-
Πολλές φορές πάντως από το κιβώτιο μετράνε ταχύτητα.
-
αν όχι πολλές φορές, ίσως και πάντα! (ακόμα και στο δικό μου)
Οπότε σε ποια απόσταση αντιστοιχεί αυτή που μετράει από το κιβώτιο? Δεξιά ή αριστερά (δεν θέλω πολιτικές σπόντες ε? )
-
Αυτά που ξέρω εγώ μετράνε στο κιβώτιο VSS ή (πιο καινούρια) με ντίζα πίσω από το κοντέρ όπου έχει μεταναστεύσει o αισθητήρας VSS (Vehicle Speed Sensor). Υπάρχουν και οι αισθητήρες του ABS οι οποίοι μετρούν ταχύτητες τροχών WSS (Wheel Speed Sensor). Αυτό που δείχνει το κοντέρ είναι από το κιβώτιο (είτε πάνω στο κιβώτιο ή πίσω από το κοντέρ) και δεν έχει σημασία αν κάνεις γύρω γύρω τη πλατεία δεξιά ή αριστερά - το ίδιο θα δείχνει.
-
Υπάρχουν παλιά που μετράνε στον τροχό... το σκαθάρι ας πούμε ή η porsche 924 που μετράνε στο μπροστα αριστερό τροχό. Με την παραδοσιακή ντιζούλα, εννοείται.
Στα υπόλοιπα συνήθως μετράς ταχύτητα προς την κορώνα, επομένως θεωρητικά μέση τιμή. -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Στα υπόλοιπα συνήθως μετράς ταχύτητα προς την κορώνα, επομένως θεωρητικά μέση τιμή.ναι αυτό πιστεύω ότι η μέτρηση θα είναι περίπου η μέση τιμή της δεξιάς και αριστερής ρόδας.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Στα υπόλοιπα συνήθως μετράς ταχύτητα προς την κορώνα, επομένως θεωρητικά μέση τιμή.Και θεωρητικά μέση τιμή, και πρακτικά. Αν δεν ήταν όντως μέση τιμή, τότε κάποιος θα είχε κάνει το γύρο του κόσμου
-
Συνεχίζω στις 'διάφορες απορίες' αν και δεν έχει να κάνει με αυτοκίνηση (Μήπως να το μεταφέραμε στον αντίλογο? )
Ιατρικής φύσης ερώτηση για την οποία δεν έχω απάντηση.
Ας υποθέσουμε ότι κάθομαι σε ένα χωράφι με κλειστά μάτια. Μια πηγή ήχου παράγει ήχο ακριβώς μπροστά μου (λίγα μέτρα μπροστά μου) και μετά η ίδια πηγή είναι πίσω μου.
Ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει αν ο ήχος έρχεται από μπροστά ή πίσω και αν ναι με ποιο τρόπο?
-
Βοηθάει το γεγονός ότι έχουμε δύο αυτιά και το σχήμα των πτερυγίων τους: http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Βοαθάει το γεγονός ότι έχουμε δύο αυτιά και το σχήμα των πτερυγίων τους: http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localizationδεν το διάβασα οπότε ίσως απαντάω βιαστικά αλλά νομίζω (και θα κάνω λάθος ίσως) ότι το ότι έχουμε 2 αυτιά βοηθάει στο να καταλάβουμε αν ο ήχος έρχεται δεξιά ή αριστερά. (Προφανώς αν ακούω πιο δυνατά από το δεξί αυτή τότε ο ήχος είναι από την δεξιά πλευρά).
Τα πτερύγια δεν βοηθούν απλώς στην ενίσχυση του ήχου?
Με λίγα λόγια, από την στιγμή που ο ήχος μπει στο αυτί μου, έχει 'κατευθυντικότητα' ?
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Βοαθάει το γεγονός ότι έχουμε δύο αυτιά και το σχήμα των πτερυγίων τους: http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_localization
δεν το διάβασα οπότε ίσως απαντάω βιαστικά αλλά νομίζω (και θα κάνω λάθος ίσως) ότι το ότι έχουμε 2 αυτιά βοηθάει στο να καταλάβουμε αν ο ήχος έρχεται δεξιά ή αριστερά. (Προφανώς αν ακούω πιο δυνατά από το δεξί αυτή τότε ο ήχος είναι από την δεξιά πλευρά).
