-
ειδα στον εγκαταστατη που λεω να παω το αυτοκινητο μου για τοποθετηση υγραεριου, οτι το κυκλωμα τροφοδοσιας που τοποθετει κατω απο το αυτοκινητο (απο τη δεξαμενη μέχρι τον κινητηρα), το στερεωνει απλα σε κενο χωρο του αυτοκινητου χωρις αλλη προστασια.Στα δικα σας οχηματα το κυκλωμα αυτο το βαλατε μεσα σε σπιραλ?Ειναι απαραιτητο ή δεν το κανουν για λιγοτερο κοπο και χρονο εγκαταστασης??
-
Εγω ξερω οτι βαζουν σπιραλ για προστασια (απο τα νερα κυριως)
-
Ο χρήστης thanos20vt έγραψε:
http://www.brc.it/getcontent.aspx?t=1&nid=95&lang=en
Απο εδω μπορεις να δεις οτι αν ανησυχουσαν για φθορες τοτε ολες αυτες οι κατασκευαστριες εταιριες δεν θα συνεργαζοντουσαν με την BRC για τοποθετηση υγραεριοκινησης (lpg και φυσικο αεριο) με τοσες κατασκευαστριες εταιριες.
Το θεμα ειναι μονο να γινει σωστη εγκατασταση/ρυθμιση και τιποτα αλλο, ουτε λαδιερες ουτε φριτεζες ουτε τιποτα αλλο.
Απο καταναλωση οπως και το δικο μου (συστημα BRC) ειναι φυσικο μια αυξηση της ταξης του 10% πανω κατω αλλα οχι 20/25%.Ακριβώς απο δώ λοιπόν διάβασα αυτό: (Services for Motorist -> What's LPG)
'HOW DOES CONSUMPTIONS CHANGE USING LPG?
It is in the LPG nature to have a specific energy lower than the petrol; the consumption increase is about the 20%.'Εμενα με τα τελευταια στατιστικα καταναλωσης μου βγαινει 11.11% παραπανω σε σχεση με την βενζινη.
Δεν εχει γινει καμμια μαιμουδια στο προγραμμα της brc, δηλ ειναι ετσι απο την εγκατασταση. Οταν πηγα για το σερβις μου περασαν μια πιο νεα εκδοση (παλι μονο μεσω brc) συμφωνα με την οποια θα πρεπει να υπαρχει καποια μειωση της καταναλωσης. Ακομα δεν το εχω δει γιατι δεν εχω ξαναγεμισει απο τοτε αλλα και να ειναι θα ειναι μικρη.
Τι θελω να πω? Οτι δεν πιστευω οτι μια εταιρια σαν την brc η ο εδω αντιπροσωπος να 'παιζουν' με τα προγραμματα για να κερδισουν σε καταναλωση, ειδικα οταν δεν το ζητα ο πελατης, για να αναφερθω στην περιπτωση μου. Τωρα αν γινεται εν αγνοια μου δεν ξερω. Παντως ο εγκεφαλος της brc καταγραφει τα παντα απο ρυθμισεις/προγραμματα/αναβαθμισεις που περνιουνται (το εχω δει με την αναβαθμιση που ειπα πιο πριν) και γιαυτο το λογο δεν πιστευω παλι οτι ο εγκαταστατης θα παρεμβενε αυτοβουλα με κινδυνο το προγραμμα να βλαψει την λειτουργια του κινητηρα.Βεβαια ποτε να μην εισαι σιγουρος!
Μην ξεχναμε οτι κατα κυριο λογο η καταναλωση εξαρταται και απο τα οδηγικα μας χουγια. Εγω λογω και αυτοκινητου (Santa Fe) σπανια κινουμαι πανω απο τις 3000 στροφες (μονο σε προσπερασεις) καθοτι και αυτοματο σασμαν. Καποιος που το πιεζει ειναι φυσικο να βλεπει μεγαλυτερες διαφορες και στην συγκρισιμη καταναλωση γιατι σε φουλ φορτιο η καταναλωση υγραεριου για να πιασει τον στοχο πρεπει να γινεται πιο πλουσια. Αυτο συμβαινει στους κινητηρες βενζινης και θεωρω οτι πρεπει να συμβαινει και στου υγραεριου. (Το 'φτωχο' η 'πλουσιο' δεν ειναι κατι που χαρακτηριζει ολο το φασμα λειτουργιας του κινητηρα. Πχ στο ρελαντι ολοι οι κινητηρες ειναι εξαιρετικα φτωχοι για θεμα καταναλωσης/ρυπων και αναλογα την χαρτογραφηση και το φορτιο σε διαφορετικες συνθηκες αλλαζει και η στοιχειομετρια).
