-
Λάππα δε μεταφράζεις το κείμενο που έγραψες στα Ελληνικά για όσους δεν ξέρουν Αγγλικά;Τί κακό με σενα,μεταφράζεις τα ονόματα που τα καταλαβαίνουμε και αφήνεις στα αγγλικά ολόκληρο κείμενο...
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Υπαινίσσεσαι δηλ. ότι ο βίος του Ιησού μπορεί και να ήταν ένα αστείο 4 τύπων, που δεν είχαν τι να κάνουν και είπαν να φτιάξουν ένα παραμύθι; Ας απαντήσει ο Χρήστος Λάππας, αν ο Umberto Eco δεν ευκαιρεί.
Γιατι θεωρουμε φυσικο να συνεβαινε αυτο πχ με τον Ομηρο,με την Ατλαντίδα κτλ αλλα παιρνουμε ως δεδομενο οτι ολα οσα γραφονται στα θρησκευτικα βιβλία ειναι αληθη;
Ολα αυτα τα ιερά βιβλια ειναι συνδιασμος θρυλων,μυθων,δοξασιών,φοβων,προκαταλήψεων και φαντασίας. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ολα αυτα τα ιερά βιβλια ειναι συνδιασμος θρυλων,μυθων,δοξασιών,φοβων,προκαταλήψεων και φαντασίας.
[list:6wwhcfoe]Tα οποια βασιζονται σε ελληνικα συγγραματα αισχρα παραποιημενα[/list:u:6wwhcfoe][list:6wwhcfoe]Οσο για την Ατλαντιδα,διαβασε Πλατωνα.Οι ανθρωποι τοτε δεν ασχολουνταν με θρησκευτικο προσυλιτισμο,παρηγαγαν εργο και κρατουσαν ζωντανη την ιστορια.Καποτε θα τριβουν τα ματια τους οσοι θελουν να πιστευουν πως η Ατλαντιδα δεν υπηρχε,οπως ετριβαν τα ματια τους με την Τροια και τοσα αλλα ευρηματα[/list:u:6wwhcfoe]
-
Ο βίος του Ιησού δεν είχε καμία σχέση με υπερφυσικά φαινόμενα. Κατά την γνώμη μου, ό Ιησούς ήταν ένας ακόμα επαναστάτης της εποχής του. Ένας εξαιρετικός ρήτορας που, όπως πολλοί άλλοι τότε αλλά και σήμερα υποσχόταν τα πάντα στους οπαδούς του.
Το έχω γράψει και αλλού. Οι άνθρωποι θα πιστέψουν οτιδήποτε, όσο εξωφρενικό και να είναι, αν είναι αυτό που θέλουν να ακούσουν.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Υπαινίσσεσαι δηλ. ότι ο βίος του Ιησού μπορεί και να ήταν ένα αστείο 4 τύπων, που δεν είχαν τι να κάνουν και είπαν να φτιάξουν ένα παραμύθι; Ας απαντήσει ο Χρήστος Λάππας, αν ο Umberto Eco δεν ευκαιρεί.
Γιατι θεωρουμε φυσικο να συνεβαινε αυτο πχ με τον Ομηρο,με την Ατλαντίδα κτλ αλλα παιρνουμε ως δεδομενο οτι ολα οσα γραφονται στα θρησκευτικα βιβλία ειναι αληθη;
Ολα αυτα τα ιερά βιβλια ειναι συνδιασμος θρυλων,μυθων,δοξασιών,φοβων,προκαταλήψεων και φαντασίας.Τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Η ιστορία είναι μία επιστήμη, που απαιτεί συνεχή συγκριτική μελέτη, και συνεργασία και άλλων επιστημών, πριν καταλήξει σε μία αληθοφανή (καθώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο για να δούμε τι συνέβη), θεωρία.Μιας και ανέφερες τον Όμηρο, να πούμε ότι βασιζόμενος στα ομηρικά έπη ο Σλήμαν έφτασε στην ανακάλυψη της πόλης της Τροίας.
Εντελώς συνοπτικά, θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή γύρω στον 12ο ή 13ό αιώνα π.Χ. έγινε ένας επεκτατικός πόλεμος ανάμεσα στους Έλληνες και τους κατοίκους των παραλίων της Μ.Ασίας.
Ακόμα και αν η αρχική ταύτιση του Σλήμαν της ανεσκαμμένης πόλης με την ομηρική Τροία ήταν λανθασμένη, είναι σίγουρο πλέον ότι τα γεγονότα, που περιγράφει ο Όμηρος συνέβησαν.
