-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Ετσι οπως τα περιγραφεις, μια χαρα φαινεται η μπαταρια απο θεμα βολταζ, και το δυναμο επισης.
Το γεγονος οτι εκανες τα τεστ 3-4 φορες και δεν επεσε, παλι τα ιδια δειχνει.Οταν λεμε 'δυσκολευεται να παρει μπρος' εννοουμε:
- οτι δυσκολευεται να γυρισει η μιζα ?
- οτι η μιζα γυριζει κανονικα (ακουγεται να γυρναει τη μηχανη 'ξεκουραστα') αλλα δεν παιρνει?.
Αν ειναι το 2ο, το προβλημα ειναι αλλου, πχ αισθητηρας στροφαλου/εκκεντροφορου, αναφλεξη.
Οταν παρει ελικα δουλευει κανονικα ή κανει τιποτα περιεργα?
Οι πολοι της μπαταριας ειναι σφιγμενοι καλα?Η μίζα γυρίζει, απλά κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο η μηχανή και μπορεί εκεί που πάει να πάρει, να σβήσει. Για να γυρίζει η μίζα γυρίζει... Όχι όπως πχ όταν κλειδώνει το τιμόνι. Γυρίζει κανονικά αλλά και όταν πάρει, παίρνει στο παραλίγο, δηλαδή κόντευει να μην τα καταφέρει αλλά τελικά παίρνει. Μετά δουλεύει κανονικά. Και σε ρελαντί και εν κινήσει..
Απλά το ίδιο θέμα είχα και παλιά. Ακριβώς ίδια συμπτώματα. Και ήταν μπαταρία... Μόλις την άλλαξα, όλα οκ. Γι αυτό και νομίζω πως πάλι μπαταρία είναι. Το πως και το γιατί δεν το γνωρίζω.
Οι πόλοι ναι, στο φουλ σφιγμένοι...Τυπος ειχε αυτοκινητο VW Bora αν θμαμαι καλα, αραγμενο για μερικους μηνες, εβαλε μπρος με καλωδια και δουλευε χαλια (οι 3 ή η 2 κυλινδροι). Ετυχα στη φαση που βρηκε συνεργειο και μπηκε μεσα. Ταση δυναμο μια χαρα, μολις μπηκε μια μπαταρια σχετικα της προκοπης, εστρωσαν ολα, δουλευε κανονικα.
Go figure.Μακαρι να ειναι κατι τετοιο 'ευκολο' και εσενα...
-
Μόλις γύρισα από τον ηλεκτρολόγο. Λοιπόν το κοίταξε και μου είπε ότι είναι μια χαρά... μπόμπα! Παίρνει εύκολα είπε. Όμως ήδη είχα κάνει κάποια χιλιόμετρα ως εκεί, γι αυτό. Γιατί σήμερα πριν ξεκινήσω να πάω πάλι με δυσκολία πήρε. Η μπαταρία λέει πως είναι φορτισμένη full και είναι μια χαρά. Και το δυναμό οκ. Και τη μίζα είδε πως γυρίζει και μου είπε οτι ειναι εντάξει. Όσον αφορά την ξεφόρτιση, μ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεφορτίστηκε σε 2 μέρες και με ρώτησε αν ξέχασα κάτι αναμμένο. Αλλά και να θελα να ξεχάσω κάτι αναμμένο, εμενα όλα (φώτα, ράδιο κλπ) σβήνουν με το που σβήνεις τη μηχανή. Και μ είπε αν ξεφορτιστεί περίεργα παλι σημαίνει ότι έχω διαρροή, οπότε να το πάω να το ψάξει.
Τι γνώμη έχετε; -
Πήγαινέ το σε συνεργείο Ιταλικών να δουν την μίζα, τον πολλαπλασιαστή και τα μπουζί.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι θέμα βενζίνης (τρόμπες/φίλτρα κλπ...) -
Προς το παρόν κάνω υπομονή λίγες μέρες να δω πως θα πάει...
-
Ρε παιδιά είναι φυσιολογικό χτες η μπαταρία να δείχνει τάση (σε κατάσταση ηρεμίας) 13,1V και σήμερα μετά από μια μέρα ακινησίας να δείχνει 12,39V ? Μάλλον έχω διαρροή ε? Γιατί βάσει αυτού:
Μετρώντας την τάση της μπαταρίας σε κατάσταση ηρεμίας μπορούμε να δούμε αν χρειάζεται ή όχι φόρτιση.
