-
Με αυτά που διαβάζω , μάλλον είμαι ένας απο τους ελάχιστους νομοταγείς Ελληνες ιδιοκτήτες !
Επίσης, μία εκ των εξαιρέσεων που ξεκαθάρισε τα περιουσιακά του στοιχεία, ώστε οι κληρονόμοι να είναι πανευτυχείς, όταν ........... ακούσουν το μαντάτο !!! -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Σιγα την παρανομια τωρα...εκλειναν οι ημιυπαιθριοι,δηλαδη δηλωμενα-χτισμενα τετραγωνικα αποκτουσαν σκεπη,ουαου,μιλαμε για εγκλημα κατα της χωρας!Τα αυθαιρετα ειναι αλλη ιστορια.
Προσωπικα εχω ημιυπαιθριο και φυσικα δεν τον δηλωσα γιατι ηξερα οτι οσοι το δηλωνανε θα την τρωγανε στον πωπο με τον ενα ή τον αλλο τροπο...πχ θα ερχεται το χαρατσι της ΔΕΗ με νεα φρεσκα τετραγωνικα.Βεβαια το ακινητο μου το εχω για να μενω και θα συνεχισω να το εχω αν δεν φυγω απο την χωρα,δεν με ενδιεφερε ποτε να το πουλησω,ουτως ή αλλως τα ακινητα -παγκοσμιως απο οτι φαινεται- θα αργησουν πολυ να αποκτησουν παλι αξια,να μην μιλησω για την δραχμη που αν ερθει (και καλως να ερθει γιατι την χρειαζομαστε) θα τα ξεφτυλισει σε μια νυχτα.οκ, πες ότι δεν το πουλάς...
η μεταβίβαση πχ σε παιδιά-εγγόνια, δεν απιτεί τις ίδιες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί? -
Μονο με αποδοχη κληρονομιας μπορει να το παρουν τα παιδια(και να εχουν αυτα μελλοντικα ο προβλημα) χωρις να χρειαζεται βεβαιωση μηχανικου,σε ολες τις αλλες περιπτωσεις πρεπει να τακτοποιηθει.Αυτο το οτι την τρωνε απο πισω δεν το καταλαβα,γιατι εχουμε την απαιτηση ενω εχουμε ενα σπιτι με τρια πχ δωματια να εμφανιζεται αυτο σαν ενα με δυο.Ετυχε να ρυθμισω ρετιρε με 60 μετρα αδεια και σχεδον 25 μετρα Η/Χ ,ειναι λοιπον δικιο στην εφορια,στον δημο,στα κοινοχρηστα κλπ αυτο το σπιτι να εμφανιζεται σαν 60αρι και οχι με το πραγματικο του μεγεθος,δεν ειναι αδικο αυτο το σπιτι να επιβαρυνεται το ιδιο με ενα πραγματικο εξηνταρι στην ιδια οικοδομη ως προς τα τελη κλπ.
-
Σε ολα τα παραπανω, εγω ο εξυπνακιας εχω να απαντησω :
Πατε κ δηλωνετε οικιοθελως - κ βαζετε on record για καθε μελλοντικη χρηση κ καθε καυλα της εκαστοτε κυβερνησης - τις παρανομιες σας, στο ελληνικο κρατος. Ελπιζω να μην το μετανιωσετε. Οπως επισης ελπιζω να μην γυρισει κανα ΣτΕ κ πει οτι ο νομος ειναι αντισυνταγματικος ή δεν ξερω εγω τι*, κ βρεθειτε στη θεση να εχετε πληρωσει για 'τακτοποιηση' η οποια τωρα απλα δεν υπαρχει σαν εννοια, κ εχετε μπει κ στο ρανταρ του κρατους δηλωνοντας τις παρανομιες σας.
Αυτο που δεν καταλαβαινετε ειναι οτι δεν υπαρχει καμμια νομιμοποιηση (εκτος αν δεν εχω καταλαβει κατι καλα). Αυτο που κανετε ειναι να παιρνετε - με το αζημιωτο - προσωρινη αφεση αμαρτιων, η οποια καποια στιγμη θα τελειωσει, κ τοτε θα βρεθειτε στην θεση να εχετε φανερωθει στις αρμοδιες αρχες κ παραδεχτει τις παρανομιες σας. Κ αυτη η στιγμη μπορει να ειναι μακρυα τωρα (ποσο διαρκεια εχει αυτη η 'τακτοποιηση' ?), αλλα μπορει να ειναι κ πολυ κοντα (ειτε με ακυρωση απο το ΣτΕ ειτε επειδη ετσι καυλωσε της κυβερνησης του χρονου ή του παραχρονου). Εχω καταλαβει κατι λαθος? Δεν νομιμοποιειται οριστικα καποιο ακινητο, σωστα?
*δεν γνωριζω αν εχει προκυψει καποιο τετοιο θεμα.
ΥΓ Λεω οτι ειναι αστειο το κρατος να ανακαλυπτει την εννοια της 'τακτοποιησης' επειδη αναγνωριζει οτι δεν μπορει στην πραγματικοτητα να τα νομιμοποιησει, ΓΙΑ να μαζεψει χρημα (κ αυτος ηταν ο σκοπος του ποστ μου, εγω κ ακομα κ αν εχω παρανομιες μηχανικος ειμαι, εχω 20 φιλους μηχανικους, την ακρη την βρισκω), κ αντι να συμφωνησετε για την γελοιοτητα των κυβερνωντων κ νομοθετουντων, κοροιδευεται εμενα κ με λετε εξυπνακια. Το παιρνω πισω, ελπιζω να τα βρειτε μπροστα σας.
