-
Παιδιά όσο και να σας φαίνεται τρελό... έφτασε η ώρα!!!!!
Είμαι της θεωρείας ότι οι τιμές θα καταρεύσουν και είναι τρελό στην Ελλάδα του 2005 να υπάρχουν τέτοιες τιμές!!!!!!
Ακούς στην αγορά για ημιυπαίθρια, υπόγεια play room, μαύρα κλπ..... τα κουφά της μπανανίας... Μην πλουτίζετε τζάπα τους κατασκευαστές η φάση είναι όπως το 1999 με το Χρηματιστήριο...........
Η απόδειξη του ότι είναι φούσκα στην Ελλάδα είναι ότι όσοι ήσαν μάστορες πριν 10 χρόνια (μπογιατζίδες, πλακάδες, μαρμαράδες) έχουν γίνει από μόνοι τους πλέον 'κατασκευαστές' και κονομάνε .....
Πουλήστε το σπίτι σας .... νοικιάστε και θα ξαναγοράσετε ή χτίσετε σπίτι σε τρία χρόνια με τα μισά λεφτά!!!!
Η Κυβέρνηση παίζει το παιχνιδάκι της για να τα πάρει μη μασάτε!!!!!Ρίξτε και εδώ μια ματιά......
http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=4079027
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=4079458
Μην με περνάτε για τρελό... είναι φιλική συμβουλή!!!!!!!!
-
Είμαι της θεωρείας ότι οι τιμές θα καταρεύσουν και είναι τρελό στην Ελλάδα του 2005 να υπάρχουν τέτοιες τιμές!!!!!!
Ακούς στην αγορά για ημιυπαίθρια, υπόγεια play room, μαύρα κλπ..... τα κουφά της μπανανίας... Μην πλουτίζετε τζάπα τους κατασκευαστές η φάση είναι όπως το 1999 με το Χρηματιστήριο...........
Η απόδειξη του ότι είναι φούσκα στην Ελλάδα είναι ότι όσοι ήσαν μάστορες πριν 10 χρόνια (μπογιατζίδες, πλακάδες, μαρμαράδες) έχουν γίνει από μόνοι τους πλέον 'κατασκευαστές' και κονομάνε .....
Πουλήστε το σπίτι σας .... νοικιάστε και θα ξαναγοράσετε ή χτίσετε σπίτι σε τρία χρόνια με τα μισά λεφτά!!!!
Η Κυβέρνηση παίζει το παιχνιδάκι της για να τα πάρει μη μασάτε!!!!!Ρίξτε και εδώ μια ματιά......
-
-
Αν υποθέσουμε πως κάποιος πουλάει το σπίτι του για να αγοράσει σε 3 χρόνια σπίτι φθηνότερα,τα χρήματα που θα κερδίσει τώρα σε τί θα τα επενδύσει;Θα τα βάλει στο σεντούκι και θα περιμένει;(Υποθέτουμε ότι έχει κάπου να μείνει,διότι αν είναι να νοικιάσει ασε!)
-
Καταρχην,για παρα πολλους λογους ,οταν ενας οικονομικος αναλυτης κανει προβλεψεις,συνολικα θα πεσει έξω τις πιο πολλες φορες.
Κατά δευτερον,ειναι εξαιρετικα δύσκολο να πεσουν οι τιμες των σπιτιων, εφοσον μαλλον μειωνεται ο διαθεσιμος χωρος στην χωρα μας ενω η ζήτηση παραμένει αυξημένη.
Το σπιτι ειναι μια σταθερη αξια, ειδικα σε οικονομίες σαν τις δικες μας ειναι σχεδον αδυνατον να βγεις χαμενος.Σε χωρες σαν τις ΗΠΑ θα μπορουσες να βγεις χαμενος βραχυπρόθεσμα.
-
Τα ιδια λεγαν και στην Αγγλια, και ξαποστασαν για λιγο και μετα ξανα προς την δοξα τραβαν ...οι τιμες.
-
Τεκμηριωμενη με αρθρακια απο γνωστο και ευυπόληπτο περιοδικο η θεση του φίλου cpp. Οντως ακουγεται αυτο. Το κακο της υποθεσης για μενα ειναι οτι ακουγεται πολύ εδω και 2 χρονια περιπου. Περυσι η 'αγορα' ειχε βουιξει απο τη φημη οτι λογω Ολυμπιακων Αγωνων και των πολλών κατοικιων που κατασκευαστηκαν για αυτους (ολυμπιακο χωριο-δημοσιογραφικο χωριο κλπ) οι τιμες μετα τον Αυγουστο θα παιρνανε την κατηφορα. ΔΕΝ εγινε κατι τετοιο. Το αντιθετο μαλιστα.
Τωρα ακουγεται οντως αυτο εδω στην 'αγορα'. Αλλά.... εχοντας την εμπειρια του περιφημου πλεον 99, εχω διαμορφωσει την εξης αποψη. Οταν ακους και συζητιεται κατι παντου και το περιμενει όλος ο κοσμος να εισαι σιγουρος οτι θα γινει το αντιθετο.
