέφυρες, δεξαμενές, κ.τ.λ.).
Κάτι τέτοιο φτάνει σε βεληνεκές μια πολύ μέτρια (σε βαθμό δυσκολίας και αξίας) διπλωματική εργασία ενός προπτυχιακού φοιτητή (για κάποιον που βιάζεται να τελειώσει).Είναι λογικό κάτι τέτοιο να συμβαίνει, αφού η φύση μιας μικρής τεχνικής εταιρίας δεν απαιτεί κάτι παραπάνω.
Αυτό που θα της επιτρέψει να επιβιώσει δεν είναι η επιστημονική κατάρτιση, ούτε το βάθος της γνώσης (αν ακούσουν στην 'πιάτσα' για τέτοια πράγματα θα γελάνε για πολύ καιρό!). Είναι οι δημόσιες σχέσεις της, καθώς και ο έγκαιρος χρόνος παράδοσης τα 'μυστικά της επιβίωσης'.Εξάλλου οι μελέτες Η/Μ εγκαταστάσεων κτιρίων πολύ σπάνια τηρούνται στην πράξη. Αυτό όμως πολλές φορές είναι αναπόφευκτο, λόγω απροόπτων.
Οι μόνες μελέτες που τηρούνται στην πράξη είναι οι ξυλότυποι κτιρίων (την μελέτη που υλοποιούν ο 'σιδεράς' και ο 'μπετατζής') και η αρχιτεκτονική μελέτη της πρόσοψης ενός κτιρίου.
Αλλού παρατηρούνται από μικρές έως μεγάλες αποκλίσεις. Αλλες είναι λογικές και αναπόφευκτες και άλλες αποσκοπούν στο παράνομο κέρδος. -
vbn
-
Αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη και ενδιαφέρουσα συζήτηση, πάνω σε ένα θέμα πιο σύνθετο από όσο το παρουσιάζεις.
Αν και δε συμφωνώ με τους αφορισμούς που διατυπώνονται (τα διδακτορικά δε γίνονται 'πίνοντας καφέ στα κυλικεία και χτυπώντας φοιτήτριες', οι δε διδάκτορες σπανιότερα είναι 'ο κανένας' και συχνότερα συγκαταλέγονται μεταξύ των αρίστων πτυχιούχων), ωστόσο αντιλαμβάνομαι πως η ουσία είναι αλλού.
Κατ'αρχάς, η συζήτηση αφορά κυρίως τις πολυτεχνικές σχολές, και σε μικρότερο βαθμό ορισμένες σχολές θετικών και γεωτεχνικών επιστημών. Στην Ευρώπη, η κινητικότητα των καθηγητών μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας είναι αρκετά μεγάλη, καθώς αρκετά επιτυχημένα στελέχη της βιομηχανίας μετακινούνται στα πανεπιστήμια, και συχνά και αντίστροφα. Στην Αμερική έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν σαφέστερα στεγανά, σε επίπεδο προσωπικού πάντα. Στην Ελλάδα, φοβάμαι ότι οι επιλογές που έχουμε είναι πολύ περιορισμένες.
Η μία όψη του ζητήματος είναι πράγματι αυτή που αναφέρθηκε: ο εκπαιδευτικός που θα εκπαιδεύσει επιστήμονες που θα κληθούν να εργαστούν σε όλους τους πιθανούς τομείς, θα πρέπει να έχει μια καλή συνολική εικόνα της επιστήμης του, αλλά και του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται αυτή σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών. Άρα θα θέλαμε να έχει και ικανή προϋπηρεσία μη ακαδημαϊκή. Αναγνωρίζω ότι πολλοί καθηγητές σήμερα υστερούν σημαντικά σε αυτό.
Η άλλη όψη του ζητήματος, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της έρευνας σε κάθε χώρα γίνεται στα Πανεπιστήμια, τόσο από το μόνιμο προσωπικό, όσο και από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, και τους μη μόνιμους ερευνητές. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η έρευνα εκτός του ακαδημαϊκού χώρου είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Για το λόγο αυτό, το προσωπικό των πανεπιστημίων πρέπει να επιλέγεται και με κριτήριο τις ερευνητικές του ικανότητες και επιδόσεις. Οι ικανότητες αυτές είναι αρκετά διαφορετικές από αυτές που αναπτύσσει κάποιος που εργάζεται εκτός του ακαδημαϊκού χώρου. Ειδικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και ο Δημήτριος, η εφαρμογή της επιστήμης εκτός του πανεπιστημίου είναι αρκετά προσεγγιστική, πολλές φορές δε η ούτως ή άλλως περιορισμένη παραγωγική διαδικασία βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία παρά στη γνώση. Το να έχει εργαστεί λοιπόν κανείς για 10 χρόνια σε μηχανουργείο ή τεχνική εταιρεία, δεν είναι αναγκαστικά προσόν για να ασχοληθεί με την έρευνα.