Τα πτερύγια δεν βοηθούν απλώς στην ενίσχυση του ήχου?
Με λίγα λόγια, από την στιγμή που ο ήχος μπει στο αυτί μου, έχει 'κατευθυντικότητα' ?
Νομίζω ότι έχεις δίκιο. Κατά κανόνα αν θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε το σημείο εκπομπής ενός ήχου ασυνέστητα στρίβουμε το κεφάλι και τείνουμε προς το σημείο που νομίζουμε ως πηγή του το ένα αυτή.
-
Τα πτερύγια συγκεντρώνουν τους ήχους και τους κατευθύνουν στο έσω ους!
Εχουμε 2 αυτιά για να μπορούμε να προσδιορίζουμε την θέση ενός ήχου σε τρισδιάστατο πεδίο...
-
Και εγω νομιζα οτι εχουμε 2 αυτια για να στερεωνουμε τα ρεϊμπαν!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τα πτερύγια συγκεντρώνουν τους ήχους και τους κατευθύνουν στο έσω ους!Εχουμε 2 αυτιά για να μπορούμε να προσδιορίζουμε την θέση ενός ήχου σε τρισδιάστατο πεδίο...
ωραία αλλά το θέμα είναι πως γίνεται αυτό?
μπορώ να καταλάβω πως καταλαβαίνουμε αν ο ήχος έρχεται από δεξιά ή αριστερά (προφανώς πιο αυτί ακούει περισσότερο) αλλά το εμπρός ή πίσω? Πως γίνεται αυτό?
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Και εγω νομιζα οτι εχουμε 2 αυτια για να στερεωνουμε τα ρεϊμπαν!πάντα με την βοήθεια της μύτης ε?
-
Ο χρήστης SirGus έγραψε:
Τα πτερύγια συγκεντρώνουν τους ήχους και τους κατευθύνουν στο έσω ους!
Εχουμε 2 αυτιά για να μπορούμε να προσδιορίζουμε την θέση ενός ήχου σε τρισδιάστατο πεδίο...
ωραία αλλά το θέμα είναι πως γίνεται αυτό?
μπορώ να καταλάβω πως καταλαβαίνουμε αν ο ήχος έρχεται από δεξιά ή αριστερά (προφανώς πιο αυτί ακούει περισσότερο) αλλά το εμπρός ή πίσω? Πως γίνεται αυτό?
Χωρίς να είμαι γιατρός, θα ρισκάρω να πω από την έλλειψη της συγκέντρωσης που κάνουν τα πτερύγια και από την αντήχηση του ήχου στο πίσω μέρους του κρανίου.
-
ένας γιατρός δεν υπάρχει εδώ?
-
Sirgus, εδώ φαίνεται πολύ απλά γιατί δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη με την απορία σου:
Η ανατομία του αυτιού.
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα έχει εδώ, ίσως να απαντάει και στην απορία σου (δεν έκατσα να το διαβάσω όλο)
http://www.physicsclassroom.com/Class/sound/U11L2d.html
http://www.physicsclassroom.com/Class/sound/u11l3a.htmlΤο πτερύγιο του αυτιού πάντως χρησιμεύει στην προστασία του 'εσωτερικού συστήματος', για την συγκέντρωση των κυμμάτων του ήχου καθώς και για την ενίσχυσή τους. Προφανώς καταλαβαίνουμε την προέλευση των ήχων γιατί έχουμε 2 αυτιά, άρα υπάρχει διαφορά μεταξύ των ηχητικών κυμάτων που φτάνουν στο κάθε αυτί μια δεδομένη στιγμή.
-
Γιατρό ζήτησε ο άνθρωπος όχι αλμπάντη
-
Γινεται να σπασει το παρμπριζ του αυτοκινητου αν μετα απο πολυωρη εκ8εση στον καυτο μεσημεριανο ηλιο τις ημερες καυσωνα ρι3εις κρυο νερο?
-
υποθέτω και μόνο, ότι θα έχουν σκεφτεί για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι ένα απλό τζάμι
Διάφορες ερωτήσεις/απορίες σχετικές με το αυτοκίνητο