Οι δε διαδρομες μου ειναι κατα 70% σε Αττικη Οδο/Εθνικη οδο και τα υπολοιπα σε Βαρης -Κορωπιου. Ποτε μεσα στην πολη.
Δεν ξερω αν παλι παιζει ρολο το οτι το υγραεριο κινησης εδω ειναι σε μια αναλογια περιπου 25/75 βουτανιο/προπανιο, τουλαχιστον απ'οτι ξερω, ενω σε αλλες χωρες οπως η Ιταλια η αναλογια ξεκιναει απο 20/80 και μπορει να παει και 10/90 στα Βορεια της. Το βουτανιο θερμοδυναμικα ειναι αποδοτικοτερο του προπανιου αλλα δεν ξερω αν αυτο ισχυει και για την αποδοση του αυτοκινητου και δεν μεταφραζεται μονο σε υψηλοτερες θερμοκρασιες καυσης.Και κατι τελευταιο.
Αν υπαρχει καποια κατηγορια εξυπνων που μπορουν να κανουν σαν ειδημονες ειρωνικα σχολια/posts για οσους καταθετουν μια αποψη, καλυτερα να τα κρατησουν για παρτη τους και για ανθρωπους που ξερουν.
Eιναι πολυ ευκολο να αντιστραφουν οι οροι αν το επιθυμουν.
(δεν αναφερομαι στον thanos20vt) -
Ο χρήστης gasdino έγραψε:
προς asteris
δηλαδη το δικο μου μοτερ 215+ hp που με βενζινη ως καυσιμο και 95000Km (πριν βαλω υγραεριο) ειχα καταναλωση 7.9λτ/100χλμ εθνικη με 130-140κμ ταχυτητα και μεσα στην αθηνα που ζω 9λτ/100χλμ χαλαρα πρεπει να ειχα και να εχω ακομα καραφτωχο μειγμα επι τοσα χιλιομετρα και με προγραμμα και με aftermarket καλουδια επανω και σιγουρα παω απο τωρα για βαλβιδες,εδρες κλπ,κλπ χωρις να συζηταω καν για υγραεριο και χρηση αλλων τοσων χιλιομετρων.
μου κανει εντυπωση πως εδειξε 36 κιλα ροπη και 240κμ τελικη ταχυτητα ενα τετοιο ψοφιο μοτερ... και ακομα καταναλωνει τα ιδια και καλυτερα. λυσε μου την απορια πριν παω να μετρησω συμπιεση και πριν παω για διπλη δυναμομετρηση(βενζινη,lpg) γιατι με ψηνουν εδω και καιρο απο νεο κοσμο μερια .......Φίλε gasdino σε προηγούμενο post σου έκανα μια λεπτομερή ανάλυση με βάση τα στοιχεία για την κατανάλωση που δίνεις και προκύπτει ότι καις ~20% παραπάνω υγραέριο από την αντίστοιχη βενζίνη (προφανώς τα 1.4λ βενζίνης που καις και τώρα δεν προσμετρώνται).
Νομίζω πως συμφώνησες με αυτό το νούμερο σε επόμενο post σου.
Προς τι η αναφορά σου για φτωχά μίγματα κτλ στο δικό σου αμάξι; Τα παιδιά μιλάνε για φτωχά μείγματα και φθορές στον κινητήρα όταν υπάρχει επιπλέον κατανάλωση -
φιλε huskarl
για να μην μπλεκουμε τα δεδομενα- αναφερομαι στο δικο μου αυτοκινητο και στην δικη μου καταναλωση με lpg skoda 1.8tsi revo stage1
- δεν εβγαλα ψευτη καποιον αναλογα την καταναλωση του σε lpg η σε βενζινη οπως καποιοι εδω εκαναν με εμενα.
- ανεφερα οτι καιω και βενζινη και μαλιστα αρκετη για χρηση lpg -βενζινης.
- δεν διαφημιζω το προιον ουτε προτεινω σε καποιον ποιο συστημα να βαλει οπως επανειλημενα κανουν καποιοι εδω μεσα.
- δεν χρεωνω τις καλες καταναλωσεις που εχω μονο στο συστημα lpg αλλα και στο συστημα παροχης καυσιμου του μοτερ μου.