Είναι παραπάνω από εύλογο, ότι προστέθησαν και πολλά μυθολογικά στοιχεία. -
Κατα γενικη ομολογια,ο Σλημαν ηταν απατεώνας και (αθελα του) καταστροφέας αρχαιοτήτων.Απλα ειχε πιασει απο πολυ νωρις το νοημα και ειχε καλες PR.Την θεση της Τροίας του την υπόδειξε άλλος,που ούτε εγω θυμάμαι το όνομα του.
Η Ατλαντίδα κατα πασα πιθανότητα ήταν η Στρογγύλη,γνωστή και ως Σαντορίνη στις μέρες μας.Ασπαζομαι αυτη την θεωρία για πολλους λογους,φυσικα οχι τελεσίδικα. -
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
[list:26is4uxt]Ειδε κανεις απο σας θαυμα?[/list:u:26is4uxt]
Είδα ένα παιδί να γεννιέται.
[list:26is4uxt]Mαλιστα.[/list:u:26is4uxt][list:26is4uxt]Το παιδι που ειδες να γενιετε ειναι αποτελεσμα μιας φυσιολογικης βιολογικης διαδικασιας.Ωραια?Και εχω την εντυπωση οτι μιλας για ενα παιδι που γενηθηκε με την ιδια διαδικασια οπως και τρις εκατ ανθρωποι πριν και μετα απο θα γενηθουν.Εκτος κι αν μιλας για ενα παιδι που γενηθηκε, ξαφνικα στο περιβαλλον αγνοωντας τους νομους της βιολογιας (μιλαω σοβαρα).Σωστα?[/list:u:26is4uxt]
Έχεις δει παιδί να γεννιέται; Έχεις δικό σου παιδί;
Αν ναί, καταλαβαίνεις καλύτερα ποιό είναι το θαύμα. Σαφώς, βέβαια, αυτό καμία σχέση δεν έχει με την αλήθεια η μη της οποιασδήποτε θρησκείας. -
Ίσως τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε την έννοια της λέξης θαύμα. Εάν με τον συγκεκριμένο όρο εννοούμε οτιδήποτε μας κάνει ευχάριστη εντύπωση παρόλο που μπορεί να εξηγηθεί με την επιστήμη, τότε σίγουρα περιβαλλόμαστε από θαύματα. Θαύμα είναι η γέννηση ενός παιδιού, το άνθισμα των λουλουδιών, το χιόνι που πέφτει και κάνει ακόμα και πόλεις σαν την Αθήνα ονειρικές. Για αυτά τα θαύματα όμως δεν χρειαζόμαστε κάποια υπερφυσική δύναμη. Μας τα χαρίζει απλόχερα η φύση και μάλιστα χωρίς να της ανάβουμε κεριά.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
το χιόνι που πέφτει και κάνει ακόμα και πόλεις σαν την Αθήνα ονειρικές.Ένα πράγμα πρέπει να αναγνωρίσουμε ως θαύμα:Αν δημιουργηθεί δίπλα απο τον προφήτη Ηλία μια τηλεκαμπίνα μέχρι την Αμφίκλεια
-
-
Το ξέρω το Snowclub όπως και ξέρω κάποιους προσωπικά
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
[list:280pp359]Mια εωτηση σε οσους πιστευουν σε θρησκευτικα δογματα[/list:u:280pp359][list:280pp359]Ειδε κανεις απο σας θαυμα?[/list:u:280pp359]
αν και δεν πιστεύω σε δόγματα, έχω δει θαύματα: Golf να στρίβουν και την εθνική να παίρνει το Euro
Δεν αποτελεί 'θαύμα'.
Και τα Ι, ΙΙ έστριβαν
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
**Οσοι θέλουν να ερμηνεύουν διασταλτικά τα πραγματα και να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι Χριστόδουλο και Χριστό μαγκιά τους, **γούστο τους και καπέλο τους. Εγώ επιλέγω να είμαι ο αφελής που νηστεύω 40 μέρες (λέμε τωρα) για να κοινωνήσω Σώμα και Αίμα Χριστού.Αν πιστεύετε οτι για τα βάσανά σας φταίω εγώ ρίξτε με στα λιοντάρια. Θα με κάνετε και μάρτυρα
Ετσι τους ερμήνευσε και ο Λούθηρος με τον Καλβίνο και τίναξαν στον αέρα τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Από Πάπα μέχρι Τέντζελ
Αυτά περί βασάνων και λεόντων δεν τα καταλαβαίνω
Υ.Γ στρίβει καλά ή εγώ είμαι χαμηλών απαιτήσεων;;
-
Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
@Nasos79.Μόνο στα απόκρυφα ή γνωστικά ευαγγέλια αναφέρεται ότι ο Ιησούς είχε σχέσεις με την Μαγδαληνή, και από 'κει ο Μπράουν πήρε την ιδέα, το έκανε βιβλίο και πλούτισε και οι άνθρωποι, που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα, πίστεψαν ότι ο Μπράουν έγραψε ιστορία!