Τάση > 12,6 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη πάνω από 80% και δεν χρειάζεται φόρτιση
Τάση = 12,45 V έως 12,6 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 70% - 80%. Η φόρτιση δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι χρήσιμη
Τάση = 12,1 V έως 12,45 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 47% - 70% και χρειάζεται φόρτιση
Τάση > 10,6 V έως 12,1 V Η μπαταρία είναι φορτισμένη 0% - 47% και χρειάζεται σίγουρα φόρτιση
Τάση < 10,6 V Η μπαταρία πιθανότατα να έχει καταστραφεί αφού σε τόσο χαμηλή τάση δημιουργούνται καταστρεπτικές χημικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της (οξείδια του μολύβδου κρυσταλλικά αδιάλυτα στις πλάκες της μπαταρίας).
Από: http://www.olatapsaxno.gr/going-out/car ... ftokinitouη μπαταρία μου πρέπει να είναι έπεσε περίπου στο 66% ??? Αλλά το περίεργο είναι ότι 2 λεπτά το άφησα να δουλέψει στο ρελαντί και μετά έδειχνε πάλι 13,1V (με σβηστή μηχανή). Πως; Φορτίστηκε τόσο εύκολα;;
*σημειώνω ότι χτες βράδυ είχε λίγο ψύχρα και έβρεξε πολύ. Αν παίζει αυτό ρόλο...
-
Επειδή έτυχε σήμερα να φορτίσω την μπαταρία (πάνω στο αυτοκίνητο) μέτρησα την τάση πριν ξεκινήσω την φόρτιση. Την μέτρηση την έκανα με το ίδιο τον φορτιστή που έχει την δυνατότητα.
Λοιπόν τάση πριν την φόρτιση: 11.9VoltΜε φόρτιση στα 12Α, η μπαταρία φορτίστηκε στο φουλ, σε 5 ώρες.
Τάση μετά τη φόρτιση: 12.45Volt και ο φορτιστής σταμάτησε να την φορτίζει.Να σημειώσω ότι αυτή η μπαταρία έχει πέσει και στα 9.6Volt και φορτίστηκε κανονικά.
Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι έχει χάσει τις επιδόσεις της.Τώρα όσο αφορά τις διαρροές, παίζει και αυτό, αλλά μπορεί να υπάρχει και φυσιολογική κατανάλωση π.χ. συναγερμός, standby ηλεκτρονικών αυτοκινήτου κλπ...
-
Ο χρήστης Storm έγραψε:
Επειδή έτυχε σήμερα να φορτίσω την μπαταρία (πάνω στο αυτοκίνητο) μέτρησα την τάση πριν ξεκινήσω την φόρτιση. Την μέτρηση την έκανα με το ίδιο τον φορτιστή που έχει την δυνατότητα.
Λοιπόν τάση πριν την φόρτιση: 11.9VoltΜε φόρτιση στα 12Α, η μπαταρία φορτίστηκε στο φουλ, σε 5 ώρες.
Τάση μετά τη φόρτιση: 12.45Volt και ο φορτιστής σταμάτησε να την φορτίζει.Να σημειώσω ότι αυτή η μπαταρία έχει πέσει και στα 9.6Volt και φορτίστηκε κανονικά.
Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι έχει χάσει τις επιδόσεις της.Τώρα όσο αφορά τις διαρροές, παίζει και αυτό, αλλά μπορεί να υπάρχει και φυσιολογική κατανάλωση π.χ. συναγερμός, standby ηλεκτρονικών αυτοκινήτου κλπ...
Το θέμα είναι ότι εγώ δεν έχω ούτε συναγερμό, ούτε κάτι εμφανές που να καταναλώνει ενέργεια. Μόνο το ρολογάκι του αυτοκινήτου λειτουργεί. Φώτα, ράδιο/cd κλπ κλείνουν αυτόματα με το που σβήνω τη μηχανή (άσε που τα κλείνω κιολας πριν σβήσω τη μηχανή).
Αν ο φορτιστής σου είναι ακριβής και ισχύουν οι τιμές που αναγράφονται στο link που παρέθεσα παραπάνω, τότε προφανώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι με τον καιρό η μπαταρία δεν μπορεί να φορτιστεί στο 100%. Πάντως εμένα χτες ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι η μπαταρία είναι στο full φορτισμένη (13,1V βάσει και του βολτόμετρου), ενώ ο φορτιστής μου πρέπει να την έβγαζε κοντά στο 70% (βάσει των leds). -
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Παρε ενα βολτομετρο των 5-10€ και μετρα Volt DC
πρεπει να εχει 12 και κατι αν ειναι φορτισμενη,
μετρα την ωρα που μιζαρει καποιος, αν πεφτει κατω απο 8, μαλλον την εχει παρει και την εχει σηκωσει.