-
Συμφωνώ κι εγώ με τον Kacey για τη μελλοντική πιθανότητα στοχοποίησης τακτοποιηθέντων δηλωθέντων κτισμάτων, ειδικά αφού δεν παίρνεις τη σφραγίδα του νόμιμου.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Σε ολα τα παραπανω, εγω ο εξυπνακιας εχω να απαντησω :Πατε κ δηλωνετε οικιοθελως - κ βαζετε on record για καθε μελλοντικη χρηση κ καθε καυλα της εκαστοτε κυβερνησης - τις παρανομιες σας, στο ελληνικο κρατος. Ελπιζω να μην το μετανιωσετε. Οπως επισης ελπιζω να μην γυρισει κανα ΣτΕ κ πει οτι ο νομος ειναι αντισυνταγματικος ή δεν ξερω εγω τι*, κ βρεθειτε στη θεση να εχετε πληρωσει για 'τακτοποιηση' η οποια τωρα απλα δεν υπαρχει σαν εννοια, κ εχετε μπει κ στο ρανταρ του κρατους δηλωνοντας τις παρανομιες σας.
ΥΓ Λεω οτι ειναι αστειο το κρατος να ανακαλυπτει την εννοια της 'τακτοποιησης' επειδη αναγνωριζει οτι δεν μπορει στην πραγματικοτητα να τα νομιμοποιησει, ΓΙΑ να μαζεψει χρημα (κ αυτος ηταν ο σκοπος του ποστ μου, εγω κ ακομα κ αν εχω παρανομιες μηχανικος ειμαι, εχω 20 φιλους μηχανικους, την ακρη την βρισκω), κ αντι να συμφωνησετε για την γελοιοτητα των κυβερνωντων κ νομοθετουντων, κοροιδευεται εμενα κ με λετε εξυπνακια. Το παιρνω πισω, ελπιζω να τα βρειτε μπροστα σας.
Δηλαδή απ τα λεγόμενά σου προκύπτουν τα εξής:
-Βρίζεις το κράτος που τα χει κάνει μπουρδέλο. Και όντως τα έχει κάνει
-Βρίζεις το κράτος οτι θα μας τα αρπάξει στο μέλλον. Και δεν αποκλείεται
-Βρίζεις το κράτος οτι ο νόμος είναι εισπρακτικός. Που είναι.
-Δεν θέλεις να αντιληφθείς οτι αυτός ο νόμος, πέρα από εισπρακτικός και σε συνδυασμό με το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, οδηγεί σε μια νέα κατάσταση, περισσότερο (αναγκαστικά) πιο νομοταγή.
-Δεν ρίχνεις καμία ευθύνη στους ιδιώτες. Αντιθέτως θεωρείς κορόιδα όσους πάνε να δηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους. Κατ΄επέκταση της σκέψης σου, προκύπτει το συμπέρασμα οτι μάγκες είναι όσοι δε τα δηλώσουν και κορόιδα όσοι δεν έχουν κάνει παραβάσεις. Γιατί φυσικά είναι μαγκιά να χεις 150 τμ ρετιρέ και να δηλώνεις 60. Ο άλλος που φορολογείται και τα 150 πρέπει να ναι τρελό κορόιδο.Δηλαδή τι θα ήθελες να γίνει; Να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες και να γκρεμίσουν τα πάντα, μεταξύ άλλων και το δικό σου;; Ή μήπως θέλεις να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της οικοδομικής αναρχίας, όπως γινόταν για δεκαετίες;;
Νομίζεις οτι θα τη βρεις την άκρη. ΟΚ. Το πιθανότερο είναι να το βρεις εσύ μπροστά σου. Σου απαντήσαμε όλοι οτι τα πράγματα έχουν σφίξει. Και στο κάτω κάτω ο ιδιοκτήτης μόνο άμοιρος ευθυνών δεν είναι. Εσύ που σαι μάγκας λοιπόν και δε χαμπαριάζεις, όταν θα ρθει η ώρα να μεταβιβάσεις το ακίνητό σου ή να το προσημειώσεις, πιάσε έναν-έναν τους 20 μηχανικούς που έχεις και δες τι θα σου ζητάνε για να το κάνουν, ΑΝ φυσικά το αναλαμβάνουν... Και κάτσε και δες τότε την απαξιώση (όπως πολύ σωστά έγραψε ο koutsan) που θα έχει υποστεί το (υποτιθέμενο) αυθαίρετό σου, σε σύγκριση με τα τακτοποιημένα γύρω σου. Α και κάτι ακόμα. Με τη λήξη της ισχύος του νόμου περί τακτοποίησης, όλα τα πρόστιμα που θα προκύπτουν δε θα λαμβάνουν υπόψιν παλαιότητα κτηρίου και θα ναι εξαιρετικά υψηλά. Τόσα χρόνια γινόταν πόλεμος καταγγελιών μεταξύ γειτόνων, ακόμη κι αν ήξεραν οτι είχαν κι αυτοί παραβάσεις. Σκέψου τι θα γίνει τώρα αν μάθει ο γείτονας οτι αυτός 'τακτοποιήθηκε' και εσύ όχι...
Ο νόμος είναι κυρίως εισπρακτικός. Και το κράτος γνωρίζει χρόνια το χάος που επικρατεί και ηθελημένα το αφήνει και γίνεται, για να έρχεται μια φορά κάθε 20-30 χρόνια και να κάνει γερές εισπράξεις. Δε θα βρεις κανέναν να διαφωνεί σε αυτά. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι οτι έχουν αποφασίσει να στα πάρουν με κάθε τρόπο. Κι όσοι δεν ενταχθούν στο νόμο, θα το μετανιώσουν πάρα πολύ στο μέλλον.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Σε ολα τα παραπανω, εγω ο εξυπνακιας εχω να απαντησω :
Πατε κ δηλωνετε οικιοθελως - κ βαζετε on record για καθε μελλοντικη χρηση κ καθε καυλα της εκαστοτε κυβερνησης - τις παρανομιες σας, στο ελληνικο κρατος. Ελπιζω να μην το μετανιωσετε. Οπως επισης ελπιζω να μην γυρισει κανα ΣτΕ κ πει οτι ο νομος ειναι αντισυνταγματικος ή δεν ξερω εγω τι*, κ βρεθειτε στη θεση να εχετε πληρωσει για 'τακτοποιηση' η οποια τωρα απλα δεν υπαρχει σαν εννοια, κ εχετε μπει κ στο ρανταρ του κρατους δηλωνοντας τις παρανομιες σας.