Τα απόκρυφα ευαγγέλια γράφτηκαν περίπου στον 2ο-3ο μεταχριστιανικό αιώνα, και έχουν περιεχόμενο καθαρά μυθικό.
Για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις.Επειδή απευθύνεσαι σ' εμένα ειδικά και επειδή εμμέσως πλην όμως σαφώς με θήγεις ότι χρησιμοποιώ ως πηγές μου παραμυθάκια, σε παραπέμπω στο:
'The origins of pagan and christian beliefs' του Edward Carpenter (1920).
Στα ελληνικά κυκλοφορεί απ' τις εκδόσεις 'ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ' με τίτλο 'Παγανισμός και Χριστιανική θρησκεία'Είναι ένα εξαιρετικά περιεκτικό βιβλίο στο οποίο θα βρείτε και αναφορές προς άλλη βιβλιογραφία.
Μόλις βρω χρόνο θα εντοπίσω ακριβώς το σημείο όπου είχα διαβάσει το κομμάτι που τόσο έξυπνα σχολιάζεις και θα σου το μεταφέρω, μαζί με την ανάλογη πηγή του συγγραφέα.
Προς το παρόν, καλό σας βράδυ!
-
Ο χρήστης Qu3ndil έγραψε:
ΥΓ4: Κάτι τελευταίο [με edit]: Όσα χρόνια και αν αφήσεις την Θεία Κοινωνία, δεν χαλάει, δεν μουχλιάζει, δεν μυρίζει, δεν... τίποτα!!!Πώς καταλύεται δεν γνωρίζω, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να το μάθω. Αυτό που αναφέρεις, το λένε και για τον Αγιασμό και μου έχει κάνει κι εμένα εντύπωση το πως η μάνα μου διατηρεί σε ένα μπουκαλάκι Αγιασμό απ' το Πάσχα χωρίς να χαλάει.
Αλλά και πάλι, το μεν ένα είναι νερό που δύσκολα αλλοιώνεται και το άλλο κρασί που επίσης δύσκολα χαλάει. Και δεν γνωρίζω να έχει κάνει κανείς πείραμα για καμιά 15-ετία, να δει αν αλλοιώνεται η Θεία Κοινωνία. Ωστόσο διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις και κάτι τέτοια είναι που με κάνουν να εξακολουθώ να πιστεύω στο ενδεχόμενο ύπαρξης μία ανώτερης δύναμης, αλλά ταυτόχρονα έχω απορρίψει τα Τελετουργικά της Χριστιανικής Θρησκείας, γιατί είναι σε ποσοστό 90% κατά τη γνώμη μου ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
-
Ο χρήστης Qu3ndil έγραψε:
Όποιος θέλει να δει θαύματα ας πάει μια φορά την Κυριακή στην Εκκλησία να δει τον ιερέα που καταλύει στο τέλος την Θεία Κοινωνία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς αυτοί οι άνθρωποι δεν κολλάνε ΠΟΤΕ καμμιά αρρώστια; Εσείς αλήθεια θα το κάνατε αυτό αν ξέρατε ότι πριν από εσάς άγγιξε το κουταλάκι ένας βαριά άρρωστος;;;
Και στο φινάλε ρε γαμώτο... ψωμάκι και κρασάκι δεν πίνουν;;;
Α, και κάτι άλλο περίεργο: πώς αυτά τα δύο συστατικά παραμένουν αναλοίωτα καθ' όλη την διάρκεια της Μεγάλης Πεντηκοστής;;; Ως 'γνωστόν' δεν φτιάχνεται νέα Θεία Κοινωνία σε αυτήν την μακράν περίοδο. Αλλά μάλλον κάποιο 'παπαδίστικο κόλπο' κάνουν πάλι εκει μέσα και κοροιδεύουν εμάς τα άμυαλα πρόβατα...ΥΓ: Καταλύω σημαίνει ότι καταναλώνω την υπόλοιπη Θεία Κοινωνία.