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμαΛοιπόν, πήρα πολύμετρο σήμερα το πρωί και μέτρησα τάσεις.
Η μπαταρία (εκτός αυτοκινήτου): 13,2 V
Την ώρα που μιζάρω: έπεσε ως 11,3 V
Και ανέβηκε μετά (δηλαδή με αναμμένο κινητήρα): 14,1 V (στα ίδια περίπου και με αναμμένα φώτα και radio)Έκανα άλλες 3-4 φορές το πείραμα, πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα είχα. Έως 14,4 με αναμμένο κινητήρα, 11,8 όταν μιζάρω και 12,85 η μπαταρία μετά το σβήσιμο του κινητήρα.
ΑΛΛΑ: μόλις έβαλα την μπαταρία στο αμάξι για τις μετρήσεις, αρχικά δυσκολευόταν πάλι να πάρει μπρος. Και την 2η ή 3η φορα δεν πήρε! Όμως η τάση ακόμα και τότε ήταν 11+.
Συμπέρασμα;
Τι αυτοκίνητο είναι;;
Μήπως τελικά δεν έχει πρόβλημα η μπαταρία και είναι κάτι άλλο στο αυτοκίνητο;
Μου κάνει εντύπωση που λες ότι μιζάρει και μετά από δύο-τρεις φορές παίρνει μπρος.
Αν η μπαταρία τα είχε φτύσει ή αν είχε πέσει πολύ, απλά το αυτοκίνητο θα ήταν 'νεκρό' ή το πολύ-πολύ θα άναβαν οι ενδείξεις...Προτείνω συνεργείο ή ηλεκτρολογείο που να ξέρουν όμως τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου.
Fiat punto '99. Όχι δεν εννοούσα ότι μιζάρω και παίρνει μετά απο 2-3 φορές μπροστά. Απλώς πχ στην αρχή πήρε, δύσκολα κάπως, αλλά πήρε. Μετά το σβησα και το ξαναβαλα μπρος, δεν πήρε. Ξαναδοκίμασα πήρε, δύσκολα όμως πάλι. Αυτό εννοω. Μετά που το κίνησα λίγο, έπαιρνε κάπως πιο εύκολα σε σχέση με πριν.
H μπαταρια σου ειναι στα τελευταια της.
Καποια στιγμη δεν θα ξαναπαρει μπροστα το αμαξι.
Για καποιον λογο πεφτει γρηγορα η ταση της .Και με 10 volt μπορει να παρει μπροστα,τα amper εκκινησης ειναι αυτα που μετρανε για την μιζα.
-
Και εγώ αυτό πιστεύω. Εκτός κι αν υπάρχει διαρροή από κάπου, αν και 1,5 χρόνο τώρα μια χαρά ήταν, τι να άλλαξε ξαφνικά και να έχει διαρροή;
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Και εγώ αυτό πιστεύω. Εκτός κι αν υπάρχει διαρροή από κάπου, αν και 1,5 χρόνο τώρα μια χαρά ήταν, τι να άλλαξε ξαφνικά και να έχει διαρροή;Δε λέει κατι το 'ενα ρολογακι εχω μονο, κλεινω τα φωτα'.
Ενα καλωδιο με τη ζεστη του κινητηρα τοσα χρονια να εχει ξεραθει το καλυμμα του και να κανει καπου επαφη, νατη η καταναλωση. Το λαμπακι απο το ντουλαπακι του συνοδηγου ή απο το πορτ μπαγκαζ πχ να μενει ανοιχτο γιατι η επαφη που το κλεινει εχει πια χαλασει, αντε γεια η μπαταρια -
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Παρε ενα βολτομετρο των 5-10€ και μετρα Volt DC
πρεπει να εχει 12 και κατι αν ειναι φορτισμενη,
μετρα την ωρα που μιζαρει καποιος, αν πεφτει κατω απο 8, μαλλον την εχει παρει και την εχει σηκωσει.
Με αναμμενο κινητηρα να εχει ~14, αν δεν εχει, μαλλον το δυναμο εχει θεμαΛοιπόν, πήρα πολύμετρο σήμερα το πρωί και μέτρησα τάσεις.
