-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
@ dim8 : Yπήρχαν επιλογές στα μοτέρ, 2-3 μάρκες που δεν θυμάμαι κιόλας, αλλά επέλεξα της SOMFY ως τα μόνα που όλοι διέθεταν και γνωστά σε μένα. Διαφορές στην τιμή/εταιρία ελάχιστες , περί τα 30-50€/κομμάτι.@ trident : Η διαφορά κόστους για τη θερμοδιακοπή, ήταν 1.300€ και στο όλο 'πακέτο', ... φραγκοδίφραγκα!
Τα ενεργειακά τζάμια μπαίνουν και σε μη θερμοδιακοπτόμενα αλουμίνια και είναι διπλά-ενεργειακά (έχουν ειδική επίστρωση και λειτουργούν σαν καθρέπτες στην υπέρυθρη ακτινοβολία).
Αν βέβαια έβαζα απλά κουφώματα με διπλά-μή ενεργειακά τζάμια, το κόστος έπεφτε κατά 30%+ !
Οσο για τα συρόμενα και τις απώλειές τους, σωστό και γνωστό, αλλά :
1/ θα δημιουργηθούν μεγάλα ανοίγματα στα παράθυρα (μέχρι και 2,4μ πλάτος) για άπλετο φώς-θέα στον κήπο
2/κυρίως , δεν θέλω με τίποτε να περιορίζομαι στην τοποθέτηση στα έπιπλα και γενικότερα στην κίνηση στο σπίτι, γιατί θα ανοίγω μπαλκονόπορτα και θα 'χτυπάει' στο τραπεζάκι, στην καρέκλα, θα την ανοιγοκλείνω για να περάσω, κλπ, κλπ.
Είπαμε, γούστα, αλλά ...Η μονοκατοικία, λόγω παλαιότητας, έχει κατασκευαστικά - αρχιτεκτονικά κουσούρια, που είναι αδύνατο στο σύνολό τους να 'καλυφθούν', εκτός αν άφηνα μόνο τα μπετά. Κάπου γίνονται λοιπόν 'συμβιβασμοί' , κάπου αλλού υπάρχουν δυνατότητες και -εφόσον δεν ξεφεύγουν δραματικά του μπάτζετ-τακτοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τέσπα. Τελικά αποτελέσματα-απολογισμός τον Οκτώβριο!
@eddie
WTF? Απαραίτητη η θερμοδιακοπή?@dbekos
Ανεφερα τα ανοιγομενα, με δεδομενο οτι πιθανα στο σπιτι σου δεν παιζουν αλλα απο τα συρόμενα, όπως σε πολλα παλαιότερα (και νεα βεβαια) σπιτια. Για τη διαφορα σε τιμη δεν εχω άποψη, η πληροφορησή μου ειναι στο θεωρητικό επιπεδο. -
Ενεργειακό πιστοποιητικό παίρνεις ακόμη και νάυλον να έχεις αντί για τζάμια, το θέμα είναι τι κλάση θα πάρεις. Η θερμοδιακοπή αποτιμάται με το κοστ εφίσιενσι που λέμε και στη Μανωλάδα. Τι σου προσφέρει δηλαδή σε σχέση με πόσο θα το πληρώσεις αυτό.
Και το πέι μπακ έχει άμεση σχέση με τις επικρατούσες θερμοκρασιακές διαφορές σε κάθε περιοχή, όσο μεγαλύτερες τόσο περισσότερο. Αν είναι μικρές μπορεί και να μην έχεις.
Να θυμίσω ότι οι διαφορά στο αρχικό κόστος είναι σοβαρή, αν την υπολογίσει κανείς, και μαζί με αυτή και το κεφαλαιουχικό κόστος στη διάρκεια της ζωή τους που επισύρει αυτή η διαφορά (και αυτό είναι που 'ξεχνάνε΄στο 99% των περιπτώσεων) θα βρεθεί προ εκπλήξεων.
