-
Πες μας και τι σύστημα έχεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επίσης γιατί δεν έβαλες τώρα ενισχυμένες βαλβίδες να ξεμπερδεύεις μια και καλή?
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως είχαν αρχίσει όπως λες να χαιρετάνε και οι βαλβίδες εισαγωγής. Το συνολικό κόστος που λες 1000 ευρώ αφορά την αλλαγή όλων των βαλβίδων (12 αν δεν κάνω λάθος) ή μόνο της προβληματικής και την επεξεργασία από το μηχανουργείο για τις έδρες?
Πάντως τα αδελφά c1/107/aygo είναι στην black list της prins. Εν τέλει δεν δείχνεις να έχεις μετανοιώσει την εγκατάσταση LPG αλλά και από ότι φαίνεται αν βγάλεις άλλα 60000κλμ (ίσως βγάλεις και παραπάνω) τότε το κόστος επισκευής έχει υπερκαλυφθεί από την διαφορά στην τιμή...
-
Αυτό που με παραξενεύει μετά από όλα αυτά είναι ότι λογικά και σύμφωνα με τα διαγράμματα που παράθεσα πιο πίσω, δεν πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία καυσαερίων με το υγραέριο από ότι με τη βενζίνη, τουλάχιστον σε closed loop, όπου θέλουμε δεν θέλουμε το μίγμα είναι περίπου στοιχειομετρικό.
Τείνω να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο πρόσθετο στη βενζίνη που προστατεύει τις βαλβίδες.
Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας μας πει.
-
Ο χρήστης nascar1 έγραψε:
Πες μας και τι σύστημα έχεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επίσης γιατί δεν έβαλες τώρα ενισχυμένες βαλβίδες να ξεμπερδεύεις μια και καλή?Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως είχαν αρχίσει όπως λες να χαιρετάνε και οι βαλβίδες εισαγωγής. Το συνολικό κόστος που λες 1000 ευρώ αφορά την αλλαγή όλων των βαλβίδων (12 αν δεν κάνω λάθος) ή μόνο της προβληματικής και την επεξεργασία από το μηχανουργείο για τις έδρες?
Πάντως τα αδελφά c1/107/aygo είναι στην black list της prins. Εν τέλει δεν δείχνεις να έχεις μετανοιώσει την εγκατάσταση LPG αλλά και από ότι φαίνεται αν βγάλεις άλλα 60000κλμ (ίσως βγάλεις και παραπάνω) τότε το κόστος επισκευής έχει υπερκαλυφθεί από την διαφορά στην τιμή...
Αλλάχτηκαν όλες οι βαλβίδες και έγινε κατεργασία σε όλες τις έδρες.
Δε μπόρεσα να βρω ενισχυμένες βαλβίδες, αλλά μάλλον το πρόβλημα ξεκινάει από τις έδρες και αυτό δεν ήξερε κανένας να μου το πει τότε. Θα έψαχνα για έδρες.Το σύστημα είναι το egas 4ης γενιάς. Πολύ καλό σα σύστημα και με καθόλου προβλήματα (λαμπάκια κλπ).
Μέχρι στιγμής, ίσα ίσα έχει καλυφθεί το κόστος του συστήματος και της επισκευής. Τουλάχιστον δεν είμαι μέσα.
Την επόμενη φορά θα βάλω σκληρές έδρες.
-
Για να ρωτήσω και εγώ κάτι ο άσχετος ...
Είναι εφικτή η αφαίρεση υγραερικίνησης ? Δλδ αν αγοράσω μεταχειρισμένο με υγραέριο, μπορώ να το βγάλω? Κάτι τέτοιο τι επιπτώσεις θα έχει? ( αν έχει). Αυτό που με ενοχλεί είναι βασικά η δεξαμενή που καταλαμβάνει το μισό πορτ μπαγαζ ...
-
Ο χρήστης alexeft έγραψε:
Πες μας και τι σύστημα έχεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επίσης γιατί δεν έβαλες τώρα ενισχυμένες βαλβίδες να ξεμπερδεύεις μια και καλή?
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως είχαν αρχίσει όπως λες να χαιρετάνε και οι βαλβίδες εισαγωγής. Το συνολικό κόστος που λες 1000 ευρώ αφορά την αλλαγή όλων των βαλβίδων (12 αν δεν κάνω λάθος) ή μόνο της προβληματικής και την επεξεργασία από το μηχανουργείο για τις έδρες?
Αλλάχτηκαν όλες οι βαλβίδες και έγινε κατεργασία σε όλες τις έδρες.
