-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
ολος ο Ελληνικος και διεθνης τυπος εχουν επιβεβαιωσει του λογου το αληθες.
βεβαια, αν καποιος θελει να βλεπει παντου φαντασματα, κανεις δε θα τον εμποδισει.
Και πως το εξηγείς εσύ?
Όταν το 2000 αγόρασα ένα Megane, η Renault έλεγε 95 άλογα, όταν το παρέλαβα έλεγε 98 και στο πρώτο σέρβις μου είπαν 101 ... Καθαρά διαφημιστική τακτική λόγω ανταγωνισμού επειδή εκείνο τον καιρό έβγαζαν και άλλοι 1400 κυβικά με 98, 99 και 100 άλογα ... Αλλά η VW τότε έλεγε για 75 άλογα στα 1400 και τα περιοδικά έλεγαν για 88, τώρα στα 122 λένε απο 137 έως 140 ... τρεχα γύρευε!!! Δεν λέμε για διαφορά 1 ή 2 άλογα αλλά για μεγάλες διαφορές, που παίζουν ρόλο ...
μεχρι πριν λιγο ελεγες οτι συγκεκριμενα περιοδικα λενε ψεματα. Τελικα λενε ή δε λενε?
γιατι οπως ειπα, τα νουμερα αυτα εχουν επιβεβαιωθει απο ολο τον τυπο σε ολο το κοσμο!δε ξερω να το εξηγησω και με απασχολει κιολας! Εσυ πιστευεις οτι στεναχωριεται ο κατοχος vw που αντι για 122 βγαζει 133 ή αντι για 160 εχει 180?
συμπερασμα?
- βγαζει περισσοτερα απο οσα λεει? Τα παιρνουν τα περιοδικα
- βγαζει οσα λεει? Θα επρεπε να βγαζουν παραπανω!
- βγαζει λιγοτερα απο οσα λεει? Σκανδαλο!
-
μόνο που στη περίπτωση μας είναι φαντάσματα αλόγων... Βασικά το γεγονός ότι το ΑΥΤΟτρεχα κτλπ ανακοινώνουν πάντα ιπποδύναμη στο στρόφαλο ενώ μετράνε πάντα ιπποδύναμη στους τροχούς νομίζω ότι εξηγεί εν' μέρει το μπάχαλο. Ξέρουμε ότι η μετατροπή απο το μετρήσιμο μέγεθος σε αυτό που ανακοινώνεται γίνεται με άγνωστο τύπο και με άγνωστες παραμέτρους! Η VAG δεν ανακοινώνει πάντα μικρότερες τιμές π.χ
1.4 16ν 75: αποδίδει περίπου 75 στους τροχούς και 80+ στο στρόφαλο μετά απο μετατροπή.1.4 16ν 100: αποδίδει 90-95 στους τροχούς και 100-105 στο στρόφαλο μετα απο μετατροπή.
1.8 20ντ 150: αποδίδει 125-130 στους τροχόυς και δεν θυμάμαι στρόφαλο.
Τα tsi και TFSI φαίνεται να αποδίδουν στους τροχούς τιμές πολύ κοντά στις εργοστασιακές, οπότε κάποιος που θέλει μπορεί να πεί και να εκτιμήσει μεγαλύτερη ιπποδύναμη στο στρόφαλο.
Προσωπικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζει κάποιος οταν επιμένει ότι ο 'κινητήρας του' έχει παραπάνω δύναμη απο αυτη που ανακοινώνει το εργοστάσιο (μήπως νοιώθει ότι τους ξεγελάει )
-
geko, δεν την ήξερα αυτή την παράμετρο, μέτρηση 'στους τροχούς και στον στρόφαλο'. Έτσι εξηγεί τις διαφορές.
-
βιαζεστε, υπαρχουν δεκαδες μετρησεις που δειχνουν αυτο που λεω παραπανω.
προφανως κανενας δε κερδιζει κατι λεγοντας οτι το μοτερ του αποδιδει παραπανω.
ομως φαινεται οτι αυτο απασχολει περισσοτερο τους μη κατοχους παρα τους ιδιους τους κατοχους.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ομως φαινεται οτι αυτο απασχολει περισσοτερο τους μη κατοχους παρα τους ιδιους τους κατοχους.Είμαι κάτοχος VW. Και η οποιαδήποτε εξήγηση - συζήτηση σ'αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία ή μη ή με την συμπάθεια ή μη.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
ομως φαινεται οτι αυτο απασχολει περισσοτερο τους μη κατοχους παρα τους ιδιους τους κατοχους.
