-
Η φτιάχνεις ή ... 'κοροιδεύεσαι', καθόσον :
1/ Κόστος κάτω απο 1.100€/τμ, δεν θα πετύχεις συμπεριλαμβανομένων εξόδων αδειών, εφορίας, συμβολαιογραφικών κλπ, ενώ και οι βεράντες θέλουν επιπλέον 100-200€ / τμ για τα 'μερεμέτια τους' (ανάλογα τα ¨γούστα'), ώστε να 'δέσουν' με το καινούριο σπίτι που θα φτιάξεις, ως μέρος του . 2/Χρειάζεσαι απαραιτήτως δικό σου φως-νερό-τηλέφωνο .
Το πιό βασικό : Κάτι γράφεις για 'κακη' εγκατάσταση θέρμανσης στην υφιστάμενη οικοδομή. Οι λοιπές 'εγκαταστάσεις' της οικοδομής είναι ΟΚ? Ξεκινώντας απο το θυροτηλέφωνο, την πόρτα κεντρικής εισόδου κλπ, 'ζούν' ως έχουν για άλλα 30 χρόνια, θα τα 'ανακαινήσετε' σε 2-5 χρόνια, ή αν έρθω το 2020 να σου χτυπήσω το κουδούνι, θα με φάει το 'φίδι' της κουδουνιέρας ???Κοινώς: Κατασκευή πρόσθετη ως νέο διαμέρισμα, που θα διατηρηθεί για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ΝΑΙ, μόνο αν η υπόλοιπη οικοδομή (ήδη 30ετίας) το 'υποστηρίζει' . Και δεν εννοώ στατικά !!!
Αν μιλάγαμε για ανακαίνιση υφισταμένου διαμερίσματος, αλλάζει το θέμα ! -
HighFidelity
Νοικιάζεις με 450 τα τετρωγωνικά μου... εγώ θα το νοικιάσω 350 άνετα οπότε!! 3αρι με 350 νοικιάζεις της γιαγιάς μου. Αλλιώς είσαι και εσύ θύμα που δίνει 450 για ένα μικρό δυαράκι!!
thymios
Φωτισμό τρελό φυσικά αφού έχει 4 φάτσες.. αερισμό επίσης.. για στατικότητα θα είμαι ο μόνος που θα την γλιτώσει σε σεισμό χαχα.
Η οροφή δεν έχει κεραμίδια έχει μονωτικό υλικό και πολύ χοντρό κοντρα πλακε θαλάσσης και εσωτερικά γυψοσανίδα. Επίσης αποτελείτε από χοντρους χαλβανιζε κοιλοδοκους. Κουζίνα θα φτιαχτεί από την αρχή.. μπάνιο από την αρχή.. την ποιότητα του φινιρίσματος φαίνεται στις φωτος νομίζω.. δεν είναι φτηνά τα υλικά του.Το έχει φτιάξει ο κατασκευαστής του κτηρίου.
Έχει τεράστια διαφορά αυτό το 'υποστεγο' που λες από ένα κοινό ρετιρε?
Το ρετιρέ που έμενα είχε ουσιαστικά χρησιμοποιήσει ΟΛΗ την ταράτσα για διαμέρισμα και για οροφή είχα μια σκεπή.
Πόση διαφορά υπάρχει από εκείνη την σκεπή με αυτό το 'υπόστεγο'?
Και εγώ παραξενεύτηκα που δεν έχει κεραμίδια αλλά μου έδειξε μια βίλλα στα νότια προάστια που επίσης την έκανε χωρίς κεραμίδια.Σου φαίνεται στις φωτογραφίες να μπάζει?
Το σπίτι αν είχε υγρασίες θα τις έβλεπα νομίζω!Όσο για τα δυτικά προάστια περιοχές όπως αιγάλεω χαιδάρι περιστερι πετρουπολη ιλιον δεν είναι και τόσο του πεταματού όσο το παρουσιάζεις. Δεν είναι ούτε πατήσια-κυψέλη ούτε μενίδι καματερο λιόσια!!!! Φυσικά δεν είναι νοτια/βορια προάστια που σαφώς είναι πιο ανεβασμένες οι αξίες εκεί!
Τεσπα εγώ αμα το νοικιάσω 350€ θα ξέρω οτι σε 12 χρονια τα βγαλα τα 50! Μετά μετράω κέρδη
Εσείς προτιμήστε τις αρχαιολογίες ή τα πανάκριβα καινούργια που τα κάνεις απόσβεση σε 35χρονια.. όταν δηλαδή ένα σπίτι έχει χάσει παντελώς τα λεφτά του.
