-
Χαιρετώ ξανά,
Αποφάσισα να κρατήσω λίγο ακόμη την Καρμεν μου και της έκανα ένα δωράκι.
Είναι το stag 4 qbox plus. Μπεκ είναι τα w03 της stag. Πνεύμονα κράτησα αυτόν που ειχα. Σύνδεσα τα πάντα εκτός από το λ.
Έβαλα και το obd να κάνει αυτορύθμιση.
Μου άρεσε πάρα πολύ σαν σύστημα και επιλογές που δίνει.Μόνο δύσκολο είναι ότι το συν από διακόπτη το στέλνει μέσα στην καμπίνα και έψαξα κάμποσο να βρω αξιόπιστο σήμα να πάρω.
Αν ρίξει και την κατανάλωση κάτω από 5 σε μόνιμη βάση θα θεωρηθεί θρίαμβος.... -
Δώσε μας λίγο συνοπτικα το ιστορικό να καταλάβουμε τι λες και για πιο αμάξι μην ψάχνουμε τα μηνύματα σου απο παλιά τι και πως.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Δώσε μας λίγο συνοπτικα το ιστορικό να καταλάβουμε τι λες και για πιο αμάξι μην ψάχνουμε τα μηνύματα σου απο παλιά τι και πως.Δες την υπογραφή μου και θα καταλάβεις το αυτοκίνητο.
Είχα το smart-ακι της Lovato με τα J injectors. Με δυσκολία έπεφτα κάτω από 5,5 λίτρα στα 100χλμ με αέριο. Έκανα δυο φορές προσεκτική ρύθμιση με τα trims όσο πιο κοντά στο 0 γίνεται αλλά αυτό εκεί.
Τώρα έβαλα ένα σύστημα με ταχύτατα μπεκ και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Κράτησα την ρύθμιση πάνω από 3500 βενζίνη αλλά τώρα έχει και στο 80% φορτίο να το γυρνάει όλο βενζίνη.Θα δούμε....
-
Κοιτα πιστευω οτι δεν θα δεις διαφορα. Εγω με μπεκ rail και επειτα με hana, η διαφορα ηταν απειροελαχιστη μεσα στα ορια του στατιστικου λαθους. Μειωση θα δεις μονο αν φτωχυνεις τον χαρτη κατι που δεν ειναι επιθυμητο φυσικα.
Επισης και κατι αλλο που εχω παρατηρησει σε πολλα αμαξια με αεριο που εχω οδηγησει, ο κινητηρας κραταει παραπανω χρονο τις στροφες του οταν κλεινεις το γκαζι, και γινεται ορατο στις αλλαγες ταχυτητων που πρεπει να αλλαξεις λίγο πιο αργά (ωστε να πεσουν οι στροφες)για να μην σκορτσαρει. Αυτο συμβαινει οταν ειναι σωστα ρυθμισμενα με τριμς στο 0, το ''προβλημα'' αυτο λυνεται μονο αν το φτωχυνεις. Δεν ξερω γιατι συμβαινει αυτο.
-
Q box φοραω με hana μπεκ σε 2λ μοτερ ολο το φασμα αεριο 8 λιτρα καιω μετριο ποδι και χωρις να συνδεσω obd δυστυχώς δε ταιριαζει το πρωτόκολλο! Πολυ καλο ομως!
Ειδες κουμπακι που εχει μεσα?..αφασια.. -
Χαιρετώ τα πλήθη,
Τώρα έκανα 250χλμ και είναι 2 λαμπάκια ακόμη. Η δεξαμενή με το ζόρι παίρνει 32λίτρα. Πρέπει όμως να το αδειάσω μία φορά γιατί έβαλα το αυτόματο καλιμπράρισμα της στάθμης που θα δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στα λαμπάκια. Από το Lovato που είχα πριν τα δυο λαμπάκια ήταν το 1/3. Λες να μου πάει 700χλμ; Αισιοδοξώ. Θα το δω αύριο που θα πεταχτώ μέχρι το Πήλιο να δω αν είναι κρύα τα νερά στην Μηλίνα...