Σπύρο απάντηση δεν δίνεις με τα αόριστα emoticons... εγώ δέχτηκα ότι τα νούμερα που παραθέτει το ΑΜΣ είναι πραγματικά...τον λόγο όμως που το κάνουν μόνο στα vag και πουθενά αλλού δεν μας τον εξηγεί κανείς.
Δεν με απασχολεί το θέμα επειδή δεν έχω vag και ...φθονώ όπως υπαινίσσεσαι -στην τελική τόσα χρήματα έδωσα για το δικό μου θα μπορούσα κάλλιστα να πάρω το gt- αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί γίνεται αυτό.
Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αιτιολογία την οποία αγνοούμε συνολικά. -
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
Σπύρο απάντηση δεν δίνεις με τα αόριστα emoticons... εγώ δέχτηκα ότι τα νούμερα που παραθέτει το ΑΜΣ είναι πραγματικά...τον λόγο όμως που το κάνουν μόνο στα vag και πουθενά αλλού δεν μας τον εξηγεί κανείς.
Δεν με απασχολεί το θέμα επειδή δεν έχω vag και ...φθονώ όπως υπαινίσσεσαι -στην τελική τόσα χρήματα έδωσα για το δικό μου θα μπορούσα κάλλιστα να πάρω το gt- αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί γίνεται αυτό.
Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αιτιολογία την οποία αγνοούμε συνολικά.σου ειπα οτι δεν εχω εξηγηση
γιατι κανεις δε 'διαμαρτυρηθηκε' για τα 200 ψευτικα αλογα που βγαζει το clio RS?
γιατι δεν εγινε το ιδιο για το cooper S που βγαζει επισης παραπανω?
δεν υπαινίσσομαι κατι, μην βαζετε στο στομα μου δικες σας σκεψεις/υποθεσεις. Αν θελω να πω κατι, το λεω ευθεως.-
-
προσωπικά δεν ήξερα για τα μοντέλα που ανέφερες...νόμιζα ότι το κάνει μόνο η vag.
Να ένα ωραίο μελλοντικό άρθρο για το περιοδικό...crus διαβάζεις;;;
-
Ο χρήστης potge2 έγραψε:
Δεν είναι τόσο το βάρος όσο η αύξηση της περιστρεφόμενης μάζας. Απλοικά τελείως μόνο με την ροπή αδράνειας αν ασχοληθεί κανείς αυξάνεται η μάζα στο πιο απόμακρο από το κέντρο περιστροφής σημείο, την στιγμή που στον τύπο της ροπής αδράνειας, η απόσταση από το κέντρο είναι στη δεύτερη δύναμη οπότε όσο να ναι επηρρεάζει και περισσότερο από σο πιστεύει κανείς αρχικά. Επίσης είναι προφανές πως σε ένα σύστημα όπως το αμάξι που λίγα τετραγωνικά εκατοστά παράγουν τόση πρόσφυση ακόμα και η μικρή αύξηση αυτού του τμήματος (αν και κάποιοι θα πουν πως το contact patch δεν μεταβάλλεται απλά αλλάζει σχήμα και μπορεί να έχουν κ δίκιο) αλλάζει πολύ την τριβή και κατ επέκταση τις απώλειες.Τους ξέρω καλά τους τύπους της στροφορμής, κτλ, εν προκειμένω όμως μη γελιόμαστε, δε μπορεί μια αλλαγή από 17άρα σε 18άρα με την ίδια ολική διάμετρο και το ίδιο πέλμα να αυξήσει την κατανάλωση επειδή θα αυξηθεί πχ 2 κιλά η κάθε ζάντα ή απλά θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους προς την περιφέρεια του ελαστικού. Το αυτοκίνητο θα χάσει μέρος της άνεσής του, μπορεί να αυξηθούν οι επιταχύνσεις-ρεπρίζ 0,1 sec, η κατανάλωση όμως είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί.
Υπό παρόμοιες συνθήκες κίνησης εγώ δεν είδα διαφορά κατανάλωσης στο αυτοκίνητό μου πηγαίνοντας από 165/70/13 σε 185/55/14.
