-
Αύριο, από τις 11:10 το πρωί ως τις 14:00 περίπου, θα είναι ορατή η μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα, αν το επιτρέψουν τα σύννεφα βέβαια.
Την καλύτερη... θέα θα έχουν οι κάτοικοι της Μαδρίτης στην Ισπανία.
Επόμενη έκλειψη ορατή στην Ελλάδα, στις 29 Μαρτίου 2006.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα ματάκια μας, ΔΕΝ κοιτάμε τον ήλιο πάνω από μερικές στιγμές, ακόμη και με γυαλιά ηλίού!!!
-
Αύριο, από τις 11:10 το πρωί ως τις 14:00 περίπου, θα είναι ορατή η μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα, αν το επιτρέψουν τα σύννεφα βέβαια.
ΠΡΟΣΟΧΗ στα ματάκια μας, ΔΕΝ κοιτάμε τον ήλιο πάνω από μερικές στιγμές, ακόμη και με γυαλιά ηλίού!!!
-
-
γνωρίζει κανεις κάποιον τρόπο για ασφαλή παρακολούθηση;
-
Πριν μερικά χρόνια που είχε γίνει ολική έκλειψη, είχαν κυκλοφορήσει κάτι 'ειδικά' γυαλιά, όπως επίσης και κάτι αυτοσχέδιες πατέντες. Επιστρέφω με info.
-
Λοιπόν:
άρθρο της NΛSΛ για την ασφάλεια των ματιών κατά τη διάρκεια έκλειψης: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/S ... fety2.html
πατέντα κατασκευής φίλτρου για παρατήρηση: http://www.eclipse-chasers.com/safe.htm
-
Η μάσκα που χρησιμοποιούμε στην ηλεκτροκόλληση είναι κατάλληλη?
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
γνωρίζει κανεις κάποιον τρόπο για ασφαλή παρακολούθηση;Το παίρνεις με καμερα!!!!
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
γνωρίζει κανεις κάποιον τρόπο για ασφαλή παρακολούθηση;Αν έχεις ένα ζευγάρι κιάλια, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να προβάλεις τον ηλιακό δίσκο σε ένα άσπρο χαρτί και να παρακολουθήσεις την έκλειψη πάνω στο χαρτί. Εννοείται ότι ποτέ δεν κοιτάμε τον ήλιο με τα κιάλια, εκτός αν βρίσκουμε την ιδέα της χρήσης λευκού μπαστουνιού και σκύλου οδηγού για το υπόλοιπο της ζωής μας ενδιαφέρουσα.
-
Ο χρήστης Theofaman έγραψε:
Η μάσκα που χρησιμοποιούμε στην ηλεκτροκόλληση είναι κατάλληλη?Σύμφωνα με το λίνκ του Krus, One of the most widely available filters for safe solar viewing is shade number 14 welder's glass, which can be obtained from welding supply outlets.
Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Google είδα οτι το νο 14 είναι το πιό σκοτεινό τζάμι για ηλεκτροκόληση που υπάρχει διαθέσιμο στο εμπόριο.
Προσωπικά είχα δεί την τελευταία ολική έκλιψη με ένα τέτοιο τζαμάκι, αλλά δεν ξέρω αν ήταν νο. 14. Θυμάμαι οτι ήταν τόσο μαύρο που σε νορμάλ συνθήκες δεν έβλεπες τίποτα. Δέν κούραζε καθόλου στα μάτια. Το μόνο μειονέκτημα ήταν οτι ο ήλιος φαινόταν πράσινος.
Για όποιον ενδιαφέρεται, αυτά τα τζαμάκια υπάρχουν διαθέσιμα σε οποιοδήποτε χρωματοπωλείο.
-
Με εναν αναπτηρα, μαυριζεις ενα γυαλακι, και κοιτας
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
γνωρίζει κανεις κάποιον τρόπο για ασφαλή παρακολούθηση;
Το παίρνεις με καμερα!!!!
Δεν ξέρω αν είναι καλό για την κάμερα
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Με εναν αναπτηρα, μαυριζεις ενα γυαλακι, και κοιταςΛΑΘΟΣ !!!!!!!!
Το καλυτερο ειναι το γυαλι της Ηλεκτοκολλησης.
τιποτα λιγοτερο και τιποτα περισσοτερο.....
Ειναι και φτηνοΥ/Γ:Αυτο που αναφερθηκε ως ελαττωμα-μειονεκτημα οτι δηλαδη βλεπεις τον Ηλιο πρασινο εχει πρακτικη σημασια:
Το πρασινο ειναι το χρωμα που κουραζει λιγωτερο τα ματια.Αρα ο ηλεκτροσυγκολητης που εργαζεται επι ωρες με τη μασκα η τα γυαλια λιγο ενδιαφερεται τι χρωμα θα βλεπει το τοξο της Ηλεκτροκολλησης....
Προς επιβεβαιωση των παραπανω:Γιατι αραγε ΟΛΑ τα τραπεζια χαρτοπαιξιας ειδικα, αλλα και οι τσοχες του μπιλιαρδου εχουν χρωμα πρασινο??
