-
Ο χρήστης rqd έγραψε:
Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι αν ξέρει κανείς γιατί έχω μπλέξει με ένα μηχανικό άστα να πάνε.
Έχω άδεια οικοδομής έκδοσης 8/2010 και είμαι σε φάση ολοκλήρωσης. Μόλις ξεμπέρδεψα με το ΙΚΑ (με πολύ πόνο). Ποιά είναι τα επόμενα βήματα αναλυτικά, χρονολογικά και με τι κόστος? Παρακαλώ αν ξέρει κάποιος να με βοηθήσει. Τα ΕΚΚΟ τελικά χρειάζονται ή όχι? Επίσης δεν μου είναι ξεκάθαρο αν χρειάζεται εγκατάσταση φυσικού αερίου ή όχι (στην αρχική άδεια υπήρχε πρόβλεψη για λέβητα + καλοριφέρ αλλά εγώ έσω κάνει σύστημα ενδοδαπέδιο με αντλία θερμότητας μόνο που δεν έχω πάρει ακόμα την αντλία γιατί έχω ξεμείνει από φράγκα)?
Γενικά όποιος έχει κάνει πρόσφατα σχετικές διαδικασίες ή γνωρίζει ας μου πει. Ευχαριστώ!Αν και έχω καιρό να κάνω αυτή τη διαδικασία (τελευταία φορά πριν 4 χρόνια, για να ξέρεις ότι δεν κατέχω από τις τελευταίες αλλαγές), το ΙΚΑ βασικά είναι προαιρετικό, πρέπει να περάσεις οπωσδήποτε από ΔΟΥ και ΔΕΗ. ΔΟΥ για να δηλώσεις ΕΚΟ και τα απαραίτητα φορολογικά (ΦΠΑδες κλπ), και ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση. Εδώ θες τη 2η σφραγίδα στην άδεια, αν δεν το έχει κανονίσει ο μηχανικός σου, πρέπει να περάσει η Πολεοδομία ή να στείλεις photos με mail (το έχω κάνει και αυτό )
Συνολικό κόστος για τα παραπάνω είναι σχεδόν μηδέν, αν έχεις καλύψει το ΕΚΟ (δηλαδή είσαι ΟΚ φορολογικά), δεν υπάρχουν παραβάσεις (ή 'παραβάσεις') βάσει μελέτης, και υπάρχει ένα μικρό παράβολο στη ΔΕΗ νομίζω, δεν θυμάμαι ακριβές ποσόν. Αν έχεις κλείσει και ΙΚΑ είσαι κομπλέ.
Για το αέριο χρειάζεται μόνο το δίκτυο, δεν υποχρεούσαι να βάλεις σώματα, συσκευές ή καυστήρα. Α μια που το είπα το θυμήθηκα, θες και ένα ΟΚ από τον ΔΕΣΦΑ (ή την ΕΠΑ, δεν θυμάμαι) για το εσωτερικό δίκτυο (ότι είναι εμφανές και προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή).
-
Γενικά για ανακαίνιση πόσο πάει το μαλί πολύ χονδρικά;
Π.χ. 1 κουζίνα;
1 μπάνιο;
1 Παρκέ; -
Ο χρήστης skous έγραψε:
Γενικά για ανακαίνιση πόσο πάει το μαλί πολύ χονδρικά;
Π.χ. 1 κουζίνα;
1 μπάνιο;
1 Παρκέ;Συγχαρητήρια, μπορεί να βρήκες και την πιο γενική ερώτηση που υπάρχει
Ανακαίνιση μπορείς να κάνεις με 1.000, με 10.000, με 100.000 και με 1.000.000 ευρώ. Υπάρχουν κουζίνες που κάνουν 600€, κουζίνες με 6.000€ και κουζίνες με 16.000 ευρώ (και μιλάω μόνο για normal πράγματα).
Στην ανακαίνιση δεν ισχύει ο γενικός κανόνας των 800-1200€ / τ.μ. του χτισίματος (πάντα για normal καταστάσεις μιλάμε), αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σαν μπούσουλα για πιθανή τάξη μεγέθους (δηλαδή κουζίνα των 20τ.μ. μπορεί να κοστίσει 24Κ€, με +- 50% πιθανό λάθος ως τάξη μεγέθους).
Αν δώσεις πιο πολλές λεπτομέρειες, θα μπορέσουμε να σου δώσουμε καλύτερη προσέγγιση...
-
Το παρκέ είναι το μόνο που σχετικά μπορείς να έχεις κάποια ιδέα .
Στα άλλα όπως σου είπε και ο φίλος , όρεξη να έχεις να ξοδεύεις .
