-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Αν ξέρει κανένας ... που βρίσκεται συνήθως η μπαταρία σε scooter? Έχω ένα παλιό Peugeot Elyseo και εδώ και πολύ καιρό μου είχε πρόβλημα αλλά πλέον ... απο ρευμα 'τέλος'. Σκεφτόμουν αν είναι ευκολη η αλλαγή μπαταρίας να την κάνω μόνος μου στο γκαράζ μου διότι αλλιώς θα πρέπει να την πάω με τα χέρια αρκετά μακρυά!Στα σκούτερ συνηθως έχει στο πλάι ένα καπάκι που βγαίνει και είναι μέσα η μπαταρία. Αλλιώς κάτω απο τη σέλα.
-
Γενικώς αυτό το μηχανάκι με έχει δημιουργήσει έως και ψυχολογικά προβλήματα ... εξ' αρχής έπρεπε να έχω γνωσεις μηχανικού, ηλεκτρολόγου, λαμαρινά (αν και με πλαστικά μέρη), τεχνικές και λοιπές ειδικότητες του ΟΑΕΔ, ΤΕΙ κλπ!
Από το 2003 έως και τώρα ... κάθε μήνα και κάτι!
Στο πλάι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άνοιγμα παρα μόνο δυο μονοκόμματα καλύμματα ένα μαυρο και ένα γκρι απο πάνω, ενώ κάτω απο την σέλα έχει ένα βιδωμένο κάδο που μπαινει το κράνος ... εκείνο που σκέφτομαι είναι μήπως ψάχνω λάθος ... και η μπαταρία δεν είναι κλασσικής μορφής όπως των αυτοκινήτων (απλώς σε μικρότερες διαστάσεις) αλλά κάπως αλλιώς! Και αλοίμονο μου αν είναι στο μπροστά μέρος που όλα τα έχω βιδωμένα διότι οι βάσεις των καλυμμάτων είχαν σπάσει σε μία πτώση! -
Αν έχεις το μάνουαλ σίγουρα θα λέει. Στο δικό μου σκουτεράκι που είχα ήταν κάτω από την σέλα. Η μπαταρία είναι ίδια με του αυτοκινήτου αλλά πολύ μικρότερη.
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Αν έχεις το μάνουαλ σίγουρα θα λέει.Δεν το έχω. Αν το είχα θα είχα λύσει πολλά θέματα μόνος μου!
Ευχαριστώ πάντως ... να ξέρω τουλάχιστον τι ψάχνω! -
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Αν έχεις το μάνουαλ σίγουρα θα λέει.
Δεν το έχω. Αν το είχα θα είχα λύσει πολλά θέματα μόνος μου!
Ευχαριστώ πάντως ... να ξέρω τουλάχιστον τι ψάχνω!Ρώτα εδώ: λινκ
-
Ξέρεις κανείς πως θα μετρήσω τυχόν απώλειες της μπαταρίας στο ηλεκτρικό κύκλωμα?
-
Παιδιά, να παραθέσω κι εγώ ένα περιστατικό μήπως και μπορέσει να με διαφωτίσει κάποιος φίλος:
Έχω ένα SORENTO 3.500cc του 2006. Το Σάββατο το πρωί έβαλα μπρος κανονικά, έκανα 1 χιλιομ. το πολύ, και σταμάτησα στο πλυντήριο για 3 περίπου λεπτά. Ξαναβάζοντας μπρος να φύγω και γυρνώντας το κλειδί, όλες μου οι ενδείξεις στο ταμπλώ είναι κανονικές. Γυρνάω την μίζα και δεν δίνει ρεύμα. Παράλληλα αρχίζει να αναβοσβύνει ταχύτατα το ταμπλώ και να ακούγεται ένα γρήγορο και διακοπτόμενο 'τρρρρρρρρ'. Προσπάθησα να δώσω ρεύμα με ένα booster που έχω αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στην συνέχεια κατέφυγα στο πλησιέστερο ηλεκτρολογείο, όπου τελικά ο μάστορας είπε πως προφανώς 'κόπηκε κάποιο στοιχείο' και ακολούθησε η συνήθης διαδικασία για νέα μπαταρία κλπ.
Οι ερωτήσεις είναι οι εξής (τις ίδιες έκανα και στον μάστορα αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές):- Πώς γίνεται να σε αφήσει τόσο απότομα η μπαταρία (κλειστού τύπου εννοείται) όταν αφενός η σχετική ένδειξη καταληλότητος είναι Πράσινη, δηλ. ΟΚ και αφετέρου όταν δεν σου έχει δημιουργήσει πρόσφατα το παραμικρό πρόβλημα (10 λεπτά πριν 'τα παίξει' πήρε κανονικά η μίζα.
- Μια μπαταρία 80άρα πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει κατά την εκκίνηση; Διότι το booster (εκκινητής) που δοκίμασα, βγάζει 300Α και στιγμιαία (για 5 secs) 450A. Γιατί δεν την εκκίνησε λοιπόν; (από τα 4 λαμπάκια που έχει για την πληρότητά του, τα 3 ήταν αναμμένα, δηλ. 75% φορτισμένος)
Όποιος μπορεί να με διαφωτίσει θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
Ευχαριστώ. -
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Ξέρεις κανείς πως θα μετρήσω τυχόν απώλειες της μπαταρίας στο ηλεκτρικό κύκλωμα?Μπορεί η μπαταρία να έχει εσωτερική διαρροή (βραχυκύκλωμα).
Αλλιώς βεβαιώσου ότι έχεις τον κωδικό για το ραδιόφωνο και αποσύνδεσε τη μπαταρία.