Σε σπίτι του 70 που λες οτι αγόρασε ο φίλος σου συνήθως αλλοδαποί πάνε και τα νοικιάζουν. -
Ο χρήστης 200sx έγραψε:
HighFidelityΝοικιάζεις με 450 τα τετρωγωνικά μου... εγώ θα το νοικιάσω 350 άνετα οπότε!! 3αρι με 350 νοικιάζεις της γιαγιάς μου. Αλλιώς είσαι και εσύ θύμα που δίνει 450 για ένα μικρό δυαράκι!!
Δεν έχουν όλες οι περιοχές τα ίδια ενοίκια και δεν κοστίζουν τα σπίτια το ίδιο.
Δεν ξέρω για την περιοχή της γιαγιάς σου, το δικό μου είναι στο Ελληνικό, είναι καινούριο και έχει όλες τις ανέσεις. Δεν είναι φτηνό, το ξέρω αυτό. Αλλά είναι μια ανάσα από το μελλοντικό ΜΕΤΡΟ και παρκάρω 2 αυτοκίνητα εμπρός στην πόρτα μου.
Επιπλέον, έχω και ασανσέρ δίπλα στην πόρτα και όχι 20 σκαλιά παρακάτω.Στα 450€ που δίνω, μπορώ να βρω και μεγαλύτερα σπίτια, αλλά θα χάσω σε περισσότερα κοινόχρηστα, ΔΕΗ, νερό κλπ κλπ. Για να μην μιλήσω για την περιοχή... Το να συγκρίνεις το Αιγάλεω πχ με το Ελληνικό είναι άτοπο εντελώς. Όχι πως θεωρώ το Ελληνικό καμιά χλιδάτη περιοχή, αλλά απλώς δεν έχει επαφή με δυτικά προάστια...
Το ποιος είναι θύμα και ποιος όχι είναι πολύ σχετική κουβέντα... Ξαναλέω, δεν είμαι εγώ που θα δώσει 50Κ για αυθαίρετο κτίσμα... Εγώ σήμερα μπορεί να πληρώνω πολλά, αύριο πάλι όχι. Αλλά θα έχω τα χρήματά μου στην τράπεζα για μια δύσκολη ώρα και όχι σε μερικά (ή πόσο μάλλον σε ένα μόνον! ) ντουβάρια.
Είναι πώς το βλέπει κανείς στο τέλος της ημέρας. Δεν θα σου πω εγώ τι θα κάνεις με τα λεφτά σου, ό,τι έγραψα το έγραψα για να πω μια εναλλακτική οπτική. Αν δεν σου κάνει, κάνεις αυτό που νομίζεις εσύ σωστό.
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Η φτιάχνεις ή ... 'κοροιδεύεσαι', καθόσον :
1/ Κόστος κάτω απο 1.100€/τμ, δεν θα πετύχεις συμπεριλαμβανομένων εξόδων αδειών, εφορίας, συμβολαιογραφικών κλπ, ενώ και οι βεράντες θέλουν επιπλέον 100-200€ / τμ για τα 'μερεμέτια τους' (ανάλογα τα ¨γούστα'), ώστε να 'δέσουν' με το καινούριο σπίτι που θα φτιάξεις, ως μέρος του . 2/Χρειάζεσαι απαραιτήτως δικό σου φως-νερό-τηλέφωνο .
Το πιό βασικό : Κάτι γράφεις για 'κακη' εγκατάσταση θέρμανσης στην υφιστάμενη οικοδομή. Οι λοιπές 'εγκαταστάσεις' της οικοδομής είναι ΟΚ? Ξεκινώντας απο το θυροτηλέφωνο, την πόρτα κεντρικής εισόδου κλπ, 'ζούν' ως έχουν για άλλα 30 χρόνια, θα τα 'ανακαινήσετε' σε 2-5 χρόνια, ή αν έρθω το 2020 να σου χτυπήσω το κουδούνι, θα με φάει το 'φίδι' της κουδουνιέρας ???Κοινώς: Κατασκευή πρόσθετη ως νέο διαμέρισμα, που θα διατηρηθεί για τα επόμενα 30-40 χρόνια, ΝΑΙ, μόνο αν η υπόλοιπη οικοδομή (ήδη 30ετίας) το 'υποστηρίζει' . Και δεν εννοώ στατικά !!!
Αν μιλάγαμε για ανακαίνιση υφισταμένου διαμερίσματος, αλλάζει το θέμα !Οκ.
- Άρα απ' ότι καταλαβαίνω αυτό το 1100/τμ είναι λίγο πολύ μια στάνταρ τιμή στην πιάτσα. Επομένως με το budget μου ας πούμε ότι φτιάχνω περί τα 65-70τμ γιατί είμαι και λίγο ψείρας και δεν μπορώ τη φθήνια. Αυτές οι διαστάσεις με υπερκαλύπτουν όμως γι' αυτό που θέλω να κάνω.