Το ανησυχητικό κατά την άποψή μου είναι ότι ακόμα και τα ΤΕΙ, τα οποία προφανώς είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς την εφαρμογή, παρά προς την έρευνα, στην προσπάθειά τους να ανωτατοποιηθούν, επιλέγουν τους καθηγητές τους σχεδόν αποκλειστικά με 'ακαδημαϊκά' κριτήρια, απορρίπτοντας έτσι επαγγελματίες με πολύ σημαντική πορεία στη βιομηχανία, ενώ αντίστοιχή τάση, σε μικρότερο ευτυχώς βαθμό παρατηρείται ακόμα και στα ΙΕΚ.
-
Ο χρήστης Argyrismm έγραψε:
Τόσο καιρό που πας στις συνελεύσεις μας τι είδες να καταφέρνουμε;
(εγώ δεν έχω ακούσει κάτι πέρα από αποφάσεις για πορείες)Κι' εσύ τόσο που δεν πας στις συνελεύσεις μας, τι είδες να καταφέρνουμε;
Μέσα από την συνέλευση τέθηκαν κάποια θέματα από αυτά που περιγράφω πιο πάνω
Π.χ. το μάθημα 'Μηχανουργικές διαμορφώσεις με αφαίρεση υλικού' να συνοδεύεται και από επεξηγηματικές σημειώσεις του καθηγητή.
Επίσης εκεί τέθηκε το θέμα της διάσπασης του μαθήματος 'ηλεκτρικές μηχανές' (που κυκλοφορεί πλέον τυπωμένο) σε δύο εξάμηνα.Επίσης είναι ο μόνος τρόπος να εκφράσεις την αντίθεσή σου, γιατί παίρνεις τον λόγο και θέτεις τα θέματα που θέλεις, είτε στο σώμα, είτε στους εκπροσώπους. Μπορεί να την λες και σε διάφορους. Εγώ την έχω πει σε ένα παιδί των ΕΑΑΚ και σε έναν ΠΑΣΠίτη. Δεν χρειάζεται να πείσεις κάποιον, αρκεί να ακούγεται αυτό που θες. Όποιος έχει μάτια και αυτιά βλέπει και ακούει αντίστοιχα.
Κάτι μου λέει ότι δεν πρόκειται να σε πείσω...
Η άποψή σου είναι πολύ βολική για 'σένα για να την αναθεωρήσεις.Επίσης για τους διδάκτορες. Αυτήν την στιγμή αυτοί είναι που στελεχώνουν τα εργαστήρια των καθηγητών, αυτοί είναι που τρέχουν την όποια έρευνα. Είναι συνήθως οι καλύτεροι πτυχιούχοι, εκτός αν έχουν βύσμα. Για να είσαι ο καλύτερος στην σχολή μου (τουλάχιστον) θέλει κάτι παραπάνω από κότσια.
Πολλοί δε από αυτούς είναι άμισθοι (παίζουν και οι υποτροφίες του ΙΚΥ), όταν στο Aachen για παράδειγμα μπορεί να παίρνουν περί τα 3000 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα το διδακτορικό, μόνο για το ερευνητικό τους έργο.
Εδώ, όσοι παίρνουν λεφτά (600 ευρώ περίπου μέσω κοινοτικών προαγραμμάτων), το πετυχαίνουν μέσω πρόσληψης (ως ερευνητής, συνεργάτης κ.τ.λ.) στο επιτελείο του καθηγητή. Οπότε εκτός από το διδακτορικό έχουν και την ανεξάρτητη εργασία τους (έτερον εκάτερον σου λέει).