Δε μπόρεσα να βρω ενισχυμένες βαλβίδες, αλλά μάλλον το πρόβλημα ξεκινάει από τις έδρες και αυτό δεν ήξερε κανένας να μου το πει τότε. Θα έψαχνα για έδρες.Το σύστημα είναι το egas 4ης γενιάς. Πολύ καλό σα σύστημα και με καθόλου προβλήματα (λαμπάκια κλπ).
Μέχρι στιγμής, ίσα ίσα έχει καλυφθεί το κόστος του συστήματος και της επισκευής. Τουλάχιστον δεν είμαι μέσα.
Την επόμενη φορά θα βάλω σκληρές έδρες.
Πολύ λογική τιμή τα 1000 ευρώ για όλα όσα έκανες. Ερώτηση προς όλους: οι έδρες αν έχω καταλάβει καλά είναι πρεσαριστές πάνω στο καπάκι? Και αν ναι πως μπορούν να μπουν πιο σκληρές? Είναι κάτι δυνατό?
-
Εκ των υστέρων έμαθα ότι γίνεται να μπουν πιο σκληρές έδρες.
Νομίζω ότι είναι κολλητές, αλλά βγαίνουν με κόψιμο από μηχανουργείο, χωρίς όμως να είμαι σίγουρος.
-
Το αυτοκίνητο είναι toyota aygo.Τα διάκενα των βαλβίδων τα παρακολουθούσα από την αρχή και τα κατέγραφα.
Στα 60000 χλμ η μία εξαγωγής είχε βγει εκτός ορίων, οπότε και αποφάσισα το λύσιμο, το οποίο σε αυτό το αυτοκίνητο περιλαμβάνει κατέβασμα κινητήρα!!!Σύμφωνα με το μηχανουργείο, οι βαλβίδες εξαγωγής ήταν τελειωμένες και οι εισαγωγής είχαν πάρει την άγουσα προς τα αποδυτήρια. Οι έδρες των βαλβίδων στην κεφαλή είχαν πάψει να είναι επίπεδες, και οι βαλβίδες δεν πατούσαν πάνω τους σε όλη την επιφάνεια για να κρυώσουν.
Να σημειώσω ότι παρακολουθούσα τα διάκενα διαρκώς και για τα πρώτα 30000 χλμ δεν υπήρχε πρόβλημα. Μετά άρχισαν να κλείνουν. Ολα αυτά με λαδιέρα που δεν έμεινε ποτέ από λάδι και ήταν πάντα ρυθμισμένη. Κίνηση κατά 80% εκτός πόλης με ταχύτητες όχι πάνω από 120.
Κόστος επισκευής περίπου στο χιλιάρικο.
Συνολικά το αυτοκίνητο πόσα χιλιόμετρα έχει? Δηλαδή πόσα είχε όταν έβαλες υγραέριο?
Η ατυχία ή τύχη (όπως θέλεις το παίρνεις) είναι ότι έτσι και αλλιώς έχεις χαμηλή κατανάλωση οπότε θέλει περισσότερα χλμ για να κάνεις απόσβεση. Από κατανάλωση πως ήσουν πριν και μετά την μετατροπή? Και πόσες στροφές έχει το αυτοκίνητο στα 120? Πάντως είναι ευκαιρία να δοκιμάσεις αν κάνει κάτι και το tunap, εννοώ αν το χρησιμοποιήσεις και βγάλει περισσότερα χλμ από ότι μόνο με λαδιέρα. Σε πόσο καιρό έχεις κάνει αυτά τα 60000χλμ? -
Αυτό που με παραξενεύει μετά από όλα αυτά είναι ότι λογικά και σύμφωνα με τα διαγράμματα που παράθεσα πιο πίσω, δεν πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία καυσαερίων με το υγραέριο από ότι με τη βενζίνη, τουλάχιστον σε closed loop, όπου θέλουμε δεν θέλουμε το μίγμα είναι περίπου στοιχειομετρικό.Τείνω να πιστέψω ότι υπάρχει κάποιο πρόσθετο στη βενζίνη που προστατεύει τις βαλβίδες.
Όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο, ας μας πει.
Με λάθος αβάνς που έχει το υγραέριο, πάντα θα έχεις μεγαλύτερες θερμοκρασίες μέσα στον θάλαμο λόγω μη βέλτιστης ανάφλεξης και σε αρκετές περιπτώσεις θα έχεις ακόμη φλόγα την ώρα που ανοίγουν οι βαλβίδες εξαγωγής, που θα τις τσουρουφλίζει.