-
Oook... Μάλλον πρέπει να το ψάξω τετ α τετε γραφεία...
-
Ο χρήστης The Ace έγραψε:
Ρε παιδιά να ρωτήσω κάτι αν ξέρει κανείς γιατί έχω μπλέξει με ένα μηχανικό άστα να πάνε.
Έχω άδεια οικοδομής έκδοσης 8/2010 και είμαι σε φάση ολοκλήρωσης. Μόλις ξεμπέρδεψα με το ΙΚΑ (με πολύ πόνο). Ποιά είναι τα επόμενα βήματα αναλυτικά, χρονολογικά και με τι κόστος? Παρακαλώ αν ξέρει κάποιος να με βοηθήσει. Τα ΕΚΚΟ τελικά χρειάζονται ή όχι? Επίσης δεν μου είναι ξεκάθαρο αν χρειάζεται εγκατάσταση φυσικού αερίου ή όχι (στην αρχική άδεια υπήρχε πρόβλεψη για λέβητα + καλοριφέρ αλλά εγώ έσω κάνει σύστημα ενδοδαπέδιο με αντλία θερμότητας μόνο που δεν έχω πάρει ακόμα την αντλία γιατί έχω ξεμείνει από φράγκα)?
Γενικά όποιος έχει κάνει πρόσφατα σχετικές διαδικασίες ή γνωρίζει ας μου πει. Ευχαριστώ!Αν και έχω καιρό να κάνω αυτή τη διαδικασία (τελευταία φορά πριν 4 χρόνια, για να ξέρεις ότι δεν κατέχω από τις τελευταίες αλλαγές), το ΙΚΑ βασικά είναι προαιρετικό, πρέπει να περάσεις οπωσδήποτε από ΔΟΥ και ΔΕΗ. ΔΟΥ για να δηλώσεις ΕΚΟ και τα απαραίτητα φορολογικά (ΦΠΑδες κλπ), και ΔΕΗ για ηλεκτροδότηση. Εδώ θες τη 2η σφραγίδα στην άδεια, αν δεν το έχει κανονίσει ο μηχανικός σου, πρέπει να περάσει η Πολεοδομία ή να στείλεις photos με mail (το έχω κάνει και αυτό )
Συνολικό κόστος για τα παραπάνω είναι σχεδόν μηδέν, αν έχεις καλύψει το ΕΚΟ (δηλαδή είσαι ΟΚ φορολογικά), δεν υπάρχουν παραβάσεις (ή 'παραβάσεις') βάσει μελέτης, και υπάρχει ένα μικρό παράβολο στη ΔΕΗ νομίζω, δεν θυμάμαι ακριβές ποσόν. Αν έχεις κλείσει και ΙΚΑ είσαι κομπλέ.
Για το αέριο χρειάζεται μόνο το δίκτυο, δεν υποχρεούσαι να βάλεις σώματα, συσκευές ή καυστήρα. Α μια που το είπα το θυμήθηκα, θες και ένα ΟΚ από τον ΔΕΣΦΑ (ή την ΕΠΑ, δεν θυμάμαι) για το εσωτερικό δίκτυο (ότι είναι εμφανές και προσβάσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή).
Καταρχην πρεπει να δεις απο παραστατικα μηχανικου ή απο έντυπο αδείας αν εχει πληρωθει η επίβλεψη του μηχανικου μαζι με τις αναλογες κρατησεις(ΦΕΜ, εντυπα ΤΣΜΕΔΕ-ΕΜΠ κλπ).
Αν ναι τοτε πας πολεοδομια για τα περαιτερω.Εκει λογικα θα ζητησουν ΥΔ μηχανικου για αποπερατωση, και δηλωση υδραυλικου εγκαταστατη.
Αφου ξεμπερδεψεις απο πολεοδομια μετα πας ΔΕΗ με το εντυπο της αδειας θεωρημενο. -
Γεια σας.θα ηθελα την βοηθεια σας.θελω να φτιαξω πανω απο το σπιτι των γονιων μου ενα σπιτι 49 τετραγωνικων με σιδεροκατσκευη και πανελ. το σπιτι των γονιων μου ειναι χωρις κολόνες ομως. μπορει να αντεξει αυτο το βαρος της σιδερολατασκευης? και μηπως γνωριζεται περιπου που κυμαινονται οι τιμες για να μπορεσω να κανω εναν περιπου υπολογισμο των εξοδων που θα εχω. ευχαριστω εκ των προτερων.