Ο κολλητός μου φίλος είναι διδάκτορας στο ΠΑ.ΜΑΚ. Κάνει ακριβώς αυτό. Παίρνει και 600+ ευρώ μηνιαίως. Όμως, λόγω της δουλειάς, δεν μπορεί να προχωρήσει το διδακτορικό του με τους ρυθμούς που θέλει. Οπότε σκέφτεται να πει στον καθηγητή να ελαττώσει τις ώρες δουλειάς στο γραφείο και ας παίρνει και λιγότερα. Αλλά, όσο παιρνάνε και τα χρόνια, μπαίνουν και άλλες παράμετροι στο τραπέζι και τα πράγματα δυσκολεύουν (π.χ. οικογένεια, κάτι στρωμένο σε δουλειά και όχι 3 και 60 κ.τ.λ.)Τώρα τελευταία έμαθα ότι η φωτισμένη κυβέρνηση της Ν.Δ. τους έκοψε και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!!!! Μα πόσο ΗΛΙΘΙΟΙ μπορεί να είναι ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!
Και μετά λένε γιατί δεν προχωράει η έρευνα στην Ελλάδα...Οπότε τα περί 'κυλικείου' κ.τ.λ. είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας.
-
Θα ήθελα να επαναφέρω τη συζήτηση στο αρχικό της θέμα σχετικά με τη σύγκριση Ελληνικών και Αγγλικών Πανεπιστημίων.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μάταια προσπαθούμε να ανακηρήξουμε το νικητή σ'αυτή την κόντρα, γιατί απλά δε διευκρινίζουμε τι ακριβώς συγκρίνουμε. Αντιπαραβάλετε ορισμένα απαράδεκτα απο πλευράς οργάνωσης και δυναμικού τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ με την αφρόκρεμα των βρετανικών πανεπιστημίων, ή συγκρίνετε τις μέτριες 'βιομηχανίες¨παραγωγής πτυχίουχων ανά την αγγλική επικράτεια με τα αντίστοιχα κορυφαία ελληνικά ΑΕΙ;
Μιλάω εξ' ιδίας πείρας, μιας και τελείωσα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα (καλό τμήμα),έκανα μάστερ στην Ελλάδα (στο ίδιο τμήμα, χάλια οργάνωση) κάνω διδακτορίκό στην Αγγλιά (σε πανεπιστήμιο με κύρος) και μάστερ σε πρώην polytechnic και βλέπω τις διαφορές απο κοντά. Το συμπέρασμα μου; Προπτυχικές στην Ελλάδα, μάστερ και διδακτορικό έξω. Αν επιμένετε να μείνετε εντός των συνόρων, βρείτε κάποιον καθηγητή με μεράκι, κατάρτιση και επιστημονικό ήθος (μειοψηφία μεν, αλλα σε όλα τα σοβαρά ΑΕι υπάρχουν κάποιοι).
Έμεινα εντυπωσιασμένος από το όγκο των γνώσεων που είχα από τις προπτυχιακές μου σπουδές όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου. Πιστεύω ότι στα Ελληνικά ΑΕΙ αν ο φοιτητής είναι συνειδητοποιήμενος, μπορεί να μάθει πάρα πολλά γιατί η διδασκόμενη ύλη είναι τεράστια σε σχέση με τα αγγλικά προπτυχιακά μαθήματα. Το πρόβλημα όμως είνα ότι θεωρητικά οι έλληνες φοιτητές ξέρουν 10 πράγματα, αλλά είναι αμφίβολο αν όντως συμβαίνει αυτό για όλους, ενώ στην Αγγλία μαθαίνουν 3, αλλά καλά και ΟΛΟΙ. Πάντως στα όσα αναφέρθηκαν περί quotas και ότι βαθμοί μαγειρεύονται, είμαι σε θέση να το επιβεβαίωσω, καθώς ξέρω ότι συμβαίνει, τόσο στο 'καλό', όσο και στο 'κακό' αγγλικό πανεπιστήμιο. Το κατά πόσο βέβαια αυτό ειναι κακό, αν σκεφτεί κανείς τα απαράδεκτα 'κοψίματα' ολόκληρού του ετους απο μερικούς κομπλεξικούς Έλληνες καθηγητές, το αφήνω στη κρίση σας... Αντίθετα, στο μεταπτυχιακό, τα πράγματα ειναι αντίστροφα και ειδικά αν θέλει κανεις να κάνει έρευνα με περιεχόμενο και ποιότητα. Το πλεονέκτημα του να έχει κανείς επιβλέποντα καθηγητή που να είναι μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως στο χώρο του, νομίζω ότι δε θέλει περαιτέρω διευκρίνηση για την αξία των σπουδών.
Και τα δύο συστήματα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους και σίγουρα όταν έρχεται η στιγμή να τα συγκρίνουμε, την γνώμη μας επηρεάζουν οι προσωπικές εμπειρίες και παραστάσεις. Ετσί και εγώ κατέθεσα τα δικά μου βιώματα. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα διαφωνείτε, αλλά αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μιας δημόσιας συζήτησης!