Σε αυτό βλέπεις και πότε δουλεύει και βενζίνη. Του είχα βάλει στο 80% φορτίου αλλά και πάνω από 3500στροφές. Τελικά άλλαξα το 80 σε 95% γιατί έχει κάτι μυστήρια ο κινητήρας όταν μπαίνει και το ηλεκτρομοτέρ και έβαζε χωρίς λόγο βενζίνη. Μάλλον έβλεπε συνδυασμό φορτίων; Δεν ξέρω. Δεν το έκανε πολύ (καμιά 5 φορές) αλλά αφού δεν υπάρχει λόγος δεν χρειάζεται να το κάνει. Θα έχω μαζί μου την πρίζα και το λαπτοπ αύριο οπότε αν το ξαναδω να γίνεται θα συμβαίνει κάτι άλλο και δεν θα μου αρέσει.
Ειδικά το κουμπάκι του είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. Εκτός απο κομψοτέχνημα που είναι, το έβαλα να αλλάζει την ένταση του φωτισμού του ανάλογα με το φως γύρω του και δουλεύει!!!! Πώς στο διάολο το κάνει αυτό;!;!;! Η πλάκα είναι ότι έχουν και άλλο ακόμη πιο καλό από αυτό αλλά δεν το έχω δει ακόμη.
Επειδή πρώτα το έβαλα σε ένα Forester (πετάξαμε ένα Aldesa και βάλαμε αυτό) μου άρεσε πάρα πολύ και αποφάσισα να το βάλω. Εκτός του ότι είναι γρήγορο αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι η προσαρμοστικότητά του.
Πχ έβαλες ένα μπεκ αντί για 1 στη θέση δυο. Μπορείς από το πρόγραμμα να το αλλάξεις. Και αν δεν το καταλάβεις εσύ μπορείς να το βάλεις να κάνει τεστ και θα το βρει αυτό όπως επίσης και αν κάποιο μπεκ έχει πρόβλημα μπορεί να το καλιμπράρει ώστε να δουλέψει σωστά.... Είναι αλλού σε σχέση με τα ιταλικά που δούλευα τόσο καιρό...Το άλλο Σάββατο πάω να βάλω το δεύτερο που πήρα στο αμάξι του μπαμπά που με έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Daihatsu Gran Move 1.6 από Γερμανία. Ευελπιστώ να μην με ταλαιπωρήσει άλλο με λαμπάκια και προβλήματα στο κρύο...
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Κοιτα πιστευω οτι δεν θα δεις διαφορα. Εγω με μπεκ rail και επειτα με hana, η διαφορα ηταν απειροελαχιστη μεσα στα ορια του στατιστικου λαθους. Μειωση θα δεις μονο αν φτωχυνεις τον χαρτη κατι που δεν ειναι επιθυμητο φυσικα.ορισατε την διαφορετικη ωμικη αντισταση των μπεκ hanna στο προγραμμα και φτιαξατε νεο χαρτη υστερα?
-
Ο χρήστης Ηλιας Α έγραψε:
Κοιτα πιστευω οτι δεν θα δεις διαφορα. Εγω με μπεκ rail και επειτα με hana, η διαφορα ηταν απειροελαχιστη μεσα στα ορια του στατιστικου λαθους. Μειωση θα δεις μονο αν φτωχυνεις τον χαρτη κατι που δεν ειναι επιθυμητο φυσικα.
ορισατε την διαφορετικη ωμικη αντισταση των μπεκ hanna στο προγραμμα και φτιαξατε νεο χαρτη υστερα?
Κοιτα να σου πω συγκεκριμένα πραγματα μιας και εσύ τοποθετείς κιτ. Το αμάξι είναι Hyundai Tucson(δε ξερω εαν εχεις τοποθετήσει σε τέτοιο), με μπεκ rail είχα κατανάλωση 12-4, 12.5 λίτρα στα 100 ακόμη και με την πιο χαλαρή οδήγηση. Έπειτα έχω δοκιμάσει αλλες 2 μπεκιερες μια iplus και μια hana με την σωστη ρύθμιση των ohms. Η κατανάλωση σε σπάνιες περιπτώσεις με τέρμα νεκρική οδήγηση εχει πεσει 11.9-12.1.