- η σειρα tsi απο 'μαμα' καιει μεχρι 3000στροφες φτωχα μειγματα γι αυτο και δεν καταναλωνει παρα σαν 1400αρι μεσα στην πολη, απο εκει και πανω σκοτωνει με το turbo και δεν εχει πειρακια καθ ολο τον κυκλο καυσης. για αυτο και δεν ανησυχω για
αυτους που επιμενουν για τα φτωχα μειγματα.
7)ως τωρα δεν εχω κανενα λαμπακι αναμμενο με lpg και εχω γυρω στα 2000χλμ με lpg,θα επρεπε να ειχα εστω και μια φορα
μια ενδειξη για φτωχο μειγμα με check engine;
ολοι οι εγκαταστατες που μιλησα πριν βαλω lpg δεν μιλουσαν για 20-25% καταναλωση και ειδικα η vialle και η icom και μαλλον δεν θα το κανουν ποτε.
φιλικα παντα!!
-
Υπάρχει μια σοβαρή αντίθεση σ αυτά που αντιπαραθέτουν οιδήμονες και .
Αφού λοιπόν ένα σύστημα υγραερίου καίει κατά 20-25 % παραπάνω υγραέριο από βενζίνη γιατί τα 5ης γεννιάς που είναι πιο αξιόπιστα κατά κανόνα έχουν διαφορά της τάξεως 5%; αυτά δεν απαιτούν την ίδια θερμογόνο δύναμη με την βενζίνη; υπάρχουν πολλοί φίλοι με icom jpt vialle στο φόρουμ. Αυτοί πόσο καίνε με τα ιδιαίτερα καλορυθμισμένα μοτέρ;
Και εγώ 4ης γεννιάς έχω και εκτιμώ μια άνοδο της κατανάλωσης 15%.
Πριν την μετατροπή με 120χλμ/ω έκαιγα 7,3 λίτρα/100χλμ τώρα στα 8,5 περίπου δηλαδή αύξηση 15% με mazda 6 1,8 και τα ίδια περίπου με colt 1,3 με πιο χαμηλή και για τις δυο περιπτώσεις... -
Ξέρεις ομως τι σκέφτομαι ? Το όλο θέμα με τις βαλβίδες και της κατανάλωσης είναι το εξής. (Πηγές go-lpg.co.uk)
Δεδομένης της υψηλής του περιεκτικότητας σε οκτάνια, το υγραέριο δίνει την δυνατότητα σε μεγαλύτερη συμπίεση πριν την καύση (κάπου είδα για +2:1 η και +3:1). Δηλαδή μπορείς να πιέσεις περισσότερη ποσότητα (απο όση βενζίνης θα μπορούσες) χωρίς να έχεις αυθόρμητη ανάφλεξη (τα γνωστά πυράκια με τα γνωστά αποτελέσματα, υπερθέρμανση μείωση απόδοσης κλπ). Έτσι καταφέρνεται(προγραμματιστικά δηλαδή, χρονίζοντας κατάλληλα(αργότερα) την ανάφλεξη) ίδια απόδοση με την βενζίνη ίσως χωρίς να είναι απολύτως απαραίτητη μια αύξηση κατανάλωσης του 20%.
Eπίσης λέει οτι 'Η πιο συχνή παρεξήγηση είναι οτι οι μηχανή που δουλεύει με LPG δουλεύει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ'. Ε πώς είναι μύθος ρε παιδιά, αφού η βενζίνη μπαίνει μέσα σε υγρή μορφή και έτσι υπάρχει μια 'ψύξη' πάνω στις βαλβίδες, ενώ το υγραέριο μπαίνει σε μορφή αερίου, χωρίς να παρτηρείται το ίδιο αποτελεσματική ψύξη?
2 Παραγράφους απο κάτω λέει 'Ένας παράγοντας που λείπει όμως...' και αναφέρει αυτό που είπα μόλις (οτι όντως τρέχουν πιο ζεστά)....
Το σημείο όμως αυτό ακριβώς είναι που ίσως να πιάσει τις βαλβίδες αδιάβαστες σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη συμπίεση. Η διαφορά στην συμπίεση δεν είναι τρομακτική, οπότε αυτονοήτως αν εμφανιστεί πρόβλημα θα εμφανιστεί μετά απο αρκετό καιρό, αλλά το θέμα της θερμοκρασίας είναι απολυτο και εντονότερο. Εγώ ας πούμε θέλω να δώ έναν μετρητή θερμοκρασίας θαλάμου, και να ρωτήσω την seat να μου πεί αν είναι σχεδιασμένες οι βαλβίδες και γενικά η μηχανή να αντέχει τη θερμοκρασία.
