-
Ευτυχώς δεν έχουμε θεμέλια...
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
-
Ο χρήστης stubos έγραψε:
Πλάκα ή μη, είναι πάρα πολλοί που το πιστεύουν αυτό. Το χειρότερο γι αυτούς είναι δε οτι εξακολουθούν να έχουν το ύφος του εξυπνάκια 'εμένα δε με δούλεψε κανείς' , ακόμη κι όταν έχουν πληρώσει 10-15% πάνω και με πολύ χειρότερη ποιότητα εργασιών...
Μα είναι εντελώς παράλογο να μην εμπιστεύεσαι τον μηχανικό που μόνος σου επέλεξες και να στηρίζεσαι στις γνώμες άγνωστων που γράφουν σε ένα φόρουμ.
Συνάδελφε σαφέστατα είναι παράλογο, όμως μήπως δεν είχες τέτοιους πελάτες;
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
15-20 εκ.
Μη στεναχωριέσαι. Θα σου κάνουν χάλια δουλειά και θα σε σκίσουν.
2-3 οικοδομές αργότερα θα μάθεις.Μα γιατί το λες αυτό. Είναι όλοι καλοί επαγγελματίες και δεν έχουν σκοπό να σε ξεγελάσουν. Μην ξεχνάς ότι τους επιβλέπει ο μηχανικός σου που τον επέλεξες με αντικειμενικά κριτήρια!!!
Πάλι δεν σε καταλαβαίνω... Προφανώς και πρέπει να επιλέξεις τον μηχανικό σου με, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά κριτήρια. Αν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις αυτό, τότε πόσω μάλλον, δεν μπορείς να επιλέξεις συνεργεία. Εκτός και αν θεωρείς οτι το να έχεις μάθει κάποιες γενικές τιμές από ένα αυτοκινητιστικό φόρουμ είναι σημαντικό εφόδιο...
Και πάλι προφανώς, ΔΕΝ είναι όλοι οι μηχανικοί τίμιοι, όπως και δεν είναι όλοι απατεώνες.Συνάδελφε σαφέστατα είναι παράλογο, όμως μήπως δεν είχες τέτοιους πελάτες;
Ε, ναι είχα. Εκανα την δουλειά μου, είπα την γνώμη μου όσο πιό αιτιολογημένα μπορούσα και τους άφησα να αποφασίσουν (πάντα εξασφαλίζοντας ότι δεν θα εκτεθώ σε θέματα ασφάλειας και νομιμότητας).
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Πλάκα ή μη, είναι πάρα πολλοί που το πιστεύουν αυτό. Το χειρότερο γι αυτούς είναι δε οτι εξακολουθούν να έχουν το ύφος του εξυπνάκια 'εμένα δε με δούλεψε κανείς' , ακόμη κι όταν έχουν πληρώσει 10-15% πάνω και με πολύ χειρότερη ποιότητα εργασιών...
Μα είναι εντελώς παράλογο να μην εμπιστεύεσαι τον μηχανικό που μόνος σου επέλεξες και να στηρίζεσαι στις γνώμες άγνωστων που γράφουν σε ένα φόρουμ.
Και δεν σου είπαν, δεν άκουσες, δεν είδες συναδέλφους σου που επέβαλαν χτίσιμο των τοίχων με εξαράκι τούβλο (κουζίνες, μπάνια, μεσοτοιχίες μεταξύ διαμερισμάτων) γιατί δεν τους έβγαιναν τα μέτρα στα δωμάτια, που πήραν τη δουλειά με χ κόστος ανά τετραγωνικό και μάζεψαν ότι 'εργολάβο' ποιο φτηνό βρήκαν και τελείωσαν με σαλαμούρα την δουλειά για να βάλουν κάτι και αυτοί στην τσέπη, που όταν πληρώνουν τα υλικά το τσιμέντο μπαίνει με το σπυρί και είναι άγνωστη λέξη οι ρητίνες και κάθε είδους ενισχυτικά, που όταν δεν επιβαρύνονται αυτοί ζητούν να χρησιμοποιηθεί μέχρι και έτοιμος σοβάς που μάλιστα έχουν και προτίμηση μάρκας και μαγαζιού, που που που ....