-
Θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό που θα δει το σπίτι και θα σου πει . Δύσκολα όμως θα αντέξει . Το κόστος θα είναι όπως ενός κανονικού σπιτιού , γιατί η διαφορά μεταξύ μπετόν και τούβλου και σιδηροκατασκευής με πάνελ , λόγω του μικρού μεγέθους του σπιτιού , πρακτικά θα είναι αμελητέα , αφού γιά τις υπόλοιπες εργασίες που είναι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τα πράγματα δεν αλλάζουν .
Εννοείται ότι θα χρειαστείς άδεια οικοδομής .
-
Σπίτι 49 τ.μ. με σιδηροκατασκευή και πάνελ;
Το φόρουμ αποκλείεται να δώσει μία σαφή απάντηση. Απαιτείται Πολιτικός Μηχανικός και τα σχέδια του σπιτιού. Πολλά παίζουν ρόλο. Φυσικά χρειάζεται άδεια από πολεοδομία και πολλά άλλα γραφειοκρατικά. Φυσικά όλα αυτά με το ανάλογο κόστος.Αν το θέμα δεν αφορούσε σπίτι αλλά κάποιο σκέπαστρο θα μπορούσε να μπει κάποια πέργκολα με πλαϊνά διάφανης τέντας ώστε να προστατεύεται κάπως το εσωτερικό της από βροχή και αέρα. Αλλά αυτό δεν αφορά σπίτι και από ότι μου είπε ένας πολιτικός μηχανικός δεν χρειάζεται άδεια.
-
μαλιστα δε γινεται λοιπον.... τα σπιτια στην περιοχη μου ειναι ολα εκτος σχεδιου ετσι και αλλιως. αλλα το οτι μπορει να μην το αντεξει το σπιτι ειναι σοβαρο.σας ευχαριστω πολυ παντως.
-
Στο θέμα ενοίκιο vs αγορά οι ΝΥ ΤΙΜΕS έχουν ένα πολύ ωραίο άρθρο/υπολογιστή. Ανάλογα με τα χρήματα που έχεις τα επιτόκια και πόσο σκοπεύεις να μείνεις στο σπίτι σου βγάζει τι σε συμφέρει!
-
Υπάρχει κάποιος που να ξέρει μερικά πράγματα περί μερικής ανακαίνισης διαμερίσματος;
Με ποια σειρά πρέπει να γίνονται οι εργασίες μερικής ανακαίνισης ώστε να γίνει σωστή δουλειά;
Υπάρχει κάποιος κανόνας;
-
Μεγάλη κουβέντα η ανακαίνιση. Τι θέλεις να κάνεις για να δούμε αν υπάρχει κάποιος μπούσουλας να σε βοηθήσει.
-
H ανακαίνιση έχει πράγματι πολλές παραμέτρους . Αλλά πλέον τα περισσότερα ξεκινάνε από την ηλικία του διαμερίσματος και από το αν έχει ξαναγίνει ανακαίνιση .
Πλέον τα πρώτα σημεία είναι η μόνωση της κατοικίας . Εκεί μπορείς να κάνεις εξωτερική η εσωτερική μόνωση , ανάλογα με το μέγεθος , τον προσανατολισμό και την πρόσβαση στις όψεις της κατοικίας , να αλλάξεις τα εξωτερικά κουφώματα είτε σε ψυχρά αλουμίνια , είτε στα νέα και ακριβά θερμομονωτικά και να έχεις ένα καλό κέλυφος .
Το επόμενο στάδιο είναι η αντικατάσταση των υδραυλικών , η ανακαίνιση του μπάνιου και η μετασκευή της ηλεκτρικής εγκατάστασης με σύγχρονο πίνακα κλπ .
Ακόμα έχουμε την αλλαγή των θερμαντικών σωμάτων , η την πλήρη τροποποίηση της εγκατάστασης , αν είμαστε σε κτίρια που έχουν θέμα με την κεντρική θέρμανση .
Μετά ακολουθούν τα ξυλουργικά , πόρτες , ντουλάπες , έπιπλα κουζίνας , τα δάπεδα και το βάψιμο .Για μένα αυτές είναι οι προτεραιότητες , αν δεν έχουμε ήδη υπάρχουσες ζημιές που τις τροποποιούν .
Καλό θα ήταν οι δουλειές αυτές να γίνονται μετά από μελέτη και με επίβλεψη μηχανικού , ενώ πλέον απαιτούνται και κάποιες απλές άδειες για αυτές .
-
EMMANOYHL & CRIUSER
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Μακάρι να είχα το χρόνο και το χρήμα να διαθέσω για ολική ανακαίνιση.