Δεν ξερω αν ειναι νομος του Warren Baffet η του Soros, απλα εχω αυτην αποψη απο την εμπειρια.
Υπάρχει βεβαια κι αυτο που επισημαινει κι ο αλλος συνφορουμιστας.
Πηρες τα φραγκα, κι εχεις καπου να μεινεις χωρις ενοικιο. Τι τα κανεις αυτα τα λεφτα ωστε μετα την τριετια να σου εχουν δωσει κατι παραπανω απο τον πληθωρισμο?Δηλαδη τουλαχιστον 5%. Μην μου πειτε αμοιβαια κεφαλαια σταθερα κλπ. Δινουν το πολυ 3%. Οποτε in the long run χανεις 1 με 2% ετησιως.
Τα κανεις μετοχικα αμοιβαια?
Εχεις ρισκο αρκετο.
Η τα κανεις πολυτιμους λιθους και χρυσαφι?
Εκει να δεις ρισκο!
Παντως ειναι μια ενδιαφερουσα αποψη, η οποία σηκωνει πολύ συζητηση και προβληματισμο. -
Τα ενοίκια στα πολλά τετραγωνικά πιστέυω πως δεν είναι μεγάλα (αναλογικά με το κόστος αγοράς τους).
Γενικά συμφωνώ με τον cpp. Μάλιστα η οικογένειά μου πιστεύω αποτελεί ζωνατανό παράδειγμα! Ο πατέρας μου είναι πολ. μηχανικός και ενώ έχουμε χρήματα να αγοράσουμε δικό μας σπίτι μένουμε σε ενοίκιο απλά γιατί η επένδυση σε σπίτι 'είναι πεταμένα λεφτά' (έκφραση του πατέρα)
Βέβαια υπάρχει και ο ισχυρότατος ψυχολογικός παράγοντας του Έλληνα του 'να μένω στο σπίτι μου' που δεν πρέπει να τον παραβλέπουμε.
Τα λεφτά ας τα κάνετε ομόλογα, ή αν ξέρετε αγοράστε κάποιο οικόπεδο με προοπτικές (δύσκολο να χάσετε χρήματα, πρέπει να έχετε εμπειρία όμως για να κάνετε μια αγορά από την οποία θα κερδίσετε) Η Κόρινθος και τα Μεσόγεια στην Αθήνα ή περιοχές με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης όπως το Ακρωτήρι στα Χανιά είναι μερικές ιδεές! -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Ο πατέρας μου είναι πολ. μηχανικός και ενώ έχουμε χρήματα να αγοράσουμε δικό μας σπίτι μένουμε σε ενοίκιο απλά γιατί η επένδυση σε σπίτι 'είναι πεταμένα λεφτά' (έκφραση του πατέρα) -
Τα Μεσόγεια έχουν ήδη 'αναπτυχθεί', δε νομίζω πως υπάρχουν πια ευκαιρίες εκεί με οικόπεδα.
-
Το οτι οι τιμές είναι απαράδεκτες, πιστεύω δεν το αμφισβητεί κανείς ιδιαίτερα όταν αγοράζεις διαμέρισμα σε πολυκατοικία. Οι τοίχοι και τα πατώματα είναι κοινοί με τους διπλανούς ,οι σωληνώσεις το ίδιο ,τα έξοδα χτισίματος χιλιομοιρασμένα.
Συμπέρασμα ,πληρώνουμε κοροϊδία λεφτά μετά στις τράπεζες όλη μας τη ζωή.
Τι να το κάνω το σπίτι στα 60 μου όταν θα έχω φάϊ τη ζωή μου μέσα σε στερήσεις για να ξεπληρώσω αυτό το ρημάδι.
Ώρες-ώρες αρχίζω να σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλύτερα να είχα γεννηθεί στη Ρωσία 40 χρόνια πριν... -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Τα λεφτά ας τα κάνετε ομόλογα
Φαντάζομαι εννοείς Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.Δες σε τί τιμές διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά και το YTM και έλα να μάς πεις.Η κεφαλαιαγορά στην Ελλάδα είναι σχεδόν νεκρή.Τα ΟΕΔ είναι προ πολλού νεκρά...
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Ο πατέρας μου είναι πολ. μηχανικός και ενώ έχουμε χρήματα να αγοράσουμε δικό μας σπίτι μένουμε σε ενοίκιο απλά γιατί η επένδυση σε σπίτι 'είναι πεταμένα λεφτά' (έκφραση του πατέρα)
-
Η μόνη επένδυση χωρίς 'ρίσκο' είναι τα λεφτά στην Τράπεζα στον τόκο.......
Δεν θα το κάνεις για πάντα για τα χρόνια της διόρθωσης των τιμών την ζημιά που θα έχεις λόγω διαφοράς επιτοκίων και πληθωρισμού θα στην δώσει το καλύτερο σπίτι που θα αγοράσεις με τα ίδια λεφτά ή το μεγαλύτερο που θα νοικιάσεις με τις τιμές της αγοράς.....