Ή το αποτέλεσμα θα είναι μικρότερο από αυτό που του έταξε ο τζαμάς (λαγούς με πετραχήλια κατά το σύνηθες ), ή δεν υπάρχει και καθόλου και είναι μέσα. -
Ο χρήστης car_crazy έγραψε:
Τα κουφώματα με θερμοδιακοπή είναι απαραίτητα για να πάρεις ενεργειακό πιστοποιητικό ανεξαρτήτως περιοχής.
Το ενεργειακό πιστοποιητικό βγαίνει για οποιοδήποτε κούφωμα, μόνωση, είδος θέρμανσης κ.τ.λ., απλά κατατάσσει το ακίνητο στην κατηγορία που ανήκει..
Εκτός και αν εννοείς ότι είναι απαραίτητα για να πάρεις την επιδότηση του εξοικονομώ κατ' οίκον..
Η θερμοδιακοπή φυσικά και αποδίδει ως προς την μόνωση απλά η σχέση κόστος/απόδοση μπορεί να μην είναι σημαντική για πολλούς.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της είναι η αποφυγή υγροποιήσεων των υδρατμών της ατμόσφαιρας του σπιτιού.
Στα παλιά σπίτια χωρίς μόνωση και καλά κουφώματα ο αέρας ανανεωνόταν λόγω της μη καλής εφαρμογής των κουφωμάτων και έτσι δεν παρατηρούνταν το φαινόμενο αυτό. Στα καινούρια σπίτια που όλοι οι τοίχοι έχουν την απαραίτητη μόνωση και τα τζάμια είναι ενεργειακά, αν το αλουμίνιο δεν έχει θερμοδιακοπή, παρατηρείται τις κρύες μέρες να στάζει νερό. Αυτό είναι υδρατμοί της ατμόσφαιρας που υγροποιήθηκαν στο μόνο κρύο σύνορο με το εξωτερικό αέρα, τα πλαίσια των αλουμινίων.+1
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Διαφωνω. Οι κλιματολογικες συνθηκες δεν ειναι ιδιες στην Κρητη και στη Μακεδονια. Αν καποιος στην Αττική (οχι στο Διονυσο, στο κέντρο) χρειαζεται κουφωματα με θερμοδιακοπή, τι θα κανει ο τυπος στη Φλωρινα, ή στη Γερμανια?
Το 'απο εδω και απο εκει' μου, προερχεται απο μεσα απο κατασκευατή κουφωματων.Ο 'κάποιος' από την Αττική, χρειάζεται τα κουφώματα με την θερμοδιακοπή για να μην ξοδεύει έναν σκασμό λεφτά για ψύξη το καλοκαίρι. Ο αντίστοιχος από την Φλώρινα, τα χρειάζεται για να μην ξοδεύει για θέρμανση.
Από εκεί και πέρα, προφανώς και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τύπος υαλοπινάκων, ανάλογα με την περίπτωση. Οι λεγόμενοι 'ενεργειακοί υαλοπίνακες' διαθέτουν μεμβράνες χαμηλής εκπομπής, οι οποίες, ανάλογα με την θέση που τοποθετούνται (στον μέσα ή έξω υαλοπίνακα) εμποδίζουν την μετάδοση της θερμότητας από μέσα προς τα έξω ή από έξω προς τα μέσα. Ανάλογα με τον προσανατολισμό των κουφωμάτων την περιοχή και το τι μας συμφέρει ενεργειακά (ηλιακά κέρδη για τον χειμώνα π.χ.) χρησιμοποιούμε τον αντίστοιχο υαλοπίνακα. Αντίστοιχα χρησιμοποιούνται και άλλοι τύποι μεμβρανών που ρυθμίζουν το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που θα διαπεράσει τον υαλοπίνακα, την ακτινοβολία UV κ.α..
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την ανεξέλεγκτη ροή θερμικής ενέργειας που συνεπάγεται η χρήση απλών κουφωμάτων αλουμινίου, αφού, ως γνωστόν, το αλουμίνιο είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας.Αυτά να μεταφέρεις στον κατασκευαστή κουφωμάτων, μπας και ξυπνήσει.