Και ασε εμένα πες έχω κάποια δυσλειτουργία...έχω μιλήσει με τόσους απο Tucson club όπως και απο lpgforum και όλοι μα όλοι έχουν τέτοια κατανάλωση 12-13 λίτρα στα 100 με το 90% να έχουν σύγχρονο συστημα με hana μπεκ και ταυτόχρονο ψεκασμό βενζίνης(κάτι που δεν εχω εγώ).Επίσης όλα τα αμάξια με αέριο που έχω οδηγήσει έχουν μια καθυστερηση στην πτώση των στροφών μόλις αφήσεις το γκάζι. Εχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο? Αν όχι τεσταρε το μια φορά και δώσε σημασία σε αυτό, δεν είναι τόσο έντονο αλλά υπάρχει.
-
εχω βαλει σε 2 Tucson 6κυλινδρα συστημα elpigaz με απλα μπεκ, στο ενα που τα αλλαξαμε με hanna μετα απο 40000km περιπου η καταναλωση επεσε κατα 7-8% στα ψηλα φορτια (του πινει το αιμα) αυτο με την καθυσερηση στην πτωση των στροφων δεν το εχω παρατηρησει, ισωσς ειναι τοσο αμυδρη που δεν εδωσα βαση, θα το παρατηρησω και θα σου πω ομως.
-
εγω εχω το διλιτρο χειροκινητο, τα 6 κυλινδρα εχουν ενα κακο(υδραυλικης μετδοσης) κιβωτιο 4 σχεσεων απο θεμα επιδοσεων/καταναλωσης(γιατι απο θεμα αξιοπιστιας δεν υπαρχει κατι καλυτερο), σε καταναλωση το V6 κινηται σε επιπεδα supercars.
-
Τελικά το γύρισμα που έκανε σε βενζίνη ήταν η αυτοεκμάθηση. Ήταν σε περιοχή του χάρτη που δεν την είχε και ήθελε δειγματοληψία...
Ξέρει κανείς αν το ISA3 είναι καλύτερο από το OBD στην διόρθωση;
Οι οδηγίες λένε ότι το ISA3 μιμείται μια περιοχή που έχει κρατήσει από δειγματοληψία βενζίνης και προσπαθεί να την 'κάτσει' στο αέριο απλά εσύ ορίζεις πόσο να απέχει σε διόρθωση από αυτή.
Γιατί να μην βάλω το OBD που πάντα έχει τα STFT να κάνουν διορθώσεις;
Με το ISA3 η LTFT έκατσε στο 7% την τελευταία φορά που το έλεγξα και φυσικά δεν μου άρεσε μιας και στο προηγούμενο σύστημα το είχα στο 0%.
Επίσης το καλιμπράρισμα του δείκτη καυσίμου λέει όταν μείνεις και πάς να το γεμίσεις πατάς το κουμπί και γεμίζεις για να κατεβαίνει ομαλά μετά. Ξέρει κανένας κάτι και γι'αυτό;
Θέλει λίγο ψάξιμο... -
καλημερα,
εδω και μερικες μερες κατα την επιτάχυνση με 1η, 2η και μερικες φορες και 3η ταχύτητα έχω εντονα 'πυράκια' οταν πατάω το γκάζι.Πριν απο αρκετο καιρο μου το έκανε ξανα, αλλά οταν κινουμουν με βενζινη, στο αεριο δεν το εκανε...
Τοτα σταματησε μονο του, να υποθεσω οτι το ιδιο θα κανει και τωρα;ξερει κανεις που οφείλονται τα 'πυρακια';
-
Ο χρήστης Puntofato έγραψε:
Τελικά το γύρισμα που έκανε σε βενζίνη ήταν η αυτοεκμάθηση. Ήταν σε περιοχή του χάρτη που δεν την είχε και ήθελε δειγματοληψία...
Ξέρει κανείς αν το ISA3 είναι καλύτερο από το OBD στην διόρθωση;
Οι οδηγίες λένε ότι το ISA3 μιμείται μια περιοχή που έχει κρατήσει από δειγματοληψία βενζίνης και προσπαθεί να την 'κάτσει' στο αέριο απλά εσύ ορίζεις πόσο να απέχει σε διόρθωση από αυτή.