(Τελικά λίγα ξεκίνησα να γράψω, αλλά βγηκάν πολλά Τεσπά, συγγνώμη για το μήκος της απάντησης )
-
Πολλοί δε από αυτούς είναι άμισθοι (παίζουν και οι υποτροφίες του ΙΚΥ), όταν στο Aachen για παράδειγμα μπορεί να παίρνουν περί τα 3000 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα το διδακτορικό, μόνο για το ερευνητικό τους έργο.τα παρατάω όλα και έφυγα για Aachen!Eίναι και δίπλα στο duesseldorf...
-
dimitrios υπαρχει μια ερωτηση πισω στην 7 σελιδα τερμα κατω αν θες την απαντας...
-
Ο χρήστης Dimitris_ έγραψε:
dimitrios υπαρχει μια ερωτηση πισω στην 7 σελιδα τερμα κατω αν θες την απαντας...Δεν το είδα φίλε μου,σορρυ.Εχω να μπω στο φορουμ 2+ βδομαδες....
Στο λοιπόν,αρκετα καλή σχολή,αν διαβάζεις θα μάθεις πολλά.
Τι δουλειά κάνει ο πατέρας του?Αύριο περισσότερες λεπτομέρειες....
-
απευθυνομαι κυριως προς τον Δημητριο που ειναι ΑΠΘ...Ο Dimitrios φοίτησε στο ΤΕΙ Οχημάτων Θεσαλλονίκης. Τώρα είναι Αγγλία. Θα σε κατατοπίσει περισσότερο, όταν απαντήσει.
Δεν γνωρίζω...
είμαι ακόμη στο Οχημάτων....ελπίζω η Γιαννάκου να μη μου δημιουργήσει πρόβλημα...
-
Τι δουλειά κάνει ο πατέρας του
Εχει συνεργειο....
-
Το θέμα παιδιά είναι το τι είναι ένα πανεπιστήμιο. Ποιος είναι ο ορισμός αυτής της λέξης.
Τι προσφέρει στους σπουδαστές του, με τι ικανότητες και γνώσεις τους προικίζει, βάσει του παραπάνω ορισμού.Πιστεύω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια πρέπει να κρατήσουν την οικονομική τους στήριξη από το κράτος. Δεν πρέπει να μπουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Πρέπει να είναι οικονομικώς ανεξάρτητα για την διασφάλιση του εκπαιδευτικού και επιστημονικού έργου που προσφέρουν.
Φυσικά και πρέπει να γίνει αξιολόγηση των σχολών.Δεν ξέρω για τα Χανιά, αλλά η σχολή η δικιά μου (Μηχαν. μηχανικών στο Α.Π.Θ., καθώς και οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές του Α.Π.Θ.) είναι σε υψηλό επίπεδο. Απαιτούν κόπο και προσπάθεια από τον σπουδαστή για να τις βγάλει, κόπο και προσπάθεια που του αποφέρει γνώσεις και ικανότητες. Χώρια που οι καθηγητές στην δικιά μου την σχολή είναι πάρα πολυ καλοί, φοβεροί γνώστες των αντικειμένων τους, εξοικιωμένοι με την έρευνα, πολύ έμπειροι. Πολλοί δε από αυτούς έχουν μεγάλη καριέρα και σε εταιρίες του εξωτερικού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λείπουν τα προβλήματα.Σε ό,τι αφορά τα εδώ κολλέγια, μάλλον μιλάμε για σχολές με ελλιπές επιστημονικό υποβάθρο. Απλά προσφέρουν πρακτική κατάρτιση, κάτι που κάνει τα παιδιά 'ετοιμοπόλεμα', χωρίς όμως πολλές δυνατότητες. Δηλαδή δεν μιλάμε για σχολές που βγάζουν επιστήμονες (σύμφωνα με τον ορισμό αυτής της λέξης)...
Μπορέι αυτό να είναι χρήσιμο για την κοινωνία, μιας και μπορεί να καλύπτει κάποια κενά στις θέσεις εργασίας, να αποκαθιστά κάποιες ισορροπίες. Άρα καλώς υπάρχουν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να συγχέουμε τις έννοιες...Καταρχήν, για να ξεκινήσουμε την κουβέντα, θα πρέπει να εξετάσουμε θεωρητικά το θέμα και μετά να πάμε στην πράξη.