Αν ένας κινητήρας φτιαχτεί εξαρχής για υγραέριο, θα έχει συμπίεση 12:1, χάρτη αβάνς ακριβώς για 105 οκτάνια, μίγματα όπως πρέπει και εκεί θα δεις και μικρότερες θερμοκρασίες καυσαερίων από ότι ένας βενζινοκίνητος. Τώρα μόνο μία τεχνική υπάρχει για να βοηθήσεις τον κινητήρα σου που είναι μετατροπή, πλουτίζω μίγμα για να επιταχύνω την καύση όπου έχω λίγο αβάνς (χαμηλές στροφές) και φτωχαίνω το μίγμα όπου έχω πολύ αβάνς (ψηλές στροφές) για να καθυστερήσω την καύση. Αυτά φυσικά σε μάστορα που έχει wideband, δυναμόμετρο, πυρόμετρο, γνώση και όρεξη...
-
Συνολικά τώρα έχει (έτσι λέει) περίπου 140000 χλμ. Το πήρα μεταχειρισμένο με 40 έκανα 20 με βενζίνη, άλλες 60 μέχρι την επισκευή και τώρα άλλες 20. Τα 60 έγιναν σε 1 χρόνο. Γι' αυτό έχω aygo με υγραέριο !!!
Στροφές στα 110 με 5η είναι ~3050. Άρα στα 120 ~3300. Αυτό σημαίνει closed loop και στοιχειομετρικό μίγμα.
Εφόσον το αυτοκίνητο κινείται κατά 99% closed loop δε μπορώ ούτε να πλουτίσω, ούτε να φτωχύνω το μίγμα. Ότι και να κάνω διορθώνει ο λάμδα και αν το παρακάνω θα πάρω και το βραβείο του λαμπακίου.
Προς το παρόν Tunap και αργότερα σκληρές έδρες.
-
Συνολικά τώρα έχει (έτσι λέει) περίπου 140000 χλμ. Το πήρα μεταχειρισμένο με 40 έκανα 20 με βενζίνη, άλλες 60 μέχρι την επισκευή και τώρα άλλες 20. Τα 60 έγιναν σε 1 χρόνο. Γι' αυτό έχω aygo με υγραέριο !!!Στροφές στα 110 με 5η είναι ~3050. Άρα στα 120 ~3300. Αυτό σημαίνει closed loop και στοιχειομετρικό μίγμα.
Εφόσον το αυτοκίνητο κινείται κατά 99% closed loop δε μπορώ ούτε να πλουτίσω, ούτε να φτωχύνω το μίγμα. Ότι και να κάνω διορθώνει ο λάμδα και αν το παρακάνω θα πάρω και το βραβείο του λαμπακίου.
Χμ!!!
Αφού έχω ρυθμίσει πολύ πλούσιο μίγμα για open loop, ίσως η λύση είναι να το πλακώνω πολύ
-
Συνολικά τώρα έχει (έτσι λέει) περίπου 140000 χλμ. Το πήρα μεταχειρισμένο με 40 έκανα 20 με βενζίνη, άλλες 60 μέχρι την επισκευή και τώρα άλλες 20. Τα 60 έγιναν σε 1 χρόνο. Γι' αυτό έχω aygo με υγραέριο !!!Στροφές στα 110 με 5η είναι ~3050. Άρα στα 120 ~3300. Αυτό σημαίνει closed loop και στοιχειομετρικό μίγμα.
Εντάξει δεν είσαι και αντιπροσωπευτικό δείγμα (προς θεού χωρίς να σε κατηγορώ) για να κρίνουμε την αντοχή ενός κινητήρα.
60.000 χλμ σε ενα χρόνο είναι πάρα πολλά ακόμα και για έναν βενζινοκινητήρα πόσο μάλλον για ένα κινητήρα που έχει υποστή μετατροπή. Λογικό είναι ένας κινητήρας που κάνει πολλά χλμ σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να έχει ανεβασμένες θερμοκρασίες σχετικά με έναν που κάνει λίγα χλμ κάθε φορά. Δηλαδή πρέπει να κάνεις περίπου 200 χλμ κάθε μέρα.Συνολικά τώρα έχει (έτσι λέει) περίπου 140000 χλμ.
Αυτό που είπες είναι το πιο σωστό. Γιατί αυτοκίνητο μεταχειρισμένο δεν γνωρίζεις πόσα πραγματικά χλμ έχει. Αλλά και πάλι είχε μερικά χλμ μέχρι να μπει το υγραέριο. Βασικά αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι τώρα μετά την επισκευή πόσα χλμ θα βγάλει.