-Βρίζεις το κράτος που τα χει κάνει μπουρδέλο. Και όντως τα έχει κάνει
-Βρίζεις το κράτος οτι ο νόμος είναι εισπρακτικός. Που είναι.
-Δεν θέλεις να αντιληφθείς οτι αυτός ο νόμος, πέρα από εισπρακτικός και σε συνδυασμό με το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, οδηγεί σε μια νέα κατάσταση, περισσότερο (αναγκαστικά) πιο νομοταγή.
-Δεν ρίχνεις καμία ευθύνη στους ιδιώτες. Αντιθέτως θεωρείς κορόιδα όσους πάνε να δηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους. Κατ΄επέκταση της σκέψης σου, προκύπτει το συμπέρασμα οτι μάγκες είναι όσοι δε τα δηλώσουν και κορόιδα όσοι δεν έχουν κάνει παραβάσεις. Γιατί φυσικά είναι μαγκιά να χεις 150 τμ ρετιρέ και να δηλώνεις 60. Ο άλλος που φορολογείται και τα 150 πρέπει να ναι τρελό κορόιδο.Δηλαδή τι θα ήθελες να γίνει; Να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες και να γκρεμίσουν τα πάντα, μεταξύ άλλων και το δικό σου;; Ή μήπως θέλεις να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της οικοδομικής αναρχίας, όπως γινόταν για δεκαετίες;;
Νομίζεις οτι θα τη βρεις την άκρη. ΟΚ. Το πιθανότερο είναι να το βρεις εσύ μπροστά σου. Σου απαντήσαμε όλοι οτι τα πράγματα έχουν σφίξει. Και στο κάτω κάτω ο ιδιοκτήτης μόνο άμοιρος ευθυνών δεν είναι. Εσύ που σαι μάγκας λοιπόν και δε χαμπαριάζεις, όταν θα ρθει η ώρα να μεταβιβάσεις το ακίνητό σου ή να το προσημειώσεις, πιάσε έναν-έναν τους 20 μηχανικούς που έχεις και δες τι θα σου ζητάνε για να το κάνουν, ΑΝ φυσικά το αναλαμβάνουν... Και κάτσε και δες τότε την απαξιώση (όπως πολύ σωστά έγραψε ο koutsan) που θα έχει υποστεί το (υποτιθέμενο) αυθαίρετό σου, σε σύγκριση με τα τακτοποιημένα γύρω σου. Α και κάτι ακόμα. Με τη λήξη της ισχύος του νόμου περί τακτοποίησης, όλα τα πρόστιμα που θα προκύπτουν δε θα λαμβάνουν υπόψιν παλαιότητα κτηρίου και θα ναι εξαιρετικά υψηλά. Τόσα χρόνια γινόταν πόλεμος καταγγελιών μεταξύ γειτόνων, ακόμη κι αν ήξεραν οτι είχαν κι αυτοί παραβάσεις. Σκέψου τι θα γίνει τώρα αν μάθει ο γείτονας οτι αυτός 'τακτοποιήθηκε' και εσύ όχι...
Ο νόμος είναι κυρίως εισπρακτικός. Και το κράτος γνωρίζει χρόνια το χάος που επικρατεί και ηθελημένα το αφήνει και γίνεται, για να έρχεται μια φορά κάθε 20-30 χρόνια και να κάνει γερές εισπράξεις. Δε θα βρεις κανέναν να διαφωνεί σε αυτά. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι οτι έχουν αποφασίσει να στα πάρουν με κάθε τρόπο. Κι όσοι δεν ενταχθούν στο νόμο, θα το μετανιώσουν πάρα πολύ στο μέλλον.
Αρκετα απο τα παραπανω, ΔΕΝ τα λεω. Αλλα οταν εχεις στο μυαλο σου 'το μαλακα τον Kacey που παλι γραφει παπαριες', δεν καθεσαι να διαβασεις προσεκτικα. Τα υπολοιπα αργοτερα.
-
Κοίτα, σε κανένα φόρουμ και κανέναν άγνωστο με τον οποίο έχω διάλογο μέσω πληκτρολογίου δεν τον αντιμετωπίζω ως μαλάκα που γράφει παπαριές. Άρα ούτε και σένα. Δεν έχω κανένα λόγο ούτε να λογομαχήσω μαζί σου, ούτε να σε θεωρήσω μαλάκα ή οτιδήποτε. Μήπως τα δικά μου ακίνητα θα βλάψεις με τη στάση σου; Ή μήπως την τσέπη μου;
Αν θέλεις να επιμένεις στις απόψεις σου, καμία αντίρρηση. Μέσα σε 2-3 σελίδες μαζεύτηκε άφθονη πληροφορία από ανθρώπους με τον ένα ή άλλο τρόπο εμπλέκονται ενεργά στο χώρο. Αυτό από μόνο του είναι κέρδος για τον οποιονδήποτε.
Η επιλογή φυσικά είναι προσωπική. -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Με αυτά που διαβάζω , μάλλον είμαι ένας απο τους ελάχιστους νομοταγείς Ελληνες ιδιοκτήτες !
http://pergamos.lib.uoa.gr/dl/navigatio ... efaultView
-
' Η ηδονή της τιμιότητος '
-
Παμε
-Βρίζεις το κράτος που τα χει κάνει μπουρδέλο. Και όντως τα έχει κάνειβριζω το κρατος που επετρεψε να επικρατησει το μπουρδελο κ εχει φερει πολλους προ τετελεσμενων καταστασεων. Μπορει η παρανομια να ηταν επιλογη του καθενος, αλλα 1ον δεν το εκαναν ολοι για τους ιδιους λογους (κ ΕΧΕΙ σημασια, οπως θα εξηγησω πιο κατω)κ 2ον οταν μιλαμε για ελευθερη αγορα που δεν υπαρχει ελεγχος, δεν μπορεις να το παιζεις νομιμος οταν πχ εισαι κατασκευαστης/μηχανικος. εξηγω πιο κατω.