ΥΓ2: Εν καιρώ θα σας πω και ένα άλλο θαύμα που διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια μου. Τώρα νυστάζω...
ΥΓ3: Φυσικά μπορείτε να το αμφισβητήσετε το θαύμα του ΥΓ2, αλλά μην διανοηθεί κανείς να μου αμφισβητήσει το πρώτο...
ΥΓ4: Κάτι τελευταίο [με edit]: Όσα χρόνια και αν αφήσεις την Θεία Κοινωνία, δεν χαλάει, δεν μουχλιάζει, δεν μυρίζει, δεν... τίποτα!!!
Γιατι εμενα μου θυμιζουν αυτα κατι απο εκπομπή Χαρδαβέλλα;
Ή μηπως ο Θεός καθεται και ασχολειται να προσεχει να μην μουλιάσει το κρασι για να αποδείξει την ύπαρξη του;
Οσο για τα μικρόβια,ήμουνα 4 χρονια φοιτητης και ετρωγα απο ολα τα φαγαδικα της Βορείου Ελλάδος, έκτοτε ειμαι άτρωτος -
Πάντως εγώ κάνω πλέον διαχωρισμό Ορθοδοξίας και Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Οι της Ορθ. Εκκλησίας είναι λαμόγια, τσακάλια και ΟΡΝΕΑ χειρότεροι από πάρα πολλούς 'λαικούς'...
Αλήτες, που θα μας πείτε και λαϊκούς...Μακάρι να μπορέσω να αποτεφρωθώ χωρίς τελετή όταν πεθάνω για να μην τους δώσω τη χαρά να εμπορευτούν ακόμα και το θάνατό μου...
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Αυτό που αναφέρεις, το λένε και για τον Αγιασμό και μου έχει κάνει κι εμένα εντύπωση το πως η μάνα μου διατηρεί σε ένα μπουκαλάκι Αγιασμό απ' το Πάσχα χωρίς να χαλάει.Ο αγιασμός είναι στην πραγματικότητα ΝΕΡΑΚΙ που μέσα του βάλανε για κάμποση ώρα ΒΑΣΙΛΙΚΟ, ο οποίος είναι φυσικό αντισηπτικό. Πού είναι λοιπόν το θαύμα;
-
Για όσους αρκούνται να πιστεύουν ότι το κρασί και το ψωμί δε μουχλιάζουν και δε κολλάμε αρρώστιες, πάω πάσο, δικαίωμά τους είναι.
Οποιοι έχουν αμφιβολίες για νεκραναστημένους, για γεννήσεις από παρθένες, για νερό που γίνεται κρασί ( οι ταβερνιάρηδες κάνουν το αντίθετο: το κρασί νερό και ξυπνάμε με το κεφάλι μας καζάνι ) για μουγγούς που λαλάνε, για κουτσούς που γίνονται ...Χαϊλέ Γκεμπρεσιλασιέ και άλλα ωραία πράγματα ας ακολουθήσουν μια αντιστροφη πορεία.
Ας αρχίσουν από τη σύνοδο της Νίκαιας , όπου ο Κων/νος με την αξίωση του για 'μια αυτοκρατορία, έναν αυτοκράτορα' επέβαλε το 'ένας θεός μια θρησκεία'.(η εκκλησία προφανώς για να τον τιμήσει που έπνιξε τη γυναίκα του και δολοφόνησε το παιδί του, τον ονόμασε 'μέγα')
Αν ξετυλιχθεί το κουβάρι ανάποδα, τα συμπεράσματα θα έρθουν απλά και αβίαστα.Ο παγματικά 'ΜΕΓΑΣ' Bacon στον πρόλογο του 'Τhe Great Istauration' γράφει : 'Δουλεύω για να θεμελιώσω όχι ένα δόγμα ή μια αίρεση αλλά την ωφέλεια και την δύναμη του ανθρώπου'
Καλό καλοκαίρι σε όλους μάγκες.
Βουρ για παραλίες, φρέντο, τάβλι, δηλωτή και...σαργούδια!!
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Ο παγματικά 'ΜΕΓΑΣ' Bacon στον πρόλογο του 'Τhe Great Istrauration'
Istrauration? Ομολογώ ότι αυτή την λέξη δεν την ξέρω, αν και διδάσκω Αγγλικά.
Περί Χριστιανισμού και Εκκλησίας!