Γιατί να μην βάλω το OBD που πάντα έχει τα STFT να κάνουν διορθώσεις;
Με το ISA3 η LTFT έκατσε στο 7% την τελευταία φορά που το έλεγξα και φυσικά δεν μου άρεσε μιας και στο προηγούμενο σύστημα το είχα στο 0%.
Επίσης το καλιμπράρισμα του δείκτη καυσίμου λέει όταν μείνεις και πάς να το γεμίσεις πατάς το κουμπί και γεμίζεις για να κατεβαίνει ομαλά μετά. Ξέρει κανένας κάτι και γι'αυτό;
Θέλει λίγο ψάξιμο...Που τα θυμηθηκες ολα ρε τα ειχα ξεχαση...φαντασου..!
Εγω το ρυθμισα απο το προγραμμα εκει που θελω στα λαμπακια στο αυτο δεν μου πολυ βολεψε..τεσπα σχεδον στο ιδιο εκατσε!εγω προτεινω να εχεις ανοιχτο το obd ..στο isa3 πιο πολυ ειναι για να χτισεις και προγραμμα...
Εδω που μενω υπαρχει αντιπροσωπος της σταγκ ηταν ο πρωτος που την πηρε στην Ελλαδα...εχουμε σταγκ αεριο σε οτι φανταζεσαι ακομα και φτιαγμενα με 400+αλογα! -
Μιλησα με τον τοπικό μεταπωλητή, να τον πω; πείτε τον όπως θέλετε. Συμφωνήσαμε ότι το ISA3 είναι να το περπατήσεις με βενζίνη και να φτιάξει χάρτη και μετά με βάση το σήμα του Λ να προσεγγίζει τον χάρτη της βενζίνης με ποσοστό που το όριζεις εσύ. Στο δικό μου τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό γιατί δεν μπορεί να δει όλο τον θεωρητικό χάρτη οπότε και εγώ λέω να το πάω σε OBD και όσο πιο κοντά στο 0 γίνεται.
Η στάθμη γίνεται όταν μείνει από καύσιμο να πατάς το κουμπί και να το σβήσεις. Μετά το αφήνεις και καθώς γεμίζει καλιμπράρει. ΤΕΣΠΑ -
Πληροφοριακά , κυκλοφορεί ηδη το κιτ της europegas eg superior 48 με ενσωματωμένο επεξεργαστη χρονισμου(αβάνς). Σε επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας , μου ανέφερε οτι τα αποτελεσματα είναι θεαματικά ως προς την κατανάλωση που πλεον δεν διαφέρει απο της βενζίνης και ως προς τις επιδόσεις.
Προσωπικά υποθέτω οτι αυτό θα δίνει οριστική λυση στο vsr εφόσον ρυθμίζει τους χρόνους καύσης αποκλειστικά για υγραέριο.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Πληροφοριακά , κυκλοφορεί ηδη το κιτ της europegas eg superior 48 με ενσωματωμένο επεξεργαστη χρονισμου(αβάνς). Σε επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας , μου ανέφερε οτι τα αποτελεσματα είναι θεαματικά ως προς την κατανάλωση που πλεον δεν διαφέρει απο της βενζίνης και ως προς τις επιδόσεις.Προσωπικά υποθέτω οτι αυτό θα δίνει οριστική λυση στο vsr εφόσον ρυθμίζει τους χρόνους καύσης αποκλειστικά για υγραέριο.
σωστα τα λες αλλα να ξερεις οτι μια μαλακια ρυθμιση στο αβανς ειναι τρυπα στο εμβολο.