-Βρίζεις το κράτος οτι ο νόμος είναι εισπρακτικός. Που είναι.Βριζω το κρατος γιατι μας εκπαιδευει στην αρπαχτη.
Οχι, δεν οδηγει σε τιποτα. Εδω να διαχωρισω την απαιτηση για δηλωση νομιμοτητας απο μηχανικο, που ωθει προς τα νομιμοτερα πραγματα, αλλα νομιζω οτι θα λασκαρει μετα απο λιγο, ΕΠΕΙΔΗ ο ελεγχος δεν υπαρχει κ παλι επαφιεται σε καρφωτη για να ανακαλυφθει το πραγμα, απο την 'τακτοποιηση' που ειναι μια παπαρια ελληνικης εφευρεσης, οπως πολλες πριν κ μετα απο αυτην. Μονο κ μονο η χρηση της λεξης 'τακτοποιηση' ενω παραδεχονται οτι δεν μπορει να υπαρξει νομιμοποιηση θα επρεπε να σας κανει να γελατε.
-Δεν ρίχνεις καμία ευθύνη στους ιδιώτες.
Οχι βεβαια, φυσικα κ τους ριχνω. Απλα κανω τον εξης διαχωρισμο:
Οι γονεις μου οταν παντρευτηκαν, τους εκανε δωρο ο πεθερος (πατερας μανας μου) ενα σπιτι 2αρι. Δεν ειχαν την δυνατοτητα να φτιαξουν/αγορασουν δικο τους, κ τους σπιτωσε σε αυτο. Καποια στιγμη γεννηθηκα εγω. Τι επρεπε να γινει? Να μπουν στη διαδικασια πωλησης του μικρου κ αγορας καινουριου, πραγμα που θα κοστιζε χρημα? Να δωσουν το δικο τους που ξερουν τι ειναι κ να παρουν ενα μεταχειρ. που δεν ξερεις τι σπιτι ειναι κ τι θα ξημερωσει? Ή να πιασουν ενα κομματι απο την βεραντα (που προεκυψε ακριβως επειδη τα απο κατω σπιτια ηταν μεγαλυτερα κ αρα περισσεψε ακαλυπτος χωρος στον δικο μας οροφο), να σηκωσουν 4 τοιχους κ να το κανουν παιδικο δωματιο? Ποιον ενοχλει αυτο? Δεν εχτισαν αυθαιρετο (=εκει που δεν ειχαν δικαιωμα να χτισουν), δεν πηραν γη καποιου, δεν σηκωσαν κατι ψηλοτερα απο οσο ειχν δικαιωμα, καλυψαν δικο τους χωρο που πηγαινε χαμενος για να καλυψουν μια οικογενειακη αναγκη. Δεν εφτιαξαν playroom, παιδικο δωματιο εφτιαξαν γιατι δεν ειχαν την δυνατοτητα για κατι καλυτερο.
Αυτο λοιπον ΕΙΝΑΙ διαφορετικο απο αυτον που φτιαχνει μια μονοκατοικια κ θελει να φτιαξει 2 guest room, 2 πισινες (μεσα κ εξω) κ ελικοδρομιο, ενω στα χαρτια δεν εχουν λεφτα ουτε για το οικοπεδο.
Αντιθέτως θεωρείς κορόιδα όσους πάνε να δηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους.
Ναι, αλλα οχι κατα το 'χαχαχα ειστε κοροιδα γιατι τα σκατε ενω εγω τη γλυτωνω ετσι', αλλα γιατι πραγματικα θεωρω τραγικα επικινδυνο (κ αποδεδειγμενα ειναι) να δηλωνεις οικιοθελως στο ελληνικο κρατος τις παρανομιες σου. Αυτο δηλαδη που λεω εδω κ 2 σελιδες ειναι 'προσεξτε τι πατε να κανετε'.
Κατ'επεκταση δεν ισχυει το απο κατω.
Κατ΄επέκταση της σκέψης σου, προκύπτει το συμπέρασμα οτι μάγκες είναι όσοι δε τα δηλώσουν και κορόιδα όσοι δεν έχουν κάνει παραβάσεις. Γιατί φυσικά είναι μαγκιά να χεις 150 τμ ρετιρέ και να δηλώνεις 60. Ο άλλος που φορολογείται και τα 150 πρέπει να ναι τρελό κορόιδο.
Δηλαδη δεν λεω αυτο, δεν ειναι η αποφυγη της πληρωμης ή της φορολογιας το θεμα μου, αλλα οτι ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. Ουτε θεωρω οτι ειναι μαγκες οσοι εχουν κανει παραβασεις κ κοροιδα οι νομιμοι, οσοι εχουν κανει παραβασεις τις εχουν κανει ο καθενας για τους λογους του (που μερικους τους κατανοω) κ τωρα εχουν γινει κ τι να κανουμε για αυτο ρε παιδια.
Δηλαδή τι θα ήθελες να γίνει; Να πάρουν μπροστά οι μπουλντόζες και να γκρεμίσουν τα πάντα, μεταξύ άλλων και το δικό σου;; Ή μήπως θέλεις να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της οικοδομικής αναρχίας, όπως γινόταν για δεκαετίες;;
Δεν ξερω, αυτο που ξερω ειναι οτι στην Ελλαδαρα μας δεν μπορει να ελεγχθει τιποτα, γιατι οσα επιπεδα ελεγχων επιβαλλεις, το μονο που καταφερνεις ειναι να ανοιγεις τοσο επιπεδα πλαγιας συναλλαγης μεταξυ ελεγκτη κ ελεγχομενου.
Για το τελευταιο: κατσε να δουμε ΠΟΣΟ θα κρατησει αυτη η τακτοποιηση...Μου μιλας για μελλον κλπ, ενω εγω αυτο που σου λεω εξ'αρχης ειναι οτι - κ παω κ στοιχημα - θα ερθει συντομα η στιγμη που καποιας κυβερνησης δεν θα της αρεσει (=θα ξυπνησει νιωθοντας εξυπνη κ ετοιμη για αρπαχτη) κ θα σου πει 'τακτοποιηση? Ακυρον κυριος, ειστε παρανομος κ απαγορευεται να νομιμοποιηθουν, ελατε να σας σκισουμε' οπως επανειλημμενα εχει κανει. Ετσι κ αλλιως ειπαμε, ειναι προσωρινη 'τακτοποιηση'...