Τώρα όταν διαβάζω οτι 'Valve damage can occur when running on any fuel', ε πλάκα μας κάνουν ? Υπάρχουν αυτοκίνητα που χαλάνε οι βαλβίδες τους μέσα σε 15-20 χρόνια άνευ αιτίας?(εννοείται οτι δεν έχουν γίνει μετατροπές)
Εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο νομίζω οτι κρατάνε οι βαλβίδες. (και ο λόγος είναι οτι οι εταιρίες τρέχουν τα μείγματα τους πλούσια ακριβώς για να εξασφαλίζεται περισσότερη ψύξη).Υ.Γ. Αυτό για σένα gasdino γιατί πόσταρες ενώ έγραφα. Το φτωχό μείγμα στους νέους κινητήρες δεν είναι απόλυτο σφάλμα, παρα περιέχει ένα ποσοστό ανεκτικότητας. Και εγώ σα δικηγόρος του διαβόλου λοιπόν σου λέω οτι είναι ρυθμισμένο να είναι αρκετά φτωχό αλλα μέσα στα όρια του σφάλματος. Το 'φιλικά πάντα' δε νομίζω να χρειάζεται να το γράφουμε, εννοείται! !
Θάνος
-
μπραβο φιλε μου ειπες αυτο που δεν λεει κανεις εδω ,οτι καποιοι με υγρης μορφης δεν λενε για 20-25% παραπανω καταναλωση
ενω καινε το ιδιο καυσιμο!!!!! και βγαζουν τους εγκαταστες 4ης γενιας ασχετους οταν οι πελατες τους καινε 10-15% παραπανω
παλι με το ιδιο καυσιμο!!!! ασε που καιγονται καλυτερα δυο αερια (αεριας μορφης lpg), απο οτι αεριο με υγρο( υγρης μορφης lpg), το ιδιο ισχυει και για χρηση με βενζινη οπου καιγεται υγρο με αεριο(αερας) στον ιδιο χωρο. -
φιλε θανο
καλα κανεις και ανησυχεις για το μοτερ σου που ειναι ενα διαμαντι της μηχανολογιας και βραβευμενο επισημα απο το 2000, αλλα
αν ψαξεις σε site .uk θα δεις οτι υποστηριζουν 30% λιγοτερες φθορες με χρηση lpg, λιγοτερες αλλαγες σε λαδια(πιο καθαρα εως
καινουργια μετα απο χλμ χρησης lpg). χθες μαλιστα στε site τυπου lpg.uk ειδα οτι ακομα και τα λαδια κανουν καλυτερα την δουλεια τους οσο αναφορα την ψυξη του κινητηρα με lpg και αυτο γιατι μπορουν και περνουν ευκολα απο σημεια που δεν υπαρχουν επικαθισεις λογω καθαροτερης καυσης εν σχεσει με την βενζινη γεγονος που πρωτη φορα το εντοπισα και που ουτε το φανταζομουνα ποτε οτι θα συνεβαινε. καποιος φιλος με skoda 1.8 20vt εχει βαλει lpg νομιζω οτι γραφει στο skodaclub.gr κανε
μια προσπαθεια μηπως εχεις μια αποψη και απο εκει..... -
Ο χρήστης lamprosdl έγραψε:
Υπάρχει μια σοβαρή αντίθεση σ αυτά που αντιπαραθέτουν οιδήμονες και .
Αφού λοιπόν ένα σύστημα υγραερίου καίει κατά 20-25 % παραπάνω υγραέριο από βενζίνη γιατί τα 5ης γεννιάς που είναι πιο αξιόπιστα κατά κανόνα έχουν διαφορά της τάξεως 5%; αυτά δεν απαιτούν την ίδια θερμογόνο δύναμη με την βενζίνη; υπάρχουν πολλοί φίλοι με icom jpt vialle στο φόρουμ. Αυτοί πόσο καίνε με τα ιδιαίτερα καλορυθμισμένα μοτέρ;
Και εγώ 4ης γεννιάς έχω και εκτιμώ μια άνοδο της κατανάλωσης 15%.