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
Σπύρο απάντηση δεν δίνεις με τα αόριστα emoticons... εγώ δέχτηκα ότι τα νούμερα που παραθέτει το ΑΜΣ είναι πραγματικά...**τον λόγο όμως που το κάνουν μόνο στα vag και πουθενά αλλού δεν μας τον εξηγεί κανείς. **Δεν με απασχολεί το θέμα επειδή δεν έχω vag και ...φθονώ όπως υπαινίσσεσαι -στην τελική τόσα χρήματα έδωσα για το δικό μου θα μπορούσα κάλλιστα να πάρω το gt- αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί γίνεται αυτό.
Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αιτιολογία την οποία αγνοούμε συνολικά.Γιατί το κάνουν ΗΔΗ πολλές εταιρείες
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
Σπύρο απάντηση δεν δίνεις με τα αόριστα emoticons... εγώ δέχτηκα ότι τα νούμερα που παραθέτει το ΑΜΣ είναι πραγματικά...**τον λόγο όμως που το κάνουν μόνο στα vag και πουθενά αλλού δεν μας τον εξηγεί κανείς. **Δεν με απασχολεί το θέμα επειδή δεν έχω vag και ...φθονώ όπως υπαινίσσεσαι -στην τελική τόσα χρήματα έδωσα για το δικό μου θα μπορούσα κάλλιστα να πάρω το gt- αλλά επειδή δεν αντιλαμβάνομαι το γιατί γίνεται αυτό.
Σίγουρα θα υπάρχει κάποια αιτιολογία την οποία αγνοούμε συνολικά.Γιατί το κάνουν ΗΔΗ πολλές εταιρείες
σαφως, αλλα μονο για την μισητη VW υπαρχει 'θεμα'.
σκεψου τι θα γινοταν αν εβγαζε λιγοτερα απο οσα ανακοινωνε! Στη Χαγη θα ειχαν παει καποιοι το θεμα...
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Δεν είναι τόσο το βάρος όσο η αύξηση της περιστρεφόμενης μάζας. Απλοικά τελείως μόνο με την ροπή αδράνειας αν ασχοληθεί κανείς αυξάνεται η μάζα στο πιο απόμακρο από το κέντρο περιστροφής σημείο, την στιγμή που στον τύπο της ροπής αδράνειας, η απόσταση από το κέντρο είναι στη δεύτερη δύναμη οπότε όσο να ναι επηρρεάζει και περισσότερο από σο πιστεύει κανείς αρχικά. Επίσης είναι προφανές πως σε ένα σύστημα όπως το αμάξι που λίγα τετραγωνικά εκατοστά παράγουν τόση πρόσφυση ακόμα και η μικρή αύξηση αυτού του τμήματος (αν και κάποιοι θα πουν πως το contact patch δεν μεταβάλλεται απλά αλλάζει σχήμα και μπορεί να έχουν κ δίκιο) αλλάζει πολύ την τριβή και κατ επέκταση τις απώλειες.
Τους ξέρω καλά τους τύπους της στροφορμής, κτλ, εν προκειμένω όμως μη γελιόμαστε, δε μπορεί μια αλλαγή από 17άρα σε 18άρα με την ίδια ολική διάμετρο και το ίδιο πέλμα να αυξήσει την κατανάλωση επειδή θα αυξηθεί πχ 2 κιλά η κάθε ζάντα ή απλά θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους προς την περιφέρεια του ελαστικού. Το αυτοκίνητο θα χάσει μέρος της άνεσής του, μπορεί να αυξηθούν οι επιταχύνσεις-ρεπρίζ 0,1 sec, η κατανάλωση όμως είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί.
Υπό παρόμοιες συνθήκες κίνησης εγώ δεν είδα διαφορά κατανάλωσης στο αυτοκίνητό μου πηγαίνοντας από 165/70/13 σε 185/55/14.
Δε νομίζω ότι αυτά που λέτε είναι και πολύ ακριβή και εξηγώ το γιατί:
Δεν μπορεί να βάλει κάποιος μία 18άρα που να είναι πιο ελαφρυά από τη 17άρα?(πχ να βάλει κάποιος την γαμάουα BBS που είναι πάνάλαφρη, ξεφορτώνοντας την μαμά 17αρα ελαφρού κράματος)
Κι όλα αυτά αν δεχτούμε ότι το λάστιχο είτε στο '40άρι' είτε στο '45άρι' προφιλ είναι στο ίδιο βάρος (αν και πιστευώ ότι το 40άρι θα είναι πιο ελαφρύ χωρίς να είμαι σίγουρος ).ΥΓ:Δε λέω ότι συμβαίνει πάντα το παραπάνω σκεπτικό, αλλά όταν ακούω ότι κάποιος έβαλε μεγαλύτερη ζάντα (διατηρώντας το φάρδος του ελαστικού), πάντα όλοι λένε-παραδέχονται ότι το αμάξι θα χάνει σε επιδόσεις.
