-
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
H ''πηγή'' ενημέρωσης του ταχυμετρητή και του χιλιομετρητή προέρχεται απο τον πρωτεύοντα άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων.
Δάσκαλε, ενίσταμαι σε αυτό μόνο: πολλά πλέον δεν έχουν αισθητήρα στο σασμάν αλλά μετράνε χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του ABS.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
H ''πηγή'' ενημέρωσης του ταχυμετρητή και του χιλιομετρητή προέρχεται απο τον πρωτεύοντα άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων.
Δάσκαλε, ενίσταμαι σε αυτό μόνο: πολλά πλέον δεν έχουν αισθητήρα στο σασμάν αλλά μετράνε χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του ABS.
Κωνσταντίνε κι εμένα ο Leonp, για σασμάν μου μίλησε....
-
Ο χρήστης tractioner έγραψε:
Οι μετρήσεις που προσφέρουν τα σύγχρονα ταχύμετρα (αλλά κ τα παλιότερα) είναι ποιο ''αισιόδοξες'' κατά 5-7%...Σαν πολύ μου ακούγεται αυτό που λες. Για σύγχρονο αυτοκίνητο θα έλεγα πιο κοντά στο 1-3% αλλά ίσως να έχει να κάνει και με την προέλευση του οχήματος.... Για πιο παλιά όμως ναι θυμάμαι άνετα το 4-5+%
-
Εξαρτάται και το μέσο όρο ταχύτητας καθώς το ποσοστό σφάλματος ειναι κυμαινόμενο.. Όσο πιο πολύ ανέβαινε ο δείκτης τόσο μεγάλωνε το ποσοστό απόκλισης. Σε κίνηση μέσα στην πόλη και με μέσο όρο 60 -80 χιλιόμετρα παραπάνω απο 1-2 % δεν ήταν. Στα 150 -160 χλμ ναι χαλαρά ακόμα και 10% σε κάποια μοντέλα...
-
Ο χρήστης famas έγραψε:
Eίναι επειδή είναι αρχαιολάγνος και δεν ασχολείται με τα καινούρια...
Πολλά είναι έτσι, έχω εύκολο παράδειγμα το δικό μου, τα 1400αρια είναι με κλασσικό γραναζάκι στο σασμάν αλλά τα υπόλοιπα παίρνουν σήμα από το ABS.Και πιο συγκεκριμένα, ο αισθητήρας ταχύτητας σε 1400αρι:
Έλλειψη αισθητήρα και κάλυμμα της τρύπας σε 1600αρι:
-
Τα ταχύμετρα αυτοκινήτων, ιδιαίτερα τα παλιά με ντίζα, είναι καλιμπραρισμένα για κάποιο συγκεκριμένο τροχό και η ένδειξη που παίρνει είναι από τις περιστροφές αυτού. Αν η διάσταση των ελαστικών που φοράει ένα αυτοκίνητο δεν είναι αυτή που έχει καλιμπραριστεί αρχικώς, τότε παρουσιάζονται αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής ταχύτητας και της ένδειξης του οργάνου.
Όμως αυτό έχει δύο όψεις. Αν το ταχύμετρο ενός ΙΧ είναι ακρίβειας π.χ. +3% εξαρχής, και αντί για τα προκαθορισμένα ελαστικά Π.Χ. 165/65/13 φοράει 175/60/13 με τα οποία έχει μικρότερο βήμα, τότε σε αυτή την περίπτωση θα μειώσει την απόκλιση του οργάνου και θα έρθει πολύ κονά στην πραγματική του ταχύτητα.
Αν βάλλει 185/60/13, τότε η αρχική απόκλιση του 3% θα αυξηθεί κι' άλλο.
Σε πλήθος καινούργιων αυτοκινήτων, το ταχύμετρο παίρνει ηλεκτρονικό σήμα από τον αισθητήρα του ABS, αλλά και πάλι για την σωστή μέτρηση της ταχύτητας παρεμβάλλεται η διάσταση των τροχών που φοράει εκείνη τη στιγμή το όχημα και για την οποία είναι καλιμπραρισμένο αρχικώς το όργανο. -
Το ευτύχημα είναι ότι σε πλείστες περιπτώσεις μπορεί κανείς να δηλώσει κανείς άλλη διάσταση από την αρχική στον εγκέφαλο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αντί για 195/65/15 μπορείς να βάλεις 195/50/15.
-
άχρηστη εγκυκλοπαιδική γνώση:
όταν διάβαζα συγκριτικά πιτσιρικάς πάντα χάζευα τους πίνακες μετρήσεων όπου υπήρχε και το σφάλμα ταξίμετρου.Το πιο ακριβές κοντέρ που θυμάμαι ήταν σε ένα sanggyong musso, 99 km @ 100
-
Παντως μιας και λεμε για αποκλισεις και σφαλματα, εχω δει οτι σε σταθερη ταχυτητα η αποκλιση στο C4 μου δεν ειναι μεγαλυτερη απο 1 χλμ/ωρα, τουλαχιστον μεχρι τα 120-130. Βεβαια, τελεια μετρηση δεν μπορεις να κανεις, αλλα με cruise control και σε ευθεια η ταχυτητα ηταν πολυ σταθερη κι η συγκριση εβγαλε αυτο.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Eίναι επειδή είναι αρχαιολάγνος και δεν ασχολείται με τα καινούρια...