Πριν την μετατροπή με 120χλμ/ω έκαιγα 7,3 λίτρα/100χλμ τώρα στα 8,5 περίπου δηλαδή αύξηση 15% με mazda 6 1,8 και τα ίδια περίπου με colt 1,3 με πιο χαμηλή και για τις δυο περιπτώσεις...Δεν μπορω να καταλάβω πως μπορει να υπολογίσει κάποιος την άυξηση της κατανάλωσης του, αφου η κατανάλωση σε βενζίνη α) είναι υποθετική, β) διαφοροποιείται συνέχεια βάση των συνθηκών οδήγησης. Πχ οταν πέφτεις 1 βδομαδα σε κίνηση, όταν έχεις χαμηλές ταχύτητες και πολλα σταματα ξεκίνα, εκει η μεση κατανάλωση αλλάζει.
Που βρίσκετε τη σταθερα ωστε να συγκρίνεται τιμες?Στο δικο μου αυτοκίνητο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ αναγράφει 11,7 λίτρα. Είναι πραγματικο στοιχείο, αλλα το 11,7 μπορει άνετα να γίνει και 12 και 12,5 στην πόλη.
Την κατανάλωση του υγραερίου την μετράω σε κάθε γέμισμα. Σε ενα γεμίσμα έχω 14,02 λίτρα (+19,8%), σε ενα αλλο 13,52 λίτρα (+ 15,56%) σε ενα τριτο 12,97 λίτρα (+ 10,85%). Παντα συγκρινόμενα με το 11,7 της εργοστασιακής το οποιο μπορει να είναι και λάθος, αν αντι για υγραέριο έκαιγα βενζίνη.
Μην ψαχνεται να βρείτε... δεν υπάρχουν σταθερές τιμές. Μη λέτε 5, 10, 15, 20%. Πείτε απο 10-20% για να είστε μέσα.
-
7)ως τωρα δεν εχω κανενα λαμπακι αναμμενο με lpg και εχω γυρω στα 2000χλμ με lpg,θα επρεπε να ειχα εστω και μια φορα
μια ενδειξη για φτωχο μειγμα με check engine;Σε μενα, οταν μου αναψε λαμπακι για φτωχό δεν το εκανε αμεσως αλλα μετα απο 3.000χλμ. Μεχρι τοτε ολα ηταν καλα...
- ολοι οι εγκαταστατες που μιλησα πριν βαλω lpg δεν μιλουσαν για 20-25% καταναλωση και ειδικα η vialle και η icom και μαλλον δεν θα το κανουν ποτε.
Εχουμε πει πολλες φορες το τι ταζουν τα μαστορια...
Οσο για τα υπολοιπα που γραφεις για ψεματα κτλ, οποιος θελει παει στο ιστορικο των δημοσιεσεων του καθενός απο εδω μεσα και βλεπει το το εχει πει ή μαλλον γραψει... scripta manent φιλε dino...
-
εχω πει και θα το ξαναπω. κανενας δεν θελει να αναβουν λαμπακια για φτωχα μειγματα στο αυτοκινητο του ειτε στων αλλων ουτε να βγαινουν προβληματα απο επιπολαιες εγκαταστασεις lpg. εδω κοιταμε να μαθουμε και να συμβουλεψουμε αλληλους
χωρις ιδιοτελεια,ερχεται και πασχα....... -
ασε που καιγονται καλυτερα δυο αερια (αεριας μορφης lpg), απο οτι αεριο με υγρο( υγρης μορφης lpg), το ιδιο ισχυει και για χρηση με βενζινη οπου καιγεται υγρο με αεριο(αερας) στον ιδιο χωρο.Εδω κανεις ενα λαθος. Το lpg εκχέεται μεν υγρο στην εισαγωγη, αλλα δεν φτανει μεχρι τον θαλαμο καυσης ετσι γιατι αεροποιειται απο τις θερμοκρασιες που επικρατουν στην εισαγωγη και τελος στο θαλαμο. Ακομα και στην περιπτωση που εκχεεται κατευθειαν στο θαλαμο(π.χ. βλεπε prins-Direct Liqui Max system) σε συνδιασμο με τις θερμοκρασιες-πιεσεις, εχει ως αποτελεσμα την αμεση αεριοποιηση του με τις ελαχιστες απώλειες( προσθεσε και το γεγονος οτι και απο μονο του εχει την ταση να αεριοποιηθει αμεσα σε αντιθεση με τη βενζινη... με λιγα λογια, δεν εχει τις ιδιες ιδιοτητες με τη βενζινη).