-
Καταρχήν να συμφωνήσουμε σε κάτι. Συμφωνώ κι εγώ οτι αυθαιρεσία από αυθαιρεσία διαφέρει. Πώς όμως διαφέρει; Μόνο ως προς τα κοινωνικά κριτήρια. Και άντε να φτιάξεις ένα μοντέλο που να είναι δίκαιο - δίκαιο για ποιόν; Ο οικονομικά ασθενέστερος θα σου πει οτι ήθελε να στεγάσει τα παιδιά του (όπως έκαναν οι γονείς σου κατά κάποιο τρόπο), ο κατέχων όμως θα σου πει οτι έχει ρίξει ένα σκασμό λεφτά στη βίλα του και θα απαιτεί να μη του την γκρεμίσεις. Και με ποιό τρόπο ποσοτικοποιείται η παράβαση; Κάποιος που έφτιαξε ένα σπίτι πανάκριβο και έκανε το υπόγειο κατοικία και ξενώνα αντί αποθήκης, είναι 'πολύ παράνομος'; Το δίκαιο λοιπόν διαφέρει, ανάλογα με την πλευρά με την οποία βρίσκεσαι.
Επειδή κι εγώ ανήκω στην πλευρά αυτών που δεν είναι οικονομικά άνετοι, συμφωνώ οτι πρέπει να υπάρχει ένας διαχωρισμός. Και με κάποιο τρόπο υπάρχει σε αυτό το νόμο: στους αυξητικούς συντελεστές υπολογίζεται και η ποσοστιαία υπέρβαση σε σχέση με το νόμιμο και αρκετές άλλες παράμετροι (παλαιότητα κτηρίου, παράβαση ύψους, πλαγίων αποστάσεων κτλ) κι έτσι δημιουργείται μια 'κλίμακα' προστίμων.Όσον αφορά τη δική σου περίπτωση (το δωμάτιο που λες), αν το 2άρι είναι σε τελευταίο ή προτελευταίο όροφο, ενδέχεται να μην είχαν δικαίωμα να χτίσουν, παραβιάζοντας έτσι το ιδεατό στερεό του κτηρίου. Αλλά πάμε μακριά.
Απ την άλλη ο νόμος δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης κι όχι απλής τακτοποίησης, δίχως χρονική ισχύ, εφόσον το κτήριο δεν παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι υπάρχει πιθανότητα να νομιμοποιήσεις το δωμάτιο που συζητάμε και να είναι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ νόμιμο. Συν τοις άλλοις η νομιμοποίηση με το Ν. 4014/11 είναι οικονομικότερη της μέχρι τώρα υπάρχουσας διαδικασίας νομιμοποίησης.Το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον δε το ξέρουμε φυσικά. Αλλά πρέπει να καταλάβεις οτι η νέα κατάσταση είναι καλύτερη. Φυσικά (το ξαναείπα) ο νόμος είναι εισπρακτικός. Αλλά μην περιμένεις να τη βγάλεις λάδι, έτσι; Λογικό να πληρώσεις κάποιο πρόστιμο.
Η ίδια (ας πούμε) διαδικασία έγινε και με το νόμο Τρίτση, πριν 30 χρόνια. Ξέρεις τι επικρατούσε τότε; Έβγαζε κάποιος άδεια 100μ2 ισογείου και έχτιζε ό,τι ήθελε, πχ μεζονέτα 50 + 50...Η κατάσταση λοιπόν ήταν ακόμη πιο ανεξέλεγκτη. Έγινε τότε ένα συγύρισμα και το ίδιο γίνεται και τώρα. Φυσικά ο ΓΟΚ του 85 που ακολούθησε προκάλεσε πολλές ευκαιρίες για αυθαιρεσίες, όμως -ξαναλέω- πιο πριν τα πράγματα ήταν χειρότερα. Και αναλόγως θα γίνουν καλύτερα από δω και στο εξής.
Λες οτι η 'λαδιά' από μεριάς μηχανικού θα γίνει αντιληπτή μόνο σε περίπτωση καρφωτής κι οτι δεν υπάρχουν έλεγχοι. Φυσικά και δεν υπάρχουν έλεγχοι! Μιλάμε για εκατομμύρια κτήρια σε όλη τη χώρα που χτίστηκαν με την ανοχή κράτους, μηχανικών, κατασκευαστών και ιδιοκτητών. Δε μπορούν να ελεγχθούν σε μια μέρα. Αλλά δε μπορείς να αποκλείσεις να αρχίσει να γίνεται αυτό, έστω και δειγματοληπτικά.
Αυτό που προσπαθώ να σου εξηγήσω είναι οτι το κράτος έχει αποφασίσει να στα πάρει. Τελεία και παύλα. Είτε το θέλεις, είτε όχι. Επειδή λοιπόν το έχουν ψάξει τα τσακάλια πάρα πολύ και πλέον όλα είναι ηλεκτρονικά (άρα γίνεται έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων ανά πάσα στιγμή), αν πάρεις το ρίσκο να μην τακτοποιήσεις/νομιμοποιήσεις τις παραβάσεις σου, μπαίνεις αυτόματα σε μια ειδική κατηγορία: αυθαίρετο κτίσμα με κίνδυνο να γίνει καρφωτή απ την 'τακτοποιημένο' γείτονα, δυσκολία δανεισμού και προσημείωσης, πρακτικά αδυναμία πώλησης ή/και μεταβίβασης και τελικά σημαντική απαξίωση του ακινήτου σου, δίχως να μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μελλοντικά επιβολής ακόμη μεγαλύτερων προστίμων.