-
Come again?
-
Ο χρήστης x-rover έγραψε:
Εντάξει δεν είσαι και αντιπροσωπευτικό δείγμα (προς θεού χωρίς να σε κατηγορώ) για να κρίνουμε την αντοχή ενός κινητήρα.
60.000 χλμ σε ενα χρόνο είναι πάρα πολλά ακόμα και για έναν βενζινοκινητήρα πόσο μάλλον για ένα κινητήρα που έχει υποστή μετατροπή. Λογικό είναι ένας κινητήρας που κάνει πολλά χλμ σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να έχει ανεβασμένες θερμοκρασίες σχετικά με έναν που κάνει λίγα χλμ κάθε φορά. Δηλαδή πρέπει να κάνεις περίπου 200 χλμ κάθε μέρα.Δε νόμίζω ότι έχει σχέση το πόσα χλμ κάνω την ημέρα.
Αυτό που είπες είναι το πιο σωστό. Γιατί αυτοκίνητο μεταχειρισμένο δεν γνωρίζεις πόσα πραγματικά χλμ έχει. Αλλά και πάλι είχε μερικά χλμ μέχρι να μπει το υγραέριο. Βασικά αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι τώρα μετά την επισκευή πόσα χλμ θα βγάλει.
Σε αυτό θα συμφωνήσω. Είναι και ο λόγος που είμαι ακόμα χαλαρός και δεν ψάχτηκα περισσότερο κατά την επισκευή για ενισχυμένες έδρες και βαλβίδες.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Come again?
??? Τι είναι ασαφές από αυτά που λέω?
-
Πολλα χιλιομετρα σε ενα χρονο..περιπου σαν ταξι(τα ταξι περιπου 100.000 το χρονο)...+ μεταχειρισμενο οπου δεν ξερεις ποσα πραγματικα χιλιομετρα ειχε..και μεγαλη εντυπωση μου προκαλει οτι δεν ειχε ενα συμπτωμα..πχ λογω πεσμενης συμιεσης να αργει λιγο να παρει μπρος, ή καποια ψιλοαρυθμια στο ρελαντι...κατι..Εγω οταν για ενα διαστημα ειχα ξεχασει να ρυθμισω βαλβιδες στο παλιο μου αμαξι(βενζινη ακομη) στο ρελαντι δουλευε ατσαλα, η εξατμιση εσκαγε αερα, ανοιχτηκε και βρεθηκαν ορισμενες βαλβιδες κλειστες. Μετα απο ρυθμιση με το φιλερ ηταν πραγματικα αλλο αμαξι
-
Έχεις λίγο μπερδέψει την έννοια closed-loop. Δεν σημαίνει στοιχειομετρικό μίγμα, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λάμβάνει υπόψιν του τις τιμές του λάμδα, ώστε να διορθώσει τον ψεκασμό για να έρθει εκεί που πρέπει. Open loop σημαίνει ότι δεν δίνω σημασία στον λάμδα, ψεκάζω μόνο βάσει χάρτη, γιατί ο λάμδα δεν δίνει αξιόπιστες τιμές.
Το αμάξι μπορεί να πηγαίνει και με φτωχότερα μίγματα με closed loop. Όπως ταλαντώνει τον λάμδα 0.2-0.8V στο στοιχειομετρικό για να πετύχει το 0.5V, μπορεί να τον ταλαντώνει και 0.2-0.6V για να πετύχει πιό φτωχά μίγματα στην πορεία με χαμηλό φορτίο, όπου δεν είναι και τόσο κρίσιμο το 16:1 ή το 17:1, λόγω πολύ μικρού φορτίου και ποσότητας καυσίμου (και άρα μικρές θερμοκρασίες). Αυτό που δεν κάνει ποτέ, γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία του κινητήρα, είναι η ταλάντωση στα πλούσια μίγματα, εκεί είναι πολύ πιό ευπαθές το μοτέρ σε λάθος τιμές ψεκασμού και ο εγκέφαλος προτιμάει το open-loop για μεγαλύτερη σιγουριά.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Πολλα χιλιομετρα σε ενα χρονο..περιπου σαν ταξι(τα ταξι περιπου 100.000 το χρονο)...+ μεταχειρισμενο οπου δεν ξερεις ποσα πραγματικα χιλιομετρα ειχε..και μεγαλη εντυπωση μου προκαλει οτι δεν ειχε ενα συμπτωμα..πχ λογω πεσμενης συμιεσης να αργει λιγο να παρει μπρος, ή καποια ψιλοαρυθμια στο ρελαντι...κατι..Εγω οταν για ενα διαστημα ειχα ξεχασει να ρυθμισω βαλβιδες στο παλιο μου αμαξι(βενζινη ακομη) στο ρελαντι δουλευε ατσαλα, η εξατμιση εσκαγε αερα, ανοιχτηκε και βρεθηκαν ορισμενες βαλβιδες κλειστες. Μετα απο ρυθμιση με το φιλερ ηταν πραγματικα αλλο αμαξιΥπάρχει μια διαφορά. Οι βαλβίδες δεν είναι με κοκκοράκια αλλά με καπελότα. Η toyota δίνει ρύθμιση βαλβίδων κάθε 90000 χλμ
αλλά δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να την κάνει. -
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Έχεις λίγο μπερδέψει την έννοια closed-loop. Δεν σημαίνει στοιχειομετρικό μίγμα, σημαίνει ότι ο εγκέφαλος λάμβάνει υπόψιν του τις τιμές του λάμδα, ώστε να διορθώσει τον ψεκασμό για να έρθει εκεί που πρέπει. Open loop σημαίνει ότι δεν δίνω σημασία στον λάμδα, ψεκάζω μόνο βάσει χάρτη, γιατί ο λάμδα δεν δίνει αξιόπιστες τιμές.