ΥΓ2:Ειδικά σε περιπτώσεις όπου κάποιος βάζει από 'τάσια' (σιδερένια ζάντα) κάποια αλουμινίου, πιστεύω ότι διατηρεί τις επιδόσεις του αυτοκινήτου (για να μην πω ότι τις βελτιώνει κιόλας) -
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
Πηγα να παρω προσφορα σημερα απο την VW που ειναι στην Λ.Βουλιαγμενης πριν την Αλιμου....ΑΙΣΧΟΣ, στο ΙΚΑ και την ΕΦΟΡΙΑ πιο ευγενικοι ειναι. Στα διαλα καραγκιοζακια.
Βρε Στέλιο δεν μ' ακούς...
Σου είπα που θα βρεις φιλικό κλίμα
Ρε φιλε, πηγα εκει για να παρω τιμες κλπ και να εχω να συγκρινω με ΤΟΥΟΤΑ, βαριεμαι να τρεχω εκει πανω απλα για να εχω ενα μετρο συγκρισης.
Α, και για να μην ξεχασω, ουτε σπασαρχιδας ειμουνα ουτε σαν λεχριτης πηγα ντυμενος (καπακι πηγαινα για καφε) πραγματικα οπως ειπε κα ιενας φιλος, η ολη συμπεριφορα του ηταν....της ξεπετας!
Τεσπα, σμπουτσαμ απλα εχασαν ενα αμαξι και ισως ενα δευτερο αρκετο καιρο αργοτερα. Ο μονος που εχασε απλα 10 λεπτα απο τη ζωη του ειμουν εγω, δλδ δεν εχασα σχεδον τπτ. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Δεν είναι τόσο το βάρος όσο η αύξηση της περιστρεφόμενης μάζας. Απλοικά τελείως μόνο με την ροπή αδράνειας αν ασχοληθεί κανείς αυξάνεται η μάζα στο πιο απόμακρο από το κέντρο περιστροφής σημείο, την στιγμή που στον τύπο της ροπής αδράνειας, η απόσταση από το κέντρο είναι στη δεύτερη δύναμη οπότε όσο να ναι επηρρεάζει και περισσότερο από σο πιστεύει κανείς αρχικά. Επίσης είναι προφανές πως σε ένα σύστημα όπως το αμάξι που λίγα τετραγωνικά εκατοστά παράγουν τόση πρόσφυση ακόμα και η μικρή αύξηση αυτού του τμήματος (αν και κάποιοι θα πουν πως το contact patch δεν μεταβάλλεται απλά αλλάζει σχήμα και μπορεί να έχουν κ δίκιο) αλλάζει πολύ την τριβή και κατ επέκταση τις απώλειες.
Τους ξέρω καλά τους τύπους της στροφορμής, κτλ, εν προκειμένω όμως μη γελιόμαστε, δε μπορεί μια αλλαγή από 17άρα σε 18άρα με την ίδια ολική διάμετρο και το ίδιο πέλμα να αυξήσει την κατανάλωση επειδή θα αυξηθεί πχ 2 κιλά η κάθε ζάντα ή απλά 1)θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους προς την περιφέρεια του ελαστικού. Το αυτοκίνητο θα χάσει μέρος της άνεσής του, μπορεί να αυξηθούν οι επιταχύνσεις-ρεπρίζ 0,1 sec, η κατανάλωση όμως είναι πολύ δύσκολο να αυξηθεί.