Όταν έχεις κάνει μια αυθαίρετη κατασκευή, έχει γλιτώσει σημαντικά χρήματα. Αν η αυθαιρεσία είναι νομιμοποιήσιμη, έχεις γλιτώσει τα χρήματα από έκδοση οικοδομικής αδείας, αμοιβή μελέτης και επίβλεψης μηχανικού, ΦΠΑ τιμολογίων υλικών και εργασίας, ένσημα στο ΙΚΑ. Και για χρόνια δε φορολογείσαι για αυτό. Δεν είμαι υπέρ της φορολογίας φυσικά, αλλά και μόνο οτι υπάρχει αυτός ο νόμος και σου δίνει τη δυνατότητα να ενταχθείς σε αυτόν, όταν έχεις γλιτώσει ήδη ένα σημαντικό ποσό τόσα χρόνια, είναι πέρα για πέρα ευνοϊκή μεταχείριση.
Συνεπώς δεν είναι επικίνδυνο να προτείνουμε σαν μηχανικοί την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Επικίνδυνο θα ήταν να προτείνουμε την μη-τακτοποίησή τους. Σκέψου να ερχόταν ένας πελάτης το 2016 πχ και δίχως να ισχύει ο νόμος και να μου έλεγε οτι με αυτή τη συμβουλή του μπλόκαρα το ακίνητο και τελικά του το απαξίωσα. Τι θα του πω τότε; Οτι το αγοράζω ο ίδιος;
Η ενασχόλησή μας με τα αυθαίρετα μόνο ευχάριστη δεν είναι για τους περισσότερους μηχανικούς. Είναι λίγο άχαρο και σαφώς βλέπουμε σχεδόν καθημερινά εκτρώματα. Ούτε μ αρέσει να βλέπω ένα καλύβι που δεν έχει ούτε μια ορθή γωνία και να χω τον ιδιοκτήτη να καμαρώνει οτι το έφτιαξε μόνος του. Αλλά για μας είναι ένα σημαντικό έσοδο, ας μην κρυβόμαστε. Ειδικά αυτή την εποχή. Αλλά η ουσία είναι οτι το μέλλον θα είναι ακόμη πιο αυστηρό και ελεγχόμενο. Και ανεξάρτητα με το αν επιβληθούν επιπλέον χαράτσια στα τακτοποιημένα στο μέλλον, όσοι δεν ενταχθούν στο νόμο θα αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον. Κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου εκτίμηση.
-
Απ την άλλη ο νόμος δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης κι όχι απλής τακτοποίησης, δίχως χρονική ισχύ, εφόσον το κτήριο δεν παραβιάζει πολεοδομικές διατάξεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι υπάρχει πιθανότητα να νομιμοποιήσεις το δωμάτιο που συζητάμε και να είναι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ νόμιμο. Συν τοις άλλοις η νομιμοποίηση με το Ν. 4014/11 είναι οικονομικότερη της μέχρι τώρα υπάρχουσας διαδικασίας νομιμοποίησης.
Καταλαβαινεις πιστευω οτι αυτο που γραφεις απο πανω, αλλαζει τα ΠΑΝΤΑ απο οσα εγραψα. Το θεμα ειναι οτι ΟΠΟΙΟ λινκ κ αν βρηκα για τον Ν. 4014/11, εχει φαρδια πλατια τη λεξη 'τακτοποιηση' πανω του.
Τελικα ποια ειναι (κ σε ποια ακινητα εφαρμοζεται) η νομιμοποιηση - κ αν ειναι καθολικη κ παντοτινη, για το Χ ακινητο - κ ποια η 'τακτοποιηση'?
Επισης :
http://www.dorilaosklapakis.gr/index.php
http://www.dorilaosklapakis.gr/php/details.php?id=12Οποτε ξαναρωταω, αν 'αυριο' αποφασισει το ΣτΕ οτι ο νομος αυτος δεν μπορει να ισχυσει, κ τα καθε ειδους αυθαιρετα/προσθηκες/παραβασεις που δηλωθηκαν με τον 4014 επιστρεψουν στο προτερο καθεστως τους, δεν θα εχουμε φτασει στο σημειο οπου το κρατος με την παραδοχη των ιδιοκτητων θα εχει ενημερωθει για καθε ειδους αυθαιρεσια κ τωρα πια θα ξερει ολες τις παρανομιες του καθενος?
-
Εδώ
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?file ... uage=el-GRΥπάρχει ο σχετικός νόμος και εδώ
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid= ... uage=el-GRόλη η πληροφορία από πλευράς νομικού πλαισίου.
Το κεφάλαιο Β του νόμου είναι αυτό που ασχολείται με τα αυθαίρετα. Αν διαβάσεις τα πρώτα 2-3 άρθρα, θα δεις οτι δεν είναι όσο πρόχειρος λένε κάποιοι. Δεν επιτρέπει πχ την τακτοποίηση σε δασικό, σε ρέμα, σε ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κτλ. Και φυσικά υπάρχει η διαδικασία της νομιμοποίησης. όπως ανέφερα πιο πριν.Η νομιμοποίηση εφαρμόζεται εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί. Παράδειγμα: έχω μια μονοκατοικία και έχω και υπόλοιπο δόμησης. Έχω φτιάξει μια αποθήκη παράνομα ή έστω ένα υπνοδωμάτιο. Εφόσον δεν παραβιάζονται τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης, ύψους, απόστασης από τα πλευρικά όρια, παραβίασης οικοδομικής γραμμής κτλ, τότε πληρώνεις ένα παράβολο που κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ 500€ ως 2000€ και στη συνεχεια εκδίδεις εντός 3ετίας οικοδομική άδεια νομιμοποίησης. Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως οικονομικότερη αντί της επιβολής προστίμων.
Όταν παραβιάζεται έστω και μια παράμετρος, τότε νομιμοποίηση δε γίνεται, γίνεται τακτοποίηση.
Τώρα όσον αφορά τα λινκ που παρέθεσες, θα τα ερευνήσω αναλυτικότερα το βράδυ. Φυσικά προσφυγές έχει δικαίωμα να κάνει οποιοσδήποτε. Το θέμα είναι πού μπορεί να φτάσει.