Το αμάξι μπορεί να πηγαίνει και με φτωχότερα μίγματα με closed loop. Όπως ταλαντώνει τον λάμδα 0.2-0.8V στο στοιχειομετρικό για να πετύχει το 0.5V, μπορεί να τον ταλαντώνει και 0.2-0.6V για να πετύχει πιό φτωχά μίγματα στην πορεία με χαμηλό φορτίο, όπου δεν είναι και τόσο κρίσιμο το 16:1 ή το 17:1, λόγω πολύ μικρού φορτίου και ποσότητας καυσίμου (και άρα μικρές θερμοκρασίες). Αυτό που δεν κάνει ποτέ, γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία του κινητήρα, είναι η ταλάντωση στα πλούσια μίγματα, εκεί είναι πολύ πιό ευπαθές το μοτέρ σε λάθος τιμές ψεκασμού και ο εγκέφαλος προτιμάει το open-loop για μεγαλύτερη σιγουριά.
Αυτό είδα και εγώ χθες, ότι ο λ παίζει από ~0,1 ως 0,65 V.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην πραγματικότητα ο εγκαταστάτης υγραερίου δε μπορεί να ρυθμίσει πλούσιο ή φτωχό μίγμα, εφόσον τον τελικό έλεγχο τον έχει ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου.Το πολύ πολύ να πάρει το βραβείο του λαμπακίου
-
Στα παλιά αμάξια με ένα λ δούλευαν closed loop με τον λ να κινείται μεταξύ πλούσιου/φτωχού μείγματος.
Στα καινούρια αμάξια με δύο λ, ο πρώτος λ χρησιμοποιείται πάλι για να ρυθμίζει το μείγμα κατά τον ίδιο τρόπο αλλά ο δεύτερος λ ρυθμίζει κι αυτός το μείγμα για να δουλεύει ο ΤΡΙΟΔΙΚΟΣ καταλύτης είτε σαν οξειδωτικός ή σαν αναγωγικός καταλύτης, δηλαδή μπορεί να δίνει ο πρώτος λ συνέχεια πλούσιο μείγμα ή συνέχεια φτωχό μείγμα και να μην αλλάζει γιατί ο δεύτερος λ θέλει τον καταλύτη αναγωγικό.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στα παλιά αμάξια με ένα λ δούλευαν closed loop με τον λ να κινείται μεταξύ πλούσιου/φτωχού μείγματος.Στα καινούρια αμάξια με δύο λ, ο πρώτος λ χρησιμοποιείται πάλι για να ρυθμίζει το μείγμα κατά τον ίδιο τρόπο αλλά ο δεύτερος λ ρυθμίζει κι αυτός το μείγμα για να δουλεύει ο ΤΡΙΟΔΙΚΟΣ καταλύτης είτε σαν οξειδωτικός ή σαν αναγωγικός καταλύτης, δηλαδή μπορεί να δίνει ο πρώτος λ συνέχεια πλούσιο μείγμα ή συνέχεια φτωχό μείγμα και να μην αλλάζει γιατί ο δεύτερος λ θέλει τον καταλύτη αναγωγικό.
Την οξείδωση την θέλουμε, οκ, την αναγωγή τι την θέλουμε???
Περιέργεια
Υγραεριοκίνηση!