Ένα παράδειγμα του γελοίου του πράγματος. Οι μηχανικοί στα Χανιά επιβάλουν να χτίζονται οι τοίχοι με ένα σενάζι πάνω από πόρτες και παράθυρα (στους διπλούς εξωτερικούς τοίχους μονοκόμματο) και τα τούβλα να είναι δυο σειρές εικοσάρια και μια σειρά δεκάρια ενώ στο Ηράκλειο όλος ο τοίχος με οικοσάρια, δυο σενάζια ένα κάτω από τα παράθυρα και ένα πάνω από τα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες) και στους εξωτερικούς τοίχους δυο παράλληλα σενάζια ένα σε κάθε τοίχο. Δεν τελείωσαν όλοι την ίδια σχολή; Ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο; Ποια σπίτια είναι καλύτερα τα χανιώτικα ή τα ηρακλειώτικα; Από που να αρχίσω και που να σταματήσω. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και σοβαροί και καταρτισμένοι επαγγελματίες στον χώρο σας αλλά δεν είναι δυστυχώς ο κανόνας.
-
Δεν ξέρω αν πιστεύεις ότι έχω και εγώ αυτό το υφάκι αλλά ότι λέω το λέω πάντα σοβαρά αν δεν βάλω τη σχετική φατσούλα. Έχω μεγαλώσει μέσα στην οικοδομή και οι εξαιρέσεις όχι μόνο επιβεβαιώνουν τον κανόνα αλλά δείχνουν ένα αρκετά προβληματικό κλάδο. Έχεις δεν έχεις εμπιστοσύνη τον χρειάζεσαι. Πόσοι έχουν πραγματικά τις γνώσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όλων των εργασιών και πόσοι δεν θα βάλουν το προσωπικό κέρδος πάνω από την ποιότητα του τελικού προϊόντος; Το τι έχουν δει τα μάτια μου δεν λέγεται!!!Συμφωνώ στο οτι στον κλάδο μας βρίσκεις οτιδήποτε (όπως και σε κάθε κλάδο άλλωστε), συνεπώς βρίσκεις και κακούς επαγγελματίες. Αυτό απέχει πολύ απ το να καταλήξεις να μην εμπιστεύεσαι το μηχανικό σου. Σαφέστατα πρέπει να υπάρχει μια (ας την πούμε) συνεργασία μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού, αλλά μη φτάσουμε σε ακραία πράγματα. Είχα πελάτη που έκανε απίστευτα πράγματα και πίστευε οτι είχε τον απόλυτο έλεγχο. Αμ δε...
15-20 εκ.
Δες τη μελέτη. Αυτά πρέπει να σου τα δώσει ο μηχανικός.Στους ορόφους αν ο μπετατζής είναι καλός τα θεωρητικά κυβικά είναι ίδια με τα πραγματικά.
Στη θεμελίωση χάνεται η μπάλα - εκεί βγάζει λεφτά ο μπετατζής.Καμία μπάλα δε χάνεται. Με εμπιστοσύνη στο μηχανικό και τον εργολάβο, όλα υπολογίζονται. Αν τώρα λες του άλλου 10 κι αυτός σε αμφισβητεί μπας και είναι 9,8, ε κάπου χάνεις την ουσία.
Η σωστή επιλογή του μηχανικού είναι βασικότατη. Αφήστε στην άκρη για λίγο τις προσφορές και τις εκπτώσεις και δέιτε 2 δουλειές του άλλου, κάντε πολλές, πάρα πολλές ερωτήσεις, ψάξτε. Δυστυχώς όμως στους 10 πελάτες που μπαίνουν στο γραφείο, οι 8 λένε 'θέλω να μου βγάλεις μια άδεια' , όχι 'θέλω να φτιάξω ένα σπίτι' ...