Με 1500 - 2000 Euro μπορείς να νοικιάσεις σπίτι πολύ 'μεγάλης αξίας' στο καλύτερο προάστιο την στιγμή που κάποιοι πληρώνουν το ιδιο ποσό για δόση δανείου σε κεφάλαιο σχεδόν το μισό της αξίας αυτού του σπιτιού!!!!! (Για να βγάζει και η Τράπεζα και να τρέμεις μήπως ανέβουν τα επιτόκια και σου φάει μια τρελή αύξηση η δόση που θα την κοιτάς που πήγε και θα παραμιλάς)
Επιπλέον σαν αγοραστή σε έχει προηγουμένως στραγγίξει ο 'κατασκευαστης' και σου έχει πάρει τις οικονομίες μιας ζωής!!!! -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Η μόνη επένδυση χωρίς 'ρίσκο' είναι τα λεφτά στην Τράπεζα στον τόκο.......Καμιά επένδυση δεν είναι 'ελεύθερη κινδήνου' (risk free),βέβαια δε χάνεις τα λεφτά σου απο τις τράπεζες (εκτός αν γίνουμε Αργεντινή)
Δεν θα το κάνεις για πάντα για τα χρόνια της διόρθωσης των τιμών την ζημιά που θα έχεις λόγω διαφοράς επιτοκίων και πληθωρισμού θα στην δώσει το καλύτερο σπίτι που θα αγοράσεις με τα ίδια λεφτά ή το μεγαλύτερο που θα νοικιάσεις με τις τιμές της αγοράς.....
Δυστυχώς ή θα χάσεις το κέρδος σου απο την 'καλή' τιμή του ακινήτου λόγω πληθορισμού ή θα κερδίσεις ελάχιστα.Και μην ξεχνάς να υπολογήσεις και το κόστος απο το ενοίκιο και τις πιθανές αλλαγές κατοικίας επειδή ο ιδιοκτήτης παντρεύει την κόρη του!!!
-
ακούγεται πολύ το ξεφούσκωμα αλλά...ΠΟΤΕ δεν έχει γίνει! Αλήθεια, διεθνώς έχει γίνει; Στην ιαπωνία νομίζω, παρωδικά και για μικρό ποσοστό.
συγγενής μου αγόρασε 70+τμ διαμέρισμα 160.000(και θα αποπληρώσει τα διπλάσια). Εκεί που πριν λίγα χρόνια ο κόσμος έπαιρνε 100τμ τώρα παίρνει 80 το πολύ!
Κατασκευαστής: Θεωρητικά επενδύεις και σε ένα χρόνο έχεις βγάλει 100% κέρδος. Γιατί θεωρητικά; γιατί τα διαμερίσματα πουλιούνται πριν τελειώσουν και ρέει το χρήμα πριν τελειώσει το...έργο! -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
... είναι φιλική συμβουλή!!!!!!!!Ωραία συμβουλή
-
Πάντως ήδη στην Πάτρα τα ενοίκια έχουν πτώση.
Ενα Σπίτι 100 τμ απο 500
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
....
Μην με περνάτε για τρελό... είναι φιλική συμβουλή!!!!!!!!Ψάχνεις για σπίτι;
-
Ποτέ μέχρι τώρα δεν έπεσαν οι τιμες των σπιτιών αλλά ποτέ μεχρι τώρα δεν υπήρχε και τόση αλόγιστη και εν πολλοίς άχρηστη οικοδόμηση
Ειδικά στην Ελλάδα, που τα τελευταία χρόνα (και ακόμα περισσότερο μετά το φιάσκο με το χρηματιστήριο) δεν κυκλοφορεί και πολύ χρήμα στην αγορά είναι απορίας άξιος αυτός ο οργασμός τσιμεντοποίησης και συναμα αδιεξοδος αν σκεφτεί κανείς οτι όλο αυτό το οικιστικό πανηγύρι γίνεται την στιγμή που οι παραγωγικές επενδύσεις ξύνουν τον πάτο του βαρελιού (έχει κι άλλον πάτο πιο κάτω πάντως)
Αν είχαμε στατιστικά στοιχεία του στύλ τ.μ. οικιάς ανά κάτοικο στην Ελλάδα από το 1950 μέχρι και σήμερα νομίζω οτι θα φαινόταν ξεκάθαρα αυτή η υπερβολή η οποία φυσικά δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Από την άλλη βέβαια τα ακίνητα δεν είναι καρπούζια και οι τιμές τους ακολουθούν τη δική τους λογική αλλά όταν βλέπει κανείς την προσφορά να είναι στα ύψη ενώ η ζήτηση για ιδιόκτητη κατοικία αναμένεται να μειωθεί, σε βάθος χρόνου ίσως οι τιμές να πέσουν ή τουλάχιστον να μειωθέι ο ρυθμός αύξησής τους.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!