- Γιατί απαραιτήτως? Θα έχω θέμα με την έκδοση της άδειας χωρίς αυτά?
- Η εγκατάσταση της θέρμανσης που λέω είναι προβληματική. Δεν είναι παλιά ή φθαρμένη. Είναι απλά οριακή για τους 3 ορόφους και τα τμ των 3 διαμερισμάτων. 4ο διαμέρισμα δεν σηκώνει η παρούσα εγκατάσταση ή για να το θέσω αλλιώς θα είναι τσάμπα το πετρέλαιο που θα καίω. Κατά τα άλλα το κτήριο είναι απόλυτα λειτουργικό και οι εγκαταστάσεις του συντηρούνται ευλαβικά όλα αυτά τα χρόνια.
- Δεν με ενδιαφέρει να φτιάξω άλλο ένα copy paste διαμέρισμα σαν τα άλλα 3 της πολυκατοικίας γιατί και το κόστος θα είναι απαγορευτικό και για ψυχολογικούς λόγους δεν θα ήθελα να προσθέσω τόσο βάρος αλλά και γιατί στην τελική δεν θέλω να φτιάξω το σπίτι της υπόλοιπης ζωής μου. Θέλω απλά μια άνετη εργένικη γωνίτσα χωρίς 3ους μες τα πόδια μου.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Το ποιος είναι θύμα και ποιος όχι είναι πολύ σχετική κουβέντα... Ξαναλέω, δεν είμαι εγώ που θα δώσει 50Κ για αυθαίρετο κτίσμα... Εγώ σήμερα μπορεί να πληρώνω πολλά, αύριο πάλι όχι. Αλλά θα έχω τα χρήματά μου στην τράπεζα για μια δύσκολη ώρα και όχι σε μερικά (ή πόσο μάλλον σε ένα μόνον! ) ντουβάρια.
Είναι πώς το βλέπει κανείς στο τέλος της ημέρας. Δεν θα σου πω εγώ τι θα κάνεις με τα λεφτά σου, ό,τι έγραψα το έγραψα για να πω μια εναλλακτική οπτική. Αν δεν σου κάνει, κάνεις αυτό που νομίζεις εσύ σωστό.
Πολύ σωστός, ειδικά στην πραγματικότητα της Ελλάδας εν έτει 2012, που το να έχει κανείς το γνωστό 'κεραμίδι πάνω από το κεφαλάκι του' φορολογείται τσουχτερά. Ειδικά δε αν η φιλοσοφία σου δεν προβλέπει δημιουργία οικογένειας σύντομα (εντάξει, να μετακομίζεις συνεχώς με άπειρα συμπράκαλα είναι ταλαιπωρία για τους γονείς και ψυχοφθόρο για τα παιδιά) δεν υπάρχει άλλη, νόμιμη βεβαίως-βεβαίως, λύση.
-
stefan αν στο άμεσο μέλλον τα 70.000 γίνουν 200.000 (γονικό budget εννοώ) τότε άστο και μάζεψε λεφτά για κάτι που θα γουστάρεις με μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.
Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια προοπτική τότε επανεξέτασε το θέμα να μείνεις στο οικογενειακό οίκημα.
Με 70-80.000 δεν βρίσκεις τίποτα (που να σε καλύπτει) για αγορά.Και αν χτίσεις, χτίσε νόμιμα (με καινούρια άδεια, δικό σου ρεύμα κλπ) και μην χτίσεις κάτι κάτω από 100τμ.
-
Ο χρήστης diplomat έγραψε:
Πολύ σωστός, ειδικά στην πραγματικότητα της Ελλάδας εν έτει 2012, που το να έχει κανείς το γνωστό 'κεραμίδι πάνω από το κεφαλάκι του' φορολογείται τσουχτερά. Ειδικά δε αν η φιλοσοφία σου δεν προβλέπει δημιουργία οικογένειας σύντομα (εντάξει, να μετακομίζεις συνεχώς με άπειρα συμπράκαλα είναι ταλαιπωρία για τους γονείς και ψυχοφθόρο για τα παιδιά) δεν υπάρχει άλλη, νόμιμη βεβαίως-βεβαίως, λύση.
kai εγω συμφωνω με τον ΗF στις υπαρχουσες συνθηκες.Ρισκο μηδεν.Εαν αυριο φτιαξουν οι συνθηκες το κανεις,εαν δεν φτιαξουν, μπορει να σε συμφερει γιατι θα παρεις μεγαλυτερο και καινουριο με λιγοτερα χρηματα απο αυτα που θα δωσεις για να χτισεις το ρετιρε.Μην βιαστεις και προσεχε...