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Γιατι αραγε ΟΛΑ τα τραπεζια χαρτοπαιξιας ειδικα, αλλα και οι τσοχες του μπιλιαρδου εχουν χρωμα πρασινο??Η απάντηση είναι πολύ απλή: Όλοι αυτοί που μαζεύονται για κανένα χαρτάκι μπιλιαρδάκι είναι οικολόγοι...
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Γιατι αραγε ΟΛΑ τα τραπεζια χαρτοπαιξιας ειδικα, αλλα και οι τσοχες του μπιλιαρδου εχουν χρωμα πρασινο??Απ, σε πιάνω αδιάβαστο φίλε KRIEZA. Τα καλά, χλιδάτα τραπέζια πλέον, έχουν τσόχα που να ταιριάζει με το χώρο που τοποθετούνται. Δηλαδή, αν εγώ στο κλασικό μου σαλόνι που το έχω πληρώσει 299.999,99 ευρώ, κοντά στο μαρμάρινο τζάκι που μαζί με την πυρωστιά κοστίζει όσο ένα Α8, θα βάλω πράσινη τσόχα; Τς τς τς... Τι μπανάλ Θεέ μου...
-
Και ένα CD μια χαρά είναι...
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Και ένα CD μια χαρά είναι...Εσύ φιρί-φιρί το πας να μην μπορείς να ξαναδείς τη γυναίκα σου μου φαίνεται! Και μετά θα έχεις και κάθε λόγο να είσαι πιστός, χεχεχε... Αλήθεια, με τα Λαμπραντόρ πώς τα πας;
-
Ο χρήστης karabouzouklis έγραψε:
Με εναν αναπτηρα, μαυριζεις ενα γυαλακι, και κοιταςμέγα λάθος!
Κύριοι, το απλά να 'κόψεις' μέρος της φωτεινότητας δεν σημαίνει ότι θα προστατέψεις κ τα μάτια σου από την ακτινοβολία (δεν υπάρχει μόνο αυτό που θεωρούμε 'φως' που ενοχλεί τα μάτια)!!!Στην προηγούμενη έκληψη ηλίου είχαν ακουστεί διάφορα κ έτσι πήγα σε φίλο οπτικό (με τρελλές σπουδές) που έχουν κ αλυσίδα με καταστήματα οπτικών κ μου εξήγησε ορισμένα πράγματα, αλλά κ μου έδωσε ένα ειδικό 'γυαλί' με διάφορες στρώσεις φίλτρων επάνω κ πολύ σκούρο στο οποίο αναγράφονταν, προδιαγραφές, τι φίλτρα περιλαμβάνει, που έχει κατασκευαστεί κ τόνιζε ότι ακόμα κ με αυτό δεν είναι ασφαλές να κοιτάς αρκετή ώρα τον ήλιο, ακόμα κ όταν έχουμε πλήρη έκληψη, διότι φτάνουν διάφορα είδη ακτινοβολίας που είναι ανθηυγεινές για τα μάτια!
Προέτρεπε μάλιστα να κοιτάμε για μερικά δευτερόπλεπτα, να κάνουμε μία παύση κ ξανά!Δυστυχώς δεν θυμάμε που το έχω 'καταχωνιάσει' για να το έβρισκα και να σας έδινα λεπτομέριες
-
Ο χρήστης ast έγραψε:
γνωρίζει κανεις κάποιον τρόπο για ασφαλή παρακολούθηση;Μικρό κολπάκι πού ανακάλυψα παίζοντας μέ τα φίλτρα τής φωτογραφικής μηχανής.
Εάν έχεις δύο πολωτικά (circular καί όχι linear) μέ ίδια διάμετρο,τα τοποθετείς τό ένα πάνω στό άλλο,καί αρχίζεις να στρίβεις τό ένα μέχρι να σού κόψουνε τό φώς.
Μέ τριακοσάρι φακό καί 2Χ τελεκονβέρτερ,τράβηξα τήν προηγούμενη,κοιτώντας μάλιστα από τό προσοφθάλμιο.Τα δύο πολωτικά φίλτρα,καθώς τα γυρίζεις τό ένα πάνω στό άλλο,καί επειδή πολώνουν τό φώς,μπορούν να σού δώσουνε εικόνα μέ όσο φώς θέλεις,από εντελώς φωτεινό μέχρι πού να μήν περνάει ΚΑΘΟΛΟΥ .
-
Το κείμενο στους δεσμούς που παρέθεσε ο Krusestern γράφει:
Unsafe filters include all color film, black-and-white film that contains no silver, photographic negatives with images on them (x-rays and snapshots), smoked glass, sunglasses (single or multiple pairs), photographic neutral density filters and polarizing filters. Most of these transmit high levels of invisible infrared radiation which can cause a thermal retinal burn.
Μου κάνει εντύπωση πάντως, γιατί πράγματι όπως είπε ο Hunter, η περιστροφή δύο πολωτικών δίνει οποιοδήποτε αποτέλεσμα από σχεδόν εντελώς διαφανές (πάντα έχεις κάποια f/stops απώλεια με πολωτικό φίλτρο) μέχρι απόλυτο μαύρο, αλλά πιθανώς αυτό να ισχύει μόνο για το ορατό φως. Αυτό που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά όμως είναι η αόρατη ακτινοβολία.
Μερική έκλειψη Ηλίου αύριο!