Μπορώ με βεβαιότητα να υποθέσω (λόγω ηλικίας) οτι και στο νόμο Τρίτση πάλι υπήρχαν αντίστοιχες αντιδράσεις, ανησυχίες, δυσπιστίες και πιθανότατα προσφυγές. Η αλήθεια είναι οτι από τότε κανείς δεν 'ακούμπησε' τα αυθαίρετα που εντάχθηκαν στο νόμο και μάλιστα με τον Ν 4014/11 οι τότε εξαιρέσεις από κατεδάφιση επέχουν θέση οικοδομικής αδείας! Κατά συνέπεια κάποιος που εντάχθηκε τότε στο νόμο και δεν έχει κάνει καμία παράβαση έκτοτε, αυτομάτως πλέον έχει ένα νόμιμο κτίσμα, ενώ αν έχει κάποιες υπερβάσεις σε αυτό, πληρώνει μόνο γι αυτές και μάλιστα με χαμηλότερους συντελεστές. Αντίθετα αν δεν ειχε ενταχθεί τότε, τώρα θα πλήρωνε για όλο το κτίριο.
Αν τώρα ξημερώσει μια μέρα που το ΣτΕ ρίξει το νόμο (πράγμα που θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο, για πολιτικούς και όχι επιστημονικούς λόγους), τότε συμφωνώ, θα υπάρχει καταχωρημένη η πληροφορία για τον καθένα μας. Αλλά είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρεις, κατά τη γνώμη μου. Γιατί απλούστατα, αν μια κυβέρνηση αποφασίσει να ακουμπήσει αυτά τα 'σε εκκρεμότητα' αυθαίρετα, πίστεψέ με, θα ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα...
-
Κατ'αρχας, να πω κατι για τις 'εξοντωτικες ποινες' που μου αναφερεις, κ να δωσω ενα αυτοκινητιστικο παραδειγμα:
η ποινη για οποιον προκαλει τροχαιο ατυχημα ενω οδηγει ανασφαλιστος, εκτος απο τις οικονομικες επιπτωσεις που εχει για οδηγο+ιδιοκτητη οχηματος (πληρωμη ζημιων απο τσεπη), εχει κ τεραστια διοικητικη κ ποινικη ποινη. Παρ'ολα αυτα κοντευουμε το 1 εκατομυριο ανασφαλιστα οχηματα...
Απο τα οποια, αν θεωρησουμε οτι το 1/3 των ιδιοκτητων εχουν μια βασικη μορφωση, αρκετη ωστε να συνειδητοποιουν τις παραπανω συνεπειες, σημαινει οτι 300+ χιλιαδες ανθρωποι κανουν μια παραβαση που επιφερει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ συνεπειες. Για να το κουρασω λιγο, αν το παρουμε στατιστικα κ δεχτουμε οτι το μισο τις χιλιοις απο αυτους ειναι μηχανικοι ολων των κατηγοριων, τοτε υπαρχουν γυρω στους 500 μηχανικους που οδηγουν ανασφαλιστοι. Μπακαλιστικη λογικη, αλλα εχει επαφη με την πραγματικοτητα.
Κ εσυ μου λες για εξοντωτικες ποινες που επιβαλλονται ΑΝ καποιος ασχοληθει να καρφωσει την παρανομια (που δεν εχει καρφωσει εδω κ 20 χρονια) κ ΑΝ καποιος ασχοληθει με το θεμα...
Όταν παραβιάζεται έστω και μια παράμετρος, τότε νομιμοποίηση δε γίνεται, γίνεται τακτοποίηση.
Πως μπορω να εμπιστευτω ενα νομο που εχει την παραπανω παραμετρο? Οταν ο ιδιος νομος λεει 'δωσε μου λεφτα αλλα δεν μπορω να στο νομιμοποιησω (= λυσω το θεμα σου οριστικα), αλλα μπορω να σου δωσω αφεση αμαρτιων μεχρι να σταματησω να ισχυω', ποσο σοβαρα να τον παρω?
Πως αποδεικνυεις ποτε σηκωθηκε μια προσθηκη?
-
Συμφέρει σκανδαλωδώς τους παρανομήσαντες, αποφάσισε εσύ αν θέλεις να τακτοποιήσεις τυχόν παρανομίες ή όχι.
(μπορεί να διαλυθεί το ελληνικό μπουρδελοκράτος και το νέο κράτος να έχει άλλη σημαία, γλώσσα και νόμους)Ο χρόνος της κατασκευής γίνεται με δήλωση του ιδιοκτήτη - ΞΕΦΤΙΛΑ.
Είδα στη τηλεόραση ότι χτίζονται απίστευτα πράγματα που θα τακτοποιηθούν και γίνονται φοβερές παρανομίες (πχ Σαντορίνη). -
410/1968 , 720/1977 και 1337/1983 . Νόμοι του παρελθόντος που νομιμοποιούσαν τα αυθαίρετα . Απλά τώρα τα τακτοποιούν γιατί το ΣτΕ δεν επιτρέπει προς το παρόν την νομιμοποίηση . Αλλά πίσω έχει η τρόικα την ουρά και γιά το ΣτΕ . Και πολύ θα το χαρώ τότε .
Λίγο άσχετο και ίσως ταιριάζει στο άλλο θέμα των σπιτιών .
Γνωστός πούλησε διαμέρισμα και πήρε ομόλογα πριν λίγα χρόνια , Προς το παρόν χάνει το 53,5 % του κεφαλαίου του και μετά ΙΣΩΣ του δώσουν το ποσό του κουρέματος μέχρι τα 100.000 € .Οπότε τα σπίτια έπεσαν 20 % και ορισμένα 25 η και 30 % , οι μετοχές 80-90 % , τα ομόλογα 53,5 % και τα αμοιβαία ανάλογα .