Υ.Γ. το πρόβλημα του επιπλέον κόστους για την τοποθέτηση σωστών κουφωμάτων, αποσβένεται (αργά ή γρήγορα), μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά τώρα και στο μέλλον, αφού οι τιμές καυσίμων - ενέργειας διαρκώς αυξάνονται.
-
Φίλος μόλις άνοιξε εργοστάσιο κατασκευής παραθύρων στη Βουλγαρία/Σόφια (μετέφερε από εδώ τον εξοπλισμό).
Θα φτιάχνει koemmerling με roto μηχανισμούς και καλής ποιότητας μέταλλο στο πλαίσιο (κορυφαία υλικά).
Τζάμια guardian ενεργειακά διπλά ή τριπλά.Αν θέλεις προσφορά, πμ για να σου στείλω το φαξ του.
-
Λεωνίδα, ευχαριστώ μέν, πλήν όμως για τα κουφώματα, αφου έκανα σχεδόν 1 μήνα 'περιηγήσεις' σε 6-7 επώνυμες εταιρείες, ήμουν ανένδοτος για το τί τελικά θα έβαζα , στο μέγιστο δυνατό κόστος που 'άντεχα'.
Θυμάμαι που το είχαμε συζητήσει και με τον Kon5 (χάθηκε απ΄το forum κι αυτός ) για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ίδιος ήταν ευχαριστημένος απο δουλειά-τιμή, αλλά ... ήδη 'έκλεισα'. -
ΟΚ, απλά άνοιξε το εργοστάσιο αυτή τη βδομάδα στη Σόφια και μάλλον θα έχει ακόμα καλύτερο κοστολόγιο.
-
Για να κριθεί ένα σπίτι 'ενεργειακό' (αν έχω καταλάβει ορθά), πρέπει να είναι τουλάχιστον κλάση Β.
Και ειδικά για συρόμενα κουφώματα, η θερμοδιακοπή είναι απαραίτητη για να πιάσεις αυτό το επίπεδο.Κατά τ' άλλα για την ανάγκη καλής μόνωσης διαβάστε το παρακάτω.
-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Διαφωνω. Οι κλιματολογικες συνθηκες δεν ειναι ιδιες στην Κρητη και στη Μακεδονια. Αν καποιος στην Αττική (οχι στο Διονυσο, στο κέντρο) χρειαζεται κουφωματα με θερμοδιακοπή, τι θα κανει ο τυπος στη Φλωρινα, ή στη Γερμανια?
Το 'απο εδω και απο εκει' μου, προερχεται απο μεσα απο κατασκευατή κουφωματων.Ο 'κάποιος' από την Αττική, χρειάζεται τα κουφώματα με την θερμοδιακοπή για να μην ξοδεύει έναν σκασμό λεφτά για ψύξη το καλοκαίρι. Ο αντίστοιχος από την Φλώρινα, τα χρειάζεται για να μην ξοδεύει για θέρμανση.
Από εκεί και πέρα, προφανώς και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τύπος υαλοπινάκων, ανάλογα με την περίπτωση. Οι λεγόμενοι 'ενεργειακοί υαλοπίνακες' διαθέτουν μεμβράνες χαμηλής εκπομπής, οι οποίες, ανάλογα με την θέση που τοποθετούνται (στον μέσα ή έξω υαλοπίνακα) εμποδίζουν την μετάδοση της θερμότητας από μέσα προς τα έξω ή από έξω προς τα μέσα. Ανάλογα με τον προσανατολισμό των κουφωμάτων την περιοχή και το τι μας συμφέρει ενεργειακά (ηλιακά κέρδη για τον χειμώνα π.χ.) χρησιμοποιούμε τον αντίστοιχο υαλοπίνακα. Αντίστοιχα χρησιμοποιούνται και άλλοι τύποι μεμβρανών που ρυθμίζουν το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας που θα διαπεράσει τον υαλοπίνακα, την ακτινοβολία UV κ.α..
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την ανεξέλεγκτη ροή θερμικής ενέργειας που συνεπάγεται η χρήση απλών κουφωμάτων αλουμινίου, αφού, ως γνωστόν, το αλουμίνιο είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας.Αυτά να μεταφέρεις στον κατασκευαστή κουφωμάτων, μπας και ξυπνήσει.