Σύνδεσε ξανά τη μπαταρία με προσωρινό καλώδιο. (γιατί να αποφύγεις ζημιά στο αμπερόμετρο από τυχόν σπινθήρα)
Σύνδεσε παράλληλα το αμπερόμετρο σε μεγάλη κλίμακα (πχ 10Α).
Βγάλε το προσωρινό καλώδιο και αν τα αμπέρ είναι πολύ λίγα, επανέλαβε την διαδικασία με μικρότερη κλίμακα στο αμπερόμετρο.Ανάλογα με το αμάξι, ίσως μετά χρειαστεί να 'μάθει' το ρελαντί - σε αρκετά αμάξια δεν χρειάζεται. (πχ idle learn)
-
Όπως και με τους σκληρούς δίσκους που μπορεί οπότεδήποτε να 'χτυπήσει' έτσι και με τις μπαταρίες μπορεί οποτεδήποτε να βραχυκυκλώσει/'κοπεί'. Αν όμως είχε κοπεί στοιχείο θα έπρεπε να μην άναβε τίποτα, ούτε ταμπλώ ούτε τίποτα, να ήταν όλα νεκρά..... οπότε κάτι άλλο πρέπει να παίζει. Μάλλον μικρό βραχυκύκλωμα που αφήνει λίγη τάση αλλά όχι ρεύμα... Δοκιμή αποσύνδεση μπαταρίας και επανατοποθέτησης θα ήταν μια καλή ιδέα για απόρριψη τυχόν κακοκεφιών εγκεφάλων. Μάλλον όμως απλά είχε έρθει η ώρα της μπαταρίας...
-
Οι μπαταρίες έτσι χαλάνε: βραχυκυκλώνουν.
Σιγά-σιγά υλικό από τις πλάκες πέφτει (γι αυτό πρέπει η μπαταρία να είναι καλά στερεωμένη και φορτισμένη) και μαζεύεται στον πάτο. Αν η σκόνη ανεβεί και ακουμπήσει τις πλάκες ή ακουμπήσουν πλάκες μεταξύ τους η μπαταρία είναι για πέταμα - ξεφορτίζει μόνη της το βράδυ.
-
Ο χρήστης herc2010 έγραψε:
2) Μια μπαταρία 80άρα πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει κατά την εκκίνηση; Διότι το booster (εκκινητής) που δοκίμασα, βγάζει 300Α και στιγμιαία (για 5 secs) 450A. Γιατί δεν την εκκίνησε λοιπόν; (από τα 4 λαμπάκια που έχει για την πληρότητά του, τα 3 ήταν αναμμένα, δηλ. 75% φορτισμένος)Όποιος μπορεί να με διαφωτίσει θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.
Ευχαριστώ.Ως προς το 2ο ερώτημα έχουμε κάτι;
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια (στηριζόμενος σε εξοπλισμό, όπως ο εκκινητής, για τυχόν προβληματάκια). Εάν με είχε βρεί εκεί ... ακόμα εκεί θα ήμουν. Γιατί δεν βοήθησε ο εκκινητής; -
Σε βραχυκυκλωμένη μπαταρία ο εκκινητής ξοδεύεται στην μπαταρία και όχι στη μίζα. Θα έπρεπε τότε να αποσύνδεες την μπαταρία και να έβαζες τον εκκινητή και για μπαταρία.
-
Γιατί τα 300Α που γράφει ο εκκινητής είναι μπούρδες.
300Α στα πόσα βόλτ; Στα 3V;
Γι αυτό ζορίζεται να ξεκινήσει το αμάξι με την εντελώς ψόφια μπαταρία. -
H μπαταρία είναι καινούργια (15 ημερών), η παλιά σε 2 μήνες ψόφησε και μου την αντικατέστησαν με νέα (εγγύηση). Τώρα βλέπω και ξεφουσκώνει σιγά-σιγά, δηλαδή έχει διακυμάνσεις στα φώτα και στο καντράν. Έτσι σκέφτηκα διαρροή. Μήπως και η πρώτη την πάτησε από εκεί.
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
H μπαταρία είναι καινούργια (15 ημερών), η παλιά σε 2 μήνες ψόφησε και μου την αντικατέστησαν με νέα (εγγύηση). Τώρα βλέπω και ξεφουσκώνει σιγά-σιγά, δηλαδή έχει διακυμάνσεις στα φώτα και στο καντράν. Έτσι σκέφτηκα διαρροή. Μήπως και η πρώτη την πάτησε από εκεί.Πήγαινε σε ένα ηλε΄τρολόγο να το ψάξει για διαρροή.
-
Τελικά τις Bunner τις βρίσκουμε κάπου στην Αττική?
έστω και με p.m. κάποια ιδέα?
μην μου πέιτε πάλι για google γιατί δεν βγάζεις άκρη.... -
Κατ΄αρχήν ευχαριστώ θερμά όλους που ασχολήθηκαν με το προβλημά μου και κατέθεσαν τις γνώσεις τους.
Για ενημέρωση , σήμερα εντοπίσθηκε και αποκαταστάθηκε η βλάβη.Τελικά έφταιγε η μίζα.Το μπουτόν είχε διαλυθεί τελίως.Αλλάξα δακτυλίδια και καρβουνάκια και όλα μαζι με την εργασία εφτασαν τα 110€.Δεν ξέρω αν είναι φθηνά η ακριβα....Πάντως επέστρεψα την παλιά μπαταρία και πήρα και τα χρήματα.
Να είμαστε όλοι καλά!!! -
-
Aυτό που σκοτώνει την μπαταρία μολύβδου είναι το κρύο
-
Μπαταρία αυτοκινήτου...