Δε νομίζω ότι αυτά που λέτε είναι και πολύ ακριβή και εξηγώ το γιατί:
Δεν μπορεί να βάλει κάποιος μία 18άρα που να είναι πιο ελαφρυά από τη 17άρα?(πχ να βάλει κάποιος την γαμάουα BBS που είναι πάνάλαφρη, ξεφορτώνοντας την μαμά 17αρα ελαφρού κράματος)
Κι όλα αυτά αν δεχτούμε ότι το λάστιχο είτε στο '40άρι' είτε στο '45άρι' προφιλ είναι στο ίδιο βάρος (αν και πιστευώ ότι το 40άρι θα είναι πιο ελαφρύ χωρίς να είμαι σίγουρος ).ΥΓ:Δε λέω ότι συμβαίνει πάντα το παραπάνω σκεπτικό, αλλά όταν ακούω ότι κάποιος έβαλε μεγαλύτερη ζάντα (διατηρώντας το φάρδος του ελαστικού), πάντα όλοι λένε-παραδέχονται ότι το αμάξι θα χάνει σε επιδόσεις.
ΥΓ2:Ειδικά σε περιπτώσεις όπου κάποιος βάζει από 'τάσια' (σιδερένια ζάντα) κάποια αλουμινίου, πιστεύω ότι διατηρεί τις επιδόσεις του αυτοκινήτου (για να μην πω ότι τις βελτιώνει κιόλας)-
please aserf think again... σε διαβαζω οποτε γραφεις αλλα τωρα... το κεντρο βαρους δεν μεταφερεται σε μια ροδα... (ζυγοσταθμιση)
-
η αλλαγη του βαρους στη ροδα θα επηρεασει περισσοτερο τη λειτουργεια της αναρτησης (αναρτωμενη μαζα) και σε περιπτωση αλλαγης πλατους και την γεωμετρια. αυτα προσεχουμε πρωτα σε αλλαγη και οχι την αεροδυναμικη. φυσικα και πρεπει να επιλεξει καποιος την πιο ελαφρια ζαντα αν μπορει.
-
-
Ο χρήστης nikodoc_z4 έγραψε:
...δε μπορεί μια αλλαγή από 17άρα σε 18άρα με την ίδια ολική διάμετρο και το ίδιο πέλμα να αυξήσει την κατανάλωση επειδή θα αυξηθεί πχ 2 κιλά η κάθε ζάντα ή απλά 1)θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους προς την περιφέρεια του ελαστικού.
- please aserf think again... σε διαβαζω οποτε γραφεις αλλα τωρα... το κεντρο βαρους δεν μεταφερεται σε μια ροδα... (ζυγοσταθμιση)
Έχεις απόλυτο δίκιο... εντελώς λάθος αυτό που έγραψα αν και δεν είχα αυτό στο μυαλό μου. Εννοούσα ότι ακόμα και αν παραμείνει το ίδιο βάρος το ότι θα μεταφερθεί πιο έξω στην περιφέρεια ναι μεν θ' αυξήσει την αδράνεια του τροχού κάπως, δε νομίζω όμως ότι θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση.
Ευχαριστώ για την επισήμανση... ήταν όντως μπαρούφ αυτό που έγραψα.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
...δε μπορεί μια αλλαγή από 17άρα σε 18άρα με την ίδια ολική διάμετρο και το ίδιο πέλμα να αυξήσει την κατανάλωση επειδή θα αυξηθεί πχ 2 κιλά η κάθε ζάντα ή απλά 1)θα μεταφερθεί το κέντρο βάρους προς την περιφέρεια του ελαστικού.
- please aserf think again... σε διαβαζω οποτε γραφεις αλλα τωρα... το κεντρο βαρους δεν μεταφερεται σε μια ροδα... (ζυγοσταθμιση)
Έχεις απόλυτο δίκιο... εντελώς λάθος αυτό που έγραψα αν και δεν είχα αυτό στο μυαλό μου. **Εννοούσα ότι ακόμα και αν παραμείνει το ίδιο βάρος το ότι θα μεταφερθεί πιο έξω στην περιφέρεια ναι μεν θ' αυξήσει την αδράνεια του τροχού **κάπως, δε νομίζω όμως ότι θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση.
sorry αλλα παλι εισαι λαθος. αν δεν αλλαξει το βαρος (μαζα καλυτερα) καμια μεταβολη.
δες αυτο http://users.sch.gr/kassetas/educ92eInert.htm
και το αφηνουμε γιατι ξεφυγαμε εντελως. αν ανοιξουμε κουβεντα θα μας κραξουν. φιλικα. -
Ο χρήστης geko έγραψε:
Τα tsi και TFSI φαίνεται να αποδίδουν στους τροχούς τιμές πολύ κοντά στις εργοστασιακές, οπότε κάποιος που θέλει μπορεί να πεί και να εκτιμήσει μεγαλύτερη ιπποδύναμη στο στρόφαλο.Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι μετρήσεις των 4Τ. Στο 122 Golf είδαμε 119 στον τροχό. Εξαίρεση το Tiguan, που χάνει αρκετά από απώλειες.