Αν έκανα ολική ανακαίνιση σίγουρα θα έβαζα και κάποιον μηχανικό για να με βοηθήσει αλλά και για να επιβλέπει.Έχω αποφασίσει να περιοριστώ στα παρακάτω:
- Κουφώματα Αλουμινίου (με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά)
- Βάψιμο εσωτερικό/εξωτερικό/κάγκελα
- Βάψιμο εσωτερικών πορτών, ντουλάπες δωματίων και σωμάτων καλοριφέρ.
- Κλιματισμός
- Έπιπλο μπάνιου + Ντουλάπια Μπάνιου + Μπαταρίες
- Τοποθέτηση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
- Ηλεκτρολογικές εργασίες (νέες πρίζες, αλλαγή υφιστάμενων πριζών-διακοπτών, κάποιες μικροεργασίες στον υφιστάμενο πίνακα)
- Τέντες στην βεράντα
- Δρύινα πατώματα (λουστράρισμα, συντήρηση)
- Κουζίνα (Αλλαγή ντουλαπιών κλπ... ή συντήρηση/βάψιμο;;;; Μπέρδεμα)
Αυτά τώρα προσπαθώ να τα βάλω σε μία σειρά...
-
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά .
Πόσο παλιό είναι το σπίτι ?
Εχει θέρμανση το κτίριο ? Η δεν ανάβουν ?
Η μόνωση είναι πάνω από όλα και δεν είναι πολλά λεφτά .
-
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά Σε Όλους!
Φίλε criuser η πολυκατοικία αποπερατώθηκε το 1988. Ξεκίνησε το 1986. Είναι το διαμέρισμα που περιμένω τις επόμενες 20 ημέρες να πάρω τα κλειδιά (επιτέλους!).
Έχει ανεξάρτητη θέρμανση πετρέλαιο και από ότι έχω διαπιστώσει την χρησιμοποιούν.Όταν λες μόνωση τι εννοείς; Που μπαίνει αυτή η μόνωση;
Δεν θέλω να προχωρήσω σε ολική ανακαίνιση γιατί οι άνθρωποι που το πουλάνε είχαν ρίξει λεφτά εκεί και έχουν βάλει μέσα καλά πράγματα και ακριβά (π.χ. πατώματα, μάρμαρα, πλακάκια κλπ...). Το διαμέρισμα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και φυσικά έχουν γίνει αρκετές εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης.
Φυσικά θα απαιτηθούν οι εργασίες που ανέφερα παραπάνω. -
ό,τι κι αν κανετε ειδικα με την μόνωση και αλλαγή κουφωματων, ζητατε παντα αποδειξεις με το συνολο των θερμομονωτικων υλικων και κουφωματων που τοποθετηθηκαν (και σε αριθμό και σε ειδος και σε τετραγωνικα), κρατηστε τι και σκαναρετε τις.
επισης, να ζητατε ολα τα επίσημα πιστοποιητικά των υλικων (θερμομονωτικά, κουφώματα, τζάμια) τεσταρισμενα απο εγκεκριμενα εργαστηρια ελληνικά ή της ευρωπαϊκής ένωσης (όχι μόνο με ce) και να φαίνονται όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, ειδικά τα u,λ τους. σημασία έχει τετοιο πιστοποιητικό να έχει όχι μόνο το υλικό αλλά να ναι πιστοποιημένος και η βιομηχανία/βιοτεχνία αλουμινίου+εγκαταστάτης (π.χ όχι μόνο η elval/europa/alumil klp αλλα και ο αλουμινάς που τα προμηθεύτηκε και τα έκοψε).αυτα όλα θα σας χρειαστούν μελλοντικά και για τη σωστη κατάταξη των ιδιοκτησιών σας ενεργειακά από μας τους μηχανικούς (ενεργειακά πιστοποιητικά/'εξοικονομώ' προγράμματα), αλλά και για να προλάβετε δυσαρεστα σε αυτά που φημολογούνται για το μέλλον (π.χ πιθανοί φόροι αυξημένοι για ενεργοβόρα κτήρια). χωρίς αυτά στα χέρια σας,δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι βάλατε π.χ την συγκεκριμένη μόνωση/ το συγκεκριμένο κούφωμα/τζάμι με τον 'καλό' συντελεστή μόνωσης ούτε ότι καλύφθηκε όλο το κέλυφος του κτιρίου με θερμομονωτικό,αν δεν ταιριάξουμε τετραγωνικά εξωτερικά με τετραγωνικά της μόνωσης που σας έκοψαν στην απόδειξη. τοτε είμαστε αναγκασμένοι να 'τραβηξουμε' συντελεστές μόνωσης από πίνακες με γενικά χαρακτηριστικά, που θα σας ρίξουν κατηγορία.