Υ.Γ. το πρόβλημα του επιπλέον κόστους για την τοποθέτηση σωστών κουφωμάτων, αποσβένεται (αργά ή γρήγορα), μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, ειδικά τώρα και στο μέλλον, αφού οι τιμές καυσίμων - ενέργειας διαρκώς αυξάνονται.
Γνωστα ολα αυτά και σε αλλους... υποθετω το ξερεις. Η αποσβεση και το ποσο αργα θα γινει, ειναι ενας παραγοντας ομως, που συντελεσε στο σχολιο μου προς τον dbekos. Για το αν ο κατασκευαστης κοιμαται, ας το αφησουμε. Υποψη, δε μιλαμε για 'αλουμινά'.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Για να κριθεί ένα σπίτι 'ενεργειακό' (αν έχω καταλάβει ορθά), πρέπει να είναι τουλάχιστον κλάση Β.
Και ειδικά για συρόμενα κουφώματα, η θερμοδιακοπή είναι απαραίτητη για να πιάσεις αυτό το επίπεδο.Κατά τ' άλλα για την ανάγκη καλής μόνωσης διαβάστε το παρακάτω.
Την κατηγορία Β την πιάνεις κ χωρίς θερμοδιακοπή αν πληρείς αλλα κριτήρια. Ακόμα κ Β+ πιάνεις σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θερμοδιακοπή..
Προφανώς κ ισχύει το άρθρο, αν σκεφτείς ότι τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν υποψία μόνωσης, ακόμα κ σπίτια 5ετιας έχουν μια στοιχειώδη μόνωση πολύ μικρότερη από αυτή της μελέτης..
Δυστυχώς όμως ακόμα και το εξοικονομώ κατ'οίκον ουσιαστικά δεν βοηθάει τον κόσμο να αναβαθμίσει τις ιδιοκτησίες του, παρά μόνο αυτούς που έτσι κ αλλιώς θα θα το έκαναν. Και αυτοι όμως βρίσκουν εμπόδια που βάζουν οι τράπεζες που δεν θέλουν να εκταμιευσουν την συμμετοχή τους.. -
Οικοδομή - Κεφάλαιο: φάγαμε το γάιδαρο μας έμεινε η ουρά (πόρτες).
Πόρτα ασφαλείας: βρίσκω με 800, βρίσκω και με 400.
Το ερώτημα είναι πόσο απαραίτητη είναι η 800 και πόσο μούφα είναι η 400.Πόρτες εσωτερικές: τιμές για laminate από 230 τοποθετημένη. Ακριβή;
-
Την θές ασφαλείας για να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη ότι εσύ έβαλες και .. ότι θέλει ας γίνει???
Βάλε και με 400 €, αρκεί να μην βρέχεται.
Οσο για τις εσωτερικές, βάλε και με 220€, υπάρχουν και με παντογραφικό σχέδιο, αλλά θές και 15€+ για το πόμολο, αφού οι περισσότεροι (90%) δεν το δίνουν στην τιμή.
Τίποτε δεν είναι απαραίτητο και ... όλα είναι!
Άλλωστε , το 95% των έτοιμων κατοικιών, σε αυτή την κατηγορία τιμής υλικών παίζουν (έσω σπάνια πάνω απο 180€), οπότε εσύ τουλάχιστον μπορείς στα χρήματα αυτά, να επιλέξεις χρώμα-σχέδιο κλπ. -
Για την ασφαλείας έχεις υπόψη σου εταιρεία(ες) ή κάποια στοιχεία που θα πρέπει να έχει κατ' ελάχιστο;
-
Στα σχετικά καταστήματα έχεις πάει? Ρώτησες, έψαξες σε 5 (τουλάχιστον)-10 μαγαζιά, να σου εξηγήσουν , να εντοπίσεις τις διαφορές, να καταλάβεις τι είναι χρήσιμο και τι 'φούμαρα', τι σου αρέσει και τι τελικά αντέχεις να πληρώσεις?