Η μπαταρία (εκτός αυτοκινήτου): 13,2 V
Την ώρα που μιζάρω: έπεσε ως 11,3 V
Και ανέβηκε μετά (δηλαδή με αναμμένο κινητήρα): 14,1 V (στα ίδια περίπου και με αναμμένα φώτα και radio)Έκανα άλλες 3-4 φορές το πείραμα, πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα είχα. Έως 14,4 με αναμμένο κινητήρα, 11,8 όταν μιζάρω και 12,85 η μπαταρία μετά το σβήσιμο του κινητήρα.
ΑΛΛΑ: μόλις έβαλα την μπαταρία στο αμάξι για τις μετρήσεις, αρχικά δυσκολευόταν πάλι να πάρει μπρος. Και την 2η ή 3η φορα δεν πήρε! Όμως η τάση ακόμα και τότε ήταν 11+.
Συμπέρασμα;
.
- Έχεις ελλατωματική μπαταρία (δεν κρατάει την φόρτιση).
- Άλλαξε ηλεκτρολόγο.
ΥΓ. Η πτώση τάσης που αναφέρεις κατα τη διάρκεια της νυχτας μάλλον οφείλεται στην μειωμένη χωρητικότητα της μπαταρίας και όχι διαρροή ρεύματος. Παρόλα αυτά καλό είναι να ελέγξεις και για πιθανή διαρροή.
-
thednick τι εννοείς μειωμένη χωρητικότητα μπαταρίας; Τα Αμπέρ; 50 είναι. Και πολλά είναι για το αυτοκίνητό μου (η προηγούμενη ήταν 45A). Ή εννοείς ότι έχασε μέρος αυτών και στην πραγματικότητα είναι λιγότερα;
Χτες βράδυ η τάση της ήταν 12,55, τώρα που ξαναέλεγξα 12,51. Δηλαδή ελάχιστη διαφορά. Ενώ χθες είχε χάσει αρκετά σε σχέση με προχθές.. Το κίνησα τώρα λίγο και είναι στο 13 τώρα. Τέλος πάντων. Ίσως να είναι και διαρροή. Όμως trident1971 σε αυτή την περίπτωση λογικά σήμερα έπρεπε να ήταν κάτω από 12V. Εκτός αν χάνει όποτε θέλει...
Κι εγώ έχω την εντύπωση ότι η μπαταρία βγήκε μάπα... Θα το παρακολουθώ αυτές τις μέρες καθημερινά και θα δω τι θα κάνω..
-
Το δεύτερο.
Μου έχει τύχει σε αμάξι που κυκλοφορούσα καθημερινά, να μετράνε στο συνεργείο μπαταρία 8 ετών και να λένε είναι μία χαρα. Η μπαταρία είχε χάσει μεγάλο μέρος της χωρητικότητας της, αλλά φορτιζόταν κανονικά.
Φυσικά το αυτοκίνητο αν το άφηνα πάνω απο 2 μέρες δυσκολευόταν να πάρει μπρος. Ένα ωραίο πρωι έβαλα κανονικά μπρος (χωρίς κανένα δισταγμό - αν άκουγες θα έλεγες η μπαταρία είναι καινούρια), σταμάτησα κάτω απο το σπίτι για 3 λεπτά με alarm και μετά δεν ξαναπήρε ποτέ.
-
A αυτό συμβαίνει δηλαδή ε; Με τον καιρό δηλαδή μειώνεται η χωρητικότητα της σε αμπερ, άρα και η ένταση της, οπότε κατά συνέπεια εξασθενεί... Όμως μπορεί να φορτίζεται κανονικά... όμως όχι στο 100% της αρχικής χωρητικότητας αλλά στο 100% της νέας μικρότερης χωρητικότητας.. Σωστά; Ίσως γι αυτό ο φορτιστής μου δείχνει να μην μπορεί να την φορτίσει στο 100%, αλλά κοντά στο 70% μόνο, αν και βάσει τάσης που δείχνει το βολτόμετρο, φαίνεται πως είναι στο full (13,2V). Λέω εγώ τώρα, δεν ξέρω σίγουρα...