-
Πολύ κατηγορηματικό σε βρίσκω. Check out my σκεπτικό:
Έστω ότι προχωράω στην κατασκευή και έχω φτάσει να ξοδέψω 70.000€ (ο πατέρας μου βασικά αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες ). Σε αντίθετη περίπτωση νοικιάζω με 450€ (για να μην είναι κοτέτσι) και διαμένω εκεί 7 χρόνια μέχρι τη σωτήρια ηλικία των 35 Απριλίων που θα έχω τότε. Αυτό μας κάνει 450χ12χ7=37.800€ (χωρίς λοιπά πάγια). Μιλάμε δηλαδή για πάνω από το μισό κόστος σε σχέση με το χτίσιμο και για κάτι το οποίο δεν θα είναι δικό μου.
Τώρα το budget να πάρει την ανιούσα δεν το βλέπω καθότι γοναίοι συνταξιούχοι πλέον που θα βλέπουν το εισοδημά τους να μειώνεται διαρκώς. Εγώ από την άλλη λεφτά να μαζέψω δεν παίζει για πολλούς και δεν διάφορους λόγους. Άρα τι μας μένει?
Εννοείται απορρίπτουμε εν τη γενέσει τους λύσεις για πώληση γης κτλ γιατί θα έχουμε πολλαπλά εγκεφαλικά και εμφράγματα.
-
Χτίσε τότε κανονικά και νόμιμα με την προοπτική να μείνεις εκεί για αρκετό καιρό.
Το νόμιμα σημαίνει ότι θα κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά και ότι αν αποφασίσεις -για οποιδήποτε λόγο- να πας να μείνεις αλλού θα έχεις ένα διαμέρισμα που θα μπορείς να νοικιάσεις/πουλήσεις.
Το 100τμ στο λεω γιατί αν μείνεις κανονικά εκεί θα δεις ότι τα 50τμ θα σου φανούν πολύ λίγα πολύ σύντομα και μετά θα είναι και δύσκολο και ακριβό να κάνεις επέκταση.
μέχρι τη σωτήρια ηλικία των 35 Απριλίων που θα έχω τότε
Στα 35 τι θα γίνει;
Θα κερδίσεις το τζοκερ;Ρωτάω γιατί μου λες ότι το budget δεν παίζει να αλλάξει και εσύ δεν είσαι της οικονομίας.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Χτίσε τότε κανονικά και νόμιμα με την προοπτική να μείνεις εκεί για αρκετό καιρό.Το νόμιμα σημαίνει ότι θα κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά και ότι αν αποφασίσεις -για οποιδήποτε λόγο- να πας να μείνεις αλλού θα έχεις ένα διαμέρισμα που θα μπορείς να νοικιάσεις/πουλήσεις.
Το 100τμ στο λεω γιατί αν μείνεις κανονικά εκεί θα δεις ότι τα 50τμ θα σου φανούν πολύ λίγα πολύ σύντομα και μετά θα είναι και δύσκολο και ακριβό να κάνεις επέκταση.
μέχρι τη σωτήρια ηλικία των 35 Απριλίων που θα έχω τότε
Στα 35 τι θα γίνει;
Θα κερδίσεις το τζοκερ;Ρωτάω γιατί μου λες ότι το budget δεν παίζει να αλλάξει και εσύ δεν είσαι της οικονομίας.
Ας πούμε ότι αυτή είναι μια θεωρητικά καλή ηλικία να αλλάξω σπίτι και να πάω σε κάτι που μπορεί να στεγάσει άνετα μια οικογένεια. Είπαμε για τώρα θέλω στην ουσία ένα μεγάλο playroom που στην εσχάτη των περιπτώσεων θα κοιμίζει και κάνα γκομενάκι 3-4 φορές τη βδομάδα. Το νόμιμα εννοείται είτε πρόκειται για 10 είτε για 100τμ. Απλά για τα 100τμ δεν μπορώ να ούτε για αστείο να ζητήσω τα φράγκα (110.000+€ ), ενώ τα 60-70τμ είναι κάτι πιο εύπεπτο.
-
Αφού θα βγάλεις κανονικά καινούρια άδεια νομίζω ότι η διαφορά στα τετραγωνικά που λες θα είναι πολύ μικρή.
Σε κάθε περίπτωση ρώτα κανα δυο τεχνικά γραφεία να σου δώσουν τιμή για άδεια-σεα-μεα και το ξανασκέφτεσαι.
Επίσης ο μηχανικός που θα δει και το υπάρχον σχέδιο (θεμέλια κλπ) θα σου πει και τι μπορείς να κάνεις. -
Aφού δηλώνεις ότι η οικοδομή συντηρείται ευλαβικά, τότε προχώρα όπως σου λέει και ο EDDIE.