-
Και δεν σου είπαν, δεν άκουσες, δεν είδες συναδέλφους σου που επέβαλαν χτίσιμο των τοίχων με εξαράκι τούβλο (κουζίνες, μπάνια, μεσοτοιχίες μεταξύ διαμερισμάτων) γιατί δεν τους έβγαιναν τα μέτρα στα δωμάτια, που πήραν τη δουλειά με χ κόστος ανά τετραγωνικό και μάζεψαν ότι 'εργολάβο' ποιο φτηνό βρήκαν και τελείωσαν με σαλαμούρα την δουλειά για να βάλουν κάτι και αυτοί στην τσέπη, που όταν πληρώνουν τα υλικά το τσιμέντο μπαίνει με το σπυρί και είναι άγνωστη λέξη οι ρητίνες και κάθε είδους ενισχυτικά, που όταν δεν επιβαρύνονται αυτοί ζητούν να χρησιμοποιηθεί μέχρι και έτοιμος σοβάς που μάλιστα έχουν και προτίμηση μάρκας και μαγαζιού, που που που ....
Ένα παράδειγμα του γελοίου του πράγματος. Οι μηχανικοί στα Χανιά επιβάλουν να χτίζονται οι τοίχοι με ένα σενάζι πάνω από πόρτες και παράθυρα (στους διπλούς εξωτερικούς τοίχους μονοκόμματο) και τα τούβλα να είναι δυο σειρές εικοσάρια και μια σειρά δεκάρια ενώ στο Ηράκλειο όλος ο τοίχος με οικοσάρια, δυο σενάζια ένα κάτω από τα παράθυρα και ένα πάνω από τα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες) και στους εξωτερικούς τοίχους δυο παράλληλα σενάζια ένα σε κάθε τοίχο. Δεν τελείωσαν όλοι την ίδια σχολή; Ποιοι έχουν δίκιο και ποιοι άδικο; Ποια σπίτια είναι καλύτερα τα χανιώτικα ή τα ηρακλειώτικα; Από που να αρχίσω και που να σταματήσω. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν και σοβαροί και καταρτισμένοι επαγγελματίες στον χώρο σας αλλά δεν είναι δυστυχώς ο κανόνας.
Πολλά στραβά βλέπει κανείς. Δε διαφωνώ καθόλου. Αυτό όμως δεν ακυρώνει ούτε τον κλάδο, ούτε τη σημασία του μηχανικού σε ένα έργο. Ο πελάτης που είναι δύσπιστος απέναντι σε μηχανικό, εργολάβο κτλ, κινδυνεύει να βγει χαμένος σε θέματα χρημάτων και ποιότητας εργασιών.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Η σωστή επιλογή του μηχανικού είναι βασικότατη. Αφήστε στην άκρη για λίγο τις προσφορές και τις εκπτώσεις και δέιτε 2 δουλειές του άλλου, κάντε πολλές, πάρα πολλές ερωτήσεις, ψάξτε. Δυστυχώς όμως στους 10 πελάτες που μπαίνουν στο γραφείο, οι 8 λένε 'θέλω να μου βγάλεις μια άδεια' , όχι 'θέλω να φτιάξω ένα σπίτι' ...
Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα. Το μερίδιο ευθύνης του ιδιοκτήτη δεν είναι αμελητέο. Δυστυχώς όπως και σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις η επιλογή γίνεται με την φήμη του καθενός ή μέσω γνωστού ή συγγενή.
Επίσης είναι αλήθεια ότι πολύ συχνά δεινοπαθούμε από τους μηχανικούς που απλά δεν ξέρουν την δουλειά τους ή την κάνουν με εκπτώσεις εκεί που δεν κινδυνεύουν ή έχουν το απαιτούμενο κέρδος.