-
όπως ακριβώς τα λέει ο thednick
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
A αυτό συμβαίνει δηλαδή ε; Με τον καιρό δηλαδή μειώνεται η χωρητικότητα της σε αμπερ, άρα και η ένταση της, οπότε κατά συνέπεια εξασθενεί... Όμως μπορεί να φορτίζεται κανονικά... όμως όχι στο 100% της αρχικής χωρητικότητας αλλά στο 100% της νέας μικρότερης χωρητικότητας.. Σωστά; Ίσως γι αυτό ο φορτιστής μου δείχνει να μην μπορεί να την φορτίσει στο 100%, αλλά κοντά στο 70% μόνο, αν και βάσει τάσης που δείχνει το βολτόμετρο, φαίνεται πως είναι στο full (13,2V). Λέω εγώ τώρα, δεν ξέρω σίγουρα...Γράψτε λάθος. Μάλλον δεν ισχύει αυτό που έγραψα παραπάνω...
thednick ψάχνοντας πληροφορίες και αλλού κατάλαβα τι εννοείς... Και μάλλον έχεις δίκιο.
Το βολτόμετρο καλά τα λέει. Μετράει το κατά πόσο είναι φορτισμένα τα 6 στοιχεία των 2V της μπαταρίας και βγάζει το σύνολο. Τα αμπέρ είναι άλλο: όσα περισσότερα είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πλάκες των στοιχείων της μπαταρίας, άρα και η συνολική χωρητικότητά της.
Το πρόβλημα είναι ότι ενώ μπορεί να φορτίζεται οκ μια μπαταρία, δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τη φόρτισή της και χάνει εύκολα την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί εσωτερικά της.
Άρα στη δική μου περίπτωση, η μπαταρία φορτίζεται κοντά στο 100%, απλώς το χάνει εύκολα. Είτε λόγω κάποιας διαρροής του αυτοκινήτου, είτε λόγω φθοράς, ελαττωματικότητας κλπ. της μπαταρίας.
Αφού καταλήξαμε πως μπορεί να συμβαίνει και το 2ο, ίσως τελικά αυτό να συμβαίνει και στην περίπτωσή μου. -
Νομίζω πως είναι καλή ιδέα να γίνει ένας έλεγχος για διαρροές πριν βάλεις νέα μπαταρία.
1,5 έτος σίγουρα είναι λίγο. -
Ιστορια χτεσινη:
- Μπαταρια αφημενη κανα χρονο πανω στο αυτοκινητο, δεν αναβε ουτε λαμπακια.
- Με πολυμετρο εδειξε μια περιεργη ανοδικη ταση, καθε φορα που εκανε ανανεωση η οθονη του πολυμετρου (πχ 1 φορα/sec) εδειχνε 2.1, 2.5, 2.8 κλπ, μεχρι που εφτασε μετα απο κανα λεπτο στα 9V περιπου και βαρεθηκα να κραταω τους ακροδεκτες.
- Βαλαμε μπροστα με καλωδια, μετα απο λιγο χρονο ειπα 'για αναψε τα μεγαλα φωτα' και εσβησε αμεσως. λολ
- Ξαναβαλαμε μπροστα, το κρατησα καμποση ωρα στις 2.500 στρ, πολυμετρο εδειχνε 14v, το βγαλαμε εξω για μια βολτα, μεγαλα φωτα λειτουργησαν οπως και αλλες καταναλωσεις χωρις να σησει αυτη τη φορα.
- Δεν καναμε μεγαλη βολτα, μεσα στα στενα μονο, ειναι ανασφαλιστο
- στην επιστροφη, το σβησαμε αλλα οταν πηγαμε να το ξαναβαλουμε μπροστα εκανε κατι ηχους σαν κροταλισμα
ειναι μπζόφια η μπαταρια ή μπορει να τη γλυτωσουμε με επαναφορτιση με φορτιστη?
-
Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων καταστρέφονται από την βαθιά εκφόρτιση καθώς σχηματίζονται άλατα πάνω στις πλάκες
Θέλει ειδικό φορτιστή προκειμένου με παλμούς ίσως να διορθωθεί κάπως
Μάλλον πάς και αλλαγή (και μην ξεχνάμε Ανακύκλωση την παλιά)! -
Καλά τα λέει ο kospapad, με 9V μάλλον δύσκολα την σώζεις. Αν πάντως σε βολεύει η περιοχή μου μπορώ να σου δανείσω τον φορτιστή μου ή καλύτερα - να φιλοξενήσω το αυτοκίνητο σου για κάπου 24ώρη+ φόρτιση με τον φορτιστή Oxford
Ισχύει γενικά αυτή η πρόταση για το forum.
Γράφω για 24+ ώρες φόρτιση καθώς τόσο περίπου θέλει ώστε να βγάλει strong/weak.
Μπαταρία αυτοκινήτου...