Νόμιμα και min 80-max 100τμ.
Απ΄την άλλη, βλέποντας την κατασκευή ως προσωρινή λύση και με δεδομένο ότι σε 10 χρόνια θα μείνεις κάπου αλλού και όχι εκεί , ... ξανασκέψου το !
Αλλωστε όπως γράφουν και κάποιοι, τα σπίτια σε 3-5 χρόνια θα τα πουλάνε και στα περίπτερα, με τις αντίστοιχες τιμές !
Μην πιαστείς και σύ κορόιδο ! -
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Πολύ κατηγορηματικό σε βρίσκω. Check out my σκεπτικό:Έστω ότι προχωράω στην κατασκευή και έχω φτάσει να ξοδέψω 70.000€ (ο πατέρας μου βασικά αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες ). Σε αντίθετη περίπτωση νοικιάζω με 450€ (για να μην είναι κοτέτσι) και διαμένω εκεί 7 χρόνια μέχρι τη σωτήρια ηλικία των 35 Απριλίων που θα έχω τότε. Αυτό μας κάνει 450χ12χ7=37.800€ (χωρίς λοιπά πάγια). Μιλάμε δηλαδή για πάνω από το μισό κόστος σε σχέση με το χτίσιμο και για κάτι το οποίο δεν θα είναι δικό μου.
Τώρα το budget να πάρει την ανιούσα δεν το βλέπω καθότι γοναίοι συνταξιούχοι πλέον που θα βλέπουν το εισοδημά τους να μειώνεται διαρκώς. Εγώ από την άλλη λεφτά να μαζέψω δεν παίζει για πολλούς και δεν διάφορους λόγους. Άρα τι μας μένει?
Εννοείται απορρίπτουμε εν τη γενέσει τους λύσεις για πώληση γης κτλ γιατί θα έχουμε πολλαπλά εγκεφαλικά και εμφράγματα.
Tα νοικια εχουν πεσει πολυ. Καλυτερα νοικιασε ενα καινουριο διαμερισμα για 2-3 χρονια να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Μηδεν ρισκο οπως λενε και οι αλλοι. Νοικι ξερεις τι θα πληρωνεις. Αν τυχη και ανεβουν τα νοικια γυρνας για μερικους μηνες στο πατρικο σου και τοτε σκεφτεσαι τι κανεις. Αυτην την στιγμη νοικι στην Αθηνα μενεις τζαμπα εις βαρος του ιδιοκτητη.
-
Οι γονεις σου θα θελουν να βαλουν αλλον πανω απ το κεφαλι τους οταν φυγεις?
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Έστω ότι προχωράω στην κατασκευή και έχω φτάσει να ξοδέψω 70.000€ (ο πατέρας μου βασικά αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες ). Σε αντίθετη περίπτωση νοικιάζω με 450€ (για να μην είναι κοτέτσι) και διαμένω εκεί 7 χρόνια μέχρι τη σωτήρια ηλικία των 35 Απριλίων που θα έχω τότε. Αυτό μας κάνει 450χ12χ7=37.800€ (χωρίς λοιπά πάγια). Μιλάμε δηλαδή για πάνω από το μισό κόστος σε σχέση με το χτίσιμο και για κάτι το οποίο δεν θα είναι δικό μου.Ναι, αλλα το ενοικιο θα βγαινει απο τα 'ετοιμα' που αναφερεις?? Αν ναι οκ δε συμφερει. Αν ομως βγαινει απο τη δουλεια σου πχ, κανε εναν επιπλεον υπολογισμο: ποσο θα κερδισεις αν 'κλεισεις' αυτα τα 70Κ για 6 χρονια και κανε λογαριασμο. Ετσι και θα μεινεις καπου πιο ελευθερος και στην ηλικα της 'ωριμανσης' θα βρεθεις με μεγαλυτερο κεφαλαιο για καποια σημαντικη κινηση.
Προσωπικα με 160τμ 'αερα' σε τετοιο οικημα θα εφτιαχνα 2 διαμερισματα, πχ 50 + 100 τμ (σε σχεση με ενα μεγαλο ή ενα 'ρετιρε' νομιζω πως ειναι πιο αποδοτικο) με σκοπο την εκμεταλλευση ή και ιδιοκατοικηση αναλογα με τις συνθηκες.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Οι γονεις σου θα θελουν να βαλουν αλλον πανω απ το κεφαλι τους οταν φυγεις?Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα γιατί έχει καεί η γούνα μας από ενοικιαστές στο παρελθόν, αλλά σε σπίτι στην επαρχία όπου δεν είχαμε καμία επίβλεψη του τι γίνεται. Εδώ πρώτον οι δικοί μου θα βγάζουν το 1/3 της χρονιάς στο εξοχικό και όταν λείπουν στους 2 από κάτω ορόφους μένουν οι 2 θείες μου με τις οικογένειες τους και θα βαράνε σκοπιά 24/7.