Η οικοδομή έχει πολλά στραβά κυρίως γιατί είσαι ότι δηλώσεις και πεις ότι μπορείς να φτιάξεις. Το κακό είναι ότι πολλές στραβωμάρες δεν φτιάχνονται ή αν γίνεται πολλαπλασιάζεται το κόστος. -
Aμα υπήρχε το εδώ και 40 χρόνια αναμενόμενο μητρώο κατασκευαστών ιδιωτικών έργων , η συζήτηση θα ήταν άνευ αντικειμένου .
Τώρα μηχανικοί , μαστόρια και ιδιοκτήτες , έχουν να πούν πολλές ιστορίες ο ένας γιά τον άλλον .
Μόνο που επειδή οι μηχανικοί έχουν και τις γνώσεις και τις ευθύνες , οι 'λαμογιές' τους είναι ακίνδυνες , ενώ αντίθετα των άλλων δύο , είναι επικίνδυνες .Πολλοί 'εξυπνάκιδες' ιδιοκτήτες μη τηρώντας το ρητό 'Στην πουτάνα , πουτανιές ?' , πέφτουν θύματα απάτης πολλές φορές με ολέθρια αποτελέσματα γιά την τσέπη τους και την υγεία τους .
Πρίν χρόνια , 'εξυπνάκιας' πελάτης μας , έδωσε την δουλειά σε μπετατζή που του σύστησε ο δικηγόρος του .
Ο μπετατζής σε συμπαιγνία με την εταιρεία του μπετόν , έπαιρνε τα λεφτά από τον ιδιοκτήτη και πλήρωνε παλιά χρέη του στην εταιρεία . Τα τιμολόγια ήταν στο όνομα του ιδιοκτήτη και μετά το τέλος της δουλειάς , η εταιρεία του ξαναζήτησε δικαστικά όλο το ποσό .
Με δική μας νομική και τεχνική υποστήριξε , ο πελάτης μας γλύτωσε τα λεφτά του , αλλά δυστυχώς δεν γλύτωσε το εγκεφαλικό .Αλλος 'εξυπνάκιας' , έδωσε την δουλειά σε μπετατζή που είχε παλιά και φθαρμένα ξύλα και δούλευε ο ίδιος , ο γιός του και ένας εργάτης . Αποτέλεσμα έκανε 6 μήνες γιά ένα διόροφο και του ήρθε του 'εξυπνάκια' , διπλό το ΙΚΑ .
Τέτοιες περιπτώσεις , είνα συχνές σε όλους τους συναδέλφους , γιατί όπως είπε και ο συνάδελφος , πολλοί έρχονται στον μηχανικό γιά 'να τους βγάλει μιά άδεια' . Κυνηγίου , αλιείας , δεν ξέρω .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Ο μπετατζής σε συμπαιγνία με την εταιρεία του μπετόν , έπαιρνε τα λεφτά από τον ιδιοκτήτη και πλήρωνε παλιά χρέη του στην εταιρεία . Τα τιμολόγια ήταν στο όνομα του ιδιοκτήτη και μετά το τέλος της δουλειάς , η εταιρεία του ξαναζήτησε δικαστικά όλο το ποσό .
Tα τιμολόγια ήταν ανεξόφλητα....? Δηλαδή ο 'εξυπνάκιας' πληρωνε και είχε στα χερια του τιμολογια επι πιστωσει...??
-
Κλασσικά το τιμολόγιο κόβεται στον ιδιοκτήτη γιά την αποφυγή διπλού ΦΠΑ και τα λεφτά τα παίρνει ο εργολάβος , που έχει πάρει την δουλειά με τα υλικά και δίνει αυτός αποδείξεις .
Τυπικά η σωστή εταιρεία δεν στέλνει συνέχεια μπετόν αν δεν εξοφληθεί , αλλά εδώ είχαμε συμπαιγνία μπετατζή - εταιρείας . -
Οι σωστές εταιρείες μπετόν ρωτάνε ποιος θα δίνει παραγγελίες και θα εξοφλεί. Αν δεν δηλώσεις ρητά τον μπετατζή πάντα σε παίρνουν τηλέφωνο για επιβεβαίωση παραγγελίας του μπετατζή και εξοφλητική απόδειξη.
-
Συνιστούμε να αναθέτετε το έργο σας φατούρα (κι όχι με τα υλικά). Όλοι οι επαγγελματίες κάνουν έτσι. Κάτι ξέρουν!
Για δώστε λίγο φως ρε παιδιά. Τι θέλει να πει το παλουκάρι με τη λέξη φατούρα...;
Πήρα μια τιμούλα για μπετά κοντά σε αυτό που αναφέρει ως λογικό αλλά περιττό.
Και μετά διάβασα και αυτό......και μπερδεύτηκα ακόμα χειρότερα.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
http://alpha6.gr/wp/?p=3489Συνιστούμε να αναθέτετε το έργο σας φατούρα (κι όχι με τα υλικά). Όλοι οι επαγγελματίες κάνουν έτσι. Κάτι ξέρουν!
Για δώστε λίγο φως ρε παιδιά. Τι θέλει να πει το παλουκάρι με τη λέξη φατούρα...;
Πήρα μια τιμούλα για μπετά κοντά σε αυτό που αναφέρει ως λογικό αλλά περιττό.
Και μετά διάβασα και αυτό......και μπερδεύτηκα ακόμα χειρότερα.
Φατούρα σημαίνει αμοιβή της καθαρής εργασίας μόνο, με την ευθύνη και το κόστος των υλικών να επιβαρύνουν τον εργοδότη. Όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε ακόμη και τις πρόκες και τα σύρματα: όλα τα αγοράζει ο ιδιοκτήτης. Το κείμενο που παρέθεσες είναι εκτός τόπου και χρόνου. Έχει γίνει τρομερή συμπίεση των τιμών προς τα κάτω, οπότε η σύγκριση 2008 με 2010 μοιάζει με ανέκδοτο...Απ την άλλη φατούρα, όπως είπα, σημαίνει αμοιβή της καθαρής εργασίας. Αυτό που περιγράφεται στο λινκ που έβαλες ΔΕΝ φανερώνει την οικονομία μεταξύ των δύο μεθόδων (φατούρα και με υλικά). Και οι δύο τιμές που παραθέτονται είναι φατούρα! Απλά έχουν σφίξει τα πράγματα και οι εργολάβοι χτυπάνε τιμές, χωρίς να χρεώνουν ξεχωριστά καθρέπτες και ρήχτια. Φατούρα με ανάλυση χρεώσης λοιπόν και φατούρα..χονδρικής! Η σύγκριση λοιπόν απλά δείχνει οτι οι εργολάβοι έχουν κόψει τις εξτρα χρεώσεις και χτυπάνε τιμές. Και πάλι 55€/μ2 όμως δεν είναι δα και ευκαιρία...
Το ποιά από τις δύο διαδικασίες (φατούρα ή μετα υλικά) συμφέρει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την εμπιστοσύνη στο μηχανικό, την γνώση στοιχειωδών στοιχείων που αφορούν την οικοδομή από τον εργοδότη και φυσικά το διαθέσιμο χρόνο. Αν πχ πρέπει να αφήνεις τη δουλειά σου και να πηγαίνεις πρόκες και μονωτικά στην οικοδομή, πρέπει να το σκεφτείς ξανά...Εκτός κι αν υπάρχει εμπιστοσύνη στον εργολάβο να κόβει τιμολόγια στο όνομά σου και να παίρνει ό,τι θέλει...μερικά υλικά μπορούν να ελεγχθούν, κάποια άλλα όμως όχι. Το σίγουρο είναι πως αν ο εργολάβος θέλει να σε κλέψει, θα το κάνει κάτω απ τη μύτη σου και δε θα πάρεις χαμπάρι. Οπότε με το να κουβαλάς τα πάντα εσύ στην οικοδομή δε σου εξασφαλίζει τίποτα...Είχα έναν πελάτη που ήθελε να κουβαλά ακόμη και τις πρόκες, για να μη τον κλέψουν. Ξεκινούσε λοιπόν απ την Αθήνα και έφτανε Κιάτο με το λεωφορείο, κουβαλώντας δυο δυο κουτιά πρόκες...Και μου λεγε οτι το κανε για να μην τον κλέψουν, λες και ήξερε πόσες πρόκες χρειάζεται μια οικοδομή...
Υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργοδότες νομίζουν οτι με τη φατούρα δε θα πιαστούν κορόιδα και τελικά μπαίνουν μέσα. Ο εργολάβος έχει άλλες τιμές, όχι τόσο πολύ στο σίδερο, όπου το περιθώριο κέρδους είναι πραγματικά μικρό, όσο στο μπετό. Ο ιδιοκτήτης φτιάχνει ένα κτήριο 400μ3 σκυροδέματος πχ και αυτά είναι για μια και μοναδική φορά, τη στιγμή που ο μηχανικός ρίχνει (στην εποχή της κρίσης) 1500μ3 το χρόνο και ο εργολάβος τουλάχιστον τα διπλάσια. Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί τιμολογιακά με τον ίδιο τρόπο όπως ο εργολάβος, από τον προμηθευτή κάποιου υλικού; ούτε καν οι μηχανικοί δε μπορούμε να φτάσουμε τις τιμές τους! Οι εργολάβοι είναι σχεδόν σταθεροί συνεργάτες λοιπόν. Άρα μπορούν να εξασφαλίζουν καλές τιμές και να σου μετακυλήσουν ένα μέρους του κέρδους τους. Το συνολικό κόστος ανά κυβικό οπλισμένου σκυροδέματος λοιπόν συχνά δεν έχει τεράστια διαφορά.
Επειδή το quote που παρέθεσες αναφέρεται σε επαγγελματίες, η απάντηση είναι απλή: Μα οι επαγγελματίες γνωρίζουν άριστα την αγορά και έχουν τακτικές σχέσεις συνεργασίας με προμηθευτές, οπότε μπορούν να νιώθουν σιγουριά και ανά περίπτωση να εξασφαλίζουν τιμές. Υπάρχει περίπτωση να είσαι επαγγελματίας κατασκευαστής και να μην έχεις τις άκρες σου στην αγορά; Τι σχέση έχει ο περιστασιακός ιδιώτης με όλα αυτά;
Για να μη σε κουράζω, η συμβουλή μου:
Κάνε αναγωγή του κόστους στο κυβικό. Ζήτα απ το μηχανικό σου να σου κάνει έναν τέτοιο υπολογισμό: μπετό + σίδερο + εργολάβος + υλικά, όλα. Πάρε και τιμές για μπετό και σίδερο. Ταυτόχρονα ζήτα απ τον εργολάβο να σου δώσει μια τιμή με τα υλικά. Έτσι θα χεις απόλυτα συγκρίσιμα μεγέθη. Και τότε αποφασίζεις, πάντα με συμφωνητικό! Έχε υπόψη σου μόνο οτι η φθηνή δουλειά συχνά κοστίζει. Ειδικά στην οικοδομή. Η επιλογή εργολάβου είναι πάρα πολύ σοβαρή. -
Φατούρα, λέμε τον τρόπο ανάθεσης μιάς σημαντικής οικοδομικής εργασίας, όπου ο πρωτομάστορας (δεν βρίσκω άλλη λέξη ) του συνεργείου που θα την εκτελέσει, πληρώνεται μόνο για την εργασία, ενώ τα υλικά παραγγέλνονται και πληρώνονται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της οικοδομής πχ στην εταιρεία μπετόν ή την μάντρα υλικών.