Αυτο που κερδιζεις απο τον υγρο ειναι η καλύτερη διαχείριση του καυσιμου που εχεις με αυτο το συστημα και τα οφελη της χαμηλης θερμοκρασιας του lpg κατα τον ψεκασμο.
Αν κανω λαθος σε κατι, παρακαλω διορθωστε με.
-
δεν νομιζω οτι εισερχεται αεροποιημενο εστω και σε καποιο ποσοστο στον κυλινδρο, τοτε θα μιλαγαμε για ιδιου τυπου καυση
αερια δηλαδη. αυτο που μπορει να συμβαινει ειναι να εισερχεται στον κυλινδρο υγρο και λογω διαφορετικης θερμοκρασιας να εξαερωνεται(χανεται δηλαδη) ενα ποσο του lpg αφαιρωντας θερμοτητα απο τον χωρο που βρισκεται ριχνοντας ετσι την εντος του κυλινδρου θερμοκρασια.εχει σαν συνεπεια να ψυχει και τον εισερχομενο αερα προς καυση, καλο γεγονος για τα υπερτροφοδοτουμενα μοτερ γιατι αυξανει τον ογκο τους αρα και την αποδοση τους. υποψιαζομαι οτι και στην αερια συμβαινει
το ιδιο φαινομενο με γνωστες συνεπειες στην καταναλωση
αυτο το φαινομενο της εξαερωσης συμβαινει σιγουρα στην βενζινη και μαλιστα στα φτωχα μειγματα υποφερουν(οι κυλινδροι) κατα κορον απο την αυξημενη θερμοκρασια λογω μη εξαερωσης αρκετης ποσοτητας βενζινης
αν καποιοι ξερουν κατι παραπανω ας γραψουν..... -
Ο χρήστης Hierophant έγραψε:
Δεν μπορω να καταλάβω πως μπορει να υπολογίσει κάποιος την άυξηση της κατανάλωσης του, αφου η κατανάλωση σε βενζίνη α) είναι υποθετική, β) διαφοροποιείται συνέχεια βάση των συνθηκών οδήγησης.
http://www.spritmonitor.de (και σε ανάλογα sites) όπου μπορείς να καταγράφεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στατιστικά στοιχεία της κατανάλωσης, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, το είδος της διαδρομής, το είδος της βενζίνης και ποιας εταιρείας, με τι ελαστικά, αν χρησιμοποίησες A/C, πόσα ξόδεψες για καύσιμα, επισκευές και άλλα.
Στο ίδιο site μπορείς μετά να βγάλεις με ένα δυο κλικ στατιστικά στοιχεία μέσης κατανάλωσης, ανά είδος διαδρομής (μέσα στην πόλη, σε αυτοκινητόδρομο, σε επαρχιακή οδό, κλπ.).Στη δική μου περίπτωση, έχω καταγεγραμμένο στο προαναφερόμενο site από το 1ο χιλιόμετρο μέχρι σήμερα όλα τα γεμίσματα, τις διανυθείσες αποστάσεις, τα χρήματα που έδινα για καύσιμα κάθε φορά, κλπ.
Πριν λοιπόν κάνω τη μετατροπή, είχα 37.368 χλμ. και μέχρι τότε είχα μέση κατανάλωση από όλα τα είδη διαδρομών 13,2 λίτρα/100 χλμ. Να σημειώσω οτι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των χιλιομέτρων είχα χρησιμοποιήσει BP Ultimate 100 οκτανίων.
Έκτοτε και μέχρι το τελευταίο γέμισμα έχω κάνει 51.083 χλμ. εκ των οποίων τα 11.791 είναι με υγραέριο και η μέση κατανάλωσή μου είναι 15,51 λίτρα/100 χλμ. Έχω μια αύξηση 17,5% και η τάση είναι να βαίνει συνεχώς μειούμενη για τους εξής λόγους:- Πολύ πιο σωστή λειτουργία στα τελευταία 6500 χλμ. σε σχέση με τα πρώτα 5000 χλμ. περίπου (όπου άναβε το check engine και η κατανάλωση ήταν στα 16 λίτρα). Αυτό φαίνεται και στην αυτονομία: παλιότερα είχα το πολύ μέχρι 268 χλμ., ενώ τώρα έχω δει 320+ χλμ. και χωρίς να γυρίσει σε βενζίνη, πάντα κάνοντας σύγκριση σε παρόμοια διαδρομή σε αυτοκινητόδρομο με το ίδιο στυλ οδήγησης).