Η ... θα πληροφορηθείς κάποιες λεπτομέρειες και θα ψωνίσεις αποκλειστικά απ΄το internet?Sorry, αλλά θέλω να πώ ότι εγώ δεν είμαι ούτε εργολάβος, ούτε μηχανικός, ούτε 'τεχνίτης' για να μπορέσω να σε πείσω για κάτι, που λόγω επαγγέλματος θα ήξερα καλά, σαφώς καλύτερα και απ΄τον 'ψαγμένο' πελάτη, που τουλάχιστον προσπαθώ να είμαι εγώ. Και η οικοδομή, είναι άβυσσος!
Αν έβαζες λοιπόν 2-3 σχέδια και μας έλεγες να σου προτείνουμε 'αισθητικά' ανάλογα με το γούστο μας, καλώς.
Για τα υπόλοιπα, φίλε Εντυ ... 'νίπτω τας χείρας μου' !!! -
Αμα θελουν και εχουν ορεξη και χρονο, την ανοιγουν, οτι και να ναι. Αν θελουν να μπουν, καμμια φορα υπαρχουν και πιο προσβάσιμες μεθοδοι, πχ απο μπαλκονοπορτα. Τα νορμαλ κουφωματα πχ δεν αντεχουν ενα κρακ με ενα απλο λοστο.
Προσωπικα αγορασα απο ενα τυπο, θα σου στειλω μαρκα με ΠΜ, ο οποιος απλα μου φανηκε επαγγελματιας και συζητησιμος.
ηρθε στην ωρα του, δεν αφησε σκουπιδια, οταν χρειαστηκε να ερθουν να την κοψουν για να μπει ξυλινο πατωμα ηρθαν παλι νταν στην ωρα τους κλπ. Εδωσα και κατι παραπανω (50€ αν θυμαμαι καλα) για να παρω κοντο κλειδι και οχι εκεινα τα μακρυναρια που δινουν default για να μην εχω τρυπια παντελονια. Μιλαμε 4 χρονια πριν η 5. -
@trident
ευχαριστώ για το pm, θα το τσεκάρω@dbekos
η αλήθεια είναι ότι όχι δεν έχω κάνει κανένα ψάξιμο και ομολογώ ότι μετά την οδύσσεια με τα πλακάκια δεν θέλω να ασχοληθώ ούτε με διακόπτες για το φως, οπότε και ήθελα λίγη μασημένη τροφή από το φόρουμζ.
Πχ ήθελα να ξέρω αν η φάση είναι όπως στα αλουμίνια που εκτός από 1-2 εταιρείες όλοι οι άλλοι προσφέρουν τα ίδια, οπότε και η 400άρα κάνει τη δουλειά της.Τώρα μου ρίξαν και ένα ψίθυρο για τον BALOMENO αλλά επειδή είναι BALOMENI και η τσέπη μου το σκέφτομαι.
-
@ EDDIE _147 :
Κατ΄αρχήν, επειδή δεν ποστάρισες απο προχθές, νόμισα ότι 'θύμωσες' με αυτά που έγραψα. Αρα, ΟΚ!Είναι πραγματικά λαβύρινθος η όλη υπόθεση, πολλές οι παγίδες και όσο και να ασχοληθείς-τρέξεις, πάλι μπορεί να μην πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Τουλάχιστον όμως, θα έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη ότι προσπάθησες για το καλύτερο. Τέσπα, μόλις βρώ ευκαιρία το βραδάκι, (τώρα συσκευάζω ) θα επανέλθω αναλυτικότερα στο θέμα πόρτες-διακόπτες !
-
@ ΕDDIE : Στις θωρακισμένες πόρτες, παίζει ρόλο το πλαίσιο και οι τραβέρσες που έχουν για σασί, η ποιότητα του φύλλου εσωτερικής ενίσχυσης, καθώς και ο αριθμός των σημείων που ασφαλίζουν στο κάσωμα ή όπου αλλού. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες καθορίζουν τις πιστοποιήσεις (πάχος χάλυβα φύλλου-κάσας) , που περιλαμβάνουν δοκιμές της πόρτας και με συγκεκριμένα κριτήρια. Αλλά όλα αυτά, περιέχουν 'υψηλή θεωρία', οπότε για μιά γενική ενημέρωση, ιδού ενδεικτικά.