Μάλλόν και εγώ είμαι αρχαιολάγνος
Ευχαριστώ Ντιρινταχτα για τα φώτα σου δεν ηξερα ότι η πληροφόρηση προέρχεται από εκεί?
Ερε χρόνια που΄ρθαν! -
Οικονομία.
Γιατί να έχεις ένα επιπλέον αισθητήρα στο σασμάν όταν μπορείς να χρησιμοποιείς τους αισθητήρες του ABS.
Δηλαδή τα καινούρια αμάξια σε όλες τις χώρες που πουλιούνται έχουν ABS? Δεν υπάρχουν φθηνές εκδόσεις;Η ακρίβεια της μέτρησης είτε στο σασμάν είτε στο ABS είναι πολύ καλή. Τα κοντέρ δεν δείχνουν σωστά γιατί είναι φτηνιάρικα. Ακόμα και ακριβά αμάξια μπορεί να χάνουν λίγο στην αναλογική ένδειξη του κοντέρ - αν παράλληλα υπάρχει και ψηφιακή ένδειξη της ταχύτητας, η ψηφιακή ένδειξη θα είναι σωστή.
Για να έχει απόλυτη ακρίβεια ένα αναλογικό κοντέρ πρέπει να είναι πιο ακριβό από ένα κοντέρ που δείχνει λίγο παραπάνω (άλλοτε πολύ και άλλοτε λίγο παραπάνω). -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
άχρηστη εγκυκλοπαιδική γνώση:
όταν διάβαζα συγκριτικά πιτσιρικάς πάντα χάζευα τους πίνακες μετρήσεων όπου υπήρχε και το σφάλμα** ταξίμετρου.
**
Το πιο ακριβές κοντέρ που θυμάμαι ήταν σε ένα sanggyong musso, 99 km @ 100Πλάκωσαν οι ταρίφες....
-
greeklish translator kwlogavre
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Τα ταχύμετρα αυτοκινήτων, ιδιαίτερα τα παλιά με ντίζα, είναι καλιμπραρισμένα για κάποιο συγκεκριμένο τροχό και η ένδειξη που παίρνει είναι από τις περιστροφές αυτού. Αν η διάσταση των ελαστικών που φοράει ένα αυτοκίνητο δεν είναι αυτή που έχει καλιμπραριστεί αρχικώς, τότε παρουσιάζονται αποκλίσεις μεταξύ της πραγματικής ταχύτητας και της ένδειξης του οργάνου.
Όμως αυτό έχει δύο όψεις. Αν το ταχύμετρο ενός ΙΧ είναι ακρίβειας π.χ. +3% εξαρχής, και αντί για τα προκαθορισμένα ελαστικά Π.Χ. 165/65/13 φοράει 175/60/13 με τα οποία έχει μικρότερο βήμα, τότε σε αυτή την περίπτωση θα μειώσει την απόκλιση του οργάνου και θα έρθει πολύ κονά στην πραγματική του ταχύτητα.
Αν βάλλει 185/60/13, τότε η αρχική απόκλιση του 3% θα αυξηθεί κι' άλλο.
Σε πλήθος καινούργιων αυτοκινήτων, το ταχύμετρο παίρνει ηλεκτρονικό σήμα από τον αισθητήρα του ABS, αλλά και πάλι για την σωστή μέτρηση της ταχύτητας παρεμβάλλεται η διάσταση των τροχών που φοράει εκείνη τη στιγμή το όχημα και για την οποία είναι καλιμπραρισμένο αρχικώς το όργανο.Κάνεις λάθος εκτίμηση διότι οι διαστάσεις που δίνεις (όσο κ αν σου κάνει εντύπωση) βγάζουν περίπου την ίδια διάμετρο
http://www.to4x4.gr/html/site/aux/tyrecalc.html
Ο λόγος είναι απλός,οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι ο δεύτερος αριθμός δηλώνει το ύψος σε διανυσματικό μέγεθος πχ σε mm
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον λόγο του ύψους ως προς το φάρδος σε ποσοστο επι τις εκατό % -
Θελω γνωμες παιδες...
Τωρα.....
Και σκεφτομαι για κατι τετοιο στο μελλον..
κραξτε ελευθερα αν θελετε
-
Μια χαρά είναι το μπλε.Μην το αλλάξεις
-
Τι ειναι αυτο που κρεμεται απο τον καθρεπτη? γιατι αν ειναι εικονιτσα να ξερεις οτι ο υψιστος δεν συμφωνει με ολες αυτες τις αλλαγες.
-
Ο χρήστης SU-30 έγραψε:
Τι ειναι αυτο που κρεμεται απο τον καθρεπτη? γιατι αν ειναι εικονιτσα να ξερεις οτι ο υψιστος δεν συμφωνει με ολες αυτες τις αλλαγες.Είναι G-μετρο προφανώς!
-
@Geo f1: Μείνε με το μπλε.
-
Πως μπορω να διαποστωσω εξ οψεως αν τα ελαστικα μου ειναι σε καλη κατασταση ή εχουν φθορες που ειναι επικυνδινες για την ασφαλεια και χρειαζονται αλλαγη?Σε ποια ση,εια του ελαστικου θα πρεπει να κοιταξω?
Διάφορες ερωτήσεις/απορίες σχετικές με το αυτοκίνητο