-
[2) η αλλαγη του βαρους στη ροδα θα επηρεασει περισσοτερο τη λειτουργεια της αναρτησης (αναρτωμενη μαζα) και σε περιπτωση αλλαγης πλατους και την γεωμετρια. αυτα προσεχουμε πρωτα σε αλλαγη και οχι την αεροδυναμικη. φυσικα και πρεπει να επιλεξει καποιος την πιο ελαφρια ζαντα αν μπορει.Με βρίσκεις 100% σύμφωνο.
Απλά ήθελα να τονίσω ότι η καραμέλα 'αν βάλεις μεγαλύτερη ζάντα, καταστρέφεις τις επιδόσεις, αυξάνεις κατανάλωση και μπλα-μπλα-μπλα' δεν είναι πάντα σωστό. -
περί τροχών....
Η περιστροφική αδράνεια που είναι κρίσιμο μέγεθος στην περίπτωση μας, καθώς καθορίζει τη δυσκολία με την οποία μεταβάλλει ο τροχός τη γωνιακή του ταχύτητα, είναι συνάρτηση τόσο της μάζας αλλά ακόμα χειρότερα (και σε δύναμη) της απόστασης της μάζας από το κέντρο βάρους.
Οι μεγαλύτερες ζάντες που συγκεντρώνουν τη μάζα του ελαστικού μακριά από το κέντρο βάρους (που εξ ορισμού είναι στον άξονα) αυξάνουν την περιστροφική αδράνεια. Αυτό αυξάνει την αντίσταση κύλισης.
Στην περίπτωση αυτή πέρα από τις μειωμένες ρεπρίζ και την ελαφρά αύξηση του φρεναρίσματος (καθώς η στροφική ενέργεια που συγκεντρώνει ο τροχός είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να απαιτείται και μεγαλύτερη διάρκεια δράσης των φρένων ώστε να απορροφηθεί η ενέργεια αυτή) στο έντονο σταμάτα - ξεκίνα της πόλης ακόμα και με το ίδιο πλάτος έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση.
Περί φρεναρίσματος λαμβάνεται υπόψη ότι δεν υπάρχουν κέρδη λόγω μεγαλύτερου ή μαλακότερου πέλματος.
Τουλάχιστον αυτά ορίζει η Φυσική.
-
Έχεις απόλυτο δίκιο... εντελώς λάθος αυτό που έγραψα αν και δεν είχα αυτό στο μυαλό μου. **Εννοούσα ότι ακόμα και αν παραμείνει το ίδιο βάρος το ότι θα μεταφερθεί πιο έξω στην περιφέρεια ναι μεν θ' αυξήσει την αδράνεια του τροχού **κάπως, δε νομίζω όμως ότι θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση.
sorry αλλα παλι εισαι λαθος. αν δεν αλλαξει το βαρος (μαζα καλυτερα) καμια μεταβολη.
δες αυτο http://users.sch.gr/kassetas/educ92eInert.htm
και το αφηνουμε γιατι ξεφυγαμε εντελως. αν ανοιξουμε κουβεντα θα μας κραξουν. φιλικα.Μάλλον τη ροπή αδράνειας εννοεί που εξαρτάται από την απόσταση από το κέντρο περιστροφής και αλλάζει.
Επίσης μιας και αναφέρθηκε τη μεγαλύτερη μάζα την έχει το λάστιχο που εξ ορισμού είναι στη χειρότερη θέση για την ροπή αδράνειας που τελικά μας νοιάζει. Έτσι εκτός ακραίων παραδειγμάτων επειδή κατά κανόνα μεγαλώνουμε κ σημαντικά τις διαστάσεις βαραίνει το λάστιχο αρκετά. Έτσι και ελαφριά ζάντα να πάρουμε τελικά απλώς μειώνουμε τις απώλειες.
Και κάτι άλλο τελικά το Tsi έχει κόφτη στα 220χλμ (κοντερίσια), το χει παρατηρήσει κανείς?
Golf TSi (122, 140, 160, 170 ...και ότι άλλο βρέξει η VW)