Βάλε λοιπόν μιά πόρτα στα 600-800€ mαχ και είσαι ΟΚ . Αρκεί να έχεις εντοπίσει ποιοί είναι οι 'ανταγωνιστές' της σε αυτή την τιμή και με βάση αυτό, να επιλέξεις (το σημαντικότερο για μένα) το τελικό σχέδιο.
Tip: Αν υπάρχει και η παραμικρή υπόνοια ότι η πόρτα θα 'βρέχεται', ακόμα και αν υπάρχει στέγαστρο απο πάνω με 'προβολή' στα 80εκ-1μ, πολλές φορές το ανεμοβρόχι ή οι πιτσιλιές απ΄τα νερά που πέφτουν και 'σκάνε ' στο δάπεδο φτάνουν στην πόρτα, οπότε 40-50 εκ στο κάτω μέρος της βρέχεται μονίμως. Τότε, μόνο το αλουμίνιο σε σώζει.
ΠΑΘΩΝ με θωρακισμένη εισόδου των 600€, που σε 2 χρόνια σκέβρωσε στο κάτω μέρος, οπότε άλλαξα όλη την εξωτερική επένδυση, με αλουμινίου και κόστος 350€!
Αυτά τα πράγματα μιά φορά μπαίνουν και καλύτερα να δώσεις 200€ παραπάνω, παρά να βρεθείς μετανιωμένος σε μιά 5ετία, αφού στην περίπτωσή σου, το σπίτι το φτιάχνεις εσύ και δεν το παίρνεις 'έτοιμο'.Η δική μου απόφαση περί θωρακισμένων πορτών, αν και επηρεάστηκε κυρίως απ΄το design, (η ασφάλεια έτσι κι αλλιώς είναι στο max σε τέτοιες τιμές):
Κεντρικής εισόδου:
Κυρίως κατοικίας:
Και οι δύο, της GOLDEN DOOR.Τέλος για τις εσωτερικές :
http://www.uniondoors.gr/esoterikes-por ... tes-portes (μοντέλο Ρ469)και σε ότι αφορά στους διακόπτες: Schneider, σειρά Unica:
Οι μοναδικοί σε αυτή την τιμή με 'μαλακό κλίκ' στο άναψε-σβήσε, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πχ : της LEGRAND, και χωρίς να είναι ιδιαίτερα ακριβοί. 8€/τεμ ο απλός διακόπτης-πρίζα και αναλόγως χρήσης διακόπτη (ρολών-αυξομείωσης έντασης, κλπ, κλπ), ανεβαίνει η τιμή. Είχα ήδη της Merten απο το 1992 (μεσαία σειρά στη φωτό-τιμής ένεκεν το όνομα της σειράς), η οποία ως εταιρεία αντικαταστάθηκε απο τη Schneider, και ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος. -
Πόρτες ασφαλείας που στην λιανική πωλούνται 400€ έχουν κόστος κατασκευής κάτω των 250€ και συνήθως είναι παραγωγής Κίνας-Ρουμανίας-Πολωνίας . Καλό είναι να αποφεύγονται , καθώς η εσωτερική θωράκιση και η κλειδαριά τους είναι για γέλια.
Μια μέση τιμή είναι τα 800€ με αποδεκτή ποιότητα.
Πολύ σωστή η παρατήρηση του dbekos για το θέμα της βροχής. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα τοποθέτησης στην εξωτερική πλευρά πάνελ αλουμινίου και στην εσωτερική ξύλινης επένδυσης. -
@dbekos
Περιεκτικός όπως πάντα.Δεν θα βρέχεται, οπότε προσανατολίζομαι προς ξύλο.
Οι διακόπτες επίσης μου άρεσαν πολύ.
Στη union doors να ρωτήσω για πακέτο κουζίνα-πόρτες-ντουλάπα ή αξίζει μόνο για πόρτες;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