Το τι προσφέρει μια σχολή (π.χ ΑΕΙ ή ΤΕΙ) στους σπουδαστές της και για το που προορίζονται αυτοί αύριο μεθαύριο, φαίνεται από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής.
Το πρόγραμμα σπουδών επομένως το θεωρητικό κριτήριο.Αν ένα ΤΕΙ έχει καλό πρόγραμμα σπουδών, θεωρητικά είναι ένα καλό ΤΕΙ (βάσει του ορισμού του ΤΕΙ). Αν στην πράξη έχει κακούς ή λαμόγια καθηγητές ή έχει στουρνάρια μαθητές, τότε είναι ένα κακό ΤΕΙ.
Ακριβώς τα ίδια ισχύουν για τα ΑΕΙ.
Πιστεύω ότι, θεωρητικά, τα πολυτεχνικά ΑΕΙ της Ελλάδας (όχι όλα βέβαια) είναι καλύτερα από πολλά πολυτεχεία του εξωτερικού (ειδικά της Αγγλίας). Δηλαδή το πρόγραμμα σπουδών των δικών μας είναι καλύτερο. Αλλά πιστεύω ότι στην πράξη υστερούν, για πολλούς και διαφόρους λόγους, για τους οποίους δεν είμαι και ο πλέον αρμόδιος να μιλήσω.Φυσικά ένα άλλο κριτήριο που που δείχνει το πόσο καλό είναι ένα πανεπιστήμιο, είναι και η έρευνα που παράγει.
Στην Ελλάδα νομίζω και οικονομικοί λόγοι, αλλά και θεσμικοί λόγοι είναι αυτοί που δεν αφήνουν την έρευνα να προχωρήσει. Σχεδόν ό,τι γίνεται, γίνεται από το μεράκι και το φιλότιμο ορισμένων...Katarxhn sygnwmh gia touls latinikous xarakthres alla edw pou eimai den paizoun ellhnikoi. Tha hthela na pw oti ta ellhnika panepisthmia theloune sovarh anadiwrganwsei ws pros thn upodomh tous, kai thn ulh pou didaskooun. Apo legomena filwn foithtwn mhxanologias tou polytexneiou exw katalavei oti h en logw sxolh kai mporei kai alles prospathei na kalypsei thn oikonomikh adynamia ths(ergasthria ktl) me to na didaskei ulh h opoia kathe allo para xrhsimh einai. Ws apotelesma to panepisthmio didaskontas epi 5 xronia apodeixeis kai thewrhmata exei to thrasos na apokalei ton titlo MEng. Exw akousei shmeia kai terata sxetika me thn katastash pou epikrath stn ellhnikh anwtath ekpaideush kai h apopsh mou einai oti ta panepisthmia prepei na idiwtikopoihthoune na mpoune didaktra wste na mhn exartatai to panepisthmio plhrws apo to adiaforo kratos kai telos eimai katheta antithetos me ton politikopoihsh kai symmetoxh foitthtwn se kommatikes omades, einai akrws aparadekto.
-
Ο χρήστης pafos13 έγραψε:
Εγώ αυτό που έχω παρατηρήσει στους φοιτητές των αγγλικών πανεπιστημίων είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις κάποιον που έχει κοπεί μάθημα. Είναι δυνατόν να είναι όλοι τόσο έξυπνοι και μελετηροί ώστε να περνούν όλα τα μαθήματα από την πρώτη φορά; Επίσης ο συνολικός χρόνος που μένουν στην Αγγλία σε κάθε ακαδημαϊκό έτος δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Δηλαδή σε δεκαπέντε έως δεκαοκτώ μήνες παρακολουθήσεων παίρνεις πτυχίο. Με αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν καλά πανεπιστήμια στην Αγγλία, το αντίθετο μάλιστα, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός που λειτουργούν καθαρά σαν εμπορικές επιχειρίσεις (με την πλειοψηφία των φοιτητών από την Ασία).File mou tha hthela na se plhroforhsw oti an kopeis se agliko panepisthmio se dyo mathimata tote xaneis thn xronia sou, ean xaseis xronia kai deuterh fora se diwxnei to panepisthmio. Opote pisteuw na katalavaineis giati den kovontai se mathimata oi foithtes. O xronos parakolouthishs einai asxetos me ton xrono pou douleuei o foithths panw sta mathimata tou, gia paradeigma egw parakolouthousa 12 wres thn evdomada synolika kai alles 20 tis pernaga sthn vivliothikh/ergasthria.
Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα