-
Ο ένας λέει : Θρησκεία
Κι ο άλλος εννοεί : Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία - κι αρχίζει να βρίζει.Κόψτε την πλάκα, αν είστε μάγκες. Απαντήστε όπως ζητάει ο Megane98hp: όχι 'γ@μώ το χριcτιανιcμό και τους χριcτιανούς' αλλά 'τα ιδανικά μου για τη ζωή είναι .... '
Μη μας λέτε πόσο κακοί είναι οι 'άλλοι', πείτε μας πόσο ανώτεροι είστε σείς. Γιατί έτσι που μιλάτε, μας δίνετε, απλά, άσχημα στοιχεία περί του επιπέδου σας. -
Εγώ στο συγκεκριμένο θέμα δεν είδα πουθενά μαγκιές ούτε τίποτα σοβαρές 'μπηχτές', του ενός για τον άλλον.
Νομίζω ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ειπωθεί ασχημα πράγματα και πιστεύω ότι μέχρι τέλος θα κρατηθεί σε αυτό το επίπεδο. -
Ο χρήστης vtf1 έγραψε:
Ας διαβασουμε αυτο το ρημαδι το βοβλιο που ειναι ο Λογος του Θεου και απο εκει και περα ο καθενας τα συμπερασματα του.
Πριν φτάσουμε σε αυτό,ας ρίξουμε μια ματιά στον Ξενοφώντα,στον Αριστοτέλη,στον Πλάτωνα,στον Όμηρο κ.ο.κ.Η ανθρωπότητα υπήρχε πριν απο 2005 έτη.Αλλά αυτά τα ρίχνουμε στην πυρά,για να προάγουμε μόνο το Χριστιανισμό όπως θέλει το Ιερατείο όμως και όχι όπως πραγματικά είναι.Και μη βιαστεί κανείς να με χαρακτηρίσει άθεο,δεν είμαι άθεος αλλά ενάντια του Ιερατείου,ενός Ιερατείου που υπάρχει μόνο για να δημιουργεί φόβο στους ανθρώπους.
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Ας διαβασουμε αυτο το ρημαδι το βοβλιο που ειναι ο Λογος του Θεου και απο εκει και περα ο καθενας τα συμπερασματα του.
δεν είμαι άθεος αλλά ενάντια του Ιερατείου,ενός Ιερατείου που υπάρχει μόνο για να δημιουργεί φόβο στους ανθρώπους.
Αλήθεια πώς δημιουργει φόβο το ιερατείο? Φοβίζει με κακές μάγισσες και διαβολάκια ή μήπως με όπλα?
-
Ο χρήστης apaloxerhs έγραψε:
Αλήθεια πώς δημιουργει φόβο το ιερατείο? Φοβίζει με κακές μάγισσες και διαβολάκια ή μήπως με όπλα?
Παράδεισος και Κόλαση.Όπως την εννοεί βέβαια το Ιερατείο.'Αν δεν κάνεις αυτά που λέει ο Θεός θα πας στην Κόλαση' έλα όμως που έχουν παραποιείσει σε μεγάλο βαθμό τη διδασκαλία του Χριστού,και την έχουν προσαρμώσει στις ανάγκες τους...Και αν φέρεις αντίρηση,'πίστευε και μη ερεύνα',όμως ο Χριστος στον Θωμά είπε να τον αγγίξει και να πιστέψει ότι είναι αυτός.Οι παπάδες όταν έρθουν σε δύσκολη θέση 'πίστευε και μη ερεύνα'!
-
Ο χρήστης vtf1 έγραψε:
Ας διαβασουμε αυτο το ρημαδι το βοβλιο που ειναι ο Λογος του Θεου και απο εκει και περα ο καθενας τα συμπερασματα του.Δεν κάνεις σαφή τη θέση σου απ' αυτό που λες, αλλά θα σου πω ένα πράγμα:
Αυτό το βιβλίο που αναφέρεις ως Λόγο του Θεού, είναι λόγος ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!! Μάλιστα, όπως ίσως γνωρίζεις, λέγεται ότι το Βατικανό κρύβει με μεγάλη προσοχή και φροντίδα ένα Ευαγγέλιο γραμμένο σε αρχαία αραμαϊκά, το οποίο λέγεται ότι είναι γραμμένο απ΄ το ίδιο το χέρι του Ιησού και φυσικά γράφει πράγματα που δεν συνέφεραν κανέναν Αρχιερέα και προτίμησαν να τα εξαφανίσουν!
Και για το χαβαλέ, θα σας πω κάτι που διάβασα πρόσφατα.
Σε μία διδασκαλία του 'Λόγου του Θεού' στους Ζουλού, καθώς αναφέρθηκε η ηρωϊκή έξοδος των Ισραηλιτών απ' την Αίγυπτο, οι Ζουλού παρατήρησαν ότι ακόμα και σε σειρές των 5 αν πορεύονταν οι Ισραηλίτες, μόνοι τους χωρίς ζώα, οικόσητα ή μη, θα σχημάτιζαν μία σειρά 150 περίπου χιλιομέτρων. Θα ήθελαν περίπου 7 ημέρες να διασχίσουν τη Νεκρά Θάλασσα και όχι μία νύχτα, όπως αναφέρεται στη Βίβλο.
Food for thought...
-
Για μένα ο χριστιανισμός(δε γνωρίζω άλλες θρησκίες) είναι παραμυθάκι για μικρά παιδιά.
(α)Έκανε το νερό κρασι, περπάτησε στη θάλασσα και αναστήθηκε. Μπράβο που που αναστήθηκε αλλά γιατί δε εμφανίστηκε ξανα για να το αποδείξει;ΓΙΑΤΙ;
(β)Αν δεχτούμε οτι εμένα με έκανε ο Θεός, το Θεό ποιός τον έκανε;
(γ)Όλες αυτές οι δοξασίες με τους 200 αγίους μου θυμίζουν ειδωλολατρικές θεότητες. Και για ποιό λόγο να λατρέψω κάποιον που έκατσε και τον φάγανε τα λοντάρια και να μη λατρέψω το Φλέμινγκ ή τον Γιακούμπ ή τον Παστέρ. Ποιός πρόσφερε περισσότερα στην ανθρωπότητα;
(δ) Με το μπαρδόν αλλά κανιβαλίστικα του στιλ τούτο εστί το σώμα μου και το αίμα μου και φάτε το δε βλέπω που κολλάνε. -
Και αν φέρεις αντίρηση,'πίστευε και μη ερεύνα',όμως ο Χριστος στον Θωμά είπε να τον αγγίξει και να πιστέψει ότι είναι αυτός.Οι παπάδες όταν έρθουν σε δύσκολη θέση 'πίστευε και μη ερεύνα'!Αυτό το 'πίστευε και μη ερεύνα' γιατί το έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές ως επιχείρημα των πολέμιων του Χριστιανισμού και δεν το έχω ακούσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ από παπά/μοναχό/θεολόγο;
Αντιθέτως, συνήθως ακούω τους 'ανθρώπους της Εκκλησίας'* να λένε 'ερευνάτε τας γραφάς'
- το βάζω σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα ΟΛΟΙ οι Χριστιανοί από τα νεοφώτιστα βρέφη μεχρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι **ισότιμα **μέλη της Εκκλησίας
Από τη στιγμή όμως που οι παπάδες κάνουν εξωτερική πολιτική, έχουν λόγο για το ποια χώρα θα μπει στη Ε.Ε, κατεβάζουν τον κόσμο στο δρόμο και ανεμίζουν τα λάβαρα , επαινούν νεοναζιστές, κάνουν πολιτική από τους άμβωνες...
Κατ'αρχήν, γνώμη μου είναι οτι όποιος διεκδικεί ρόλους που δεν του ανήκουν και μπλέκει εκεί που δεν τον σπέρνουν δεν καταφέρνει τίποτα αλλο από το να εκθέσει τον εαυτό του. Αυτό σχετικά με την ανάμιξη με την Πολιτική.
Από την άλλη πρέπει να διαχωρίζει κανείς τις προσωπικές επιλογές που κάνει κάποιος από το θεσμικό πλαίσιο της θέσης του.
Σε αντίθεση με τους Καθολικούς για παράδειγμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ή ο Αρχιεπίσκοπος ή ο Μητροπολίτης ΔΕΝ ΕΧΕΙ (θεσμικά) κοσμική, πολιτική ή ακόμα και θρησκευτική εξουσία** και αν έχει διαφορετική γνώμη και πρακτική κακό του κεφαλιού του. Το οτι ο Χ Αρχιεπίσκοπος ή ο Ψ Μητροπολίτης περιαστασιακά ή συστηματικά ή μόνιμα αντί να επικεντρωθεί στον πραγματικό του ρόλο ανακατεύεται με τα πίτουρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να έχει κάποιον αρνητικό αντίκτυπο στην Εκκλησία ως θεσμό και στην Ορθοδοξία ως Δόγμα. Η Εκκλησία και η Ορθοδοξία δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται από εφήμερα πρόσωπα.**Με την έννοια οτι δεν θεωρείται εκ προοιμίου 'πιο κοντά στον Θεό' ή οτιδήποτε τέτοιο. Ολοι αυτοί απλά κατέχουν μια θέση στο 'οργανόγραμα' της Εκκλησίας και ούτε η θέση τους υποδηλώνει οτι είναι Εκπρόσωποι τοι Θεού επι γής και ούτε βεβαίως έχουν υπογράψει προσύμφωνο με τον Αγιο Πέτρο.
...επεμβαίνουν βάναυσα στη ζωή τους καθενός μας ορίζοντας του πως θα παντρευτεί, αν θα βαφτίζει ή όχι το παιδί του εμένα θα με βρίσκουν απέναντι τους .
Κατ αρχήν όποιος δε γουστάρει τους παπάδες και τα καντήλια παντρεύεται στο Δημαρχείο ή στο ΚΕΠ. Αντίστοιχα και με τις βαφτίσεις. Οποιος δεν θέλει να μπλέξει το παιδί του με τους σκοταδιστές χριστιανούς ας δώσει απλώς όνομα στο παιδί του και να μη το βαφτίσει καθόλου. Αν αυτό δεν γίνεται (δεν ξέρω γιατι δε με απασχόλησε ποτέ το να ενδεχόμενο να μην βαφτίσω το παιδί μου οταν με το καλό αποκτήσω) τότε συμφωνώ οτι κακώς δεν γίνεται και θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όποιους επιθυμουν να κάνουν απλώς μια Ονοματοδοσία στο παιδί τους χωρίς καταδύσεις και άλλα επικίνδυνα αθλήματα.
Αν πάλι αναφέρεσαι σε παπάδες που αρνούνται να παντρέψουν ζευγάρια ή να βαφτίσουν παιδιά όταν η νύφη/κουμπάρα/μαμά φοράει ένα ντεκολτέ μεχρι τον αφαλό και ένα μίνι πάνω από τον αφαλό τότε πολύ καλά κάνουν. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπως έλεγα πιο πάνω που οι ιερωμένοι παρεξηγούν τον ρολο τους πραγματικά προκαλούν προβλήματα από το πουθενα. Αλλά και σ'αυτές τις περιπτώσεις γιατί το ανάθεμα να πέφτει στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία και όχι στον συγκεκριμένο ιερέα που δεν έκτέλεσε σωστα τα καθήκοντά του;Λυπάμαι πολύ αλλά δε θα μου ορίσουν οι παπάδες ποια βιβλία θα διαβάσω ποιες τανίες θα δω και ποια μουσική θ' ακούσω...
Για να το πω πιο απλά...'δεν τους παίρνει'Υπάρχουν πολλά βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις και δεν μπορείς επειδή τα απαγόρευσε η Εκκλησία; Αντίστοιχα ταινίες, δίσκοι; Μη μου λες για 20-30 ή 500 χρόνια πριν. ΣΗΜΕΡΑ το 2005 ποια είναι αυτή η περίφημη Εκκλησιαστική λογοκρισία; Τωρα το να βγαίνουν παπάδες και να κατηγορούν ή να αφορίζουν (!) καλλιτέχνες δικαίως ή αδίκως δεν νομίζω οτι συνιστά λογοκρισία και όπως είπα και πριν ο καθένας (ως άτομο) κρίνεται από τα λόγια και τις πράξεις του
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Αυτό το 'πίστευε και μη ερεύνα' γιατί το έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές ως επιχείρημα των πολέμιων του Χριστιανισμού και δεν το έχω ακούσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ από παπά/μοναχό/θεολόγο;
Προφανώς δεν έφερες ποτέ σε δύσκολη θέση κάποιον
Αντιθέτως, συνήθως ακούω τους 'ανθρώπους της Εκκλησίας'* να λένε 'ερευνάτε τας γραφάς'
'Μελετάτε' λένε...
-
Νασο να με συγχωρεις κι εσυ αλλα μιλας για την εκκλησια γενικα και δεν μπορω να το δεχτω αυτο. Δηλαδη ολοι μα ολοι οι κληρικοι τα εχουν κανει αυτα που λες; Δεν υπαρχει ουτε ενας σωστος κληρικος. Εδω απανταει κανει αναποφευκτα αναλογα με το αν πιστευει ή οχι. Επειδη λοιπον εγω πιστευω, οπως επισης ξερω παρα πολους κληρικους θα σου πω οτι ναι καποιους απο αυτους δεν τους χωνευω, δεν τους 'παω'. Ομως υπαρχουν και ας το πουμε 'σωστοι'.
Το 'σωστοι' ειναι βεβαια σχετικο γιατι μαλλον ξεχναει ο πολυς ο κοσμος οτι, ανεξαρτητα πιστης, οτι κανενας απο αυτους τους ανθρωπους, απο οτι ξερω δεν εχει πεσει απο τον ουρανο και κανεις τους κατα την γνωμη μου δεν ειναι τελειοι. Ειναι ανθρωποι σαν εσενα και εμενα οπου αποφασησαν καποια στιγμη της ζωης του, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ , να ακολουθησουν αυτο το δρομο. Καποιοι στην πορεια εγιναν καλυτεροι και καποιοι 'την ειδαν αλλιως'. Φυσικα και υπαρχει σαπιλα στους κολπους της εκκλησιας.Παντως αν παρουμε την εκκλησια με την ενοια της πιστης, θα δουμε οτι ναι καποιοι κανουν σωστα αυτο που πρεπει και καποιοι οχι. Αν παρουμε την εκκλησια σαν κατι που μας κοροιδευει και μας τα παιρνει, τοτε ειναι σαν μια αντανακλαση της κοινωνιας, δεδομενου οτι οπου και αν κοιταξουμε λιγο πολυ το χρημα και τα συμφεροντα κυβερνανε.
Ειμαστε απο τη αρχη εντελως εκτος θεματος. Λες οτι ζητας απαντησεις δεν το κανεις ομω λιγο πιο συγκεκριμενο. Ζητας απαντησεις για τη Θρησκεια; (μαλλον απο αυτα που λες τις εχεις ηδη). Ζητας απαντησεις για τηνυπαρξη μας; (και παλι υπαρχουν επιστημονικες μελετες που τα εχουν αποδειξει αυτα που ζητας). Απαντησεις για τί πραγμα λοιπον;
Παρολα αυτα εγω εχω κανει ενα απλο ερωτημα. Το οποιο πλαισιο 'κανονων' προσπαθει/προσπαθησε να επιβαλει η εκκλησια και ο Χριστιανισμος, σωστο ή λαθος, αν το απομονωσουμε και το απορηψουμε πως θα θελαμε να ειναι ολο αυτο το πραγμα που λεγεται κοινωνια; Θα θελαμε καποιους κανονες να υπαρχουν που να κανονιζουν τη ζωη μας; Μηπως οι κανονες του κρατους; Μηπως κατι αλλο;
Ρωταω γιατι ειναι ολοφανερο οτι η εκκλησια δεν πειθει αρκετο κοσμο. Ολοι την κατηγορουν αλλα κανενας δεν λεει πως θα επρεπε να ειναι. Ρωταω γιατι τα να κατηγορεις κατι δεν ειναι αρκετο να το ξερεις πολυ καλα μονο. Θα πρεπει να εχεις να προτηνεις και εναλακτικες προτασεις, ετσι δεν ειναι; -
Αυτό το 'πίστευε και μη ερεύνα' γιατί το έχω ακούσει ένα εκατομμύριο φορές ως επιχείρημα των πολέμιων του Χριστιανισμού και δεν το έχω ακούσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ από παπά/μοναχό/θεολόγο;
Προφανώς δεν έφερες ποτέ σε δύσκολη θέση κάποιον
Το προφανές είναι οτι μάλλον δε συζήτησες ποτέ με καποιον που έχει (σοβαρές) Θεολογικές γνώσεις. Τον παπά της ενορίας που φόρεσε το ράσο για βιοποριστικούς λόγους και δεν τον ένοιαξε και πολύ το 'αντικείμενο' δεν θέλει και μεγάλη ικανότητα για να τον φέρεις σε δύσκολη θέση.
Τωρα βέβαια αν μου πεις οτι σου είπε κάτι τέτοιο ο Γιανναράς επειδή τον στρίμωξες τότε πάσοΑντιθέτως, συνήθως ακούω τους 'ανθρώπους της Εκκλησίας'* να λένε 'ερευνάτε τας γραφάς'
'Μελετάτε' λένε...
Ευχαριστώ για την διόρθωση (αν και παίζουν και τα δύο) αλλά αυτό το λές για να για να ανατρέψεις τα λεγόμενά μου ή για να συμφωνήσεις;
-
Κατ αρχήν όποιος δε γουστάρει τους παπάδες και τα καντήλια παντρεύεται στο Δημαρχείο ή στο ΚΕΠ. Αντίστοιχα και με τις βαφτίσεις. Οποιος δεν θέλει να μπλέξει το παιδί του με τους σκοταδιστές χριστιανούς ας δώσει απλώς όνομα στο παιδί του και να μη το βαφτίσει καθόλου.
[...]
Υπάρχουν πολλά βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις και δεν μπορείς επειδή τα απαγόρευσε η Εκκλησία; Αντίστοιχα ταινίες, δίσκοι; Μη μου λες για 20-30 ή 500 χρόνια πριν. ΣΗΜΕΡΑ το 2005 ποια είναι αυτή η περίφημη Εκκλησιαστική λογοκρισία;Θα γνωρίζεις φαντάζομαι ότι αν δεν είναι βαφτισμένο ένα παιδί, δεν το κηδεύει καν η 'εκκλησία'; Γιατί φίλε μου; Τι 'αμαρτίες' έχει ένα παιδάκι; Το προπατορικό;;; Έλεος!!! Ή μήπως πιστεύεις και στον Αδάμ και την Εύα;
Και σου λέω εγώ ότι δεν με ενδιαφέρει η κηδεία της Εκκλησίας, αλλά ΠΟΥ θα ταφεί κάποιος είναι ένα ζήτημα, αφού δεν ανοίγεις μία τρύπα και χώνεσαι ξέρεις. Οπότε, όπως βλέπεις το να μη βαφτίσεις το παιδί σου, δεν είναι option.Όσο για τη λογοκρισία, σου είπα παραπάνω το ένα και μοναδικό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ σύγγραμα που θα ήθελα να μου παραχωρήσει το Βατικανό προς ανάγνωση.
Πέραν αυτού, η εκκλησία έχει πολλά και απαράδεκτα στοιχεία που μπορεί να μην είναι ακριβώς 'λογοκρισία', είναι όμως στιγνή ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΟ-κρισία. Πρόσεξε:
Το προγαμιαίο σεξ είναι αμαρτία. Ομοίως αμαρτία είναι και ο αυνανισμός, σύμφωνα με την εκκλησία, επειδή -άκουσον άκουσον- σκοτώνεις πιθανούς απογόνους, λες και θα έχεις τόσους απογόνους όσα τα μερικά δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια που παράγεις. Άρα τι πρέπει να κάνει ο κόσμος;;; Να ελπίζει σε ονειρώξεις; Λίγη σοβαρότητα εν έτει 2005 παρακαλώ.
Νηστεία... Άλλο ανέκδοτο αυτό: Επιτρέπεται η ελιά, αλλά όχι το λάδι. Νηστεύω, αλλά πάω και ξεκοιλιάζομαι στα θαλασσινά (γιατί δεν βγάζουν αίμα) και πληρώνω ταπεινά μερικές εκατοντάδες ευρώ τη Μ. Εβδομάδα. Άσχετο, αλλά εντοπίστε αναφορές σε τοτεμ μέσα στην απαγόρευση βρώσης προϊόντων σφαγής, έστω και προσωρινής.
-
Αρχιμανδρίτης ήταν...Αλλά ακόμα και ο απλός ιερέας οφείλει να ξέρει.Οι απλοί ιερείς είναι οι περισότεροι και οχι οι δεσποτάδες...
Άλλο η μελέτη και άλλο η έρευνα.Αν αρχίσεις να το ψάχνεις δεν το έχουν σε τίποτα να σε αφορίσουν!
-
@ Μάνο:
Απαντήσεις θα ήθελα από κάποιον που θα μπορούσε ίσως να μου πει αν όντως υπάρχει Θεός. Και αν όχι (όπως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν οι Αρχιεπίσκοποι, ο Πάπας κτλ), τότε γιατί αυτή η σκορδοκαϋλα να πειστεί η ανθρωπότητα ότι υπάρχει; Ρητορική ερώτηση λοιπόν η παραπάνω, σύμφωνα με τα εξής:
Για εμένα, η Χριστιανική Εκκλησία έχει επιτελέσει ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο στα δύσκολα χρόνια της ιστορίας, να θεσπίσει όπως λες ορισμένους κανόνες και να φοβίσει τους ανθρώπους ώστε να τους εφαρμόσουν. Ακόμα και τα περί προγαμιαίου σεξ που αναφέρω παραπάνω (πέρα από τις αναλύσεις που έχω διαβάσει) πιστεύω ότι οφείλονται στην προσπάθεια να περιοριστούν οι γεννήσεις σε εποχές που δεν υπήρχαν μέθοδοι αντισύλληψης. Επίσης, η νηστεία όλοι γνωρίζουν ότι κάνει καλό στον οργανισμό γιατί τον αποτοξινώνει. 2 παραδείγματα που ανέφερα παραπάνω. Το φάουλ ξέρεις ποιο είναι; Ότι ακόμα και τώρα συνεχίζει να εξαπατά τον κοσμάκη με τις ίδιες απειλές και υποσχέσεις που χρησιμοποίησε και πριν από 2005 χρόνια. Και επίσης το ΤΡΕΛΟ φάουλ είναι ότι η εκκλησία έχει συγκεντρώσει απίστευτο πλούτο και δύναμη, πράγματα που της είναι άχρηστα, αν δεχτεί κανείς τον υποτιθέμενο ρόλο της. Ταυτόχρονα και σε αντιδιαστολή μ' αυτό που πρεσβεύει, το φιλανθρωπικό της έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ μία φορεσιά του Χριστόδουλου θα ήταν αρκετή για να χτίσει ένα ωραιότατο ορφανοτροφείο...
Η άποψή σου για ορισμένους ιερείς είναι σωστή, αν τη δεις επιφανειακά. Κι εγώ γνωρίζω καλούς ανθρώπους με την έννοια που το λες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι πιόνια σε μία μεγάλη απάτη. Το ότι ένας κλόουν είναι καλός κλόουν, δεν τον κάνει αξιόλογο πέρα από την τέντα του τσίρκου, γιατί απλώς αυτή είναι η δουλειά του. Βέβαια, ένας κακός ιερέας έχει μεγαλύτερη ευθύνη λόγω της δύναμης που ασκεί στο 'ποίμνιο'... Οπότε εκεί παίζει η λέξη 'σκοπιμότητα', η οποία βέβαια κατά τη γνώμη μου πηγάζει απ' την Ιεραρχεία.
Και πάμε πάλι στα επί του θέματος, για να μην σε κουράζω. Αυτό που θα ήθελα από την κοινωνία μας, θα ήταν να θεσπίζει κανόνες βασισμένους στην υποκίνηση και την αναστολή σύμφωνα με τη δύναμη των ανθρώπων (του έννομου κράτους) και όχι στο φόβο της τιμωρίας του Θεού.
Και αυτό που θα ήθελα από της Εκκλησία και θα της έβγαζα το καπέλο, θα ήταν να βγει και να πει ότι τα πράγματα είναι έτσι κύριοι, ξεχάστε τα παραμύθια του παρελθόντος, όσοι πιστοί προσέλθετε. Αλλά το 'έτσι' να είναι η αλήθεια της ιστορίας και όχι η αλήθεια των συμφερόντων τους.
Γίνομαι σαφής;;;
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Θα γνωρίζεις φαντάζομαι ότι αν δεν είναι βαφτισμένο ένα παιδί, δεν το κηδεύει καν η 'εκκλησία'; Γιατί φίλε μου; Τι 'αμαρτίες' έχει ένα παιδάκι; Το προπατορικό;;; Έλεος!!! Ή μήπως πιστεύεις και στον Αδάμ και την Εύα;
Και σου λέω εγώ ότι δεν με ενδιαφέρει η κηδεία της Εκκλησίας, αλλά ΠΟΥ θα ταφεί κάποιος είναι ένα ζήτημα, αφού δεν ανοίγεις μία τρύπα και χώνεσαι ξέρεις. Οπότε, όπως βλέπεις το να μη βαφτίσεις το παιδί σου, δεν είναι option.To αβάπτιστο μπορεί να μην έχει κάνει αμαρτίες αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, πως να το κάνουμε; Πως θα ταφεί σε χριστιανικό νεκροταφείο; Τελωσπάντων, οι (ανύπαρκτες) Θεολογικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να έχω γνώμη και για όλα. Πάντως συμφωνώ με την άποψη οτι όσοι δεν επιθυμουν να κηδεύονται με τον Χριστιανικό τρόπο θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να δηλώνουν πού και πως επιθυμούν να κηδευτούν.
Όσο για τη λογοκρισία, σου είπα παραπάνω το ένα και μοναδικό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ σύγγραμα που θα ήθελα να μου παραχωρήσει το Βατικανό προς ανάγνωση.
Αν οντως υπάρχει αυτό το σύγγραμα θα ήθελα κι εγώ να κυκλοφορούσε αλλά αν πρόσεξες όταν μιλησα για λογοκρισία αναφερόμουν σ'αυτό
Λυπάμαι πολύ αλλά δε θα μου ορίσουν οι παπάδες ποια βιβλία θα διαβάσω ποιες τανίες θα δω και ποια μουσική θ' ακούσω...
Για να το πω πιο απλά...'δεν τους παίρνει'Συμφωνείς με αυτή την άποψη;
Πέραν αυτού, η εκκλησία έχει πολλά και απαράδεκτα στοιχεία που μπορεί να μην είναι ακριβώς 'λογοκρισία', είναι όμως στιγνή ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΟ-κρισία. Πρόσεξε:
Το προγαμιαίο σεξ είναι αμαρτία. Ομοίως αμαρτία είναι και ο αυνανισμός, σύμφωνα με την εκκλησία, επειδή -άκουσον άκουσον- σκοτώνεις πιθανούς απογόνους, λες και θα έχεις τόσους απογόνους όσα τα μερικά δισεκατομμύρια σπερματοζωάρια που παράγεις. Άρα τι πρέπει να κάνει ο κόσμος;;; Να ελπίζει σε ονειρώξεις; Λίγη σοβαρότητα εν έτει 2005 παρακαλώ.
Νηστεία... Άλλο ανέκδοτο αυτό: Επιτρέπεται η ελιά, αλλά όχι το λάδι. Νηστεύω, αλλά πάω και ξεκοιλιάζομαι στα θαλασσινά (γιατί δεν βγάζουν αίμα) και πληρώνω ταπεινά μερικές εκατοντάδες ευρώ τη Μ. Εβδομάδα. Άσχετο, αλλά εντοπίστε αναφορές σε τοτεμ μέσα στην απαγόρευση βρώσης προϊόντων σφαγής, έστω και προσωρινής.
Βρε Νάσο, η Θρησκεία ορίζει ποιά είναι η ιδεατή συμπεριφορά ενός ανθρώπου προκειμένου να φτάσει στον Θεό. Δεν είπε κανένας ότι όποιος αμαρτήσει θα καεί στο πυρ το εξώτερο και όποιος το είπε τελωσπάντων κάτι δεν κατάλαβε καλά.
Τι θες να σου πει η Εκκλησία; να ευλογήσει τις μπαρότσαρκες και τα γκομενιλίκια; Φυσικά και θα πει οτι είναι αμαρτία οι προγαμιαίες σχέσεις (αλλιώς τι νοημα θα είχε ο γάμος;) αλλά αυτό δε σημαίνει οτι είμαστε όλοι για τα καζάνια. Ολοι αμαρτωλοί είμαστε. Το θέμα δεν είναι η αμαρτία αλλά η μετάννοια.
Οσο για τον αυνανισμό, έχω την εντύπωση οτι δεν είναι τόσο το πρόβλημα η γενοκτονία των σπερματοζωαριων αλλά το γεγονός ο άνθρωπος θα πρέπει πρωτίστως να αναζητά την πνευματική ανύψωση και οτι δεν ειναι καλό να υποκύπτουμε στα σαρκικά μας πάθη.
Δε νομίζω όμως να χάσει κανείς τον Παράδεισο (τι αφελής που είμαι ε; ) για μια μ@λ@κία!
Σχετικά τώρα με τη νηστεία, δεν είναι υποχρεωτικό ξέρεις, όπως και τίποτα αλλωστε στον Χριστιανισμό δεν είναι δεσμευτικό. Αν την θεωρείς περιτό, γελοίο, ανώφελο ή οτι εμπίπτει στην νομοθεσία περι πνευματικής ιδιοκτησίας άλλων δογμάτων μην την ακολουθείς και κανείς δεν πρέπει να σου πει τιποτα. Ούτε λογοκρισία λοιπόν, ούτε ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΟ-κρισία, ούτε εξαναγκασμός.
-
Θα παραπέμψω στα όσα καταγγέλλονται στην 'Ελληνική Νομαρχία', στους αφορισμούς κατά των επαναστατών του '21 (που ισχύουν ακόμη και δεν έχουν ανακληθεί), στο ανάθεμα κατά του Βενιζέλου, στο ξεπούλημα της Κωνσταντινουπόλεως, στον Θεοδόσιο τον Α', στον Ιουστινιανό, στον Αλάριχο, στα συγχαρητήρια των αγιορειτών μοναχών προς τον ΧΙΤΛΕΡ... Για να περιοριστώ μόνον σε πολύ λίγα πράγματα στον ελλαδικό χώρο και μόνον.
Αν είναι έτσι το 'ανθρωπιστικό έργο'...
-
Αρχιμανδρίτης ήταν...Αλλά ακόμα και ο απλός ιερέας οφείλει να ξέρει.Οι απλοί ιερείς είναι οι περισότεροι και οχι οι δεσποτάδες...Αν εχεις την εντύπωση οτι οι Θεολογικές γνώσεις πάνε με τον 'βαθμό' κάνεις λάθος
Σαφώς και όλοι θα έπρεπε να ξέρουν αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ξέρουν κιολας.Άλλο η μελέτη και άλλο η έρευνα.Αν αρχίσεις να το ψάχνεις δεν το έχουν σε τίποτα να σε αφορίσουν!
Ασε που μπορεί να σε φάει και ο κακός ο λύκος
-
To αβάπτιστο μπορεί να μην έχει κάνει αμαρτίες αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, πως να το κάνουμε; Πως θα ταφεί σε χριστιανικό νεκροταφείο; Τελωσπάντων, οι (ανύπαρκτες) Θεολογικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να έχω γνώμη και για όλα. Πάντως συμφωνώ με την άποψη οτι όσοι δεν επιθυμουν να κηδεύονται με τον Χριστιανικό τρόπο θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να δηλώνουν πού και πως επιθυμούν να κηδευτούν.Αν δεχτώ τις θέσεις σου περί μη υποχρέωσης των πιστών να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες, τότε γιατί πρέπει το γεγονός ότι είμαι Χριστιανός να προσδιορίζεται από το αν έχω βαφτιστεί ή όχι; Η πίστη δεν είναι κάτι εσωτερικό, κάτι προσωπικό του ανθρώπου; Γιατί να εξαρτάται από ένα μυστήριο, το οποίο είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ του ανθρώπου;
(άσχετο πάλι, αλλά βάφτιση έχουν ΟΛΕΣ οι θρησκείες, με άλλες μορφές βέβαια και σε άλλη ηλικία του ατόμου. Και θεωρείται ότι ο άνθρωπος με τη βάφτιση εισέρχεται για 2η φορά στους κόλπους της φυλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πριν την τελετή της 'μύησης' δεν είναι Σίου ο Ινδιάνος ή ότι τον αρνείται η φυλή του. Αυτό είναι αποκλειστικότητα των μοντέρντων θρησκειών, να θέτουν όρους και μετρήσιμα μεγέθη στην πίστη.)
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Αν δεχτώ τις θέσεις σου περί μη υποχρέωσης των πιστών να ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες, τότε γιατί πρέπει το γεγονός ότι είμαι Χριστιανός να προσδιορίζεται από το αν έχω βαφτιστεί ή όχι; Η πίστη δεν είναι κάτι εσωτερικό, κάτι προσωπικό του ανθρώπου; Γιατί να εξαρτάται από ένα μυστήριο, το οποίο είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ του ανθρώπου;
Μη συγκρίνεις τους κανόνες, που λες, με τα Μυστήρια. Τα Μυστήρια (ειδικά η Βάπτιση και ο Γάμος) αποτελούν κομβικά σημεία στη ζωή ενός Χριστιανού. Ειδικά η Βάπτιση σηματοδοτεί την ένταξη του ανθρώπου στην Εκκλησία. Εκτός αυτού εμείς οι αφελείς χριστιανοί (ακου τωρα) πιστεύουμε οτι στα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας υπάρχει συμμετοχή της Αγίας Τριάδας.
(άσχετο πάλι, αλλά βάφτιση έχουν ΟΛΕΣ οι θρησκείες, με άλλες μορφές βέβαια και σε άλλη ηλικία του ατόμου. Και θεωρείται ότι ο άνθρωπος με τη βάφτιση εισέρχεται για 2η φορά στους κόλπους της φυλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πριν την τελετή της 'μύησης' δεν είναι Σίου ο Ινδιάνος ή ότι τον αρνείται η φυλή του. Αυτό είναι αποκλειστικότητα των μοντέρντων θρησκειών, να θέτουν όρους και μετρήσιμα μεγέθη στην πίστη.)
Δεν ξέρω τι νοημα έχει να συγκρίνει κανείς τον χριστιανισμό με τους Σιου, πάντως αν πιστεύεις οτι υπαρχει κάποιο δόγμα που σε εκφράζει καλύτερα δε νομίζω οτι σε απαγορεύει κανένας να το ακολουθήσεις. Που είδες να τίθενται μετρήσιμα μεγέθη στην πίστη; Η βάπτιση αποτελεί αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να πλησιάσει ένας χριστιανός τον Θεό
-
Το προφανές είναι οτι μάλλον δε συζήτησες ποτέ με καποιον που έχει (σοβαρές) Θεολογικές γνώσεις.Επειδή δεν μπορώ να καταλάβω πλήρως, αν δε σε βάζω σε κόπο, διευκρίνησε αν θεωρείς τη θεολογία, επιστήμη
Ξεφεύγουμε λίγο βέβαια αλλά ρωτάω απλώς από περιέργεια, να μάθω την άποψή σου.
Περί Χριστιανισμού και Εκκλησίας!