- Δεν κάνω τόσο συχνά test απόδοσης για να ελέγξω τη λειτουργία του κινητήρα, όσο τον πρώτο καιρό μετά τη μετατροπή, αφού πλέον έχω σιγουρευθεί για κάποια πράγματα.
- Προσπαθώ να γεμίζω σε πρατήρια που έχουν σύγχρονες αντλίες και στα οποία δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά με 'περίεργα' γεμίσματα...
Να υπενθυμίσω οτι σε turbo κινητήρες τα συστήματα με υγρό ψεκασμό, προσφέρουν σύμφωνα με πολλές αναφορές καλύτερες επιδόσεις και ιπποδυνάμεις. Επίσης, με χρήση 100άρας βενζίνης, πάλι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις με αυξημένη αυτονομία (=τελικά χαμηλότερη κατανάλωση, αλλά με κόστος που δεν είναι τελικά χαμηλότερο συνήθως).
Τώρα, σε 'πειραγμένα' αυτοκίνητα με κάποιες μηχανικές βελτιώσεις και 'προγράμματα' τύπου bluefin, Code:Red, revo, κλπ.
μπορεί κάποιος να κερδίσει σε κατανάλωση, αν οδηγεί σε κάποια συγκεκριμένη κλίμακα στροφών και αξιοποιεί κατάλληλα τη ροπή του αυτοκινήτου του. Παρόλο που έχω τέτοιο 'πρόγραμμα', δεν είναι εύκολο να πω με σιγουριά αν είδα ποτέ μειωμένη κατανάλωση που οφείλετο αποκλειστικά εκεί, καθώς σχεδόν ποτέ το αυτοκίνητο δεν είναι όμοιο με πριν, καθώς ξεκινάς τις βελτιώσεις και μέχρι να φθάσεις εκεί που θες, περνά ο καιρός, κάτι άλλο προσθέτεις, κάτι πειράζεις, αλλάζεις ελαστικά, κλπ.
Κάτι ακόμη: εξαρτάται και πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα έχει γράψει ο κινητήρας σου, καθώς είναι γνωστό οτι η κατανάλωση μειώνεται όσο 'ανοίγει' ο κινητήρας. Και προσωπικά μπορώ να πω οτι είδα μειωμένη κατανάλωση από τα 10.000 χλμ. και μετά.
Τέλος, πρέπει πάντα συγκρίνουμε ομοειδή στοιχεία: π.χ. έχω κάνει διαδρομή 182 χλμ. σε Αττική Οδό, παραλιακή οδό, Εθνική Οδό χωρίς κίνηση με κατανάλωση υγραερίου 12,29 λίτρα/100 χλμ. Αυτό φυσικά δε σημαίνει τίποτε, αν δεν ξανακάνω την ίδια διαδρομή με τις ίδιες συνθήκες με βενζίνη.
Αν συγκρίνω το 12,29 με τα 13.2 λίτρα/100 χλμ. που ήταν η μέση κατανάλωσή μου πριν τη μετατροπή, σημαίνει οτι έχω μείωση 7%; Όχι βέβαια, γιατί είναι ανομοιογενή τα στοιχεία.
Ομοίως, η καλύτερη κατανάλωσή μου με βενζίνη ήταν 9,65 λίτρα/100 χιλιόμετρα για απόσταση περίπου 500 χλμ. σε αυτοκινητόδρομο. Αυτό σαν νούμερο, είναι λάθος να το συγκρίνω με τα 15,51 λίτρα/100 χλμ. που έχω τώρα σαν μέση κατανάλωση. Γι αυτό, μόνο διαχρονικά και με μέσες καταναλώσεις μπορούμε να βγάλουμε συγκρίσιμα στοιχεία, μετά από πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. -
δεν νομιζω οτι εισερχεται αεροποιημενο εστω και σε καποιο ποσοστο στον κυλινδρο, τοτε θα μιλαγαμε για ιδιου τυπου καυση
αερια δηλαδη.Ενα ποσοστο σιγουρα μπαίνει αεριοποιημενο στο θαλαμο. Σκεψου την εισαγωγη που ζεματάει και το καυσιμο να κανει γκέλες στα τοιχωματα της...
αυτο που μπορει να συμβαινει ειναι να εισερχεται στον κυλινδρο υγρο και λογω διαφορετικης θερμοκρασιας **να εξαερωνεται(χανεται δηλαδη) ** ενα ποσο του lpg αφαιρωντας θερμοτητα απο τον χωρο που βρισκεται ριχνοντας ετσι την εντος του κυλινδρου θερμοκρασια...