Ναι, αλλα το ενοικιο θα βγαινει απο τα 'ετοιμα' που αναφερεις?? Αν ναι οκ δε συμφερει. Αν ομως βγαινει απο τη δουλεια σου πχ, κανε εναν επιπλεον υπολογισμο: ποσο θα κερδισεις αν 'κλεισεις' αυτα τα 70Κ για 6 χρονια και κανε λογαριασμο. Ετσι και θα μεινεις καπου πιο ελευθερος και στην ηλικα της 'ωριμανσης' θα βρεθεις με μεγαλυτερο κεφαλαιο για καποια σημαντικη κινηση.
Προσωπικα με 160τμ 'αερα' σε τετοιο οικημα θα εφτιαχνα 2 διαμερισματα, πχ 50 + 100 τμ (σε σχεση με ενα μεγαλο ή ενα 'ρετιρε' νομιζω πως ειναι πιο αποδοτικο) με σκοπο την εκμεταλλευση ή και ιδιοκατοικηση αναλογα με τις συνθηκες.
Θεωρητικά είναι σωστό αυτό που λες. Το θέμα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ψάχνουμε να βρούμε να το καλύτερο value for money. Το να βρεθούμε ξαφνικά με άλλο ένα διαμέρισμα 160αρι στην Αττική θα είναι σκότωμα από φορολογικής άποψης. Και είναι και η περιοχή τέτοια που ούτε σαν επένδυση αξίζει σε περίπτωση που πάρει (λέμε τώρα) τα πάνω της η οικονομία.
-
Το σπουδαιότερο στοιχείο αξίας ενός ακινήτου είναι η θέση του, όπως λένε και οι εγγλέζοι, location, location, location. Όλα τα άλλα έπονται.
350 για το μεγαλωμένο δώμα κάπου δυτικά χλωμό το βλέπω, πολύ αισιόδοξο. Συμφωνώ και με τα διάφορα άλλα μειονεκτήματα και προβληματισμούς που έχουν αναφερθεί. Είναι αλλιώς να το κληρονομήσεις και να το βελτιώσεις (θυμάμαι φανταστικό κουκλίστικο δώμα νιόπαντρου ζευγαριού) κι άλλο να πηγαίνεις να το αγοράσεις.... Φυσικά για τον καθένα τα πράματα ζυγίζονται διαφορετικά...
Και για τους δύο ταρατσόφιλους επειδή δε βλέπω να έχουν άμεσες πραγματικές ανάγκες θα έλεγα ότι δεν έχετε να χάσετε από το να περιμένετε. Νοικιάστε, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και συμφέρει σε σχέση με δάνειο ενώ αποφεύγετε το μπλέξιμο, τον επιπλέον φόρο και έχετε και τα λεφτά στην άκρη.Προσωπικά προτιμώ παλιό αλλά καλοφτιαγμένο και καλοσυντηρημένο σε καλή περιοχή παρά φρέσκο μικρότερο ή σε χειρότερη περιοχή που σε 5 χρόνια θα δείχνει σαν 20... Βλέπω κάτι νεόδμητα που δεν έχουν ακόμα πουληθεί και έχουν τα χαλάκια τους. Η αρχική εντύπωση συχνά δεν έχει σχέση με την αντοχή στο χρόνο.
-
Πρώτα από όλα θέλω να επισημάνω σε όλους ότι το κόστος κατασκευής των 1000-1200 €/τμ , χωρίς την αξία της γής , που αναφέρετε ισχύει γιά κατασκευές άνω των 600 - 700 τμ που ξεκινάνε από την αρχή και όχι γιά προσθήκες .
Ο λόγος είναι ότι μπορείς έτσι να κάνεις οικονομίες κλίμακος , τα κοινόχρηστα εμβαδά και εγκαταστάσεις μοιράζονται σε 8-10 σπίτια και λόγω μεγέθους είσαι ενδιαφέρων πελάτης γιά τον κάθε επαγγελματία του χώρου .
Αν μιλάμε γιά προσθήκη , έχουμε πολλές φορές τεράστιο κόστος ενίσχυσης της υφιστάμενης οικοδομής , η σε περίπτωση που περάσουμε καινούργιες κολώνες , έχουμε κόστος ανέγερσης , καταστροφών και αποκατάστασης στους χαμηλότερους ορόφους .