-
Thymio έχεις pm.
dbekos ευχαριστώ για την απάντηση.
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Περίπου κόστος συναγερμου για 3άρι?
Τελος του 2010 εβαλα, γυρω στο χιλιαρικο μαζι με την συνδρομη ετους 100 ή 150ε (για ειδοποιηση αστυνομιας+ιδιοκτητη), για:
3 μπαλκονοπορτες (επαφες)
3 παραθυρα (επαφες)
3 ρανταρ
Νομιζω χωρις κρουστικα (ειναι το σπιτι των γονιων μου κ δεν μενω εκει = δεν θυμαμαι καλα). -
ποιά η γνώμη σας για σκελετό με κοιλοδοκούς και τοίχους παντού με ξηρά δόμηση (εσωτερικούς και εξωτερικούς-με τσιμεντοσανίδα);
-
Ο χρήστης pk33 έγραψε:
ποιά η γνώμη σας για σκελετό με κοιλοδοκούς και τοίχους παντού με ξηρά δόμηση (εσωτερικούς και εξωτερικούς-με τσιμεντοσανίδα);Εννοείς μεταλλικό σκελετό;
Τι θέλεις να φτιάξεις; -
Σε νησι του Ιονιου μου εδωσαν τιμη συνολικη για τα μπετα 290 ευρω με πληρωμενα τα ενσημα που λεει η αδεια απο μενα.. Ενας ειναι ο προμηθευτης μπετου!!!... οι εργολαβοι-μηχανικοι καμια 10αρια... Εγω μολονοτι ειμαι μηχανικος δεν μπορω να ειμαι εκει μαλλον... οποτε... θα μας πιασουν τον κ@λο αλλα ευτυχως η δουλεια ειναι μικρη 60 κυβικα... Και μια τεχνικη ερωτηση.... η επικαλυψη του σιδηρου ποσα εκατοστα ειναι συμφωνα με το νομο??? σε νησι... μου λενε 2,5 αλλα εγω νομιζω οτι πρεπει να ειναι 4-5 η οχι???
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Σε νησι του Ιονιου μου εδωσαν τιμη συνολικη για τα μπετα 290 ευρω με πληρωμενα τα ενσημα που λεει η αδεια απο μενα.. Ενας ειναι ο προμηθευτης μπετου!!!... οι εργολαβοι-μηχανικοι καμια 10αρια... Εγω μολονοτι ειμαι μηχανικος δεν μπορω να ειμαι εκει μαλλον... οποτε... θα μας πιασουν τον κ@λο αλλα ευτυχως η δουλεια ειναι μικρη 60 κυβικα... Και μια τεχνικη ερωτηση.... η επικαλυψη του σιδηρου ποσα εκατοστα ειναι συμφωνα με το νομο??? σε νησι... μου λενε 2,5 αλλα εγω νομιζω οτι πρεπει να ειναι 4-5 η οχι???Τα 290 € είναι σίγουρα μεγάλο νούμερο, αλλά στα νησιά παραδοσιακά οι τιμές είναι αυξημένες σε όλα τα οικοδομικά υλικά. Οπότε...
Η επικάλυψη είναι για τις πλάκες 2εκ για ξηρά κλίματα και 3εκ για παραθαλάσσιες περιοχές. Για τις δοκούς και τα υποστηλώματα τα αντίστοιχα νούμερα είναι 2,5εκ και 3,5 εκ.
Το θέμα είναι οτι πλέον με τους Ευρωκώδικες (EC2), οι επικαλύψεις έχουν αυξηθεί σημαντικά και φτάνουν ανά περιπτώσεις τα 7εκ. !
Εδώ έχει μια καλή παρουσίαση
http://library.tee.gr/digital/m2338/m2338_zeris.pdfΤο θέμα είναι αν η μελέτη του κτηρίου είναι με ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ή με Ευρωκώδικα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