όσο για την κατασκευή του 86, ακόμα και να χε μπει θερμομόνωση (τότε ήταν στα σπάργανα εφαρμογής ο παλιός κανονισμός), μετά από 30 χρόνια έχει χάσει πλέον αρκετές από τις θερμομονωτικές της ιδιότητες.
επίσης, δωστε προσοχή από όπου αγοράζετε, στον τρόπο αποθήκευσης και έκθεσης των θερμομονωτικών υλικών. (αν είναι εκτεθειμένα σε ήλιο και βροχή, με την πάροδο του χρόνου, δεν ανταποκρίνονται πλέον στο 100% των πιστοποιημένων ιδιοτήτων τους)
-
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Όσο αφορά την δική μου περίπτωση, για τα κουφώματα αλουμινίου, θα προσπαθήσω όσο μπορώ να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τα χρήματα που διαθέτω. Θα πάρω μερικές προσφορές από αλουμινάδες, θα μαζέψω τεχνικές πληροφορίες και μετά παραγγελία. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.Για την μόνωση δεν ξέρω τίποτα και δεν νομίζω να μπλέξω με αυτή την ιστορία.
Δεν υπάρχει χρόνος, αλλά ούτε και χρήμα για τέτοιες ιστορίες.Εμένα προς το παρόν με ενδιαφέρει να βάλω με την σειρά τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και μετά σιγά/σιγά μετακόμιση.
-
O συνάδελφος σωστά ενημερώνει για τα πιστοποιητικά και το μέλλον των ενεργειακών πιστοποιητικών .
Εγώ βέβαια θεωρώ ότι είναι δύσκολο και υψηλού κόστους και έχουμε και προβλήματα πιθανόν με συνιδιοκτήτες , όταν προσπαθούμε να πάμε σε πολύ υψηλή ενεργειακή κλάση ένα παλιό σπίτι .
Θεωρώ ότι είναι πιό εφικτό να ανέβουμε κάποιες κατηγορίες με όσο το δυνατό πιό λογικό κόστος .Στην περίπτωση σου , το κτίριο του 1986 δεν έχει μόνωση σε κολώνες και δοκάρια και πιθανόν να έχει μια υποτυπώδη με τα σημερινά δεδομένα μόνωση ανάμεσα στα τούβλα , είτε με ελαφρύ φελιζόλ , είτε με υαλοβάμβακα που μάλλον έχει χάσει τις ιδιότητες του .
Το κτίριο του 1986 είναι στο όριο της αλλαγής του οικοδομικού κανονισμού και έτσι μπορεί είτε να έχει στενά μπαλκόνια γύρω-γύρω , είτε να έχει μεγάλα μπαλκόνια σε κάποια σημεία .
Αν έχει γύρω-γύρω , είναι εύκολο να βάλεις εξωτερική θερμομόνωση . Αν δεν έχεις τότε πρέπει να γίνει συνδυασμός εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης .
Προσωπική μου άποψη , που ίσως με κράξουν οι νεώτεροι συνάδελφοι , αλλά με 35 χρόνια εμπειρία μπορώ νομίζω πλέον να λέω την άποψη μου , είναι ότι τα θερμομονωτικά κουφώματα είναι υπερτιμημένα , ενώ στα παλιά σπίτια , δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα των θερμογεφυρών . Ετσι θεωρώ ότι ο συνδυασμός μόνωση και ψυχρά σύγχρονα αλουμίνια , ίσως και με ενεργειακά τζάμια , να είναι η βέλτιστη λύση .
Εχοντας εμπειρία κατασκευαστική , αλλά και διαμονής , από κτίριαμε τοίχους πέτρινου 60-70 εκ, με συμπαγή τούβλα 30-40 εκ , με συνήθη τούβλα 20 εκ χωρίς μόνωση , με κατασκευή όπως αυτό που λέμε τώρα , όλα με μονά τζάμια και με μεγάλες απώλειες στα ξύλινα η αλουμινένια κουφώματα και με σύγχρονα με μονώσεις και με ψυχρά αλουμίνια , οι διαφορές είναι τόσο τεράστιες που για τον απλό άνθρωπο είναι ασύλληπτο πόση ενέργεια καταναλώνει όταν δεν έχει μόνωση και πόσα λεφτά του κοστίζει αυτό .
Οπότε μην πάρεις αποφάσεις χωρίς να σκεφτείς καλά που θα επενδύσεις τα χρήματα σου .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