Αν τελικά έχουμε την δυνατότητα της φτηνότερης λύσης να βασιστούμε στις υπάρχουσες κολώνες , τότε η δουλειά γιά ένα σπίτι 80 τμ , ανέρχεται στα 30-40 κυβικά μέτρα μπετόν μαζί με τα μπαλκόνια , δηλαδή 3-4 μπετονιέρες .
Σκεφτείτε ότι ο μπετατζής θα φέρει ξυλεία 150 τμ περίπου γιά να την δουλέψει μιά φορά και μόνο τα μεταφορικά είναι αρκετά λεφτά , ενώ ο περιορισμένος χώρος εργασίας , δεν επιτρέπει να έχει τον σωστό αριθμό ατόμων στο συνεργείο κάτι που του μειώνει την παραγωγικότητα . Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί γερανός 2 φορές γιά να ανεβάσει και να κατεβάσει την ξυλεία .Ετσι το κόστος του σκελετού δεν έχει καμμιά σχέση με το κόστος μιάς κατασκευής που ξεκινάει από την αρχή και έχει μεγάλο μέγεθος .
Αφού τελειώσουμε με τα μπετά , έχουμε ακόμα τούβλα και σοβάδες που επίσης δεν θα είναι φτηνά , αλλά όχι και πολύ ακριβά .
Μετά πάμε στα υπόλοιπα . Τα υπόλοιπα είναι ότι και μιά ανακαίνιση ενός σπιτιού , δηλαδή μικρού μεγέθους δουλειά , πολλών και διαφορετικών συνεργείων .
Οταν λοιπόν μιλάμε γιά προσθήκη , ιδιαίτερα μικρού μεγέθους , τότε τα 1500 €/τμ είναι μιά καλή τιμή .
Στην οικοδομή το συνηθέστερο φαινόμενο , είναι να πέσεις έξω στον προυπολογισμό σου , προς τα πάνω φυσικά .
Αν πέσεις 10 % , είσαι ευτυχής , 20 % χαρούμενος , παραπάνω λυπάσαι .
το θέμα είναι ότι αν τα λεφτά τελειώσουν τι κάνεις .Τώρα γιά το γενικότερο θέμα της αγοράς , κανείς δεν ξέρει την γίνεται . Η αγορά πρακτικά δεν υπάρχει , οι πρώην εργαζόμενοι εκεί οικονομικοί μετανάστες σκοτώνουν και ληστεύουν λόγω της πείνας , κάτι που είχα προβλέψει και στο άλλο θέμα που συζητάγαμε εδώ και 3-4 χρόνια , τα πάντα που ασχολούνται με την οικοδομή κλείνουν και το 12 % του ΑΕΠ που ερχόταν από αυτή , εξαυλώθηκε .
Σαν να σκότωνε η Γερμανία την αυτοκινητοβιομηχανία της .Τώρα με τους φόρους , ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει . Είναι σίγουρο ότι τα μεγάλα σπίτια θα γίνουν δυάρια και γκαρσονιέρες , κάτι που γινόταν το 70 στην Ιταλία . Το γεγονός ότι το τεκμήριο κατοικίας πιάνει και τους ενοικιαστές , ωθεί τα σπίτια πάνω από 120 τμ στα αζήτητα .
Βέβαια το Ευαγγέλιο της Οικοδομικής του Neufert
http://www.mgiurdas.gr/book-514.aspx
http://www.mgiurdas.gr/data/files.produ ... ii%20(1-12)%20oikod.pdf
είχε από το 50 , σπίτια 80 τμ με 3 υπνοδωμάτια και εκεί οδεύουμε και εμείς με δάνεια μέχρι 99 χρόνια , που θα είναι ο μόνος τρόπος να πάρεις σπίτι , αλλά και έτσι θα είναι φτηνότερο από το να μένεις σε νοίκι .Σας έγραψα και πριν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στο χτύπημα της οικοδομής .
Ο στόχος είναι να καθαριστεί ο ανταγωνισμός , με το να φύγουν οι μικροί κατασκευαστές από την αγορά , κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό .Οπως ίσως ακούσατε , πέρα από το ενεργειακό πιστοποιητικό γιά ενοικίαση η πώληση , θα έχουμε τακτικούς ελέγχους σε λεβητοστάσια , κλιματιστικά κλπ . Σε λίγο θα έχουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και η τιμή του ρεύματος που θα πληρώνουμε θα είναι συνάρτηση αυτού .
Το τελευταίο που θα γίνει , θα είναι ο προσεισμικός έλεγχος των οικοδομών . Εκεί όλη η Αθήνα και οι άλλες πόλεις θα βγούν εκτός όσον αφορά τα πρό του 1959 σπίτια και με ανάγκες συντήρησης τα νεώτερα , μεγαλύτερες όσο παλιότερα .