-
Δεν νομιζω οτι ρυθμίζεται κάτι χειροκίνητα , και ουτε πιστεύω να επιτρέπει η εταιρία μια τόσο σοβαρή ρύθμιση να γίνεται custom
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Δεν νομιζω οτι ρυθμίζεται κάτι χειροκίνητα , και ουτε πιστεύω να επιτρέπει η εταιρία μια τόσο σοβαρή ρύθμιση να γίνεται customδυστυχως ή ευτυχως δεν ειναι ετσι.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Πληροφοριακά , κυκλοφορεί ηδη το κιτ της europegas eg superior 48 με ενσωματωμένο επεξεργαστη χρονισμου(αβάνς). Σε επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο της εταιρίας , μου ανέφερε οτι τα αποτελεσματα είναι θεαματικά ως προς την κατανάλωση που πλεον δεν διαφέρει απο της βενζίνης και ως προς τις επιδόσεις.Προσωπικά υποθέτω οτι αυτό θα δίνει οριστική λυση στο vsr εφόσον ρυθμίζει τους χρόνους καύσης αποκλειστικά για υγραέριο.
Φταίνε μόνο οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες δηλαδή;
Αυτοί εδώ δεν συμφωνούν.
Study on exhaust valve and seat insert wear depending on fuel type
Abstract
This study used a dedicated wear tester to verify the cause and amount of wear depending on fuel type such as LPG and gasoline. Test conditions for general commercial vehicles, such as number of cycles (2 × 106), test speed (25Hz), temperature (350°C), and force (1960N) were applied to the specimens. This study utilized LPG and gasoline as test fuels. The maximum depth of wear (Dmax) of the exhaust valve and the seat insert was 74.7 (± 3.9)μm and 82.9 (± 2.9)μm, respectively, in the case of the test using LPG, and 64.6 (± 4.0)μm and 59.4 (± 1.2)μm, respectively, in the case of the test using gasoline. The result of the analysis performed on the compositions of the combustion products appearing on the exhaust valve and the seat insert using EDS (Energy Dispersive Spectroscopy) indicated that, in the case of the test performed with LPG, O and S were detected from the test specimen, and that in the case of the test specimen performed with gasoline, O, P, and Ca were detected from the test specimen. The analysis results from the composition of the seating faces indicated that the seating face of the exhaust valve had Cu and Mo existing only in the seat insert regardless of the type of fuel used. In addition, Si and Mn, which existed only in the exhaust valve, were detected in the seating face of the seat insert.
**The mean Dmax of the exhaust valve and the seat insert, for which the test was performed with LPG fuel, was greater than that of the exhaust valve and the seat insert for which the test was performed with gasoline fuel, 14.5% and 29.4%, respectively. **The adhesive wear and tribochemical reaction products were observed regardless as to whether the fuel type was LPG or gasoline.
However, the abrasive wear was observed only at the seating face of the seat insert for which the test was performed with LPG fuel. From the analysis performed based on the above results, it is thought that since LPG fuel has less combustion products that act as a gum component that lubricates the valve and the seat insert seating faces than gasoline fuel. The direct metal-to-metal collision between the valve and the seat insert seating faces may generate more particles with LPG fuel.
Therefore, The abrasive wear was observed only in the specimen for the test performed with LPG fuel, however it was not observed in the specimen for the test performed with gasoline fuel.
-
Ουσιαστικα τι λεει? Οτι λογο οτι δεν αφηνει καταλοιπα η καυση αεριου, υπαρχει αμεση τριβη μεταλλων εδρας και βαλβιδας και επερχεται φθορα. Αυτο ειναι λογικο, ομως δεν αναιρει το αλλο προβλημα με τις θερμοκρασιες απο τους λαθος χρονους καυσης. Το προβλημα λοιπον που περιγραφουν εδω , λυνεται με μια καλη λαδιερα(που τοσοι την βριζουν) ή και παραλληλους ψεκασμους βενζινης. Οι ψεκασμοι βενζινης περα απο τα ''καλα'' για τις εδρες/βαλβιδες καταλοιπα καυσης που αφηνουν, βοηθουν και στην επιτευξη σωστου μιγματους στις ψηλες στροφες που πολλες φορες με το υγραεριο δεν μπορει να γινει λειτουργωντας φτωχα στο πιο κρισιμο σημειο λειτουργιας του μοτερ.
Επίσης οποίο μοτέρ καιει λάδια είναι οτι καλυτερο για λειτουργία με υγραέριο.
Υγραεριοκίνηση!