Βάλτε και ότι μετά το 2015 , θα έχουμε μόνο την βασική σύνταξη των 300 € από το κράτος και τα υπόλοιπα θα είναι ένας συνδυασμός των ατομικών εισφορών του καθενός σε συνδυασμό με τα αποθεματίκά των ταμείων και θα δείτε ότι η κατοχή ακόμα και ενός υπερφορολογημένου ακινήτου, είναι η ασφαλέστερη επιλογή . -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Συμφέρει σκανδαλωδώς τους παρανομήσαντες, αποφάσισε εσύ αν θέλεις να τακτοποιήσεις τυχόν παρανομίες ή όχι.Μα βρε leonp, αυτο το ξερω, αυτο που λεω ειναι 'ναι, συμφερει τρελα ΑΝ καποιος ΕΓΓΥΗΘΕΙ οτι απαξ κ κανεις αυτη τη διαδικασια, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ με αυτο το θεμα', κ οτι εφ'οσον μιλαμε για νομο του ελληνικου κρατους τοτε δεν εμπιστευομαι τιποτα κ δεν μπορει να ισχυσει το απο πανω, ειδικα αν ο ιδιος ο νομος εχει την τρυπα απο μονος του (τακτοποιηση).
Αυτο το απλο ειπα στο αρχικο μου ποστ κ βγηκαν διαφοροι να με πουν εξυπνακια που δεν δηλωνεις κ θεωρεις τους αλλους μαλακες.
@ cruiser
αν δεν κανω λαθος οι νομοι που αναφερεις (οι οποιοι νομιμοποιησαν οριστικα ακινητα τοτε) ηταν προ της αλλαγης του συνταγματος, η οποια απαγορευει οποιαδηποτε νομιμοποιηση αυθαιρετου. Δηλαδη τοτε ο νομος ψηφιστηκε κ ισχυε χωρις καποιο προφανες εμποδιο, ενω στον τωρινο τιθεται θεμα αντισυνταγματικοτητας, πραγμα που ειναι βαρβατο σκαλοπατι.
-
Άπαξ εξασφάλιση δεν υπάρχει ποτέ. Ακόμα και η ιδιοκτησία δεν τελεί υπό 'άπαξ' καθεστώς (αν μπορούμε να το πούμε έτσι), αφού είναι δυνατόν να φορολογηθεί με τέτοιο τρόπο ή να καταστεί τόσο ασύμφορη, που -σε όρια αντισυνταγματικότητας, αλλά λίιιγο πριν- να καταστεί ασύμφορη για κάποιον, πολύ ασύμφορη όμως.
Από την άλλη, το να νομιμοποιούνται με λίγα σχετικά χρηματάκια καραμπινάτες παρανομίες, είναι και καλό (για τους ιδιοκτήτες) και κακό (για το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον).
Εφόσον όμως συνοδεύονται με μέτρα σαν αυτά που βλέπουμε σήμερα ή που πρόκειται να θεσμοθετηθούν, δηλ. με φωτιά και τσεκούρι για μηχανικούς, συμβολαιογράφους και λοιπούς εμπλεκόμενους, δεν είναι κι άσχημα.Τελικά, η καλύτερη επένδυση ήταν να πουλήσει κάποιος ακίνητα πριν 3-4 χρόνια και να κρατήσει κλειστό στην τράπεζα το ποσό. Σήμερα θα ήταν βασιλιάς. Αλλά σίγουρα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κάποιος έκανε κάτι τέτοιο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
αν δεν κανω λαθος οι νομοι που αναφερεις (οι οποιοι νομιμοποιησαν οριστικα ακινητα τοτε) ηταν προ της αλλαγης του συνταγματος, η οποια απαγορευει οποιαδηποτε νομιμοποιηση αυθαιρετου. Δηλαδη τοτε ο νομος ψηφιστηκε κ ισχυε χωρις καποιο προφανες εμποδιο, ενω στον τωρινο τιθεται θεμα αντισυνταγματικοτητας, πραγμα που ειναι βαρβατο σκαλοπατι.Το 1968 δεν είχε κανένα εμπόδιο , ούτε ψηφίστηκε γιατί απλά ήταν Α.Ν. Το Σύνταγμα δεν άλλαξε στο άρθρο 24 μετά το 1975 .
Είχαμε όμως την μάχη του κράτους των δικαστών που μέχρι τώρα με την συμπαράσταση των τσιριζαίων επέβαλλε την άποψη του .
Η τρόικα όμως δεν καταλαβαίνει από αυτά και άμα τους μαζέψει λίγο τους μισθούς και κυρίως τις συνταξάρες , θα κάτσουν ήσυχα παιζάκια . Ετσι τώρα οι νόμοι περνάνε φαστ τράκ και εξυπνάδες σαν το τούνελ των 2,5 χιλιομέτρων στα εξωτικά Σεπόλια , η καθυστερήσεις ετών σε έργα ανάγκης όπως η περιφερειακή Υμηττού , θα ανήκουν στο παρελθόν και θα διδάσκονται στις Νομικές και Οικονομικές σχολές ως παράδειγμα προς αποφυγήν .Αρα κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί τίποτα , όταν βρίσκεσαι σε συνθήκες πολέμου η χρεωκοπίας όπως σήμερα . Απλά όταν όλοι τακτοποιήσουν , ΕΣΥ θα είσαι ο αδύναμος κρίκος .
Τελικά, η καλύτερη επένδυση ήταν να πουλήσει κάποιος ακίνητα πριν 3-4 χρόνια και να κρατήσει κλειστό στην τράπεζα το ποσό. Σήμερα θα ήταν βασιλιάς. Αλλά σίγουρα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που κάποιος έκανε κάτι τέτοιο.
Κλειστό με 1 % επιτόκιο . γιατί και γιά τα διαθεσίμων δεν ξέρω τι θα παίξει τελικά . Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να φορτώσουν σε όλους το κούρεμα , πλήν του απλού ταμιευτηρίου που έχει και κρατική προστασία . Σίγουρα όπως κάποιοι έβγαλαν πολλά λεφτά από το χρηματιστήριο το 1999 , έτσι και σήμερα κάποιοι κερδίζουν . Το θέμα είναι ότι αυτοί είναι ελάχιστοι επαγγελματίες που κερδίζουν η χάνουν συνεχώς και όχι ο απλός κόσμος .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