Οταν το lpg γινεται απο υγρο αεριο απλα αλλαζει μορφη, δε νομιζω οτι χάνεται και αν χάνεται που παει ?
Αλλο πραγμα η θερμοτητα που ''κουβαλά'' το προϊόν(lpg) και που την έλκουν π.χ. οι πυρωμένες βαλβιδες κτλ μέταλλα του θαλαμου καυσης. Mακαρι παντως, να φτανει υγρο το lpg στον θαλαμο καυσης... -
μπραβο φιλε μου ειπες αυτο που δεν λεει κανεις εδω ,οτι καποιοι με υγρης μορφης δεν λενε για 20-25% παραπανω καταναλωση
ενω καινε το ιδιο καυσιμο!!!!! και βγαζουν τους εγκαταστες 4ης γενιας ασχετους οταν οι πελατες τους καινε 10-15% παραπανω
παλι με το ιδιο καυσιμο!!!! ασε που καιγονται καλυτερα δυο αερια (αεριας μορφης lpg), απο οτι αεριο με υγρο( υγρης μορφης lpg), το ιδιο ισχυει και για χρηση με βενζινη οπου καιγεται υγρο με αεριο(αερας) στον ιδιο χωρο.Έχεις δίκιο αλλα αυτο που θυμάμαι είναι οτι ειδικά στης 4ης γενιάς θα έπρεπε να υπάρχει παραπάνω κατανάλωση, αυτή της τάξης του 20%. Τέλος πάντων αυτή τη στιγμή δε μπορώ να ψάξω περισσότερο λόγω φόρτου εργασίας. Την εγκατάσταση επιφυλάσσομαι να την κάνω παρ' όλο που γνωρίζω οτι ο κινητήρας μου έχει όντως πολλές δυνατότητες...
Υ.Γ Την μείωση της θερμοκρασίας στο κύλινδρο την καταφέρνει η βενζίνη ακριβώς επειδή εισέρχεται σαν υγρό μέσα στο κύλινδρο.
-
Επίσης, επειδή βλέπω να μιλάτε για αέρια και υγρά. Η βενζίνη είναι σε υγρή μορφή και έτσι εκχέεται απο τα μπέκ, γιατί πολύ απλά και να την αφήσεις στον αέρα δεν εξατμίζεται απο μόνη της (γίνεται παρα πολύ αργά). Το υγραέριο απο την άλλη, γίνεται πολύ εύκολα 'ένα' με τον αέρα και έτσι καταλήγει μέσα στο κύλινδρο, εξ ού και ο όρος 'ξερή' λειτουργία, ο λόγος δηλαδή που τρέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες ο κινητήρας. Η βενζίνη σαν υγρό όταν μπεί στον κύλινδρο τον 'ψύχει', το αέριο όχι.
-
Ο χρήστης huskarl έγραψε:
Υ.Γ. Ο αντιπρόσωπος της Vialle τα συστήματατα της οποίας είναι από τη μαμά τους προγραμματισμένα και δεν αλλάζουν απο τον εγκαταστάτη μου ανέφερε πως η επιπλέον κατανάλωση θα είναι το πολύ 10-15%. Ίσως και λιγότερο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα μαρκετινγκ-'ψησίματος' για να με καταφέρει ή όντως ισχύει. Σε κάθε περίπτωση όταν το βάλω και κάνω αρκετά χλμ θα επανέλθω με πραγματικά στοιχεία.
Στην ιστοσελιδα της η vialle γράφει για +20% : http://www.vialle.nl/lpg-producten/rekenmodule.html?L=1
Επίσης, οποιοδήποτε εργοστασιακό lpg αυτοκίνητο ψάξεις στο διαδίκτυο, θα δεις ότι τα νούμερα της κατανάλωσης που δίνει η ίδια εταιρεία παραγωγής είναι +30% σε σχέση με της βενζίνης.
Έχω ποστάρει εκατοντάδες σελίδες πριν, 5-6 παραδείγματα, octavia, vw golf plus, aygo κ.λ.π. -
Επίσης:
Κατώτερη Θερμογόνος Δύναμη ΕμπορικώνΚαυσίμων
ΚΘΔ(25°C), KJ/lt (ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΙΤΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΙΛΑ)
Βενζίνη αμόλυβδη: 31845
Υγραέριο: 2530031845/25300= 1,26 (+26%)
Υγραεριοκίνηση!