Αυτό θα σημάνει ότι τα σπίτια που δεν καλύπτουν κάποιες αντοχές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν .Εδώ και λίγους μήνες ισχύει ο ΝΟΚ , Νέος Οικοδομικός Κανονισμός .
Αυτός προβλέπει ότι σε περιπτώσεις απόσυρσης μεγάλου μεγέθους παλαιών κτιρίων , συνενώσεις οικοπέδων σε επίπεδο τετραγώνου , μειώσεως της καλύψεως και παραχώρησης της χρήσης της μείωσης αυτής στον δήμο , την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος , ισχύουν διάφορες αυξήσεις του συντελεστή δόμησης που φτάνει το 40 % , ενώ προβλέπονται και άλλα μπόνους .Δηλαδή σε μιά περιοχή στο κέντρο της Αθήνας που έχουμε ένα οικοδομικό τετράγωνο εμβαδού 4000 τμ , με συντελεστή δόμησης 3,6 , αν συμβούν τα ανωτέρω και γκρεμιστούν τα υπάρχοντα κτίρια των 14400 τμ , τα νέα κτίρια που θα κτιστούν θα έχουν εμβαδό άνω των 20000 τμ σε ψηλότερα κτίρια .
Καταλαβαίνετε ότι ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουν οι περίπου 300 ιδιοκτήτες των σημερινών διαμερισμάτων είναι αν απαξιωθεί εντελώς η περιουσία τους .
Αυτό γίνεται ήδη με την γκετοποίηση λόγω του μεταναστευτικού , την υψηλή και αναίτια φορολόγηση και θα ολοκληρωθεί με αυτά που ανέφερα παραπάνω .Από την άλλη όπως καταλαβαίνετε , τέτοιου μεγέθους δουλειές με προυπολογισμούς περί τα 20.000.000 € , δεν μπορούν να γίνουν ούτε από μικρού , ούτε από μεσαίου μεγέθους κατασκευαστές , αλλά από πολύ μεγάλους .
Παράλληλα με αυτό έρχεται τώρα και ο νέος φόρος γιά τα αγροτεμάχια .
Εκεί είναι το άλλο μεγάλο πρότζεκτ .Οταν έχεις το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου , πρέπει να στο φάνε τζάμπα .
Η Ισπανία έχει ακτογραμμή στην Μεσόγειο περί τα 800 χλμ , περίπου όσο η Εύβοια μόνη της .
2.000.000 τουλάχιστον συνταξιούχοι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να περάσουν τα γηρατειά τους στην Ελλάδα , ιδιαίτερα σε παράλια μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας κοντά σε παροχές υγείας .Εύκολα θα δώσουν 100.000 € γιά να αγοράσουν ένα δυαράκι 50 τμ . Σκεφτείτε τον τζίρο 2.000.000 Χ 100.000 = 200 δισ .
Αν η γη κοστίζει 100 €/τμ και η κατασκευή 900 €/τμ μαζί με τις υποδομές , τότε τα μισά λεφτά είναι κέρδος .Η νομική υποδομή υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και λέγεται ιδιωτική πολεοδόμηση και αφορά εκτάσεις πάνω από 100 στρέμματα .
Εννοείται ότι θα έχουν γίνει και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο που θα ξεκινήσει με το νέο Ε9 με το περιουσιολόγιο που θα ισχύσει από του χρόνου , όπου θα προσδιορίσουμε τα αγροτεμάχια με συντεταγμένες γιά να έχουμε τον ανάλογο φόρο .Εχετε ακόμα απορίες γιά την επίθεση εναντίον της ακίνητης περιουσίας ?
Είναι πολλά τα λεφτά Αρη . -
καλα τα λες... αμα ημουνα με τους μεγαλους παικτες που λες θα γουσταρα..
τωρα που ειμαι με τι μαριδα τι γινεται; ενα σπιτι δικο μου, ενα σπιτι το πατρικο (το οποιο καποια στιγμη θα πρεπει να γραφτει σε μενα...) και ενα χωραφι στο χωριο...
τι να τα κανω δηλαδη, να τα δωσω τζαμπα; -
με το περιουσιολόγιο που θα ισχύσει από του χρόνου
Σε αυτό έχουν καταλήξει στον τιμοκατάλογο;
Κάπου διάβασα ότι παλαιότερα που ίσχυε αφορούσε σπίτια μεγαλύτερα από 200τμ.
Τώρα εννοείται πως όχι αλλά οι χρεώσεις θα είναι μια από τα ίδια με το χαράτσι της ΔΕΗ;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